×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Aмериканската преса за нашето Черноморие през 60-те (СНИМКИ)


Спомени от соца: Aмериканската преса за нашето Черноморие през 60-те (СНИМКИ)
Най-развити в туристическо отношение, разказва изданието, са районите около Варна на север и Несебър, който се намира северно от пристанище Бургас
22 Декември 2017, Събота, 00:01 ч.
Източник: hashtag-bg.com

„Ню Йорк Таймс“ през 1962 г.: Българската Флорида на Черно море

През 60-те и 70-те години на XX век светът вече се е отърсил от недоимъка на следвоенните години. Хората и от двете страни на „желязната завеса“ започват да мислят за ваканции и курорти. България през този период започва развитие на туризма и за кратко време успява да привлече много чуждестранни туристи както от страните от социалистическия лагер, така и Западна Европа, САЩ, Австралия, Канада.

Във водещите западни медии през 60-те години се появяват множество публикации, които описват България като интересна туристическа дестинация, в която западният турист си заслужава да отиде.

Oт архивите на „Ню Йорк Таймс“, „Крисчън Сайънс Монитор“ и „Глоуб енд мейл“ подбрахме за вас някои по-интересни публикации, които показват как е изглеждала България в очите на западните туристи, отвъд идеологическите и политически разделения.



В броя си от 11 май 1962 г. „Ню Йорк Таймс“, под заглавие „Българската Флорида на Черноморското крайбрежие“, пише за българските плажове, които се простират по протежение на почти цялата 400 километрова крайбрежна ивица. Най-развити в туристическо отношение, разказва изданието, са районите около Варна на север и Несебър, който се намира северно от пристанище Бургас.

От статията читателите научават, че по това време в България вече функционират 117 туристически хотела с капацитет от 15 352 легла. През следващите 10 години се очаква само по Черноморието да се изградят хотели с 60 000 легла, пише „Ню Йорк Таймс“. През 1961 г. България е посрещнала 250 хиляди чуждестранни туристи, от които 80 хиляди от Западна Европа – предимно от Австрия, Скандинавието и Германия, изтъква вестникът и посочва, че за 1963 г. се очакват 300 хиляди чужди туристи. В публикацията се подчертава, че това е само началото на развитието на българската туристическа индустрия.

Следващата стъпка ще е изграждането на зимни курорти и хотели в други райони на страна, като Велико Търново, което древната българска столица. Изданието разказва, че в момента в София се строят два нови хотела – единият луксозен, а другият туристическа класа.

Статията информира, че туристите могат да избират между луксозна, първа и втора класа настаняване, чиито цени варират от 8,50 долара за луксозна стая до 3,50 за втора класа. Туристите, които желаят ВИП-обслужване пък трябва да платят по 11 долара на нощувка, в което се включва и транспорта от и до летището, пише вестникът.

Страната има добри комуникационни връзки със Западна Европа – националният авиопревозвач ТАБСО (б.ред. предишното наименование на БГА „Балкан“) лети до Франкфурт, Виена, Стокхолм и Лондон. Експресните жп влакове Симплон Ориент и Таверн спират на гара София. Пътната инфраструктура в страната като цяло е добра, отбелязва „Ню Йорк Таймс“, но изключение прави отсечката от югославската граница до София, която статията описва като „истински ужас“.



На 20 март 1966 г. „Ню Йорк Таймс“ излиза с обширна публикация под заглавие „България копира най-доброто от западния туризъм“. Вестникът пише:

„На крайбрежието има два относително нови курорта – Златни пясъци и Слънчев бряг – и няколко по-стари. Когато преди 6 години българите започнаха да строят Златни пясъци и Слънчев бряг, те първо проучиха всички големи курорти по Френската Ривиера, испанската Коста Брава, италианското Адриатическо крайбрежие и Маями бийч. Целта им беше да копират доброто и да избегнат лошото. Като цяло са успели. Построили са малки курорти, разделени от големи пространства и девствени плажове. Съхранили са дърветата и растителността и са разположили хотелите и ресторантите сред тях. Има достатъчно спокойствие и сянка през лятото, когато температурите надхвърлят 30 градуса. Човек може да седне пред хотела и да вижда само морето и дърветата“, възхищава се „Ню Йорк Таймс“.



„Крисчън Сайънс Монитор“ от 24 октомври 1964 г. хвали „модерните хотели и отличните плажове край Варна“ и разказва, че само допреди 5-6 години чуждестранните туристи са били основно от социалистическите страни – Унгария, Полша, Чехословакия, докато през 1964 г. нещата вече са се променили и около 260 хиляди туристи от Западна Европа са посетили българското Черноморие, сред които преобладават западногерманци, австрийци и британци.



Водещият канадски вестник „Глоуб енд мейл“ излиза на 6 август 1965 г. със заглавие: „Цветуща България: където туристите имат предимство пред Виетнам“ (б.ред. по това време световното внимание е приковано върху кървавата война във Виетнам). „Този комунистически град със статуя на руски цар в центъра, това лято се превърна в сборен пункт за Европа“, разказва авторът Джон Ръдърфорд.

Той не крие изненадата си от наплива на западни туристи и как само за 10 минути пред столичния хотел „Балкан“ (днешният „Шератон“), спират два автобуса с туристи от Турция, два от Австрия и един от Гърция. В публикацията се отбелязва също, че предходната година България е посетена от 800 000 чужди туристи, повече от половината от които от западни държави.

В категории: Ретро Флагман


17
Коментара
17
Коментара по темата
17.
Христо Ботев говори
23.12.2017 17:24:00
2
1
Холандия стана богата с легализацията на марихуаната, САЩ също!
16.
Hh
23.12.2017 16:41:49
2
3
През 1964 г. комунистите не бяха съсипали още съвсем България.
15.
Марто
23.12.2017 15:55:52
1
1
Бургас си е гробница на фабрики от онова време.Ниски заплати и липса на работни места,това е в момента.Даже Пловдив е по напред.Не знам кой го определя като добър град за живеене,той не е .И капиталисти Българи,70% подобие на работодатели.
14.
Ереван
23.12.2017 12:16:39
2
5
Въпрос до Радио Ереван
Има ли вечен двигател?
Отговор:Да - Васил Левски говори !
13.
Ф
23.12.2017 10:45:19
0
4
Къде я ония лешпер Табаков да се сложи във началото на тая статия. Партиен гей.
12.
Aphex
23.12.2017 10:08:47
5
7
Хубави български курорти , които бяха забранени за българите . През “ равния социализъм”
11.
Тони Димитрова
23.12.2017 09:46:23
4
6
Какво прави града за да привлече богати капиталисти и богати фабриканти?
Къде да живеят те? Във стария рушашт се Бургас? Или във Меден Рудник?
10.
От село
23.12.2017 09:45:09
4
13
Истински силните икономически дътжави имат силно развиъо селско стопанство. Най-силната икономически държава САЩ, не е силна заради заводите си или банките. Силнае защото там има средна класа, работеща основно в сектора на селското стопанство. Ние сме на райско място. Най-добрия климат в света. Каквото и да бучнеш, става. Евреите от пустиня направиха градина, а ние от райска градина направихме пуатиня. Явно не сме народ, а мърша. Както е казал поета преди век. За какъв туризъм говорите. Туризмът е ДОПЪЛНЕНИЕ.
9.
Жоф
23.12.2017 09:42:58
2
4
Града трябва да привлече едри капиталисти и елитна класа работници и студенти.
Как ще ги привлечем? Във Лазур гетото или във гето Славейков дето всеки си гледат балкон във балкона, цимент над цимента?
8.
Кенеф на социализма
23.12.2017 09:36:25
2
6
Производството и капитализма е основата на света. Туризма е проституцията и носната кърпичка на капитализма.
7.
Ц
23.12.2017 09:35:14
9
8
Иска се повече Тръмп в България и по малко Путин.
6.
Д
23.12.2017 09:33:13
3
7
Туризма е проституция.
Това не е професия.
5.
Васил Левски говори
23.12.2017 09:31:37
6
6
Соца не може да работи във България защото ние не сме едно генетично племе ами останки от империи които не се долюбват.
Това значи че всяка жаба да си знае гьола за да си имаме уважението.
Всеки да си плаща за усилията, за училищата и за детските градини за да е ясно каква е цената на един учител и какви учители са най желани.
Образованието наредено отгоре по социалистически води до $300 лева заплати защото то не покрова най печелившите теми и познания.
Ако беше частно и от специалисти и се плащаше децата щяха да учат или майната им ще мият чинии във Франкфурт.
Няма лабаво.
Само капитализма е истински строй.
Предлагам премахване на соц училища и градини.
Убивате децата още от малки, правите ги крепостни роби.
4.
Ебах мързела
23.12.2017 09:26:12
2
5
Направете рубрики за фабрикантите на България защото без тях нямаше да има дори България.
Американците имат сума места по Флорида за туризъм които стоят празни защото хората са на работа. А при нас обратното.
3.
Хора!!!!!
23.12.2017 09:24:05
4
6
Швейцария стана богата със индустрия а туризма и беше само ей така. А ние почваме да тъжим за второстепенна индустрия без дори да имаме инфраструктура.
И със какво да идват тея хора във Бургас?
Със Юнион Ивкони без климатик и с падащи седалки ли? Със шофьори които карат по разбити пътища?
Само капитализма ще ни оправи.
Стига с тея глупави туристи.
Нито баба нито дядо са ходили на плаж ами са работили нивите за да може внуците на комунизма да окрадат и разпилеят работеното.
Няма лабаво.
Никой няма да ни даде пари Ей така.
Иска се работа и капитал.
Иска се всеки да мисли като капиталист и да си прави сметката!!!!
2.
Васил Левски говори
23.12.2017 09:20:41
8
7
С туризъм пари не се правят ами се става Африканска държава.
Само със производство и фабрики има шанс.
1.
Васил Левски говори
23.12.2017 09:19:34
4
9
С туризъм пари не се прави ами само Африкански аборигени. Само Швейцария успя и то защото имаше много по печеливши сектори като offshoring Of Investments, pharma, clock making, Nestle, индустрии и банкови дела които имаха уникален продукт и качество. Затова Швейцария е богата.
Тази статия забравя че преди 1944та ние имахме най доброто производство във Източна Европа няма тук Турция няма тук Китай няма тук Гърция.
Ние бяхме втората Германия и царя ни беше такъв. Имахме производство не туризъм.
Може би статията трябаше не да гледа лекото и малко печелившото (несъмнено природата ни е хубава, но както и навсякъде) а да пишеше за всички едни хубави печеливши фабрики и фабрикантите които ги управляваха на печалба.
Капиталистите са истината на държавата.
Хората които поемат риск и отговорност да осигурят работа са капиталистите и капитала.
Другите са роби и омразници.
Другите да мечтатели и мързеливици.
Само с труд и работа се строи държава.
Не със мързел и туризъм.
Както и да е!
Областта има средни заплати от $400.
Това е 10 пъти под заплатите на водещите държави. Това значи ние сме 10 пъти по заспали или мързеливи. Сега е момента да наваксаме с истинска работа и със говорене на истина!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пепи Еврото навремето бил шеф на Гешев – наказал го с командировка в Перник Пепи Еврото навремето бил шеф на Гешев – наказал го с командировка в Перник Причината за санкцията - "не подписах едно обвинение" Какво се случва с карнобатския земеделец, опитал да продаде дрога за 1 млн.лева на ченгета под прикритие Какво се случва с карнобатския земеделец, опитал да продаде дрога за 1 млн.лева на ченгета под прикритие Кирчо Делев остава в ареста  Войната в сянка между Израел и Иран излезе на показ. Какво следва? Войната в сянка между Израел и Иран излезе на показ. Какво следва? Атаката на Иран разпали страхове, че войната в Газа ще причини регионален хаос Иван от Камено се покая за тази катастрофа, отнела човешки живот в Айтос, получи 6 години затвор Иван от Камено се покая за тази катастрофа, отнела човешки живот в Айтос, получи 6 години затвор Присъдата му ще бъде намалена с 1/3 заради реда на протичане на съдебното производство  Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет Не може новодомците да са по-привилегировани от нас, живущите в домовете си от 25 и повече години, казва гражданин с инициали Г.А. Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Комплекс от десетки еднофамилни жилищни сгради ще се появи съвсем скоро на това място  Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Чернокосата участничка в любовното шоу имала корави връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Работодателите чакат над 5-6 хиляди души от Узбекистан, но обработката на документите се бави Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Броят на спипаните ментета удари 17-годишен рекорд Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Приоритет в следващите месеци ще е строителство на такива съоръжения и в жк „Възраждане”, предстоят обществени обсъждания за предвидените терени, каза арх. Тихомир Райчев
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори