×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Порт Прим Арт Фест представя "Кино и вино" с Веселин Савов – една очаквано добра комбинация за ценители


Порт Прим Арт Фест представя "Кино и вино"  с Веселин Савов – една очаквано добра комбинация за ценители
Веселин Савов е претворил двете страсти на живота си и в професионален път. Компания в тези му пътешествия, му прави съпругата му
29 Септември 2017, Петък, 21:41 ч.

Заповядайте на специалната винена вечеря, подплатена с кинокритика на 9 октомври в Гранд Хотел и СПА Приморец

Пилотното издание на Порт Прим Арт Фест събира изкуства от различни области в един формат и в един град - Бургас. Своето място на този форум, намери и "Кино и вино" - винена вечеря, комбинираща в едно кинокритика с представяне напет елегантни сицилиански вина и кулинарен акомпанимент към тях. Събитието стартира от 20:00 часа в Гранд Хотел и СПА Приморец, в първият ден на фестивала - 9 октомври.

Вечерта протича под вещото ръководство на Веселин Савов - безкрайно любопитна фигура, с над 20 години опит в професионалните светове и на киноразпространението, и на качествените вина. Темата, залегнала в основата на вечерта, е творчеството на Франсис Форд Копола не само като режисьор, но и като винар. От този интересен факт именно, произтича изборът на г-н Савов. „Страстта на Копола към виното, тръгва от „Апокалипсис сега“. Историята е изключително интересна. Повече за това, как един режисьор става световен винар с две собствени изби, ще разкажа на самата вечеря" - казва с усмивка г-н Савов.

Ето как теоретизира той своя формат "Кино и вино": "В него в забавна форма съчетавам своята дуалистична експертиза - в киното и виното. Дегустацията допълвам с разкази за различните представяни вина и избраната филмова тема".

Роденият в Пловдив Веселин Савов, е завършил кино факултета на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност кинознание. След Академията, започва работа в областта на киноразпространението, като същевременно организира кинолектории и представя премиерните филми в различни медии.

През 1991г. Веселин Савов създава заедно със съпругата си киноразпространителската компания "Съни филмс ентъртейнмънт". Същата година, на 11 юни, те провеждат първата частна кино прожекция в България, за последните 45 години. Това, фактически дава началото на частното филмово разпространение у нас. Бизнесът е с култура, но откъм търговската част. 

Скоро, компанията набира скорост и се превръща в лидер в своя бранш. За период от близо 20 години, са разпространени над 500 заглавия за голям екран, 2000 филма за видео, DVD и телевизия. Партньори на "Съни филмс" са гиганти като "Уолт Дисни", "Юнивърсъл", "Парамаунт", "Пиксар", "Уорнър", "Калъмбия" и други.

Стигаме до въпроса с любимия режисьор. "Всеки от тях разказва история. Не мога да класирам несравними неща. Все пак, ако трябва да посоча някой, който за мен изпъква сред другите, това е Спилбърг" - отсича Веселин Савов. "Прекланям се пред него. Харесвам всичките му филми - трилогията за "Индиана Джоунс", "Челюсти", "Извънземното", "Спасяването на редник Райън".. Мога да ви разкажа интересна история, свързана с премиерата на "Списъкът на Шиндлер". Поради спецификата на премиерата, филмът трябваше да бъде представен един ден по-рано в Полша, Израел, Франция и САЩ. Ние обаче, не бяхме съгласни. Изтъкнахме, че единствена България е отказала да екстрадира евреите си и така де факто ги е спасила. Този факт от историята ни, би следвало да е достатъчно основание за симултантна премиера и у нас. С малко помощ от приятели, нещата се получиха" - разказва Веселин Савов. Направихме премиера в НДК, на която присъстваха 4000 души. Апропо, думите на съпругата ми, че това е най-краткият и най-цветен филм, който е гледала (а той е над 3 часа и е черно-бял), бяха възприети като слоган на лентата от държавите, при премиерното представяне на филма" - разказва кино и вино любителят.

Колкото и интригуващ и предизвикателен да е бизнесът на киноразпространението обаче, той е свързан с огромно напрежение. Многобройните пътувания до Холивуд и по света, срещите с безкрайно интересни хора в един момент вече не са достатъчни за да компенсират. "Един ден, просто спрях да се чувствам щастлив" - казва г-н Савов. "А когато спреш да правиш нещата с изключителна страст, магията изчезва" - допълва той. След почти 20 г. в бизнеса, той и съпругата му се разделят със "Съни Филмс". 

Тръгват си с нагласата, да не стартират други бизнес начинания и да се отдадат на заслужена почивка. "Предадохме се на голямата ми страст - виното. В продължение на 25 години обикаляхме избите в България, Италия, Франция, Австралия, САЩ, срещахме се с енолози и винени експерти. Посещавахме изложенията за вино, участвахме в стотици дегустации." - разказва Веселин Савов.

„Най-голямото винено изложение в света се провежда във Верона, Италия през първата седмица на април. Тогава, винарските изби в Италия вадят новата си продукция на пазара. На последното издание, бяха представени 5800 изби с общо над 60,000 етикета вина. По мои сметки, четирите дни, в които се провежда изложението, не са достатъчни само да се изчетат етикетите на вината, ако за това се отделят по осем часа на ден“ – разказва той.

"По време на друго пътуване, в Сицилия, посетихме една конкретна изба там. Впрочем, вината, които ще представя на Порт Прим Арт Фест, са точно от нея. Тогава, купихме 300 бутилки - за нас и за приятели. Оказа се обаче, че всички много харесаха виното - и искаха също да си купят от него. Това търсене, съчетано с опита и увереността, които бяхме натрупали в областта на вината, доведе до решението ни да основем "Кино и вино" - споделя г-н Савов.

"Фирмата ни се занимава със селекция, внос и продажба на вино от малки изби от Италия. Портфолиото ни включва повече от 50 етикета на вина от Тоскана, Сицилия, Пулия, Трентино Алто Адидже, Венето, Марке, Пиемонт и други. На година реализираме около 17 хиляди бутилки бутикови вина. Основният ни таргет са частни и корпоративни клиенти, както и избрани заведения. Организираме винени вечери и дегустации. Патентовахме формата „Кино и вино", като нестандартна форма на представяне както на виното, така и на филмовите събития. Формата има повече от 40 издания до момента" - обобщава Веселин Савов.

После, разказва още за виното. "Отдавна ми е страст - още, когато хората търсеха Каберне от Совиньон" - смее се той. "Виното е библейска напитка със силен наситен емоционално-исторически план. В оригиналното издание на "„Приказки от хиляда и една нощ“, думата "вино" се споменава над 18,000 пъти! Виното е изключително интересно. Всяка година, то започва отново - с нова реколта добра или лоша, съпроводена от съответни вятър и дъжд.“

Българинът започва да има вкус към вината и започва да разбира, че домашното вино не е най-доброто и ако към него се добавя лимонада, това е, за да може да стане пивко. Податлив е на модата – а в последните десет години виното се превръща в сериозна тенденция. То е символ на определен лайфстайл и положение в обществото. Към него се обръщат обичайно хората над 35г., с добро образование и финансови възможности. Разбира се, много хора пият, защото е модерно. С особена сила това важи за младите дами. Това обаче, е до време. В един момент вкусът надделява.“ – разказва г-н Савов.

Според него, добре е ако искаме да поемем по осъзнат път към виното, да започнем с дегустации. За него, отправната точка е била Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“ в Пловдив. „Вкус се изгражда с тестване, за да установиш собствените си предпочитания. После, може да се премине към по-професионални стъпки като различаването на ароматите. Най-сложното при виното е, че човек не може да изкаже, какво му харесва. Нещата започват да се получават при достатъчно практика. Българите като цяло, имаме афинитет към мерлото“ – заключва той.   

Добавя няколко финални изречения, в посока извечната комбинация храна и вино. „Важно е, човек да култивира вкуса си към храната и виното към нея. Лично аз, не съм пурист и не държа на твърди комбинации – примерно, не винаги комбинирам рибата с бяло вино“ – продължава разказа си г-н Савов. „Храната подчертава виното и виното подчертава храната. В това партньорство, водеща роля, разбира се, има храната, въпреки, че има хора, за които е обратното. Друга особеност на виното е, че то не търпи твърд алкохол. Той притъпява рецепторите. Малко бира преди него обаче, е добър избор. Тя обръща PH-то в устата и премахва вкусовете. Добрите дегустатори често я използват, преди да пристъпят към опитване на вината“ – издава още тайни от кухнята той.

За повече – заповядайте на Порт Прим Арт Фест – фестивалът на изкуствата с организатори и домакини община Бургас и Гранд Хотел и СПА Приморец и творчески директор художникът Стефан Божков. Веселин Савов е претворил двете страсти на живота си и в професионален път. Компания в тези му пътешествия, му прави съпругата му. Истории край тях, с тях - много. По-важното обаче, е да имаш талант да ги разказваш. На него това се удава с лекота. Заповядайте да ги чуете на „Кино и вино“ - от 20:00 часа, на 9 октомври, в Гранд Хотел и СПА Приморец, Бургас.
Куверт за събитието: 29.00 лева на човек.
Ще бъдат представени следните вина:
Бяло вино ТИМПУНЕ, сорт: Грило, 2016, изба Карузо& Минини, област Сицилия,/
TIMPUNE, grape Grillo, cantina Caruso&Minini/;
Бяло вино КУСОРА, сорт: Шардоне, 2016, изба Карузо&Минини, област
Сицилия,/CUSORA, grape Chardonnay, cantina Caruso&Minini/;
Червено вино КУСОРА, сорт: Каберне совиньон, 2013, изба Карузо&Минини,
област Сицилия,/CUSORA, grape Cabernet sauvignon, cantina Caruso&Minini/;
Червено вино КУТАЯ РЕЗЕРВА, сорт: Неро д'Авола, 2013, изба Карузо&Минини,
област Сицилия,/CUTAJA RESERVA, grape Nero d'Avola, cantina Caruso&Minini/;
Десертно вино , сорт: МОСКАТО СИЦИЛИЯ, изба Ломбардо, област
Сицилия,/MOSCATO SICILIA, grape Moscato, cantina Lombardo/;
Тъй като вината не са налични в търговската мрежа, гостите ще имат възможност ако желаят да ги закупят на място.

За повече информацияи закупуване на куверт: +359 877 850 001|[email protected]
Официален уебсайт на фестивала: www.portprim.bg

В категории: Бургас , Животът


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори