×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Основният акцент в бюджета за 2018 година ще е инфраструктурата на индустриалните зони


Основният акцент в бюджета за 2018 година ще е инфраструктурата на индустриалните зони
През последните 10 години допускахме грешки, извадихме си поуките и станахме по-взискателни, каза Николов
09 Декември 2017, Събота, 07:30 ч.
Източник: 24часа

През следващата година ще подготвим зоните, за да можем да привлечем стратегически инвеститори


- Г-н Николов, 10 години налагате ударно темпо на работа - не се ли уморихте?

- Умора няма - има амбиция да не се намалява темпото. Защото живеем в изключително динамична среда с много предизвикателства, трудности и оскъдни финансови средства. Колкото е по-трудно, толкова по-голямо е удоволствието от постигнатото. Изоставането по някой от показателите води до драматични деформации, защото един град трябва да се развива балансирано в синхрон.

- Какво да очакват бургазлии догодина, какви са акцентите в новия бюджет?

- Изпълняваме в срокове заложените обекти. Ще обновим изцяло пешеходната зона на бул. “Богориди”, вероятно и свързващите перпендикулярни улички, които искаме да присъединим към тази реконструкция, в момента подготвяме проекта. Ще пуснем в експлоатация и новия плувен басейн, който става много интересен не само за Бургас, но и за България като сграда за водни спортове. Имаме да доизграждаме още междублокови пространства. Спомняте си какво беше преди години в кв. “Меден рудник” - имаше 3-4 хил. метални гаража, от които вече няма и помен - някои терени сме ги асфалтирали, за други имаме планове за следващата година. Основният ни акцент в бюджета за догодина ще бъдат средствата за инфраструктура на индустриалните зони. Тази година направихме разработките, техническите и подробните устройствени планове, отчуждаването.

През 2018 г. ще бъде изграждането на същинската инфраструктура, което е по-трудната задача, тъй като са нужни повече пари. За съжаление, Бургас е деконцентриран като населено място и заради големите разстояния поддръжката на инфраструктурата е по-трудна и изисква повече средства. Има квартали, които са отдалечени на по 5, 7, 10 и повече километра. В сравнение с други градове, които са по-компактни, разходите ни са по-големи, а приходите са същите, защото няма как да вдигаме толкова много данъците, за да не натоварваме гражданите.

- Задават ли се по-крупни инвестиции в индустриалните зони, включително и в бившето военно летище Равнец?

- В Равнец ще трябват огромни средства за осигуряване на довеждащата инфраструктура. Разчитаме и на успешното партньорство с Министерството на икономиката в лицето на държавното предприятие “Индустриални зони”. Терените на първия логистичен парк, който стартирахме с тях, вече са 80% продадени. Досега на всички нива винаги сме презентирали капацитета на Бургас. Но истината е, че аргументите къде да инвестират големи чужди инвеститори, чисто регионално като география, надделяват при преговори с държавата от гледна точка на преференции и съфинансиране от нейна страна.

- Възможно ли е да се запази пистата в Равнец и да се използва като карголетище?

- Ако се появи такъв инвеститор, би следвало да се преговаря с “Фрапорт” (концесионерът на летището в Сарафово - б.а.). Не трябва с лека ръка да се пренебрегва съществуващата писта като инфраструктура.

- Бургас видимо се преобрази през последните 10 г. Отчитате ли някакви грешки?

- Разбира се - само който не работи, не прави грешки. Извадихме си доста поуки и станахме много по-взискателни при подготовката на инфраструктурни проекти, затегнахме и контрола към изпълнителите.

- На каква фаза е северната дъга на Бургас, която трябва да изведе от града трафика от магистрала “Тракия” към Слънчев бряг?

- Готова е за изпълнение. Ако тази северна дъга не се изгради, се губи смисълът на разширението с четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг. Проектът и документацията са готови, има едно обжалване, което на последна инстанция до месец трябва да приключи. Нещо повече - даже сме направили предложение до Агенция “Пътна инфраструктура” общината да съфинансира изграждането на локали, за да се получи нещо по-качествено. Така ще се освободят територии за търговско-индустриални дейности, каквито са заложени в Общия устройствен план на града.

- Бургас е туристически център. Какви са ползите за града от това?

- Ще очакваме допълнително туристи извън сезона, след като подписахме договор за целогодишни полети по нискотарифни линии с “Райънеър”. Това ще се отрази добре както на бургазлии, така и на чужденците, които ще пътуват до града извън чартърите през сезона.

- Предвижда ли се разширение на Бургас около бреговете на езерата?

- Там има много сериозни рестрикции, тъй като едното е резерват, а другото - защитена територия и не се допуска строителство. За езерата подготвихме един много хубав проект по програма “Лайф” за социализиране на крайбрежните зони, но това е в посока изграждане на достъпна инфраструктура - пейки, алеи, информационни табели. Това е максимумът, който се допуска по закон.

- Безработицата в Бургас е сред най-ниските в страната - между 3 и 4%. На какво се дължи това?

- Дължи се на алтернативната и сезонната заетост по курортите. Проблемът е в размера на заплащането. Но в Бюрото по труда постоянно имаме свободни позиции за десетки професии, което е добре, от една страна, защото ниската безработица натиска работодателите да увеличават заплатите.

- През последните години Бургас като че ли диктува модата в образованието - въведе се английският език в детските градини като задължителен предмет след 5-годишна възраст, компютърното обучение, дуалното все повече навлиза в училищата, базата е една от най-модерните и постоянно се обновява. Какво ново ще има през 2018 г.?

- През последните 2 г. изградихме 2 училища, сега започваме трето, което ще направи много по-конкурентни нашите деца. Това ще е училище в сферата на информационните технологии и амбицията е да подготвя добре обучени кадри, които после веднага да намерят реализация в бизнеса. Скромното ми мнение е, че в държавния бюджет трябва да има ресурс, който да насърчава общините и предприятията да градят нови училища. Така започва бумът в Южна Корея. Първото нещо, което направили, е да създадат фонд, който да изгражда средни и висши училища и държавата да ги регулира.

- Гордеете ли се с факта, че бургаските ученици масово обират награди в чужбина?

- Да и това се оценява и в чужбина. Догодина ще сме домакин на лятната световна олимпиада, която ще доведе в Бургас 1500 даровити деца от над 70 страни. Това мащабно състезание е голямо признание за града. Отсега хотелите в Бургас вече са резервирани за началото на лятото.

- Има ли надежда фестивалът Spirit of Burgas да се възроди?

- На крачка сме от подписване на споразумение за 2018 г.

- За какво съжалявате, че не сте направили досега като кмет?

- Всеки кмет има мечти, които са по-големи от реалностите. Някои неща не са се изпълнили по независещи от нас причини.

В категории: Политика


11
Коментара
Никита Джонсън се забули
Никита Джонсън се забули 20/01/2020, Понеделник 20:20 2
11
Коментара по темата
11.
ЪХ
13.12.2017 20:23:18
0
0
ОСНОВЕН ПРИОРИТЕТ Е ДА ПРИСВОИМ ЕДНИ ПАРИЧКИ ЗА НОВА ВИЛА НА 5 ЕТАЖА КАТО СОЗОПОЛСКАТА
10.
ти да видиш
10.12.2017 15:47:03
0
6
Kолкото 2011 вьв Бьлгарово доидоха белгииците от Гент дето ще ши да ги докара зам.кмета Стои4ев да работят живеят и развиват бизнес с ВИСОКО ДОБАВЕНА СТОИНОСТ толкова и сега няма да излезе нищо
9.
Кореиски Инвеститор
10.12.2017 01:22:34
2
8
На Плевнанлиев прехваления Индустриален парк в София стои ПРАЗЕН инвеститори ЛИПСВАТ а аити специалистите ску4аят играят по цял ден игрики и пафкат цигарки от веселите .
8.
До кмета
09.12.2017 19:59:32
3
8
как може пред болницата да и синя зона хората болни едва клетът и за синя зона ли да мислят.И с тези измилени акцци на общината минават по комплексите пишат актове на колите които са в тревните площи каде да ги спираме на 7 входа 25 места само ще загубите тъп кмет
7.
*********
09.12.2017 18:52:23
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
6.
????
09.12.2017 18:45:42
4
8
А реконструкцията на "Одрин" кога? Нали имаше проект? Това е най кошмарната улица в Бургас, по която ежедневно минават хиляди автомобили на път за "индустриалните зони". Същата работа с "Яким Якимов" - част от Околовръстния път за Созопол... може да тио изпадат пломбите докато стигнеш до кръговото до КАТ.
5.
дрън дрън
09.12.2017 18:33:23
2
11
Безработицата била ниска, ами то от 250 000 град, вече сме 180 000, много хитър ход да кажеш, че нямало безработица. Пенсионерски град. Има жилищни сгради, в които няма и едно младо семейство.
4.
Чича Ви Кмета
09.12.2017 18:32:23
2
4
Кога ще оправиш ул”Средна гора”?
3.
евала
09.12.2017 18:13:26
5
15
Много обичам вицовете на чичо митко.Толкова глупости казани на едно място.Само за пример ремонта на ул.Фердинандова 200 метра 9 месеца, и я разкопаха след 2 седмици, че бяха забравили колчетата.Един от хилядите примери как работи общината начело с чичо кмет
2.
С
09.12.2017 18:08:15
5
16
Скоро даваха за развитието на регионите едно проучване. София, Пловдив, Стара Загора бяха с тъмнозелено като най - развити. Ямбол и Сливен бяха със светло зелено - развиващи се в индустриално и финансово отношение. За съжаление Бургас беше със сивия цвят на Монтана и Враца.
Това нещо да ви говори??
Никаква индустрия, никакво производство, нищо - при положение че имаш хубаво пристанище, връзка с пътните артерии, хора за работа, и т.н.
Не Митьо истината да ми говори, как щял да се отвори града с нови сивобетонни плочки на Богориди, купени от Турция с отстъпка. Бургас загива. Тя и България си отива!
Пак да си изберете същите крадци за кметове и министър-председатели! Нали най голяма подкрепа за мутрите има от Бургас!
Успех!!!
1.
absurdistan
09.12.2017 17:49:58
7
19
kakva zaetost , pone polovinata grad e bezraboten , na poslednite mesta sme po zaplati v porqduka na 550-600 lv .Kakvo e tva prazno interviu pulni gluposti! Grada e lesh samo prazni obeshtania
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Голямата дъщеря на Митьо Очите: Къде да види внучката си, вие бихте ли я закарали в ареста?! Голямата дъщеря на Митьо Очите: Къде да види внучката си, вие бихте ли я закарали в ареста?!

Много е сложно положението, казва Станислава за дългия престой на баща й под стража

Никита Джонсън се забули Никита Джонсън се забули Пенсионерка остави злато и пари, за да й развалят магия Пенсионерка остави злато и пари, за да й развалят магия

75-годишната жена станала жертва на измамничка

Близки и приятели на бургазлията Чочо ридаят неутешими, след като пенсионер с Мерцедес го уби на пешеходна пътека Близки и приятели на бургазлията Чочо ридаят неутешими, след като пенсионер с Мерцедес го уби на пешеходна пътека

40-годишният корабен агент оставя 7-годишно момиченце сираче и прекрасна съпруга

След 7 години! Галка от Каризма си плати водата След 7 години! Галка от Каризма си плати водата

Певицата с дълг от над 1500 лева

30% от българите не могат да платят сметките си навреме 30% от българите не могат да платят сметките си навреме

Само гърците са по-зле от нас в ЕС

Спипаха сводници, продавали 11 момичета за секс в казина и барове Спипаха сводници, продавали 11 момичета за секс в казина и барове

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на три лица за участие в ОПГ за трафик на жени с цел сексуална експлоатация

Пълен майтап! Николета Лозанова вече не е секс символ, Мара Отварачката я измести Пълен майтап! Николета Лозанова вече не е секс символ, Мара Отварачката я измести Ударни ремонти на инфраструктурата по селата – приоритет на Бюджет  2020 г. в Община Камено Ударни ремонти на инфраструктурата по селата – приоритет на Бюджет 2020 г. в Община Камено

Финансовата рамка възлиза на 13 017195 лева

Пиян заби Мерцедеса си в стълб, друг надрусан шофьор пък отнесе стена на къща в Пловдивско Пиян заби Мерцедеса си в стълб, друг надрусан шофьор пък отнесе стена на къща в Пловдивско

Двама са пострадали при един от инцидентите

Трагедия в Испания! Българин закла брат си насред улицата Трагедия в Испания! Българин закла брат си насред улицата

Сцената се е разиграла около 23 часа снощи

Почина бащата на Дуейн Джонсън - Скалата Почина бащата на Дуейн Джонсън - Скалата

Роки Джонсън си е отишъл след масивен инфаркт

Бившата на Абрамович се омъжи за гръцки милиардер Бившата на Абрамович се омъжи за гръцки милиардер

Пръснаха 6,5 милиона долара за сватбата

80 убити при нападение в Йемен 80 убити при нападение в Йемен

Йемернската армия обвини за нападението метежниците от движението „Ансар Алла“

Адвокатите на Tръмп: Има опасна атака срещу демокрацията Адвокатите на Tръмп: Има опасна атака срещу демокрацията

Същинската част по делото за сваляне на държавния глава започва в Сената във вторник

Ученичка се самоуби, искаха да я омъжат насила за 50-годишен Ученичка се самоуби, искаха да я омъжат насила за 50-годишен

Момичето произхождало от семейство на йезиди

Колумбиец инсценира отвличането си, за да не се ожени Колумбиец инсценира отвличането си, за да не се ожени

Приятели на бъдещия 55-годишен младоженец подали сигнал в полицията, че броени часове преди сватбата мъжът от отвлечен от двама въоръжени мотоциклетисти в южния град Питалито

За 9 месеца емигрантите са пратили в България почти 1 млрд. евро За 9 месеца емигрантите са пратили в България почти 1 млрд. евро

За цялата 2018 г. паричните преводи на сънародниците ни зад граница възлизат на 1,174 млрд. евро

Рокада на върха: Безос вече не е най-богатият в света според Forbes Рокада на върха: Безос вече не е най-богатият в света според Forbes

 Той отново бе детрониран от Бернар Арно

Лукс и скъпи джаджи: Как си харчат парите богатите деца на Дубай Лукс и скъпи джаджи: Как си харчат парите богатите деца на Дубай

Богатите деца на Дубай показват на света какво означава да имаш буквално най-доброто и да познаваш само лукса

Иван Костов Иван Костов Прокурорско-олигархичният център на властта нямаше да бъде възможен, ако политиците се чувстваха честни и негузни Виц на деня Виц на деня Според политкоректното определение псувнята вече не е словосъчетание на мръсни думи, а словосъчетание на думи с разширен емоционален диапазон Виц на деня Виц на деня - Ти обеща да се оженим тази зима!
- Нека бъдем честни. Та това зима ли е?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-силната вода в света са женските сълзи
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори