×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пазарът на биткойн не е развит в България, но съвсем скоро това ще се промени


Пазарът на биткойн не е развит в България, но съвсем скоро това ще се промени
Много вероятно в близкото бъдеще цената му да достигне до 4-5 хил. долара, смята още експертът
09 Юни 2017, Петък, 16:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

На криптовалутата била поставена горна граница от 21 милиона, след достигането на този лимит те  повече няма да се генерират в мрежата, което ще доведе до огромен ръст в цената им

Димитър Минчев е университетски преподавател в Център по информатика и технически науки на Бургаски свободен университет. Инициатор и ръководител на Академията за таланти по програмиране - уникална и единствена по рода си школа по програмиране за ученици в Бургас. Създател на Школа по роботика към БСУ. Организира най-голямото съревнование за разработка на настолни и мобилни приложения на морето ХАКАТОН към БСУ.

Образователно квалификационни степени “Бакалавър”, „Магистър“ и “Доктор” по специалност “информатика” получава съответно: през 2003 от Бургаски свободен университет, през 2007 от Шуменски университет “Епископ Константин Преславски” и през 2012 от Института по информационни и комуникационни технологии на Българската академия на науките.

Членува в Съюза на математиците в България, Съюза по електроника, електротехника и съобщения (СЕЕС), както и Дружеството по информатика и компютърни науки.- Д-р Минчев, какво представляват Биткойните и какъв е произходът им?

- Биткойн произлиза от един анонимен автор с псевдоним Накамото Сатоши (или Сатоши Накамото), който през 2009 г. публикува статия за тази криптовалута. Именно тогава за първи път терминът се появява. Към настоящия момент цената на биткойна е над 2500 долара и е една от най-търгуваните криптовалути. Вече има много други такива като е добре да се спомене, че в началото всичко е ставало много лесно – с процесора на настолния ви компютър и с видеокартата му е можело да се „майнва” (бел. от "to  mine" – "копая") за биткойни.

Хубавото на тази криптомрежа е, че тя е децентрализирана и опитът на това отворено общество е бил да се премахнат банковите регулации, които са наложени. Всеки път, когато минавате през институция, за да направите превод от една сметка към друга, минавайки през различни национални вериги, заплащате транзакционни такси, комисионни и т.н. Това оскъпява всяка сделка. Понеже обаче биткойн е в категория мрежи Peer 2  Peer (P2P), такава регулация няма, такси - също.

- Възможно ли е все още да се намерят биткойни по процеса на „майнването” и какво всъщност представлява той?

- За да намерите биткойни в интернет трябва да имате мощен компютър. Той трябва да решава така наречените криптозадачи, които са разделена на части, наречени „блокове”. Те, посредством блокчейн (бел. block + chain – верига от блокове) се разпределят между така наречените „миньори” – потребители с процесорна мощ. В момента единственият ефективен начин за „майнване” е със специализирани машини, които реално не могат да се използват като конвенционален компютър, а са проектирани с единствената цел да търсят криптовалутата.

За жалост обаче и това вече е много трудно. Сложността стана много голяма и изчислителната мощ в цялата биткойн мрежа е огромна. В този случай копането с видеокарта е непродуктивно, тъй като цената на вложената електрическа енергия не може да се избие от получените сатошита. (бел. Сатоши е най-малката единица в BTC – 0.00000001 BTC)

- Какво представлява т.нар. „Блокчейн”?

- Това е публичната счетоводна книга на биткойн, през която минават всички транзакции с валутата. Всеки може да види през колко одобрения са минали транзакциите, но е трудно да се проследи реалната самоличност на първоизточника и получателя. Всеки участник в мрежата има персонален биткойн адрес, наречен „портфейл”, чрез който той или тя могат да изпращат и получават биткойни.

Съществуват онлайн версии на тези портфейли, където могат да се събират сатошита и в момента са много популярни уеб сайтове, в които, при кликане върху дадена реклама, ти дават определен брой сатошита. Това потребителят може да прави от няколко различни сайта, като месечно от един такъв сайт може да се изкарват суми от порядъка на $10 до €10.

- Има ли други начини човек да се сдобие с биткойн?

- Те могат да бъдат закупени. В мрежата съществуват множество популярни сайтове за търговия с криптовалути. Популярност набират и други криптовалути, като е хубаво да се спомене, че в момента има един проект на Канадската централна банка (КЦБ). Те са започнали изграждането на собствена криптовалута, която ще бъде подкрепена освен от КЦБ, но и от още няколко правителства. В началото достъпът до нея ще е лесен, но в последствие ще стане много по-трудно. Инвестицията е рискова, но е възможно да бъде много доходна ако човек успее да си направи правилно финансовия портфейл. Така например ако всички ние знаехме още през 2009 г. да си купим по 1000 биткойна, сега щяхме всички да сме милионери.

- Може ли човек да се издържа изцяло от биткойн? С други думи, възможно ли е да не използваме друга валута освен него и пак да успеем да си закупим храна, да платим сметките си и т.н.?

- Такъв експеримент наскоро бе проведен в САЩ. Една семейна двойка бе затворена в апартамент за 1 месец. Целта беше да се докаже или отрече именно тази теза. Предоставиха им само биткойни и задачата им бе да оцелеят само с това, без да излизат от апартамента. Оказа се, че множество търговци в Америка, пък и по цял свят, приемат разплащания с тази криптовалута. В частност, семейната двойка, подложена на този социален експеримент си поръчваше бърза храна, която бе доставяна до вратата им и се оказа, че наистина спокойно може човек да живее изцяло с биткойни.

При нас - в България това не е развито до такава степен. В момента има само няколко български сайта, които предлагат продуктите или услугите си да бъдат закупени с криптовалутата, но това е нещо, което тепърва ще се развива и тук.

Това откъде тръгва и къде отива една транзакция може публично да бъде проследена в Блокчейна. По тази причина обикновеният потребител може много лесно да бъде намерен, тъй като дори в портфейла му се намират личните му данни. Ако говорим обаче за някой с повече познания в сферата, например някой хакер, тогава нещата се усложняват значително. Ако някой предостави фалшиви лични данни, той може да използва нагледно анонимно валутата за закупуване на каквото си пожелае, включително и незаконни дейности. Именно затова в момента в световен мащаб се работи върху законодателство, което да регламентира и регулира търговията с биткойн и криптовалутите. Ако тези регулации влязат в сила и те бъдат измислени правилно това няма да може да се случва.

- Какво е бъдещето на биткойн?

- Това е валута, която има фиксиран живот във времето. Максималният брой на биткойни, които могат да бъдат генерирани в мрежата е 21 милиона. Малко по малко достигаме именно до тази горна граница и когато това се случи повече няма да могат да бъдат генерирани. Това ще доведе до прогресивно нарастване в търсенето, тъй като предлагането реално ще спре.

С нарастването на търсенето цената се увеличава. По прогнози на някои външни експерти съвсем спокойно можем да очакваме цени от по 4 до 5 хил. долара за 1 биткойн в съвсем близкото бъдеще. Когато обаче спре генерацията на тази криптовалута, така наречените „миньори” ще могат да правят приход единствено и само от транзакционните такси. Те са миниатюрни – някъде от порядъка на няколко сатошита до няколко десетки хиляди сатошита. Кога ще достигнем този момент е само въпрос на спекулации. Първоначално се говореше за 2021 г., но в последствие с увеличаването на сложността и изчислителната мощ се оказва, че доста по-напред в близкото бъдеще това ще се случи.14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
да кажа
12.06.2017 15:40:54
0
2
някои верни неща и доста глупости ... Верните са историческите останалото явно не е в течение чиляка.
13.
Аъъъ
12.06.2017 08:30:38
1
0
В началото се говори, че няма такси, а после, че приход- само от такси?
12.
oven
10.06.2017 08:10:30
1
3
Сега последно колко струваше през 2009?
11.
Георги
10.06.2017 07:42:59
0
5
Скука, скука, скука!
Защо не публкувате статии за секс пози, оргазми, пет неща, които не зная за члена и вагината, за новия маникюр на Николета и миризмата му на развалена копърка поради връзката му с вагината й и други такива неща от световно значение?
10.
nqkoi si tam
10.06.2017 01:20:10
0
1
До "Запознат": през 2009 биткойнът струваше около 0.0001 цента и се mine-ваше супер лесно, може би ти трябва да се запознаеш малко преди да пишеш..

https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/38mlbr/bitcoin_price_june_20092015/
9.
oven
10.06.2017 00:16:31
0
1
Страхотен коментар!
8.
Запознат
09.06.2017 23:10:33
0
2
През 2009 биткойнта е струвал 1 = 1200 долара не знам как ще си купим 1000 биткойнта ей така или трябва да разполагаме с 120.000 долара че да си ги закупим.Малко провери в Гугъл тъпан с тъпан.
7.
kosmosG
09.06.2017 23:10:00
0
3
Коня коня изтарвахме коня....
6.
Рокфелер говори
09.06.2017 19:25:53
5
3
Поредната глобална пирамида Хаха. Интересно е как ще плащате данъци на печалбата или загубите от тая игричка.
5.
Работа по 14 часа на ден се иска!!!!
09.06.2017 19:17:30
6
3
Едни хора напечатаха едни пари без да съществуват без да са произвели нищо.
4.
*********
09.06.2017 19:15:56
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
3.
Рокфелер говори
09.06.2017 19:09:03
4
2
Румънския президент е на посещение при Тръмп защото Румъния е една от страните която допринася най много за НАТО. Докато Радев спи.
2.
А така
09.06.2017 19:03:45
1
2
Румънският парламент одобри рязко увеличаване на заплатите в публичния сектор. Въпреки предупрежденията на международните кредитори за опасност от дефицит. Промените за ръст в заплатите ще обхванат над милион държавни служители и ще струват на хазната почти 10 млрд. евро през следващите 5 години
1.
*********
09.06.2017 19:02:37
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Зрелищен арест в Поморие! Проснаха по очи жената на Дживиза, спипаха я надрусана с кокаин зад волана Зрелищен арест в Поморие! Проснаха по очи жената на Дживиза, спипаха я надрусана с кокаин зад волана Йовелина Стоянова е спряна на сирени от служебен полицейски автомобил Почти всички правим тези 5 грешки по време на секс Почти всички правим тези 5 грешки по време на секс Жена, която не чувства удоволствие от секса, е фригидна 11 неща, които впечатляват мъжете повече от красотата 11 неща, които впечатляват мъжете повече от красотата Жена с хобита и интереси Лятото е тук, но не съвсем: Бури и дъждове в Бургаско през следващата седмица Лятото е тук, но не съвсем: Бури и дъждове в Бургаско през следващата седмица Възможни са дори градушки, предупреждават синоптици Според зодията - как се саботирате сами Според зодията - как се саботирате сами Някои не слушат инстинкта си Знаци, че вашата душа е стара Знаци, че вашата душа е стара Харесва ви да бъдете в компанията на по-възрастни от вас Свидетел на огнения ад в Бургас: Децата са си направили експеримент дали горят гумите Свидетел на огнения ад в Бургас: Децата са си направили експеримент дали горят гумите "Малки деца бяха, сигурно са пушели цигари", разказа пред Флагман.бг. мъжът, подал сигнал на тел. 112 Бурканчета с шоколадов крем, кокосова пяна и малини Бурканчета с шоколадов крем, кокосова пяна и малини Той не само изглежда впечатляващо, но е и впечатляващо лесен за приготвяне Две катастрофи на "Тракия", има пострадали Две катастрофи на "Тракия", има пострадали Автомобил се е преобърнал по таван на км 235 в посока София 6 начина как да почистим лицето си 6 начина как да почистим лицето си Събрахме някои от най-здравословните начини да защитите кожата си, като използвате ежедневни продукти
Кристиан Ериксен е в болница, в стабилно състояние е Кристиан Ериксен е в болница, в стабилно състояние е След минути вземат решение дали мачът ще продължи Посипаха с брашно кандидат за президент на Франция Посипаха с брашно кандидат за президент на Франция Жан-Люк Меланшон бе посипан с брашно на антидесни демонстрации в Париж В Гърция ще признават всички ваксини за влизане в страна В Гърция ще признават всички ваксини за влизане в страна Служителите по хотелите и корабите ще бъдат тестват за коронавирус всяка седмица, освен ако не са ваксинирани Германия разхлабва примката, отменя повечето ограничения за пътуване Германия разхлабва примката, отменя повечето ограничения за пътуване Това решение влиза в сила от 1 юли Страничните реакции след ваксиниране срещу Covid-19 показват, че имунната система се активизира Страничните реакции след ваксиниране срещу Covid-19 показват, че имунната система се активизира Вродената имунна система се активизира, след като открие външен враг   Уловиха крокодил, изял 80 човека Уловиха крокодил, изял 80 човека По незнайни причини местните хора са кръстили влечугото с името Осама   Млади мъже с миокардит след ваксиниране с препаратите на Pfizer и Moderna Млади мъже с миокардит след ваксиниране с препаратите на Pfizer и Moderna Повечето от засегнатите са се възстановили бързо Джил Байдън с послание към хората в Европа, носела любов от Америка Джил Байдън с послание към хората в Европа, носела любов от Америка Президентската двойка е на първо посещение в чужбина Елена Айело предсказала катаклизми, след като била спасена от Света Богородица Елена Айело предсказала катаклизми, след като била спасена от Света Богородица Монахинята, обявена за светица, предупредила, че всички, които са забогатели незаконно, ще загинат  Започва Евро 2020 Започва Евро 2020 Най-вълнуващото футболно събитие това лято стартира тази вечер
Иван Костов, бивш премиер Иван Костов, бивш премиер Санкциите по ”Магнитски” са, за да изсушат корупционните мрежи
Виц на деня Виц на деня Въпрос към радио "Ереван": - Какво е брак? Отговор на радиото: - Единственото дълготрайно наказание, срокът на което може да се намали с лошо поведение . . . Виц на деня Виц на деня Дърпам конците в една голяма фирма! - Реджеп, шивач в Nike. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Животът е твърде кратък, за да се изучи една професия
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори