×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как Западът клатеше социализма чрез нудисти по морето


Как Западът клатеше социализма чрез нудисти по морето
Уникална снимка - атракцията в Слънчев бряг през 70-те бе камила, а източногерманците умираха да се снимат с нея. На заден план е хотел "Глобус"
07 Октомври 2017, Събота, 16:28 ч.
Източник: 24часа

Много от служителите на “Балкантурист” са посочвани от БКП и са вербувани от ДС, показват разсекретени архиви

В годините на социализма туризмът е един от икономическите отрасли в България, който е бил най-сериозно наблюдаван от цялата държавна машина и най вече от ДС и МВР. Другарите от спецслужбите го следели, защото това бил най-лесният и удобен начин за проникване на чуждо идеологическо влияние, внедряване на шпиони, които събират данни за военни и промишлени обекти, икономиката и политическа информация, занимават се с подривна дейност, вербуване на българи за агенти, както и незаконно преминаване на границата на Източния блок в посока към Турция и оттам на Запад.

Буржоазната идеология прониквала лесно по канала на международния туризъм, затова подготовката за всеки летен сезон е започвала още през зимните месеци, показват разсекретените архиви на Комисията по досиетата. Държавна сигурност и всички структури на милицията са вдигани на крак, за да са в готовност за посрещане на стотиците хиляди чужди туристи по Черноморието.

От една от разсекретените справки например става ясно, че през 1964 г. България е посетена от 725 000 чужденци, от които 430 000 са от капиталистически страни. Година по-късно цифрите са по-големи - 1 млн. чужденци са били в страната ни, от които 634 хил. от западни държави - 43% от тях пък са от ФРГ. През 1966 г. само Слънчев бряг е бил посетен от 107 хил. чужди туристи от общо 125 000, а в Бургаски окръг почиващите са били 1 млн. Само 6 г. по-късно Слънчев бряг е посетен от 87 000 западни туристи, 150 хил. от социалистическите страни и още 350 000 българи.

Заради този голям поток е било естествено да се полагат сериозни грижи да не се изложим пред чужденците

и да компрометираме социалистическия строй, аот друга страна, България да не допусне безконтролно чужди агенти да работят против страната ни под прикритието на летуващи.

Естествено, винаги се е започвало от подбора на кадрите в бранша, тогава служители на “Балкантурист”. Наблюденията показвали, че обслужващият персонал е “изложен най-много на буржоазно влияние”, заради това подборът е трябвало да е стриктен. Голяма част от тях са били вербувани за агенти, които да следят и донасят за поведението на западните туристи.

В една от инструкциите на МВР се посочва, че “окръжните и градските комитети на БКП трябва да помагат за назначаване в “Балкантурист” на честни, активни патриоти на работа в хотелите, ресторантите, къмпингите, музеите и др. места, посещавани от граждани на капиталистически страни”. В други документ се посочва, че окръжните управления на МВР и Второ главно на ДС (контраразузнаването - б.а.) трябва да съдействат за набиране на “подходящи лица за сервитьори, салонни управители, бармани”. Трябвало е да се подбират членове на БКП и активни комсомолци. Най-важна била ролята на екскурзоводите, които трябвало да бъдат с отлична идейно-политическа подготовка и да показват в пълен обем постиженията на социализма.

За предпазване на административно-обслужващия персонал от идеологическото въздействие на чуждите туристи през 1976 г. Държавният комитет по туризъм съвместно с МВР организирал цикъл от лекции в комплексите Златни пясъци, Слънчев бряг, Албена и др., свързани с

шпионската и идеологическата подривна дейност на противника”, се казва в строго секретна справка на Второ главно управление.

Явно от лекциите не е имало кой знае колко сериозен резултат, защото в справки се посочва, че са правени обиски на служители на “Балкантурист” и в стаите им са намирани сериозни количества комбинезони, ризи и други подаръци. “Служителите се излагат пред чужденците и показват колко ниска е моралната им устойчивост, изложени на вражеско влияние”, анализират милиционерите.

Друг важен момент в подготовката е бил командироването на служители на ДС по морските курорти, както и вербуването на агенти. В заповед на зам.-министъра на МВР от 1961 г. до всички управления на ДС се казва: “Забранява се подставянето (прикрепването - б.а.) към чужденците от капиталистическите страни на агенти - мъже и жени, с неиздържан морал и леко поведение, които да влизат в интимни отношения с тях, без това да се диктува от сериозни оперативни интереси”.

Обръщало се е внимание на взаимодействието с други наши спецслужби. В информация по този повод за Разузнавателното управление на Министерството на отбраната (РУМНО) например се казва: “Другарите от Слънчев бряг сочат, че повечето от агентите на РУМНО са битово разложени хора, които се занимават с валутна незаконна търговия”.

След организиране на агентурния апарат се е пристъпвало към чисто милиционерските дейности - прочистване на курортите от всичко, което би ни компрометирало. Още през пролетта се издават заповеди като тази: “Да се прочистят общодостъпните заведения, посещавани основно от чужденци, от момичета с леко поведение, лумпенизирани младежи, разни мошеници и спекуланти, които излагат страната ни.”

Или пък формулировка от друга година: “Недопускане в курортния сезон в Бургаски и Варненски окръг да отиват крадци, хулигани, проститутки и други антиобществени елементи.

Морално-битово разложените мъже и жени да бъдат изселвани в райони, по-малко посещавани от чужденци.”

Друга справка пък анализира, че през сезона курортите “все по-масово се посещават от наши младежи и девойки, които прекарват по 2-3 месеца, без да работят. Основната им цел е да се запознаят със западни граждани, да създадат близки отношения. Не са редки случаите, когато има синове и дъщери на наши партийни и държавни функционери и военнослужещи.” Обръща се внимание, че женитбата на наши със западни граждани е “особена форма на разложение и въздействие върху неукрепналите младежи. Връщат се в България с леки коли, носят подаръци и черпят”, притеснени са контраразузнавачите за подкопаването на социалистическите устои.

В края на всеки летен сезон се е правил отчет и анализ. Описвани са всички случаи, свързани със заплаха за националната сигурност, от страна на гостуващите чужденци.

Всяка година са образувани поне по десетина оперативни дела с окраска “шпионаж”. Най-често уличените в шпионска дейност фотографирали наши военни обекти, заводи, ТКЗС-та. Представяли се основно за журналисти и разпитвали уж случайно за икономиката ни, за политическите процеси.

Често хората от ДС са осветявали фотоленти, на които чужденците снимали цигански махали

с порутени къщи, мръсни и боси циганчета. Сериозен проблем при проследяването създавали западняците, ползващи коли на рент-а-кар. Нашите агенти трудно им влизали в дирите и невинаги разбирали къде ходят, с кого се срещат и какво снимат чужденците, пътувайки с кола под наем.

Сериозен дял от работата на агентурата е свързан с т. нар. изменници. Това са туристи от социалистическите страни, които идват уж на почивка у нас, а правят опити да се измъкнат извън желязната завеса, като минат нелегално в Турция. Всеки летен сезон са предотвратявани десетки такива опити. Бегълците или пеша се опитвали да минат през зелената граница, или пък скрити в багажници на леки коли на западняци. Най-често туристи от ГФР обработвали сънародници от ГДР да избягат в западната част на Германия.

“ За безнаказаното посещение в граничната зона и бягство в Турция съдейства и туристическа карта на НРБ, издадена от Комитета по туризъм. В нея са посочени несъществуващи къмпинги, като този край устието на р. Велека и с. Синеморец”, се казва в един от докладите по темата. Така били спипани няколко потенциални изменници, които уж търсели къмпинги в граничната зона, а всъщност искали да избягат.

Буржоазното влияние у нас прониквало дори и чрез внасянето на лъскави модни и порно списания, оставяни “случайно” в хотелите или по заведенията, отчитат от ДС.

През 1962 г. пък бил засечен американски пенсионер, пристигнал с най-нов модел кадилак

Мак Мотро посетил София, Бургас и Варна. Спирал на оживени места и създавал ситуация около себе си и колата, за да се съберат много хора, които се дивели на возилото. Пред тях казвал, че не е никакъв проблем с пенсията си да идва на почивка и да плати 1000 долара за пренасяне на колата си през океана, пише в една от справките. Пак същата година нашите агенти засекли и две 19-годишни момчета, пристигнали със спортна алфа ромео. Пред българи в Слънчев бряг те се хвалели, че са чираци в месарска фабрика във ГФР, но демонстрирали благополучие и много пари.

Други чужденци масово черпели по заведенията българи, правили им дребни подаръци като кремове и парфюми и така ги “развращавали”.

Една от големите драми, с които се сблъсква ДС, е през 1971 г. За сезона тогава най-характерно било посещението на групи “хипита и бийтълси”, както ги наричат родните агенти. Първата група, която шокирала нашите ченгета, била от 62-ма младежи и девойки от Западен Берлин, пристигнали на къмпинг “Тополите”. Според справка на агента, който ги следял, те били с “дълги коси и бради, скъсани дънки, мръсни, с кръстове на вратовете и живееха животински”.

Организирали оргии и развращавали нашите младежи. “Успяха да въвлекат някои наши морално неустойчиви девойки”, пише агентът, който дори дал предложение за изгонването на хипитата, но това не станало.

“Оказаха изключително лошо влияние върху нашите младежи. Външният им вид бе под всякаква критика. С дълги и мръсни коси, полуоблечени с изпокъсани дрехи, миришещи от мръсота. Болшинството бяха индивидуални туристи, автостоповци, с много малко или без средства за самоиздръжка, предимно от скандинавските страни и ГФР. За целия сезон общата им бройка е не повече от 1000”, пише в доклад зам.-началникът на окръжното управление на МВР.

Той докладва още, че от хипитата се възмущавали не само българите, но и чужденците, а мнението на здравните органи било, че тези хора са и “заразоопасни”. “Тяхното недопускане в НРБ няма да се отрази отрицателно на туризма, а ще се оцени като положителна мярка”, прогнозира полицейският шеф и предлага да се заостри вниманието на граничните власти да не допускат такива хипита да влизат у нас. През 1973 г. 800 западни туристи с дълги коси и бради и неприличен външен вид не са били допуснати да влязат в страната ни.

Само 2 години по-рано наистина контролът по капепетата е бил занижен, щом са пропуснати толкова неугледни туристи през 1971 г. Преди това обаче граничните власти са били по-бдителни, показва справка от 1968 г. На 7 февруари на ГКПП Драгоман от влака е бил свален югославски музикант от естраден състав с дълга коса. Заведен бил да се подстриже. Седмица по-късно баскетболист също от Югославия не бил допуснат в страната ни отново заради дълга коса. Тогава обаче стриктните капепейци отнесли мъмрене заради престараване.

Югославяните не били типични хипита и при спирането им на границата служителите се “ръководели само от един белег - косата, а иначе били чисти и с приличен вид”, самокритични са нашите власти.

Първият сериозен сблъсък на родните спецченгета с нудистите бил през 1972 г. Получен бил сигнал, че в северната част на плажа на Албена има проява на нОдизъм (правописът е оригинален - б.р.). Последвала бърза проверка и се оказало, че сигналът е верен.

“Установено е, че група туристи от ГФР са автори на тази срамна и недостойна проява за нашия морал и нравственост. Бяха въвлечени туристи от ГДР, Чехословакия, Полша. Единични случаи на увлечение имаше и от някои служители на “Балкантурист”. С положените усилия тази проява бе ликвидирана. Създадена бе организация за своевременно долавяне на първите прояви на нодизъм, за да бъдат пресечени”, се отчита в края на сезона.

Става ясно, че усилия в тази посока са били положени от МВР, доброволните отряди, партийното и стопанското ръководство на “Балкантурист”. Направено е съвещание с представители на туристическите фирми и те са предупредени за отговорността, която носят за недопускане на нудисти по плажовете.

Интересното във всичките 178 документа, публикувани от комисията по досиетата от архива на МВР за контраразузнавателната работа на ДС по линия на чуждите туристи, е, че освен отчитането на успехите в “битката с империализма” има много критични и самокритични справки, отчетени са пропуски в специфичната работа не само на спецслужбите, но и по линия на обслужването на гостите в морските ни курорти.

В категории: Ретро Флагман


6
Коментара
Вижте кой има имен ден
Вижте кой има имен ден 19/03/2024, Вторник 12:33 0
Фънки, иди на лекар
Фънки, иди на лекар 19/03/2024, Вторник 12:31 1
6
Коментара по темата
6.
Ооооох
08.10.2017 11:19:24
1
0
Агресията има различни прояви. Как един католически мисионер внедрява западния стил на живот в Африка. С кротост ,настойчивост,постоянно показване всички хубавини на тези които са го насочили там. Най-важното е че мисионера вярва в това което върши. Той просто е използван от инвеститорите-едно за хиляда.Соца беше силно отбранителен .Разчиташе на така наречения "народ" който сега се нарича "хората". ДС беше силна защото държават беше собственик на всичко и трябваше да защитава собствеността.Кой българин приема някой/друг българин/ да му бъде началник. Началникът трябва да е друг -турчин,руснак,грък,янки, германец и т.н. само не и българин.
5.
Д-р Храчков
08.10.2017 10:58:37
0
4
Браво, на Хитър Петър! Не бях чел скоро по-добър коментар! Радвам се, че има и нормални хора в БГ.
4.
Хитър Петър
08.10.2017 09:19:21
1
6
Социалистическа България я клатеха (в буквалния и преносен смисъл) единствено комунистическите другари от Империята на злото.
Всичко, каквото изкарвахме,отиваше за тях. Взеха дори златния резерв!
А,на комунягите им харесваше (защото са извратеняци)! Един правешки цървул, който 35 г. беше пръв между тях, казваше с гордост:
"Ама да знаете, другарят Брежнев, как ма дра!"
Оня го "драл", а нашенският боклук се хвали. Сбъркани хорица сте това комунягите, и скверни!

"Смърт на комунизма - свобода за народа"
3.
Петър
08.10.2017 06:51:29
5
7
Западът има икономика в пъти по-жизнена и раждаща т.н. БВП, дори и по онуй време!
Ретро Флагман, защо му е на Запада да "клати" великият соц затвор? Ако беше вярно, то България нямаше да фалира, на три пъти, докато взимаше кредити от лошите и вредни идеологически западняци! Флагман, или флегматично некадърни по вероятно, когато представяте "истината" за социалистическото ни минало!
2.
до 1
07.10.2017 20:50:50
14
9
в понеделник при лекаря да ти утрои хапчетата ! а сега в леглото !!!
1.
Стига с тоя социализъм бе....
07.10.2017 20:02:17
7
16
Стига вече, като ви се живее в социализъм-комунизъм отивайте в КНДР и да ви облъчват с пропаганда всеки ден. Няма социализъм вече. От 30 години сме демокрация, стремим се да вървим с капитализма, макар и управляващите да искат роби за 500 лв на месец, рано или късно и те ще си отидат. Приключихме с тази глупост комунизъм. Бъдете мислещи развиващи се хора. Престанете да давате властта на хора които да мислят вместо вас. Мислете вие и направете така, че да живеете добре. Не се надявайте онези горе да направят живота ви по добър. Няма да го направят. Те мислят за себе си и искат цялата власт и пари да са в тях....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ продължават с блъфове, чака се решението на Борисов Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ продължават с блъфове, чака се решението на Борисов Извънредно! Приемат ни в сухопътен Шенген до месеци Извънредно! Приемат ни в сухопътен Шенген до месеци В Брюксел днес бе одобрено предложение за резолюция, в която се призовава до средата на годината да бъде прието решение за цялостното присъединяване към Шенген на България и Румъния Неочаквана промяна в живота на изгонения майстор от "Бригада Нов дом" Неочаквана промяна в живота на изгонения майстор от "Бригада Нов дом" Влади Караджов обикаля Латинска Америка  Родолюбци издигнаха паметник на д-р Петър Берон в Тополовград Родолюбци издигнаха паметник на д-р Петър Берон в Тополовград С благотворителен на бивши и настоящи възпитаници на училището приключи последният етап за събиране на средствата В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна Само четирима успяват да се спогаждат и изнасят концерти из страната Фънки, иди на лекар Фънки, иди на лекар Юлиан Константинов изригна заради ниската оценка, която Фънки даде на Зомбори  И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен От партията на Борисов дават сигнали, че по-скоро ще се ходи на поредни предсрочни избори Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Според Златимир Йочев Гонзо си станал честно шеф на БФС НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения От приходната агенция напомнят: ползваме данъчно облекчение за деца с подаване на годишна данъчна декларация до 30 април Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала “Много сладък Геро, много го обичам. Геро, целувки!”, поздрави го тя от екрана
Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Вижте какво означава и как се прилага Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори