×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Основният акцент в бюджета за 2018 година ще е инфраструктурата на индустриалните зони


Основният акцент в бюджета за 2018 година ще е инфраструктурата на индустриалните зони
През последните 10 години допускахме грешки, извадихме си поуките и станахме по-взискателни, каза Николов
09 Декември 2017, Събота, 07:30 ч.
Източник: 24часа

През следващата година ще подготвим зоните, за да можем да привлечем стратегически инвеститори


- Г-н Николов, 10 години налагате ударно темпо на работа - не се ли уморихте?

- Умора няма - има амбиция да не се намалява темпото. Защото живеем в изключително динамична среда с много предизвикателства, трудности и оскъдни финансови средства. Колкото е по-трудно, толкова по-голямо е удоволствието от постигнатото. Изоставането по някой от показателите води до драматични деформации, защото един град трябва да се развива балансирано в синхрон.

- Какво да очакват бургазлии догодина, какви са акцентите в новия бюджет?

- Изпълняваме в срокове заложените обекти. Ще обновим изцяло пешеходната зона на бул. “Богориди”, вероятно и свързващите перпендикулярни улички, които искаме да присъединим към тази реконструкция, в момента подготвяме проекта. Ще пуснем в експлоатация и новия плувен басейн, който става много интересен не само за Бургас, но и за България като сграда за водни спортове. Имаме да доизграждаме още междублокови пространства. Спомняте си какво беше преди години в кв. “Меден рудник” - имаше 3-4 хил. метални гаража, от които вече няма и помен - някои терени сме ги асфалтирали, за други имаме планове за следващата година. Основният ни акцент в бюджета за догодина ще бъдат средствата за инфраструктура на индустриалните зони. Тази година направихме разработките, техническите и подробните устройствени планове, отчуждаването.

През 2018 г. ще бъде изграждането на същинската инфраструктура, което е по-трудната задача, тъй като са нужни повече пари. За съжаление, Бургас е деконцентриран като населено място и заради големите разстояния поддръжката на инфраструктурата е по-трудна и изисква повече средства. Има квартали, които са отдалечени на по 5, 7, 10 и повече километра. В сравнение с други градове, които са по-компактни, разходите ни са по-големи, а приходите са същите, защото няма как да вдигаме толкова много данъците, за да не натоварваме гражданите.

- Задават ли се по-крупни инвестиции в индустриалните зони, включително и в бившето военно летище Равнец?

- В Равнец ще трябват огромни средства за осигуряване на довеждащата инфраструктура. Разчитаме и на успешното партньорство с Министерството на икономиката в лицето на държавното предприятие “Индустриални зони”. Терените на първия логистичен парк, който стартирахме с тях, вече са 80% продадени. Досега на всички нива винаги сме презентирали капацитета на Бургас. Но истината е, че аргументите къде да инвестират големи чужди инвеститори, чисто регионално като география, надделяват при преговори с държавата от гледна точка на преференции и съфинансиране от нейна страна.

- Възможно ли е да се запази пистата в Равнец и да се използва като карголетище?

- Ако се появи такъв инвеститор, би следвало да се преговаря с “Фрапорт” (концесионерът на летището в Сарафово - б.а.). Не трябва с лека ръка да се пренебрегва съществуващата писта като инфраструктура.

- Бургас видимо се преобрази през последните 10 г. Отчитате ли някакви грешки?

- Разбира се - само който не работи, не прави грешки. Извадихме си доста поуки и станахме много по-взискателни при подготовката на инфраструктурни проекти, затегнахме и контрола към изпълнителите.

- На каква фаза е северната дъга на Бургас, която трябва да изведе от града трафика от магистрала “Тракия” към Слънчев бряг?

- Готова е за изпълнение. Ако тази северна дъга не се изгради, се губи смисълът на разширението с четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг. Проектът и документацията са готови, има едно обжалване, което на последна инстанция до месец трябва да приключи. Нещо повече - даже сме направили предложение до Агенция “Пътна инфраструктура” общината да съфинансира изграждането на локали, за да се получи нещо по-качествено. Така ще се освободят територии за търговско-индустриални дейности, каквито са заложени в Общия устройствен план на града.

- Бургас е туристически център. Какви са ползите за града от това?

- Ще очакваме допълнително туристи извън сезона, след като подписахме договор за целогодишни полети по нискотарифни линии с “Райънеър”. Това ще се отрази добре както на бургазлии, така и на чужденците, които ще пътуват до града извън чартърите през сезона.

- Предвижда ли се разширение на Бургас около бреговете на езерата?

- Там има много сериозни рестрикции, тъй като едното е резерват, а другото - защитена територия и не се допуска строителство. За езерата подготвихме един много хубав проект по програма “Лайф” за социализиране на крайбрежните зони, но това е в посока изграждане на достъпна инфраструктура - пейки, алеи, информационни табели. Това е максимумът, който се допуска по закон.

- Безработицата в Бургас е сред най-ниските в страната - между 3 и 4%. На какво се дължи това?

- Дължи се на алтернативната и сезонната заетост по курортите. Проблемът е в размера на заплащането. Но в Бюрото по труда постоянно имаме свободни позиции за десетки професии, което е добре, от една страна, защото ниската безработица натиска работодателите да увеличават заплатите.

- През последните години Бургас като че ли диктува модата в образованието - въведе се английският език в детските градини като задължителен предмет след 5-годишна възраст, компютърното обучение, дуалното все повече навлиза в училищата, базата е една от най-модерните и постоянно се обновява. Какво ново ще има през 2018 г.?

- През последните 2 г. изградихме 2 училища, сега започваме трето, което ще направи много по-конкурентни нашите деца. Това ще е училище в сферата на информационните технологии и амбицията е да подготвя добре обучени кадри, които после веднага да намерят реализация в бизнеса. Скромното ми мнение е, че в държавния бюджет трябва да има ресурс, който да насърчава общините и предприятията да градят нови училища. Така започва бумът в Южна Корея. Първото нещо, което направили, е да създадат фонд, който да изгражда средни и висши училища и държавата да ги регулира.

- Гордеете ли се с факта, че бургаските ученици масово обират награди в чужбина?

- Да и това се оценява и в чужбина. Догодина ще сме домакин на лятната световна олимпиада, която ще доведе в Бургас 1500 даровити деца от над 70 страни. Това мащабно състезание е голямо признание за града. Отсега хотелите в Бургас вече са резервирани за началото на лятото.

- Има ли надежда фестивалът Spirit of Burgas да се възроди?

- На крачка сме от подписване на споразумение за 2018 г.

- За какво съжалявате, че не сте направили досега като кмет?

- Всеки кмет има мечти, които са по-големи от реалностите. Някои неща не са се изпълнили по независещи от нас причини.

В категории: Политика


11
Коментара
Би Ти Ви връща Цитиридис?
Би Ти Ви връща Цитиридис? 19/04/2024, Петък 12:14 0
11
Коментара по темата
11.
ЪХ
13.12.2017 20:23:18
0
0
ОСНОВЕН ПРИОРИТЕТ Е ДА ПРИСВОИМ ЕДНИ ПАРИЧКИ ЗА НОВА ВИЛА НА 5 ЕТАЖА КАТО СОЗОПОЛСКАТА
10.
ти да видиш
10.12.2017 15:47:03
0
6
Kолкото 2011 вьв Бьлгарово доидоха белгииците от Гент дето ще ши да ги докара зам.кмета Стои4ев да работят живеят и развиват бизнес с ВИСОКО ДОБАВЕНА СТОИНОСТ толкова и сега няма да излезе нищо
9.
Кореиски Инвеститор
10.12.2017 01:22:34
2
8
На Плевнанлиев прехваления Индустриален парк в София стои ПРАЗЕН инвеститори ЛИПСВАТ а аити специалистите ску4аят играят по цял ден игрики и пафкат цигарки от веселите .
8.
До кмета
09.12.2017 19:59:32
3
8
как може пред болницата да и синя зона хората болни едва клетът и за синя зона ли да мислят.И с тези измилени акцци на общината минават по комплексите пишат актове на колите които са в тревните площи каде да ги спираме на 7 входа 25 места само ще загубите тъп кмет
7.
*********
09.12.2017 18:52:23
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
6.
????
09.12.2017 18:45:42
4
8
А реконструкцията на "Одрин" кога? Нали имаше проект? Това е най кошмарната улица в Бургас, по която ежедневно минават хиляди автомобили на път за "индустриалните зони". Същата работа с "Яким Якимов" - част от Околовръстния път за Созопол... може да тио изпадат пломбите докато стигнеш до кръговото до КАТ.
5.
дрън дрън
09.12.2017 18:33:23
2
11
Безработицата била ниска, ами то от 250 000 град, вече сме 180 000, много хитър ход да кажеш, че нямало безработица. Пенсионерски град. Има жилищни сгради, в които няма и едно младо семейство.
4.
Чича Ви Кмета
09.12.2017 18:32:23
2
4
Кога ще оправиш ул”Средна гора”?
3.
евала
09.12.2017 18:13:26
5
15
Много обичам вицовете на чичо митко.Толкова глупости казани на едно място.Само за пример ремонта на ул.Фердинандова 200 метра 9 месеца, и я разкопаха след 2 седмици, че бяха забравили колчетата.Един от хилядите примери как работи общината начело с чичо кмет
2.
С
09.12.2017 18:08:15
5
16
Скоро даваха за развитието на регионите едно проучване. София, Пловдив, Стара Загора бяха с тъмнозелено като най - развити. Ямбол и Сливен бяха със светло зелено - развиващи се в индустриално и финансово отношение. За съжаление Бургас беше със сивия цвят на Монтана и Враца.
Това нещо да ви говори??
Никаква индустрия, никакво производство, нищо - при положение че имаш хубаво пристанище, връзка с пътните артерии, хора за работа, и т.н.
Не Митьо истината да ми говори, как щял да се отвори града с нови сивобетонни плочки на Богориди, купени от Турция с отстъпка. Бургас загива. Тя и България си отива!
Пак да си изберете същите крадци за кметове и министър-председатели! Нали най голяма подкрепа за мутрите има от Бургас!
Успех!!!
1.
absurdistan
09.12.2017 17:49:58
7
19
kakva zaetost , pone polovinata grad e bezraboten , na poslednite mesta sme po zaplati v porqduka na 550-600 lv .Kakvo e tva prazno interviu pulni gluposti! Grada e lesh samo prazni obeshtania
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер
Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори