×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как еколозите от Корал са лапали цяло лято държавни пари, за да се охраняват сами


Как еколозите от Корал са лапали цяло лято държавни пари, за да се охраняват сами
Къмпингуващите са окупирали незаконно чужди терени, а се оказа, че получават и пари от държавата
30 Октомври 2017, Неделя, 00:09 ч.
Източник: Монитор

Получили са средства, за да осигурят водно спасяване на окупирания от тях плаж

Еколозите от „Корал”, които цяло лято протестираха срещу държавата и местните власти заради проверките на институциите, се оказа, че получават пари от същата тази държава, която плюят ежедневно.

Докато през ден скачаха срещу инспекциите на общината, туристическото министерство и РИОСВ - Бургас, при които лъсна, че нелегално настанилите се на плажа и гората зад тях т.нар. дивокъмпингуващи крадат ток и вода, активистите на „Да запазим „Корал” са се цанили за спасители на ивицата. Но далеч не безплатно.

Сдружението е взело над 20 бона за два месеца работа, като парите са по обществена поръчка, обявена от областната управа на Бургас. Администрацията е изпълнявала закона - нямало е какво друго да направи и е трябвало да осигури охрана на плажовете, защото такива са изискванията.

Всичко започва в началото на юли, когато управата обявява конкурс за осигуряване на спасители на неохраняемите плажове. Сред тях заради статута му на място за диво къмпингуване попада от две години и „Корал“. Поръчката е за малко над 70 000 лева, като една трета от тях са предназначени именно за плажната ивица Корал. 

Подалият оферта кандидат е само един - сдружението „Да запазим „Корал”.

Макар сезонът отдавна да приключи, договорът е до 30 септември. За това време сдружението трябва да получи 20 859 лева, срещу които да предоставя целодневно от 8 до 18 часа по двама спасители на два пункта на ивицата.

Общо петима души са записани като такива, а сред тях са братът на бившия концесионер на плажа и настоящ неформален лидер на „Да запазим „Корал” Атанас Русев - Кирил и бащата на Кирил Петков - Петко Петков. В диспут преди дни в телевизия BiT друг от активистите на „Да запазим „Корал” - Васил Гюров, призна, че и той давал смени като заместник-спасител. По договор обаче това може да се прави само от хора, които имат нужните изкарани курсове и разрешителни.

Доколко от сдружението са си вършили работата става ясно от факта, че по-малко от две седмици по-късно човек се удави на плажа. Впрочем това е втори трагичен случай за двете години, откакто ивицата е без концесионер, защото е предназначена за диво къмпингуване. Преди това смъртни случаи не е имало с години.

Случката с договора за спасители е само поредната илюстрация на лицемерието на еколозите, които третират буквално като бащиния „Корал“. Преди няколко седмици някой изглежда продава на заблудени туристи и фекална вода. Това става ясно от сигнал на измамен почиващ, който дори е хванал чревно разтройство, след като е пил от съмнителната течност.

Опасната за пиене вода се разпространява сред хората, които са се настанили в нелегалния къмпинг на Корал. Неколцина от тях си направили съмнителен водоизточник с подръчни средства, който е съвсем близо до септичните ями. Община Царево вече спря тока и водата в района, за които почиващите не плащаха нито лев. При кмета обаче постъпили жалби, че някой събира на хората там пари за питейна вода.

Според сигнала, който мъжът е подал до община Царево и РИОСВ - Бургас, опасната вода му била продадена от един от постоянните обитатели на плажа - Марио Тенев.

Свръзката с него пък му направил друг виден „коралец” - Васил Сървайвъра. Името на последния нашумя, след като стана ясно, че продава ток на незаконно къмпингуващите, макар по принцип да няма легална партида за електричество. В сигнала на пострадалия плажуващ е записано, че Сървайвъра го свързал с Тенев, който от своя страна го свързал към „питейната вода“.

„Коралецът” обяснил на новодошлия турист, че има кладенец, от където изпомпвал водата с хидрофор и от там тя се разпределя към близките каравани и палатки. В разгара на лятото обаче нивото на водата в кладенеца спаднало и затова Тенев обяснил, че ще го допълва от друг водоизточник.

В жалбата на измамения турист пише, че въпросният алтернативен източник всъщност била обикновена горска локва с неустановен произход. От нея с маркучи къмпингуващите пълнели кладенеца на Тенев с вода, а след това от герена съмнителната течност потичала към палатките и караваните. Пострадалият пише до институциите още, че по-късно Сървайвъра му признал, че били правени проби на водата, които показали, че в нея има наличие на отпадни и фекални води.
Според кмета на община Царево Георги Лапчев вече има издадено предписание за спиране на електроенергията, която се краде.

В началото на август е спряна и водата. Къмпингуващите обаче са създали своя система от помпа, маркучи и стар резервоар с чиято вода се къпят, мият съдовете си, а някои дори пият. Водоизточникът е неясен и със спорен произход, макар създателите на импровизираната система да твърдят, че това е дъждовна вода.

„Това е абсолютно невъзможно - там да има извираща вода от някъде. Факт е, че съвсем в близост до въпросното понижение, то дори не е дере, се намират септичните ями на къмпинг „Юг“. Така че възможно е и най-логично е тази вода всъщност да еэпропиващата се през почвата, която излиза от септичната яма", коментира кметът Георги Лапчев. Някои от летовниците на къмпинга, които са консумирали хлорираната вода от ямата, вече са със стомашно-чревни инфекции. Има подадени жалби до няколко институции и предприети проверки от здравни и екоинспектори, от „Басейнова дирекция” и от общината.

Началникът на РИОСВ - Бургас, Тонка Атанасова коментира, че няма как да твърдят категорично откъде идва тази вода. Според екоинспекторите няма изтичане на отпадни води. В протокола от проверката на „Басейнова дирекция” пък е посочено, че става въпрос за водосбор от подземни води. Около караваните обаче има поставени множество химически тоалетни, за които тепърва ще се проверява къде са изхвърляни. Очакват се и резултатите на водата, която ще проверяват от здравната инспекция.

"Ще искаме информация за всички договори къде са отишли тези изчерпани води, къде са предадени, в кои пречиствателни станции и така нататък", каза главният експерт по опазване на водите в РИОСВ - Бургас, Анна Желязкова.

Така се оказва, че някой прибира пари за вода от горски водосбор с неясен произход, за което, по думите на кмета на Царево, вече има подадени жалби, включително че хората плащат като за вода за питейни нужди. 



В категории: Царево


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
запознат
01.10.2017 18:17:24
0
0
за плажа Корал се заплаща сума за два спасителни поста. останалите 4 плажа са с по един пост
5.
стефка златарова
01.10.2017 14:58:01
1
11
Ами симпатягите от парк странджа да проверят и тях,тука тези са захарно петле пред странджанските гейлози,да изпратим и сигнал за тях.
4.
Нудиста
01.10.2017 12:51:54
0
5
Хванете ма за стария кУрал
3.
Хм...
01.10.2017 10:53:22
0
11
А директорката на бургаската РИОСВ не беше ли от Хасково? Чудя се дали няма връзка с това:

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/10/01/3051476_delian_dobrev_izliza_ot_politikata_zaradi_skandala_v/#comments-wrapper
2.
Bani4ap
01.10.2017 10:08:58
1
13
Потърсете сметка от компетентния по всички въпроси, честния и неподкупен Областен управител. Не е луд този който яде баницата, луд е този който му я дава, освен ако не се е научил като кмета Слънце да остава 40% за себе си.
1.
Бичето
01.10.2017 09:53:16
6
7
Щото ако ги взема някой мазна мутра е по добре нали ?
Незнам какво целите с тази статия
Искам само Емелчето да пише
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Психолозите са подготвили няколко важни съвети, които ще ви помогнат 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци Ето кои са те  Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Ето кои са топ 4 Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Какаови бонбони, които се приготвят за различни празници в Бразилия Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Над 20 творци възстанаха срещу опитите му да спасява кожата си чрез внушения, че списание "Море" е пред закриване Напитките, които унищожават тялото отвътре Напитките, които унищожават тялото отвътре Тези напитки не трябва да заменят консумацията на вода Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден На 5 май времето бе слънчево, с високи температури и спокойно море, но хотелиерите не си направиха труда да извадят шезлонги и чадъри   Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас, каза директорът на РИМ д-р Милен Николов Размерът му значение:  Заради 1 см ни сваля от самолета Размерът му значение: Заради 1 см ни сваля от самолета Затягат правилата с багажа на борда, пътници плащат 70 евро отгоре за дребно нарушение Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Най-гъсто населената община е Столична
Вижте как планирали да убият Зеленски Вижте как планирали да убият Зеленски Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Производството на фалшивите банкноти е било денонощно Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори