×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Войната с шума: Милиони се борят срещу звуковото замърсяване от самолети, трафик и дискотеки, но не печелят битката


Войната с шума: Милиони се борят срещу звуковото замърсяване от самолети, трафик и дискотеки, но не печелят битката
Години наред гражданите на Маями протестират срещу фестивала в града, но той така и не е преместен
26 Август 2017, Събота, 17:00 ч.
Източник: Нели ХРИСТОВА, 168 часа

Вицепремиерът Валери Симеонов реши да въдвори ред в Слънчев бряг


Шумни партита и още по-шумни проверки по морето накараха музиката на брега да замлъкне, поне засега. Вицепремиерът Валери Симеонов реши да въдвори ред в Слънчев бряг, а действията му бяха приети със смесени чувства. Собствениците на вили в близкия Несебър сигурно са му ужасно благодарни, ала работещите в сферата на забавлението моментално му отговориха с протест, пише 168 часа.

"Бях възнаграден с прекрасен изгрев след четиричасов сет, въпреки тихата музика. Благодаря на българското правителство, че цяла вечер следи за нивата на звука ми.

Сигурно съм нарушил съня на някоя риба".


Така световноизвестният техно DJ Крис Лейбинг коментира своето участие в България. Той остана и последният, който посрещна красивото утринно слънце на "Какао бийч" преди музиката там да заглъхне за този сезон. Организаторите, уплашени че Валери може да дойде и да конфискува техниката на някое от електронните величия, отмениха останалите дати от феста и решиха да съдят вицепремиера. Не е сигурно обаче, че са напълно в правото си. Звукът от мощните тонколони, насочени директно към водата, излъчват, е толкова силен, че

цяло лято не оставя жителите на град Несебър да спят.

Те многократно са започвали подписки за ограничаването на фестивала или неговото премахване. Опитите им успяват само веднъж, когато фестът се намира на стадиона между Несебър и Слънчев бряг, но "Солър съмър" успява да се завърне на морския бряг на следващата година.

Проблемът с шума обаче не идва единствено от музикалните събития и далеч не е беда само в България. Световната статистика показва, че шумовото замърсяване е вторият убиец на невинно население след замърсения въздух. Неприятните звуци причиняват стрес, който от своя страна


отключва различни болести на сърцето, затлъстяване и дори рак.


Гръцко изследване, проведено наскоро, показва, че всеки 10 децибела над нормата покачват значително риска от хипертония. СЗО също публикува данни, които свързват градския шум с когнитивно увреждане, нарушен сън, тинитус и сърдечносъдови заболявания.

Проучването показва, че само в Германия шумът от движението на превозни средства предизвиква около 1629 сърдечни удара всяка година.

"Дори и все още да нямате здравословни проблеми, то качеството ви на живот ще бъде силно занижено", казва д-р Арлайн Л. Бронзафт, еколог-психолог, който изучава темата за шумозамърсяването през последните години. А ето какво показват неговите изследвания: около 40% от населението на ЕС е изложено на шум от уличен трафик на нива над 55 децибела (звуковете над 30 децибела нарушават съня и ученето.)

В Ню Йорк например шумът от движението в "Мидтаун" е между 70 и 85 децибела, докато в Лос Анджелис ресторантите постоянно произвеждат между 80 и 90 децибела. Изследването на СЗО още показва, че близо 1,6 милиона години здравословен живот се губят годишно от западноевропейците.

Летища, ремонти, летни фестивали, коли, туристи. В последните години проблемът на хората с дразнещите звуци става все по-голям. И е напълно нормално, че цели общини започват неравностойна битка с шумовото замърсяване.

Най-шумното място на Земята си остава Ню Йорк с близо 9 милиона жители, постоянно кръжащи такстита, непрестанни ремонти и бурен нощен живот. Но и в Златната ябълка не могат да се справят с нарастващия проблем.

Около 420 000 оплаквания от шума са постъпили на горещата линия 311 през 2016 г. Двойно, ако не и тройно повече от тези през 2011 г. Най-многобройни, разбира се, са тези от силна музика - близо 224,070.

Как се справя Ню Йорк с това? Никак. Градът продължава да се пълни с хора.

И въпреки правилата и законите, които се въвеждат, урбанизацията не прощава на обикновения гражданин.

Според проучванията на СЗО най-опасен за здравето е рязкият шум от двигателите на кацащ самолет. Жителите на цели квартали, дори и в България, непрестанно се оплакват от приземяващите се вечер самолети. Но докато в родината ни подаващите жалби, например в бургаския блок 55, са едва стотина, то по света положението е много по-сериозно.


На всеки пет минути лондонското летище "Хитроу" получава оплакване


заради силния шум. За периода януари - октомври 2016 г., срещу него са подадени 84 хиляди жалби. Ала според екипа на "Хитроу" всички те идват от едва 10 човека и далеч не се притесняват да започнат строежа на още една писта, за която са предупредени, че ще предизвика недоволство в населението.

121 хил. оплаквания пък са получени в американското летище “Шарлот-Дъглас” за тази година. Това е близо с 80% повече от жалбите, подадени през 2016 г., които наброяват 67 793. Екипът на летището обаче споделя мнението на своите британски колеги. Според тях, след като се е увеличил трафикът през гейтовете и полетите, е


напълно нормално шумът да е малко повече.


Но, разбира се, 89% от тези 121 хил. оплаквания идват едва от 25 адреса. Това означава, че хората там до такава степен са нямали работа и са запълнили свободното си време за последните 8 месеца, като са пускали жалби срещу летището на всеки две минути.

Освен механичиня звук от коли, самолети и съседа, който кърти стената в 7 часа сутринта, хората сами по себе си създават прекалено много шум.

Високо говорене или шепнене от много хора на едно място също е част от проблемите на претъпкания град. Навярно хората в провинцията никога няма да разберат, какво е в продължение на 24 часа някой непрестанно да говори под терасата ти.

Но тези, които пребивават в големите градове, и най-вече в онези, които се смятат за туристически, биха жертвали всеки спечелен лев от пътешественици в замяна на само няколко минути тишина.

Най-големият проблем за жителите на Барселона през последните няколко години са именно туристите. Те са живият пример, че ако един град се жертва в името на масовия туризъм, то той ще бъде изоставен от своите жители.

30 милиона заливат каталунската столица всяка година, а правителството се опитва с всички сили да отдалечи хотелите и апартаментите, в които отсядат от Стария град.

Действията са предприети от 2014 г. и до днес броят на местата, където можеш да отседнеш в центъра на Барселона, наистина е намалял. Но това не помага на гражданите, защото шумът от разхождащите се туристи и партитата, които те си организират, не намалява.

Те признават, че туристическата дейност носи 17% от БВП-то на страната и е помогнала да се открият близо 80 хил. нови работни места. "Ала за кого?" питат последните останали месни жители, които са на път да напуснат града.


А след истерията по "Игра на тронове", но и много преди това, хората на Дубровник също са на път да се изнесат


напълно от града. Само за един ден от август 10 388 си купуват билет, за да се разходят по известните стени, защитаващи града. Само си представете и всички онези, които са решили да останат в ниската сянка на сградите, уплашени от жегата.

"Тълпите и шумът принуждават хората да се изнесат от тук", казва Марк ван Блоен, който живее в града от седемдесетте. И това не е само лятото, когато круизните кораби акустират на красивото хърватско пристанище. През зимата


градът е изпълнен с екипи, които снимат не само "Игра на тронове", но и "Междузвездни войни" и "Робин Худ".


Може би това е единственото място, на което наистина се взимат мерки. След като два круиза едновременно акустират на пристанището на Дубровник, претъпвайки града с шумни туристи, кметът решава да вземе превенцията в свои ръце.

В бъдещите планове за устройството на града са включени клаузи, които могат да ограничат достъпа на туристи до капацитета на стария град, който е 8000 души.

Нито човек повече. А това дали бройката се спазва, ще бъде контролирано с 116 камери, които да броят хората, които влизат и излизат от него.

Малта също е доста популярна туристическа дестинация. Но проблемът й далеч не идва от шумните тълпи. Там гражданите също се оплакват от неприятните звуци, но на натоварените пътища. Техните притеснения са чути толкова далеч, че не вицепремиерът им, а цялата Европейска комисия започна борба с шума от автомобилите.

Страната може да бъде глобена от Европейския съюз заради неспособността си да измисли решение как да се справи със звуците на трафика. Макар и проблемът да е налице и правителството да търси начини за неговото решаване, такива очевидно не могат да бъдат намерени.

Връщайки се обратно на музикалните фестивали и партита, Валери Симеонов гордо заяви в национален ефир: "Дисциплиниращият ефект от Акция "Тишина" през почивните дни е налице." Но дали наистина е така? Световният опит показва, че дори целият Маями да се вдигне срещу най-шумния фестивал в града и дори кметът му да е на страната на народа, той не може да бъде спрян.


По света хората са намерили различни начини да не пречат на обикновените граждани,


които искат да поспят. Така например фестивалът Tomorrowland в Белгия се организира в полето, далеч от цивилизацията. Той е най-голямото събиране на DJ-и от цял свят. Билетите за него се разпродават за секунди, тълпите са огромни, но оплаквания почти няма.

В Румъния концертите, които продължават до 8 сутринта, се провеждат в стадиони, за да пречат възможно най-малко на хората. В Хърватия Ultra Europe продължава едва до 12 вечерта, а след това светлините угасват и всички се връщат обратно по леглата. В Сърбия фестивалът Exit е барикадиран зад стените на стара крепост, които не пропускат шума до житителите на Нови Сад.


Но не навсякъде е така. Години наред Маями води битка


с най-големия електронен фестивал Ultra Miami. Сцените, на които се качват най-големите имена в съвременната електронна музика, са точно между сградите, в които се намират домовете на обикновените граждани на Маями.

Всяка година те започват подписка за премахването на фестивала от мястото, на което се провежда от 1999 г. насам.

Техният глас е чут от кмета на града, който започва своя кампания, с която да забрани на организаторите да използват терена за фестивал от подобен ранг, ала тази война се води вече пет години. Ultra 2018 вече е обявен и, както става ясно, нищо не може да спре няколкодневните концерти.

Най-големите клубове в града Heart Nightclub, E11even и Club Space също попадат под нападенията на недоволни от шума съседи. Многократно те плащат глоби за децибелите, които пречат на съня на жителите на Маями. Но така и не успяват да бъдат премахнати, а собствениците са непоклатими: "Тези клубове са тук още преди сградите да бъдат построени


Да са мислели, когато са ги проектирали."


Също толкова голям фестивал, колкото Ultra, е Coachella, който продължава два уикенда и привлича по 90 000 на ден. Сцените, макар и построени в пустинята, не са чак толкова далеч от гражданите.

Рок банди, DJ-и и поп изпълнители от цял свят пристигат, за да зарадват своите фенове в долината Коачела. Но ако собствениците на къщите в близост до фестивала не са меломани, то тези няколко дни от годината се превръщат в истински кошмар за тях. Част от оплакванията включват:

"Музиката се чува перфектно в хола ми" и "Тази година на на главата ми думкат поне само барабаните."

На Острова известният рокфест Glastonbury в продължение на 40 години водеше война с местното население на град Пилтън. В уикендите, когато се провеждат коцертите, хората не успяват да спят, а много от тях дори планират лятната си почивка извън страната така, че да съвпада с датите на Glastonbury. Пиртън обаче не е единственият град, който чува музиката от феста. На 4 км от сцените се намира Шептон Малет. И въпреки отдалечеността си, там жителите също подават жалби.

През 2016 г. фестивалът едва не губи лиценза си, след като рок групата Muse надвишават позволената стойност на звука с "шокиращите" 3 децибела.

Оплакванията заваляват, макар и това нарушение да е траело едва 15 минути в края на концерта на бандата.


Glastonbury отива на съд,


но по този начин местните сами слагат край на войната с феста, без да искат. Въпреки оплакванията и съдебния процес, лицензът на събитието е подновен, и то за неопределено дълго време.

На родна земя войната с шума започна едва след проверките на Валери Симеонов. Но за разлика от световната практика - едни да мърморят, а други да се правят на глухи, тук проверката наистина стресна "вредителите". Интересно е обаче


дали музиката наистина пречи на хората.


Голяма част от населението бе на мнение, че Слънчев бряг не е курорт, където хората търсят тишина и спокойствие. Но проблемът не е само там.

Жителите на Каварна трябваше да "изтърпят" "Каварна рок фест", въпреки че повечето от тях твърдят, че шумът не им пречи и са свикнали през годините да губят няколко нощи здрав сън. Същото беше и с несъществуващия вече Spirit of Burgas. В продължение на години живеещите в първите блокове след Морската градина се оплакваха, че фестът не ги оставя да спят, ала организаторите успяха да се справят и с този проблем, раздавайки безплатни билети като компенсация на хората, засегнати от шума.

Тези фестивали вече не се провеждат, но причината далеч не е оплакването на хората от шума. Дали Solar Summer ще се завърне следващата година, или шумът, който ще вдигне септември месец в парка на софийското летище, ще е за последно, предстои да разберем.

Засега поне жителите на Несебър, за разлика от събратята си по съдба навсякъде по света, могат да спят спокойно.

В категории: Животът


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
Алчо
27.08.2017 00:15:45
1
2
От 15 години не може да се спи! Крайно време е! Марш Помаци мръсни!
4.
Jovanito
26.08.2017 22:52:28
2
1
Veri, Veleri , Valeri ,Valeri be , kude si be ? izkaraj shumomera ot zvaitera i im vijz smetkata na tez mutrageni !
3.
Бургазлия
26.08.2017 20:55:20
2
5
Лошо няма в действията на Симеонов, но е хубаво първо да въведе ред в строежа на кооперацията си в к/с Зорница. Няма делник, няма празник. Всеки ден между 14 и 16 часа шума е невъобразим. Сякаш нарочно, точно по това време се разработват.
2.
Бургазлия
26.08.2017 19:52:24
3
2
Веднага Винкело да се намеси!!! АМА ВЕДНАГА!!!!
ААА МА ХА! ЩЕ ВИ ТОРМОЗЯТ ГАДНИТЕ САМОЛЕТИ НЕДНИ!
1.
Ivan
26.08.2017 19:42:06
8
2
Az sam jitel na nesebar i na men ne mi prechi na baba mi i dqdo mi im preche ama kato
Iskat da si dadat kvartirata pod naem ne im prechi inache nqma koi da im q napulni
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мораториум върху кредитите до март 2021 г. заради втората вълна на COVID Мораториум върху кредитите до март 2021 г. заради втората вълна на COVID

Решение за това е взел Европейският банков орган, а БНБ ще се съобрази с него

 

Правителството отпусна допълнителни 2,5 млн. лв. за образователни програми Правителството отпусна допълнителни 2,5 млн. лв. за образователни програми

Ето как ще бъдат разпределени средствата

Дъpжaвaтa щe пoeмa тaĸcитe нa cтyдeнти, peшили дa ocтaнaт в Бългapия Дъpжaвaтa щe пoeмa тaĸcитe нa cтyдeнти, peшили дa ocтaнaт в Бългapия

Taзи възмoжнocт щe вaжи caмo зa cтyдeнтитe в oпpeдeлeни cпeциaлнocти, ĸoитo пpocвeтният миниcтъp щe избиpa вcяĸa гoдинa

Язовир „Камчия“ никога не може да се напълни заради ВЕЦ-а, губят се 60-70 млн. куб. м вода Язовир „Камчия“ никога не може да се напълни заради ВЕЦ-а, губят се 60-70 млн. куб. м вода

Включването на „Порой“ и „Ахелой“ към водоснабдяването на Бургас не върши работа, само ще си разделят стотина милиона без търг, смята активистът от сдружение „Балканка“

Подкрепете Бургас за годишните награди в туризма Подкрепете Бургас за годишните награди в туризма

Общината се представя в Годишните награди в 3 категории: "Туристическа атракция/обект", "Специализиран туризъм" и "Туристическа община - специална награда 2020".

Ева Веселинова хвърли истинска бомба, показа шокираща (СНИМКА) Ева Веселинова хвърли истинска бомба, показа шокираща (СНИМКА)

Красивата блондинка и любимка от малкия екран ще става майка на близнаци

Почина възрастната жена, пребита от 16-годишна пред банкомат в София Почина възрастната жена, пребита от 16-годишна пред банкомат в София

Вследствие на травмите Дафинка Милева е получила белодробна емболия

Държавата ще помогне с 10 до 20% от оборота на затворените заради ковид бизнеси Държавата ще помогне с 10 до 20% от оборота на затворените заради ковид бизнеси

Идеята е да докоснем абсолютно всички сектори, които са засегнати от противоепидемичните мерки и които са в заповедта на здравния министър, обясни колегата му Лъчезар Борисов

Агенция по заетостта за опашките в Бургас: Гражданите да използват електронни и дистанционни форми за регистрация Агенция по заетостта за опашките в Бургас: Гражданите да използват електронни и дистанционни форми за регистрация

Факт е, че много хора все още предпочитат ползването „лице в лице” на услугите на институциите, в т.ч. и на бюрата по труда

 

Предвиждат се по-добри условия за заплащането на труда на служителите в социалните услуги Предвиждат се по-добри условия за заплащането на труда на служителите в социалните услуги

Ето решението на Министерския съвет

Йозеф Сайер, гейовете и водосточната тръба на лицемерието Йозеф Сайер, гейовете и водосточната тръба на лицемерието

На гей парти - с наркотици в раницата. На политическата трибуна - с лицемерни филипики в защита на "традиционните ценности". За лицемерието на политиците популисти

Nasdaq изхвърля компании, управлявани само от бели хетеросексуални мъже Nasdaq изхвърля компании, управлявани само от бели хетеросексуални мъже

Новите правила ще изискват повечето регистрирани компании да ги спазят или публично да обяснят защо не могат да назначат жена и представител на малцинство в бордовете си

 

За първи път трансплантираха успешно органи от пациент, прекарал COVID-19 За първи път трансплантираха успешно органи от пациент, прекарал COVID-19

Операцията включвала вземане на двата бели дроба от 72-годишна жена, която е била лекувана от мозъчен кръвоизлив и е била регистрирана като донор

Актрисата Елън Пейдж смени половата си идентичност Актрисата Елън Пейдж смени половата си идентичност

Номинираната за оскар Елън Пейдж участва и в други известни филми като "Генезис" (Inception) и X-Men, а неотдавна - в сериала The Umbrella Academy на Netflix

 

Стана ясно кой е евродепутатът, спипан в гей бардак Стана ясно кой е евродепутатът, спипан в гей бардак

Сайер бе считан за най-разпознаваемият унгарски евродепутат и до този момент поддържаше твърди консервативни позиции

 

Англия затяга мерките срещу COVID-19, а в Австрия ги облекчават Англия затяга мерките срещу COVID-19, а в Австрия ги облекчават

Затварят на острова магазините, които не продават стоки от първа необходимост и в градовете, където досега те работеха

Петима загинали в Трир, почина и бебе, след като автомобил се вряза в пешеходци Петима загинали в Трир, почина и бебе, след като автомобил се вряза в пешеходци

Алкохолната проба на шофьора е положителна, не е терорист

Скандал в Брюксел: Евродепутат в дива оргия с 25 мъже, полиция нахлу в бардака и... Скандал в Брюксел: Евродепутат в дива оргия с 25 мъже, полиция нахлу в бардака и...

Политикът бил задържан от полицаите, но се изрепчил, че има депутатски имунитет

Тотално затваряне в Турция: Забраняват на хората да излизат от домовете си Тотално затваряне в Турция: Забраняват на хората да излизат от домовете си

Хората ще си стоят затворени вкъщи от петък вечерта до неделя сутринта, новите мерки влизат в сила от днес, 1 декември

101 годишна италианка пребори испанския грип и три пъти COVID-19 101 годишна италианка пребори испанския грип и три пъти COVID-19

Лекарите са напълно зашеметени

Жозе Моуриньо, мениджър на "Тотнъм" Жозе Моуриньо, мениджър на "Тотнъм" Ние сме като пони на конно състезание. Виц на деня Виц на деня - Вие с компютрите на "ти" ли сте, или на "вие"?
- На "твойта мама" съм!
Виц на деня Виц на деня - Тате, един в училище ме нарече гей.
- И преби ли го?
- Не можах, толкова е сладък...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не знам вас какви аромати ви възбуждат, ама мен кисело зеле със свинско направо ме побърква!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори