×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Върколаци и демони ли трябва да създаваме в бургаските училища, или будители?


Върколаци и демони ли трябва да създаваме в бургаските училища, или будители?
Трябда да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло, ни завещаха нашите деди. А ние вкарахме върколаци
27 Октомври 2017, Петък, 10:46 ч.
Автор: Флагман.бг

Родители на надигат срещу натрапването на демоните от Хелоуин сред децата и учениците

Опасна подмяна на ценностите и традициите, които са ни съхранили като народ векове наред, тече във всички области на живота ни в момента. Ярък пример за това е празникът Хелоуин и опитите той да засенчи и измести светия за всеки българин Ден на народните будители.

Будни родители от Бургас се обявиха срещу “все по-осезаемото натрапване на празника Хелоуин в училищата и детските градини, особено там, където директорите и учителите организират отбелязването му под различна форма”.  Още от 2015 година те сигнализират институциите и предлагат да се изнесе този “празник” извън детските градини и училищата, защото е опасен за децата и подрастващото поколение.
Ето част от позицията им:

Повод за тревогата ни стана поредното участие на бургаски училища в изготвянето на хелоуинска украса в местния Мол Галерия. В резултат от това сътрудничество между агресивни търговци и отзивчиви учители, видяхме толкова зловещи и отблъскващи композиции, направени от децата, че това предизвика вълна на възмущение сред много хора. От търговския център си измиха ръцете с едно невзрачно уведомление в социалните мрежи, „че на територията на Mall Galleria има поставени страшни арт инсталации, изработени от децата на Бургас по случай Halloween. Някои клиенти могат да възприемат част от тези инсталации като шокиращи. В тази връзка, влизането в търговския център на вас и вашите деца е на собствена отговорност.”

Затова питаме: Защо тогава директорите и учителите не държат децата настрана от това въздействие, а услужливо ги организират да бъдат част от него? Как да тълкуваме това – като педагогическо безхаберие или като изпълняване на други задкулисни договорености? За съжаление ролята на училищата в популяризирането на Хелоуин сред децата не се изчерпва само с извънкласна „творческа” дейност, като това отборно композиране на ковчези и вампири в мола. На много места Хелоуин се празнува и по време на учебни занятия, и в самите учебни сгради.

Затова питаме: С какво празнуването на Хелоуин в училищата и детските градини има принос за детското образование, естетичско възпитаване или нравственост? Къде в учебния план е заложено такова акцентиране върху този чужд за традициите ни, езически по произход и съмнителен като полза празник? Дори да сведем всичко до едното забавление – защо в училищата няма никакъв регламент за вида на украсата, маските, костюмите и аксесоарите, които децата и учениците носят или правят с ръцете си? Кой ще гарантира, че децата няма да имат реални страхови преживявания и какъв ще е ефектът от идентифицирането им с призраци и зли духове, от притъпената им чувствителност към грозното и зловещото, от размиването на границите между добро и зло, което така лесно води до агресия?


Как ще се отрази на детската психика тази зловешка гледка и защо трябва да я натрапваме у нас?


Към Фейсбук групата, създадена против това натрапване на Хелоуин в училищата, само за дни се присъединиха 1300 члена, а почти 5000 души харесаха едноименната страница, за да следят публикациите по темата. В обмена на информация установихме, че в чужбина има ясни правила за училищата, които са приели да празнуват Хелоуин. В САЩ, Канада, Холандия и др. страни, за които Хелоуин е много по-присъщ като традиция, има училища, които писмено предупреждават родителите, че децата, желаещи да участват, трябва да са без маски, без боя по лицето, без аксесоари като брадви, ножове, сърпове и пр., без страшни костюми с кръв, вътрешности и зловещи изражения.

Мероприятията по повода са след занятията и често извън самото училище, като за тях остават само онези деца, които желаят това, а родителите им сасъгласни. За гимназистите се забраняват и предизвикателните облекла, както и онези, които биха засегнали някого въз основа на култура, пол, произход или религия. Бонбони и други сладки са забранени от здравни съображения.

В момента също е организирана петиция, адресирана до министъра на образованието и науката - Красимир Вълчев, зам. министъра на образованието и науката Деница Сачева, председателя на комисията по образованието и науката - Милена Дамянова, председателя на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта - Славчо Атанасов и председателя на комисията по взаимодействието с  неправителствени организации и жалбите на гражданите - Антон Кутев, с настояване да се прекрати организирането на дейности и събития по честването на Хелоуин в и чрез заетите лица в българските детски градини и училища.

Досега петицията е подписана от 2260 души. Вие също можете да я подкрепите тук!



Флагман.БГ Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците 28/03/2024, Четвъртък 15:20 1
27
Коментара по темата
27.
Потър
31.10.2017 20:29:34
0
0
Тез приличат на граф Дракула.
26.
до 25
30.10.2017 10:03:22
1
1
Ей затова сме назад от света, защото такива като тебе са се капсулирали в БГ и не признават и не виждат постиженията на другите народи. Измислен празник не е Хелоуин, а този на будителите. Той няма корени в българската култура и бит, а само защото на някой си му скимнало през 1922 г. да има такъв празник и го наложили със закон. Утре на някой друг може да му скимне нещо друго и такива като тебе като овце се съгласяват... И за какви мозъчни клетки ми говориш като на тебе ти липсват такива? Толкова си ограничен, че чак не можеш да се усетиш колко си зле!
25.
до 24
30.10.2017 09:16:36
1
0
Алооооу, грамотния , какво е общото от историята на келти и българи??? Чел нещо, ама не разбрал, защото мозъчните клетчици са малко!
И кои келти празнуват българските празници, та ние да празнуваме техните? И всякакви чужди и измислени???
24.
до 21
29.10.2017 22:58:22
0
2
Прочети малко история, бе, тъпунгер! Първите сведения за този празник датират от средата на 8 в. пр. н. е., а самите келти са населявали Европа поне хиляда години по-рано... Промили му мозъка с фалшив национализъм и сега тука се прави на много грамотния! Басси и ограниченото същество!
23.
до "будителите" 21 и 22
29.10.2017 22:31:34
0
2
Иска ви се да има в Хелоин омраза и човеконенавист, но не ви се получава, защото там има истинско веселие, празник и радост. Омраза наистина има, но не в Хелоин, а във вас самите и в празника на будителите. Уж будители празнувате, а само за чуждия празник говорите - колко лош бил, ама не бил български... "сатанински", "дяволски" и пр. глупости. Все някой друг трябва ви пречи и с него да се оправдавате. Това може ли да е нормален празник? Празнувайте си го, никой не ви спира!
22.
додо
29.10.2017 20:49:58
2
1
единствения резултат от хелуин е ,че учите децата на омраза и човеконенавист... и култивирате в тях култ към езически и сатанински ритуали... така лека по лека стават живи дяволи,които ще са безпощадни към всички хора дори и към собствените си родители ,братя ,сестри .....
21.
Jbj
29.10.2017 20:01:34
2
0
Празни кратуни, много сте удобни за промивки... Какви 3000 години...? Ти сигурно беше свидетел на "обявяването" на "празника"?! Бива ли толкова простотия и неграмотност... даже за чистачи на тоалетни не ставате!
20.
да живее хелоуин
29.10.2017 16:12:59
6
2
Това е много добра инициатива на Мола и аз я приветствам!
19.
кога ще ги стигнем
29.10.2017 16:11:44
6
2
крайно време е и този празник да навлезе в българия
18.
Бай Ганю
27.10.2017 17:35:36
3
3
Кой глупак противопоставя Хелуийн и деня на народните Будители?Двете събития нямат нищо общо и са на различни дати най малкото..
17.
Няма място за сравнение!
27.10.2017 17:28:34
8
4
Хелоуин съществува от 3000 години, а будителите само от 1922 до 1944 - тоест двайсетина години... Не става така, издаваш закон за празник и готово. Да, ама хората не го искат. Какво правим тогава?
16.
ъхъ
27.10.2017 17:25:12
0
2
Когато Горан празнуваше тези празници върху хората друга песен пеехте.
15.
Не само...
27.10.2017 16:37:55
1
8
Не само че сме в изолация, ние сме платени РОБИ на чужда политика!
България има над 1300-годишна история, която поколенията трябва да учат и съхраняват, а не да продават за дребни пари!
14.
Даааа
27.10.2017 16:26:29
8
5
Хелоуин е много хубав празник и затова трябва до го празнуваме!
13.
Памкин
27.10.2017 16:01:33
6
5
Всеки да си празнува каквото си иска.Ние сме свободни хора.Не приемам истерични напеви какво да и какво да Не празнувам.А и такъв ограничен манралитет,кактвто демонстрират наши сънародници донякъде обяснява незавидното положение и изолация ,в които се намираме.
12.
Еееее
27.10.2017 15:19:51
7
6
Е, затова агресията цари навсякъде!
Справедливост трябва за всички продажни политици, които допуснаха да ни натрапват чужди празници, чужди интереси, чужда "култура"! Америка не жали пари за нашата разруха, за жалост постига целите си!
11.
666 Lucifer
27.10.2017 15:12:38
5
2
Всички вещички искате ли да сте в плен на дявола. Обещавам ще е незабравимо преживяване <3
10.
Деспасито
27.10.2017 15:12:03
3
7
Я да видим програмата на Мол Галерия за днес:Малкия ВАМПИР :Честита СМЪРТ:Линия на СМЪРТа :Мумията;Бягай :Пришълеца Завет:Шантаво семейство:Тор/Рагнарок .100% Сатанинска АНТИХРИСТКАпропаганда в ЕВРЕЙСКИЯ Мол Галерия собственост на полско-израелския гражданин ШЛОМО МОР
9.
Аз
27.10.2017 15:09:56
8
10
Живея в Америка и празнувам Хелоуин. Но в България вие празнувате по друг начин - извратен. Тук празникът няма нищо общо с това, което правите вие там. Ама всъщност то във WC Булгаристан всичко правите така - извратено по Ваш си начин.
Относно будителите - това не е празник, а ВЪЗПОМЕНАНИЕ!!!!
8.
8
27.10.2017 14:56:20
12
11
Оставете децата да празнуват това, което им харесва. С мярка, разбира се. И стига с тия будители, ме от тях не мога да се събудя.. Никой не ги празнува тях, защото не са интересни за децата. Натрапвате празници, които са скучни. Думата празник, означава ВЕСЕЛИЕ.
До 7 - и без да ми казваш, аз пак лапам чурки, но за удоволствие.
7.
Конан
27.10.2017 14:46:41
5
7
Всички които празнуват Хелоуин да лапат чурки.
6.
Деспасито
27.10.2017 14:41:55
2
8
Трябва да забранят и вноса на унгарската енерджи дринк напитика HELL (на английски АД) на опаковката на която се хилят 2 изцъклени черни ДЯВОЛСКИ рогати глави не червен фон
5.
666 Lucifer
27.10.2017 14:39:23
3
8
Да ги обесим всички предатели!
Всички които откраднаха душите на нашите близки, нашите пари и всичко, което ни принадлежи!
4.
111
27.10.2017 14:01:29
18
7
Трябва да празнуваме Хелоуин, защото това е един спонтанен и естествен за децата празник. Будителите са наложени отскоро с държавен декрет без някой да пита народа ни дали го желае или не. Няма как нещо което държавата ти налага насила да е празник. По-скоро е едно досадно задължение.
3.
Дааа
27.10.2017 13:58:20
6
9
Всяка година се говори на тази тема но търгашите и НПОтата си налагат своите интереси.
2.
666
27.10.2017 13:50:42
6
12
Това ни докараха американските НПО <3
1.
Radew
27.10.2017 13:19:44
5
18
........Опасна подмяна на ценностите и традициите, които са ни съхранили като народ векове наред, тече във всички области на живота ни в момента............
Флагман браво бе най накрая българския народ видя кои плодове берем .
.демокрацияяяяя
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Йосиф Сърчаджиев не може да се грижи пълноценно за себе си Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори