Как Западът клатеше социализма чрез нудисти по морето


Как Западът клатеше социализма чрез нудисти по морето
Уникална снимка - атракцията в Слънчев бряг през 70-те бе камила, а източногерманците умираха да се снимат с нея. На заден план е хотел "Глобус"
07 Октомври 2017, Събота
Източник: 24часа

Много от служителите на “Балкантурист” са посочвани от БКП и са вербувани от ДС, показват разсекретени архиви


В годините на социализма туризмът е един от икономическите отрасли в България, който е бил най-сериозно наблюдаван от цялата държавна машина и най вече от ДС и МВР. Другарите от спецслужбите го следели, защото това бил най-лесният и удобен начин за проникване на чуждо идеологическо влияние, внедряване на шпиони, които събират данни за военни и промишлени обекти, икономиката и политическа информация, занимават се с подривна дейност, вербуване на българи за агенти, както и незаконно преминаване на границата на Източния блок в посока към Турция и оттам на Запад.

Буржоазната идеология прониквала лесно по канала на международния туризъм, затова подготовката за всеки летен сезон е започвала още през зимните месеци, показват разсекретените архиви на Комисията по досиетата. Държавна сигурност и всички структури на милицията са вдигани на крак, за да са в готовност за посрещане на стотиците хиляди чужди туристи по Черноморието.

От една от разсекретените справки например става ясно, че през 1964 г. България е посетена от 725 000 чужденци, от които 430 000 са от капиталистически страни. Година по-късно цифрите са по-големи - 1 млн. чужденци са били в страната ни, от които 634 хил. от западни държави - 43% от тях пък са от ФРГ. През 1966 г. само Слънчев бряг е бил посетен от 107 хил. чужди туристи от общо 125 000, а в Бургаски окръг почиващите са били 1 млн. Само 6 г. по-късно Слънчев бряг е посетен от 87 000 западни туристи, 150 хил. от социалистическите страни и още 350 000 българи.

Заради този голям поток е било естествено да се полагат сериозни грижи да не се изложим пред чужденците

и да компрометираме социалистическия строй, аот друга страна, България да не допусне безконтролно чужди агенти да работят против страната ни под прикритието на летуващи.

Естествено, винаги се е започвало от подбора на кадрите в бранша, тогава служители на “Балкантурист”. Наблюденията показвали, че обслужващият персонал е “изложен най-много на буржоазно влияние”, заради това подборът е трябвало да е стриктен. Голяма част от тях са били вербувани за агенти, които да следят и донасят за поведението на западните туристи.

В една от инструкциите на МВР се посочва, че “окръжните и градските комитети на БКП трябва да помагат за назначаване в “Балкантурист” на честни, активни патриоти на работа в хотелите, ресторантите, къмпингите, музеите и др. места, посещавани от граждани на капиталистически страни”. В други документ се посочва, че окръжните управления на МВР и Второ главно на ДС (контраразузнаването - б.а.) трябва да съдействат за набиране на “подходящи лица за сервитьори, салонни управители, бармани”. Трябвало е да се подбират членове на БКП и активни комсомолци. Най-важна била ролята на екскурзоводите, които трябвало да бъдат с отлична идейно-политическа подготовка и да показват в пълен обем постиженията на социализма.

За предпазване на административно-обслужващия персонал от идеологическото въздействие на чуждите туристи през 1976 г. Държавният комитет по туризъм съвместно с МВР организирал цикъл от лекции в комплексите Златни пясъци, Слънчев бряг, Албена и др., свързани с

шпионската и идеологическата подривна дейност на противника”, се казва в строго секретна справка на Второ главно управление.

Явно от лекциите не е имало кой знае колко сериозен резултат, защото в справки се посочва, че са правени обиски на служители на “Балкантурист” и в стаите им са намирани сериозни количества комбинезони, ризи и други подаръци. “Служителите се излагат пред чужденците и показват колко ниска е моралната им устойчивост, изложени на вражеско влияние”, анализират милиционерите.

Друг важен момент в подготовката е бил командироването на служители на ДС по морските курорти, както и вербуването на агенти. В заповед на зам.-министъра на МВР от 1961 г. до всички управления на ДС се казва: “Забранява се подставянето (прикрепването - б.а.) към чужденците от капиталистическите страни на агенти - мъже и жени, с неиздържан морал и леко поведение, които да влизат в интимни отношения с тях, без това да се диктува от сериозни оперативни интереси”.

Обръщало се е внимание на взаимодействието с други наши спецслужби. В информация по този повод за Разузнавателното управление на Министерството на отбраната (РУМНО) например се казва: “Другарите от Слънчев бряг сочат, че повечето от агентите на РУМНО са битово разложени хора, които се занимават с валутна незаконна търговия”.

След организиране на агентурния апарат се е пристъпвало към чисто милиционерските дейности - прочистване на курортите от всичко, което би ни компрометирало. Още през пролетта се издават заповеди като тази: “Да се прочистят общодостъпните заведения, посещавани основно от чужденци, от момичета с леко поведение, лумпенизирани младежи, разни мошеници и спекуланти, които излагат страната ни.”

Или пък формулировка от друга година: “Недопускане в курортния сезон в Бургаски и Варненски окръг да отиват крадци, хулигани, проститутки и други антиобществени елементи.

Морално-битово разложените мъже и жени да бъдат изселвани в райони, по-малко посещавани от чужденци.”

Друга справка пък анализира, че през сезона курортите “все по-масово се посещават от наши младежи и девойки, които прекарват по 2-3 месеца, без да работят. Основната им цел е да се запознаят със западни граждани, да създадат близки отношения. Не са редки случаите, когато има синове и дъщери на наши партийни и държавни функционери и военнослужещи.” Обръща се внимание, че женитбата на наши със западни граждани е “особена форма на разложение и въздействие върху неукрепналите младежи. Връщат се в България с леки коли, носят подаръци и черпят”, притеснени са контраразузнавачите за подкопаването на социалистическите устои.

В края на всеки летен сезон се е правил отчет и анализ. Описвани са всички случаи, свързани със заплаха за националната сигурност, от страна на гостуващите чужденци.

Всяка година са образувани поне по десетина оперативни дела с окраска “шпионаж”. Най-често уличените в шпионска дейност фотографирали наши военни обекти, заводи, ТКЗС-та. Представяли се основно за журналисти и разпитвали уж случайно за икономиката ни, за политическите процеси.

Често хората от ДС са осветявали фотоленти, на които чужденците снимали цигански махали

с порутени къщи, мръсни и боси циганчета. Сериозен проблем при проследяването създавали западняците, ползващи коли на рент-а-кар. Нашите агенти трудно им влизали в дирите и невинаги разбирали къде ходят, с кого се срещат и какво снимат чужденците, пътувайки с кола под наем.

Сериозен дял от работата на агентурата е свързан с т. нар. изменници. Това са туристи от социалистическите страни, които идват уж на почивка у нас, а правят опити да се измъкнат извън желязната завеса, като минат нелегално в Турция. Всеки летен сезон са предотвратявани десетки такива опити. Бегълците или пеша се опитвали да минат през зелената граница, или пък скрити в багажници на леки коли на западняци. Най-често туристи от ГФР обработвали сънародници от ГДР да избягат в западната част на Германия.

“ За безнаказаното посещение в граничната зона и бягство в Турция съдейства и туристическа карта на НРБ, издадена от Комитета по туризъм. В нея са посочени несъществуващи къмпинги, като този край устието на р. Велека и с. Синеморец”, се казва в един от докладите по темата. Така били спипани няколко потенциални изменници, които уж търсели къмпинги в граничната зона, а всъщност искали да избягат.

Буржоазното влияние у нас прониквало дори и чрез внасянето на лъскави модни и порно списания, оставяни “случайно” в хотелите или по заведенията, отчитат от ДС.

През 1962 г. пък бил засечен американски пенсионер, пристигнал с най-нов модел кадилак

Мак Мотро посетил София, Бургас и Варна. Спирал на оживени места и създавал ситуация около себе си и колата, за да се съберат много хора, които се дивели на возилото. Пред тях казвал, че не е никакъв проблем с пенсията си да идва на почивка и да плати 1000 долара за пренасяне на колата си през океана, пише в една от справките. Пак същата година нашите агенти засекли и две 19-годишни момчета, пристигнали със спортна алфа ромео. Пред българи в Слънчев бряг те се хвалели, че са чираци в месарска фабрика във ГФР, но демонстрирали благополучие и много пари.

Други чужденци масово черпели по заведенията българи, правили им дребни подаръци като кремове и парфюми и така ги “развращавали”.

Една от големите драми, с които се сблъсква ДС, е през 1971 г. За сезона тогава най-характерно било посещението на групи “хипита и бийтълси”, както ги наричат родните агенти. Първата група, която шокирала нашите ченгета, била от 62-ма младежи и девойки от Западен Берлин, пристигнали на къмпинг “Тополите”. Според справка на агента, който ги следял, те били с “дълги коси и бради, скъсани дънки, мръсни, с кръстове на вратовете и живееха животински”.

Организирали оргии и развращавали нашите младежи. “Успяха да въвлекат някои наши морално неустойчиви девойки”, пише агентът, който дори дал предложение за изгонването на хипитата, но това не станало.

“Оказаха изключително лошо влияние върху нашите младежи. Външният им вид бе под всякаква критика. С дълги и мръсни коси, полуоблечени с изпокъсани дрехи, миришещи от мръсота. Болшинството бяха индивидуални туристи, автостоповци, с много малко или без средства за самоиздръжка, предимно от скандинавските страни и ГФР. За целия сезон общата им бройка е не повече от 1000”, пише в доклад зам.-началникът на окръжното управление на МВР.

Той докладва още, че от хипитата се възмущавали не само българите, но и чужденците, а мнението на здравните органи било, че тези хора са и “заразоопасни”. “Тяхното недопускане в НРБ няма да се отрази отрицателно на туризма, а ще се оцени като положителна мярка”, прогнозира полицейският шеф и предлага да се заостри вниманието на граничните власти да не допускат такива хипита да влизат у нас. През 1973 г. 800 западни туристи с дълги коси и бради и неприличен външен вид не са били допуснати да влязат в страната ни.

Само 2 години по-рано наистина контролът по капепетата е бил занижен, щом са пропуснати толкова неугледни туристи през 1971 г. Преди това обаче граничните власти са били по-бдителни, показва справка от 1968 г. На 7 февруари на ГКПП Драгоман от влака е бил свален югославски музикант от естраден състав с дълга коса. Заведен бил да се подстриже. Седмица по-късно баскетболист също от Югославия не бил допуснат в страната ни отново заради дълга коса. Тогава обаче стриктните капепейци отнесли мъмрене заради престараване.

Югославяните не били типични хипита и при спирането им на границата служителите се “ръководели само от един белег - косата, а иначе били чисти и с приличен вид”, самокритични са нашите власти.

Първият сериозен сблъсък на родните спецченгета с нудистите бил през 1972 г. Получен бил сигнал, че в северната част на плажа на Албена има проява на нОдизъм (правописът е оригинален - б.р.). Последвала бърза проверка и се оказало, че сигналът е верен.

“Установено е, че група туристи от ГФР са автори на тази срамна и недостойна проява за нашия морал и нравственост. Бяха въвлечени туристи от ГДР, Чехословакия, Полша. Единични случаи на увлечение имаше и от някои служители на “Балкантурист”. С положените усилия тази проява бе ликвидирана. Създадена бе организация за своевременно долавяне на първите прояви на нодизъм, за да бъдат пресечени”, се отчита в края на сезона.

Става ясно, че усилия в тази посока са били положени от МВР, доброволните отряди, партийното и стопанското ръководство на “Балкантурист”. Направено е съвещание с представители на туристическите фирми и те са предупредени за отговорността, която носят за недопускане на нудисти по плажовете.

Интересното във всичките 178 документа, публикувани от комисията по досиетата от архива на МВР за контраразузнавателната работа на ДС по линия на чуждите туристи, е, че освен отчитането на успехите в “битката с империализма” има много критични и самокритични справки, отчетени са пропуски в специфичната работа не само на спецслужбите, но и по линия на обслужването на гостите в морските ни курорти.

В категории: Ретро Флагман


6
Коментара по темата

Добавете коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 
6.
Ооооох
08.10.2017 11:19:24
0
1
Агресията има различни прояви. Как един католически мисионер внедрява западния стил на живот в Африка. С кротост ,настойчивост,постоянно показване всички хубавини на тези които са го насочили там. Най-важното е че мисионера вярва в това което върши. Той просто е използван от инвеститорите-едно за хиляда.Соца беше силно отбранителен .Разчиташе на така наречения "народ" който сега се нарича "хората". ДС беше силна защото държават беше собственик на всичко и трябваше да защитава собствеността.Кой българин приема някой/друг българин/ да му бъде началник. Началникът трябва да е друг -турчин,руснак,грък,янки, германец и т.н. само не и българин.
5.
Д-р Храчков
08.10.2017 10:58:37
4
0
Браво, на Хитър Петър! Не бях чел скоро по-добър коментар! Радвам се, че има и нормални хора в БГ.
4.
Хитър Петър
08.10.2017 09:19:21
6
1
Социалистическа България я клатеха (в буквалния и преносен смисъл) единствено комунистическите другари от Империята на злото.
Всичко, каквото изкарвахме,отиваше за тях. Взеха дори златния резерв!
А,на комунягите им харесваше (защото са извратеняци)! Един правешки цървул, който 35 г. беше пръв между тях, казваше с гордост:
"Ама да знаете, другарят Брежнев, как ма дра!"
Оня го "драл", а нашенският боклук се хвали. Сбъркани хорица сте това комунягите, и скверни!

"Смърт на комунизма - свобода за народа"
3.
Петър
08.10.2017 06:51:29
7
5
Западът има икономика в пъти по-жизнена и раждаща т.н. БВП, дори и по онуй време!
Ретро Флагман, защо му е на Запада да "клати" великият соц затвор? Ако беше вярно, то България нямаше да фалира, на три пъти, докато взимаше кредити от лошите и вредни идеологически западняци! Флагман, или флегматично некадърни по вероятно, когато представяте "истината" за социалистическото ни минало!
2.
до 1
07.10.2017 20:50:50
9
14
в понеделник при лекаря да ти утрои хапчетата ! а сега в леглото !!!
1.
Стига с тоя социализъм бе....
07.10.2017 20:02:17
16
7
Стига вече, като ви се живее в социализъм-комунизъм отивайте в КНДР и да ви облъчват с пропаганда всеки ден. Няма социализъм вече. От 30 години сме демокрация, стремим се да вървим с капитализма, макар и управляващите да искат роби за 500 лв на месец, рано или късно и те ще си отидат. Приключихме с тази глупост комунизъм. Бъдете мислещи развиващи се хора. Престанете да давате властта на хора които да мислят вместо вас. Мислете вие и направете така, че да живеете добре. Не се надявайте онези горе да направят живота ви по добър. Няма да го направят. Те мислят за себе си и искат цялата власт и пари да са в тях....
Новините
EU2018BG
Вашият сигнал до ФЛАГМАН
Животът
Политика
Крими
Темида
Бизнес
Разследване
Просвета
Здраве
Лична драма
Лайфстайл
Астро
Пътна обстановка
Ретро Флагман
Спорт
Бизнес
Всички политически сили в европарламента поздравиха България за успешното председателство
Всички политически сили в европарламента поздравиха България за успешното председателство

„Браво! Отлично! Много ви благодаря!“. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер


Всичко в категорията
Защо Българското председателство е успешно Борисов представя резултатите от българското европредседателство на среща на върха Борисов към Европейския съюз: Пожелавам ви и занапред така да ни помагате! Исторически момент! Българското председателство домакин на първия дебат за кохезионните политики след 2020. Как ще се разходват 300 млрд.евро? Министрите на туризма от държавите членки на ЧИС се срещат във Варна Петър Кънев брани малкия и средния бизнес на форум от Европредседателството, приветства инициативи на ЕС Обсъждат как ще се разпределят парите на ЕС след 2020 година Бургас посреща стотици гости като домакин на Европейския морски ден Министър Павлова: Дигитализацията осигурява по-добри услуги за гражданите Стани „делегат“ на Българското председателство в Деня на отворените врати в НДК на 21 май Политическият елит на Европа се среща с лидери на Западните Балкани в София
Вижте състоянието на плочките на най-използваната автобусна спирка в Бургас
Вижте състоянието на плочките на най-използваната автобусна спирка в Бургас „Плочките са начупени, спъваме се в тях, не можем да се качим на автобуса“, пише читател на Флагман.бг
Всичко в категорията
Ще можем ли да си носим туби с бензин в колата? Парламентът прие изцяло новия Закон за горивата Много разсеян дядо подкара старата си шкодичка по бул.”Алеко Богориди” Вижте какво причини силният дъжд в бургаския ж. к. „Зорница“ (ВИДЕО) Това момче обра колата на бургазлийка, познавате ли го? (ВИДЕО) Това момче обра колата на бургазлийка, познавате ли го? (ВИДЕО) 3 седмици няма кой да запуши този трап на ул.”Копривщица” в Бургас Помогнете да го разпознаем! Този мъж задигна телефон от магазин в бургаския ж.к.”Братя Миладинови” Кошмар в ж.к.”Лазур”, съсед събира десетки котки на ул.”Иван Богоров” Ужасяващо! Убито бебе делфинче шокира хората край Морска гара в Бургас Този мъртвопиян несретник спи в парк под носа на МВР в Бургас, шокира майки и деца Добрият пример: Камион изсипа товара си на възлов булевард в Бургас, но този човек се притече и…
Социолог: Опозицията няма да свали „Борисов III”, а то само ще падне (ВИДЕО)
Социолог: Опозицията няма да свали „Борисов III”, а то само ще падне (ВИДЕО) Според Андрей Райчев предсрочните избори не са толкова далеч, Антоний Гълъбов пък изтъкна, че България вече няма президент
Всичко в категорията
20 години затвор грозят украинеца, убил Северина и Ивайло на АМ "Тракия" Заловиха най-големия италиански бос и цялото му семейство! Ето на какво се натъкнаха полицаите Само във Флагман.бг! Цигари за 200 бона открити в белия бус на АМ "Тракия" (СНИМКИ) Гнусно! Спипаха виртуален педофил, искал да снима порно с малолетна бургазлийка Българи оплетоха Холандия в престъпна схема - представят се за близки на болни и ги обират Първо във Флагман.бг! Пращат шампиона по борба Мариян Ганев зад решетките, веднага щом го изпишат от болницата Разследват трима надзиратели – пускали затворник в отпуска срещу пари Ловят онлайн мошениците по трансакциите Гореща българска връзка напипаха гръцки ченгета в схема за трафик на оръжие Само във Флагман.бг! Битият гард на „Дежа вю” получи амнезия, вече не разпознава нападателите си Вандали поругаха гроба на Стефан Стамболов
Закриват 11 прокуратури от 1 януари
Закриват 11 прокуратури от 1 януари Съдебните кадровици единодушно подкрепиха започването на процеса по прекрояване на съдебната карта

Всичко в категорията
Окръжният прокурор: Задържаните надзиратели са опитни служители Ето го киберпедофила Иван, поддържал 5 месеца връзка с малолетна Извратен таксиджия от Бургас качи малолетна, за да я закара на плаж, насили я пред приятелите й Цацаров извикал героя Михаил Цонков и колегите му, за да им благодари за храбростта 21 хил. лв. глоби за Пищалов, изоставил 70 коня в Осоговския балкан Германия иска екстрадирането на 14-годишния, заподозрян за участие в групово изнасилване Скандалната танцьорка Габриела ще съди България в Страсбург! Причината е... Михаил Цонков и бившите граничари на тайна среща с главния прокурор, ще подкрепи ли държавата българските герои Пандизчия излезе от затвора и се закани „да види сметката“ на познат Дават на съд 45-годишна бизнесдама, източила над 3 милиона Патриотът-журналист Димитър Байрактаров с окончателна присъда за побой на жена
Министър Ангелкова: Предвиждаме мащабна маркетингова кампания през 2019 г., съобразена с бизнеса
Министър Ангелкова: Предвиждаме мащабна маркетингова кампания през 2019 г., съобразена с бизнеса Повече от 1,6 млрд. лв. са приходите от международен туризъм за петте месеца на годината

Всичко в категорията
Дейвид Хаселхоф ще се жени за трети път
Дейвид Хаселхоф ще се жени за трети път 65-годишният актьор и Хейли Робъртс са сгодени от две години
Всичко в категорията
Брутална агресия в училищен двор! Деца се млатят пред учители, вдигнаха на крак полиция и Бърза помощ (СНИМКИ) Разследване на Флагман.БГ показа: Странно е, че никой няма интерес от палежа „Адам и Ева” Конфискуваните артефакти при спецакцията в Сарафово предизвикаха сензация в научните среди. Какъв е произходът им? (СНИМКИ) Гаджето на Преслава я затвори в златна клетка от ревност! Искал да съсипе най-големия успех в кариерата й Разследване на Флагман.бг: Как се придобива учителска квалификация от Софийския университет - без изпит, срещу 200 лв. на ръка Мистерията се заплита! Огнената вендета в Карнобатско била за друг бизнесмен, тракторите на офшорка пламнали по погрешка? Проверяват шефка в МОН, опитала да уреди сина си Помните ли скандала с кардиолога д-р Михаил Читаков? Ето каква е развръзката БЧК приютява оръжейна фирма в централата си (ВИДЕО) Шест вида поведение, които разрушават връзката Собствениците и наемателят на "Ред Корнер" с ексклузивни разкрития пред Флагман
Изтича срокът за записване в Софийския университет Гордост за Бургас: Математици спечелиха шампионска купа и златни медали в Хонг Конг Как се привличат студенти: с томбола за кола, таблет или екскурзия за двама до Париж Стартира проект за над 20 милиона в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ с нов технологичен скок с лабораторията за „Вградени компютърни системи“ Излезе второто класиране в Софийския университет Училищна библиотека застрашена от закриване Ученици от Строителния в Бургас получиха германски професионални сертификати Важна новина за всички родители, ето как ще се разпределят ваканциите следващата година Допълнителна трета паралелка създават в престижното ОУ "Ал.Г. Коджакафалията" След заседание в Бургас: Ректори предлагат революционни промени, за да реформират висшето образование
Цветелина Оланд: Нямам представа къде са децата ми. В дневника си дъщеричката и пише: Защо трябва да имам такова детство? Трагедията на едно семейство! Баща и син инвалиди останаха на улицата в Бургас, не ги одобриха за общинско жилище Експертизи бавели финала на разследването за смъртта на детето на Московски Джендъри си правят реклама с убити красавици, градския транспорт осъмна с увиснали гащи и сутиени (СНИМКИ) Вижте разтърсващата изповед на парализирания Васко, марихуаната изцели болките му, но сега искат да го вкарат в затвора (ВИДЕО) Саня Борисова се съсипва от мъка, иска да си върне Ники Илиев Драма! Джамайката потъна във водите на река Златна Панега Река погълна 8-годишно момиченце Щерката на Анахид Тачева влезе в японска секта Мечка уби баща, пазещ децата си Откриха мъртва във ваната секс икона, известна участничка от "Биг Брадър" (СНИМКИ 18+)
Астролог: Отнасяте се с хумор към всичко, което ви тревожи!
Астролог: Отнасяте се с хумор към всичко, което ви тревожи! Помагайте на нуждаещите се, но не давайте пари на заем днес, съветва Ивелина Пенчева
Всичко в категорията
Спомени от соца: Когато оставяхме ключа под изтривалката
Спомени от соца: Когато оставяхме ключа под изтривалката Репликата - „прибирам се, че ще ми звъннат по телефона”, днес звучи комично


Всичко в категорията
Футболен съдия и настоящ депутат сътвори чутовен скандал в квалификациите на Шампионска лига, оплеска мач
Футболен съдия и настоящ депутат сътвори чутовен скандал в квалификациите на Шампионска лига, оплеска мач Стефан Апостолов е депутат от ГЕРБ в 44-ото народно събрание. Той е син на кмета на Симитли Апостол Апостолов


Всичко в категорията
http://www.AVTOCHASTIonline24.Bg
Общините
Бургас Бургас
Меден Рудник Меден Рудник
Айтос Айтос
Карнобат Карнобат
Несебър Несебър
Поморие Поморие
Созопол Созопол
Царево Царево
Приморско Приморско
Средец Средец
Малко Търново Малко Търново
Камено Камено
Сунгурларе Сунгурларе
Руен Руен
Бургас
Над 30 заглавия очакват своята публика в Международен филмов фестивал Бургас До обяд слънце, времето се разваля след това Направиха първа копка на модерния комплекс „Изгрев Резиденс“ С градския туристически автобус до Авиомузея и обратно Започва Ролерфест Бургас, вижте цялата програма на събитието Фестивалът „Дни на украинската култура в Бургас“ ще представи богата концертна програма, изложби и акробатично цирково изкуство Общински съветник застана зад идеята за графити фест в Бургас, вижте историята на изкуството (СНИМКИ/ВИДЕО) Къде се "изпариха" търговците от ул."Александровска" в Бургас и защо има все повече свободни площи на ларгото Веселина Таралова: В новата еко детска градина в „Меден рудник“ ще се садят билки (ВИДЕО) Бургазлии тръгнаха по стъпките на алпиниста Боян Петров, изкачиха връх Мальовица в знак на почит Елитното казино Royale Palms в Бургас ще избира Мис за рождения си ден, претендентките предизвикаха фурор
Ексклузивно! Вижте изповедта на болния от левкемия Митко и как марихуаната спасила живота му (ВИДЕО) Ето кой оглавява първата по родa си еко детска градина в Бургас, местата за нея вече са запълнени (ВИДЕО) Eто защо Иван и Антон се биха и клаха в бургаския жк. „Меден рудник”, ябълката на раздора е момиче (СНИМКИ) Новият гробищен парк в жк „Меден рудник“ с капацитет на малък град, ще има ритуална зала за мюсюлмани Подивели цигани от гетото разбиха чисто нов парк в бургаския ж. к. „Меден рудник“ (СНИМКИ) Спират водата в жк "Меден рудник", вижте кога Наркоготвачи се опитаха да избягат от полицията, спретнаха си гонка с ченгетата в ж.к."Меден рудник" Спецакция в Меден рудник! След бясна гонка с полицията неизвестни изхвърлиха съмнителни чанти на пътя Ще има ли бургаският ж.к.”Меден рудник” амфитеатър, вижте каква е идеята на Общината До небостъргача в „Меден рудник“: Пласират за 50 хиляди лв. парцел на длъжник за строеж на сграда (снимки) Болниците от групата на „Булфарма“ и изворна вода „Бачково“ обединени в обща кауза
Започна изграждането на обещаната алея до Гробищния парк в Айтос
Започна изграждането на обещаната алея до Гробищния парк в Айтос 150 хил. лв. са заделени от общинския бюджет за пешеходния път

Всичко в категорията
Обещано и спазено! Айтос ще има модерна автогара, търсят кой да я ремонтира (СНИМКИ) Край на драмата край Айтос: Ето какво се случи с 23-годишния Рамадан Първо във Флагман.бг: Вижте кой е мъжът, който се провеси от жп прелез в Айтос Извънредно! Самоубиец се кани да скочи от жп надлез край Айтос (СНИМКИ) Отлична новина! Кметът на Айтос Васил Едрев издейства 6 млн. лв., с които ще разрешат голям проблем на общината Съни маркет предизвика фурор, новият търговски обект в Айтос би всички рекорди Вижте какво наказание грози Теньо за убийството на приятелката му. Справедливо ли е? Жестоко: Теньо убил от бой жена си пред детето им, докато то пищяло от ужас Ето го озверелия Теньо, който преби до смърт приятелката си Ивета Свръх наглост! Този мъж краде цветя от известно кафене в Айтос, познавате ли го? (ВИДЕО) Айтос стана столица на фолклора: Хиляди се събраха за откриването на 50-ото издание на „Славееви нощи“ в обновения парк
Само във Флагман! ГДБОП разкри нелегална фабрика за цигари в бивша мандра край Карнобат
Само във Флагман! ГДБОП разкри нелегална фабрика за цигари в бивша мандра край Карнобат Обектът е собственост на сина на кмета Георги Димитров – Иван, но е отдаден под наем

Всичко в категорията
"Карнобат" тръгна с водосвет и торта с емблемата на футболния клуб Уникално! Фолклорни ритми, разтърсващ рок и огнено шоу в петото издание на Балканския фестивал на изкуствата в Карнобат Вандали разбиха детска площадка в Карнобат, опасна е за децата (СНИМКИ) Карнобат показа училището на бъдещето (ВИДЕО) Оспорвано първо издание на футболния турнир „ГЕРБ фен купа Карнобат“ Балканският фестивал на изкуствата ще превърне за пети път Карнобат в огромна сцена за песни, танци и веселие Посрещнахме световните лидери с уникален вкус от Карнобат Кметът на Карнобат за градушката: Беше нещо страшно, няма как да се предвиди подобен ужас (СНИМКИ) Невиждано! Градушка удари Карнобат, лед като маслини се изсипа над града (СНИМКИ) Карнобатска раздава награди като за Световно Емблемата на образованието в Карнобат СУ "Св.св.Кирил и Методий" празнува 154 години, вижте Випуск 2018
Изрядни ли са плажните заведения в Слънчев бряг, ето какво установи проверката на Министерството на туризма
Изрядни ли са плажните заведения в Слънчев бряг, ето какво установи проверката на Министерството на туризма Всички кафенета и барове са заустени в канализацията, няма поводи за притеснение, категорична е министър Николина Ангелкова
Всичко в категорията
Откриха нови детски площадки в Стария Несебър Несебър отбеляза 181 години от рождението на Васил Левски Изгорелият Мерцедес в Равда е на 29-годишния земеделски бизнесмен Стилиян Петров (СНИМКИ) Приеха дете в болница след къпане на плажа в Обзор (ВИДЕО) Хотелиерът Диана Колчева: Имаме 50 % спад на заявките за юни, безумно е да отчитат ръст в туризма Бербатов дойде на почивка в Слънчев бряг с хеликоптер Шеф на нощен бар в Слънчев бряг пред съда: Набиха ме – това са нормални работи… След Сашо Водолаза, Митьо Очите и Кольо Магарето: Изскочиха още двама поразени от куршумите във “4 you” Преди стрелбата във „4 you”: Казал ли е Очите „да отидем да видим тези какво искат“ или „не са точно така нещата“? Видеозапис доказва, че разтворени крака при скок от водна пързалка причиняват разкъсване на влагалището Forza Milan! Седмото издание на футболната академия на АК „Милан” ще пише историята си в Несебър
Шок за джигитите! Полицията в Поморие лови надрусани шофьори със супер дрегер (СНИМКИ) Извънредно! Кандило и масажор подпалиха апартамент в Поморие, евакуират младо семейство (СНИМКИ) Трагедия! Бруталната жега уби човек пред очите на шокирани туристи в Поморие Над 200 млн. лв са инвестирани в Поморие, не режа ленти, а върша работа Ще се изпълни ли вторият етап на рибарското пристанище в Поморие, Черноморските общини в битка за проектите си Ето я изчезналата в Поморие полякиня, близките й нямат следа от нея 13 дни Извънредно! От МВР с подробности за издирваната в Поморие туристка 24-годишен шофьор с Рено премаза пешеходец на зебра в Поморие Бургаският депутат Ася Пеева: Ремонтът на пътя Просеник-Горица е дългоочакван от жителите на три общини Пуснаха Марчо Сървайвъра на свобода, той се брани сам в съда Започна 60-то юбилейно издание на „Яворови дни“ в Поморие
Созопол на крака пред Ради Кисьов, авторa на най-хубавия градски химн в България
Созопол на крака пред Ради Кисьов, авторa на най-хубавия градски химн в България Тази вечер в кулминацията на тържествата за празника на града - Света Марина
Всичко в категорията
Бургазлия Петър Божинов спечели плувния маратон на Созопол (СНИМКИ) Военните моряци участваха в тържественото отбелязване празника на град Созопол (СНИМКИ) 24-годишен руснак подпали хотел в Черноморец, играел си с огън в стаята Созопол ще продължи делото на проф. Божидар Димитров Инспектори на хайка, проверяват атракционите по Черноморието Вижте програмата за празника на Созопол РЗИ и агенти по храните влязоха в ресторанта, цъфнал върху басейна на луксозна сграда в Каваците Директорът на РЗИ Георги Паздеров се извини на протестиращите в Черноморец заради данните за радиацията във Вромос ( РЗИ-Бургас след гафа от петък: Плажовете на Черноморец са чисти и няма риск за туристите Къмпингар: За хубавата почивка на плажа са достатъчни свобода и готини хора (ВИДЕО) Свалете ръцете от залива Вромос, ще стане като през 2010 г.!
БСП нападат Порожанов заради чумата в Странджа, ГЕРБ наблягат на обезщетенията за фермерите
БСП нападат Порожанов заради чумата в Странджа, ГЕРБ наблягат на обезщетенията за фермерите От другата седмица започва изплащането на компенсациите за евтаназираните животни, увери министърът
Всичко в категорията
Георги Пейчев: Риба в морето ни има, но делфините я изяждат (ВИДЕО) Плажът на Ахтопол с нов концесионер! Чадър и шезлонг най-много 5 лв., познати фигури изплуваха зад фирмата Експерти пред депутати и вицепремиера Симеонов: Евтаназията на животни в село Кости е без алтернатива Бомба във Флагман! Нелегални мигранти, преспали в заразена турска овцеферма, пренесли чумата в Странджа Драмата в с. Кости е жестока! За втори път избиват животните на фермера Атанас, съсипан е Първо във Флагман.бг: Вижте ужасяващата трагедия на Странджа, започна евтаназия на 14 хил.животни (СНИМКИ) Потвърди се черният сценарий за епидемия в Кости, избиват стотици животни заради непозната в България болест Отцепиха село Кости. Флагман.бг подозира чума по животните (ОБНОВЕНА) Ужас в с. Кости! Избиват животните на хората без предупреждение Скандал: Изгониха чехкиня с увреждания от плаж „Корал“ Гонят къмпингари от плаж „Корал“, плашат ги с фотокапани
Спипаха Наско циганина с нелегална риба край Приморско, продал развалени попчета на майка, натровил детето й (ВИДЕО)
Спипаха Наско циганина с нелегална риба край Приморско, продал развалени попчета на майка, натровил детето й (ВИДЕО) Агенти от БАБХ, ИАРА и полицаи проведоха извънредна акция против мнимите търговци по Черноморието


Всичко в категорията
Инцидент с лодка: Около 70 л нафта се изляха до Южния плаж в Китен (СНИМКИ) Топдилърът от Приморско, чиято квартира щурмуваха ченгетата, се оказа известен футболен талант (СНИМКИ) Фестивалът "В магията на танца и морето" събира таланти от цялата страна в Приморско Петима скулптори ваят фигури от дърво в Ясна поляна Приморско: Събираме боклуците разделно, контейнерите с жълто-сини капаци са за смесени отпадъци Вижте зрелищно видео от спасителната акция на полската нинджа! Мъртвопияният Павел вдигна на крак полиция и пожарна, увисна на покрив на хотел Морето взе още една жертва. Откриха тялото на 38-годишен поляк на плажа в Китен Полицаи свалиха пиян поляк от покрив на хотел в Приморско Талант от Приморско спечели сребърен медал на ветроходната регата "Черноморец 2018" Удар срещу ментетата! Ченгета конфискуваха стоки в Приморско и Несебър, запечатаха 4 магазина
Стар футболен спец с 2-годишна военна служба в битка за районен прокурор на Средец с временната шефка Соня Петрова
Стар футболен спец с 2-годишна военна служба в битка за районен прокурор на Средец с временната шефка Соня Петрова Димо Николов е бил инстуктор във ФК "Несебър", завършил е Висшия институт на МВР през 1989 г. 
Всичко в категорията
Пълен потрес! Гражданин сервира торба с кал и фекалии на сесията в община Средец Рейзи иска от държавата Рибния порт, но от БСП намекват, че губи подкрепата на Борисов Гърция ли? Вижте бедствието в Средец, улиците станаха реки Дълговете на МБАЛ-Средец пак разпалиха опозицията срещу ГЕРБ, май без причина Музикална система и дрелка забърсаха крадци в Средец Кой ще иска да стане районен прокурор в Средец на границата с Турция? Петстотин деца преминаха през Центъра за развитие на общността в Средец Само във Флагман.бг! Кмет подаде оставка след сигнали в прокуратурата за злоупотреби Празник на българщината! Ето как магията на странджанската песен обедини хиляди българи (СНИМКИ) Трима патриоти и кмет на ГЕРБ пристигнаха за празника на странджанското село Дебелт Пълна промяна! Превърнаха знакова сграда в центъра на Средец в бижу по проект за близо 1 млн. лв. (СНИМКИ)
Тайнствено заклинание пази гробницата на Мишкова нива
Тайнствено заклинание пази гробницата на Мишкова нива Дали там е погребана богинята-котка Бастет е спорно, но има нещо ...


Всичко в категорията
Партийната лидерка Заячка: Правителството да покани Заев на Петрова нива на 18 август Внимание, шофьори! Пътят между Малко Търново и Звездец - блокиран от… крави (СНИМКИ) Местни ченгета и общинари в Малко Търново укриват големец от ГЕРБ, вижте защо Туристи бродят из горите край Малко Търново заради магически ритуали (ВИДЕО) Георги Илиев: Нестинарството не е само игра в огъня, така почитаме светците (ВИДЕО) Светилището Индипасха в Странджа най-лековито в неделята след Великден, хиляди го посетиха (СНИМКИ) Подигравка! Оставиха стотици възрастни без пенсии за Великден Рекултивират старо депо край Малко Търново за 736 хил.лева Отглеждат есетрови риби и японска пъстърва в бетонни басейни край Малко Търново (ВИДЕО) Затвориха пътя Малко Търново-Царево заради свлачище От април започват да „изкърпват” пътя „Царево – Малко Търново” , догодина – голям ремонт за 20 млн. лева
Край на водния режим в община Камено. Ремонтират тръбоповода, който снабдява 4 села
Край на водния режим в община Камено. Ремонтират тръбоповода, който снабдява 4 села По тръбопровода имаше множество кърпежи, което водеше до изтичане на водата
Всичко в категорията
Отлична новина! В Община Камено детските градини и млечна кухня стават безплатни Започна археологическото лято на крепостта Русокастро Много настроение и забавления на детския хепънинг „Наше лято“ в Камено Затвориха магистралата и в двете посоки заради огромен пожар (СНИМКА) Връщат в календара „Св. Тривелий Български”, репресиите на режима преди 9-и го затриват Пресъздават арабското нашествие в Камено, вижте как (СНИМКИ) Пчелари помагат на свои колеги от Полски извор, загубили пчелините си след потопа (ВИДЕО) Цяло село въстана срещу фермер, който ги тероризира с кравите си (ВИДЕО) Призове за най-добър ученик и клас на годината в Камено, вижте отличените Свирят „сбор” за актива на БСП в Камено, ГЕРБ трябва ли да се притеснява? От „Чернишка” до „Малкият принц”, ето кои са любимите книги на известни политици и държавни шефове от Бургаска област
Стана известна самоличността на убитата от кола жена в Прилеп
Стана известна самоличността на убитата от кола жена в Прилеп Възрастната жена е вървяла по пътното платно, когато 73-годишен шофьор я застига и блъска

Всичко в категорията
Нанков отряза Сунгурларе за ремонт на Върбишкия проход, трасето трябвало да се измести Пролетното почистване в Сунгурларе е в разгара си, общината с призив към гражданите Мъж подхвърли стотачка на катаджии в Бургаско, но вижте какво му се случи Екшън в Сунгурларе! Щерю убил своя приятел Панайот, ударил го с вила в главата Маратонецът Шабан Мустафа организира състезание за планинско бягане в Сунгурларе Истина ли е? Контролен „орган” помлял пиян личното си БМВ, бракува го набързо Жители на сунгурларски села: Тук е снежен капан, не пътувайте! Измамник метна баба, че й дава златен пендар, взе й 2400 лева Бургаският депутат Петър Кънев се срещна с кмета на Сунгурларе: Умуват как да намалят безработицата в района Ако някой иска да добие най-голямата сила - нека дари камбана на храма в с. Есен Община Сунгурларе налива близо 100 хил. лв. в три села: Чубра се сдобива с нов площад, ремонти в Садово и Манолич
Как „турската” община Руен се превърна в символ на толерантност и спази завета на Апостола (ВИДЕО)
Как „турската” община Руен се превърна в символ на толерантност и спази завета на Апостола (ВИДЕО) Показахте, че големите дела могат да бъдат постигнати с малки стъпки, каза държавният глава Румен Радев на местните хора


Всичко в категорията
Румен Радев откри паметник на Левски в Руен, нарече общината пример за толерантност Историческо! Откриват паметник на Апостола на свободата в сърцето на крепостта на ДПС Руен (СНИМКИ) Кръв на пътя: Хонда се заби в мантинела край Руен, лекари се борят за живота на жена Ужасяващи подробности за сблъсъка между тир и бус на Ришкия проход Драмата след мелето на Ришкия проход е неописуема: Ниязи дошъл от Турция при болната си баба, а ще го върнат в ковчег Екшън в Руен: Маскирани "нахлуха" в СУ "Елин Пелин" и взеха заложник (СНИМКИ/ВИДЕО) Извънредно! 61-годишен мъж загина при зверски удар край Руен (ОБНОВЕНА) Зрелищна катастрофа в Руен: Опел се преобърна след ужасяващ сблъсък в центъра (СНИМКИ) Затишие пред буря или ДОСТ на Лютви Местан изпадна в дълбок зимен сън Мустафа Карадайъ пристигна в Руен за празника на общината, ще има ли сблъсък с ДОСТ Четвъртият лекоатлетически турнир в Руен – по-силен от всякога
В борбата с мръсния въздух можете да получите 1200 евро безвъзмездно за газифициране на дома Интервю Всички интервюта Жечо СТАНКОВ, зам.-министър на енергетиката: В борбата с мръсния въздух можете да получите 1200 евро безвъзмездно за газифициране на дома
С програма „Дезире“ на Министерство на енергетиката могат да се спестят по 300 лева на отоплителен сезон

Глас отвътре Всички Моника ИЛИЕВА, журналист Моника ИЛИЕВА Къде се "изпариха" търговците от ул."Александровска" в Бургас и защо има все повече свободни площи на ларгото Централната градска част се превръща в място за разходки, а не бизнес

Вашият сигнал до Флагман Всички сигнали Вижте състоянието на плочките на най-използваната автобусна спирка в Бургас Ще можем ли да си носим туби с бензин в колата? Парламентът прие изцяло новия Закон за горивата Много разсеян дядо подкара старата си шкодичка по бул.”Алеко Богориди” Вижте какво причини силният дъжд в бургаския ж. к. „Зорница“ (ВИДЕО) Това момче обра колата на бургазлийка, познавате ли го? (ВИДЕО)
Вижте какво Ви очаква днес - здраве, работа, учение, пари, любов
Дневен хороскоп за 20.07.2018на Стефка Добрева - астролог, нумеролог и лечител
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева
Пазете се от крайности и проявете скромност, когато е нужно! Възможни са конфликтни ситуации. Не се занимавайте с интриганти и досадници! Ограничете контактите с хората, които ви дразнят! Успехът ви е гарантиран, ако се вслушвате в мнението на хората, които обичате. Можете да си намерите работа, да поемете ангажименти или да потърсите начин за повишаване на професионалната си квалификация. Изпълнени сте с енергия и не ви отива да стоите в очакване на това вратите сами да се отворят пред вас. Може да омагьосате околните с чара си. Вашата припряност може да ви подведе. Важно е да сте спокойни, когато вземате важни решения. Поради небрежност е възможно да пропуснете нещо важно. Има вероятност от любовно разочарование. За да не съжалявате, не се опитвайте да натрапвате на любимия своето мнение! Времето е много благоприятно за активни действия, общуване и преговори. Разчитайте на себе си и търсете позитивното във всяка възможност! Имате достатъчно сили, за да се справите с всяко препятствие, изпречило се на пътя ви. Пазете очите си, възможно е възпаление! Днес сте непредвидими, уверени и изпълнени с надежда. Можете да изненадате околните, а и дори себе си с рискови начинания. Срещите ви вероятно ще са вълнуващи, а разговорите - приятни и желани. Самотните дами имат шанса да намерят подходящия партньор и да се влюбят. Положете усилия в усвояване на знания, които ще са важни за бъдещето ви! Ако на работното място или у дома нещата не се развиват така, както сте очаквали, не губете кураж! Бъдете настоятелни, концентрирайте се и следвайте целите си! Усилията ви ще бъдат възнаградени. Търговията днес ви върви, както и общуването с представители на противоположния пол. Не отлагайте деловите срещи! Може да намерите финансиране за свой проект или пък допълнителни приходи. Не пренебрегвайте обаче хората, които се нуждаят от вас и от вашите ласки! Може да разбиете всяка врата, която някой се опита да затвори пред вас, но не се налага, защото в този ден пред вас се откриват нови възможности и ще се превърнете в желан партньор. Може да се справите с всичко, ако не се притесните. Избягвайте конфликтите! Можете лесно да се справяте с възникналите проблеми, но с помощта на колеги, приятели или на Висшите сили. Важно е в този ден да имате добри намерения и да не губите вярата си.  Помолете се, поискайте и ще ви се даде! Може да получите и целебна енергия или нова дарба. Прекалената доверчивост може да ви навреди. Вслушвайте се в съветите на своите колеги, но не приемайте всичко, което ви казват, за правилно! Решенията вземайте сами! Ако имате усещането, че с партньора ви се отдалечавате един от друг, разтопете ледовете с вечеря на свещи! Не отлагайте деловите срещи, но е желателно да ги приключите до 15 часа! Весело ви е, но ви предстои много работа и макар да сте романтично настроени, ще трябва да насочите вниманието си към ангажиментите, които не търпят отлагане, а довечера може да излезете с приятели. Запазете достойнството си! Не позволявайте на началника да ви обижда и крещи! Още по-лошо ще бъде, ако и вие си изпуснете нервите. Трябва да обърнете внимание на бъбреците. Това, което сте сънували, може би ще се сбъдне до третия ден.
Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
Автори Флагмани
Маркетинг Екип