×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас ще има най-модерните затвори в България


Бургас ще има най-модерните затвори в България
Предстои цялостна реконструкция и разширяване капацитета на общежитието от открит тип „Строител”, заяви комисар Бранимир Мангъров
01 Февруари 2018, Четвъртък, 12:45 ч.
Автор: Петър ПЕТРОВ, снимки: авторът

Искам да изкажа благодарност на всички колеги, които упражняват тази нелека професия, за съжаление недооценена от обществото


Ръководството на Бургаски затвор отбеляза с коктейл професионалния празник на служителите на местата за лишаване от свобода. Събитието уважиха областният управител Вълчо Чолаков, новоизбраният председател на Окръжния съд Росица Темелкова и неината заместничка Петя Петрова, председателят на Районния съд Яна Колева, както и ръководителите на Апелативна, Окръжна и Районна прокуратури съответно Любомир Петров, Красимира Кателиева и Иван Кирков. Празникът уважиха още държавните обвинители Георги Чинев и Мануел Манев.

Началникът на затвора комисар Бранимир Мангъров разкри ексклузивно пред репортер на Флагман.бг, че пълната промяна на местата за лишени от свобода в Бургас няма да приключи с откриването на общежитието в с. Дебелт и ремонта на основния корпус.


-Комисар Мангъров, изпратихте една доста успешна година за местата за лишаване от свобода в Бургаско. Официално беше открит затворът в с. Дебелт, а корпусът в Бургас претърпя пълна промяна след мащабен ремонт.

-Да, така е. Затворническото общежитие в с. Дебелт, което беше финансирано по линия на т. нар. Норвежки финансов механизъм с безвъзмездна помощ от правителството на Норвегия, беше открито на 10-ти март м. г. То е с капацитет за 450 лишени от свобода, от закрит тип. Единият от корпусите там предстои да бъде открит, тъй като по него има още довършителни работи. В момента капацитетът му е за около 370 лишени от свобода. Беше извършен и ремонт на корпуса на затвора с финансиране по линия на бюджета за 1 100 000 лв.

-От години има оплаквания от лошите условия в Бургаския затвор. Държавата дори загуби няколко дела поради тази причина. Може ли да кажем, че вече този проблем не стои на дневен ред?

-Наистина имаше доста доклади на Комитета против изтезанията при редовните му посещения през годината. Ремонт в затвора не беше правен още от създаването му през далечната 1938 г.  Сега извършихме реконструкция на спалните помещения. От едни големи като класни стаи килии в момента са оформени спални помещения за по четирима души. Всяка килия вече е със собствен санитарен възел. Изцяло бяха подменени ел. инсталацията, водопроводната и канализационните мрежи, а осветлението вече навсякъде е LED. Баните по етажите също бяха обновени изцяло. Отвън беше положена 10 см топлоизолация с минерална мазилка, хидроизолацията на покрива на затвора беше направена. Междувременно извършихме реконструкция и на едно от местата за престой на открито. Предстои да бъде завършена и новата спортна площадка. Предходната година открихме чисто нова кухня, отново със средства от Норвежкия финансов механизъм. Така че условията в затвора вече са значително по-добри.


Областният управител Вълчо Чолаков поздрави ръководството и служителите на Бургаския затвор по случай професионалния им празник

-Научихме, че в корпуса вече ще има и киносалон.

-Киносалонът е нещо, което и преди съществуваше в корпуса на затвора. Той се намира на последния етаж в административната част, но беше в незадоволително състояние. Допълнително беше осигурено в края на 2017 г. финансиране от 60 000 лв. Част от тези средства ще бъдат вложени в цялостната реконструкция на киносалона. Там също беше подменено осветлението, както и старата, дървена дограма. Всичко бе пребоядисано, подменена бе и настилката, а сцената – изцяло реконструирана. Но това са само част от обновленията. Продължават да се правят ремонти и на общи части. Изграждат се нови постови будки за служителите, така че затворът все още е в реконструкция, но сме към края.

-Бургаският затвор е вторият най-населен в страната след Софийския.

-Да, наистина е така. Но в този момент вече не можем да кажем, че е пренаселен. Просто като капацитет при нас са над 820 лишени от свобода и задържани под стража. В тази цифра влиза и арестът, който беше първият в страната преместен в условията на затвора.

-Предстои и реконструкция на общежитието от открит тип „Строител”. Какви ремонтни дейности ще се извършват там?

-Да, общежитието, което се намира в непосредствена близост до основния корпус, предстои да бъде включено във втория период за финансиране по линия на Норвежкия финансов механизъм. В момента не мога да цитирам точната сума, но предстои цялостна реконструкция и разширяване на капацитета. Общежитието ще придобие съвсем различен вид след приключването на този проект.


Административният ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас Любомир Петров (вляво), шефът на Районна - Иван Кирков (вдясно) и окръжният прокурор Мануел Манев (в средата) също уважиха празника

-Можем ли да кажем, че след подобни мащабни проекти условията зад решетките ще се променят коренно? От едни от най-лошите затвори в страната местата за лишени от свобода в Бургас ще се превърнат в най-модерните.

- Да, модерни не е лоша дума. Аз избягвам да използвам суперлативи, които бяха вкарани в употреба покрай откриването на общежитието в Дебелт, като „супер затвор”. Смятам, че с тези реконструкции се създават едни нормални, а не луксозни условия. Това важи и за лишените от свобода, и за служителите. Особено в Дебелт още от входа има детски кът, който изглежда като място за игра в един мол. Във всяка килия там има баня и тоалетна. За служителите е изграден специален корпус със съблекални и стаи за почивка. Те имат още битова стая с кухня, каквато всеки би се радвал да има в дома си. Но за да кажем, че промяната е тотална, трябва да приключи и ремонтът на общежитието от открит тип.

-Какво ще пожелаете на Вашите колеги и служители по случай празника?

-Искам да изкажа благодарност на всички колеги, които упражняват тази нелека професия, за съжаление недооценена от обществото. Ние по-често сме обект на критики и злонамерени подмятания, но в крайна сметка обществото има нужда от тази професия. Има нужда от подобни места, където да бъдат настанявани хората, наказани с лишаване от свобода. Има нужда да се работи с тях и аз смятам, че като цяло колегите си изпълняват задълженията.

В категории: Бургас


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
19
Коментара по темата
19.
Хехе, хвалипръцковщина
02.02.2018 11:46:41
0
2
То ако с 60 хил. лв се правеше най-модерен затвор хаха
Киносалон на последният етаж в административната сграда...
Найш ли кога затворници ще гледат нещо там - нивгаш
ОБщо взето цялата ни работа в България е една такава хвалипръцковщина
18.
*********
02.02.2018 07:47:36
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
*********
01.02.2018 22:40:55
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
16.
до 13 от Мишито
01.02.2018 22:36:56
0
2
... а Пенчо му отвьрнал !
Наборе , ама най-добре ще е да ставаме геьове !
Джендарове....
Хем уьо у медо , ем топките у мармаладо !
15.
Gergi
01.02.2018 22:29:21
0
5
Всите пенсионери - в затвора !
Та да си отживеят като Хора - поне !
14.
Brtia galevi
01.02.2018 22:27:43
0
3
Ee znachi da se vyrnem da lejim tam , samo jakuzi lipsva
13.
mn
01.02.2018 22:26:11
0
4
каква радост, че ще има в бургас най хубавия затвор. ЖЕЛАЯ КЪСМЕТ НА местната власт да отрежат лентата . по този повод си спомних вица за тато дето увеличил парите за храна на затворниците а на войниците не. по този повод казал на пенчо кубадински .... пенчо ние повече войници няма да ставаме
12.
Gocho
01.02.2018 22:13:13
0
2
Айдк сега - споко !
Затворите в BG са с преоблаждаващо сиганско присьствие !
Партията - Макья , разбира се че се погрижи за тях !
Та това са избирЯтилите !
Гласопродаватели !
Това беше Прьво...
Второ:
Три прасенца си приготвят кочинката .
Ако до тогава не дойде Руското ресто или ...
Некой от Срьбско !
Гьльба на мира , Обеденителя на Балканите , Сьздателя на магистралите , Ангела който решава проблемите , в ползу - Народу ...
Да се свети името му !
Цели две львчета са за него !
Законни имигранти !
Та какво са за Царя - Лев ... две бебета?!
Оупс...
Царя Лев ли написах... ?!
Не Лев ве ...
Льв ! Льв - от Ванкя !
Израсьл в крьв и магнолии ...
Та те сьщия Лев(льв) си рекьл ?!
Па ако ме турат и менье в зоопарка ... ?!
Я да го напрайм - ямодерен !
Та да ма турат при Джендаритье !
Те са нежни душици !
Не кат Бай Ставри !
Ееееххх....
Кофти ...
Кофти примикрски сьнища !
На таз ... незнам си ква Луна ?!
11.
Коментарин
01.02.2018 21:53:58
0
0
Коментара може да изтриете но истина и срама, никога!
БОЙ ПО ГЛАВАТА НА ВРАГА ДОКАТО МЪРДА!
10.
лъжа е че затвора не е ремонтиран от 1938 година
01.02.2018 21:33:36
0
3
а главния ледактор нищо не разбира от отемата
9.
@@@@@
01.02.2018 20:59:54
1
4
Думи нямам !!!
Не статия, а шедьовър. Сезона започва и ние сме готови да Ви "настаним" удобно ... :-)
8.
*********
01.02.2018 20:52:17
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
Хаха
01.02.2018 19:48:39
0
8
За лошите условия в затвора можеш да осъдиш държавата, а за лошите условия в болниците НЕ МОЖЕШ. Затворите модерни, болниците първобидни. ЧИСТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ГЕНОЦИДА, КОЙТО ИЗВЪРШВАТ ПОЛИТИЦИТЕ
6.
*********
01.02.2018 19:43:11
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
*********
01.02.2018 19:06:09
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
*********
01.02.2018 17:57:37
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
3.
bai kosta
01.02.2018 17:48:43
0
5
Сигурно ще бъде удоволствие да се лежи там.
2.
2
01.02.2018 17:37:35
3
15
Модерни затвори? Ние на почивка ли ги плащаме затворниците или в затвор?
1.
123
01.02.2018 17:27:26
2
17
не вярвайте на нито дума на тази мазна подлога на Владимирови. Корупцията тук е най-силна от всички затвори в страната, а дрогата е в пъти повече от софийския каквото и да говорят. Цялото ръководство са за съд и затвор защото са повече престъпници от осъдените!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори