×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Задържането на уличните наркодилъри води и до разкриването на престъпните групи


Задържането на уличните наркодилъри води и до разкриването на престъпните групи
В ОД на МВР в Бургас се работи усилено по разбиването на нарколабораториите, отчете комисар Калоян Калоянов
18 Юни 2017, Неделя, 07:19 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Не можем да твърдим, че в Бургас се употребяват най-много наркотици, но можем да твърдим, че извършваме повече арести от останалите градове


Старши комисар Калоян Калоянов е директор на ОД на МВР от 2014 година. За последните три години той показа отлични резултати - Областната дирекция в Бургас е сред лидерите по брой разкрити престъпления, нещо, което бе отчетено от бившия главен секретар на МВР Георги Костов.

От МВР преди месец излезе друга статистика, която не е много представителна, защото отчита броя на извършените престъпления на глава от населението, от което излизаше, че едва ли не Бургаска област е "най-престъпната" в цяла България. Истината за тази статискита обаче е, че тя отчита престъпленията на базата на живеещи по постоянен адрес. В Община Несебър с 30 хил.души население се оказва, че са извършени стотици престъпления, но не се смята това, че през лятото само през Слънчев бряг минават няколко милиона туристи, стича се и целият криминален контингент в страната.

Заради това работата в дирекцията не е лека, а Бургас е един от тежките райони в държавата. В същото време целогодишно униформените трябва да се борят с текущите проблеми в областния център. Един от тях е превенцията срещу разпространението на дрога. По тази тема репортер на Флагман.бг разговаря с директора на ОД на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.


- Старши комисар Калоянов, съдейки по хрониката на МВР изглежда, че в Бургас се използват много наркотици. Основателно ли е това твърдение и има ли начин порочната практика да се прекъсне от органите на реда?

- Характерното за този вид престъпна дейност – производството и разпространението на наркотични вещества, е че тя е латентна, т.е. - скрита. Установяването и документирането на такива случаи е изцяло резултат на проактивната работа на полицейските органи. Не можем да твърдим, че в Бургас се употребяват най-много наркотици, но определено можем да твърдим, че дейността по установяването и документирането на такива случаи е по-голяма от останалите градове. Едно от нещата, които полицията е длъжна да прави във връзка с превенцията е разкриването на случаите с производство и разпространение на наркотици –  марихуана или синтетични наркотици. Според мен, и моите колеги, трябва да се работи с еднаква сила и по другата страна – по отношение на търсенето. Сами разбирате, че ако няма търсене на наркотици, няма да има и предлагане.

- В Бургас се отчитат и много шофьори, които сядат зад волана или пияни, или използвали наркотици. 

- Работата ни по отношение на този вид нарушения, тъй като шофирането след употреба на наркотични вещества или на алкохол над 1.2 промила, също е престъпления по смисъла на Наказателния кодекс, е в контекста на Националната стратегия за пътна безопасност. И този вид престъпления, също са латентни. Ако няма активност на полицейските служители, които са на терен на пътя, няма да има констатирани толкова много случаи. Ако полицията не спира толкова много шофьори, няма как да разбере, че толкова много от тях употребяват наркотици и алкохол и след това шофират. Нашите действия в тази посока са последователни, систематични и постепенно увеличаващи се. Ние ще продължим по този начин да документираме такива случаи и при наличие на достатъчно доказателства да внасяме досъдебни производства и обвинителни заключения в прокуратурата. Важна е и ролята на прокуратурата и съда - да налагат справедливи и ефективни присъди и наказания, така че да бъде реализирана и генералната превенция. Трябва обществото да разбере, че за този вид престъпления се налага едно сериозно наказание.

- Кои са най-използваните наркотици в Бургас – тези, които служителите на реда най-често намират у заловените?

- Тенденцията в Бургас не се различава от тази в страната и не можем да разглеждаме нашия град като някакво изключение на фона на останалите по-големи градове в България. Най-много се разпространяват марихуаната и ред от синтетични наркотици. В тази връзка, както казах, работим последователно и от началото на годината имаме 13 установени случая с разбити лаборатории не само за производство на марихуана, но и на различна синтетика на територията на Бургаска област.

- Изглежда дилърите и дори „производителите” на наркотици стават все по-изобретателни. Напоследък служителите на ОД на МВР – Бургас заловиха няколко от т.н. „викачи” в Слънчев бряг с наркотици. Виждаме и спец. акции разбиващи нарколаборатории. Това част от една по-мащабна акция за борбата с престъпността ли е или просто в Бургас и региона е пълно с дилъри?

- Тези престъпления не са явни.  Не са като една обикновена кражба, която след като се извърши полицията започва да работи. Тук се работи целенасочено, превантивно, с набор от оперативни методи и средства с цел придобиване на информация и в последствие документиране на престъпната дейност. Всички тези действия на колегите, независимо дали са в Районните управления или в ОД на МВР – Бургас, са в резултат на на предварителна подготовка, предварително стиковане на действията и предварителни планове, за да се стигне до реализация на арести и документиране на престъпната дейност. Уверявам Ви, че стратегията, която е изработена в Бургаската областна дирекция работи и ще продължим доста по-активно и през летния сезон.

- Относно последния удар на бургаската полиция – разбиването на поредната нарколаборатория преди броени дни: Следени ли са предварително участниците в тази „групировка” и колко време, за да се стигне в крайна сметка до арестите?

- На брифинга на Спец. прокуратурата в София бе упоменато, че престъпната дейност е документирана от октомври 2016 г.  до момента на ареста. За този период са събрани достатъчно доказателства. Характерното тук е, че ОД на МВР – Бургас, заедно с колегите от ГДБОП, работеха по случай на организирана престъпна група, чиято цел не беше единствено и само производство и разпространение на наркотици. Към тях са повдигнат и обвинения за набор от други престъпления – нанасяне на телесни повреди, заплахи, както и унищожаване и повреждане на собственост.

- Откъде бургаските дилъри успяват да се сдобият с наркотици, със сигурност имате оперативна информация, но бихте ли разкрили подробности?

- Мога да кажа, че пазарът на наркотици в България е сериозно дефрагментиран – т.е. - не можем да говорим за някаква стройно изградена структура, където например да има едно голямо депо, откъдето се разпределят количества за различните градове и т.н. Пътищата за снабдяване с наркотични вещества са най-различни, както чрез доставка, така и чрез производство. По тези случаи и казуси работим усилено, както с Главна дирекция "Национална полиция" и ГДБОП, както и с други Областни дирекции, и сме установили така наречените канали. Съвсем наскоро, преди около месец, установихме такъв канал, който беше от Стара Загора.

- Водят ли арестите на дребни разпространители до „големи риби” и как ОД на МВР предвижда да се справи с проблема като цяло?

- Разбира се! Уличните дилъри и тяхното задържане и документиране на престъпната им дейност, няма как да не повлияе на „горните нива”. В закона не е записано какво количество е необходимо да бъде задържано, за да се води „разпространение на наркотици”. Навсякъде в България колегите от областните дирекции работят много усилено по този така наболял проблем.

В категории: Бургас


България Всички новини
Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Те заглушиха Божия глас в душите на тези хора, а той не се разграничи от тях, коментира митрополит Антоний Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив  Според персонала то е паднало на двора, но по тялото му няма следи от охлузвания Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Бившият финансов министър се похвали, че е преподавал на Кирил Петков в Харвард Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Илиана Кирилова обаче отказа да коментира скандалните снимки с пудела и пачките с пари, имало за това забрана Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те  Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Ако сте Стрелец, който търси любов, помислете за съвместимостта на зодиакалния знак на вашия потенциален партньор Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вижте рецептата И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ Това заявиха адвокатите на двете жертви Хариет и Христина
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори