×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Брюксел препоръчва: Пийте чешмяна вода


Брюксел препоръчва: Пийте чешмяна вода
Ключови думи: брюксел, чешмяна, вода
02 Февруари 2018, Събота, 00:06 ч.

Тя е поне 1000 пъти по-евтина от бутилираната, а качеството й в повечето части на Европа не е по-лошо от нея


Собствениците на заведения да предлагат на клиентите си повече безплатна чешмяна вода и по-малко бутилирана, предлага Европейската комисия.

Тя подготвя промени в Директивата за питейната вода, които да насърчат властите да препоръчват на гражданите да преминат към чешмяна вода, като същевременно работят за подобряването на нейното качество. Така гражданите ще намалят разходите си и замърсяването на природата, пише dir.bg

Комисарят за екологията Кармену Вела каза, че чешмяната вода е поне 1000 пъти по-евтина от бутилираната, а качеството й в повечето части на Европа не е по-лошо от нея.

Той предостави данни, според които литър чешмяна вода струва 0,0002 евро и че преминаването към нея ще намали разходите на домакинствата в Европа с 600 милиона евро годишно. Освен това рязко ще намалее замърсяването на природата и на световния океан с ластмасови бутилки, които сега са един от най-големите източници на замърсяване - със 17 на сто.

23 от 500-те милиона европейци все нямат достъп по питейна вода, сочат данните на Еврокомисията. Тя ще изисква от държавите членки да подобрят достъпа до вода за пиене, особено за уязвими и маргинализирани групи. На практика това означава повече обществени чешми и водоснабдителни съоръжения в гета и махали, където няма такива.

Еврокомисията  ще затегнат нормите за съдържание на олово и хром във водата, като се задължат производителите и доставчиците да контролират тяхното съдържание.

Ще се въведат и по-високи стандарти за строителните материали във водния сектор като резервоари и тръби, които често са източник на замърсяване.

Общинските и градските власти ще бъдат задължени да публикуват в интернет данни за качеството на питейната вода, така че населението постепенно да се убеди, че тя е безвредна и да премине на консумация от чешмата.

"Бихме искали да насърчим и собствениците на ресторанти и заведения да предлагат безплатна вода от чешмата на клиентите си. Мисля, че това ще повлияе положително на околната среща, на здравето на гражданите и техните потфейли", каза заместник председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Предложението на Комисията е в отговор на нейно задължение да предложи ново законодателство по първата гражданска инициатива в ЕС "Право на вода", която събра над 1,6 млн. подписа, включително в България.

Предстои в следващите месеци държавите членки и евродепутатите да решат дали ще приемат предложенията на Комисията за насърчаване на консумацията на чешмяна вода.

В категории: Политика , Животът


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
FREE BULGARIA
03.02.2018 19:38:18
0
0
Zasto ne zabraniat plastmasovite butilki??????
5.
Fine Living
03.02.2018 19:18:15
0
1
И запомнете нека МЕКАТА СИЛАТА е с ВАС( така съветват от USпосолство)
4.
Fine Living
03.02.2018 19:13:04
0
4
Проф Мермерски;За големи цици пийте Боза
За повече мозък пийте Гинко -Билбо гледайте Турски сериали поБТВ
За фалшива диплома запишете се в ЮЗУ ВСУ Ас.Златaров Шуменския
Ако искате да сте мултимилионер станете кмет Sun от герб
Ако искате злато търкайте билетчета от лотарията на Шиши
Ако искате да почивате по 3пъти в Годината на Малдивите омъжете се като Николета за Ники Михайлов
Ако искате бъдеща блестяща кариера в межд.Политика станете ДЖЕНДЪР по програмаФулбрайт в Американското п-во
Ако искате да сте супер модерен всички да ви заглеждат и да сте с крак във времето направете си операция за смяна на пола в Тайланд
За да сте информирани четете редовно Флагман
3.
!!!!!!
03.02.2018 18:54:07
0
1
Абе тоя Брюксел Що не вземе да се снуши с майка си
2.
българин
03.02.2018 16:39:32
0
1
В.... БГ ....85% от бутилираната вода си е от чешмата...така, че не се бойте българи от ЕС вие отдавна сте в крак с ПРЕПОРЪКИТЕ на Брюксел !!!!

И отново ЧЕСТИТО на нашите хора - ТЪРГОВЦИТЕ на бутилирана "трапезна" и "минерална " вода !!!!

Дано да им приседне !!!!
1.
Кафяви зъби
03.02.2018 11:00:33
1
3
Наред с топлата вода Еврогейците откриха и Чешмяната вода
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател
Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори