×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Франция сваля маските от 2 февруари
  • "Пирогов" спешно се нуждае от кръводарители
  • Поставянето на бустерните дози да започне от най-уязвимите, препоръчва СЗО
  • Земетресение с магнитуд 4,8 степен по Рихтер разтърси снощи района на Балъкесир, на около 300 км от Истанбул
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пазарът на биткойн не е развит в България, но съвсем скоро това ще се промени


Пазарът на биткойн не е развит в България, но съвсем скоро това ще се промени
Много вероятно в близкото бъдеще цената му да достигне до 4-5 хил. долара, смята още експертът
09 Юни 2017, Петък, 16:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

На криптовалутата била поставена горна граница от 21 милиона, след достигането на този лимит те  повече няма да се генерират в мрежата, което ще доведе до огромен ръст в цената им

Димитър Минчев е университетски преподавател в Център по информатика и технически науки на Бургаски свободен университет. Инициатор и ръководител на Академията за таланти по програмиране - уникална и единствена по рода си школа по програмиране за ученици в Бургас. Създател на Школа по роботика към БСУ. Организира най-голямото съревнование за разработка на настолни и мобилни приложения на морето ХАКАТОН към БСУ.

Образователно квалификационни степени “Бакалавър”, „Магистър“ и “Доктор” по специалност “информатика” получава съответно: през 2003 от Бургаски свободен университет, през 2007 от Шуменски университет “Епископ Константин Преславски” и през 2012 от Института по информационни и комуникационни технологии на Българската академия на науките.

Членува в Съюза на математиците в България, Съюза по електроника, електротехника и съобщения (СЕЕС), както и Дружеството по информатика и компютърни науки.- Д-р Минчев, какво представляват Биткойните и какъв е произходът им?

- Биткойн произлиза от един анонимен автор с псевдоним Накамото Сатоши (или Сатоши Накамото), който през 2009 г. публикува статия за тази криптовалута. Именно тогава за първи път терминът се появява. Към настоящия момент цената на биткойна е над 2500 долара и е една от най-търгуваните криптовалути. Вече има много други такива като е добре да се спомене, че в началото всичко е ставало много лесно – с процесора на настолния ви компютър и с видеокартата му е можело да се „майнва” (бел. от "to  mine" – "копая") за биткойни.

Хубавото на тази криптомрежа е, че тя е децентрализирана и опитът на това отворено общество е бил да се премахнат банковите регулации, които са наложени. Всеки път, когато минавате през институция, за да направите превод от една сметка към друга, минавайки през различни национални вериги, заплащате транзакционни такси, комисионни и т.н. Това оскъпява всяка сделка. Понеже обаче биткойн е в категория мрежи Peer 2  Peer (P2P), такава регулация няма, такси - също.

- Възможно ли е все още да се намерят биткойни по процеса на „майнването” и какво всъщност представлява той?

- За да намерите биткойни в интернет трябва да имате мощен компютър. Той трябва да решава така наречените криптозадачи, които са разделена на части, наречени „блокове”. Те, посредством блокчейн (бел. block + chain – верига от блокове) се разпределят между така наречените „миньори” – потребители с процесорна мощ. В момента единственият ефективен начин за „майнване” е със специализирани машини, които реално не могат да се използват като конвенционален компютър, а са проектирани с единствената цел да търсят криптовалутата.

За жалост обаче и това вече е много трудно. Сложността стана много голяма и изчислителната мощ в цялата биткойн мрежа е огромна. В този случай копането с видеокарта е непродуктивно, тъй като цената на вложената електрическа енергия не може да се избие от получените сатошита. (бел. Сатоши е най-малката единица в BTC – 0.00000001 BTC)

- Какво представлява т.нар. „Блокчейн”?

- Това е публичната счетоводна книга на биткойн, през която минават всички транзакции с валутата. Всеки може да види през колко одобрения са минали транзакциите, но е трудно да се проследи реалната самоличност на първоизточника и получателя. Всеки участник в мрежата има персонален биткойн адрес, наречен „портфейл”, чрез който той или тя могат да изпращат и получават биткойни.

Съществуват онлайн версии на тези портфейли, където могат да се събират сатошита и в момента са много популярни уеб сайтове, в които, при кликане върху дадена реклама, ти дават определен брой сатошита. Това потребителят може да прави от няколко различни сайта, като месечно от един такъв сайт може да се изкарват суми от порядъка на $10 до €10.

- Има ли други начини човек да се сдобие с биткойн?

- Те могат да бъдат закупени. В мрежата съществуват множество популярни сайтове за търговия с криптовалути. Популярност набират и други криптовалути, като е хубаво да се спомене, че в момента има един проект на Канадската централна банка (КЦБ). Те са започнали изграждането на собствена криптовалута, която ще бъде подкрепена освен от КЦБ, но и от още няколко правителства. В началото достъпът до нея ще е лесен, но в последствие ще стане много по-трудно. Инвестицията е рискова, но е възможно да бъде много доходна ако човек успее да си направи правилно финансовия портфейл. Така например ако всички ние знаехме още през 2009 г. да си купим по 1000 биткойна, сега щяхме всички да сме милионери.

- Може ли човек да се издържа изцяло от биткойн? С други думи, възможно ли е да не използваме друга валута освен него и пак да успеем да си закупим храна, да платим сметките си и т.н.?

- Такъв експеримент наскоро бе проведен в САЩ. Една семейна двойка бе затворена в апартамент за 1 месец. Целта беше да се докаже или отрече именно тази теза. Предоставиха им само биткойни и задачата им бе да оцелеят само с това, без да излизат от апартамента. Оказа се, че множество търговци в Америка, пък и по цял свят, приемат разплащания с тази криптовалута. В частност, семейната двойка, подложена на този социален експеримент си поръчваше бърза храна, която бе доставяна до вратата им и се оказа, че наистина спокойно може човек да живее изцяло с биткойни.

При нас - в България това не е развито до такава степен. В момента има само няколко български сайта, които предлагат продуктите или услугите си да бъдат закупени с криптовалутата, но това е нещо, което тепърва ще се развива и тук.

Това откъде тръгва и къде отива една транзакция може публично да бъде проследена в Блокчейна. По тази причина обикновеният потребител може много лесно да бъде намерен, тъй като дори в портфейла му се намират личните му данни. Ако говорим обаче за някой с повече познания в сферата, например някой хакер, тогава нещата се усложняват значително. Ако някой предостави фалшиви лични данни, той може да използва нагледно анонимно валутата за закупуване на каквото си пожелае, включително и незаконни дейности. Именно затова в момента в световен мащаб се работи върху законодателство, което да регламентира и регулира търговията с биткойн и криптовалутите. Ако тези регулации влязат в сила и те бъдат измислени правилно това няма да може да се случва.

- Какво е бъдещето на биткойн?

- Това е валута, която има фиксиран живот във времето. Максималният брой на биткойни, които могат да бъдат генерирани в мрежата е 21 милиона. Малко по малко достигаме именно до тази горна граница и когато това се случи повече няма да могат да бъдат генерирани. Това ще доведе до прогресивно нарастване в търсенето, тъй като предлагането реално ще спре.

С нарастването на търсенето цената се увеличава. По прогнози на някои външни експерти съвсем спокойно можем да очакваме цени от по 4 до 5 хил. долара за 1 биткойн в съвсем близкото бъдеще. Когато обаче спре генерацията на тази криптовалута, така наречените „миньори” ще могат да правят приход единствено и само от транзакционните такси. Те са миниатюрни – някъде от порядъка на няколко сатошита до няколко десетки хиляди сатошита. Кога ще достигнем този момент е само въпрос на спекулации. Първоначално се говореше за 2021 г., но в последствие с увеличаването на сложността и изчислителната мощ се оказва, че доста по-напред в близкото бъдеще това ще се случи.14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
да кажа
12.06.2017 15:40:54
0
2
някои верни неща и доста глупости ... Верните са историческите останалото явно не е в течение чиляка.
13.
Аъъъ
12.06.2017 08:30:38
1
0
В началото се говори, че няма такси, а после, че приход- само от такси?
12.
oven
10.06.2017 08:10:30
1
3
Сега последно колко струваше през 2009?
11.
Георги
10.06.2017 07:42:59
0
5
Скука, скука, скука!
Защо не публкувате статии за секс пози, оргазми, пет неща, които не зная за члена и вагината, за новия маникюр на Николета и миризмата му на развалена копърка поради връзката му с вагината й и други такива неща от световно значение?
10.
nqkoi si tam
10.06.2017 01:20:10
0
1
До "Запознат": през 2009 биткойнът струваше около 0.0001 цента и се mine-ваше супер лесно, може би ти трябва да се запознаеш малко преди да пишеш..

https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/38mlbr/bitcoin_price_june_20092015/
9.
oven
10.06.2017 00:16:31
0
1
Страхотен коментар!
8.
Запознат
09.06.2017 23:10:33
0
2
През 2009 биткойнта е струвал 1 = 1200 долара не знам как ще си купим 1000 биткойнта ей така или трябва да разполагаме с 120.000 долара че да си ги закупим.Малко провери в Гугъл тъпан с тъпан.
7.
kosmosG
09.06.2017 23:10:00
0
3
Коня коня изтарвахме коня....
6.
Рокфелер говори
09.06.2017 19:25:53
5
3
Поредната глобална пирамида Хаха. Интересно е как ще плащате данъци на печалбата или загубите от тая игричка.
5.
Работа по 14 часа на ден се иска!!!!
09.06.2017 19:17:30
6
3
Едни хора напечатаха едни пари без да съществуват без да са произвели нищо.
4.
*********
09.06.2017 19:15:56
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
3.
Рокфелер говори
09.06.2017 19:09:03
4
2
Румънския президент е на посещение при Тръмп защото Румъния е една от страните която допринася най много за НАТО. Докато Радев спи.
2.
А така
09.06.2017 19:03:45
1
2
Румънският парламент одобри рязко увеличаване на заплатите в публичния сектор. Въпреки предупрежденията на международните кредитори за опасност от дефицит. Промените за ръст в заплатите ще обхванат над милион държавни служители и ще струват на хазната почти 10 млрд. евро през следващите 5 години
1.
*********
09.06.2017 19:02:37
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Собствениците на нощни заведения се готвят за протести? Собствениците на нощни заведения се готвят за протести? Те са недоволни от новите мерки срещу COVID-19 Учениците в Бургас и София на ротационно обучение, вечерен час за деца в Благоевград Учениците в Бургас и София на ротационно обучение, вечерен час за деца в Благоевград В община Руен обучението ще е присъствено  2 847 заразени с COVID-19, 28 починали 2 847 заразени с COVID-19, 28 починали  330 с коронавирус във Варна, по 187 регистрирани в областите Бургас и Пловдив Шефът на парламента наследник на банкер милионер Шефът на парламента наследник на банкер милионер Семейството му притежавало една от най-скъпите къщи в София Банки, болници и кол центрове вдигат заплатите Банки, болници и кол центрове вдигат заплатите 80% от българските фирми искат да задържат кадрите си на всяка цена, сочи анкета на Manpower ГЕРБ имат голям проблем - скучни са ГЕРБ имат голям проблем - скучни са Абсолютен факт е, че властта изхабява и едно цяло десетилетие прекарано като управляващи няма как да не окаже своето влияние върху партията на Бойко Борисов Менделсон в бургаската политика: Живко Табаков се венча за Мария Маркова Менделсон в бургаската политика: Живко Табаков се венча за Мария Маркова Политикът се врекъл във вечна вярност на най-очарователната общинска съветничка, с която има връзка от около две години в църквата „Св. Николай Чудотворец” в ж.к. „Меден рудник” Бракониерски мрежи уловиха риба в Мандра, ще нахранят осиновени от ИАРА пеликани и щъркели Бракониерски мрежи уловиха риба в Мандра, ще нахранят осиновени от ИАРА пеликани и щъркели .При извършения патрул са установени поставени в работно положение 4 бр. мрежи с обща дължина 250 м. Какво куче да си вземете според зодията ви Какво куче да си вземете според зодията ви Ракът да си вземе померан, лъвът - дакел, а везните - хрътка   Фризьори тръгнаха да подстригват по къщите, за да не фалират Фризьори тръгнаха да подстригват по къщите, за да не фалират Към днешна дата много от тях се издържат предимно чрез заявки за домашни посещения и подстригване в домашна атмосфера
Пожар на покрива на небостъргач във Филаделфия Пожар на покрива на небостъргач във Филаделфия На мястото на инцидента работят пожарникари Държавният секретар на САЩ против налагането на нови санкции срещу Русия Държавният секретар на САЩ против налагането на нови санкции срещу Русия Руснаците нямали агресивни намерения срещу Украйна Нова и опасна мода: Да се заразиш умишлено с COVID-19 Нова и опасна мода: Да се заразиш умишлено с COVID-19 Има телеграм група, в която заразени и желаещи да се заразят си разменят координатите  НАТО не може да даде гаранция на Русия, че няма да се разширява НАТО не може да даде гаранция на Русия, че няма да се разширява Това заяви германският канцлер Олаф Шолц Пекин ще тества жителите на двумилионен квартал Пекин ще тества жителите на двумилионен квартал През миналия уикенд градът съобщи за първи случай на силно заразния вариант Омикрон Автобус падна в 30-метрова пропаст в Истанбул, има загинали Автобус падна в 30-метрова пропаст в Истанбул, има загинали Пътническият автобус изпълнявал линията Черкежка-Айдин Отлагат карнавала в Рио заради Омикрон Отлагат карнавала в Рио заради Омикрон Заради пандемията в Рио вече за втора година отменят уличните паради и партитата през периода, в който се провежда карнавала Бой по време на дебат в парламента на Хондурас Бой по време на дебат в парламента на Хондурас САЩ призовават всички политически актьори да останат спокойни, да водят диалог и да се въздържат от насилие и провокативни изявления Танкер пламна в Черно море, на борда има 700 тона мазут Танкер пламна в Черно море, на борда има 700 тона мазут Танкерът е плавал под флага на Коморските острови    КАТ с нова акция: За какво ще се следи? КАТ с нова акция: За какво ще се следи? Екипите на Пътна полиция ще следят за спазване на правилата от страна на водачите на превозни средства спрямо пешеходците, най-вече за недопускане отнемането на предимство
Мая Манолова Мая Манолова Социалното министерство пести от пенсионерите, а прахосва за бонуси Виц на деня Виц на деня Онлайн уроците силно ми напомнят на спиритичен сеанс:
– Яворе, тук ли си?
– Ясене, отговори, ако ни чуваш!
Виц на деня Виц на деня От утре пощальоните щели да работят от дома си. Ще четат писмата ви и ако има нещо важно, ще ви звъннат. Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Дайте определение за "празно пространство!"
- Уффф, в главата ми е, ама не мога да се сетя...
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори