×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Опозицията в Бургас подгря преди утрешната сесия: Общината се превърна в агенция за недвижими имоти


Опозицията в Бургас подгря преди утрешната сесия: Общината се превърна в агенция за недвижими имоти
Общината да спре да продава имотите си, защото ще остане без собственост, призова Евгений Мосинов(вляво)
24 Юли 2017, Понеделник, 12:21 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимки: Авторът

„Общинската собственост се продава тогава, когато общината не може достатъчно ефективно да я стопанисва и управлява”, категоричен е Евгений Мосинов

Продажбата на осем общински жилища в Бургас ще се разисква на утрешната сесия на Общинския съвет, подгряха напрежението преди утрешната сесия от опозиционната БСП. Социалистите днес дадоха извънредна пресконференция, на която отбелязаха, че са силно притеснени, че общинските имоти постепенно намаляват - само се разпродават, без да се прави нищо ново.

"Данни показват, че общината продава по 20 жилища на година, а не строй нито едно", отбеляза председателят на групата на БСП в ОбС Бургас Евгений Мосинов. Той допълни, че освен утрешните продажби на апартаменти се очаква да бъдат ликвидирани и 5 съсобствености, една от които в Гръцката махала. Ще се разпродадат 4 парцела под сгради, включително и в Крайморие - под един ресторант, който е изоставен. Има 3 празни терена в Братя Миладинови и Зорница, които скоро няма да са общински, подчерта Евгений Мосинов.

Опасявам се, че общината се превръща в агенция за недвижими имоти. Общинската собственост се продава тогава, когато общината не може достатъчно ефективно да я стопанисва и управлява, когато има достатъчно сериозно инвестиционно намерение, нуждаещо се от подкрепа, а не просто защото й трябват пари. По този път няма да стигнем далече. И след този кмет и след тази администрация Бургас ще продължи да съществува и ще трябва да бъде финансин. От какво обаче?”, пита бившият председател на общинския съвет на БСП.

Относно общинските жилища се обсъждат промени в Наредбата, които дават малко повече гъвкавост. Досега можеха да се настаняват само семейства със сключен формален брак, но не и другата популярна форма на съжителство и отглеждане на деца „фактическо съжителство”. 

Също така прави се първи път опит да се премахнат „вечните наематели” на общинските жилища. Оказа се, че около 40 жилища се обитават повече от 15-20 години. Общинските жилища са по принцип за едни по-кратки периоди от време. 

Сега правилото ще е 5 години при начално настаняване, плюс допълнителни 5 години, ако отговарят на условията. Тоест 10 години. Прави се и едно друго облекчение – вече желаещите трябва и/или да имат постоянен адрес.

Въпросът е имаме ли ресурс да посрещаме тези желаещи. Чакащите, таргетирани в определена група в момента са около 300, чакащите и подали молба изобщо са около 900. Тоест за всяко жилище чака поне по още 1 човек или семейство. Общината се нуждае от едни нови жилища, добри жилища, а не само панели. Към днешна дата обаче е ясно, че общината не може да строи нови жилища със средства от ЕС. От капиталовата програма, ама можехме да заделим за нови жилища. От ГЕРБ искаха терени, такива терени имаше в Меден Рудник, но се опасявам, че вече са разпродадени. Това е проблем, които целият общински съвет трябва да постави пред кметската администрация”, обясни Мосинов.

БСП като опозиция въобще няма да мълчи през отпускарския август. Мосинов загатна, че „мисли да злоупотреби със спокойствието на властта, защото именно това е функцията на опозицията-да бъде постоянен дразнител на властта”. „Не мисля да премина в лятното спокойствие на Бургас и морето и всички песни за него”, подчерта общинският съветник.

В същото време от БСП се похвалиха, че ще имат сериозно присъствие на Бузлуджа през уикенда. Местната структура ще организира 5 автобуса и над 30 автомобила за митинг-събор на паметното за социалистите място, където ще се чества 126 години от учредяването на левицата.

„Общо над 1 000 човека от областта и 400 от Бургас ще вземат участие в тазгодишния събор. За максимално сме направи удобна транспортна схема, не като общинската. Автобусите ще минат по населените места, хората ще се вземат от място. По същия начин сме организирали и по комплекси, за да не струпват автобусите в центъра на града. Връщането ще е по същия начин, като целта е максимално удобство за всички участници”, обясни по време на пресконференцията председателят на общинския съвет на БСП- Бургас Живко Господинов.

Той сподели и за едно свое искане, което е отправил към община Бургас заедно с младежката организация на партията, относно войнишките паметници в с. Изворище и кв. Лозово.

Това е инициатива на Младежката организация на БСП-Бургас. Искането е входирано на 6 юни, отговор и към днешна дата няма. Това не е политическа инициатива, състоянието на културно-историческите паметници е в окаян вид. Целите са обрасли с трева и бурени, на единия липсват болтове, които задържат плочата. Нямат никакъв естетически вид”, поясни Господинов.

Изненадан съм от поведението на община Бургас, казвам го като общински съветник. Тук става дума за паметна плоча в с.Изворище и градинката на войнишкия паметник в кв. „Лозово”. Почвам да си мисля, че липсата на отговор е част от политиката на забравяне на община Бургас на съставните селища и квартали на града. Това е много неприятно”, каза пък Мосинов.

На пресконференцията бе засегнат и въпросът с комарите в бургаския кв. Крайморие. Жители на вторият курортен квартал в Бургас се молят да бъдат отървани от нашествието на паразитите. Самият Мосинов има жилище в Крайморие и често се среща с хора от квартала, които са му заострили вниманието върху този проблем.

„Това е вторият курортен квартал на Бургас, с преспектива за едно много бързо развитие, който в момента поема един от най-големите потоци плажуващи, заради добрата концесия на плажа в Крайморие. Не е сериозно общината да не помисли и за кварталите си. Бургас не е само Богориди”, заключи Мосинов.

В категории: Бургас , Политика


8
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
8
Коментара по темата
8.
наблюдател
25.07.2017 07:57:09
0
0
Флагман, строи се пише с и, не с й, тъй като ударението е на и.
7.
Mosinov
24.07.2017 20:55:44
0
2
Верно ли тъй говори Мосинов? Общината продава, пък не строЙ? Бах ти неграмотника...
6.
Запознат
24.07.2017 18:21:18
1
10
Момата колко имота умишлено прахоса - Калодрума, Стадионите Черноморец и Лазур, а колко други с негово участие преди още да е кмет се продадоха за жълти стотинки. Ама той и бившия съпартиец на Себелия Мосинов Пиян Костадинов също доста народ уреди напримем Чаморджиев в Лазур ...
5.
Маринов
24.07.2017 17:30:36
1
10
Суджук от Добрич, скоро и в другите градове.
4.
Igri na kasmeta
24.07.2017 16:57:18
0
16
На момата родата да са добре ,а другите да го духат- mada faka,
3.
Клио
24.07.2017 16:56:01
1
12
Някой даряват на община Бургас а те продават
2.
Аз
24.07.2017 16:36:01
1
14
Тъпанарите да бяха продали стадион Черноморец навремето, сега ще им го вземат без пари...
1.
Бургазлия
24.07.2017 16:35:15
0
19
А да не говорим че продават на цени като за тях си...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори