×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кирил Домусчиев за държавната енергетика: Мафиотска организация, пълен бандитизъм!


Кирил Домусчиев за държавната енергетика: Мафиотска организация, пълен бандитизъм!
Подготвяме сигнал за картел до КЗК, обяви председателят на КРИБ
22 Януари 2018, Понеделник, 08:07 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Асоциацията на организациите на българските работодатели ще подаде до КЗК сигнал за картел заради високи цени на тока


Работодателските организации готвят протест заради изкуствено завишени цени на ел. енергията на свободния пазар. Той вероятно ще е в началото на февруари, стана ясно от изявление на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред репортери.
Днес той и други представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) дадоха пресконференция в БТА-София.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев бе особено остър.
Той обясни, че се запознал с отчетите на държавните производители на ток АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица Изток 2”.
Средната цена за деветмесечието на борсата била 78 лв. за ТЕЦ-а. В същото време средната цена на собствената им платформа била 67 лв.

Работодателите обвиниха държавните производители, че продават на търговци на ел. енергия евтино през платформите си. След това тези търговци продавали скъпо на фирми, на цени между 80 и 120 лв. Затова работодателите ще подадат сигнал за картел в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Според Домусчиев количествата са продадени в по-голямата си част от собствените платформи на държавните производители на ток на определени търговци, а не на борсата, където се пускали минимални количества. Така се постигало изкуствено завишаване на цената, за да може после тези търговци, които са купили с 10 лв. по-евтино, да продават между 80 и 120 лв., даже имало оферти към фирми за 130 лв.

Кирил Домусчиев коментира възмутено: „50 000 фирми са жертва на тези аферисти. АЕЦ „Козлодуй”, средна цена на енергийната борса – 78,48 лв. за деветмесечието. Средна цена „собствена платформа” – 61 лв. Щях да го разбера, ако тези предприятия работеха и тези 78 лв. бяха влезнали в техните сметки и ги използват за инвестиции, за развитие и т.н. Тези пари не влизат при тях, те продават на 61 лв. А нас ни товарят на 80 до 120 лева и неслучайно работодателските организации подготвяме и съответния документ и сигнал до Комисията за защита на конкуренцията, защото това е пълен бандитизъм. Така че, когато говорим за държавната енергетика, много рядко можем да кажем нещо хубаво и много трудно тази мафиотска организация би могла да бъде преструктурирана. В крайна сметка някой трябва да се хване да го направи.”

Домусчиев отправи остри критики към енергийния министър Теменужка Петкова. Той обвини нея за създалата се ситуация. Петкова била много против приетата законова поправка в края на миналата година, която задължи големите държавни дружества да продават енергията от свободния пазар изцяло на борсата. Собствените им платформи вече не могат да се ползват. Според работодателите обаче това не е достатъчна мярка и проблемът оставал.
Според Васил Велев това може да се отрази на цената на тока на регулирания пазар и за битовите потребители тя да се повиши с между 15 и 30%.

Кирил Домусчиев обясни, че на борсата се пускали минимални количества ел. енергия и така се формирал изкуствен дефицит. Така фирмите се принуждавали да купуват на завишени цени от образувалия се картел.

„Така че голяма част, 80% от количествата двете държавни централи ги продават под масата, да го обясня така с по-прости думи, на избрани търговци с опции да им анексират договорите, да им добавят количества; да се отказват от количества, ако не успеят да ги продадат. Останалата част – минималната, я продават на борсата с цел да се поддържа една висока цена и да се казва „ама това е борсата, това е независим орган”. Да де, ама няма количества там”, каза още Домусчиев. Това било причината за приетата законова поправка – цялата енергия на големите централи да отива на борсата. „За което министър Петкова беше много против”, обясни шефът на КРИБ.

Големият проблем бил, че в момента само две предприятия могат да бъдат на борсата. Това трябвало да се направи и за други производители на ток, включително и за частните „американски ТЕЦ-ове”.

Въпросните частни ТЕЦ-ове имали огромни оперативни печалби (EBITDA) от 50%, обясни Домусчиев - това го нямало и в държави като Колумбия.

Една от предложените от АОБР мерки е „прекратяване на държавната помощ за „американските централи” и засилване на контрола върху когенерациите и ВЕИ-тата”.

От асоциацията представиха приоритетите си за 2018 г., свързани с препоръки към държавното управление. Те са обединени в три направления – подобряване на бизнес климата; ускорено решение на проблемите с човешките ресурси; цялостна реформа в енергетиката.



В категории: Бизнес , Политика


Камелия обезобрази и устните си
Камелия обезобрази и устните си 29/04/2024, Понеделник 15:05 0
Вижте новия звяр на Асен Блатечки
Вижте новия звяр на Асен Блатечки 29/04/2024, Понеделник 15:01 2
Почина известен футболен треньор
Почина известен футболен треньор 29/04/2024, Понеделник 13:52 0
9
Коментара по темата
9.
*********
22.01.2018 18:50:27
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
fa
22.01.2018 17:30:24
3
5
По голям мафиот от този няма Работих за една негова фирма брутално ощетяване на държава и служител Все си мисля че един ден ще му се върне
7.
Кой
22.01.2018 15:03:22
5
4
Правят си каквото си искат. Всичко е на гърба на бизнеса. Докога. Вместо да плаща бизнеса по евтини услуги се получава точно обратното. Мъка е в такива държава да се гради нещо. Управляващите да се замислят и да работят в тази посока.
6.
ти си по малък мафиот
22.01.2018 13:44:47
3
14
защо чак сега се разприказва след като В.Симеонов ти го "наби" отзад
5.
РЕ
22.01.2018 13:35:15
13
6
Прав е!!!! Без евтина енергия сме за никъде. Има държави като Русия които не биха съществували ако нямаха нефт. И тяхната политика е да крадат нефта на другите хора. Долу Москва мръсни изроди!!! Срам ви е да се наричате Българи никакви руснаци не сте ами ислямисти!!!!!
4.
Джордж Майкъл
22.01.2018 13:32:37
10
4
Града тряба да иска такси по 1000 лева от ученици за да може да се идържат училищата. Колкото по бързо приватизираме всяка една област и колкото повече си плащаме на пазарни цени за услугите — толкова повече ще има яснота и отговорност от двете страни
3.
Е
22.01.2018 13:30:31
6
9
Време е Бургас да почва да прави всички покриви на сгради соларни.

Време е всяка кооперация да събира по 100 лева на месец за обща сметка, от които пари да може да се правят ремонти на стени и покриви. Обаче ако държавата не изиска със закон това да се случи ще се окажа че трябва да търпим сгради които никой не плаща за нищо!!!!! И тогава ще живеем в един грозен град пълен от грозни кооперации във които живеят хора които никога не плащат да си полеят градинките да оправят общите площи. Заради тоз пусти популизъм НИЩО не се случва само се думката по гърдите че сте патриоти НИКАКВИ патриоти не сте ако не сте си санирани блока и да сте го привели във ред със собствени средства!!!! Защо трябва ние да ви плащаме за санирането!!!!

Тея кооперации са в основната на грозното общество на нехайството
2.
Джордж Майкъл
22.01.2018 13:23:57
3
9
Също смятам че Юнион Ивкони са пълна мафиотска компания — да кажа тъпа непукистка компания която скоро ще катастрофира още автобуси и руши имиджа на България пред света.

Автобуса Бургас София още във 21 век няма тоалетна и интернет —- а се пътува често по 5 маса баби и майки се стискат само и само да не пуснат.

Бургас тряба да се намеси и да изиска от всичко бусове компании да имат модерни автобуси и шофьори които да говорят поне Английски свободно, нали сме в Европа!!!
1.
Васил Левски говори
22.01.2018 13:20:59
18
13
Кой каквото и да ми говори Домусчиев е днешния Коджакафалия —- човека не спира да работи за България да се откриват работни места да се откриват фабрики. Евала!!!! Слушайте човека!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори