×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • ОД на МВР в Бургас разкри 30 престъпления през уикенда
  • 114 новозаразени с коронавирус за последните 24 часа, 1 е в Бургас
НА ЖИВО

Неуредиците в Слънчев бряг са тъжен резултат от лошата приватизация на курорта


Неуредиците в Слънчев бряг са тъжен резултат от лошата приватизация на курорта
Мит е, че големите приходи от големия комплекс Слънчев бряг влизат в общинската хазна, обяви кметът Николай Димитров
15 Септември 2017, Петък, 08:48 ч.
Автор: 24 часа

Някога там имаше катерички и кълвачи, а сега грозни сергии, които прикриват престъпна дейност


Николай Димитров е кмет на Община Несебър от 2007 г. Три пъти е избиран като независим кандидат. Преди това е общински съветник от 1998 г. Завършва Бургаския свободен университет със специалност “Икономика и управление на туризма”, има магистърска степен по “Публична и териториална администрация”, “Екология и опазване на околната среда” и “Международна политика и сигурност”. Градоначалникът даде интервю пред "24 часа", в което говори за идеята на вицепремиера Валери Симеонов община Несебър да стопанисва най-големият ни морски курорт Слънчев бряг. Николай Димитров разкри и визията си за бъдещето на комплекса.  
 

- Г-н кмете, готов ли сте да поемете управлението на най-големия ни черноморски курорт? Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че ще иска закриване на “Слънчев бряг” АД и ще предложи община Несебър да стопанисва комплекса.

- Ако въпросът ви е дали може общината да реновира и поддържа улиците, тротоарите и алеите - да, може. Ще ви дам пример с добрата организация, която изградихме през годините в общинското предприятия БКСО - 95% от всички зелени площи в Несебър са с автоматично напояване, а градът се чисти денонощно. Освен това имаме звено за озеленяване, спешни поддръжки и ремонти. Така че бихме могли да направим съответните промени и организация в структурата и ако темата за Слънчев бряг дойде на дневен ред, сме готови с конкретен план.

Още когато с моя екип поехме общината, имахме идея да разширим обхвата на сметопочистването, сметоизвозването, на пречистването на отпадните води. Продължаваме да надграждаме с редица подобрения. Ние и в момента извършваме сметопочистването и сметоизвозването в Слънчев бряг-изток.

- Според изпълнителния директор на “Слънчев бряг” АД Златко Димитров прехвърлянето на инфраструктурата трябва да мине като сделка под контрола на Фондовата борса и Агенцията за финансов надзор.

- Винаги съм казвал, че неуредиците в Слънчев бряг са последствие от неправилната приватизация в туризма, която започна през 1997-1998 г. и никой не предвиди какво ще се случи със зелените площи
и алеите. Държавното дружество в годините на демокрация и раздържавяване е актувало тези улици за тяхна собственост, а те по закон трябва да бъдат публична общинска собственост. Заради тези пропуски те са вкарани в актива на дружеството и дори сега някои ги водят като алеи. На тази тема сме говорили много с хотелиерите, защото една част от приватизационните договори включват такса инфраструктура, която едни плащат, а други нямат такива клаузи и също се получава напрежение.

Ще ви дам пример за парадоксална ситуация с пътя, който разделя Слънчев бряг-изток и Слънчев бряг-запад. Държавен път, който преди години е бил основният за Варна, е вкаран в активите на дружеството и за него ние също изявяваме претенции. И макар че реално не сме собственици, рехабилитираме участъци от него, но е необходим по-цялостен ремонт. Преди години дружеството направи канализация за дъждовни води, а по-късно една част от пътя пропадна.

Да не говорим, че зимно време общината плаща уличното осветление на източната страна на тази улица, която е част от актива на “Слънчев бряг” АД, когато дружеството няма средства. Случвало се е при поражения след големи бури пак да ни търсят за финансова помощ. Винаги сме откликвали, защото все пак сме отговорна институция. Струвало ни е немалко средства да почистваме крайбрежната алея и се надявам тези жестове да се оценяват от дружеството.

- От дружеството обаче обясняват, че те са в неизгодна позиция, тъй като харчат собствени средства за поддръжка на инфраструктурата, а данъците отиват в община Несебър.

- Говори се, че хотелиерите плащали данъци на общината и големите приходи в бюджета ни идвали от тях. Да, общината събира налози, но държа да подчертая, че от Слънчев бряг- изток, (стария туристически комплекс) идва около 1/3 от туристическия данък за реализираните нощувки. Може би малко хора са наясно, че хотелите, които имат издаден акт 16 преди 2005 г. и са със сертификат за енергийна ефективност, са освободени от данък върху недвижимите имоти - периодът, в който те не плащат, е от 3 до 10 г. Затова е мит, че големите приходи от големия комплекс Слънчев бряг влизат в общинската хазна. Да не забравяме, че на територията на общината не е само комплексът, тук попада една голяма туристическа агломерация от Равда до Обзор.

- През 2010 г. пак се предлагаше община Несебър да поеме инфраструктурата, имаше и работна група, но до прехвърляне не се стигна, след като Несебър отказа да плати. Тогава се говореше за 40-50 млн. лв. Има ли вариант за безвъзмездно прехвърляне на комплекса към общината или срещу символична сума от 1 лв. например?

- Няма логика общината да купува нещо, в което ще инвестира огромен финансов ресурс, за да го поддържа. Това може да да се случи при желание от страна на държавата.

- Какво трябва да се промени при стопанисването на Слънчев бряг?

- Не е моя работа да коментирам как се стопанисва едно търговско дружество. Аз мога да дам пример как община Несебър развива туристическия си имидж - като участва на престижни изложения съвместно със сдруженията на хотелиерите. Не съм чул “Слънчев бряг” АД да се рекламира на туристически форуми. Вероятно, за да съществува като търговско дружество, прибягва до поставяне на сергии по улиците и събиране на наем от тях.

Вероятно е време държавата да си зададе въпроса за “Слънчев бряг ” АД : “Каква е основната функция и с каква точно дейност ще се занимава?”, и ако е с изчерпани идеи, потенциал и капацитет за развитие, да реши съдбата му. Този въпрос съм го задал и на министъра на туризма.

- Ако Несебър поеме Слънчев бряг, в каква насока ще го развивате - като курорт за богати туристи или за нискобюджетни?

- Слънчев бряг е място с голям потенциал, с една от най-модерните туристически бази. Според мен развитието му в посоката увеселителен туризъм с присъствието на баркролове е неправилна.

Според мен в курорта никъде не трябва да се поставят временни обекти. Не само загрозяват, но по-опасното е, че криминогенният контингент, който идва през лятото в курорта, наема за алиби за присъствието си подобни малки обекти.

Те са и прикритието на всякаква престъпна дейност - контрабанда, разпространение на дрога, проституция, валутни престъпления.

На крайбрежната алея в комплекса почиващите трябва да се наслаждават на гледките към морето. Там трябва да има пейки, а не грозни сергии, които да го скриват. И ако някой се притеснява откъде ще се купува сладолед, може да се обособят две-три точки за сладолед и напитки например. Както е по света. През 2012 г. община Несебър предложи в Закона за устройството на Черноморското крайбрежение промени.

Комплексът трябва да се изчисти, хората да имат повече пространство за разходки. Едно време в Слънчев бряг се срещаха кълвачи, катерички в горичките...

Но в годините на демокрация се промени профилът на туриста. В Слънчев бряг трябва да върнем семейните туристи. Има прекрасна база за това, но приходите не идват само от основните услуги като стая и храна на гостите, а и от допълните (подводен риболов, разходка с лодка, сафари, вътрешен, културен туризъм и др.). Така че моето виждане за Слънчев бряг е развитието му като елитен курорт.

Необходима е дългосрочна концепция за развитие на туризма. По тази линия ще дам пример с най-голямата туристическа община, на която съм кмет.

За да градим доброто име на града и да удължим туристическите посещения, организираме дълъг фестивален календар, създаваме успешни туристически продукти (например Уикенда за любов и вино “Влюбени в Несебър” през февруари, празника на Несебър 15 август, фестивала за риба и за изкуство “Есенни пасажи” през есента и др.), поддържаме на ниво и международните си контакти с градове в Европа.

От 2009 г. досега отворихме 6 църкви за посещение, с което развиваме културен и поклоннически туризъм.

Участваме в проект на ЮНЕСКО и “Нешънъл Джиографик”, чрез който очакваме да привлечем туристи от Азия и Америка, по други два проекта ще направим още по-атрактивен древния и магнетичен Несебър.

- Голямата презастроеност не е ли пречка за правилното развитие на Слънчев бряг?

- Голямата презастроеност вече е факт. С решение 45 от 2005 г. на МС Слънчев бряг стана селищно образувание с национално значение и затова там се повишиха показателите за застрояване. Въпреки това все още има чаровни места - туристически комплекси с басейни, спа центрове, подходящи за семейства с деца и за по-богати туристи. Добрата хотелска база в Слънчев бряг, съчетана с културното наследство на Несебър и допълнителните услуги, създават прекрасни условия.

- Споделяте ли идеята шумните атракциони да се обособят в отделна зона, за да не нарушават спокойствието на летовниците?

- Това също е и моя идея и е нормално да се изнесат извън Слънчев бряг- към близките села. Така се прави по цял свят и никой на никого не пречи.


В категории: Несебър


Наталия Симеонова се завръща
Наталия Симеонова се завръща 03/08/2020, Понеделник 14:00 1
Ерол от Уикеда се ожени
Ерол от Уикеда се ожени 03/08/2020, Понеделник 13:05 0
България Всички новини
Премиерът Борисов: 10 милиона лева от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени за подпомагане на туристическия сектор Премиерът Борисов: 10 милиона лева от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени за подпомагане на туристическия сектор

Очаква се схемата да заработи в края на месец август

Ето коя е първата БГ звезда, която ще участва в новия сезон на Фермата Ето коя е първата БГ звезда, която ще участва в новия сезон на Фермата В състезанието за 100 000 лева всички ще усетят и магията, която по неповторим начин носи българската народна музика Наталия Симеонова се завръща Наталия Симеонова се завръща Проектът се води от Вяра Деянова, която е съпруга на водещия на предаването 120 минути по Би Ти Ви – Светльо Иванов МВР и прокуратурата разбиха банда за обири, тероризирала 3 бургаски комплекса МВР и прокуратурата разбиха банда за обири, тероризирала 3 бургаски комплекса

Групата действала на територията на жк „Лазур“, „Зорница“ и „Изгрев“, крадяли основно злато чрез взлом през деня

 

Алисия и Николета заровиха томахавките Алисия и Николета заровиха томахавките Певицата затрупа вечната си врагиня с подаръци Прокуратурата в Бургас с детайли за спецакцията в Кумлука, гледайте НА ЖИВО Прокуратурата в Бургас с детайли за спецакцията в Кумлука, гледайте НА ЖИВО

Резултатите ще обявят административният ръководител на РП-Бургас и зам.-директорът на ОДМВР-Бургас

Любовницата на Башар Рахал си разби главата Любовницата на Башар Рахал си разби главата

Пострадала е след падане от колело

Ерол от Уикеда се ожени Ерол от Уикеда се ожени Певецът най-накрая сключи брак с майката на децата си През август в „ЛИНА”: Изследвания за сърце, щитовидна жлеза, полови хормони и туморни маркери През август в „ЛИНА”: Изследвания за сърце, щитовидна жлеза, полови хормони и туморни маркери

В месечните кампании е включено и изследване на IgG и IgM  антитела срещу COVID-19  

Супер скандал гони Ева Веселинова от "На кафе" Супер скандал гони Ева Веселинова от "На кафе" В „На кафе“ тлее голяма вражда, която от време на време избухва в огнени скандали
Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 18 милиона, в САЩ съветват да се носят маски и вкъщи Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 18 милиона, в САЩ съветват да се носят маски и вкъщи Пандемията продължава бързото си разпространение по света Норвежци опразниха шведските магазини Норвежци опразниха шведските магазини На места се забелязват 70-метрови опашки на касите Турция няма да затваря хотели при случай на COVID-19 Турция няма да затваря хотели при случай на COVID-19

Досега броят на заразените с коронавирус в Турция надхвърли 231 000

Арестуваха един от бодигардовете на кралицата заради 9 сака с кокаин Арестуваха един от бодигардовете на кралицата заради 9 сака с кокаин

Охранителят е отстранен от задълженията си до края на разследването

Учени установиха как коронавирусът уврежда обонянието Учени установиха как коронавирусът уврежда обонянието

Хората, които са се разболели от COVID-19, не могат да загубят обонянието си завинаги

Почина актьорът Уилфорд Бримли Почина актьорът Уилфорд Бримли

Той е известен с ролята си на д-р Блеър в нашумелия през 80-години филм „Нещото“

Времето на Лукашенко да си тръгне спокойно и кротко е отминалo безвъзвратно Времето на Лукашенко да си тръгне спокойно и кротко е отминалo безвъзвратно

Каквито и добрини да си направил на страната си, никаква благодарност не бива да чакаш, ще те изритат, напсуват, охулят, че накрая може и в кауша да те вкарат

Малките деца са най-опасните преносители на COVID-19 Малките деца са най-опасните преносители на COVID-19

Това показва проучване

Хиляди протестират в Берлин срещу корона-ограниченията Хиляди протестират в Берлин срещу корона-ограниченията

За последното денонощие в Германия са регистрирани 955 случая на заразата

Кола се вряза в бар във Франция, има ранени Кола се вряза в бар във Франция, има ранени

Инцидентът е станал в малка комуна във Вензел

Илиян Василев Илиян Василев В БТВ маршируват само представители на властта, гради имиджа си на "обективна" телевизия с елементарни покрития от протеста Виц на деня Виц на деня Много хубав часовник имаш...
- Благодаря. Взех го супер евтино от ЛИДЛ. Само 5,99 лв.
- Колко е часът ?
- 77:68.
Виц на деня Виц на деня - Пешо, кое е най-запомнящото се нещо което са ти казвали след се*с?
- А да видим друг път ще крадеш ли череши...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Ани, как кръстихте детето?
- Бойко - да му е пълно шкафчето!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори