Как Западът клатеше социализма чрез нудисти по морето


Как Западът клатеше социализма чрез нудисти по морето
Уникална снимка - атракцията в Слънчев бряг през 70-те бе камила, а източногерманците умираха да се снимат с нея. На заден план е хотел "Глобус"
07 Октомври 2017, Събота
Източник: 24часа

Много от служителите на “Балкантурист” са посочвани от БКП и са вербувани от ДС, показват разсекретени архиви


В годините на социализма туризмът е един от икономическите отрасли в България, който е бил най-сериозно наблюдаван от цялата държавна машина и най вече от ДС и МВР. Другарите от спецслужбите го следели, защото това бил най-лесният и удобен начин за проникване на чуждо идеологическо влияние, внедряване на шпиони, които събират данни за военни и промишлени обекти, икономиката и политическа информация, занимават се с подривна дейност, вербуване на българи за агенти, както и незаконно преминаване на границата на Източния блок в посока към Турция и оттам на Запад.

Буржоазната идеология прониквала лесно по канала на международния туризъм, затова подготовката за всеки летен сезон е започвала още през зимните месеци, показват разсекретените архиви на Комисията по досиетата. Държавна сигурност и всички структури на милицията са вдигани на крак, за да са в готовност за посрещане на стотиците хиляди чужди туристи по Черноморието.

От една от разсекретените справки например става ясно, че през 1964 г. България е посетена от 725 000 чужденци, от които 430 000 са от капиталистически страни. Година по-късно цифрите са по-големи - 1 млн. чужденци са били в страната ни, от които 634 хил. от западни държави - 43% от тях пък са от ФРГ. През 1966 г. само Слънчев бряг е бил посетен от 107 хил. чужди туристи от общо 125 000, а в Бургаски окръг почиващите са били 1 млн. Само 6 г. по-късно Слънчев бряг е посетен от 87 000 западни туристи, 150 хил. от социалистическите страни и още 350 000 българи.

Заради този голям поток е било естествено да се полагат сериозни грижи да не се изложим пред чужденците

и да компрометираме социалистическия строй, аот друга страна, България да не допусне безконтролно чужди агенти да работят против страната ни под прикритието на летуващи.

Естествено, винаги се е започвало от подбора на кадрите в бранша, тогава служители на “Балкантурист”. Наблюденията показвали, че обслужващият персонал е “изложен най-много на буржоазно влияние”, заради това подборът е трябвало да е стриктен. Голяма част от тях са били вербувани за агенти, които да следят и донасят за поведението на западните туристи.

В една от инструкциите на МВР се посочва, че “окръжните и градските комитети на БКП трябва да помагат за назначаване в “Балкантурист” на честни, активни патриоти на работа в хотелите, ресторантите, къмпингите, музеите и др. места, посещавани от граждани на капиталистически страни”. В други документ се посочва, че окръжните управления на МВР и Второ главно на ДС (контраразузнаването - б.а.) трябва да съдействат за набиране на “подходящи лица за сервитьори, салонни управители, бармани”. Трябвало е да се подбират членове на БКП и активни комсомолци. Най-важна била ролята на екскурзоводите, които трябвало да бъдат с отлична идейно-политическа подготовка и да показват в пълен обем постиженията на социализма.

За предпазване на административно-обслужващия персонал от идеологическото въздействие на чуждите туристи през 1976 г. Държавният комитет по туризъм съвместно с МВР организирал цикъл от лекции в комплексите Златни пясъци, Слънчев бряг, Албена и др., свързани с

шпионската и идеологическата подривна дейност на противника”, се казва в строго секретна справка на Второ главно управление.

Явно от лекциите не е имало кой знае колко сериозен резултат, защото в справки се посочва, че са правени обиски на служители на “Балкантурист” и в стаите им са намирани сериозни количества комбинезони, ризи и други подаръци. “Служителите се излагат пред чужденците и показват колко ниска е моралната им устойчивост, изложени на вражеско влияние”, анализират милиционерите.

Друг важен момент в подготовката е бил командироването на служители на ДС по морските курорти, както и вербуването на агенти. В заповед на зам.-министъра на МВР от 1961 г. до всички управления на ДС се казва: “Забранява се подставянето (прикрепването - б.а.) към чужденците от капиталистическите страни на агенти - мъже и жени, с неиздържан морал и леко поведение, които да влизат в интимни отношения с тях, без това да се диктува от сериозни оперативни интереси”.

Обръщало се е внимание на взаимодействието с други наши спецслужби. В информация по този повод за Разузнавателното управление на Министерството на отбраната (РУМНО) например се казва: “Другарите от Слънчев бряг сочат, че повечето от агентите на РУМНО са битово разложени хора, които се занимават с валутна незаконна търговия”.

След организиране на агентурния апарат се е пристъпвало към чисто милиционерските дейности - прочистване на курортите от всичко, което би ни компрометирало. Още през пролетта се издават заповеди като тази: “Да се прочистят общодостъпните заведения, посещавани основно от чужденци, от момичета с леко поведение, лумпенизирани младежи, разни мошеници и спекуланти, които излагат страната ни.”

Или пък формулировка от друга година: “Недопускане в курортния сезон в Бургаски и Варненски окръг да отиват крадци, хулигани, проститутки и други антиобществени елементи.

Морално-битово разложените мъже и жени да бъдат изселвани в райони, по-малко посещавани от чужденци.”

Друга справка пък анализира, че през сезона курортите “все по-масово се посещават от наши младежи и девойки, които прекарват по 2-3 месеца, без да работят. Основната им цел е да се запознаят със западни граждани, да създадат близки отношения. Не са редки случаите, когато има синове и дъщери на наши партийни и държавни функционери и военнослужещи.” Обръща се внимание, че женитбата на наши със западни граждани е “особена форма на разложение и въздействие върху неукрепналите младежи. Връщат се в България с леки коли, носят подаръци и черпят”, притеснени са контраразузнавачите за подкопаването на социалистическите устои.

В края на всеки летен сезон се е правил отчет и анализ. Описвани са всички случаи, свързани със заплаха за националната сигурност, от страна на гостуващите чужденци.

Всяка година са образувани поне по десетина оперативни дела с окраска “шпионаж”. Най-често уличените в шпионска дейност фотографирали наши военни обекти, заводи, ТКЗС-та. Представяли се основно за журналисти и разпитвали уж случайно за икономиката ни, за политическите процеси.

Често хората от ДС са осветявали фотоленти, на които чужденците снимали цигански махали

с порутени къщи, мръсни и боси циганчета. Сериозен проблем при проследяването създавали западняците, ползващи коли на рент-а-кар. Нашите агенти трудно им влизали в дирите и невинаги разбирали къде ходят, с кого се срещат и какво снимат чужденците, пътувайки с кола под наем.

Сериозен дял от работата на агентурата е свързан с т. нар. изменници. Това са туристи от социалистическите страни, които идват уж на почивка у нас, а правят опити да се измъкнат извън желязната завеса, като минат нелегално в Турция. Всеки летен сезон са предотвратявани десетки такива опити. Бегълците или пеша се опитвали да минат през зелената граница, или пък скрити в багажници на леки коли на западняци. Най-често туристи от ГФР обработвали сънародници от ГДР да избягат в западната част на Германия.

“ За безнаказаното посещение в граничната зона и бягство в Турция съдейства и туристическа карта на НРБ, издадена от Комитета по туризъм. В нея са посочени несъществуващи къмпинги, като този край устието на р. Велека и с. Синеморец”, се казва в един от докладите по темата. Така били спипани няколко потенциални изменници, които уж търсели къмпинги в граничната зона, а всъщност искали да избягат.

Буржоазното влияние у нас прониквало дори и чрез внасянето на лъскави модни и порно списания, оставяни “случайно” в хотелите или по заведенията, отчитат от ДС.

През 1962 г. пък бил засечен американски пенсионер, пристигнал с най-нов модел кадилак

Мак Мотро посетил София, Бургас и Варна. Спирал на оживени места и създавал ситуация около себе си и колата, за да се съберат много хора, които се дивели на возилото. Пред тях казвал, че не е никакъв проблем с пенсията си да идва на почивка и да плати 1000 долара за пренасяне на колата си през океана, пише в една от справките. Пак същата година нашите агенти засекли и две 19-годишни момчета, пристигнали със спортна алфа ромео. Пред българи в Слънчев бряг те се хвалели, че са чираци в месарска фабрика във ГФР, но демонстрирали благополучие и много пари.

Други чужденци масово черпели по заведенията българи, правили им дребни подаръци като кремове и парфюми и така ги “развращавали”.

Една от големите драми, с които се сблъсква ДС, е през 1971 г. За сезона тогава най-характерно било посещението на групи “хипита и бийтълси”, както ги наричат родните агенти. Първата група, която шокирала нашите ченгета, била от 62-ма младежи и девойки от Западен Берлин, пристигнали на къмпинг “Тополите”. Според справка на агента, който ги следял, те били с “дълги коси и бради, скъсани дънки, мръсни, с кръстове на вратовете и живееха животински”.

Организирали оргии и развращавали нашите младежи. “Успяха да въвлекат някои наши морално неустойчиви девойки”, пише агентът, който дори дал предложение за изгонването на хипитата, но това не станало.

“Оказаха изключително лошо влияние върху нашите младежи. Външният им вид бе под всякаква критика. С дълги и мръсни коси, полуоблечени с изпокъсани дрехи, миришещи от мръсота. Болшинството бяха индивидуални туристи, автостоповци, с много малко или без средства за самоиздръжка, предимно от скандинавските страни и ГФР. За целия сезон общата им бройка е не повече от 1000”, пише в доклад зам.-началникът на окръжното управление на МВР.

Той докладва още, че от хипитата се възмущавали не само българите, но и чужденците, а мнението на здравните органи било, че тези хора са и “заразоопасни”. “Тяхното недопускане в НРБ няма да се отрази отрицателно на туризма, а ще се оцени като положителна мярка”, прогнозира полицейският шеф и предлага да се заостри вниманието на граничните власти да не допускат такива хипита да влизат у нас. През 1973 г. 800 западни туристи с дълги коси и бради и неприличен външен вид не са били допуснати да влязат в страната ни.

Само 2 години по-рано наистина контролът по капепетата е бил занижен, щом са пропуснати толкова неугледни туристи през 1971 г. Преди това обаче граничните власти са били по-бдителни, показва справка от 1968 г. На 7 февруари на ГКПП Драгоман от влака е бил свален югославски музикант от естраден състав с дълга коса. Заведен бил да се подстриже. Седмица по-късно баскетболист също от Югославия не бил допуснат в страната ни отново заради дълга коса. Тогава обаче стриктните капепейци отнесли мъмрене заради престараване.

Югославяните не били типични хипита и при спирането им на границата служителите се “ръководели само от един белег - косата, а иначе били чисти и с приличен вид”, самокритични са нашите власти.

Първият сериозен сблъсък на родните спецченгета с нудистите бил през 1972 г. Получен бил сигнал, че в северната част на плажа на Албена има проява на нОдизъм (правописът е оригинален - б.р.). Последвала бърза проверка и се оказало, че сигналът е верен.

“Установено е, че група туристи от ГФР са автори на тази срамна и недостойна проява за нашия морал и нравственост. Бяха въвлечени туристи от ГДР, Чехословакия, Полша. Единични случаи на увлечение имаше и от някои служители на “Балкантурист”. С положените усилия тази проява бе ликвидирана. Създадена бе организация за своевременно долавяне на първите прояви на нодизъм, за да бъдат пресечени”, се отчита в края на сезона.

Става ясно, че усилия в тази посока са били положени от МВР, доброволните отряди, партийното и стопанското ръководство на “Балкантурист”. Направено е съвещание с представители на туристическите фирми и те са предупредени за отговорността, която носят за недопускане на нудисти по плажовете.

Интересното във всичките 178 документа, публикувани от комисията по досиетата от архива на МВР за контраразузнавателната работа на ДС по линия на чуждите туристи, е, че освен отчитането на успехите в “битката с империализма” има много критични и самокритични справки, отчетени са пропуски в специфичната работа не само на спецслужбите, но и по линия на обслужването на гостите в морските ни курорти.

В категории: Ретро Флагман


6
Коментара по темата

Добавете коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 
6.
Ооооох
08.10.2017 11:19:24
0
1
Агресията има различни прояви. Как един католически мисионер внедрява западния стил на живот в Африка. С кротост ,настойчивост,постоянно показване всички хубавини на тези които са го насочили там. Най-важното е че мисионера вярва в това което върши. Той просто е използван от инвеститорите-едно за хиляда.Соца беше силно отбранителен .Разчиташе на така наречения "народ" който сега се нарича "хората". ДС беше силна защото държават беше собственик на всичко и трябваше да защитава собствеността.Кой българин приема някой/друг българин/ да му бъде началник. Началникът трябва да е друг -турчин,руснак,грък,янки, германец и т.н. само не и българин.
5.
Д-р Храчков
08.10.2017 10:58:37
3
0
Браво, на Хитър Петър! Не бях чел скоро по-добър коментар! Радвам се, че има и нормални хора в БГ.
4.
Хитър Петър
08.10.2017 09:19:21
5
1
Социалистическа България я клатеха (в буквалния и преносен смисъл) единствено комунистическите другари от Империята на злото.
Всичко, каквото изкарвахме,отиваше за тях. Взеха дори златния резерв!
А,на комунягите им харесваше (защото са извратеняци)! Един правешки цървул, който 35 г. беше пръв между тях, казваше с гордост:
"Ама да знаете, другарят Брежнев, как ма дра!"
Оня го "драл", а нашенският боклук се хвали. Сбъркани хорица сте това комунягите, и скверни!

"Смърт на комунизма - свобода за народа"
3.
Петър
08.10.2017 06:51:29
7
5
Западът има икономика в пъти по-жизнена и раждаща т.н. БВП, дори и по онуй време!
Ретро Флагман, защо му е на Запада да "клати" великият соц затвор? Ако беше вярно, то България нямаше да фалира, на три пъти, докато взимаше кредити от лошите и вредни идеологически западняци! Флагман, или флегматично некадърни по вероятно, когато представяте "истината" за социалистическото ни минало!
2.
до 1
07.10.2017 20:50:50
9
14
в понеделник при лекаря да ти утрои хапчетата ! а сега в леглото !!!
1.
Стига с тоя социализъм бе....
07.10.2017 20:02:17
16
7
Стига вече, като ви се живее в социализъм-комунизъм отивайте в КНДР и да ви облъчват с пропаганда всеки ден. Няма социализъм вече. От 30 години сме демокрация, стремим се да вървим с капитализма, макар и управляващите да искат роби за 500 лв на месец, рано или късно и те ще си отидат. Приключихме с тази глупост комунизъм. Бъдете мислещи развиващи се хора. Престанете да давате властта на хора които да мислят вместо вас. Мислете вие и направете така, че да живеете добре. Не се надявайте онези горе да направят живота ви по добър. Няма да го направят. Те мислят за себе си и искат цялата власт и пари да са в тях....


Новините
Вашият сигнал до ФЛАГМАН
Животът
Политика
Крими
Темида
Бизнес
Разследване
Просвета
Здраве
Лична драма
Лайфстайл
Астро
Пътна обстановка
Ретро Флагман
Спорт
Животът
Безумие! Наглец захвърли торба с винтоверт, ножица и метални предмети в бургаския ж.к.”Зорница”, потроши стъклото на автомобил На вниманието на Общината! Незаконно сметище в "Меден рудник" Сигнал до Флагман.бг! Царево ли е символът на шуробаджанакизма в Бургаска област? Сигнал до Флагман.бг: Защо тези работници са без каски? Ако видите този мъж на магистралата, не спирайте! Ще се опита да ви излъже! Внимание! Опасни дървета застрашават стотици бургазлии на едно от най-оживените места в града (СНИМКИ) След алармата на Флагман.бг! Виваком се извини на бургазлията Тодор Нейчев за капана с договорите, обеща да му върне парите На вниманието на ГДБОП! Родна красавица се радикализира, зове за смърт на всички българи Възрастна бургазлийка е в неизвестност! Виждали ли сте я? Сигнал до Флагман.бг! Вижте на какво изглежда градинката до Хепи в ж.к."Лазур" Внимание, шофьори! Отворена шахта в Слънчев бряг създава предпоставка за катастрофи (СНИМКИ)
Китайци строят каскада "Въча" Аман от актьори в парламента! Бойко Борисов контра на Корнелия Нинова: Първо да си вземе оставка от своите, а след това да иска от патриотите Северна Корея избухна: САЩ сигурно са полудели, ще им нанесем невероятен удар в най-неочаквания момент БСП поиска оставката на Валентин Радев и Валери Симеонов заради цензура, свързана с граничната ограда Марешки стана „златен пръст”: Парламентът преодоля президентско вето с гласовете на „Воля” След алармата на Флагман.бг! Министерски съвет с извънредно съобщение за подкопаната гранична ограда Николина Ангелкова: 2 % от туроператорите ми искат оставката, няма да я поддам (ВИДЕО) Ангел Попов: Обвиненията срещу мен за изнудване са претоплена манджа, ще осъдя клеветниците (ВИДЕО) Мирчев: Стоилов няма вина за бизнеса на брат си, а ГЕРБ източват държавни пари чрез роднини Милано и Венеция също искат автономност
Радо Шишарката посрещнат в заведение с изстрели Задигнаха 900 лева от строителен шеф на саниран блок в "Меден рудник" Емблематична личност от ъндърграунда сред арестуваните от наркогрупата Шок! Изоставен Ромео спипа бившата си с новото гадже да пие бутилка вино и стана страшно Наркодилъри под пагон: Задържаните за дрога полицаи работели в екип от 2 г. Извънредно! Брутална атака на скинари срещу баща и син Драма! Гринго остава зад решетките, пропуска мегаспектакъла на любимата Софи Маринова в „Арена Армеец” Мъж опита да изнасили 11-годишно момиче, задържаха го Прокуратурата за новата наркобанда в Поморие: Жестоко са малтретирали непълнолетни, за да станат дилъри Измамницата Иванина завлякла осиновени с близо 100 000 лева (ВИДЕО) Депутат избухна: Докога ще мълчим, че Бойко Борисов е бил съдружник с Пашата и Маргините!
Само във Флагман.бг! Ето всички лица на разбитата от ГДБОП поморийска наркобанда
Само във Флагман.бг! Ето всички лица на разбитата от ГДБОП поморийска наркобанда Материалите за четене по досъдебното производство обаче не са много, обяви съдията
Всичко в категорията
Официално: Съдът разкри кои са арестантите от новата наркогрупа в Бургас и Поморие Освободиха предсрочно от затвора Ивайло Зартов ВСС отряза Районен съд Бургас за увеличение на щата Пробив! Прокуратурата погна лекари за съмнителна съдебна експертиза, подписали я на коляно преди заседанието Съдебната палата ври! Минира ли се процесът срещу Пламен Дишков? Окончателно: Съдът отмени дълга на починалия Здравко Донев-Капона – ДСК „изгоря“ със 142 000 лева Спас-Александър искал да помогне на хората, а не да ги измами, твърди адвокатът му Фейсбук фантомът Спас/Александър последно бил в Бургас, преди да му щракнат белезниците Адвокатът на битата лекарка: Владо Плацентата може да се измъкне като шведа, пребил камериерката (ВИДЕО) Прокуратурата влиза в Oбщината в Хасково заради светофар, струващ пет пъти повече от нормалното Скандален обрат по време на делото срещу подкупния полицай! Адвокатът му излезе с неочаквани разкрития
Новото издание на Лотарията на НАП бие по интерес първото
Новото издание на Лотарията на НАП бие по интерес първото Бургазлии регистрираха 30 000 касови бележки само за седмица

Всичко в категорията
Само във Флагман.бг! Кой е Недялко Гетов: От очевидец на разстрела на Костов до лидер на новата наркобанда в Бургаско
Само във Флагман.бг! Кой е Недялко Гетов: От очевидец на разстрела на Костов до лидер на новата наркобанда в Бургаско Мазния, Барбарона, Бургаския и др. известни крими герои се появяват около фигурата на помориеца


Всичко в категорията
Касапинът Божидар живее като холивудска звезда, вменяем ли е? Преценете сами (СНИМКИ) Само във Флагман.бг! Италиански мастършеф измами десетки в Бургас и избяга от България Мега скандал: Вижте как се „изпари” цяло наказателно дело от кървава касапница в Бургас Само във Флагман.бг! Страховит бос лъсна в схема на Цар Плъх за контрабанда в Бургаския затвор Шефът на БАБХ-Бургас д-р Георги Митев: Шокиран съм от ареста на моите служители в Несебър Полицаи блъснали елен, одрали го в РПУ-то и го изяли на банкет Сотир Цацаров прати прокурори на Каваци да разследват дали Митко Каратиста тормози Баневи Идеалният подсъдим: малоумният „Борисов 2“ и „Борисов 3“ от година готвят закон за спиране на скандалните „бонуси" за облекло в КРС Шеф на регулатор е получил над 61 хиляди лева „бонус“ - представително облекло за 9 години (факсимилета) Перата уж беден, а кара скъп Мерцедес. 72-годишната му майка е бизнесдама
Академичният елит призна Колежа по туризъм, обявиха го за част от „Бръшляновата лига” на университетите в България Очаква ни структурна безработица, сегашните професионалисти трябва да се адаптират до 10 години Показаха предпремиера на филм за Кристо на Георги Тошев и изложба гладиаторски шлемове на Порт Прим Арт Фест Изключват от училище за компромати във „Фейсбук“ На 14 октомври закриват Порт Прим Арт Фест с обща изложба и гала вечер Бургас се превръща във фестивална дестинация Представят творбите на графичен артист и млади поети на 12 октомври в Бургас Българският учител: Жена, над 50, с висше образование Представяне на млади поети и радиотеатър с Цветана Манева предстоят на 11 октомври в Бургас Авторът на над 10 книги за успешния бизнес - Жустин Томс ще изнесе лекция в Бургас Обсъждат проблемите в образованието на форум в Бургас
Температура, хрема, гърло... Зимните вируси пристигнаха УМБАЛ Бургас: готови сме да приемем пациентите от Поморие, докато се реши проблемът с тяхната болница Д-р Ангел Кунчев: Внимавайте с грипа, непредсказуем е! (ВИДЕО) Болницата в Поморие е жертва на експериментите в здравеопазването през последните 20 години! Най-мазната салата се оказа, че е най-полезна София ни призна: Бургаската университетска болница „Дева Мария“ е болница на годината за 2017 Създадохме болницата на годината от една гола поляна край Бургас Тотален успех! С капачки закупиха свръхмодерен кувьоз за УМБАЛ-Бургас Проф. Червенякова: Работодателите да ваксинират служителите си срещу грип! (ВИДЕО) Основоположникът на естетичната и здравната дерматология в България ще консултира в Бургас Лекари от УМБАЛ Бургас: Един донор може да спаси осем човешки живота
Тъжна вест! Почина обичана родна певицата
Тъжна вест! Почина обичана родна певицата Изпълнителката изгуби битката с тежка болест на 44 години


Всичко в категорията
Айтос потъна в траур след смъртта на Панайот: Вместо бебешки плач, дървен ковчег и черен кръст Трагедията е жестока! Загиналият айтозлия станал баща преди седмица (СНИМКИ +18) Самотен баща се бори за болния си син, социалните му го отнели (ВИДЕО) Трагична история! Отчаяна съпруга показа какво направиха енергийните напитки с мъжа и живота ѝ (СНИМКИ +18) Ужас в Доминикана: Богата туристка се пусна топлес в Пунта Кана, намериха я обезглавена (СНИМКИ/ВИДЕО 18+) Сърцераздирателено: Майка откри отвлечената си 13-годишна дъщеря в сайт за проститутки, но след като си я прибира стана още по-лошо Шампионка по борба, изоставена от своите родители, намери сестра си (ВИДЕО) Мъката е безгранична! Погребаха с военни почести и в херметизиран ковчег трагично загиналия редник Тошев Българин загуби дома си след инсулт и живее в колата си (ВИДЕО) Загиналият в адското меле на "Тракия" шофьор се оказа известен боксьор със зловеща семейна история Стана известна конкретната причина за кончината на Хю Хефнър
Астролог: Всичко, което произнесете днес на глас, може да се сбъдне
Астролог: Всичко, което произнесете днес на глас, може да се сбъдне Може да се започват големи дела, свързани с благосъстоянието
Всичко в категорията
Бензин от вода – последното социзобретение (ВИДЕО)
Бензин от вода – последното социзобретение (ВИДЕО) На Световния екологичен форум в София през ноември 1989 г. шеф на лаборатория - Стефан Найденов, демонстрира как водата гори

Всичко в категорията
http://www.AVTOCHASTIonline24.Bg
Общините
Бургас Бургас
Меден Рудник Меден Рудник
Айтос Айтос
Карнобат Карнобат
Несебър Несебър
Поморие Поморие
Созопол Созопол
Царево Царево
Приморско Приморско
Средец Средец
Малко Търново Малко Търново
Камено Камено
Сунгурларе Сунгурларе
Руен Руен
Бургас
Клубът на БСП в „Меден рудник” празнува 10 г. от откриването си Цигани ловят системно пойни птици в бургаския жк „Меден рудник”, продават ги на черно за жълти стотинки На вниманието на Общината! Незаконно сметище в "Меден рудник" Млечната кухня в Бургас – морският пример за шуробаджанащината у нас От УМБАЛ-Бургас съобщиха подробности за състоянието на блъснатия колоездач край жк "Меден рудник" Ето защо Меден рудник ще си остане гето Бум на дрогираните шофьори в жк „Меден рудник”, Димитър подкара Сеата си на пико и канабис В жк „Меден рудник” издирват стопаните на тази котка, познавате ли ги? Пожар бушува в ромската махала на бургаския жк. "Меден рудник" (СНИМКИ) Разрешиха огромен проблем на бургаския ж.к.”Меден рудник”, новата забавачница поема 120 деца (ВИДЕО) Откриват супермодерна детска градина в бургаския жк. "Меден рудник" (СНИМКИ)
Има ли напрежение в с. Чукарка, вижте актуална информация от горещата точка ГЕРБ и ДПС мерят сили в битката за айтоското село Чукарка „Братя по оръжие” атакуват немски бункер край айтоското село Съдиево (СНИМКИ) Българското европредседателство влезе в дневния ред на айтоските дванадесетокласници Пробив за ГЕРБ в крепостта на ДПС, двойно увеличи гласовете си за две години Две цигански фамилии се млатиха за млада булка в Айтос, пратиха девойчето в болница Тежка катастрофа край Айтос, два Голфа се помляха, по чудо няма жертви Трагедия! Момиченцето с бебе в ръце, пометено от джигит край Айтос, издъхна в реанимация Айтоската структура на ДПС влезе в парламента, искат оставката на знаков човек от ГЕРБ (снимки) Гастарбайтер в Кипър изгоря в схемата на Гринго, но се мъчи да отърве любовника на Софка Маринова с трик за нов разпит (СНИМКИ) Гринго изнудвал бизнесмена, за да връща борчове на Софка?
Какво да очакваме от Българското европредседателство, кога стартира и какви са ползите за страната ни Карнобат обявява конкурс за военни офицери Помните ли жестоката катастрофа край Сърнево, отнела живота на 4-ма тийнейджъри! 3 г след трагедията още не е ясно кой е шофирал Баба от Карнобат превърна дома си в нарко оранжерия Садят 3-метрови дървета против снегонавявания около „лятната магистрала” край Карнобат Вижте емоционалната реч на кмета на Карнобат Георги Димитров - показно за всички политици (ВИДЕО) Кметът на Карнобат Георги Димитров с емоционално слово за празника на града (ВИДЕО) 518 са безработните през август в Карнобат Ученик от Карнобат с първа награда за есе и разказ "Братя Мормареви" Кметът Георги Димитров и зам.-областният управител Владимир Крумов откриха учебната година в Карнобат Стана ясно кой е удавникът от Моста в Бургас, 47-годишен мъж от Карнобат е!
Багери нагазиха на плажа в Слънчев бряг. Унищожават ли се дюните? (СНИМКИ/ ВИДЕО) Статистика: В Бургаско вече има повече хотели, отколкото в областите София и Варна взети заедно Народното читалище "Месемврия 2015" в Несебър с нови начинания през есента Община Несебър и Ротари клуб-Несебър наградиха 12 деца-финалисти в конкурса „Аз обичам моя град“ Четирима състезатели от "Несебър 2000" са в топ 10 на националната ранглиста Юбилейното издание на „Есенни пасажи“ превърна Несебър в морска столица на забавата и рибните изкушения (СНИМКИ) Кметът на Несебър Николай Димитров подаде ръка на Ротари Клуб – заради децата на древния град Извънредно! Трагедия в Несебър! Млад мъж сложи край на живота си Съдът взе решение за ареста на заподозрения за стрелбата срещу Митьо Очите Вижте как бе преобразен входът на Несебър Няма прошка! Министерството на туризма погна хотелите на милионери в Слънчев бряг
Само във Флагман.бг! Ето всички лица на разбитата от ГДБОП поморийска наркобанда
Само във Флагман.бг! Ето всички лица на разбитата от ГДБОП поморийска наркобанда Материалите за четене по досъдебното производство обаче не са много, обяви съдията
Всичко в категорията
Над 60 учени от 3 континента пристигат в Поморие за престижен научен форум Официално: Съдът разкри кои са арестантите от новата наркогрупа в Бургас и Поморие Събраха се близо 1000 подписа в защита на болницата в Поморие Прокуратурата за новата наркобанда в Поморие: Жестоко са малтретирали непълнолетни, за да станат дилъри Лаборатория „ЛИНА” подаде ръка на дома в село Бата, извърши безплатни профилактични изследвания Стартира подписка за запазване дейността на МБАЛ Поморие В Поморие мутрите се снишиха, жандармерия варди изхода за Слънчев бряг Лекари: Болницата в Поморие е пред фалит заради некадърността на управляващите - депутати и министри (ВИДЕО) За пример! Община Поморие с награда за иновации и добро управление Болницата в Поморие е жертва на експериментите в здравеопазването през последните 20 години! Ученици поеха управлението на община Поморие за ден (СНИМКИ)
Морето завря от паламуд, парчето стигна до 900 г  (СНИМКИ)
Морето завря от паламуд, парчето стигна до 900 г (СНИМКИ) Рибарите спряха да мрънкат, навсякъде около Бургас се вият пушеци от печена на скара риба
Всичко в категорията
Пияния и Господ го пази? Уви, в Ахтопол снощи не беше така... ​Липсата на банков клон и пречиствателна станция спъват туризма в Ахтопол Сигнал до Флагман.бг! Царево ли е символът на шуробаджанакизма в Бургаска област? Царево пред бунт! Десетки чакат на опашка за дърва пред Общината, напрежението ескалира (ВИДЕО) Как еколозите от Корал са лапали цяло лято държавни пари, за да се охраняват сами Загиналият край Ахтопол сърфист излязъл в пика на бурята Депутатите от ГЕРБ Бургас: Осигурени са 8 млн за свлачища в Сарафово и Царево Пътят за Резово остава затворен, сапьори взривяват пясъчната коса? (ВИДЕО) Протестиращите нудисти: Плаж „Делфин“ трябва да е с еко статут (ВИДЕО) Емблемата на БСП в Царево Петко Арнаудов напусна Общинския съвет Петър Кънев изскочи с нестандартни мотиви за ремонт на път в Странджа - Нанков излезе с „глобално решение”
Бургаският бизнесмен Радостин Дачев разрушава киното в Приморско. Ще издигне ли хотел?
Бургаският бизнесмен Радостин Дачев разрушава киното в Приморско. Ще издигне ли хотел? Приватизаторът на кината в региона е собственик на огромен парцел с изглед към морето

Всичко в категорията
Факелно шествие за Деня на народните будители в Приморско Приморско с нова атракция под водата (СНИМКИ/ВИДЕО) Приморско показва добри практики по проект „Гласът на българските деца“ (ВИДЕО) Обвиненият в блудство Христо Радев категоричен: Трите ученички, които свидетелстват срещу мен, говорят лъжи! (ВИДЕО) В Община Приморско отбелязаха международния ден на възрастните хора БНР – Бургас отпразнува в Приморско петия си рожден ден Наглост! Бащата на опипаната Радостина ще съди школския директор за 1 лев Намериха заместник на задържания за блудство школски шеф в Ново Паничарево (ВИДЕО) Гласът на главния прокурор закопа школския директор Христо Радев, насилвал още три момичета Учителите в Ново Паничарево бранят директора си: Той е почтен, а момичето… палаво 14-годишната Радостина - жертва или съблазнителка на училищния директор
Преглеждат безплатно уязвимите групи в Малко Търново и Средец Ударни ремонти в Средец: Общината запретна ръкави за парите от спечеления европроект Младежи задигнаха Мерцедеса на бургазлия, опитаха да го скрият в Средецко Средец преодоля криза в транспорта, след като основният превозвач се оттегли Жена опита да вкара в затвора екстази и амфетамин, скри ги в маратонки Кметът на Средец Иван Жабов даде старт на амбициозен проект: Превръщат стара сграда на пъпа на града в еко център за деца И Средец си има наклонена кула, но това не е атракция (СНИМКИ) Кметът на Средец Иван Жабов: Опитваме се да променим града, но е много трудно да наваксаш пропуснатите десетилетия (ВИДЕО) Георги Христов пя пред пълен площад за празника на Средец (ВИДЕО) Стягат пътищата в Средецко за зимата, търсят фирма по подръжката Средец спечели европроект за 1,5 млн. лева, кметът Жабов получи поздрав от премиера (снимки)
Извънредно! МВР затвори ГКПП Малко Търново. Арестувани са митничарите? Само във Флагман.бг! Вижте феноменалната ограда на границата при странджанското Сливарово (СНИМКА) Преглеждат безплатно уязвимите групи в Малко Търново и Средец Николай Нанков разгневи кмета на Малко Търново: Странджа не е единственият регион с лоши пътища! Oтменят протеста край Малко Търново, шефът на АПИ Дончо Атанасов потушава странджанския бунт за лош път В Малко Търново излизат на протест, искат спешен ремонт на пътя за Царево Протест в Граматиково, затварят пътя за Турция (ВИДЕО) Кметът Илиян Янчев от епицентъра на бедствието: В Странджа продължава да вали, Велека е стряскащо пълноводна Антон Коджабашев за бедствието в Странджа: Тук е страшно, държавата нехае и никой не идва да помогне! Извънредно! Страшен порой в Малко Търново, кметът Илиян Янчев обяви бедствено положение (СНИМКИ) Добра новина: Стартира дългоочакван ремонт на път в Странджа
Виждали ли сте този мъж, близките му го издирват? (СНИМКА)
Виждали ли сте този мъж, близките му го издирват? (СНИМКА) Облечен е със светлокафяво яке, черен анцуг и черна шапка
Всичко в категорията
Бой в центъра на Лозарево завърши с три избити зъба
Бой в центъра на Лозарево завърши с три избити зъба По случая е образувано досъдебно производство


Всичко в категорията
Жестокият убиец Петър опита да се оправдае: Трябваше да се защитавам, Станчо е много по-едър от мен! Петър убил Станчо по жесток начин, грози го доживотен затвор Пробив за ГЕРБ в крепостта на ДПС, двойно увеличи гласовете си за две години 19-годишният Петър убил Станчо заради псувни, сам отишъл при кмета и се издал Първо във Флагман.бг! Кърваво убийство край Руен: Откриха труп на мъж с размазана глава Зрелищно меле! Мерцедес се заби в ТИР на пътя Бургас - Варна (СНИМКИ) Ето къде ще гласуват за нов кмет в руенското село Скалак Четирима кандидати в сблъсък да управляват айтоското село Чукарка, с. Скалак може да се похвали с нов кмет Ужасяващо! Откриха човешки череп край село Билка, където изчезна иманярят Васил Канев Стана ясно кога айтоското с. Чукарка избира нов кмет, след като старият избяга на гурбет Заводът на богат арменец в Руенско фалира, продават го заради дългове
Моята цел е да променя отношението към онкоболните  в България Интервю Всички интервюта Д-р Филип Маринов, началникът на отделението по медицинска онкология към университетска болница „Дева Мария“ Моята цел е да променя отношението към онкоболните в България
Бургас е на едно от челните места по онкозаболявания и това поставя в невъзможност наличните здравни заведения да обслужат всички, които имат нужда
Глас отвътре Всички Флагман.БГ, Флагман.БГ Флагман.БГ Само във Флагман.бг! Кой е Недялко Гетов: От очевидец на разстрела на Костов до лидер на новата наркобанда в Бургаско Мазния, Барбарона, Бургаския и др. известни крими герои се появяват около фигурата на помориеца


Вашият сигнал до Флагман Всички сигнали Меденруднишка селеяния: Бургазлия окупира паркомясто пред блока си, плаши съседи с бой Безумие! Наглец захвърли торба с винтоверт, ножица и метални предмети в бургаския ж.к.”Зорница”, потроши стъклото на автомобил На вниманието на Общината! Незаконно сметище в "Меден рудник" Сигнал до Флагман.бг! Царево ли е символът на шуробаджанакизма в Бургаска област? Сигнал до Флагман.бг: Защо тези работници са без каски?
Вижте какво Ви очаква днес - здраве, работа, учение, пари, любовwww.karm-krag.com
Дневен хороскоп за 19.10.2017на Светлана Тилкова - Алена
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева
От сутринта сте без настроение, а това оказва влияние върху поведението ви и повлиява впечатлението, което ще оставите у околните. По-добре е то да е добро. Успявате на работното място. Неочаквано ще ви изненадат отново с информация за финансови постъпления, които можете да очаквате в следващите дни. Имате нова възможност да подобрите материалното си състояние. Събитие ще преобърне изцяло живота ви в положителна посока. Този факт ще ви зареди с желание за работа. Ако сте уговорили делова среща, опитайте се да я осъществите до обед. Не взимайте спонтанни решения! Не пътувайте! От сутринта създавате напрежение заради нежеланието ви да работите активно. Недоразумения в отношенията с партньорите ви могат да се отразят лошо на вашия авторитет. Не започвайте нови занимания. Не е изключено да се наложи да ревизирате бъдещите си планове, за да избегнете личната си финансова криза. Предстои ви покупка, свързана с неприятни и неочаквани от вас разходи за ремонт, който може да ви загуби времето днес. Вземете си почивен ден, само ако е възможно и не ви вреди. В противен случай рискувате да не се справите с професионални си задължения заради преумора, но можете да се заемете с рутинните си задачи. Обмислите новите предложения, за да изберете доходните и да се възползвате максимално от тях. Денят е добър за успешна творческата дейност. Не се колебайте да създавате творби, като се доверите на фантазията си. Деловите пътувания няма да ви донесат очакваните договори и финансови постъпления. Отложете ги за следващата седмица или за другия месец. Предпазвайте се от неочаквани проблеми заради липса на желание да завършите започнатите задачи. Запознанствата ви са свързани с проблеми и разправии на работното място, а също и с бъдещи трудности в личните отношения. Не бива да допускате новите си познати бързо и наивно до себе си. Внимавайте и не проявявайте агресия към колегите си, защото ще си спечелите неприятели дори и сред тези, които ви подкрепят, а това не е във ваша полза. Ще се наложи да се занимавате с лични проблеми, защото ваш близък не е спазил даденото обещание. Плановете ви се променят. С право ще се ядосате на настояванията на близките си днес да приключите с проблема. Запазете спокойствие при деловите разговори, ако сте на работното си място. Не проявявайте нервност. До обед се пазете от разправии у дома заради предстоящо делово пътуване. Направете отново плановете си. Преценете дали са перспективни или не си струва да рискувате с тяхното осъществяване през този месец. На работното място се справяте добре. Не се опитвайте да прехвърлите лошото настроение и върху колегите си. Отложете задачите си, ако са свързани с вашия дом, за да не се провалите на работното си място. Не разчитайте на късмета си, защото днес може и да ви изневери. Справете се със служебните си задачи. Бъдете отговорни и коректни, за да не се окажете в редиците на безработните. Ще блеснете с възможностите си и ще докажете на всички, че трудностите на работното място не ви притесняват. Подгответе се за неочаквани обрати, заради спешни задачи, с които ще натоварят вас. Задълбочете се в задълженията си, за да не разочаровате началниците си, които са ви гласували голямо доверие и са ви поверили нови отговорности. От сутринта се отдайте на интелектуални занимания. Имате възможност да осъществите делово пътуване. Не се вживявайте в проблемите си на работното място, защото са лесно преодолими. Успехът, който постигате преминавайки през трудности, които не зависят от вас, ще ви се услади многократно. Не разчитайте на успех, ако сте решили да се развличате, въпреки задачите, които ви очакват на работното място. Обърнете внимание на обажданията, ако са свързани с новите делови предложения. Не е изключено, въпреки нежеланието ви да работите, да намерите в тези предложения изгода и за себе си.
Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
Автори Флагмани
Маркетинг Екип