×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Община Бургас потвърди Флагман: В кв.”Меден рудник” ще има гимназия по компютърно програмиране, с кампус


Община Бургас потвърди Флагман: В кв.”Меден рудник” ще има гимназия по компютърно програмиране, с кампус
Сега тук е Професионалната техническа гимназия, която ще бъде преобразена за нуждите на иновативното обучение
04 Декември 2017, Понеделник, 16:14 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Срокът на обучение ще е 5 години и след завършен седми клас


Община Бургас ще създаде професионална гимназия по компютърно програмиране. Предложението е на кмета Димитър Николов и предстои да бъде разгледано от Общинския съвет. Това съобщават от Пресцентъра на кметската администрация в навечерието на градския празник. Подробности току-що се появиха и на сайта на Общината, в потвърждение на новината, която пръв съобщи Флагман при гостуването на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев– виж тук.

Новото училище по компютърно програмиране ще подготвя IT специалисти, от които бизнесът има нужда за своята дейност.

Предвижда се училището да бъде с интензивно изучаване на английски и немски език и да подготвя специалисти в професионално направление "Компютърни науки", професия "Програмист", специалности "Програмно осигуряване" и "Приложен програмист" със срок на обучение 5 години с прием след завършен седми клас.

Учениците и от двете професионални направления ще изучават всички съвременни програмни езици Java, C, C++, JavaScript, "NET". Бъдещите специалисти ще се учат как да правят софтуерни разработки, ще усвояват тънкости в с сфери като уеб дизайн, технология на програмирането, системи за управление на бази данни, интернет програмиране.

Учениците ще придобиват още специфични знания по роботика, изкуствен интелект, хардуерен дизайн, киберсигурност, облачни технологии посредством допълнително заложените часове в учебния план.
В новото училище ще бъде прилагана специална менторска програма, при която ученикът ще работи в тясно сътрудничество с наставник от конкретна технологична фирма в реални условия по актуални казуси. Процесът на наставничество позволява на учениците да изпробват своите интереси и да прилагат знанията и уменията си в реални условия.

Иновативната образователна концепция ще насърчава предприемчивостта и креативността на децата. Чрез специална учебна фирма ще се дава възможност за патентоване на продукти, в които и съответният ученик да има собственост над създадения продукт. Това от своя страна ще провокира мотивация и отговорност към крайния резултат.

Решаването на проблеми, вземането на решения, прилагането на изследователски умения у децата са част от акцентите в обучението. Освен от учители, часовете ще бъдат водени и от университетски преподаватели.

Новото училище ще се помещава в сградата в кв. "Меден рудник", в която досега се обучаваха учениците от Професионалната техническа гимназия . Там ще бъде обособен образователен кампус. Съществуващите сгради ще бъдат ремонтирани, а кабинетите ще бъдат оборудвани в унисон с научните стандарти.

В категории: Просвета , Бургас


19
Коментара по темата
19.
Gosho
20.12.2017 16:14:38
0
0
Tova uchilishte v kv meden Rudnik po it ...
Kude shte bude tochno?
18.
Шушанка
06.12.2017 15:33:11
0
1
Гонят ромчетата и учителите от модерната база на Професионална техническа гимназия.
17.
Ваня
05.12.2017 16:15:39
1
1
А какво ще стане с учителите които сега преподават? А учениците? Те къде ще отидат? Вземат готова сграда оправена и после? Никой няма да дойде на края на селото
16.
бля бля
05.12.2017 12:32:22
0
8
Накрая на Бургас пратете Луска, а такава гимназия направете близо до технологиите, а не в нивите. И ако и там учителите ще се назначават по партийна линия както беше в иноватнивното Коджа Кафалията, учители, които даже стаж като такива няма, е ми пак става въпрос само за усвояване на средства. Отделен е въпросът, че в Бургас не се предлага работа за такива кадри. Тука бизнесът е на примитивно ниво. Да кажат колко от бургаските фирми имат внедрени облачни технологии или ERP система или CRM, даже и не знаят какво е това. А това е кота минимум за технологично развитие на една сериозна компания, независимо какъв е основният ѝ бизнес.
15.
недоволен too
05.12.2017 12:26:05
0
4
да, бившето корабостроене е това, накрая на т.н селото в Меден рудник
14.
nedovolna
05.12.2017 11:00:32
0
3
Така и не се сетих къде се намира тази Техническа гимназия..Някои по запознат да обясни..Да не е бившето корабостроене
13.
*********
05.12.2017 09:37:24
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
12.
П.Христов
05.12.2017 07:45:39
0
5
Проверена ли тази информация? Кога започва проекта и кога ще заработи обновеното училище? Никакви конкретности няма в статията. Така и аз мога да напиша, че в Братово ще има космодрум...някога. Все някога- това по предложение на президента Петър Младенов...
11.
*********
05.12.2017 00:11:18
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
До N4
04.12.2017 23:51:27
0
5
Викаш,природа...Пак ще си пафкат каквото им донесат,ама поне ще е сред природата. Може и да не съм прав,ама ми се струва че мястото на такава гимназия не е там. Ти явно от 30 години не си ходил нататък.Аз лично не бих пратил дъщеря си или синът си да учат там колкото и да е престижно.
9.
снежен човек
04.12.2017 23:38:28
1
14
не искам да звучи като хейт, но понеже съм в час с нещата, интересно ми е от къде ще дойдат учители за това, защото дори в бсу-то няма специалисти на ниво по някои от дисциплините, а някоя кака завършила информатика с педагогика даже нищо няма да ѝ говорят cloud systems, пък най-ми е интересно кои са ит фирмите в Бургас, понякога имам чувството, че живея в някакъв друг Бургас
8.
хохохо
04.12.2017 23:33:43
1
9
Бургаският бизнес няма нужда от компютърни кадри. Бургаският бизнес е още в каменната ера, на тях им трябват прости бачкатори да въртят черпака или лопатата за 600 лв на месец. А туй за фирмите- ментори от личен опит ви казвам, че не работи. Няма нито една фирма в града, която да се съгласява да взема ученици или студенти, които да обучава. Правите разлика между това да ги обучава и това да отбие номера, че уж са карали стаж?
7.
Smith
04.12.2017 22:54:05
2
6
Уникална идиотия! Селските батки с калните анцузи ще станат плограмисти, ама друг път
6.
*********
04.12.2017 22:30:50
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
Dr. GT2
04.12.2017 20:56:23
3
6
Квартал? "Меден рудник" отдавна е ж.к. !
4.
до 1 льолю
04.12.2017 19:47:42
3
10
Какво и е на локацията ве Льольо. Преди 30 години там съм учил и съм пътувал от Изгрев. Едно чудесно място, разположено насред природа.
3.
*********
04.12.2017 19:37:50
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
2.
*********
04.12.2017 18:50:46
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Льолю
04.12.2017 18:48:21
10
17
Чудесна идея,чудесна гимназия с чудесна локация... Всичко се прави с идеята,че няма да го бъде за дълго.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори