×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Задържаха 90 души по време на протести в Париж
  • Повреда в локомотива наложи престой на бързия влак от София за Свиленград
  • От 10 000 до 100 000 лева глоба за БНР заради „замлъкването“
  • Изработват стратегия за безопасност на движение по пътищата
  • Катастрофа на 139 километър на магистрала "Тракия" в посока Бургас затруднява движението
  • Тайфунът „Тапа“ рани 4 души в Япония, стотици полети са отменени
  • 4 души загинаха в Тексас при наводнения заради тропическата буря Имелда
  • Да се забрани отглеждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи от 2021 г. - предлага депутатът от БСП Михаил Христов
НА ЖИВО

Защо България е най-старата държава в Европа


Защо България е най-старата държава в Европа
Тази идея идва не идва от български, а от западноевропейски историци, категоричен е проф. Божидар Димитров
19 Януари 2018, Петък, 00:03 ч.

Необходимо ли беше Доналд Туск да потвърди този факт


Eвропейската политическа мисъл наблюдава много внимателно примера на България, която първа изгражда след 632 година една унитарна държава на един народ. Тази държава загива през 1018 година. Което според някои представители на западната мисъл е потвърждение, че националните държави нямат място на територията на Европа. Възкресението й обаче през 1185 г., бързият й разцвет и превръщането й отново в регионална сила, кара западноевропейската политическа мисъл „да се замисли“ по въпроса, и започва, особено след Френската революция, да изгражда национални държави, пише проф. Божидар Димитров за в. Труд

На церемонията по тържественото откриване на българското председателство на ЕС, председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза нещо, което погали слуха на много българи с изказването си, че България е най-старата държава в Европа и че нейната армия не е загубила в битка нито едно свое бойно знаме. Много приятели ми се обадиха, свързаха се с мен и през интернет, с шеговития въпрос: „кога успя да влезеш под кожата на Доналд Туск“, знаейки, че тези две истини аз ги разпространявам особено активно, а и не само аз, в публичното пространство.

Това не са „дивотии“, Доналд Туск е казал истината. Вярно, някои хора репликират, че все пак преди България е имало Римска империя. Да, това е вярно, но Доналд Туск и историците с които се е посъветвал (които са западноевропейски или полски), имат предвид, че България е първата национална държава в Европа и по чийто път, много по-късно, чак през ХV век, тръгват всички други европейски държави. За какво става дума: Идеята че България е най-старата държава в Европа не идва от български, а от западноевропейски историци. Още през 1975 г. именитият английски медиевист (специалист по средновековна история) Робърт Браунинг написа фундаменталната книга „България и Византия, сравнителни паралели“, в която казва, че в двубоя между тези две държави са се откроили две различни концепции за уредбата на държавата и обществото. Византия, която между другото нарича себе си Римска империя, (името Византия е дадено от историците през последните 200-300 години, по най-старото име на столицата й, Константинопол – Византион), защитава така наречената „универсална идея“. Която произтича от християнската религия, а именно „Едно е Божието царство на небето, значи една и трябва да бъде проекцията му на Земята“.

Византия тръгва по този път – официално тя е Римска империя и проекция на Божието царство на Земята. Западът тръгва по същия път. Вождът на германското племе франки Карл Велики, след като покорява и разширява територията на малкото си кралство върху почти цяла Западна Европа, не се обявява за германски император. А драпа и успява, къде с подаръци, къде с малко насилие, да накара Папата да го короняса за император на… Римската империя. Която получава от историците името „Свещена Римска империя“, именно, за да я различават от Византия. Тази идея се оказва доста устойчива и империята на Карл Велики, макар че след смъртта му се разделя на три кралства, всичките са обединени от фигурата на свещения римски император. Тази империя, според някои, съществува на книга до 1648 г., когато с Вестфалския мир й се слага край. Защото пречи на народите в Западна Европа да изграждат свои национални държави. А европейската политическа мисъл наблюдава много внимателно примера на България, която първа изгражда след 632 година една унитарна държава на един народ. Тази държава загива през 1018 година. Което според някои представители на западната мисъл е потвърждение, че националните държави нямат място на територията на Европа. Възкресението й обаче, през 1185 г., бързият й разцвет и превръщането й отново в регионална сила, кара западноевропейската политическа мисъл „да се замисли“ по въпроса и започва, особено след Френската революция да изгражда национални държави. Този процес е постоянен, като голяма част от тях се появяват заедно с нашето повторно възкресение във втората половина на ХІХ век. Германия е обединена от Бисмарк в една държава, на базата на близо 300 немски „държави“, съществуващи до тогава, чак през 1871 г. след Френско-пруската война. Италия също е обединена през този период, пак върху основата на десетки италиански „държави“ като Флоренция, Генуа, Венеция и така нататък. Една от тези държавици, а именно Пиемонт, начело с Виктор-Емануил ІІ от Савойската династия и с помощта Гарибалди, взема инициативата, и така се създава италианската унитарна държава.

Та, това е имал предвид Доналд Туск, не е „моя измислица“. И той вероятно, като всеки уважаващ себе си европейски политик, заемащ толкова важен пост в Европейския съюз, има добър щат от специалисти по всички въпроси – от атомна енергия, до история.

Що се отнася до втория въпрос, който повдигна Доналд Туск – за знамената – много хора казват, „аре стига бе, за петте войни, които сме водили, от които само две сме спечелили, не е ли падало българско бойно знаме в плен?“. Още повече, че знамената са много. Всички полкове, а те са над 80 през годините, имат знамена. Дружините – също. Как да е възможно, особено след Първата световна война, когато 100 000 войници на запад от Вардар трябва да сложат оръжие като заложници, да не са загубили знамената си! Ние разработваме система за опазване на бойното знаме, което е малко известно, още със Самарското знаме. Когато при последната атака срещу връх Шипка на 11 август 1877 г., знамето е свалено от пръта и заровено в земята на тайно място, което са знаели само двама души от опълченците. И знамето е извадено отново, чак след като последният щурм на турците е разгромен.

В съвременната българска държава, системата за опазване на знамето е предвиждала при невъзможност да се закопае или изгори, за да не пада в плен, офицерите и сержантите са го разкъсвали на ивици, и го увивали около тялото на един от тях под униформата. След това добре въоръжени със скорострелни пушки и пистолети, се опитвали да пробият път през обкръжението към други български части или назад към Стара България. След Солунското примирие например, 100 000 човека е трябвало да се предадат. Те са имали десетки бойни знамена и разиграли малък спектакъл. Тъй като официално те не се водят пленници, а само заложници, българските офицери разговаряли с техните колеги, които са командвали корпуса на Антантата и са ги помолили да си изгорят знамената, по примера на руснаците, които навремето позволили същото на Наполеон. Французите се съгласили. Нашите войници били строени в каре и тържествено изгорили увитите в калъфи знамена, заедно с прътовете. Представете си каква е била изненадата на войниците, когато година по-късно, най-накрая освободени и пристигнали на гарата в София, видели да се веят техните бойни знамена. А офицерите просто ги били увили около телата си под униформите и така ги опазили и върнали в България. Един от тези, тогава младши офицер, е станалият по-късно известен писател Людмил Стоянов. Който е пребит през 1923 г. и пише тогава, „какво пребиха, тялото, около което бе увито бойното знаме“ на неговия полк. Така са се опазвали бойните знамена и честта на българската армия.

В заключение обаче остава видно, че някои хора, страдащи от национална малоценност, не търпят такива факти, когато ги разказва български историк, а трябваше Доналд Туск да се появи тук, за да ни ги каже в очите. Надявам че вече никой няма да има съмнение в тези фундаментални истини за нашето минало, както и за много други, за които тепърва ще говорим.

В категории: Политика , Животът


4
Коментара
Иска ли Тръмп война с Иран
Иска ли Тръмп война с Иран 21/09/2019, Събота 21:20 0
4
Коментара по темата
4.
Do2
20.01.2018 15:25:47
0
2
Ela da ni vidish v Germania arabin do arabin afrikanec do afrikanec ne e po razlichno I v Holland France I tn e tva se kazva Samounishtojenie
3.
Джордж Майкъл
19.01.2018 18:02:15
1
3
Ела да видиш летището в София където няма къде да си заредиш телефона да видиш това държава ли е или глутница.
2.
продължение
19.01.2018 15:10:19
3
6
България- първата самоунищожила се държава!
1.
Пааааак....
19.01.2018 12:12:03
2
2
Пак се изказа професорът! Аман от неговите тълкувания по всички въпроси! Хубаво е да имаме национално самочувствие, ама с мярка! И да не чакаме някой "чиновник" брюкселски да ни изчетка, за да сме горди с историята си. Какво да каже Туск, освен дипломатично да погали ухото ни, въпреки че имаше и неприемливи фрази в речта му.
Важното е да сме послушни, без собствена позиция, а ние това показваме!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Влюбен до уши, бащата на Чочо Попйорданов тръгна да обикаля Земята Влюбен до уши, бащата на Чочо Попйорданов тръгна да обикаля Земята

Режисьорът е категоричен, че ще покаже на младата Диана колкото се може повече места по света

Алекс Раева отмени първото участие Алекс Раева отмени първото участие

Певицата роди дъщеря в началото на август

Източна Европа изпуска възможността да намали трудовата миграция Източна Европа изпуска възможността да намали трудовата миграция

През последните 30 години посткомунистическите държави трансформираха икономиките си, а сега зората на гиг икономиката предлага шанс за нова стъпка напред

Димитър Николов: Софтуерът, който ще превърне Бургас в "умен град", е почти на 100% готов Димитър Николов: Софтуерът, който ще превърне Бургас в "умен град", е почти на 100% готов

До края на годината предстои да започне и ремонтът на бул. "Демокрация", обяви градоначалникът

Мистериозен ухажор загражда Яката дупара с червени рози Мистериозен ухажор загражда Яката дупара с червени рози

На едно от последните си участия Гери-Никол едва смогваше да поема романтични жестове

Певица събира погледите с мегаджуки Певица събира погледите с мегаджуки

Певицата събира погледи с пищни джуки и дълбоки деколтета  

Огромна трагедия с български шофьор на камион в Щатите Огромна трагедия с български шофьор на камион в Щатите

Слави Иванов от Димитровград оставя момче и момиче сирачета 

Цял живот сме мили неправилно косата си. 12 съвета от лекар Цял живот сме мили неправилно косата си. 12 съвета от лекар

Мнозина правят груба грешка и мият косата си с твърде гореща вода

Италианска компания насърчава бургаските си служители да ходят на работа с колело Италианска компания насърчава бургаските си служители да ходят на работа с колело Турнирът по културизъм "Мечката" събра сила и красота в Бургас, вижте призьорите Турнирът по културизъм "Мечката" събра сила и красота в Бургас, вижте призьорите

Приза в категория „класически бодибилдинг“ бе заслужено спечелен от Галин Марчев

Иска ли Тръмп война с Иран Иска ли Тръмп война с Иран

Накратко: атаката е приета като саудитски проблем, който не уврежда американските интереси

Cъceдĸaтa нa Бългapия, в ĸoятo вcичĸи иcĸaт дa oтглeждaт мapиxyaнa Cъceдĸaтa нa Бългapия, в ĸoятo вcичĸи иcĸaт дa oтглeждaт мapиxyaнa

Ceвepнa Maĸeдoния е напът да се превърне в нaция нa oтглeждaщи ĸaнaбиc зeмeдeлци

Защо ЕС продължава да е политическо джудже на глобалната сцена? Защо ЕС продължава да е политическо джудже на глобалната сцена?

Много важен проблем са икономическите и финансови взаимоотношения в рамките на блока, посочва политологът Георги Киряков

Чудовищно: Майка надруса бебето си до смърт Чудовищно: Майка надруса бебето си до смърт

33-годишната Кимбърли Нелиган убила едногодишната си дъщеря, давала й фентанил 

Паника в германско градче след убийството на 18-годишния български студент Паника в германско градче след убийството на 18-годишния български студент

Младежът беше открит тежко ранен с нож, а по-късно почина в болница

Австрийско селце с най-неприличното име с призив към света Австрийско селце с най-неприличното име с призив към света Facebook е спрял десетки хиляди приложения заради риск за личните данни Facebook е спрял десетки хиляди приложения заради риск за личните данни

Социалната мрежа е извършила тази проверка след скандала с Кембридж Аналитика (Cambridge Analytica)

Германия обмисля как да вдигне цените на горивата и въглеродните емисии Германия обмисля как да вдигне цените на горивата и въглеродните емисии

Управленската коалиция на Ангела Меркел работи по нова система, която да „коригира“ отоплителния и транспортния сектор
 

Военноморските сили на САЩ потвърдиха: Тези три видеа с НЛО са напълно автентични Военноморските сили на САЩ потвърдиха: Тези три видеа с НЛО са напълно автентични

На кадрите се виждат странни обекти, които не се държат като нищо, обяснено от модерната авиация

Бриджит Макрон се завръща в класната стая Бриджит Макрон се завръща в класната стая
Иван Костов, бивш премиер Иван Костов, бивш премиер Уязвими сме от Русия! БСП, Сидеров, Марешки и Доган са по-опасни от русофилите Виц на деня Виц на деня - Мамо, познай къде съм!?
- Сега не мога. Обади се по-късно!
- Не може, имам право само на едно обаждане...
Виц на деня Виц на деня На брега на остров с канибали океанът изхвърля списание "Плейбой". Двама го разглеждат внимателно и единият казва възхитено:
- Ей, много са напред с менюто тия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Автомобилите учат мъжете, че жените въобще не са най-капризните същества на света
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори