Как Западът клатеше социализма чрез нудисти по морето


Как Западът клатеше социализма чрез нудисти по морето
Уникална снимка - атракцията в Слънчев бряг през 70-те бе камила, а източногерманците умираха да се снимат с нея. На заден план е хотел "Глобус"
07 Октомври 2017, Събота
Източник: 24часа

Много от служителите на “Балкантурист” са посочвани от БКП и са вербувани от ДС, показват разсекретени архиви


В годините на социализма туризмът е един от икономическите отрасли в България, който е бил най-сериозно наблюдаван от цялата държавна машина и най вече от ДС и МВР. Другарите от спецслужбите го следели, защото това бил най-лесният и удобен начин за проникване на чуждо идеологическо влияние, внедряване на шпиони, които събират данни за военни и промишлени обекти, икономиката и политическа информация, занимават се с подривна дейност, вербуване на българи за агенти, както и незаконно преминаване на границата на Източния блок в посока към Турция и оттам на Запад.

Буржоазната идеология прониквала лесно по канала на международния туризъм, затова подготовката за всеки летен сезон е започвала още през зимните месеци, показват разсекретените архиви на Комисията по досиетата. Държавна сигурност и всички структури на милицията са вдигани на крак, за да са в готовност за посрещане на стотиците хиляди чужди туристи по Черноморието.

От една от разсекретените справки например става ясно, че през 1964 г. България е посетена от 725 000 чужденци, от които 430 000 са от капиталистически страни. Година по-късно цифрите са по-големи - 1 млн. чужденци са били в страната ни, от които 634 хил. от западни държави - 43% от тях пък са от ФРГ. През 1966 г. само Слънчев бряг е бил посетен от 107 хил. чужди туристи от общо 125 000, а в Бургаски окръг почиващите са били 1 млн. Само 6 г. по-късно Слънчев бряг е посетен от 87 000 западни туристи, 150 хил. от социалистическите страни и още 350 000 българи.

Заради този голям поток е било естествено да се полагат сериозни грижи да не се изложим пред чужденците

и да компрометираме социалистическия строй, аот друга страна, България да не допусне безконтролно чужди агенти да работят против страната ни под прикритието на летуващи.

Естествено, винаги се е започвало от подбора на кадрите в бранша, тогава служители на “Балкантурист”. Наблюденията показвали, че обслужващият персонал е “изложен най-много на буржоазно влияние”, заради това подборът е трябвало да е стриктен. Голяма част от тях са били вербувани за агенти, които да следят и донасят за поведението на западните туристи.

В една от инструкциите на МВР се посочва, че “окръжните и градските комитети на БКП трябва да помагат за назначаване в “Балкантурист” на честни, активни патриоти на работа в хотелите, ресторантите, къмпингите, музеите и др. места, посещавани от граждани на капиталистически страни”. В други документ се посочва, че окръжните управления на МВР и Второ главно на ДС (контраразузнаването - б.а.) трябва да съдействат за набиране на “подходящи лица за сервитьори, салонни управители, бармани”. Трябвало е да се подбират членове на БКП и активни комсомолци. Най-важна била ролята на екскурзоводите, които трябвало да бъдат с отлична идейно-политическа подготовка и да показват в пълен обем постиженията на социализма.

За предпазване на административно-обслужващия персонал от идеологическото въздействие на чуждите туристи през 1976 г. Държавният комитет по туризъм съвместно с МВР организирал цикъл от лекции в комплексите Златни пясъци, Слънчев бряг, Албена и др., свързани с

шпионската и идеологическата подривна дейност на противника”, се казва в строго секретна справка на Второ главно управление.

Явно от лекциите не е имало кой знае колко сериозен резултат, защото в справки се посочва, че са правени обиски на служители на “Балкантурист” и в стаите им са намирани сериозни количества комбинезони, ризи и други подаръци. “Служителите се излагат пред чужденците и показват колко ниска е моралната им устойчивост, изложени на вражеско влияние”, анализират милиционерите.

Друг важен момент в подготовката е бил командироването на служители на ДС по морските курорти, както и вербуването на агенти. В заповед на зам.-министъра на МВР от 1961 г. до всички управления на ДС се казва: “Забранява се подставянето (прикрепването - б.а.) към чужденците от капиталистическите страни на агенти - мъже и жени, с неиздържан морал и леко поведение, които да влизат в интимни отношения с тях, без това да се диктува от сериозни оперативни интереси”.

Обръщало се е внимание на взаимодействието с други наши спецслужби. В информация по този повод за Разузнавателното управление на Министерството на отбраната (РУМНО) например се казва: “Другарите от Слънчев бряг сочат, че повечето от агентите на РУМНО са битово разложени хора, които се занимават с валутна незаконна търговия”.

След организиране на агентурния апарат се е пристъпвало към чисто милиционерските дейности - прочистване на курортите от всичко, което би ни компрометирало. Още през пролетта се издават заповеди като тази: “Да се прочистят общодостъпните заведения, посещавани основно от чужденци, от момичета с леко поведение, лумпенизирани младежи, разни мошеници и спекуланти, които излагат страната ни.”

Или пък формулировка от друга година: “Недопускане в курортния сезон в Бургаски и Варненски окръг да отиват крадци, хулигани, проститутки и други антиобществени елементи.

Морално-битово разложените мъже и жени да бъдат изселвани в райони, по-малко посещавани от чужденци.”

Друга справка пък анализира, че през сезона курортите “все по-масово се посещават от наши младежи и девойки, които прекарват по 2-3 месеца, без да работят. Основната им цел е да се запознаят със западни граждани, да създадат близки отношения. Не са редки случаите, когато има синове и дъщери на наши партийни и държавни функционери и военнослужещи.” Обръща се внимание, че женитбата на наши със западни граждани е “особена форма на разложение и въздействие върху неукрепналите младежи. Връщат се в България с леки коли, носят подаръци и черпят”, притеснени са контраразузнавачите за подкопаването на социалистическите устои.

В края на всеки летен сезон се е правил отчет и анализ. Описвани са всички случаи, свързани със заплаха за националната сигурност, от страна на гостуващите чужденци.

Всяка година са образувани поне по десетина оперативни дела с окраска “шпионаж”. Най-често уличените в шпионска дейност фотографирали наши военни обекти, заводи, ТКЗС-та. Представяли се основно за журналисти и разпитвали уж случайно за икономиката ни, за политическите процеси.

Често хората от ДС са осветявали фотоленти, на които чужденците снимали цигански махали

с порутени къщи, мръсни и боси циганчета. Сериозен проблем при проследяването създавали западняците, ползващи коли на рент-а-кар. Нашите агенти трудно им влизали в дирите и невинаги разбирали къде ходят, с кого се срещат и какво снимат чужденците, пътувайки с кола под наем.

Сериозен дял от работата на агентурата е свързан с т. нар. изменници. Това са туристи от социалистическите страни, които идват уж на почивка у нас, а правят опити да се измъкнат извън желязната завеса, като минат нелегално в Турция. Всеки летен сезон са предотвратявани десетки такива опити. Бегълците или пеша се опитвали да минат през зелената граница, или пък скрити в багажници на леки коли на западняци. Най-често туристи от ГФР обработвали сънародници от ГДР да избягат в западната част на Германия.

“ За безнаказаното посещение в граничната зона и бягство в Турция съдейства и туристическа карта на НРБ, издадена от Комитета по туризъм. В нея са посочени несъществуващи къмпинги, като този край устието на р. Велека и с. Синеморец”, се казва в един от докладите по темата. Така били спипани няколко потенциални изменници, които уж търсели къмпинги в граничната зона, а всъщност искали да избягат.

Буржоазното влияние у нас прониквало дори и чрез внасянето на лъскави модни и порно списания, оставяни “случайно” в хотелите или по заведенията, отчитат от ДС.

През 1962 г. пък бил засечен американски пенсионер, пристигнал с най-нов модел кадилак

Мак Мотро посетил София, Бургас и Варна. Спирал на оживени места и създавал ситуация около себе си и колата, за да се съберат много хора, които се дивели на возилото. Пред тях казвал, че не е никакъв проблем с пенсията си да идва на почивка и да плати 1000 долара за пренасяне на колата си през океана, пише в една от справките. Пак същата година нашите агенти засекли и две 19-годишни момчета, пристигнали със спортна алфа ромео. Пред българи в Слънчев бряг те се хвалели, че са чираци в месарска фабрика във ГФР, но демонстрирали благополучие и много пари.

Други чужденци масово черпели по заведенията българи, правили им дребни подаръци като кремове и парфюми и така ги “развращавали”.

Една от големите драми, с които се сблъсква ДС, е през 1971 г. За сезона тогава най-характерно било посещението на групи “хипита и бийтълси”, както ги наричат родните агенти. Първата група, която шокирала нашите ченгета, била от 62-ма младежи и девойки от Западен Берлин, пристигнали на къмпинг “Тополите”. Според справка на агента, който ги следял, те били с “дълги коси и бради, скъсани дънки, мръсни, с кръстове на вратовете и живееха животински”.

Организирали оргии и развращавали нашите младежи. “Успяха да въвлекат някои наши морално неустойчиви девойки”, пише агентът, който дори дал предложение за изгонването на хипитата, но това не станало.

“Оказаха изключително лошо влияние върху нашите младежи. Външният им вид бе под всякаква критика. С дълги и мръсни коси, полуоблечени с изпокъсани дрехи, миришещи от мръсота. Болшинството бяха индивидуални туристи, автостоповци, с много малко или без средства за самоиздръжка, предимно от скандинавските страни и ГФР. За целия сезон общата им бройка е не повече от 1000”, пише в доклад зам.-началникът на окръжното управление на МВР.

Той докладва още, че от хипитата се възмущавали не само българите, но и чужденците, а мнението на здравните органи било, че тези хора са и “заразоопасни”. “Тяхното недопускане в НРБ няма да се отрази отрицателно на туризма, а ще се оцени като положителна мярка”, прогнозира полицейският шеф и предлага да се заостри вниманието на граничните власти да не допускат такива хипита да влизат у нас. През 1973 г. 800 западни туристи с дълги коси и бради и неприличен външен вид не са били допуснати да влязат в страната ни.

Само 2 години по-рано наистина контролът по капепетата е бил занижен, щом са пропуснати толкова неугледни туристи през 1971 г. Преди това обаче граничните власти са били по-бдителни, показва справка от 1968 г. На 7 февруари на ГКПП Драгоман от влака е бил свален югославски музикант от естраден състав с дълга коса. Заведен бил да се подстриже. Седмица по-късно баскетболист също от Югославия не бил допуснат в страната ни отново заради дълга коса. Тогава обаче стриктните капепейци отнесли мъмрене заради престараване.

Югославяните не били типични хипита и при спирането им на границата служителите се “ръководели само от един белег - косата, а иначе били чисти и с приличен вид”, самокритични са нашите власти.

Първият сериозен сблъсък на родните спецченгета с нудистите бил през 1972 г. Получен бил сигнал, че в северната част на плажа на Албена има проява на нОдизъм (правописът е оригинален - б.р.). Последвала бърза проверка и се оказало, че сигналът е верен.

“Установено е, че група туристи от ГФР са автори на тази срамна и недостойна проява за нашия морал и нравственост. Бяха въвлечени туристи от ГДР, Чехословакия, Полша. Единични случаи на увлечение имаше и от някои служители на “Балкантурист”. С положените усилия тази проява бе ликвидирана. Създадена бе организация за своевременно долавяне на първите прояви на нодизъм, за да бъдат пресечени”, се отчита в края на сезона.

Става ясно, че усилия в тази посока са били положени от МВР, доброволните отряди, партийното и стопанското ръководство на “Балкантурист”. Направено е съвещание с представители на туристическите фирми и те са предупредени за отговорността, която носят за недопускане на нудисти по плажовете.

Интересното във всичките 178 документа, публикувани от комисията по досиетата от архива на МВР за контраразузнавателната работа на ДС по линия на чуждите туристи, е, че освен отчитането на успехите в “битката с империализма” има много критични и самокритични справки, отчетени са пропуски в специфичната работа не само на спецслужбите, но и по линия на обслужването на гостите в морските ни курорти.

В категории: Ретро Флагман


6
Коментара по темата

Добавете коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 
6.
Ооооох
08.10.2017 11:19:24
0
1
Агресията има различни прояви. Как един католически мисионер внедрява западния стил на живот в Африка. С кротост ,настойчивост,постоянно показване всички хубавини на тези които са го насочили там. Най-важното е че мисионера вярва в това което върши. Той просто е използван от инвеститорите-едно за хиляда.Соца беше силно отбранителен .Разчиташе на така наречения "народ" който сега се нарича "хората". ДС беше силна защото държават беше собственик на всичко и трябваше да защитава собствеността.Кой българин приема някой/друг българин/ да му бъде началник. Началникът трябва да е друг -турчин,руснак,грък,янки, германец и т.н. само не и българин.
5.
Д-р Храчков
08.10.2017 10:58:37
3
0
Браво, на Хитър Петър! Не бях чел скоро по-добър коментар! Радвам се, че има и нормални хора в БГ.
4.
Хитър Петър
08.10.2017 09:19:21
5
1
Социалистическа България я клатеха (в буквалния и преносен смисъл) единствено комунистическите другари от Империята на злото.
Всичко, каквото изкарвахме,отиваше за тях. Взеха дори златния резерв!
А,на комунягите им харесваше (защото са извратеняци)! Един правешки цървул, който 35 г. беше пръв между тях, казваше с гордост:
"Ама да знаете, другарят Брежнев, как ма дра!"
Оня го "драл", а нашенският боклук се хвали. Сбъркани хорица сте това комунягите, и скверни!

"Смърт на комунизма - свобода за народа"
3.
Петър
08.10.2017 06:51:29
7
5
Западът има икономика в пъти по-жизнена и раждаща т.н. БВП, дори и по онуй време!
Ретро Флагман, защо му е на Запада да "клати" великият соц затвор? Ако беше вярно, то България нямаше да фалира, на три пъти, докато взимаше кредити от лошите и вредни идеологически западняци! Флагман, или флегматично некадърни по вероятно, когато представяте "истината" за социалистическото ни минало!
2.
до 1
07.10.2017 20:50:50
9
14
в понеделник при лекаря да ти утрои хапчетата ! а сега в леглото !!!
1.
Стига с тоя социализъм бе....
07.10.2017 20:02:17
16
7
Стига вече, като ви се живее в социализъм-комунизъм отивайте в КНДР и да ви облъчват с пропаганда всеки ден. Няма социализъм вече. От 30 години сме демокрация, стремим се да вървим с капитализма, макар и управляващите да искат роби за 500 лв на месец, рано или късно и те ще си отидат. Приключихме с тази глупост комунизъм. Бъдете мислещи развиващи се хора. Престанете да давате властта на хора които да мислят вместо вас. Мислете вие и направете така, че да живеете добре. Не се надявайте онези горе да направят живота ви по добър. Няма да го направят. Те мислят за себе си и искат цялата власт и пари да са в тях....


Новините
Вашият сигнал до ФЛАГМАН
Животът
Политика
Крими
Темида
Бизнес
Разследване
Просвета
Здраве
Лична драма
Лайфстайл
Астро
Пътна обстановка
Ретро Флагман
Спорт
Лайфстайл
Читател на Флагман.бг с призив: Вижте тази пешеходна пътека на ул.”Гладстон” в Бургас, вземете мерки, за да не стане тежък инцидент
Читател на Флагман.бг с призив: Вижте тази пешеходна пътека на ул.”Гладстон” в Бургас, вземете мерки, за да не стане тежък инцидент Денят е много кратък, децата се прибират по тъмно, а там движението е отвратително, пише ни Стоян Чанев

Всичко в категорията
След намесата на Флагман.бг: Мария получи парите си от набедената в измама Снежана Бургазлийка твърди: Внимавайте с тази жена, завлече ме с огромна сума, направи го и с други Призив! Отсечете това дърво и направете джобове за контейнерите Сигнал до Флагман.бг: Служители в аутлета на "Пума": Пуснете осветлението на главния път, тъмно е като в рог! ЕВН изпъна нервите на хиляди бургазлии! Ж.к.”Славейков” и ж.к.”Изгрев” останаха без ток Читател на Флагман.бг пита: Знаят ли учителите в "Св. Св. Кирил и Методий" как да се грижат за безопасността и здравето на децата? Жена падна в шахта в ж.к. „Славейков” снощи. Внимавайте между бл.71 и бл.182 (СНИМКИ) ЕВН побърка бургазлии: Домовете ни се превърнаха в дискотеки, през минута спират тока Бургазлийка: Претърпяхме щети за хиляди левове от наводнението, а сега ми отказват помощ Жители на блок 84 в бургаския ж.к.”Меден рудник” с призив: При всеки дъжд се наводняваме. Помогнете ни! (СНИМКИ) Глобиха “Метро” в Бургас заради долни гащи
Каракачанов: 250 души от гей сдружения и партии са против втория лифт на Банско, защо да ги слушаме? (ВИДЕО) Премиерът готов да отстъпи за мораториума върху лекарствата, размекна се от спомените за майка си Следва 4-ти удар върху парламента! Радев готви вето на Антикорупционния закон Цветанов за бесния Симеонов за Банско: Във всяка коалиция има определено напрежение Бургаският депутат Севим Али: Ние от ДПС сме "За" новия закон за спорта, но ще направим предложения за промени Вежди Рашидов: Дебатът за лекарствата бе безсмислен, заиграват се с болестите на хората! (ВИДЕО) Вигенин поиска да не показваме Бистришките тигри в рекламите за Европредседателството Подадеш ли сигнал за корупция, ще си носиш отговорността Тръмп и Путин се разбраха за ракетите на Северна Корея? Нови норми стресират земеделците в края на годината, плашат ги със спиране на субсидиите Министър Хендс: Българите в Обединеното кралство нямат повод за притеснения (ВИДЕО)
Развратна учителка, съблазнила ученик в църква, заплашена с 20 години затвор
Развратна учителка, съблазнила ученик в църква, заплашена с 20 години затвор Образувано е наказателно дело срещу Никол за съблазняване на непълнолетен
Всичко в категорията
Баровец с БМВ опита да подкупи катаджии с 20 лв., номерът не мина и нощува в ареста Избягали от час ученици обраха две жени за 10 минути (ВИДЕО) Извънредно! Бургаски Фолксваген помете 43-годишна жена в Българово Матейката и негов авер удариха СУ „Димчо Дебелянов“, изловиха ги и за други кражби От последните минути! Ужасна вечер, има нов блъснат човек (СНИМКИ) Нашенец измисли подъл начин да спечели злато в Турция, но го закопчаха набързо Валентин е най-големият карък в Бургас, открадна лотарийни билети за 350 лева, спипаха го! Бивш военен засече жена на пътя и й разби устата Вътрешният министър: Булгартабак е посочен в доклада за контрабанда на турските служби Погребалният агент Румяна Черкезова: Проверяват всичките ни документи, сравняват цените от каталозите с касовите книги Ченгета подпукаха всичките погребални агенции на бургаските гробища
Иво Прокопиев закрил офшорки в Кипър на пожар Бойко Рашков: Цацаров забрани на прокурорите да ни дават документи за подслушваните хора (ВИДЕО) Бургазлията Радослав Бобойчев с условна присъда за отнет човешки живот на пътя Адвокат се отказа от Маринката, отложиха делото за тормоз на бившата му изгора Вижте невижданите мерки за сигурност в Съдебната палата на Бургас заради мозъка на Килърите и атентатора срещу Очите Онкоболната Мария: В университетска болница „Дева Мария“ получих химиотерапията си без пари и без отлагане Банковият обирджия Стефан Стефанов съди държавата за 36 хил.лева, враг на Митьо Очите свидетелства в негова подкрепа Мозъкът на "Килърите" Георги Вълев брани в съда банковия обирджия Стефан Стефанов Започва мегаделото за фалита на КТБ Само във Флагман.бг! Ескортираха Георги Вълев от „Килърите“ в Бургас, какво се случва? Скандал! Владимир, който прегази колоездача Евелин в Приморско, отказа да дойде в съда (ОБНОВЕНА)
"Бургасбус" спечели награда за работодател на годината
"Бургасбус" спечели награда за работодател на годината Отличия бяха връчени от социалния министър Бисер Петков и неговите заместници
Всичко в категорията
Вдигат такса "Смет" в Бургас, увеличението е символично Внимание! Плажовете остават без концесионери заради зелените Собственикът на „Архангелите” Кристиян Киров: Не се крием. От три месеца ни проверяват, оляха се! Извънредно! Спецакция в Бургас, полицаи тарашат погребалните агенции Невиждано българско обединение! Хиляди са на улицата и зоват: Не на зелената мафия! Apple постигна 44 000% ръст на цената на акциите си Окончателно: Парламентът прати АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица изток 2” на борсата заради злоупотреби Късметът почука на вратата: Китайски фирми откриват представителства в Бургас, изнасят българско вино в Азия Търговските аташета на пет държави се срещнаха с кмета на Бургас До края на декември може да ползваме данъчните облекчения за деца чрез работодател В Индустриалната зона на Бургас са инвестирани над 50 млн.лева
Само във Флагман.бг! Представяме ви Светла от кв. Кумлука - крупен строителен предприемач, поел част от бизнеса на Мартин Джангозов (СНИМКИ)
Само във Флагман.бг! Представяме ви Светла от кв. Кумлука - крупен строителен предприемач, поел част от бизнеса на Мартин Джангозов (СНИМКИ) Вижте схемата на Мартин Джангозов, един от най-популярните бизнесмени в Бургаско, с двама роми от най-изпадналата част от гетото


Всичко в категорията
Сладко и солено от Мартин Джангозов: Как бургазлии, мечтаещи за идеалния дом, си изпатиха жестоко (СНИМКИ) Банка притиска хотел в Приморско - иска му парите от клиент, платил с чужда кредитна карта Само във Флагман.бг! Вижте как експолицай овладя бизнеса с трупове в Бургаско Траурни агенти или злодеи? Вижте как 16-годишният мъртвец Костадин сам поръча погребението си Само във Флагман! Потопът, отнел 4 човешки живота и червената компания от Камено Бургазлията Станислав Панайотов-Тачо – свиреп наркобос или примерен съпруг и баща, преценете сами (СНИМКИ) Вижте как гард на самоубилия се Кристиян Коджуклиев превърна семейната къща в наркоферма (СНИМКИ) Само във Флагман.бг! Лейтенант в новата наркобанда се оказа зет на съдружник в „Аркус”, сменил убития гард на Очите Само във Флагман.бг! Кой е Недялко Гетов: От очевидец на разстрела на Костов до лидер на новата наркобанда в Бургаско Касапинът Божидар живее като холивудска звезда, вменяем ли е? Преценете сами (СНИМКИ) Само във Флагман.бг! Италиански мастършеф измами десетки в Бургас и избяга от България
Ето го бъдещето на Бургас! Ученици от Математическата гимназия подеха акция "Жълти стотинки", събраха две кофи монети за болни деца Камери следят за мъртви души-задочници Ранните бракове били основна причина за отпадане на учениците в Бургаско Държавният университет „Проф. д-р Асен Златаров” връчи дипломи на близо 1000 абсолвенти на грандиозна церемония (СНИМКИ) Студенти и Нона Йотова гласуваха в урни в парламента на 8 декември Авторът на статуетката „Флагман“ стана художник на годината (СНИМКИ) 300 абсолвентски шапки полетяха в БСУ, 20 са отличниците на випуска (СНИМКИ) Повод за гордост: Ето кои са вундеркиндите сред децата на Бургас! (СНИМКИ/СПИСЪК) Художникът Румен Райнов подреди картини в Апелативния съд в Бургас (СНИМКИ) Община Бургас потвърди Флагман: В кв.”Меден рудник” ще има гимназия по компютърно програмиране, с кампус Няма и следа от старата баня в двора на ОУ”Любен Каравелов”, бляскав учебен център отвори врати (СНИМКИ)
Пациенти с рядко заболяване остават без животоспасяваща терапия (ВИДЕО)
Пациенти с рядко заболяване остават без животоспасяваща терапия (ВИДЕО) Не мога да дишам и все повече се влошавам, споделя Тодор Тодоров, който страда от белодробна фиброза
Всичко в категорията
Отличничка от УНСС води битка с рака, нужни са й по 3000 евро на месец за лечение (ВИДЕО)
Отличничка от УНСС води битка с рака, нужни са й по 3000 евро на месец за лечение (ВИДЕО) Таня свободно владее три езика. Всички й предричат бляскаво бъдеще, но животът й е в опасност
Всичко в категорията
Мъж с ампутирани крака живее в автомобил, мечтае за каравана (ВИДЕО) Ученици помагат на девойка със сколиоза, нужни са 23 000 лева за операцията й (ВИДЕО) Покъртителна драма: Писъци огласили училището, където работи бащата на прегазената студентка (СНИМКИ) Тони Димитрова ще пее за малката Велина, детето се нуждае от 22 000 евро за лечение Приятелка на порнозвездата, която се самоуби заради тормоз от гейове в мрежата, разкри покъртителни неща за нея Разтърсващо! Жена моли: Никога не помагайте на сина ми, ако го видите да проси на улицата (СНИМКИ) Капризи! Тийнейджърка сменя името си, за да няма нищо общо с баща си Отиде си известен архитект Почина рок легендата Джони Холидей (СНИМКИ/ВИДЕО) Трагедията е неописуема! Разплита се мистерията с внезапно починалия Кристиян, който не дочака абитуриентски бал Абитуриент почина в съня си след купон през уикенда
Слави Трифонов награби новата Мис Плеймейт
Слави Трифонов награби новата Мис Плеймейт Чаровното миньонче се фокусира върху оползотворяването на чека за 20 000 лв, който спечели от конкурса
Всичко в категорията
80-годишен бургаски шофьор помете пешеходка, едва не я уби
80-годишен бургаски шофьор помете пешеходка, едва не я уби
Причината за ПТП е отнето предимство на пешеходката

Всичко в категорията
Стикерите за синята зона в Бургас поскъпват, ето каква е новата цена Велосипедист блъсна жена на алеята пред Транспортна болница в Бургас Извънредно! Магистрала Тракия е блокирана в посока Бургас Задава се нова рязка промяна във времето, ето кога ще нахлуят валежи и студ (ПРОГНОЗА ЗА 10 ДНИ) ТИР се преобърна и запуши АМ "Тракия", отбиват движението (СНИМКИ) Напук на зимата: Слънчева сряда в Бургаска област, температурите ще са 12-14 градуса Извънредно: Кошмарна катастрофа с ранени блокира международния път Е-79 между Мездра и Ботевград 4 години затвор грозят бургазлията Радослав, причинил смърт на пътя Мелето край Сливен е жестоко! Два трупа в адската катастрофа, петима са ранени 26-годишен бургаски джигит блъсна пешеходец на ул.Янко Комитов, прати го в болница От последните минути: ТИР катастрофира зрелищно на магистрала "Тракия" (СНИМКИ)
Атанас Божилов: Очаквайте нов мач за европейската титла по кикбокс, надявам се пак в родния Бургас
Атанас Божилов: Очаквайте нов мач за европейската титла по кикбокс, надявам се пак в родния Бургас Благодаря на Николай Рачев, СК „Самурай”, казино „Роял палмс”, фирма „Арт строй”, Костадин Проданов, „Дом билдинг”, без тях едва ли сега щях да съм на това ниво, каза Божилов


Всичко в категорията
Феновете на Нефтохимик: Да се изгради нов градски стадион на мястото на Океанариума или край Пети километър ЦСКА изхвърли "Лудогорец" от Купата в мач с куп спорни съдийски отсъждания Надявам се да спечеля Световната титла на "Глори" и да продължа да пиша историята на българския кикбокс Десетки гости преминаха по звездната Алея на славата 2017 Властта върна съветското звание „заслужил майстор на спорта” с нов закон Бургаските акробати с отлично представяне на силен турнир в Ботевград Двама бизнесмени изкупиха всички билети за мач на волейболния Нефтохимик, подаряват ги на бургазлии Бургаските джудисти спечелиха 6 медала от състезание в Сливен Нефтохимик ще разполага с най-добрата тренировъчна база в Бургас Лудогорец среща 7-кратния шампион на Европа Милан Невероятен Копривленски! Нокаутира Юрк още в първия рунд на Glory 49 (ВИДЕО)
http://www.AVTOCHASTIonline24.Bg
Общините
Бургас Бургас
Меден Рудник Меден Рудник
Айтос Айтос
Карнобат Карнобат
Несебър Несебър
Поморие Поморие
Созопол Созопол
Царево Царево
Приморско Приморско
Средец Средец
Малко Търново Малко Търново
Камено Камено
Сунгурларе Сунгурларе
Руен Руен
Бургас
Екзотична изложба на индонезийски батик ще гостува в Магазията на пристанището Извънредно! Пешеходец е прегазен край бургаския кв. Сарафово Дядо Коледа пристига в Бургас на колело, включете се в най-масовото велошествие! "Бургасбус" спечели награда за работодател на годината Бургазлии да плащат и за отпадъците в останалите общини? Няма да стане Атанас Божилов: Очаквайте нов мач за европейската титла по кикбокс, надявам се пак в родния Бургас Eкипът на “Дъвка за балончета” се среща с бургаската публика на 18 декември Ноу-хау! Вижте как монтират пощенски кутии в саниран блок в бургаския ж.к. „Славейков” Най-мащабната инициaтива за сбъдване на детски мечти „Операция Плюшено Мече“ сюпризира с грандиозен концерт в Бургас Надявам се да спечеля Световната титла на "Глори" и да продължа да пиша историята на българския кикбокс "Архангелите", откраднали трупа на Костадин, затвориха преди полицейските проверки
Бургазлийка с опасност за живота, след като бе пометена от кола в ж.к ”Меден рудник”
Бургазлийка с опасност за живота, след като бе пометена от кола в ж.к ”Меден рудник” 40-годишната жена е с фрактура на левия крак, лява ръка, главата и комоцио
Всичко в категорията
Кошмар в жк "Меден рудник"! Кола блъсна колоездач, изскочил внезапно на пътя (СНИМКИ) Саниран блок в „Меден рудник“ протече, климатиците изгарят (ВИДЕО) 10 блока в жк "Меден рудник" без вода за цял ден, ето кои остават на сухо Само във Флагман! Строителят Цветан П. изтезавал жестоко жена си пред 3-годишния им син (СНИМКИ) Цветан от бургаския ж.к.Меден рудник тероризира жена си, нападна полицаи, опитали да я изведат от дома му Удар! Закопчаха топдилъри от бургаския ж.к."Меден рудник" Община Бургас налага глоби заради издълбаната с отвертка фасада на бл.69 в "Меден рудник" (ОБНОВЕНА) Разкъртиха изолацията на прясно саниран блок в ж.к."Меден рудник" Арестуваният в бургаския ж.к.”Меден рудник” Владимир, се оказа с дълго досие! Какво прави на свобода? Задържаха наркодилъра Владимир в бургаския ж.к. "Меден рудник" (СНИМКИ) 18-годишен шофьор с няколкомесечен стаж, предизвикал катастрофата до "Лидъл" в бургаския ж.к."Меден рудник"
Награждават "Спортист на годината" в Айтос на тържествена церемония
Награждават "Спортист на годината" в Айтос на тържествена церемония Побързайте - имате само три дни да гласувате за своя фаворит

Всичко в категорията
Коледното настроение превзе Айтос, Белобрадият старец пристигна с джип и зарадва стотици деца (СНИМКИ/ВИДЕО) Извънредно! Брутално меле край Айтос: Хвърчат линейки и полиция, размазаха се три коли Само във Флагман.бг! Крупният предприемач Стоян Колев прехвърли целия си бизнес на мистериозен човек от панелка в Меден рудник Съпричастност! Айтос ремонтира бюджета си, за да помогне на Камено след наводнението На втора инстанция: До месец излизат присъдите на Златко Кънев и Тихомир Петров за жесток побой и рекет (снимка) Коледарско надпяване съхранява българските традиции в Айтос Айтос избира спортист, треньор и отбор на 2017 г., гласувайте за своя фаворит! Айтоското село Карагеоргиево ликува: До месеци сбъдват мечтата на младите за спортно игрище Кой иска да опетни Детската млечна кухня в Айтос Безплатни прегледи за хора с ампутации и двигателни проблеми в Айтос Буболечки в храната от детската кухня в Айтос
Приключи залесяването на АМ "Тракия" край Карнобат
Приключи залесяването на АМ "Тракия" край Карнобат До него се стигна, след като миналата зима стотици коли останаха блокирани там близо денонощие
Всичко в категорията
Николай Димитров отчете с вълнуващ филм 10-те години като кмет, намекна, че ще се кандидатира за нов мандат
Николай Димитров отчете с вълнуващ филм 10-те години като кмет, намекна, че ще се кандидатира за нов мандат 30-минутната лента показва как морският курорт се промени в последната десетилетка

Всичко в категорията
Спират автомобилите в старата част на Несебър през деня, въвеждат синя зона в Новия град Поредното модерно и многофункционално пространство бе открито в училището в Свети Влас Най-голямото училище в Несебър се превръща в супермодерна сграда, кметът Николай Димитров сключи сделка за 2 млн. лв. Ще се превърне ли площад „Жулиета Шишманова” в емблемата на третия мандат на Николай Димитров (ВИДЕО) Несебър вече има своя площад, носи името на спортна легенда (СНИМКИ) Вижте новия площад на Несебър, откриват го тържествено тази вечер Отличиха жители на Несебър, дарители на музея в града на Юнеско (СНИМКИ) Откриха новата трибуна на стадиона в Несебър Коледна елха с 2000 лампички озари Обзор за Никулден (СНИМКИ) Обсъждат правата на човека на беседа в Несебър Обзор отбеляза подобаващо Международния ден на хората с увреждания
Футболен турнир в памет на Костадин Джардов Предколедно настроение в община Созопол, вижте програмата за празниците Ужас! Шофьор от Атия уби 22-годишно момче в жестока катастрофа (БРУТАЛНИ СНИМКИ) Неизвестен Ромео се обясни в любов на жената на живота си (СНИМКА) Поставят интелигентен светофар на кръстовището на смъртта край Атия Вендета или нелоялна конкуренция? Запалиха Реното на Атанас от Черноморец Травелатори вместо асансьори и стълби настояват да има на пасарелката на с. Атия След наказателната акция в Созопол: Пребитият ляга под ножа за трета операция, поставят му титаниев имплант След смъртта на Костадин: Местят спирката от главния път в с. Атия (ВИДЕО) Шефът на АПИ Дончо Атанасов обеща кардинално решение за проблемите на Атия, изграждат пасарелка и кръгово Експерт: На пътя Бургас - Созопол, където е сгазен 16-годишният Костадин, трябва да има подлез! (ВИДЕО)
Отличиха Бегликташ като туристическа атракция № 1 за 2017 година
Отличиха Бегликташ като туристическа атракция № 1 за 2017 година На официална церемония в София Приморско бе наградено след успеха му в онлайн гласуването, където Бегликташ успя да се пребори с конкуренция от 24 забележителности в цяла България

Всичко в категорията
Коледният дух завладя Приморско (СНИМКИ) Община Приморско прави коледен подарък на децата Огромно признание! Бегликташ е туристическа атракция №1 за 2017 г. Приятели на прегазения в Приморско Евелин: Пияндурникът, който го уби, трябва да изгние в затвора! Работим по важни инфраструктурни проекти, ще завършим пречиствателната станция Приморско-Китен Гласувайте за Приморско! Остават три дни, които го делят от приз в годишните награди в туризма Приморско на косъм от поредната победа, гласувайте за града на туризма Деца подариха моноспектакъл за патронния празник на училището в Приморско 10-метрова елха грейна в сърцето на Приморско, кметът Димитър Германов и децата запалиха празничните светлини Вижте пияния Владимир, който уби велосипедист в Приморско и избяга (СНИМКА) Захарина Неделчева пред Флагман.бг: Напускам Община Приморско поради лични причини, оставам в ГЕРБ
80-годишни старци от Синьо Камене: Нямаме вода, кирясахме и въшлясахме (ВИДЕО)
80-годишни старци от Синьо Камене: Нямаме вода, кирясахме и въшлясахме (ВИДЕО) Вече година и половина белокоси дядовци на странджанското село мъкнат тежки туби и пишат жалби
Всичко в категорията
Коледните светлини в Средец грейват на 1 декември Младеж от Средецко сгащен с 300 грама тютюн без бандерол 24-годишният Станислав от Средец избяга от полицаи, опита да се скри в сградата на ВиК Девизът на българското европредседателство оживя по време на мащабно събитие в Средец Преглеждат безплатно уязвимите групи в Малко Търново и Средец Ударни ремонти в Средец: Общината запретна ръкави за парите от спечеления европроект Младежи задигнаха Мерцедеса на бургазлия, опитаха да го скрият в Средецко Средец преодоля криза в транспорта, след като основният превозвач се оттегли Жена опита да вкара в затвора екстази и амфетамин, скри ги в маратонки Кметът на Средец Иван Жабов даде старт на амбициозен проект: Превръщат стара сграда на пъпа на града в еко център за деца И Средец си има наклонена кула, но това не е атракция (СНИМКИ)
Бургаски студенти подеха благотворителна кампания в помощ на Дома в Заберново, вижте как да се включите
Бургаски студенти подеха благотворителна кампания в помощ на Дома в Заберново, вижте как да се включите Всеки, който иска да помогне, може да го направи от днес до 22-ри декември цена във фоайето на ФОН към университет "Проф. д-р Асен Златаров"


Всичко в категорията
Уникалната гробница Мишкова нива скоро ще се стопанисва от община Малко Търново Помогнете! Странджанският певец и нестинар Костадин Михайлов се нуждае спешно от нова става, търсят се 5000 лв. Елена Йончева: Граничната ограда в района на Малко Търново падна (ВИДЕО) Вали първият сняг над Малко Търново, даже затрупа граничния пункт (СНИМКА) Коледен базар за сувенири и играчки отваря врати в Малко Търново, вижте кога Граматиково на бунт заради неизпълнени проекти, депутатът Петър Кънев успокоява местните (СНИМКИ) Флагман се поклони на Венелин Ташев! Защото като него в бизнеса са твърде малко 17 митничари арестувани при акцията на ГДБОП в Малко Търново? Шефът на Митниците Георги Костов разкри пред Флагман.бг какво се случва на ГКПП Малко Търново Извънредно! МВР затвори ГКПП Малко Търново. Арестувани са митничарите? Само във Флагман.бг! Вижте феноменалната ограда на границата при странджанското Сливарово (СНИМКА)
След потопа в Бургаско: Разпределят 50 хил. лв. на 70 семейства за удавените им животни Читалище „Просвета” в Камено с нов покрив и салон за 90-годишния си юбилей (СНИМКИ/ВИДЕО) Важно! Обезщетяват собствениците на животни, пострадали от бедствието в Камено Читалище „Просвета-1927” в Камено отбелязва 90-годишен юбилей с грандиозен концерт и обновен салон Община Камено организира конкурс за най-атрактивна коледна украса Отмениха процедурата за ремонта на околовръстния път на Камено Кметът на Камено: До седмица 24 от наводнените къщи ще са като нови Ето кой ще разпределя помощите за пострадалите в Камено Извършен е анализът на животинските кости от разкопките на крепостта Русокастро Събраха 315 000 лева за наводнените в Бургаско (ВИДЕО) ГЕРБ направи своя жест след бедствието в Камено и Бургас. Но дали избирателят го разбра? (СНИМКИ)
Само във Флагман.бг! Селска кметица от Руенско се мисли за недосегаема, превърна в ад живота на цяло семейство
Само във Флагман.бг! Селска кметица от Руенско се мисли за недосегаема, превърна в ад живота на цяло семейство Как може длъжностно лице да лъже по този безкрупулен начин, опетни името и честта ни, оплаква се Мийрем Осман

Всичко в категорията
Кошмар! Крава изскочи на пътя Айтос-Руен, предизвика зверско меле 65-годишната жена е с опасност за живота, след като бе блъсната от лек автомобил Ексклузивно! Емурла: Съжалявам за ударения ролс-ройс. Бенчо: Прощавам ти, важно е да сме здрави! Ето колко наливат в снегопочистването на Руен Трагедията е огромна! Нуртен закарала малкия Мустафа да види баба си, тръгнала рано, за да избегне трафика Ужасна трагедия! Майка и син загинаха в зверска катастрофа край Руен Ето го свирепия Петър, размазал главата на Станчо с дървен кол Жестокият убиец Петър опита да се оправдае: Трябваше да се защитавам, Станчо е много по-едър от мен! Петър убил Станчо по жесток начин, грози го доживотен затвор Пробив за ГЕРБ в крепостта на ДПС, двойно увеличи гласовете си за две години 19-годишният Петър убил Станчо заради псувни, сам отишъл при кмета и се издал
Бургазлии да плащат и за отпадъците в останалите общини? Няма да стане Интервю Всички интервюта Руска БОЯДЖИЕВА, зам.-кмет по европейски политики и околна среда на Бургас: Бургазлии да плащат и за отпадъците в останалите общини? Няма да стане
Ще защитим правата на нашите граждани, ще вземем независими от останалите кметове решения за справяне с отпадъците на територията на общината
Глас отвътре Всички Лъчезар ЛИСИЦОВ, Лъчезар ЛИСИЦОВ Кой иска да превземе административния съд в Бургас Временният шеф Панайот Генков предприе невиждана маневра във ВСС вероятно за да не бъде бламиран Вашият сигнал до Флагман Всички сигнали Читател на Флагман.бг с призив: Вижте тази пешеходна пътека на ул.”Гладстон” в Бургас, вземете мерки, за да не стане тежък инцидент След намесата на Флагман.бг: Мария получи парите си от набедената в измама Снежана Бургазлийка твърди: Внимавайте с тази жена, завлече ме с огромна сума, направи го и с други Призив! Отсечете това дърво и направете джобове за контейнерите Сигнал до Флагман.бг: Служители в аутлета на "Пума": Пуснете осветлението на главния път, тъмно е като в рог!
Вижте какво Ви очаква днес - здраве, работа, учение, пари, любов
Дневен хороскоп за 16.12.2017на Стефка Добрева - астролог, нумеролог и лечител
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева
Този ден е като тест за вас. Ако се справите добре с изпитанията, пътят ви в живота ще е по-лек, а ако сгрешите – ще си понесете плесниците от съдбата. Не търсете помощ от хора, на които не може да се има доверие и не давайте обещания, защото вероятно няма да ги изпълните! В този щастлив за вас ден не допускайте нищо да ви развали настроението! Имате и енергия в излишък, и вдъхновение. Може да се занимавате с творческа, интелектуална работа. Сега ви се дава шанс за разкриване на тайни и за намиране на изгубени неща. Може да започнете диета. Правете това, което ви носи удоволствие и не си хабете енергията за спорове! Може да поставите ново начало на любовна връзка, която сте прекъснали. Денят е благоприятен за медитация, отваряне на всички чакри, за гладуване и за пречистване на организма. Въпроси за бъдещето не ви дават покой и днес. Вярата ще ви посочи верния път, а удоволствието от постигнатото ще ви подобри настроението и самочувствието. Може да подписвате документи, да си устройвате важни срещи до 10:18 часа. На сънищата си не гледайте сериозно! Днес е ден само за любов. Не се товарете с ангажименти! Дори мисълта за финансови проблеми не може да ви помрачи настроението. Желателно е все пак да внимавате с разходите, не купувайте имоти, битова техника и бижута! Срещи с приятели може да породят внезапни проекти и цели. Поискат ли ви помощ, не отказвайте! Не давайте и не вземайте пари назаем! Не поемайте излишни рискове! Не влизайте в игрални зали! Ако заложите пари, ще загубите. Пазете очите, уязвими са! Можете да започнете нов бизнес или да предприемете пътуване, но ако вие шофирате, бъдете внимателни! Времето е благоприятно и за споразумения, за работа с информация и документи, за нови запознанства и признания в любов. Късметлии сте. Плановете ви ще се реализират, предстоят ви и вълшебни мигове с любимия човек. Не нарушавайте тази хармония с груби действия! Не подарявайте рязани цветя! Може да си купите нов дом или да направите ремонт. Желателно е да потичате или да тренирате във фитнеса. Когато се усмихвате, душите на хората край вас се пълнят с любов. Не се изненадвайте, че днес всички ще искат да ви помагат! Общуването ще е приятно и желано. Правете подаръци и се забавлявайте! Това ще укрепи връзката ви. Денят е чудесен за изчистване на недоразумения, съмнения и за хармонизиране на връзките. Може да се справите с всички проблеми, ако не загубите желание да се борите. Бъдете търпеливи! Хипертониците обаче трябва да се пазят, може да се повиши кръвното им налягане. Търсите разбиране и подкрепа, но може и да не ги получите. Причината може да е свързана с нещо, което трябва да промените в себе си. Може да се опитате да поправите грешките, да си простите за минали грехове, да се освободите от страховете си. Не давайте обещанията в този ден, защото няма да ги изпълните! Ограничете контактите! Думите придобиват магическа сила. Внимавайте какво говорите, за да не съжалявате! Избягвайте да спорите с близките си, правете компромиси и се постарайте да не ги товарите с проблемите си!
Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
Автори Флагмани
Маркетинг Екип