×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Неуредиците в Слънчев бряг са тъжен резултат от лошата приватизация на курорта


Неуредиците в Слънчев бряг са тъжен резултат от лошата приватизация на курорта
Мит е, че големите приходи от големия комплекс Слънчев бряг влизат в общинската хазна, обяви кметът Николай Димитров
15 Септември 2017, Петък, 08:48 ч.
Автор: 24 часа

Някога там имаше катерички и кълвачи, а сега грозни сергии, които прикриват престъпна дейност


Николай Димитров е кмет на Община Несебър от 2007 г. Три пъти е избиран като независим кандидат. Преди това е общински съветник от 1998 г. Завършва Бургаския свободен университет със специалност “Икономика и управление на туризма”, има магистърска степен по “Публична и териториална администрация”, “Екология и опазване на околната среда” и “Международна политика и сигурност”. Градоначалникът даде интервю пред "24 часа", в което говори за идеята на вицепремиера Валери Симеонов община Несебър да стопанисва най-големият ни морски курорт Слънчев бряг. Николай Димитров разкри и визията си за бъдещето на комплекса.  
 

- Г-н кмете, готов ли сте да поемете управлението на най-големия ни черноморски курорт? Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че ще иска закриване на “Слънчев бряг” АД и ще предложи община Несебър да стопанисва комплекса.

- Ако въпросът ви е дали може общината да реновира и поддържа улиците, тротоарите и алеите - да, може. Ще ви дам пример с добрата организация, която изградихме през годините в общинското предприятия БКСО - 95% от всички зелени площи в Несебър са с автоматично напояване, а градът се чисти денонощно. Освен това имаме звено за озеленяване, спешни поддръжки и ремонти. Така че бихме могли да направим съответните промени и организация в структурата и ако темата за Слънчев бряг дойде на дневен ред, сме готови с конкретен план.

Още когато с моя екип поехме общината, имахме идея да разширим обхвата на сметопочистването, сметоизвозването, на пречистването на отпадните води. Продължаваме да надграждаме с редица подобрения. Ние и в момента извършваме сметопочистването и сметоизвозването в Слънчев бряг-изток.

- Според изпълнителния директор на “Слънчев бряг” АД Златко Димитров прехвърлянето на инфраструктурата трябва да мине като сделка под контрола на Фондовата борса и Агенцията за финансов надзор.

- Винаги съм казвал, че неуредиците в Слънчев бряг са последствие от неправилната приватизация в туризма, която започна през 1997-1998 г. и никой не предвиди какво ще се случи със зелените площи
и алеите. Държавното дружество в годините на демокрация и раздържавяване е актувало тези улици за тяхна собственост, а те по закон трябва да бъдат публична общинска собственост. Заради тези пропуски те са вкарани в актива на дружеството и дори сега някои ги водят като алеи. На тази тема сме говорили много с хотелиерите, защото една част от приватизационните договори включват такса инфраструктура, която едни плащат, а други нямат такива клаузи и също се получава напрежение.

Ще ви дам пример за парадоксална ситуация с пътя, който разделя Слънчев бряг-изток и Слънчев бряг-запад. Държавен път, който преди години е бил основният за Варна, е вкаран в активите на дружеството и за него ние също изявяваме претенции. И макар че реално не сме собственици, рехабилитираме участъци от него, но е необходим по-цялостен ремонт. Преди години дружеството направи канализация за дъждовни води, а по-късно една част от пътя пропадна.

Да не говорим, че зимно време общината плаща уличното осветление на източната страна на тази улица, която е част от актива на “Слънчев бряг” АД, когато дружеството няма средства. Случвало се е при поражения след големи бури пак да ни търсят за финансова помощ. Винаги сме откликвали, защото все пак сме отговорна институция. Струвало ни е немалко средства да почистваме крайбрежната алея и се надявам тези жестове да се оценяват от дружеството.

- От дружеството обаче обясняват, че те са в неизгодна позиция, тъй като харчат собствени средства за поддръжка на инфраструктурата, а данъците отиват в община Несебър.

- Говори се, че хотелиерите плащали данъци на общината и големите приходи в бюджета ни идвали от тях. Да, общината събира налози, но държа да подчертая, че от Слънчев бряг- изток, (стария туристически комплекс) идва около 1/3 от туристическия данък за реализираните нощувки. Може би малко хора са наясно, че хотелите, които имат издаден акт 16 преди 2005 г. и са със сертификат за енергийна ефективност, са освободени от данък върху недвижимите имоти - периодът, в който те не плащат, е от 3 до 10 г. Затова е мит, че големите приходи от големия комплекс Слънчев бряг влизат в общинската хазна. Да не забравяме, че на територията на общината не е само комплексът, тук попада една голяма туристическа агломерация от Равда до Обзор.

- През 2010 г. пак се предлагаше община Несебър да поеме инфраструктурата, имаше и работна група, но до прехвърляне не се стигна, след като Несебър отказа да плати. Тогава се говореше за 40-50 млн. лв. Има ли вариант за безвъзмездно прехвърляне на комплекса към общината или срещу символична сума от 1 лв. например?

- Няма логика общината да купува нещо, в което ще инвестира огромен финансов ресурс, за да го поддържа. Това може да да се случи при желание от страна на държавата.

- Какво трябва да се промени при стопанисването на Слънчев бряг?

- Не е моя работа да коментирам как се стопанисва едно търговско дружество. Аз мога да дам пример как община Несебър развива туристическия си имидж - като участва на престижни изложения съвместно със сдруженията на хотелиерите. Не съм чул “Слънчев бряг” АД да се рекламира на туристически форуми. Вероятно, за да съществува като търговско дружество, прибягва до поставяне на сергии по улиците и събиране на наем от тях.

Вероятно е време държавата да си зададе въпроса за “Слънчев бряг ” АД : “Каква е основната функция и с каква точно дейност ще се занимава?”, и ако е с изчерпани идеи, потенциал и капацитет за развитие, да реши съдбата му. Този въпрос съм го задал и на министъра на туризма.

- Ако Несебър поеме Слънчев бряг, в каква насока ще го развивате - като курорт за богати туристи или за нискобюджетни?

- Слънчев бряг е място с голям потенциал, с една от най-модерните туристически бази. Според мен развитието му в посоката увеселителен туризъм с присъствието на баркролове е неправилна.

Според мен в курорта никъде не трябва да се поставят временни обекти. Не само загрозяват, но по-опасното е, че криминогенният контингент, който идва през лятото в курорта, наема за алиби за присъствието си подобни малки обекти.

Те са и прикритието на всякаква престъпна дейност - контрабанда, разпространение на дрога, проституция, валутни престъпления.

На крайбрежната алея в комплекса почиващите трябва да се наслаждават на гледките към морето. Там трябва да има пейки, а не грозни сергии, които да го скриват. И ако някой се притеснява откъде ще се купува сладолед, може да се обособят две-три точки за сладолед и напитки например. Както е по света. През 2012 г. община Несебър предложи в Закона за устройството на Черноморското крайбрежение промени.

Комплексът трябва да се изчисти, хората да имат повече пространство за разходки. Едно време в Слънчев бряг се срещаха кълвачи, катерички в горичките...

Но в годините на демокрация се промени профилът на туриста. В Слънчев бряг трябва да върнем семейните туристи. Има прекрасна база за това, но приходите не идват само от основните услуги като стая и храна на гостите, а и от допълните (подводен риболов, разходка с лодка, сафари, вътрешен, културен туризъм и др.). Така че моето виждане за Слънчев бряг е развитието му като елитен курорт.

Необходима е дългосрочна концепция за развитие на туризма. По тази линия ще дам пример с най-голямата туристическа община, на която съм кмет.

За да градим доброто име на града и да удължим туристическите посещения, организираме дълъг фестивален календар, създаваме успешни туристически продукти (например Уикенда за любов и вино “Влюбени в Несебър” през февруари, празника на Несебър 15 август, фестивала за риба и за изкуство “Есенни пасажи” през есента и др.), поддържаме на ниво и международните си контакти с градове в Европа.

От 2009 г. досега отворихме 6 църкви за посещение, с което развиваме културен и поклоннически туризъм.

Участваме в проект на ЮНЕСКО и “Нешънъл Джиографик”, чрез който очакваме да привлечем туристи от Азия и Америка, по други два проекта ще направим още по-атрактивен древния и магнетичен Несебър.

- Голямата презастроеност не е ли пречка за правилното развитие на Слънчев бряг?

- Голямата презастроеност вече е факт. С решение 45 от 2005 г. на МС Слънчев бряг стана селищно образувание с национално значение и затова там се повишиха показателите за застрояване. Въпреки това все още има чаровни места - туристически комплекси с басейни, спа центрове, подходящи за семейства с деца и за по-богати туристи. Добрата хотелска база в Слънчев бряг, съчетана с културното наследство на Несебър и допълнителните услуги, създават прекрасни условия.

- Споделяте ли идеята шумните атракциони да се обособят в отделна зона, за да не нарушават спокойствието на летовниците?

- Това също е и моя идея и е нормално да се изнесат извън Слънчев бряг- към близките села. Така се прави по цял свят и никой на никого не пречи.


В категории: Несебър


Никита Джонсън се забули
Никита Джонсън се забули 20/01/2020, Понеделник 20:20 2
България Всички новини
Голямата дъщеря на Митьо Очите: Къде да види внучката си, вие бихте ли я закарали в ареста?! Голямата дъщеря на Митьо Очите: Къде да види внучката си, вие бихте ли я закарали в ареста?!

Много е сложно положението, казва Станислава за дългия престой на баща й под стража

Никита Джонсън се забули Никита Джонсън се забули Пенсионерка остави злато и пари, за да й развалят магия Пенсионерка остави злато и пари, за да й развалят магия

75-годишната жена станала жертва на измамничка

Близки и приятели на бургазлията Чочо ридаят неутешими, след като пенсионер с Мерцедес го уби на пешеходна пътека Близки и приятели на бургазлията Чочо ридаят неутешими, след като пенсионер с Мерцедес го уби на пешеходна пътека

40-годишният корабен агент оставя 7-годишно момиченце сираче и прекрасна съпруга

След 7 години! Галка от Каризма си плати водата След 7 години! Галка от Каризма си плати водата

Певицата с дълг от над 1500 лева

30% от българите не могат да платят сметките си навреме 30% от българите не могат да платят сметките си навреме

Само гърците са по-зле от нас в ЕС

Спипаха сводници, продавали 11 момичета за секс в казина и барове Спипаха сводници, продавали 11 момичета за секс в казина и барове

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на три лица за участие в ОПГ за трафик на жени с цел сексуална експлоатация

Пълен майтап! Николета Лозанова вече не е секс символ, Мара Отварачката я измести Пълен майтап! Николета Лозанова вече не е секс символ, Мара Отварачката я измести Ударни ремонти на инфраструктурата по селата – приоритет на Бюджет  2020 г. в Община Камено Ударни ремонти на инфраструктурата по селата – приоритет на Бюджет 2020 г. в Община Камено

Финансовата рамка възлиза на 13 017195 лева

Пиян заби Мерцедеса си в стълб, друг надрусан шофьор пък отнесе стена на къща в Пловдивско Пиян заби Мерцедеса си в стълб, друг надрусан шофьор пък отнесе стена на къща в Пловдивско

Двама са пострадали при един от инцидентите

Трагедия в Испания! Българин закла брат си насред улицата Трагедия в Испания! Българин закла брат си насред улицата

Сцената се е разиграла около 23 часа снощи

Почина бащата на Дуейн Джонсън - Скалата Почина бащата на Дуейн Джонсън - Скалата

Роки Джонсън си е отишъл след масивен инфаркт

Бившата на Абрамович се омъжи за гръцки милиардер Бившата на Абрамович се омъжи за гръцки милиардер

Пръснаха 6,5 милиона долара за сватбата

80 убити при нападение в Йемен 80 убити при нападение в Йемен

Йемернската армия обвини за нападението метежниците от движението „Ансар Алла“

Адвокатите на Tръмп: Има опасна атака срещу демокрацията Адвокатите на Tръмп: Има опасна атака срещу демокрацията

Същинската част по делото за сваляне на държавния глава започва в Сената във вторник

Ученичка се самоуби, искаха да я омъжат насила за 50-годишен Ученичка се самоуби, искаха да я омъжат насила за 50-годишен

Момичето произхождало от семейство на йезиди

Колумбиец инсценира отвличането си, за да не се ожени Колумбиец инсценира отвличането си, за да не се ожени

Приятели на бъдещия 55-годишен младоженец подали сигнал в полицията, че броени часове преди сватбата мъжът от отвлечен от двама въоръжени мотоциклетисти в южния град Питалито

За 9 месеца емигрантите са пратили в България почти 1 млрд. евро За 9 месеца емигрантите са пратили в България почти 1 млрд. евро

За цялата 2018 г. паричните преводи на сънародниците ни зад граница възлизат на 1,174 млрд. евро

Рокада на върха: Безос вече не е най-богатият в света според Forbes Рокада на върха: Безос вече не е най-богатият в света според Forbes

 Той отново бе детрониран от Бернар Арно

Лукс и скъпи джаджи: Как си харчат парите богатите деца на Дубай Лукс и скъпи джаджи: Как си харчат парите богатите деца на Дубай

Богатите деца на Дубай показват на света какво означава да имаш буквално най-доброто и да познаваш само лукса

Иван Костов Иван Костов Прокурорско-олигархичният център на властта нямаше да бъде възможен, ако политиците се чувстваха честни и негузни Виц на деня Виц на деня Според политкоректното определение псувнята вече не е словосъчетание на мръсни думи, а словосъчетание на думи с разширен емоционален диапазон Виц на деня Виц на деня - Ти обеща да се оженим тази зима!
- Нека бъдем честни. Та това зима ли е?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-силната вода в света са женските сълзи
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори