×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Коремната болка при децата- хирургичен или хранителен проблем?


Коремната болка при децата- хирургичен или хранителен проблем?
Доц. д-р Красимира Калинова е републикански консултант по детска хирургия за Бургас, Сливен и Ямбол
27 Юли 2017, Четвъртък, 17:31 ч.
Автор: Флагман.бг

Ако коремната болка е с инфекциозен произход, тя най-често е коликообразна , причиняваща спазми, локализирана в областта на пъпа

Доц. д-р Красимира Калинова е републикански консултант по детска хирургия за Бургас, Сливен и Ямбол. Има две специалности- обща и детска хирургия, както и множество специализации в чужбина. Доц. д-р Красимира Калинова ще преглежда в университетска болница „Дева Мария“ всеки уикенд до края на август

-Доц. Калинова, много са причините за коремните болки при децата, особено през лятото. Как родителите да разберат дали проблемът е хранителен или трябва да посетят лекар?

-Коремната болка е често срещан симптом в детска възраст и е граничен проблем на педиатри и детски хирурзи. Всяко дете реагира с различен комплекс от симптоми, включващ още гадене,повръщане или температура. Децата отказват да се хранят понякога и това е началото на проявата на хирургичен проблем. Хранителните неблагополучия са вследствие на грешка в диетата или ентеровирус.

Инфекциите са втората по честота причина. Те могат да засягат стомашно-чревния тракт, но и въобще да не са свързани с него. Проблемът може да идва от страна на бъбреците, на пикочния мехур, дори от органите в гръдния кош и ушите.Ротавируси и ентеровируси причиняват чревни вирусни инфекци с подобни симптоми- профузни повръщания, разстройство, обезводняване, температура.

Коксаки вируси причиняват така наречения летен грип. Могат да бъдат много сериозни и да доведът до миокардит, но най-често се проявяват като така наречената херпангина. Летният грип се проявява с  болки в мускулите, умора, безсилие, болки в очите и температура.

Ако коремната болка е с инфекциозен произход, тя най-често е коликообразна , причиняваща спазми, локализирана в областта на пъпа. Рядко е непрекъсната. Температурата не е задължителна при чревните инфекции. При някои деца повръщането е водещо. Загубата на течности трябва да се лекува, но майката не трябва да се плаши прекалено много, особено ако детето й е извън кърмаческия период.
Понякога болките в корема при децата се дължат на метеоризъм, повишено образуване на газове, което причинява силен дискомфорт заради подуването на корема.Причините за метеоризма и отделянето на газове при децата са същите като при възрастните. Случва се след консумация на определени храни като боб, леща и други варива, зеленчуци и газирани безалкохолни напитки. Дъвченето на дъвка също е свързано с по-голямо поглъщане на въздух, което също допринася за метеоризъм.

Напрежението в стомаха може да се дължи и на твърде обилно хранене, независимо дали случаят е единичен или прехранването е системно. Детският организъм е силно чувствителен. На храносмилателната система може да повлияе негативно непознатата храна, твърде пикантната, мазната, развалящата се, която стомахът на възрастния би понесъл. Болката в корема може да е и заради алергия от храна. Причините, обаче, могат да бъдат и извън тялото на детето. Преди да се тревожим излишно е добре да се поинтересуваме за физическите натоварвания, които се провеждат в детското заведение или училище. Ако децата са правили коремни преси, играли са по-интензивно – оплакването най-вероятно идва отстрана на мускулите. Но болката в корема понякога може да е и симптом на менингит.

Отравянията на организма също предизвикват болки в корема. Интоксикацията може да бъде както хранителна, така и от ухапване от насекомо, консумация на нехранителни продукти, излагане на детето на тютюнев дим. Понякога емоционалният дискомфорт също може да се прояви с болки в корема. И най-накрая проблемът може да е хирургичен: апендицит, чревна непроходимост, чревна инвагинация,заклещена херния или възпалителни процеси на предна коремна стена или в коремната кухина.Тези хирургични диагнози имат сходно и много  диференцирано проявление в отделните възрастови групи при децата.

-Бързо ли се развиват тежките състояния при най-малките?

За кърмаческата възраст е характера инвагинацията- форма на чревна непроходимост, която е много опасна. Като цяло причините за болестта не са напълно уточнени, но често се предизвиква от възпалителен процес в тънките черва.  За съжаление болестта може да доведе до некроза на червата, до пълно увреждане на лигавицата и затова изисква спешна хирургична намеса. Острият апендицит е друга много позната диагноза, за която винаги трябва да имаме едно наум, ако детето се оплаква от болки в корема. Болки в корема може да има и при перфорация на черво, разкъсан черен дроб или слезка. Основните спешни диагнози в детска възраст са илеус, перитонит или сепсис, дори и минимално съмнение за някоя от тези диагнози изисква своевременна консултация с детски хирург.

-Възможно ли е коремната болка да бъде животозастрашаваща?

-Да, възможно е. Животозастрашаващи могат да бъдат проявите на възпалителни процеси на  апендикса и неговите усложнения, заклещени хернии или проявите на чревна непроходимост. При всяка диагноза в детска възраст е много важно да се прецени моментът за операция. Така се предотвратяват бъдещи усложнения.

-Вие сте един от малкото детски хирурзи в България. Какви са проблемите сред най-малките, с които най-често се сблъсквате?

-В България детските хирурзи са около 40 и това е проблем, който ще се задълбочава. В Бургас също броят е много малък. Аз съм републикански консултант по детска хирургия за Бургас, Сливен и Ямбол и  имам впечатление, че родителите не са добре информирани за ограниченията  във възрастта на децата, които могат да бъдат оперирани от общи хирурзи.Има определена специфика в диагностицирането, възрастта и оперативната тактика за различните детско-хирургични заболявания.При новородените проблемите са най-често заради вродени заболявания. Времето за тяхната корекция често е ограничено и мерки трябва да се вземат веднага. При деца до 3-годишна възраст също има хирургични заболявания, които изискват спешна оперативна намеса.

В категории: Здраве


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори