×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Ето кой трябва да почерпи днес
  • Днес /петък/ от 9:00 до 17:00 часа заради строително-монтажни дейности на ул. "Янко Комитов" на светофарното кръстовището на входа към МОЛ "Галерия" движението ще е затруднено
НА ЖИВО

Днес Приморско навършва 20 години от обявяването му за Община


Днес Приморско навършва 20 години от обявяването му за Община
18 Юли 2017, Вторник, 13:51 ч.

Община Приморско  е първата община – рожба на демокрацията в Бургаска област. Тя е създадена доброволно по волята на хората от град Приморско, село Писменово, село Ясна поляна и  село Ново Паничарево през 1997 година (Указ № 258 от 18.07.1997 година на Президента на Република България). Впоследствие, към общината доброволно се присъединяват:  Китен (април 2001 г.) и село Веселие (април 2002 г.).

Община Приморско се намира в югоизточната част на Република България. На изток граничи с Черно море, на запад и на север с община Созопол и на юг с общините Царево и Малко Търново.

Общата площ на община Приморско е 350,7 квадратни километра, която е 4,61% от територията на Бургаска област и 0,32% от територията на Република България.

Територията на общината обхваща шест землища: на град Приморско и Китен и на селата Ново Паничарево, Ясна поляна, Веселие и Писменово.

Център на общината е град Приморско. Градът се намира на 450 километра от столицата София и на 50 километра от град Бургас – четвъртият по големина град в България.

Транспортно – географското разположение на общината е много добро. През нея преминава път Е87 от Бургас за Малко Търново. В непосредствена близост до територията на общината преминава път 98, който е свързан с град Приморско чрез отсечката: път 98 – Ново Паничарево – Ясна поляна – Приморско.

За по – нататъшното развитие на транспортните връзки на общината с останалите градове от България и Европа допринася изградената автогара (транспортен терминал) в град Приморско, предстоящото пускане в експлоатация на модерна автогара в село Китен и на летище за малки самолети и чартърни полети в землището на общината.big 53 image-1

Най-голямата придобивка и предимство на община Приморско е, че тя граничи с Черно море и че плажната ивица на общината е най-дългата и най-широката от всички общини на Южното Черноморие.

Най – ранните исторически сведения за територията на общината са получени от потъналите селища при устието на река Ропотамо – III то хилядолетие преди Новата ера. При археологически разкопки през 1922 година около кладенчето “Качъка” са открити също останки от праисторическо езерно селище.

Наличието на “Долмените” – мегалитни паметници на материалната култура на древните траки, на североизток от “Качъка”, в околностите на “Ченгер”, също са доказателство, че тук са живеели различни племена.

От времето на Траките са останките на внушителна крепост, намираща се западно от връх “Китка”, на десния бряг на река Ропотамо.

По време на римското владичество (I – IV век след Новата ера) в днешните земи на общината е съществувало римско селище, доказателство за което е намерения хромел от бял варовиков шуплест морски камък.

От времето на гръцката колонизация са намерените каменни останки при устието на река Ропотамо, известни като “Вълчановото кале”, които се индефицират с мястото на късното антично селище Ранули и съществувалата до XIV век крепост с име Ропотамо.

При завладяването на Българското царство от османците, крепостта Урдовиза попада в отделната привилегирована област “Хасекията” – част от свещенните имоти на султан Мехмед I. Тази област се намирала югозападно от днешно Приморско и включвало териториите на10-15 села, сред които са Китен, Ясна Поляна, Писменово и др.

Руско – турската война (1877 – 1878) не донася така желаната свобода на хората от Странжанския край “Хасекията”. Съгласно решенията на Берлинския договор, много български села остават в пределите на Турция. До 1912 година границата с Турция е минавала на 4 километра от село Кюприя (Приморско) през залива Атлиман, а в  село Алан Кайряк (днес Ясна Поляна) е имало граничен контролно пропусквателен пункт.

Хиляди жители на Странжанския край напускат селата си и се заселват не само в днешните земи на общината, но и във вътрешността на България.

Те са и първите които се включват в подготовката и провеждането на Илинденско – Преображенското въстание (1903 г.).

Днес от камбанарията на изминалото време, можем да направим извода, че странжанските заселници, със своя бит, култура, трудови навици и поведение придават окончателно облика  на съществуващите села или в новосъздадените от тях села в района Нещо повече,много от тези селища имат обща историческа съдба, обща култура и родствени връзки.

На 15 май 1879 година на полуостров Кюпрюбурун (гръцко име Зонарита) е създадено селището Кюприя от четирима души заселници от странджанските села Заберново и Ургури (Българи). На 25.01.1910 година  се провеждат първите общински избори и за кмет на село Кюприя е избран Станчо Костадинов (1844 – 1956) изиграл съдбовна роля за развитието на селото.

При подмяната на имената на селищата в България от чужд произход през1934 година, село Кюприя е  преименувано в село Приморско (Указ на Н.В.Цар Борис III, “Държавен Вестник”, 1934 година).

През 1939 година в село Приморско е построено пристанище. Чрез него местните хора са търгували с Турция и Гърция, изнасяйки въглища, дърва, минни подпори и траверси. От 1922 година до 1944 година – района на село Приморско и село Китен е бил традиционен износител на траверси за БДЖ.

Важно събитие за живота на хората не само от село Приморско, но и за цялата страна е изграждането на Международния Младежки Център – Приморско (Разпореждане на Президиума на Народното Събрание № III 5052 от 02.07.1955 година и Писмо на Министерския Съвет №49 от 21.03.1956 година). Строителството започва през пролетта на 1957 година.

По случай 1300 години България с Указ №2190 от 16.10.1981 година на Държавния съвет на НРБ, село Приморско е обявен за град.

Историята на  Китен е вървяла паралелно с тази на град Приморско, но носи в себе си своето специфично обаяние, което обогатява региона.

През 1931 година на полуостров Урдовиза пристигат заселници от Източна Тракия и построяват 14 малко къщи “тип шаронски” по програмата на французина Рене Шарон. Погледнати отдалеч къщичките наподобявали китка и от 1932 година селището носи името Китен (красив, прекрасен).

През 1962 година  Китен получава статут на национален курорт.

Интересна е и съдбата на най-голямото странджанско село Ново Паничарево. То е основано през XIV век при голямото преселение на българи от родопския край. Първото му наименование е Чинакчи (Паница) и се е намирало в местността Юртя. По-късно поради икономически причини се премества в местността :Старото село” и приема името Паничарево. След Освобождението, през1881 година се установява на трето място, където се намира и сега с наименованието Ново Паничарево. Тогава в селото идват и много заселници от Странджанския край.

Най-старото писмено сведение за село Ясна поляна (Алан Кайряк) е намерено в данъчния регистър от 1488 година. От него личи, че село Ясна поляна има само българско население. Такова то се е запазило през цялото петвековно османско робство.

След Освобождението в селото идват преселници – българи от Източна Тракия.

Основание да бъде преименувано село Алан Кайряк в село Ясна поляна дава едно уникално събитие, случило се в селото през 1906 година – създаването на толстоистка колония.

През 60-те години на миналия век при обработка на оригинални данъчни регистри в Ориенталския отдел на народната библиотека “Кирил и Методий” – София е открито сведение за село Саръ Муса (днес село Веселие). От него става ясно, че през 1731 година в селото е имало 30 български къщи с 150 души, всичките българи, от които са събирани данъци. Предполага се, че селото е носело името на някой си турчин Саръ Муса (саръ значи жълт, а Муса е името на турчина), който е основал селото.

След Освобождението в село Веселие (Саръ Муса) идват няколко български семейства от селата Ченгер и Силяхляр, намиращи се близо до село Кюприя (днес Приморско).

През 1889 година в селото идват и едно две семейства от Молдавия.

След разгрома на въстанието в село Веселие (Саръ Муса) пристигат бежанци от Визица, Граматиково, Заберново и Българе.

През 1932 година населението взема решение на общо събрание да се смени турското име на селото. Приема се предложението на един от най-възрастните жители Стоян Георгиев Тричков,  селото да носи името – Веселие.

През 1913 година заселници от селата Граматиково, Малко Търново, Кондолово и Заберново създават село Писменово (Гарван). Наричат го така, за да подчертаят, че те са наследници на граматиците, умните и културни хора от село Граматиково и околните странджански села, които са се отличавали с високата си образованост. Около селото има 16 извора, чиято вода се счита за целебна, а самото село и параклисите около него се определят като “Боже място”.

Дълги години, от Съединението на България (1885 г.) до средата на 20-я век, поминъкът на хората от селата, включени в днешната община Приморско се е характеризирал с дребно земеделие, скотовъдство, сезонна горска работа и добив на дървени въглища.

По-късно през 50-те години на миналия век условията на живот и работа на хората се променят. Наложеното от държавата коопериране на земята и стадата, макар, че не се приема еднозначно от всички хора, дава възможност да се внедри механизираното обработване на земята и събиране на реколтата и да с уедрят стадата.

За първи път се създават и огромни овощни масиви и започва научна експлоатация и обновяване на горите.

Несправедливата система на заплащане на труда на кооператорите, лошата дисциплина, породена от липса на лична заинтересованост, кражбите на готовата продукция, не позволяват да се утвърдят принципите на кооперативната система.

Ето защо населението от град Приморско и останалите селища, които по-късно формират община Приморско, посреща с надежда промените в политическия, стопански и културен живот на 10.XI.1989 година.

Истинското начало на възраждането на този край започва с доброволното създаване на община Приморско през 1997 година от град Приморско, село Писменово, село Ясна поляна и село Ново Паничарево и доброволното присъединяване към тях на селата Китен (2001 г.) и Веселие (2002 г.).

Благодарение на реалните възможности на местното самоуправление, на широкото участие на хората в обсъждането, приемането на решения и на тяхното изпълнение и поощряване инициативата на частния бизнес, през годините 1997 – 2003 година, който период с основание може да бъде наречен “Златна ера” за община Приморско, се наблюдава възходяща тенденция в развитието на общината.

Синтезирана, макар и твърде обобщена представа за условията на живот и човешко развитие дава индексът на човешко развитие. Индексът включва три основни компонента: доход, измерен чрез брутния вътрешен продукт на 1 жител в паралел  с покупателната способност, продължителност на живота и образованост – (комбиниран индекс за грамотността на възрастното население и коефициентите на записване в различната степен на образование). Предимствата на този индекс са, че той интегрира различни измерения на развитието и осигурява възможност за сравнение на различни териториални равнища.

Според Националния доклад за развитието на човека през 2003 година в България, издание на ООН, община Приморско се намира на  18 място по общински индекс на човешкото развитие сред 269 общини на България и на 70 място по брутен вътрешен продукт.

По стойностите на индекса на човешко развитие община Приморско е на 2 място сред малките общини в България, на 2 място сред всички общини от Югоизточния планов регион и на 2 място сред общините – членки на Асоциацията на Българските Черноморски Общини.

По индекс на очакваната продължителност на живот (0.764) – общината се нарежда на трето място в област Бургас. По индекс на грамотност (0.982) – общината е на второ място в област Бургас.

По комбиниран образователен индекс (0.921) е на второ място в областта.

По индекс на разполагаемия доход (0.698) е на първо място в област Бургас. Впрочем, този индекс на разполагаем доход е един от най-високите в страната. Тези данни показват, че е налице умело балансиране на различните измерения на човешкото развитие в община Приморско, което я нарежда на челни позиции сред общините в Република България.

В категории: Приморско


44
Коментара
44
Коментара по темата
44.
Из "Историята на Приморско"
28.07.2017 17:55:07
0
0
Васко минета
28.07.2017 17:46:08
Ваня Парушевца не съм я ибал. Тя ми се натискаше амаааааа... чак такъв мазохист още не съм, че да я еба и да си представям че съм с друга... освен да й сложа една кофа на главата, ама не мога да се прежаля... аз!!!! който съм ги ебал сичките - де що видиш жена в приморско! Чак Стаматов ми завиждаше че му крада от путките, той горкия беше малко вързан за хуя и не му се удаваше тоз занаят
13.
Здравко
28.07.2017 17:37:43
в бикБрадър правех много чикии, после ходих в една дискотека в китен и хванах една трътлеста и дебела и тя ми правеше свирки... ами пиян бях, кво да правя
12.
Янко Томов
28.07.2017 17:32:53
Гихора най много ги ебеше чехкините в Оазис, беше вървежен защото бил космат и им приличал на орангутан и чехкините затова искаха да опитат с него, кога друг път ще се ебат с орангутан, никога, пък техните мъже били путьовци
11.
фанко ревизора
28.07.2017 17:30:05
весо и брат му бяха суингъри, дойдоха от айтос и си сменяха жените и после жената на весо го обвиняваше че за хуй не ставал: знаеш ли брат ти как хубаво ме ибе, пък ти си една убита пишка
17.
Весо енергетика - суингъра
18.07.2017 21:12:07
Пък Петко Жмитката колко путки наебааааа.... чак балдъзата си бил ибал, една чехкиня го завела на дюните и там от студа му се схванал кръста, пък тя на всичко отгоре иска и ебан... Ужас, вика Петко, що ми трябваше!
10.
една от ммц продава билети
28.07.2017 17:27:56
и коя продава билети на бегликташ - жена ли е, парясница ли е, става ли поне за нещо или е издухана отвсякъде, стар таралясник - мачкана и разпарчатосана, валяк минал отгоре й
9.
васко минета
28.07.2017 17:24:31
като се върна в зидарово и се зареждам от камъните на странджа, после се връщам в приморско и ги подпуквам по номера - минети, в гъза, пак минети, пак в гъза... де що виждаш путки в приморско сичките съм ги ебал
8.
Бъркат ли си в гащите
28.07.2017 17:21:28
Налбантa познава ли управителката на Бегликташ?
7.
читател на Флагман
28.07.2017 17:18:43
Къде е оня разказ за Налбантов как бил ебал една рускиня до летния театър? нагъзил я до едно дърво, запретнал роклята нагоре и я бичил задна прашка
Няма вече хубави разкази ами само глупости четем за една лелка на бегликташ... взела дала ама иска да се ибе и тя
6.
28.07.2017 17:13:55
Не се спря тоз Васко Минета...
Васко Минета
18.07.2017 15:10:27
Като видех някоя фина мадама и си викам: Таз ще я бъхта както някой 300 кила нерез бъхти динени кори в кочината и се дави... Ах, ах! Смлях га направо... смлях га от ебане!
22.
Къде е Васко Минета?
18.07.2017 15:06:22
Накарайте Васко минета да ви разкаже какво е преживял в ММЦ!... секс, лъжи... рускини, германки... минети, в гъза... пак минети, пак в гъза... Това му е на Васко репертоара. Денонощен секс!!!
5.
Чарка: да така е
28.07.2017 17:07:02
и аз го видях Милю в ммц, така говореше
4.
Налбантов
28.07.2017 17:05:25
Срещнах го Милю Ботев в ммц и се оплакваше на хората там: какво ебане ве? Вече станахме някой нас да наебе... за нищо не ставаме!
до 9
22.07.2017 10:45:58
остайте го милю Ботев ! Пълен чикиджия и за нищо не става... синя идея, глупости... да си ходи при Васко минета и да си пие там ракията , станал на 70 години кво искаш от него , склерозата го гони и старческата деменция
3.
28.07.2017 10:19:09
Още малко му остава на кмета да стигне Серафимова,да побърза.
2.
27.07.2017 12:49:19
Това нейни вибратори ли са или са останали от тракийско време?
1.
Жрец
27.07.2017 12:44:22
На беглик таш раздаваме вибратори! Отивайте при управителката да си вземете по един!
43.
ММЦ Приморско
22.07.2017 14:38:22
0
2
Покрай скапаните бунгала нямаше никакво пространство за игра на децата
Тази година решихме да идем на бунгала на морето. Бяхме две семейства с три малки деца и едно бебе. Две от причините за това наше решение са:
Да не пречим на хората около нас, в хотела или квартирата.
Да има място за игра на децата.
След около седмица ровене в интернет избрахме най-хубавите, според нас, бунгала - тези в ММЦ Приморско, на г-н Валентин Милушев, представляван от старозагорската фирма Лайв тур.
При пристигането си бяхме шокирани от гледката и от състоянието на така наречените нови бунгала, според тях, строени 2006 г., но уви нямаха нищо общо със снимките от сайта (прекрасните, луксозни и чисти бунгала). Счупените стълби, по които трябваше да се покатерим, бяха заменени с огромни павета и буквално децата трябваше да се покатерят по тях на четири крака, за да влязат в бунгалото. Миризмата на мухъл беше задушаваща и нетърпима. навсякъде цареше мръсотия, прах и паяци. Пясък в тоалетната, счупения сифон и откачената врата на гардероба ти остават в ръцете. Старият и ръждясъл хладилник издаваше нетърпим шум, на който сигурно можеш да си поспиваш спокойно...
Пространство за игра нямаше никакво. Всичко наоколо беше камънаци, купища шума и буклуци. Кошмарът беше наистина пълен! Жалко, че не направихме снимки на всичко това, но не издържахме повече от две минути и бързахме да напуснем тези отвратителни бунгала.
Отказахме резервацията и си тръгнахме безкрайно разочаровани и потресени.
Никога вече няма да вярваме на снимките в интернет страниците. Много внимавайте да не попаднете на такива "приказни" и "незабравими" бунгала!
42.
СУ Вапцаров
22.07.2017 13:47:50
1
1
Налбантов познава ли управителката на Бегликташ? Бъркат ли си в гащите?
41.
Където и текло пак ще тече
22.07.2017 10:34:49
0
0
Щом веднъж в дирекцията са се ебали значи пак ще се ебат учителките , тъй че правете проверки и там
40.
чарка - да, така беше
22.07.2017 10:31:51
0
0
В другата статия бяха писали нещо за Налбантов и рускинята ама тя била голям киликанзер и Налбантов не а харесал , иначе в училището вече не ходят рускини
39.
Дайте нещо за четене!
21.07.2017 23:30:05
0
0
Къде е оня разказ за Налбантов как бил ебал една рускиня до летния театър? нагъзил я до едно дърво, запретнал роклята нагоре и я бичил задна прашка
Няма вече хубави разкази ами само глупости четем за една лелка на бегликташ... взела дала ама иска да се ибе и тя
38.
до една лелка
21.07.2017 19:36:15
0
0
Дърта скумрия!... за кво ти е Кондака, ма?
37.
Управителката на Бегликташ
21.07.2017 12:59:44
0
2
Моля Кондака да се яви на работа като Жрец ,вече три дена никакъв го няма ,дадохме му 100 лева за дрехи (дегизировка), сигурно се е запил накъде,молим които знае къде се намира да му предаде утре да се появи на Беглик таш облякан като жрец и видимо да е трезвен поне до обед.
36.
Сдружение мозък без гънки
21.07.2017 09:42:39
0
1
12.07.2017 14:19:09
Днес се намери дипломата на баба Иванка Папанчевата,и кръщелното на Утре ще бъдат изложени в музея.Остава да намерим тетрадката в която Здравко си е водил редовно бройките на чикиите.
35.
до кмета
21.07.2017 09:39:55
0
2
Защо по алеите има табели за кучета, а няма кошчета за боклук?
34.
ГЕРБ - Приморско
20.07.2017 20:27:20
0
4
Няма вече вече Гихори и Лиляна - комуняги, които се правеха, че се карат. Няма Темида бийч, няма рушвети за разни сладоледени кралици, няма ги разни рекетьори, които да изнудват наемателите за пари... Тошко-Илиевци и всякакви като него изчезнаха, защото при Германов тези номера не вървят. И по-добре ще става! Това сме ний, мислим за вашето благо!
33.
Свъртян общинар
20.07.2017 20:20:34
0
1
Ако не беше Германов сега щяхме да сме много зле! Толкова много направи този човек за нас!!!
32.
Да живей Германов!
20.07.2017 20:18:20
0
2
Лиляна довърши пропадането на Приморско, а Германов го издигна на нови висоти!
31.
Един е лозунгът!
20.07.2017 20:16:04
0
1
Гихора в затвора!!! Той разсипа Приморско, продаде земите и имотите
30.
до 29
20.07.2017 20:11:00
0
1
Янко, твоята кучка Лора и тя ли е възпитаник на училището? Сигурно Налбантов я е учил на четмо и писмо.
29.
Янко Томов
20.07.2017 17:02:30
0
2
Пишете и за фамилията Налбантови , откакто Приморско е град 20 години управляваха училището. Гихора ги крепеше на власт ама като си отиде той и те паднаха
28.
Здравко
19.07.2017 17:14:56
1
1
Аз имах една гънка на мозъка, ама я дадох назаем... и сега затова нямам. Мозъка ми е като гъза ми - бръснат и гладък.
27.
До Денка
19.07.2017 17:07:35
1
3
Моля, Денке! Тук сме на твоите услуги...хора с мозък и тук там някой гънка. Пиши ни в дипляните и в пакета!
26.
Денка Минчева
19.07.2017 16:40:56
1
2
Благодаря ви за списъка с Приморските легенди.
25.
до 23
19.07.2017 16:33:07
0
4
Германа краде повече от Гихора, но неговото беше узаконено крадене, вързал си e ламаринката отвсякъде. Гихора беше за затвора, но вече не е. Давностните срокове минаха и никой не може да го осъди.
24.
до 23
19.07.2017 12:54:13
0
3
И конския доктор е за затвора!
23.
Прокурора
19.07.2017 12:10:57
0
3
Гихора в затвора!
22.
гратисчия
19.07.2017 12:03:35
1
1
налбанта и нея наеба и тя затова сега го пуска на бекликташ за без пари
21.
елате на бегликташ
19.07.2017 12:01:27
1
1
и коя продава билети на бегликташ - жена ли е, парясница ли е, става ли поне за нещо или е издухана отвсякъде, стар таралясник - мачкана и разпарчатосана, влак минал отгоре й
20.
васко минета
18.07.2017 21:30:20
1
2
като се върна в зидарово и се зареждам от камъните на странджа, после се връщам в приморско и ги подпуквам по номера - минети, в гъза, пак минети, пак в гъза... де що виждаш путки в приморско сичките съм ги ебал
19.
здравко
18.07.2017 21:23:53
1
2
в бикБрадър правех много чикии, после ходих в една дискотека в китен и хванах една трътлеста и дебела и тя ми правеше свирки... ами пиян бях, кво да правя
18.
фанко ревизора
18.07.2017 21:20:02
1
2
весо и брат му бяха суингъри, дойдоха от айтос и си сменяха жените и после жената на весо го обвиняваше че за хуй не ставал: знаеш ли брат ти как хубаво ме ибе, пък ти си една убита пишка
17.
Весо енергетика - суингъра
18.07.2017 21:12:05
1
1
Пък Петко Жмитката колко путки наебааааа.... чак балдъзата си бил ибал, една чехкиня го завела на дюните и там от студа му се схванал кръста, пък тя на всичко отгоре иска и ебан... Ужас, вика Петко, що ми трябваше!
16.
човек от оазис
18.07.2017 21:08:01
0
3
Гихора най много ги ебеше чехкините в Оазис, беше вървежен защото бил космат и им приличал на орангутан и чехкините затова искаха да опитат с него, кога друг път ще се ебат с орангутан, никога, пък техните мъже били путьовци
15.
Чарка: дааааа, така е
18.07.2017 21:02:39
0
0
Налбантов я еба рускинята до летния театър, а не до Хелиос. Той и там ходеше да ги ебе рускините, имаше една и викаше че била киликанзер
14.
Денке, вземи списъка
18.07.2017 20:54:21
0
0
Сдружение- Мозък без гънки
27.06.2017 14:04:40
Сдружение Мозък без гънки е регистрирано вчера за да представлява града .Председатели .
Здравко
Димо Бозев
Янко Томов
Рамбо
Васко Минета
Милю Ботев
Фотев
Джека
Г Гакев
Кондака
Джангозите
Митко Шопа
Йончев
Кучката Лора
Ст Дуцова
Чарка
Бай Зафир
Киро Браснича
Митко Ненков

Хвала на такъв капацитет за нашия град ,те ще дават акъл как ще се развива града ,търсят се още членове - за в стъпване в организацията не се изисква акъл или образование само свободно време
13.
ДМинчева
18.07.2017 19:57:36
0
1
Може ли някой да даде пълния списък с имената на легендите за да ги впиша в туристическия пакет.
12.
Приморски легенди на живо
18.07.2017 19:54:21
0
2
Приморско е единственият град в който може да видиш живи легенди , предлагам да се направи диплянка със имената и снимките ,както и описание за всеки екземпляр .Туристите купили си тази диплянка може да обиколят маршрут и да видят на живо Кондака,Янко Томов,Здравко,Димо Бозев,и др.
11.
Фотев
18.07.2017 19:46:25
0
2
Толкова много Водка съм изпил че ако я повърна ше наводня Приморско ряката ше съ отори пак.
10.
Серго
18.07.2017 19:41:19
1
1
Аз съм боса на царевицата и фъстъците в
Приморско.
9.
Здравко
18.07.2017 19:36:00
0
1
Щом аз се отказвам от статията ,баси и измисиците за умните и интелигентни хора в Приморско,били и богати смях в залата.
8.
Сдружение Мозък без гънки
18.07.2017 15:27:12
0
3
Един е Димо, един е Бозев и приятеля му Янко - бащата на Лора... Кондака, Чарка, Синеморски и Граматички... все отбор юнаци - интелектуалният елит, българска академия на науките - филиал Приморско.
7.
Голям навес! Голяма работа!
18.07.2017 15:20:47
0
2
Един бръснич има в това село и той се казва Кирчо!
6.
Гихора
18.07.2017 15:18:03
1
1
Един минет има в това село и той се казва Васил!
5.
Васко минета
18.07.2017 15:16:15
1
1
Един кмет има в това село! И той се казва Гихора!
4.
Гихора
18.07.2017 15:14:59
1
0
Аз съм Приморско! Не го ли разбрахте?
3.
Не се спря тоз Васко Минета...
18.07.2017 15:13:30
0
1
Васко Минета
18.07.2017 15:10:27
Като видех някоя фина мадама и си викам: Таз ще я бъхта както някой 300 кила нерез бъхти динени кори в кочината и се дави... Ах, ах! Смлях га направо... смлях га от ебане!
22.
Къде е Васко Минета?
18.07.2017 15:06:22
Накарайте Васко минета да ви разкаже какво е преживял в ММЦ!... секс, лъжи... рускини, германки... минети, в гъза... пак минети, пак в гъза... Това му е на Васко репертоара. Денонощен секс!!!
2.
Олееее, това не е вярно!
18.07.2017 14:57:42
1
2
Какъв е тоя индекс - образователен и грамотност?... На второ място?!?!?!... Пълни глупости! Защо лъжете хората? Ще си помислят, че Приморско е пълно с интелектуалци. Влезте през зимата в кръчмата на Васко Минета и си вижте стоката - калмук до калмука, гледат като олигофрени и извънземни... Това ли ви са образованите и грамотни хора?!?!?
1.
Село, село, пусто село!
18.07.2017 14:49:58
1
3
Ром, ром пайле ром!
Приморско стана град, колкото циганите в него - българи.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Камелия: Нямам приятелки след колежките си Камелия: Нямам приятелки след колежките си

Певицата категорична, че във фолка приятелства няма

Летище "София" се гаври с гадни сандвичи за 8,20 лв. Летище "София" се гаври с гадни сандвичи за 8,20 лв.

Обикновено малко сокче струва 4,60лв., капучиното върви по 6,90 лв.

Самолет падна върху магистрала на метри от океана Самолет падна върху магистрала на метри от океана

Двама са тежко състояние при инцидента в Аляска

67 пилоти стартират на писта Бургас' 2019 67 пилоти стартират на писта Бургас' 2019

Очаква се 20 000 души да наблюдават зрелищните гонки. За първи път състезанието ще може да се гледа и на видео стена

БНБ пуска нова банкнота от 50 лв. със суперзащита БНБ пуска нова банкнота от 50 лв. със суперзащита

Банкнотата влиза в обращение от 1 ноември

Кандидат-кметът Николай Димитров представи концепцията си за мащабно развитие на Несебър Кандидат-кметът Николай Димитров представи концепцията си за мащабно развитие на Несебър

Несебър е финансово стабилна община, в която бюджетът се управлява и разпределя така, че всички нейни дейности да се осъществяват нормално, подчерта кандидат-кметът

Д-р Енчев: Не се разведох заради Бориса Д-р Енчев: Не се разведох заради Бориса

След като се раздели с Теди Велинова името на пластичния хирург бе замесено с редица родни бръмчалки

Има ли общо с расистките скандирания бившият на Златка? Има ли общо с расистките скандирания бившият на Златка?

Разграничавам се категорично от всякакви расистки и ксенофобски прояви, каза Георги Валентинов

Новите колекции на Tommy Hilfiger за есен 2019 вече са в Търговски Център Триа-Бургас Новите колекции на Tommy Hilfiger за есен 2019 вече са в Търговски Център Триа-Бургас

Топли цветове се съчетават с металик и монохромни палитри, а материи като коприна и рециклирана вълна се комбинират умело с кожа и деним

Варна ще се развива успешно, когато изгради индустриална зона и привлече повече частни инвеститори Варна ще се развива успешно, когато изгради индустриална зона и привлече повече частни инвеститори

Уверени сме, че гражданите на Варна оценяват свършеното и ще продължат да подкрепят нашите кандидати за кметове и общински съветници, коментираха патриотите

Трафик: Българчета продават цигари, дрога и секс в Солун Трафик: Българчета продават цигари, дрога и секс в Солун

Децата се страхували да разкрият имената на мъчителите си

Български студент изнасилен от двама в Санкт Петербург Български студент изнасилен от двама в Санкт Петербург

Момчето е било нападнато в района на метростанция

Северна Македония без дата за преговори за ЕС, ще има втори опит Северна Македония без дата за преговори за ЕС, ще има втори опит

Франция е една от трите държави, които блокират започването им

Екшън в Бразилия: Полицията уби трима крадци на летище Екшън в Бразилия: Полицията уби трима крадци на летище

Поне една от използваните при обира коли е била маскирана като превозно средство на ВВС

Лидерите от ЕС одобриха сделката за Брекзит Лидерите от ЕС одобриха сделката за Брекзит

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън има само днешния ден, за да убеди депутатите утре да подкрепят постигнатото с Европа споразумение

Европейските лидери не се разбраха за членството в ЕС на Северна Македония и Албания Европейските лидери не се разбраха за членството в ЕС на Северна Македония и Албания

Държавните глави и правителствените ръководители ще продължат днес споровете за присъединяването на балканските страни към ЕС 

Уфолози: Извънземните са на Земята, правят секс с хората и се готвят да ни завладеят Уфолози: Извънземните са на Земята, правят секс с хората и се готвят да ни завладеят

Руснак с по два пръста на ръцете вярва, че е от мистериозната планета Нибиру

4 зодии, които не харесват брака 4 зодии, които не харесват брака

Водолеите са едни от тях

Турция спря войната в Сирия Турция спря войната в Сирия

Решението идва след посещението на вицепрезидента и на държавния секретар на САЩ

Асад: Ще отговорим на турската агресия с легитимни средства Асад: Ще отговорим на турската агресия с легитимни средства

Коментарите му идват, след като бе сключено споразумение между Дамаск и кюрдско-арабския алианс Сирийски демократични сили

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Фейсбук е създаден, за да има къде да се хвалят онези, които нямат с какво да се похвалят.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, бабо, можеш ли да ми родиш братче?
- Не, миличък. Питай мама и тате.
- Питах ги, казаха, че от теб зависи!
Виц на деня Виц на деня Катаджия спира за проверка кола.
- Голям карък си старши!
- Защо?
- Веднъж да съм трезвен и ти точно сега да ме спреш...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Българска седмица:
- Вторник, Сряда, Четвъртък - всяко чудо за 3 дни. Петък - ден на майстора. Събота и Неделя - 2 дни уикенд. Понеделник - Подготовка за ново чудо.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори