×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение е регистрирано в района на Пловдив
  • Спортен самолет се разби край Загреб – има жертва
  • Светият синод избира Сливенски митрополит
  • Нова порция слънце в неделя
  • Днес е четвъртата неделя след Великден - на разслабения
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Десните партии трябва да се обединят! Избирателите не са готови да ни подкрепят, когато се явяваме разделени


Десните партии трябва да се обединят! Избирателите не са готови да ни подкрепят, когато се явяваме разделени
За участие в националната политика се изисква определен опит, който аз все още трупам, откровен бе Живко Табаков
25 Септември 2017, Понеделник, 08:40 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Благодаря за номинацията за национален лидер, но ще си направя отвод, защото искам да остана в местната политика и да работя за Бургас

Общинският лидер на Движение "България на гражданите" в Бургас Живко Табаков изненадващо бе номиниран за национален председател на партията. От 2013 година, когато активно започна да се занимава с политика, Табаков работи и развива местната структура на ДБГ.

Преди две години направи силна преференциална кампания и е един от съветниците, влезли в настоящия ОбС Бургас с най-сериозна подкрепа.  Структурата на ДБГ в Бургас изключително стабилна, а в нея активно участват много млади хора с добри професии и солидно образование.


-Г-н Табаков, номинирането Ви за национален лидер на ДБГ безспорно е голямо признание за работата Ви. Вие сте сред емблематичните лица на партията – Найден Зеленогорски, Даниел Вълчев. Ще участвате ли в тази надпревара?

-Благодаря на структурите, които ме номинираха. За мен това наистина е голямо признание и голяма отговорност. Обмислях сериозно дали да приема номинацията, но реших да си дам отвод. Причината е, че искам да остана в местната политика и да работя за Бургас, а и участие в националната политика изисква и предполага определен опит, който аз все още трупам. Принципът ми е да се кандидатирам за определени позиции, само тогава, когато съм сигурен, че ще оправдая гласуваното ми доверие. Иначе ще участвам активно в конгреса и в процесите след него както като общински лидер на ДБГ, така и като член на националното ръководство.

-Да, но този избор ще е решаващ за бъдещето на ДБГ и евентуалното обединение на дясното политическо пространство. Какво според Вас трябва да се случи, за да има солиден десен проект?

-На последните избори се видя, че нашите избиратели не са готови да ни подкрепят, когато се явяваме разделени. Затова е ясно, че единството трябва да бъде търсено. Има два важни въпроса – принципът, на който се обединяваме, и технологията, по която извършваме обединението. Ако говорим за дясно обединение – то в него трябва да влязат само партиите, които се определят като десни. Това изключва от обединението партии, които казват, че са леви. Този разговор е много важен и трябва да се проведе във всяка от десните партии, които останаха извън парламента. Това включва и отношението към ГЕРБ. Ако говорим за дясно обединение, няма как да преговаряме с леви партии в името на това да унищожим ГЕРБ. Изобщо разговорът за това кой искаме да унищожим ми се струва доста глупав и неефективен. Технологичният въпрос е не по-малко важен. Той е свързан с начина, по който се случва обединението. Не толерирам разделянето на регионите между отделните партии. Това е елементарна и неработеща тактика, която пречи на единната организация по време на избори, а от друга страна - поражда непрестанни конфликти както на национално, така и на местно ниво. Явяването с обща регистрация по места също свали гласовете и влиянието ни. Резултатът от този подход е, че днес в Бургас, например, имаме неработеща група в Общинския съвет и изострени отношения между различните партии. Обединените патриоти не се явиха заедно на местните избори, но се явиха заедно на парламентарните и днес са основна политическа сила, като имат и своето местно представителство. Ние направихме обратното – явихме се заедно на местните избори и разделени на парламентарните. Затова технологичният въпрос е важен. Няма как да си мислим, че обединението може да се случи механично, когато лидерите на две или повече партии се разберат помежду си, без да се отчита състоянието на отделните партии по места.


Живко Табаков вложи изключителна енергия в изграждането на силна местна структура в Бургас. Общинската организация тук е за пример, нещо, което отбеляза и Найден Зеленогорски(вдясно)

-Кои според Вас са партньорските партии, около които ДБГ може да изгради силен дясно-центристки съюз?

-Мисля, че излизането на ДСБ от Реформаторския блок беше грешка, а както се видя, и убийствено за самия Блок. Моето мнение е, че взаимодействието с ДСБ трябва да бъде възстановено. Това е дясна партия, която има своя електорален и политически потенциал и нейното отсъствие от евентуално дясно обединение ще го делегитимира и обезсмисли.

-А нужна ли е смяна на основните лица от дясното политическо пространство? Ако трябва да бъдем честни сякаш омръзнаха на хората, а и голяма част от тях се компрометираха.

-Това е по-второстепенен въпрос. Лицата в политиката не се делят на нови и стари, а на такива, които могат да генерират доверие и такива, които не могат. В едно бъдещо обединение на десницата, водещи трябва да бъдат хората, които могат да печелят доверие. Ако погледнете преференциалния вот на всеки един от кандидатите на последните парламентарни избори, сами може да си направите извода дали определени лица вече не е време да се оттеглят.

-Ще се справи ли ДБГ без Меглена Кунева, която по всичко изглежда ще си направи отвод?
Надявам се да се справи, а и тя все пак не напуска ДБГ. Но не си правя илюзии, че ще бъде лесно.

-Какво е основното послание, което ще отправите след вътрешните избори в партията?

-Нямаме повече време за емоции, трябва да следваме разума си. Имахме достатъчно време, за да анализираме грешките си, оттук нататък ни предстои конструктивен диалог с останалите партии.

-Половин година след изборите, направихте ли Вашата равносметка за провала на десните партии?

-Лично аз я направих. За мен този провал беше предизвестен още, когато стана ясно, че ще се явим разделени на изборите. Много политически лица направиха грешката да си мислят, че Реформаторският блок се е случил заради тях, а не защото е имало нужда от такъв политически проект. Наясно съм, че е много по-лесно да рушиш, отколкото да изграждаш. Градивността изисква непрестанни и дългосрочни усилия, докато разрушението може да се случи за няколко дни. Ако енергията, която вложихме в разрушаването на един успешен проект, беше вложена в градивна посока, вероятно сега, нашите избиратели нямаше да стоят непредставени и разочаровани. Надявам се всеки от нас да си е направил изводите от това и занапред да не допускаме толкова елементарни политически грешки.

В категории: Политика


Флагман.БГ Кошмарни тапи на две граници Кошмарни тапи на две граници 26/05/2024, Неделя 20:36 0
България Всички новини
Граничните полицаи стават и катаджии Граничните полицаи стават и катаджии Те ще могат да спират автомобили и да глобяват нарушители в периметъра на пропускателните пунктове и граничните зони Той е най-известното мъжко жиголо, а в списъка му има политици, бизнесмени... Той е най-известното мъжко жиголо, а в списъка му има политици, бизнесмени... Почти всички го поръчвали чрез популярна интернет платформа, където се представяли с истинските си имена Кошмарни тапи на две граници Кошмарни тапи на две граници Трафикът е интензивен на ГКПП "Кулата" и на ГКПП "Маказа" на вход за леки автомобили Сянката на плажа поскъпва това лято Сянката на плажа поскъпва това лято Дни преди началото на летния сезон подготовката на плажовете тече с пълна сила Кой взе голямата награда на националния събор "Фолклорен венец Божура" Кой взе голямата награда на националния събор "Фолклорен венец Божура" В рамките на фестивала се проведоха три конкурса  в пет възрастови групи "Нефтохимик" спечели първото място в Областната група, но трудното тепърва предстои "Нефтохимик" спечели първото място в Областната група, но трудното тепърва предстои За Трета лига ще са необходими поне 500 хил.лева Той е чехльо и ще си остане винаги ерген, избухната зрителите Той е чехльо и ще си остане винаги ерген, избухната зрителите „Безсрамник, лъжец, мамино синче! Голям резил падна - да се беше изправил като мъж и да уважи чувствата на тези две жени", гневни са фенове на предаването   Тя беше жена на най-известния български боксьор и топ звезда, а днес си показва най-милото за $ 18.99 на месец Тя беше жена на най-известния български боксьор и топ звезда, а днес си показва най-милото за $ 18.99 на месец Певицата открай време отделя време и енергия за популяризирането си в „Онли фенс”, но едва отскоро споделя профила си там и с родната аудитория Трите сценария за държавно управление след изборите Трите сценария за държавно управление след изборите Възобновяване на старата сглобка, създаването на нова с ГЕРБ, ДПС и ИТН или нови избори, предрича социологът Евелина Славкова  Българки слугуват на милионери за по 900 евро на месец Българки слугуват на милионери за по 900 евро на месец Подобна е ситуацията и в другите европейски държави, където от години българки масово търсят препитание
Какво ще направи Чоткин след победата в "Хелс Китчън" Какво ще направи Чоткин след победата в "Хелс Китчън" Вдига сватба Годеникът й почина в деня на сватбата им: Беше неутешима, а 3 години по-късно разкри ужасна тайна Годеникът й почина в деня на сватбата им: Беше неутешима, а 3 години по-късно разкри ужасна тайна Исках да избухна от гняв, признава тя Почина гений, който радваше милиони Почина гений, който радваше милиони Композиторът на Дисни издъхна  Бившата съпруга на някогашния кмет на Варна Кирил Йорданов с отличие като учител Бившата съпруга на някогашния кмет на Варна Кирил Йорданов с отличие като учител Любопитна подробност е, че освен като учител, Йорданова, която запази фамилията на някогашния варненски кмет, понастоящем е водач и на партийна листа на Обединение за нова България за вота на 9 юни Зеленски за пръв път проговори за мир, иска среща с Русия Зеленски за пръв път проговори за мир, иска среща с Русия За всички нас ще бъде удоволствие да установим мир, заявява украинският президент Поверително от Уиндзор: Кейт Мидълтън бе в кома, защото... Поверително от Уиндзор: Кейт Мидълтън бе в кома, защото... Имало сънотворни в чая  Европа е изправена пред ад, очаква ни най-горещото лято в историята Европа е изправена пред ад, очаква ни най-горещото лято в историята Компютърните ни модели са категорични, че ни очаква поредното необичайно горещо лято, особено в края на юли и целия август Тази снимка струва 8 бона Тази снимка струва 8 бона Кувейтската актриса и фотомодел Рауан Бин Хюсеин качи видео на 6 май тази година, в което за 8 секунди приветства Бурак Йозчивит в офиса на модната марка, която създаде Жестока трагедия на концерт на известна група, спасители броят труповете ВИДЕО Жестока трагедия на концерт на известна група, спасители броят труповете ВИДЕО На мястото са се отзовали спасителни екипи, включително армията и националната гвардия Депутати искат забрана за смартфони за лица под 16 години Депутати искат забрана за смартфони за лица под 16 години Едно на всеки четири деца развива зависимост към телефона
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня Учителката:
- Кажете ми противоположното на "Децата правят грешки в тъмното"!
Иванчо:
- Грешките в тъмното правят деца...
Виц на деня Виц на деня - Защо пиеш толкова много!?
- Обикновено аз пия малко - 100 грама. Ама след 100 грама в мен се събужда друг човек. Е тва говедо пие като смок!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-хубавото на 20-годишните момичета са техните 40-годишни майки.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори