×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Властта се изплаши от революцията в такса смет, отложи промяната за 2020 година


Властта се изплаши от революцията в такса смет, отложи промяната за 2020 година
Бизнесът от години иска промяна на принципа за събиране на налога, но това ще доведе до сериозен скок за битовите потребители
16 Октомври 2017, Понеделник, 09:14 ч.
Източник: Capital.bg

Целта на промените е най-сетне да се въведе принципът "замърсителят плаща"

Новият начин на изчисляване на такса смет ще влезе в сила чак през 2020 г. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента при второ четене на промените в Закона за местните данъци и такси, което е показателно за окончателното гласуване в зала. Първоначалният вариант на проекта предвиждаше новите такси да се прилагат от 2019 г., но кметовете възразиха, че през тази година ще има местни избори, а и им е нужен по-голям преходен период.

Целта на промените е най-сетне да се въведе принципът "замърсителят плаща", като цената за събиране и извозване зависи от количеството генерирани отпадъци, а не както е в момента – върху данъчната оценка на имота. Бизнесът настоява за това от години, тъй като сега от фирмите се събират около 2/3 от сумите, а те произвеждат едва 30% от отпадъците. Така на практика такса смет се превръща във втори имотен данък. Новият модел се приема и по настояване от Брюксел. Той обаче ще доведе до увеличение на такса смет за много от гражданите и това е една от причините въвеждането му да се бави с години. И сега партиите подкрепят отлагането.

Три варианта за изчисляване на таксата

Според проектозакона общините ще могат да избират как да начисляват таксата по три начина – като продават специални торби за събиране на битови отпадъци, като изчисляват количеството отпадъци от един имот на база обема на кофите за смет и на честотата на тяхното събиране или пък като таксата се разпределя на броя ползватели на един имот. Вероятно повечето големи общини ще изберат последния вариант. Законът дава право на общинските съвети да приемат различни основи за отделните населени места, зоните в тях, както и за различните категории данъкоплатци.

Който и метод да се избере, ще доведе до скок за някои граждани, които сега обитават жилища с ниска данъчна оценка. Например в София сега живеещите в центъра плащат повече от тези в крайните квартали, макар услугата да е една и съща. След промяната е ясно, че сметката ще се разпредели по-равномерно и няма да зависи от цената на апартамента. Със сигурност ще падне и разхода за компаниите с висока оценка на сградите.

Ролята на домоуправителя

Тъй като очакванията са повечето общини да изберат най-лесния нов начин - брой живеещи в имота, се въвежда и някакъв регламент и отговорност за следене на броя обитатели. Собствениците на имоти ще са длъжни да декларират в общината броя на ползвателите му до 31 март 2019 г.

Депутатите от бюджетната комисия приеха още една промяна между двете четения – домоуправителят на етажната собственост да подава справка-декларация до 31 октомври всяка година за броя на живеещите в кооперацията. Тя ще се одобрява от общото събрание. Идеята е общината да може да засече декларираната от собствениците информация с тази от домоуправителя. Депутати от БСП коментираха, че новото задължение на домоуправителя може да доведе до проблеми – ако той свика общо събрание на етажната собственост, но никой не се отзове, информацията в справката до общината няма да е одобрена. От ГЕРБ обаче контрираха, че затова се води домова книга и в нея би трябвало да е описано кой живее в съответната кооперация или жилищен блок.

Въвеждат се и глоби за неподаване на справки. За собствениците на имоти – от 10 до 400 лв., а за фирми – от 100 до 3 хил. лв. Санкцията за домоуправителя е от 50 до 1000 лв.

Глоба и за кмета

След като съберат информация за броя на ползвателите на имотите на своята територия, общините ще са длъжни да гласуват до 31 октомври 2019 г. наредбата, по която ще се определя новата такса смет. До края на януари 2020 г. пък ще трябва да е готова план-сметката на общината и тя да започне да събира от фирмите и гражданите такса битови отпадъци според новите правила.

Предвидена е и глоба за кмета - от 500 до 2500 лв., ако не организира в срок събирането на информация за ползвателите на услугата сметосъбиране и извозване на територията на своята община, както и за въвеждането на новия начин на определяне на такса смет

В категории: Политика


7
Коментара
Слънце по морето днес
Слънце по морето днес 26/04/2024, Петък 09:27 0
7
Коментара по темата
7.
_nib_
16.10.2017 20:11:00
0
0
Замърсителя?Зеленчуковия магазин на ден пълни 2 от 3 казана.
6.
Бургас Райна Христова
16.10.2017 16:09:27
1
3
Аз мисля, че това с таксите трудно ще се прокара в България. Помислихте ли за пенсионерите, чиито месечни пенсии им стигат за една седмица?В България хранителните стоки например са малко по- скъпи от тези в Германия. Как ще заплащат по- високата такса смет или ежемесечната такса за бъдещи ремонти при амортизации на многофамилната къща/ жилищен блок/?В България всичко се въвежда както Европа. Ами увеличете доходите на хората, пък тогава преминете към следващата стъпка, а не както има една поговорка:,, с трици маймуни да ловите''.Или само да говорим работи, които няма да станат и да ни губите времето да ви четем безсмислиците..
5.
Бургас Райна Христова
16.10.2017 15:58:07
2
0
видно е, че тук правят опити да коментират хора, които не са на ясно как стоят нещата с таксите и боклуците в Европа.Темата е много дълга- за ежемесечните такси за поддръжка на жилищата, по- точно за апартаментите в кооперациите, за разделния боклук/ такса смет/и ако същия не се разделя правилно за допълнителни такси, така наречените глоби т.н. Аз няма да отнемам функциите на управата- тяхна работа е да пояснят на обществото. Моят въпрос е следният: Как ще се реши въпросът за тези собственици на жилища, които не ги обитават постоянно, т.е. които не живеят целогодишно на територията на България. Аз например имам собственост и в друга държава от ЕU и се завръщам в Бургас не регулярно, за 2 месеца, повече или по- малко през календарна година. Мисля, че не съм единствена..
4.
Тате тате
16.10.2017 13:32:14
3
2
Таксите за апартаментите трябва да станат по 2000 на месец. Колкото по стара сградата толкова повече данъци. По този начин ще има пари когато се срутят комунистическите панелки. Време е да вдигнете данъците и таксите четворно че да останат само богатите хора в града. Майната им на другите.
3.
Васил Левски говори
16.10.2017 13:29:26
2
7
По бързо.
Над главата ми е 5-членно семейство от цигани които плащат същата такса която аз сам плащам. Редно ли е те да плащат една пета по малко?
Редно ли е те да плащат 10 лева детска градина докато реалната такса е 100?
Убихте пазарните цени и само манипулирате бизнеса със вашите субсидии и ебани не разреци.
Грабвам си нещата и напускам тоя ебан град нека да си остане със нетаксуваните цигани.
Аз отивам да търся истинска държава.
2.
1
16.10.2017 11:31:11
2
9
В Западна Европа отпреди 20г боклука се изхвърля разделно, с глоби от по €1500 в Австрия.
1.
oho
16.10.2017 11:26:08
2
8
асно ли ви е 4е тези като си отидат ще оставят държавата в състояние от 1917г. тоест отпреди 100 години
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Тя е реалният победител на кметския вот за София, призна лидерът на ГЕРБ  Тя започва прощалното си турне през лятото Тя започва прощалното си турне през лятото Лили Иванова се оттегля от сцената  Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев След изборите изобщо не знаем дали ще разговаряме с ПП-ДБ, каза бургазлията Краката предадоха тази велика българка Краката предадоха тази велика българка Актрисата е закъсала сериозно с краката и не можела да пази равновесие без помощ Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Тя обяви, че лидерът на ГЕРБ и Пеевски и добави, че след изборите нямало да управляват с него, но с партията на Борисов можело, ако поемат ангажимент за реформи Гала отиде в подкаста на дъщеря си и призна, че е правила секс... Гала отиде в подкаста на дъщеря си и призна, че е правила секс... Не става ясно нито къде се е случило то, нито с кого, но подозренията, естествено, падат върху настоящата й половинка Стефан
Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Смяната на министрите, ясно показва, че има борба на различни интереси в остатъка от Сглобката Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори