×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Силовите министерства и чиновниците са сред фаворитите и на бюджет 2018


Силовите министерства и чиновниците са сред фаворитите и на бюджет 2018
Мотото на бюджета изглежда ще бъде "за всекиго по нещо"
24 Октомври 2017, Сряда, 02:30 ч.
Източник: Вестник Сега

Разходите за пенсии и социални дейности за първи път ще надхвърлят 13 млрд. лева

"За всекиго по нещо" - така изглежда проектобюджетът за 2018 г. Министерството на финансите най-сетне публикува плана за приходите и разходите на държавата за идната година. На пръв поглед документът следва обещания от правителството приоритетен ръст на средствата за три области - образование, социална политика и сектор "Сигурност". В планираните увеличения по отделните направления обаче се очертава и още един необявен официално приоритет - заплатите на чиновниците. Разходите за общи държавни служби догодина ще са 2.474 млрд. лв., което е с 311 млн. повече от тази година. Ръстът е 14%, почти колкото е заложеното увеличение и на парите за образование.

"Общи държавни служби" са министерствата, агенциите, държавните комисии, областните администрации, Народното събрание, президентството. Армията чиновници няма да расте - с две изключения. НАП получава картблаш да назначи още 200 данъчни експерти, за да затегне контрола. Агенцията по вписванията също ще може да увеличи щата си - със 75 бройки.

Според проектобюджета през 2018 г. държавата ще похарчи 39.323 млрд. лв. - близо 4.5 млрд. лв. повече в сравнение с отиващата си година. Процентно най-висок ръст на разходите - 14.6%, има в сектор "Образование". Догодина по това направление ще бъдат насочени 3.84 млрд. лв., което е с 490 млн. лв. повече. 330 млн. лв. от това увеличение ще са за заплати. Другият голям печеливш е здравеопазването. Предвидените средства за догодина са 4.712 млрд. лв., което е с 11.5% повече. Сектор "Отбрана и сигурност" ще получи 282 млн. лв., или 6% по-голям бюджет, който догодина ще достигне 4.449 млрд. лв. Както вече е известно, със 100 млн. лв. допълнително ще бъдат увеличени заплатите на военните, а с 55 млн. лв. - на полицаите. Най-голямото перо в разходната част на бюджета - социалното осигуряване, подпомагане и грижи, ще нарасне с 6% догодина и ще достигне 13.071 млрд. лв. Като абсолютна сума увеличението е 744 млн. лв.

Правителството залага голям скок на социалните разходи догодина, но всъщност огромната част от парите отиват в една посока - за пенсии. И тъй като за отделния човек повишенията ще се измерват най-често с няколко левчета, нито пенсионерите ще бъдат доволни, нито другите групи българи, разчитащи на подкрепа от държавата.

Вдигането от 1 октомври на минималната пенсия (на 200 лв.) и на вързаните към нея пенсии увеличава разходите рекордно за последните години - те ще достигнат близо 9.5 млрд. лв., което е с над 519 млн. лв. повече спрямо тази година. Иначе всички пенсии догодина ще се индексират само с 3.8%. В същото време от 1 януари осигуровката за пенсия се вдига с един пункт и ще стане 19.8%. С повишението се очаква догодина приходите от пенсионни вноски да закръглят 6.5 млрд. лв.

Социалните помощи и обезщетения ще стигнат почти 1 млрд. лв. Ще бъде увеличен за първи път от години гарантираният минимален доход от 65 лв. на 75 лв. Това ще доведе до верижно увеличаване на редица социални плащания, както и до разширяване на обхвата на помощите. Например месечните добавки за социална интеграция, които се получават от над 500 хил. хора с увреждания, ще се увеличат с 15%. Това са месечните суми, които хората с увреждания над 18 г. получават за транспорт, образование, комуникации и др.

Ще се увеличи обхватът на помощите за отопление, като се очаква подпомаганите хора и семейства да стигнат 220 000. Това ще струва близо 30 млн. лв. повече на хазната. Личните асистенти ще се финансират вече от хазната, а не през програми и от еврофондовете. Въпреки исканията през годината на родители на деца с увреждания обаче не се предвижда никакво сериозно увеличение за децата, след като навършат 18 г. Дотогава дете с увреждане получава 930 лв. месечно, а след това - инвалидна пенсия, която е в пъти по-ниска. Политиката за хората с увреждания ще струва общо 283 млн. лв., което е ръст с близо 90 млн. лв. повече от тази година. Има намаление обаче по други политики - например за социалната закрила и равни възможности - с около 18 млн. лв.

Увеличават се и детските, като се въвежда диференциран подход за отпускането им. Семейства с доходи около средните за страната също ще имат право на месечните суми, но не в пълен размер, а в 80%. Детските за едно дете ще се увеличат с 3 лв. - до 40 лв. За всяко следващо сумата расте с по 5 лв. - за две деца ще се вземат по 90 лв., за три - 135 лв. и т.н. Тези суми ще получават семействата, в които на човек доходът е до 400 лв. За семейства с доход от над 400 лв. до 500 лв. сумите ще са по 80%. Сега те не получават нищо. Увеличава се подоходният критерий за получаване на еднократната помощ при бременност, за първокласници и месечни помощи за отглеждане на дете до 1 година. Сега той е 400 лв., а ще стане 450 лв. Увеличение при другите помощи за деца няма.

За субсидирана заетост парите остават същите - 73 млн. лв.

С 490 млн. лв. ще бъдат увеличени парите за образование. При заложени 3.35 млрд. лв. за 2017 г. догодина се предвиждат 3.84 млрд. лв., което прави ръст от 14.6%. Средното образование ще получи 452 млн. лв. повече - 50 млн. лв. от тях ще са за задължения, свързани с еврочленството ни, а останалите 402 млн. лв. (а не 360 млн. лв., както бяха първоначалните очаквания) - за редица нови разходи в родните училища.

С 30 млн. лв. ще се гарантират минималните заплати на непедагозите в резултат на повишението на минималните възнаграждения от януари догодина. С 240 млн. лв. ще се обезпечи 15% увеличение на учителските заплати от 1 септември т.г., което бе първата стъпка от обещания от ГЕРБ двоен скок на педагогическите възнаграждения до 2020 г. Около 90 млн. лв. пък са предвидени за обезпечаване на новата формула, по която ще се разпределят вече делегираните бюджети - не само на брой ученици, а в зависимост от броя на учениците в паралелка, както и според спецификата на училището - дали е в отдалечено и малко населено място, има ли концентрация на уязвими ученици и т.н. В това перо влиза и допълнителното финансиране за приоритетни направления и защитени специалности в професионалните училища. "Новите" допълнителни 40 млн. лв. за предучилищно и училищно образование са планирани за осигуряване на още училищни психолози (около 500), за стипендии в осми клас, за транспорт на учениците, за националния инспекторат по образование, за частните училища (7 млн. лв. - ако пожелаят държавна субсидия) и други.

В предложения проектобюджет няма заложени средства за втората стъпка на увеличение на учителските заплати, за която се говореше, че може да се случи през септември догодина (с около 20-25%).

Правителството е развързало "чувала с парите" и за съдебната власт, и за целия сектор "Отбрана и сигурност". Съставителите на бюджета винаги са благосклонни към тези сфери, но този път има впечатляващи повишения на разходите. На практика и двете силови министерства отново ще имат бюджети мастодонти - МВР и прилежащите му служби ще разполагат с близо 1.3 млрд. лв., а военното ведомство - с 1.2 млрд. лв.

Министерството на отбраната ще получи 113 млн. лв. повече за 2018 г. За тази година за отбрана са планирани 1 080 000 000 лв., а за догодина се предвиждат 1 193 319 000 лв. Сериозна част от повишението ще отиде за заплати, както обеща военният министър Красимир Каракачанов. В актуализираната прогноза за 2018-2020 г. изрично е записано, че са заложени по 100 млн. лв. годишно за вдигане на възнагражденията на личния състав - "за създаване на условия за мотивация и професионален подбор на кадрите в отбраната".

Още по-голямо е увеличението на бюджета на МВР - 135 млн. лв. спрямо 2017 г. И тук основното увеличение на разходите е за "мотивиране" на персонала - заложени са 55 млн. лв. За догодина за вътрешното министерство са заложени общо 1 296 400 000 лв. - при 1 161 854 000 лв. за отиващата си година. Разбивката на тези средства по политики изглежда: за борба с престъпността и опазване на обществения ред - над 700 млн. лв., за опазване на границата - 180 млн. лв., за пожарна безопасност - 220 млн. лв., за управление и развитие на системата на МВР - 151 млн. лв.

Повече пари са предвидени и за съдебната власт. При това поисканият от Висшия съдебен съвет бюджет и проектът на кабинета са сравнително близки като суми. ВСС в своите разчети залага 629 млн. лв. разходи за догодина, а Министерството на финансите му "отпуска" 590 млн. лв. Обикновено разминаването в сметките е от порядъка на 50-100 млн. лв.

Като цяло по перото "отбрана и сигурност" държавата планира да похарчи близо 4.45 млрд. лв. догодина.

БОЙНА ТЕХНИКА

За 2018-2020 г. са предвидени средства за модернизация на въоръжените сили в размер до 1.191 млрд. лв. 678 млн. лв. ще отидат за замяна на МиГ-29 с нов тип изтребител - по 226 млн. лв. за всяка от трите години. Така ще бъдат осигурени "достатъчно количество самолети, което ще гарантира осигуряване на въздушния суверенитет на България и на дежурството по Air Policing". Парите щели да са и за "достатъчно изправна авиационна техника" и за "изпълнението на мисията по оказването на помощ на населението при бедствия и аварии". Общо 513 млн. лв., или по 171 млн. годишно, ще отиват за покупка на многофункционални патрулни кораби за Военноморските сили - по 171.0 млн. лв. за всяка година от периода - за да станат ВВС оперативно съвмести със силите на НАТО".

В категории: Политика


Коментари
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори