×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Къде са градските атракции и защо Бургас се отказа от колоритната артинсталация "Въй!"


Къде са градските атракции и защо Бургас се отказа от колоритната артинсталация "Въй!"
В Пловдив и София заложиха на интересни артелементи в градската среда, които дават идентичност и колорит. За съжаление в Бургас те липсват
13 Ноември 2017, Понеделник, 14:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Вече имаме достатъчно нови площади - "Тройката", "Св.св.Кирил и Методий". Какво пречи всяка година да ги разкрасяваме с едно атрактивно послание

Бургас е градът на културата, просветата, поетите, художниците и музикантите. Поне така беше допреди 20-ина години, когато по различните кафенета и арт ателиета в центъра можеха да се видят известни на цялата държава личности, които творяха тук и оставиха своя отпечатък в историята на града.

От тук са излезли имена като поетесата Петя Дубарова, актьорът Апостол Карамитев, критикът Владимир Василев, диригентът Емил Чакъров, естрадната легенда Кичка Бодурова,  Недялко Йорданов, художникът маринист Георги Баев, скулпторът Руси Стоянов и много, много други.

Всичко това е сменено с пошлост и чалга, сякаш обхванала цялото общество, на което изглежда не му остава време да твори и да се наслаждава на красивите творения.

А сега е най-подходящият момент. В последните години градът ни се развива, промени се целият облик на Бургас, но липсват малките градски атракции, които карат бургазлии и гостите на града да спрат, да се снимат за спомен или просто - да се усмихнат.

Липсва колоритът и дребните детайли, които да дадат различната атмосфера на града. Показателно е, че един нищожен като стойност  проект - рамката до Моста, се превърна в атракция и вече трета година всеки ден десетки се снимат пред нея.

Заради това и бургазлии се питат: Какво пречи всяка година да се изпълнява нещо подобно, за да се разнообразява градската среда. 

Още повече, че вече имаме два чисто нови площада - "Тройката" и "Св.св.Кирил и Методий", обновен е и Гаровият площад, има много нови паркови зони във всички комплекси.

Подобни неща се правят в Пловдив, Варна, Велико Търново, дори в Асеновград. Да вземем за пример „градът на майните“, както се нарича сред младите Пловдив. Въпреки че като инициатива и изпълнение не е нищо особено, на крепостта на едно от тепетата виси интересен надпис, който е добра комбинация между българския и английски език – прекрасна предпоставка за туристическа атракция.


ПLOVEДИВ. Този надпис е цел номер 1 на почти всички туристически обективи в града, конкуриращ се дори със самите тепета

В Старата столица пък, съвсем наскоро, бе организиран фестивал на 3D изкуството, в който участие взеха български и чуждестранни художници. Този тридневен атракцион събра хиляди погледи и зарадва както жителите на самия град, така и всеки, който отдели от времето си да го посети.

Признаваме, че такава идея бе отчасти реализирана и в Бургас, макар и не под формата на фестивал, а на една единствена 3D рисунка на грамофон пред Морското казино в Приморския парк. 




В продължение на три дни, художници от цяла Европа, разкрасиха Велико Търново, събирайки погледите на хиляди

Определено трябва да се мисли в тази посока и подобни ивенти и проекти, стимулиращи творците, да се насърчават, защото дяволът е в детайлите. Понякога влагането на дребна сума от рода на 10-15 хил.лева може да осигурят на града интересна атракция, която да донесе десетократна печалба от туризъм и огромна реклама с хиляди снимки в социалните мрежи. Стига идеята да бъде заинтригуваща и качествено реализирана. 

Малцина знаят "теорията на счупения прозорец", използвана в края на 80-те в Ню Йорк за драстично спиране на престъпността. По аналогичен начин, така както един счупен прозорец на улицата става причина за счупването на още такива, така и липсата на една обикновена туристична атракция става причина да не уважаваме вече съществуващите.

Преди няколко години, успоредно с ремонта на на емблематичния за Бургас площад „Тройката“, бе лансирана идея да се разнообрази градската среда с няколко артинсталации. 

Сред най-атрактивните идеи бе „статуя“, направена от корабни въжета, на която с курсив е изписана една от най-запомнящите се бургаски фрази „ВЪЙ“. Това предложение раздели обществото на „за“ и „против“, но най-важното е, че провокира, а една градска атракция трябва да е точно такава - да не оставя хората безучастни. 


„Въй“ за Бургас е еквивалент на „майна“ за PLOVEDIV. А защо дори да не е „Въй, Бургас“







Това бяха част от предложенията на бургаските креативни хора за визията на площад "Тройката". За жалост нито едно от тях не се осъществи и сега на практика, за много бургазлии, площадът изглежда празен

Дори и да не е „Въй“, може просто да е „Бургас“. За да може мястото да се превърне в сборен пункт за туристи, които изгарят от желание да си направят селфи в града, който са посетили. Та как приятелите им да разберат, че са били в Бургас, ако не да се снимат пред надписа и къде да го направят след като такъв няма?!


Това е едно от изключенията: Атрактивният надпис-пейка на площад Жени Патева

Нужно е постепенно да възвърнем идентичността на бургазлията и на града. Това трябва да стане стъпка по стъпка и не може да бъде рязко. А първата стъпка е може би именно изграждането на нов символ.

За да се отървем от стереотипа за бургазлии, трябва първо да го приемем като нещо, което е част от нашата култура, нашата същност и идентичност, да покажем самоирония, за да може нашите гости или туристи да си кажат: "ВЪЙ, ЧУЕК, Т‘ВА Е БУРГАС!"

В категории: Бургас


Идва времето за отпуски
Идва времето за отпуски 19/04/2024, Петък 10:00 0
17
Коментара по темата
17.
тахтаби - герб
14.11.2017 17:37:22
1
3
тъпо, елементарно, плоско, банално...но затова пък - удобен начин да се усвоят едни средства от чиновниците на герб
16.
тъпаци
14.11.2017 17:32:36
2
1
шибани простотии! хората безработни и бедни, а боклуците крадат! икономиката, глупаци, не ви щем простотиите!
15.
15
13.11.2017 23:32:42
3
7
И на кого ще ги правите тези атракции? То хора не останаха тука. От 250 000 град, вече сме 180 000. Много интересно как в най-добрия град за живеене населението намалява с всяка година. А уж никой не бягал от хубавото.
14.
бургъз
13.11.2017 22:32:43
3
7
Аман от простотии. Само се чудят за каква тъпня да пръснат пари. Вземете направете нещо смислено в тоя град бе!
13.
1
13.11.2017 19:18:46
3
4
Градски атракции няма, щото няма смисъл да се правят. А няма смисъл да се правят щото ще изкарат максимум седмица преди да ги потрошат. Така, че не разбирам какво се чудите!!!
12.
Т'ВА Е БУРГАЗ
13.11.2017 18:55:09
1
6
Град управляван от АЙТОШки ченгета айтошки съд прокуратура руп-ове а и кмет слънце от Айтошкия балкан
11.
Pablone
13.11.2017 18:43:10
2
6
Celta e yasna burgazlii da migrirat ikonomi4eski kum sofia i plovdiv , a na tehno mesto da se nastanqt yambolii i slivnalii
10.
РУСЧЕВ,
13.11.2017 17:53:17
0
8
НЕДЯЛКО ЕДНОДНЕВКАТА И КИЧКА ПОДОБРЕДАНЕЯПОЗНАВАШ си включил, а вечният Хр. Фотев ти e убягна....Като си от далеко, питай, бе момче, че и чети, бе...Не си мисли, че си хванал Дядо Боже за брадата, много си зелен.
9.
а
13.11.2017 17:48:43
4
12
само глупости може да измислите, и отбивате главния проблем на БУргас- инвеститори и работни места
8.
Т‘ВА Е БУРГАС!
13.11.2017 17:44:13
2
11
Град на Гларуси и Котки, резерват, това е настоящето на столицата на Странджа.
7.
karabatak
13.11.2017 17:40:02
0
3
imame si atrakcia to4no na centura na grada ALIOSHATA tozi strhoten pametnik
6.
Заминаващ
13.11.2017 17:28:46
2
11
Флегмански простотии....младите масово напускат града , те ще ми въйкат.
5.
м
13.11.2017 17:19:59
2
10
пореден срам е това селско,провинциално въй.толкова ли няма с какво друго да изпъкнем тук
4.
Чайка
13.11.2017 17:08:05
4
19
Бургас отдавна беше градът на културата, просветата, поетите, художниците и музикантите.....сега е град на емигранти!
3.
Ким Чен николов
13.11.2017 17:05:21
0
12
Хахаха въх Николов е антракция .... Вай
2.
High Burgas
13.11.2017 16:30:38
4
29
"ВЪЙ, ЧУЕК, Т‘ВА Е БУРГАС!"? Така не говорят истинските бургазлии. Така говорят дуретата от селата, които наводниха града за последните 30 години. Заедно с извънземните от Ямболско и Сливенско.
1.
ким чен николов
13.11.2017 16:22:17
1
14
ВЪЙЙ, Бургас е новия Източен Пхенян. не разбрахте ли ВИЙЙ ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми
Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Хороскоп за деня – 19 април 2024, петък Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори