×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Край на сагата! Общинският съвет на Поморие нe допусна строителство край Яворовите скали


Край на сагата! Общинският съвет на Поморие нe допусна строителство край Яворовите скали
Никой няма да закача това емблематично за града място, обяви кметът на Поморие
30 Януари 2018, Вторник, 13:53 ч.
Автор: Петър ПЕТРОВ, снимки: авторът

Защо след като сградата е оценена на 114 000 лв., тя се продава за 20 000 лв., попита Иван Алексиев


Мнозинството в Общинския съвет в Поморие отхвърли докладната за промяна на ПУП-а и с това окончателно сложи край на спекулациите за строителство на емблематичните за града „Яворови скали”.

От 18 присъстващи съветници 15 гласуваха срещу спорната докладна. Двамата представители на ДПС Пламен Огнянов и Смаил Смаил, както Ради Рашков от местната коалиция „Бъдеще народен съюз” – ВМРО бяха „въздържали се”.

В залата изобщо не присъстваха Никодим Стоянов от БСП, Даниела Радева от НФСБ, както и Катя Христофорова. Последната явно реши да си спести народното недоволство, тъй като фирмата на баща й е инвеститорът, закупил ресторанта, а в последствие и терена под него, а сега имаше намерения и да строи там, което разбуни духовете в Поморие. Въпреки обещанията за мащабен протест в залата бяха дошли едва шепа хора, които обявиха, че са имали намерението да поискат оставката на Христофорова заради скандала.

„Никой няма да пипа Яворовите скали. Прословутият терен, за който стана спорът, е встрани от Яворовите скали. Умишлено се твърдеше, че там влиза паметникът, но това не е така. Става въпрос за два съседни терена”, заяви кметът Иван Алексиев.

Той уточни, че ще издаде заповед на базата на днешното решение на ОбС, с която не одобрява ПУП-а. След това самите инвеститори трябва да решат дали ще обжалват в съда. 

„Ако решат да го направят, аз съм сигурен, че българският съд ще вземе правилното решение и ще потвърди заповедта”, коментира градоначалникът.


Въпреки уверенията за мащабен протест в залата присъстваха шепа хора, които имаха намерението на поискат оставката на Катя Христофорова

Иван Алексиев отговори и на нападките, че в момента тече прокурорска проверка по случая. Той отбеляза, че чака с нетърпение резултатите от нея, които окончателно трябва да хвърлят яснота върху това кои са виновниците за сагата, проточила се десетилетия.

„Аз много се радвам, че тече проверка по случая. 27 години този проблем тежи на града. През този период нито един кмет не намери смелост да го реши. Ако успеем да постигнем това емблематично за Поморие място да стане публична общинска собственост и да е изчистено от всякакви строителни намерения, аз ще съм доволен, че съм си свършил работата като кмет. Всичко е законно, всичко е спазено като процедура и от морална гледна точна аз съм чист, защото един път завинаги приключваме с тази сага. 27 години – това горе-долу е като прехода в България”, каза Алексиев.

Кметът на Поморие разясни и как се е стигнало до продажбата на терена под закупения ресторант, който впоследствие е съборен от инвеститорите.

„Продаден е единствено теренът под сградата: 600 кв. м. Инвеститорът има право да поиска да закупи земята по закон без търг, защото е собственик на сградата. Затова казвам, че проблемът е започнал още през далечната 1997 г., когато се продава сградата. Защо е направено това? И защо след като сградата е оценена на 114 000 лв., тя се продава за 20 000 лв.? Ако тя не бе продадена през 1997 г., сега нямаше да водим този спор. Те като собственици имат право да закупят терена. Но този терен беше много по-голям и ние го минимизирахме. Направихме го 600 кв. м, колкото минимум може да ползва сградата като обслужващи дейности. В случая можеха да закупят 3 пъти по-голям терен. Това е истината. Предоставили сме всички документи на проверяващите органи, чакаме да излязат със становище”, заяви Иван Алексиев.

Председателят на местния парламент Адам Адамов пък обяви, че докладната е трябвало да бъде подложена на гласуване още на декемврийската сесия.

„По този начин нямаше да се стигне до спекулациите, които ни заливат през последните два месеца. Единствената причина беше, че тогава нямаше решение на РИОСВ, но това не пречи да гласуваме докладната”, каза Адамов.

В категории: Поморие


19
Коментара по темата
19.
skali na qvorov brehhhhhhh
07.02.2018 17:08:08
0
1
kvi skali kvi pet leva da ne sa na qvorov na ba6ta mu q vednaga da gi zastroqvat i da palnqt s mrasni rusnaci pomorie e rusko
18.
Петър
01.02.2018 07:46:39
2
3
14,
Прав си, не съм аз този който ще Съди!
Ще го направят гражданите, колкото до проверките чакаме ги, и ние, та да се изяснят 30 годишни "нерешени" проблеми в устройството на територията ни, поради която и все още нямаме ОУП, но пък харчим публични средства за реализацията му! Едновреммено с това деактуваме публична собственост /не са спазени Законите, разпоредби, и не са извършени процедури, които биха били Законно основание за деактуването им! Двете основания в Докладната на Кмета не са такова, и проверката, ако има такава ще го докаже/, разпарчатосваме я, продаваме я и си унищожаваме т.н. градска среда!
За това искам оставката на ОС, а не само на присъстващите на сесията! Липсващите нямат никакво извинение да отсъстват на приемането на бюджета! Хората да си вземат поука! Оставка на Кмета, защото никой не го задължава, принуждава, рекетира и т.н. да продава! Както казах по-горе, основанията в Докладната му не "налагат" продажба!
Не случайно казвам да се публикуват всички Решения и Докладни на ОС, а не само от 2007 г.! Нека ОС публикува всички свои Решения от 1990 г.! Защо не го прави?! Ако проблема е "заровен" в миналото, ами да го изровим и Решим! Но, това няма как да стане с продажба на имоти!
17.
Barba
31.01.2018 21:27:59
2
4
Писах ли ви хора? Да, ама не.Сагата не че не е свършила с вчерашното заседание, но съдейки по днешни/31.01.2018/ публикации ,решението на ОбС няма абсолютно никаква правна стойност. Ха сега изгледайте записа от заседанието, за да разберете в каква комична ситуация се постави кмета и целият му екип.Или е било умишлено скалъпен цирк за да си измие ръцете с общинските съветници или , че юридическите му съветници са пълни некадърници. Това е гавра с хората - пълна подигравка! Достойният човек излиза от подобна ситуация само с един ход - оставка !
16.
До 15. Сашка
31.01.2018 21:20:08
2
3
Абсолютно съгласен. Жалко кметско тролче -със сигурност.С глупостите които пише буди единствено смях и съжаление. "Кмета и общинските съветници, които се явиха с лицата си пред вас..." Хахаха...няма такъв смях. Че досега заседанията си да не би с маски да са ги провеждали ? Ей, смешньо - я по-добре се скрий!!!
15.
Сашка
31.01.2018 12:00:34
2
2
Номер 14 е кметски трол!
14.
до петър
31.01.2018 09:29:13
8
2
Ало!Нещо много се превазбуди.Я по-кротко.Можеш да изказваш свободно мнение,но никой не ти е дал право да съдиш и да решаваш.Кой ''граби'' и кой ''лъже'' ще го каже проверката и истинските граждани на Поморие вярват на това,а не на такива като теб и тези от снимката.Правилно кмета забрани ''протеста'',защото същите 8-10 човека-професионални протестъри за какво ли не,щяхте да блокирате движението и да тормозите целия град.Жалко,че не можахте да станете ''герои'' и '' спасители'' на града.Гражданите на Поморие не искат да бъдат легитимирани от тези на снимката.Не искат Кмет и Общ. събетници ''роби'',а такива които да си вършат съвестно работата и с някои изклучения те го правят.Цялата тази смешна дискусия обаче поражда бъпрос:Защо вие ''будни граждани'' така яростно хапете Кмета и тези съветници,които се явиха с лицата си пред вас и гласуваха открито по съвест,а не обелвате и думичка за тези,които лицемерно изобщо не се появиха?Защо не искате техните оставки.Ааа,ясно-такива са ви инструкциите.Омръзнахте ни вече.
13.
Петър
31.01.2018 07:43:14
4
5
Гражданин, и кое налага да се "легитимираш с точно тези хора"? Проблема е в хората, които протестират срещу властта, или властта която граби и продава публична собственост, и лъже своите "работодатели" най-нагло!
Г-н Кмет, Вие и Администрацията, а също така и Съветниците, не сте "роби" на шепа хора! Вие сте роби на гражданите на Община Поморие!
Оставка на Кмета и ОС-Поморие.
12.
смях в залата
30.01.2018 22:44:26
2
5
Не можахме да разберем защо Кмета забрани митинга нали и той беше против строителството хотела на Черепите. Хората излязоха да протестират именно за това.
11.
гражданин
30.01.2018 22:30:29
2
4
Бих бил от протестиращите ако не се налагаше да се легитимирам точно с тези хора, които се пъхат навсякъде и във всичко, както се казва - на всяка манджа мерудия. Всичко свързано с тях е порочно и винаги имат нещо "отзад" - и буквално и преносно.
10.
opinion
30.01.2018 22:11:22
3
5
да...гледах запис от заседанието/и не само на това/ и не можах да разбера , защо кмета приема всичко токкова лично -уж е на същата позиция - да не се строи хотел до Яворовите скали , а в същото време нарича тези хора "върхът на айсберг" и т.н... и то с укорителен тон. Може би защото са сезирали и предизвикали проверки по случая. Тогава ???
Или може би защото имат смелостта да изрекат нещо пред , което всички мълчим - че повечето от раздутата до пръсване кметска администрация просто... НЕ СТАВА!
9.
Barba
30.01.2018 21:29:28
1
8
Край на сагата ? Аз пък мисля, че тя едва започва. Защото " зарът е хвърлен" - има започнали проверки и колкото повечето ровят "органите" -толкова повече ще мирише. Защото т.н Черепи гледаха да са добре с всяка власт през годините на т.н преход - и явно си осребряваха тази тактика. Но...винаги идва Видовден. Евала обаче на тази "една шепа хора" които застанаха с имената си и лицата си- те осуетиха план , от който би трябвало да се срамуват всички жители на този град, ако този хотел се бе пръкнал на това място . Те отсрамиха всички останали.
8.
до 5
30.01.2018 21:28:29
2
5
В допълнение няма значение колко хора са важното е че с лицата си и позицията си защитават интересите на целия град . За това трябва да им благодарим.
7.
До 6
30.01.2018 21:26:03
2
3
Колкото по- дълбае мелеза.толкова по-гладен ходи
6.
обс
30.01.2018 21:13:50
3
5
може до се каже че е протестът на майката и лелята на мелеза, самият мелез и още един двама.
5.
В допълнение
30.01.2018 20:27:33
3
3
На снимката отразяваща присъстващите НА ПРЕДЕН ПЛАН само един от присъстващите е стойностен и може да се нарече помориец.А двете не бяха ли балканлийки?
4.
Амелия
30.01.2018 19:57:40
3
5
Една шепа хора? Що за глупост? Бяхме повече от 20 души. И е нормално в работен ден да не дойде целия град. И не лъжете, защото никой не е заплашвал с мащабен протест точно това заседание.
3.
Anh
30.01.2018 18:29:50
3
5
Напротив - проблемът започна не със закупуването на сградата на сегашният ресторант "Перла" , а с ПРЕОБРАЗУВАНЕТО НА ТЕРЕНА под него от "публична" в "частна общинска собственост" Защото да, собственикът на сградата може да придобие в собственост и терена под нея, но само когато той е ЧАСТНА ОБЩ. СОБСТВЕНОСТ. Тогава се пита логично в задачата : За какъв дявол е трябвало общинските съветници в мандат на сегашния кмет, да променят статута на земята под рест. "Перла"и да извършат продажбата и ? Кметът изпада в противоречие със самия себе си, като след като е допуснал веднъж това да иска връщане на публичността върху терена.No sense
2.
Помориец
30.01.2018 17:42:08
3
14
Съветници които не присъстват на такива важни заседания имат причина сигурно защото имат интереси и се срамуват да гласуват в своя полза визирам и г-жа Радева която също има интереси за общински имот за който и беше платено за извършените ремонти.
Поздравявам Кмета и Съветниците за правилното решени т.с в полза на гражданите на Поморие.
1.
истам
30.01.2018 16:36:34
3
4
Джендъра там ли беше?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ Установиха подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Установиха подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Калин Стайков направил пълни самопризнания и завел разследващите до веществени доказателства, които имат пряко отношение към палежа Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Ертен Анисова стана зам.-председател на групата за сметка на Хатидже Георгиева Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Санкционират шофьорите и за таблет зад волана, колоездачи и тротинетки ще слизат на зебрата Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова На 25 април се навършват 62 години от рождението на слънчевото момиче на Бургас Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Нямал и шофьорска книжка Иван Капитана помете жена на паркинг в Пловдив, дрегерът отчел 3.31 промила алкохол Иван Капитана помете жена на паркинг в Пловдив, дрегерът отчел 3.31 промила алкохол Пострадалата е в болница с множество травми, а известният рокер отказал да даде кръв за химичен анализ Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права  В момента момчето е при родителите на Пейо Пеев, които не са биологични баба и дядо, каза бившият депутат Борисов защити Рашков за скандала в НС, осъди строго преследването на депутати от журналисти в НС Борисов защити Рашков за скандала в НС, осъди строго преследването на депутати от журналисти в НС "Всеки депутат има право да постъпва, както намери за добре", заяви председателят на ГЕРБ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Една пета от българите одобряват служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% - не
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори