×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ексклузивно! Автентични данни за отравянето на 190 съветски войници с метилов алкохол в Бургас


Ексклузивно! Автентични данни за отравянето на 190 съветски войници с метилов алкохол в Бургас
Реалната гимназия е била преустроена в Бургаска местна военна болница, снимка ДА "Архиви" (в малкия кадър е А.Тимофеев)
26 Февруари 2018, Понеделник, 18:13 ч.
Автор: Митко ИВАНОВ

Изследването е на историографа Митко Иванов и е предоставено на Флагман, публикува се за първи път


Вече близо 75 години се носи като градска легенда историята за съветските войници, отровили се с метилов спирт през 1944 г. в Бургас. Чували сме тази трагична случка в няколко варианта, които частично си противоречат.

Най-често се разказва, че в някакъв склад в Бургас (на гарата? на пристанището? в местността Капчето? във фабрика Девеко?) нахлули съветски войници и намерили бидони със спирт. Пазещият стоката енергично се опитал да ги спре да консумират, крещейки нещо, вероятно на български. Съветските войници незабавно го разстреляли, след което се почерпили обилно. Поканили и стотици свои колеги.

Алкохолът обаче е бил метилов, и тъкмо това крещял българинът. Броят на пострадалите бил огромен – между няколко десетки и няколко стотин, в различните версии. Били погребани с почести (?)

Днес в парк „Изгрев“ (старите гробища до 1962 г.) южно от параклиса „Св. Троица“ се намира немалък по размери общ гроб с два паметни знака. Надписът на единия гласи: „Тук са погребани съветските войни починали в гр. Бургас“, а на другия паметен знак пише: „На освободителите вечна слава! 1944-1945“.




Снимки: Митко ИВАНОВ

Предполага се, че именно там са тленните останки на падналите в борбата с метиловия алкохол войни.

В някои публикации, споменаващи тази история се отбелязва, че това са единствените по-значими човешки загуби на Червената армия на територията на България. Което е много конфузен факт, защото през 1944 г. СССР обявява война на България – страна, която няма никакво намерение да воюва. След това решава да я окупира, а в края на войната нашата държава получава статут на победена. 

По обясними причини в нашите архиви документи за отравянето не са открити. Липсваше и достоверен източник с цитирани точни факти. Това караше част от бургазлии да се лутат в противоречивите версии, а някои дори да се съмняват в достоверността на историята.

Благодарение на журналиста Николай Цеков, който също споменава историята в своя публикация, успяхме да се запознаем с изследването на руския историк А. Тимофеев, което е поместено в руското списание "Родина", №1, 2011, с. 133-136., под заглавие „Стоит над горою Алеша. Облик красноармейца, освободителя Балкан.“ 

Изследователската ни страст беше задоволена, защото трудът на руския историк предлага обилни факти по случая (благодарим за прецизирането на превода на Цвета Томова). Ето преразказ на събитията по дати и с имената на главните участници:


Жители на Бургас приветстват съветски моряци в пристанището, Снимка: Държавна сигурност.com


Гвардейски съветски минометни войски по улица в Бургас, Снимка: 5 Държавна сигурност.com


Жители на Бургас посрещат съветска моторизирана пехота, Снимки: Държавна сигурност.com

Бургас е окупиран от Червената армия на 9 септември 1944 г. На 14 септември 1944 г. в складове на територията на града войници открили бидони с алкохол. Полковият командир майор Приходко, в присъствието на заместник-полковия командир по политическите въпроси Рисин повикал старши лейтенанта от  медицинска служба Дяченко и поискал от него да провери годността на алкохола за консумация. Командирът  наредил да се извърши експресен анализ с думите:

"Вие сте лекар, пийте и ми кажете какво е това!"

Дяченко обаче отказал да пие от алкохола и заминал (вероятно извън Бургас?), за да изследва  качеството на спирта от склада.

Какво се случва през следващите 60 часа, можем само да предполагаме. Но това никак не е трудно: несъмнено стотици войници и офицери са изпили различно количество от отровата, при това в отсъствието на лекаря Дяченко. Сигурно е обаче, че на 16 септември вече са пострадали тежко някои от консумиралите от спирта. Едва на  сутринта на 17 септември складът бил поставен под охрана.

Последствията били потресаващи. Трагичния баланс обобщили в доклад военният следовател от Четвърти механизиран корпус майор Шмуклер, главния медицински експерт Шпиганович и ръководителят на  военното санитарно управление на 3-ти украински фронт Неймарк:

През периода 16-19 септември 1944 г. в гарнизона в Бургас, в резултат от отравяне с метилов алкохол били засегнати около 190 души, потърсили медицинска помощ - 154 войници и офицери, 120 са били хоспитализирани, 6 са ослепели. Починали са 42-ма съветски войни.

Прави впечатление, че в това резюме от военно-медицинския доклад липсва информация за застрелян българин. Това би могло да бъде и укриване на неудобен факт. Такава информация липсва и в единствения от многобройните преразкази по случая, който е почерпен директно от свидетел. Преразказа ни г-н Георги Чаракчиев, който го е чул от съвременника на историята, големия български индустриалец  Димитър Велчев (констатирахме известно противоречие в двете описания - в датите и в броя на пострадалите; запитахме се дали това не са два отделни случая?).

Че случаите (случаят?) с метиловия спирт са били потулени става ясно и от  спомените на известния бургазлия Динко Хаджидинев, съвременник на събитията. Чудесен и добросъвестен разказвач, с будна и релефна памет, в книжката си „Бургас – есенни сънища“ той описва далеч по-маловажни престъпления на съветските войници в Бургас („многобройни бели“, кражба на колело), но не споменава нито дума за отравяне на близо 200 души. Хаджидинев обаче навежда на хипотеза какъв род войници са основните участници в трагедията. Според него първите установени в града съветски поделения „имаха указания и те ги спазваха стриктно – да се държат приятелски и дружелюбно с населението... Но с идването на кашишките поделения отношенията поохладняха... те проявяваха неутолима жажда за алкохол, напиваха се бързо и неконтролируемо...“ (кашик – жаргон за войник от сухопътните войски).

Къде са били лекувани стотиците пострадали? Една снимка на ДА „Архиви“ навежда на идея: в сградата на Гимназията очевидно е била устроена военна болница. Това се е случило още през 1941 г. Ето какво си спомня Динко Хаджидинев в същата книга: „Бялата красива сграда на реалната гимназия бяха я взели германците, превръщайки я в болница за частите, които пребиваваха в Бургас и около него.“ Несъмнено същата временна болница е използвана и от съветската армия.



Не поставяме под съмнение и тези спомени. Но все пак изследването на Тимофеев по документи в руските секретни архиви е много сериозно! Авторът е специалист от висока класа, с респектиращи награди и публикации и е черпил информация от извора. Тук изниква още един въпрос: как са били изнесени тези данни от съветските военни архиви, след като е добре известно, че те и до днес са строго секретни?

Ето какво сподели (пред мен, М. И.) журналистът Николай Цеков:

„Най-учудващото в информацията на Тимофеев е, че авторът се е добрал до абсолютно закритите по времето на Путин военни архиви на Русия. А достъпът до тази част от тях, която съдържа информации за военните престъпления на руската и Червената армия, никога не е бил възможен. По времето на Горбачов и отчасти при Елцин все пак е имало някакви възможности за справки. В началото на 90-те г. за кратко време е било възможно за историци и изследователи да работят с тези архиви.“

Това даде шанс и на нас за пръв път да цитираме обилни факти от тази грозна и трагична история от миналото на Бургас.

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Сайт Държавна сигурност.com: http://desebg.com.
2. Цеков, Николай. Когато Червената армия "освобождаваше" България. 13.05.2017. http://www.dw.com/bg.
3. Тимофеев, А. Стоит над горою Алеша: облик красноармейца, освободителя Балкан. В: сп. Родина (российский исторический журнал), №1, 2011, с. 133-136.  Москва, 2011.
4. Хаджидинев, Динко. Бургас – есенни сънища. Бургас, 1994.


Карта на мястото на общия гроб

В категории: Ретро Флагман


70
Коментара
70
Коментара по темата
70.
*********
20.10.2020 15:41:22
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
69.
антифашист
07.03.2019 02:46:27
8
91
Всички фашистки съветски паметници у нас трябва да се премахнат незабавно. Вече сме в 21 век, но азиатските диваци и техните лакеи у нас още си въобразяват, че могат да разиграват шутовският номер с борбата срещу фашизма, когато реално установиха един чисто фашистки режим в цяла Източна Европа и у нас. Крайно време е да се произнесем по истинската същност на обявения със закон в България за престъпен режим.
68.
Български офицер
20.11.2018 20:40:44
84
84
Тяхната Мамица - мръсни Болшевишки " Въшливи памуклийки " ! ТРЯБВАШЕ , да помогнем на Германците - 1941 г. при МОСКВА и 1942 г. при СТАЛИНГРАД , да доубият Червения СТАЛИНСКИ ЗВЯР ....... !
67.
Къчо Карамасуров
06.08.2018 19:39:04
8
78
-Винаги ме е Смущавал ГОРЧИВИЯТ...Факт, че Дежурния Офицер в М.О.- Дал Нареждане...Войската Да Остане в Казармите Е БИЛ ПОРЕДНИЯ ПРЕДАТЕЛ , ПОЗВОЛИЛ НА РУСНАЦИТЕ ОКОНЧАТЕЛНО ДА НИ ЗАВЛАДЕЯТ И ПОРОБЯТ...И ДО ДЕН - ДНЕШЕН !!!
66.
АТАНАС ВАСИЛЕВ
01.08.2018 12:10:43
9
81
Франция, която през по-големата част от войната ( WW2) беше верен съюзник на Втория райх, след края ѝ беше включена в списъка на ПОБЕДИТЕЛИТЕ, та даже влезе и в числото на "Великите сили".
България, която през целата война не изпрати нито един войник на нито един фронт, благодарение "братската помощ" на "Великия съветски съюз" беше вписана в списъка на победените. Това още веднаж доказа целата несъстоятелност на мирната политика на Н.В. Цар Борис III. Вместо да помогнем на Германия и да получим всички привилегии на победител, ние (разбирай: правителството на Муравиев и Багрянов преди това) затвориха непобедимата българска войска в казармите, вместо да я изпратят да защити Отечеството от тия, които ни обявиха война, т.е. нашите ВЕЧНИ ВРАГОВЕ!
65.
Тодор Живков
06.04.2018 19:49:58
11
93
Тъпи бушмени.И сега са такива туземци.Дай им водка и им глей сеира.Ама да знаят че нефт и газ не са вечни.
64.
до ПОСЛАНИКА НА РУСИЯ В България
28.02.2018 23:54:33
10
94
Немедлено си приберете кокалите на ПОЗОРНОТО ИЗМРЕЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ///откраднали спирт и убили пазача///ЗА да премахнем КАМЪНИТЕ на нашия ПОЗОР ДА ТАЧИШ ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО ИМ СЛАГАШ ПАМЕТНИ ПЛОЧИ И ГИ ПОЧИТАШ ТАЗИ ГАВРА САМО ЕДИН ИЗВРАТЕН МОЗЪК ///КОМУНИСТИЧЕСКИ//МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ НО СЪГРАЖДАНИТЕ СИ––ПЪЛНА ОТВРАТ!!!!!!!!!
63.
Обективно
28.02.2018 12:39:37
9
36
1. Професорът навярно е същият с изследването за разстреляни германци по нашите граници ....
2. Нека да прочетем публично Протоколите от съда и тогава всеки да си прецени къде е истината.
62.
"Народен" съдия
28.02.2018 10:30:31
9
60
Не може присъди, издадени в името на един режим, обявен в България през 2000 год. за престъпен, да имат някаква правна юридическа стойност.
61.
"Народен" съдия
28.02.2018 09:48:07
7
64
Всички протоколи както и самите присъди на т. нар. "Народен съд" са неправомерни и нямат никаква юридическа стойност.
60.
"Народен" съдия
28.02.2018 09:17:00
3
55
До 56,57,58,59

Проф. Д-р. Стефан Апелиус (Stefan Appelius, Privatdozent Politikwissenschaft an der "Carl von Ossietzky Universität" in Oldenburg, Deutschland), пише в книгата си "България. Европейският Далечен Изток" ("Bulgarien. Europas Ferner Osten"), стр. 94:
"В Нюрнберг се съдеше според международните правни норми. В България просто се ликвидираше предишното държавно ръководство. Който дотогава е водил политика, която не е била прокомунистическа, е трябвало да бъде убит. Това не беше само престъпен нагон на убийци, това беше стратегия на властолюбци. Във всеки случай, по-кръвопролитен и по-брутален от този в България комунистическият преврат не протече в нито една друга източноевропейска страна."
59.
Ние
28.02.2018 01:03:09
28
13
С подобна логика, безспорно, може да се "докаже", че международният Трибунал в Нюрнберг е още "по-незаконен", да не забравим и извънредните съдилища в другите страни-сателити от Оста...
/Справка: Адвокат Шейтанов, Епицентър/
Абе, спор няма, гъвкава работа си е да обявиш война на Големите демокрации, а днес да си "съюзник" ....Нищо, че Оста стана "Шиш" на който ни нанизаха някой от нашенския "елит"....
Тука един от кафето пита, да няма случайно симпатии към "Jedem das sein" или "Die Arbeit macht frei"...?
За да стигнем до Истина и Съгласие и да няма празни караници, предлагам на градско събрание, в присъствието на юристи, да се обсъдят Протоколите от Втори състав на съда в Бургас.
58.
Ние
28.02.2018 01:01:35
27
6
С подобна логика, безспорно, може да се "докаже", че международният Трибунал в Нюрнберг е още "по-незаконен", да не забравим и извънредните съдилища в другите страни-сателити от Оста...
/Справка: Адвокат Шейтанов, Епицентър/
Абе, спор няма, гъвкава работа си е да обявиш война на Големите демокрации, а днес да си "съюзник" ....Нищо, че Оста стана "Шиш" на който ни нанизаха някой от нашенския "елит"....
Тука един от кафето пита, да няма случайно симпатии към "Jedem das sein" или "Die Arbeit macht frei"...?
За да стигнем до Истина и Съгласие и да няма празни караници, предлагам на градско събрание, в присъствието на юристи, да се обсъдят Протоколите от Втори състав на съда в Бургас.
57.
Ние
28.02.2018 01:00:38
21
5
С подобна логика, безспорно, може да се "докаже", че международният Трибунал в Нюрнберг е още "по-незаконен", да не забравим и извънредните съдилища в другите страни-сателити от Оста...
/Справка: Адвокат Шейтанов, Епицентър/
Абе, спор няма, гъвкана работа си е да обявиш война на Големите демокрации, а днес да си "съюзник" ....Нищо, че Оста стана "Шиш" на който ни нанизаха някой от нашенския "елит"....
Тука един от кафето пита, да няма случайно симпатии към "Jedem das sein" или "Die Arbeit macht frei"...?
За да стигнем до Истина и Съгласие и да няма празни караници, предлагам на градско събрание, в присъствието на юристи, да се обсъдят Протоколите от Втори състав на съда в Бургас.
56.
Ние
28.02.2018 01:00:07
21
5
С подобна логика, безспорно, може да се "докаже", че международният Трибунал в Нюрнберг е още "по-незаконен", да не забравим и извънредните съдилища в другите страни-сателити от Оста...
/Справка: Адвокат Шейтанов, Епицентър/
Абе, спор няма, гъвкана работа си е да обявиш война на Големите демокрации, а днес да си "съюзник" ....Нищо, че Оста стана "Шиш" на който ни нанизаха някой от нашенския "елит"....
Тука един от кафето пита, да няма случайно симпатии към "Jedem das sein" или "Die Arbeit macht frei"...?
За да стигнем до Истина и Съгласие и да няма празни караници, предлагам на градско събрание, в присъствието на юристи, да се обсъдят Протоколите от Втори състав на съда в Бургас.
55.
до 54
27.02.2018 23:30:16
5
8
Един който е чел.
54.
"Народен" съдия
27.02.2018 20:24:24
7
40
До 34. АН
"Може ли г-н Иванов, като добросъвестен изследовател на краеведческста история на региона , да публикува материали от Втори състав на Народния съд в Бургас, та да се разбере кой и за какво е бил достоен".

За публикуването на какви материали и присъди на "Народния" съд в Бургас, а и в цяла България, говориш бе, уважаеми Господине. В България след 9.9.1944 г. нито съдилищата бяха "Народни", нито присъдите бяха присъди, издавани от съдии-професионалисти, юристи. Присъдите на този т. нар. "Народен съд" имаха едно и също съдържание - ликвидиране на политическия, икономически и интелектуален елит на Царство България и установяване властта на най-некадърната и лумпенизирана част на българското общество, на българските комунисти.
От декември 1944 до април 1945 г. в България действа "Народният съд" като фактически орган на левия революционнен терор. Създаден е с наредба-закон в разрез с действащата Търновска конституция от Отечествения фронт (ОФ) - властта, установена след окупацията на страната от Червената армия и деветосептемврийския преврат и в изпълнение програмата на Отечествения фронт.
От юридическа гледна точка т. нар. "Народен съд" не беше въобще някакъв Съд. Както съдиите, така и "народните" обвинители бяха предимно неуки селяни, чиято единствена квалификация беше да са членове на "Партията" и които нямаха абсолютно никакво понятие от това, как се води един съдебен процес, както и относно правата на обвиняемите. Съдии, обвинители, адвокати бяха само камуфлаж, присъдите се решаваха от "Партията", от партийните комитети - градски, околийски, окръжни.
"Признания" са били изтръгвани след нечовешки мъчения. Подсъдимите са нямали право на лични защитници, а ако такива са били допускани, това са били подставени лица на комунистите. Обвинявани са предимно групово, а не поединично, без никакво право на обжалване, осъдените на смърт са извеждани от залата и веднага разстрелвани. Най-фрапиращото нарушение на всякакви международни правни норми е съденето и осъждането на вече убити хора непосредствено на 9.9.44 г. и след тази дата. В обвинителните им актове срещу имената им е вписано - "отсъстващ, в неизвестност" или дори "починалия се признава за виновен и се осъжда..."
Присъдите на този неправомерен от юридическа гледна точка т. нар. "Народен съд" би трябвало отдавна да бъдат отменени със закон, ако днешната българска държава има претенции да бъде една правова държава.
53.
до ПОСЛАНИКА НА РУСИЯ В България
27.02.2018 15:30:25
4
50
г–нПосланник елате в Бургас и приберете кокалите на ПОЗОРНО УМРЕЛИ ///СЛЕД КРАЖБА НА СПИРТ–УБИВАЙКИ ПАЗАЧА НА ЦИСТЕРНИТЕ//!!ВАШИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ ЗА ДА ПРЕКЛЮЧИ ТАЗИ СРАМНА ИСТОРИЯ–ТОВА Е ВАШЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ.!!!!!ИЛИ ИМАТЕ ИНТЕРЕС ТОЗИ ПОЗОРЕН ФАКТ ДА Е СРЕДСТВО ЗА ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА РАЗЛИЧНИ СЛОЕВЕ ОТ НАШЕТО ОБЩЕСТВО///АЗ ЛИЧНО СЪМ УБЕДЕН ЧЕ ТОВА Е ЦЕЛТА НА РУСКАТА ПОЛИТИКА–РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ///
52.
нАКа-47
27.02.2018 15:15:48
9
41
До Отново. За паметник на Рейгън е достатъчен факта, че ни отърва от скапаната расейска пасмина.
Съветската щеше да освободи на баба ти цървулите ако не бяха американците и в някаква степен англичаните, да я изправят на крака с Лендлиза.
И не на последно място, но най-важно - ако не бяха любимите ти падруги да засипят Хитлер с гориво, стомана, жито и пр. въобще нямаше да има ВСВ.
51.
онзи
27.02.2018 15:06:45
4
42
И в наши дни Русия продължава да води ,освободителни' войни в Украйна, Сирия и т.н.
50.
Стефан Цанев
27.02.2018 14:52:21
2
48
ИСТОРИЯТА Е ВЯРНА! ДИМИТЪР ВЕЛЧЕВ Е МОЯТ ПРАДЯДО, СОБСТВЕНИК НА МОЛИВНА ФАБРИКА ДЕВЕКО! НЕГОВИЯТ СИН И МОЙ ДЯДО ПЕТЪР ВЕЛЧЕВ СЛЕД ТОЗИ СЛУЧАЙ Е АРЕСТУВАН, ТЪЙ КАТО ТОГАВА Е БИЛ ГЛАВЕН ИНЖЕНЕР ПО ПРОИЗВОДСТВОТО ВЪВ ФАБРИКАТА. БУРЕТАТА СА СЕ СЪХРАНЯВАЛИ В ЕДИН СКЛАД В МЕСТНОСТТА КАПЧЕТО!
49.
Виждащ
27.02.2018 13:59:13
2
19
Що е то?
Плюе рускините,
а ги моли за любов.
Миришели,ама пак ги иска.
48.
Логично
27.02.2018 13:35:52
3
13
Човек който сам с акъл и труд не може да си изкара 5 лв. за деня,тръгнал акъл да дава кой трябвало да ни вземе.Да,той чака някой да го вземе и да му дава,ами не става така -само с акъл ,мацо.
47.
до 46
27.02.2018 13:28:54
23
7
Заминавай за Германия.Много хора го направиха,но дали умееш нещо щото там няма да те оценят по коментарите,а по качеството на извършена работа.Съмнявам се да ти е по добре оттук.
46.
до номер 38
27.02.2018 12:51:45
107
49
За Гърция не зная, но ако ни бяха завоювали германците, сега щяхме да сме една силна икономически държава, а не мишки, каквито сме под чехъла на тия пияни плъхоци руснаците..
45.
до 38
27.02.2018 12:49:15
6
32
За Гърция не зная, но ако бяхме под германско робство, сега щяхме да сме една силна икономическа държава, а не мишки, каквито сме в момента под чехъла на тия пияни свине руснаците..
44.
до бай Ставри
27.02.2018 12:46:24
10
3
Може би и майка ти е била хубавелка и ги е пробвала?
43.
Местни избори
27.02.2018 11:09:34
1
7
Идат меСните избори.
Май си търсим преференцийки...
42.
до 41
27.02.2018 10:54:30
0
8
Трябва да ходи на работа.Там на центъра.
41.
Пънча
27.02.2018 10:35:08
0
14
.....Изследователската ни страст беше задоволена.....

Ей тва е!Разлая кучетата Иванов и спокоен легна да спи.Браво!
40.
Отново
27.02.2018 10:17:12
80
22
Отново един гнусен пасквил срещу братята руснаци в навечерието на деня на Освобождението от турско робство.
Изложеният факт е известен, но се анализира по много просташки начин!
Това е война! Войниците са се връщали у дома си, опустошени от войната!От преживяното.
А може би никой от вас не пие?Ангел небесен е импровизаторът на това, за да отврати читателите от руснаците за пореден път. Окупация няма! Войските са се връщали от войната.
Пили са, са още пият, защото тази фашистка война, изсмука силата на една страна като унищожи повечето мъже.
Страната ни, байо, е на страната на фашистка Германия и за това СССР обявява война срещу всяка фашистка страна в похода на настъплението за унищожаването на фашизма. Защо ни бомбардираха американците иимат паметник? Защо? А на Рейгън? Какво е направил той за българите?
Не виждаш ли, че политиката е продиктувана зад океана, а не от желанията на българите.
Съветската армия освободи света от фашизма!
Днес той пак настъпва.И някой иска да подсили такива факти, коитоне са меродавни за мащаба на подвига на съветския народ.
Бил съм в Маутхаузен, концлагер близо до родното място на Хитлер. На входа на лагера има обелиск, който изобразява съветски пленен генерал, който е поливан с ледена вода и оставян на студа, докато се превърне в леден блок.
Това е "хуманизмът" на фашизма. С изгорените села, с изнасилените майки, сестри и жени, с унищожаването на всичко по пътя им...с налъмите на майка ми, с които е ходела на училище, защото всичко е заминавало за фашистката армия на фронта!
Сигурно не пиете и сте религиозни. Не вярващи, защото, когато си първото, се мотаеш в калабалъка, никоъ не може да те хване за лицемерието.
Има възмездие за всичко.
39.
комунист - родоотстъпник
27.02.2018 09:17:11
15
58
Отговорът на въпроса "Защо Съветска Русия не си прибере кокалаците на пияндурниците"? е:
Те такива кокалаци си имат много. Над 20 милиона са избитите в лагерите за принудителен робски труд ГУЛАГ (в полза на комунистическите престъпници) и разстреляните от ЧК - НКВД (предимно по донос) "врагове". Кокалаците бяха нужни навремето за построяване (от комунистите) на паметници - фалшивки за някакви си "освободители", а всъщност - гнусни пияни окупатори. Точно тая пияна измет постави на власт комунистическите престъпници - те са и задължени. Тези измислени, фалшиви паметници са нужни на комунягите и сега - за да повтарят като папагали все едно и също - за "фашистка" България (долна лъжа!) и как "великата" освободителка на всичко и на всички по света - Русия е дошла за пореден път да ни освобождава (всъщност поробва).
Кого да освобождават - те и сега живеят като скотове, а през цялата си история са били свободни хора (само на книга) по малко от 50 години. През този кратък период се води поредната руско-турска война, Първата световна война и Октомврийския преврат (наречен революция). А, между другото те устройват 8 атентата на царя си, наречен Освободител (защото ги освобождава от робски статут) и накрая го убиват.
Бог да пази България от такива "освободители" и от нашенска продажна комунистическа измет!
38.
titi
27.02.2018 07:52:00
59
22
СЪГРАЖДАНИ,МАЛКО ПОВЕЧЕ ТРЯБВА ДА ПОЗНАВАТЕ ИСТОРИЯТА НА СТРАНАТА НИ.АКО НЕ БЯХА ВЛЯЗЛИ РУСНАЦИТЕ СЕГА ЩЯХМЕ ДА СЕ "РАДВАМЕ"ЧЕ СМЕ ГРЪЦКА ТЕРИТОРИЯ.ТАКИВА СА МЕРАЦИТЕ НА ТАТКО ЧЪРЧИЛ.
37.
Петър
27.02.2018 07:30:08
6
38
Интересен факт ...
"Жители на Бургас приветстват съветски моряци в пристанището" - това е коментар на снимката, а малко по-горе четем следното ...
"защото през 1944 г. СССР обявява война на България – страна, която няма никакво намерение да воюва. След това решава да я окупира, а в края на войната нашата държава получава статут на победена"
Обявяват ти война, а ти ги посрещаш...!
36.
интересно!!!
27.02.2018 06:59:24
45
10
С неочакван интерес и наслаждение говорим за натровилите се , загинали войници от съветската армия - които са били и руснаци и украинци, а може би и българи по произход. А това е свитдетелство, че част от предците ни и ние като техни наследници сме били на страната кафявата чума - фашизмът!!!
35.
Ц
27.02.2018 06:01:12
6
10
Някой може ли да разкаже какво правят едни полицейски служители на 09.IX.44 на Бялата вода в Странджа?
Каква е причината поради която не са си в Бургас и Варна на работните места?
34.
AH
27.02.2018 05:51:21
1
9
Може ли г-н Иванов, като добросъвестен изследовател на краеведческста история на региона , да публикува материали от Втори състав на Народния съд в Бургас, та да се разбере кой и за какво е бил достоен.
33.
Метанол цистерна на гарата?
27.02.2018 00:55:33
20
4
за какво се е използвал метанола през войната? За нуждите на фашистката армия? например за самолетно гориво... Хейнкел Не 176... или за отровни газове.
32.
ivan donkov (buhala)
27.02.2018 00:32:26
5
11
malko sa bili!!alkoholici ot kvo da se otrovqt???
31.
Помнещ
26.02.2018 23:56:50
8
56
Тази история съм я чувал от вуйчовците ми и майка ми. А като чавдарчета от училище “братя Миладинови” ни водеха на “Паметника на загиналите за Освобождението на Бургас от фашистко робство” в Старите бургаски гробища, зад и вдясно от Параклиса. Общия гроб представляваше бетонна рамка с размери около 10х8 метра и висока надгробна плоча с бутафорни колони, висока около 3 метра, на която имаше нещо изписано, но нито ме е интересувало, нито помня подробности. Караха ни да носим цветя от къщи и да ги поставяме на гроба. Сега гробът, бетонната плоча и рамката му ги няма, а са поставени два каменни паметника, (виждат се на снимката). Мястото е доста голямо и доста трупоне може да събере, особено по начина по който Съветската армия е заравяла... (в Катин, например). Сигурен съм, ме една от причините да не разкрият гроба след 1989 и да отнесат тленните останки на “починалите” в Родината им е страха да не се разбере как са заровени в масов гроб... Пиянска руска работа!...
А г-н Г. Чаракчиев наистина е син на началника на административния отдел на Бургаската полиция Васил Чаракчиев - достоен български офицер от Полицията, което е разстрелян (без съд и присъда и ЦЕЗ причина) с още 6 полицейски служители на 9.IX.1944 (преди да е завършен още преврата в София). Повторно е осъден на смърт (посмъртно!!!) от любимия на депутата от БСП Жаблянов “Народен” съд, имуществото на семейството му е отнето, а жена му и двете му невръстни деца (едното от които е Георги Чаракчиев) са въдворени в едно Котленско село ЦЕЗ средства да препитание и работа. Общо взето, мръсна съветска история, случила се в родния ни град, на която Ива вече малко живи свидетели...
30.
Бургазлия
26.02.2018 23:52:20
2
30
Преди тези камъни имаше голяма ,може би с размерите и бяха 2 на 3 метра плоча от черен мрамор.На нея бяха изписани с варак много имена,все руски!Възможно е да са били и 200.Около него винаги се събираше вода ,не знам извираше,или проблемен водопровод.Много пъти през годините копаеха работници за да отстранят проблема,,но скоро след това водата отново бликваше.След като премахнаха голямата плоча водата спря да тече,а доста по късно сложиха тези паметни камъни.
А гробищата ги преместиха много по рано!
29.
Елефтерия
26.02.2018 23:38:27
30
7
На мен пък прабаба ми е разказвала,колко умни били гърците и как българките ги искали.Били високи,добре сложени напреднали в много науки,докато българите били варвари(диваци).
28.
И ето го въпроса
26.02.2018 23:36:01
9
45
Защо в.Бургас има паметник на съветския войник ???? От кого са ни освобождавали като в Бургас пушка не е пукнала??? От алкохола ????
27.
жокер
26.02.2018 23:33:57
4
18
Бай Ставре, то ти за това ти направиха сюнет,ефенди.
26.
бай Ставри
26.02.2018 23:26:20
27
9
На мен пък прабаба ми разправяше турците какви хубави хора били навремето - хубави, интелигентни, миришат на теменужки и очите им едни добри, добри...
25.
бай Ставри
26.02.2018 23:22:18
24
14
Баба ти май ги е пробвала всички наред, явно е била хубав човек.
24.
коментар
26.02.2018 23:10:13
10
47
До номер 15. Прав сте и моята баба ми разказваше за тези пияни свине за множество изнасилвания над българки и разстрели на българи, само защото са пияни до козирката, освен мръсни и миризливи, та те и сега са си такива- рускините с червило, а миришат. Геманците, казваше баб ми били много възпитани и много чисти, докато тези пияни свини руснаците, само золуми вършели.
23.
запознат
26.02.2018 23:03:47
10
37
Ами той паметника на тройката е от същите тези освободители, но някои тикви не можаха да проумеят това. Баба ми е разказвала, че същите тези кашиши редовно са се напивали и са застрелвали който българин си поискат, само защото са пияни свине.
22.
бай Ставри
26.02.2018 22:42:08
22
18
"Една жена каза:..." и туркофилите - "патриоти" от Флагман повтарят като папагали и Курти от форума и той поддържа огъня. Ама то за него е ясно. Той си е освидетелстван идиот.
21.
Y
26.02.2018 22:16:12
24
9
До 20
- Бургаските гробища не са местени през 1980 г.
- 200 или 2 000 ?......!!!, че не разбрах...
"Съветският посланик отказал" ...- има една реплика от съветски филм - "если человек идиот, то ето надолго"...
20.
до 18 чукча не читател а ЛЪЖЕЦ
26.02.2018 21:19:53
4
34
ЩО НЕ ЧЕТЕШ БЕ ЧУКЧИ НАПИСАНО Е ЧЕ ПАМЕТНИТЕ КАМЪНИ СА ПОСТАВЕНИ ПРИ МЕСТЕНЕ НА БУРГАСКИТЕ ГРОБИЩА ОКОЛО 1980гТОГАВАШНИЯ ПОСЛАННИК НА СССР ОТКАЗА ДА ПРИБЕРЕ КОКАЛИТЕ НА "ГЕРОИСКИ" ЗАГИНАЛИТЕ СИ ГРАЖДАНИ В РОДИНАТА ИМ. А ИДИ ДА СПОРИШ С АВТОРА ЗА БРОЙКАТА АЗ ДОРИ СЪМ ЧУВАЛ ЗА ОКОЛО 200 ЧОВЕКА ВЕРОЯТНО ВСИЧКИ ПОСТРАДАЛИ .В КРАЙНА СМЕТКА СЛЕД КАТО СА УМРЕЛИ ПО ТАКЪВ НАЧИН ВРЕМЕ Е ДА СА ПРИБЕРАТ КОКАЛИТЕ В РУСИЯ И ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ТАЗИ СРАМНА ИСТОРИЯ
19.
ДО 13 жеко от къде пода надолу
26.02.2018 21:03:26
7
42
знам те аз тебе СТРАНДЖАНСКИ КАЧУР цял живот на комунистическата хранилка за 2 лв работа не си свършил ама се ""налапа""от чуждия труд –свърши лапаницата за комунистическите крадци ТАКАВА Е ПАМЕТТА НА БУРГАЗЛИИ И НЕ НА ЕДИН И ДВАМА СТОТИЦИ СА ВСЕ ОЩЕ ЖИВИТЕ КОИТО МОГАТ ДА ГО ПОТВЪРДЯТ ТОВА КОЕТО Е ПИСАНО В СТАТИЯТА!!!!!ПОЗОР ЗА ОКУПАТОРИТЕ""""
18.
До 9, 10 и 13
26.02.2018 20:48:55
24
9
Не е вярно - починалите са 6 !!!
Тогава няма руски посланик, а има Посланик на СССР !
Шестимата са погребани са под паметника
17.
жеко
26.02.2018 20:47:04
23
15
не видях никакви данни а особено автентични, но като знам журналюгите как използват тази дума значи всичко си идва на мястото, разказа е от разряда "една жена нс краснодар каза че една друга жена разказала че баба и чула че едну войници..." дайте доказателства, снимки на любимото ви-трупове, документи, пълни глупости сте написали, пак русофобска пропаганда за да има спорове и да се прехвърли вниманието от големия скандал с ЧЕЗ заради който правителството трябва да падне и всички партии да бъдат изметени заедно и с вас медиите
16.
жеко
26.02.2018 20:47:03
27
13
не видях никакви данни а особено автентични, но като знам журналюгите как използват тази дума значи всичко си идва на мястото, разказа е от разряда "една жена нс краснодар каза че една друга жена разказала че баба и чула че едну войници..." дайте доказателства, снимки на любимото ви-трупове, документи, пълни глупости сте написали, пак русофобска пропаганда за да има спорове и да се прехвърли вниманието от големия скандал с ЧЕЗ заради който правителството трябва да падне и всички партии да бъдат изметени заедно и с вас медиите
15.
Имаше една възрастна баба иванка
26.02.2018 20:16:46
9
32
лека и пръст живееше зад джамията зад училище К. Методи та тя разказваше как е била изнасилена нейна позната от пияни съветски войници
14.
Иван
26.02.2018 20:06:57
4
38
Защо са застреляли невинния българин ,нали уж са освободители ,май по скоро завоеватели
13.
До 7 ивоношка глупака
26.02.2018 20:05:34
7
41
Не си разбрал 6–тима са ослепелите а 42 са умрелите.А аз съм чувал за други геройства за насилване на жени кражби дори убииства извършвани от окупаторите
12.
бургазлия
26.02.2018 20:04:26
33
9
Абе вие не сте ли забелязали какво е времето навън. Нещо за пътната обстановка няма ли да напишете, а ни занимавате само с глупости.
11.
Пяни казаци
26.02.2018 20:03:42
10
51
Кога са виждали толкова пукница блядовете. Прост народ си бяха и прост народ си останаха
10.
ДО ОБЕКТИВНИЯ
26.02.2018 19:55:26
1
20
СЛЕД ПРЕМЕСТВАНЕ НА БУРГАСКИТЕ ГРОБИЩА ВСИЧКИ КОИТО ЖЕЛАЕХА ПРЕМЕСТВАНЕ НА ТЛЕННИТЕ ОСТАНКИ НА СВОИ БЛИЗКИ //СИ ПЛАТИХА//С РУСКИЯ ПОСЛАННИК СЕ РАЗБРАХМЕ ДА ПОСТАВИМ САМО ДВА ВЪЗПОМЕНАТЕЛНИ КАМЪКА БЕЗ ДА ИМ МЕСТИМ ТЛЕННИТЕ ОСТАНКИ ЗАЩОТО БИ ТРЯБВАЛО ДА СИ ГИ ВЗЕМАТ В ТОГАВАЩНИЯ СССР
9.
ДО ОБЕКТИВНИЯ
26.02.2018 19:55:26
1
20
СЛЕД ПРЕМЕСТВАНЕ НА БУРГАСКИТЕ ГРОБИЩА ВСИЧКИ КОИТО ЖЕЛАЕХА ПРЕМЕСТВАНЕ НА ТЛЕННИТЕ ОСТАНКИ НА СВОИ БЛИЗКИ //СИ ПЛАТИХА//С РУСКИЯ ПОСЛАННИК СЕ РАЗБРАХМЕ ДА ПОСТАВИМ САМО ДВА ВЪЗПОМЕНАТЕЛНИ КАМЪКА БЕЗ ДА ИМ МЕСТИМ ТЛЕННИТЕ ОСТАНКИ ЗАЩОТО БИ ТРЯБВАЛО ДА СИ ГИ ВЗЕМАТ В ТОГАВАЩНИЯ СССР
8.
5
26.02.2018 19:49:57
4
6
Гимназията е ППМГАкад.Никола Обрешков.
7.
Иво
26.02.2018 19:46:27
11
7
Чувал съм за шест войника.
6.
НАЗДАРОВЕ!!!!!!!БЛЯДОВЕ
26.02.2018 19:45:42
11
30
ПИИТЕ И МРЕТЕ ГАДОВЕ
5.
НАЗДАРОВЕ!!!!!!!БЛЯДОВЕ
26.02.2018 19:45:42
11
38
ПИИТЕ И МРЕТЕ ГАДОВЕ
4.
Симо
26.02.2018 19:44:38
14
12
Вярно ли е, че скромният паметник за руско-турската война от снимката пред Гимназията е бил взривен от един горянин?
Еххх, ашколсун кьопоолар...
3.
Обективно
26.02.2018 19:37:47
8
6
Апропо, Г-н Чаракчиев има ли нещо общо с Н-к отдел Административен на Бургаската полиция преди 9.IX.44 ???
2.
Обективно
26.02.2018 19:33:17
15
9
1. Около 50 са на снимката, част от които в българска униформа.
2. Всеки може да види гроба и да прецени дали могат да бъдат погребани около 40 човека в него.
1.
Еха!
26.02.2018 19:32:52
2
6
http://ezine.bg/n11-42141-%D0%94%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82_%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D0%BA_%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D0%BA
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изправят Червения пират пред съда Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Очаква се отговор на въпроса ще има ли правителство или предстоят извънредни парламентарни избори Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Не желая да съм кандидат за патриаршеския престол, каза духовникът от града под тепетата Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори