×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Обрат за военния санаториум в Поморие: „Вита” проваля апорта, за да не фалира - топката е в Каракачанов


Обрат за военния санаториум в Поморие: „Вита” проваля апорта, за да не фалира - топката е в Каракачанов
Служебният министър на отбраната е оставил решението на наследника си, кметът Алексиев (вдясно) може да получи болницата
05 Май 2017, Петък, 14:30 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Казусът в бил обсъден в Съвета по отбрана, но решението е било отложено за новото правителство

Ситуацията около военния санаториум в Поморие е напът да претърпи неочакван обрат. Процедурата по вливането на болницата към велинградското дружество „Вита” ЕООД (с принципал министъра на отбраната) може да бъде провалена, научи „Флагман”.
Причината е, че от „Вита” са протестирали пред служебния министър Стефан Янев и са поискали апортът да се отмени. Според източник на „Флагман”, тази седмица въпросът е бил обсъждан в Съвета по отбрана – орган, действащ под ръководството на министъра.
Решението обаче е било да не се предприемат никакви действия заради смяната на правителството. Стефан Янев е преценил, че наследникът му (Красимир Каракачанов) е по-удачно да поеме отговорността за бъдещето на болницата.

Ръководството на велинградското дружество „Вита” е обяснило, че ако военният санаториум в Поморие бъде включен в активите му, това може да е фатално и за „Вита”, и за санаториума.
Според високопоставен източник от военното министерство положението било „цугцванг”.

„Вита” изобщо не била в толкова добро състояние, както се представяло от ексминистъра Николай Ненчев, който инициира прехвърлянето на санаториума от Военномедицинска академия към велинградското дружество.
Фирмата едва „плувала на повърхността”. От „Вита” се притеснявали, че поморийският санаториум е в много тежко състояние и няма да може да си изплати инвестицията, а напротив – ще потопи и дружеството, в което се апортира. Затова и ремонтът, за който правителството „Борисов 2” отпусна 1 млн. лева, се бави и протака.

Казусът е много заплетен и не е съвсем ясно кой и защо реално блокира промените. Според едната версия, по времето на Николай Ненчев решението за апорта към „Вита” е взето прибързано и не е било добре обмислено. Защото по този начин санаториумът няма да може да работи с пациенти по НОИ. За да може това да се случи, първо трябвало да се прокара съответна законодателна промяна.
Санаториумът не можел да работи с пациенти и по здравната каса заради окаяното му състояние.

Така вероятно ще се окаже, че е по-добре да се запази старото положение, при което болницата ще може да продължи да получава някакво финансиране по линия на НОИ.
Затова и апортът все още не бил довършен технически с надеждата в крайна сметка той да бъде отменен.

Според единия източник на „Флагман”, причина за задния ход на „Вита” е и натиск върху управителя на дружеството Любомир Крантев. Бизнесмени имали интереси към имота, който е с голям туристически потенциал. Те били свързани отново с лица от ДПС, което не е учудващо предвид инвазията на Доган и компания по морето.
Можел да се търси вариант за публично-частно партньорство – някакъв тип разменна сделка с частно дружество.


Развитие по казуса може да има и по линия на новия министър на здравеопазването – Николай Петров, който до вчера бе началник на Военномедицинската академия (ВМА) и е наясно с проблемите на санаториума, макар че досега не е успял да ги реши. Оттук нататък той би могъл да предложи законодателно решение.

Няма да е чудно, ако кметът на Поморие Иван Алексиев успее да убеди новото правителство в своята кауза  - че е най-добре санаториумът да премине под шапката на общината. Тогава той ще трябва да се погрижи и за намиране на финансиране за ремонт и модернизация на болницата, така че тя да бъде оздравена. Алексиев уверява, че няма да има проблем в това отношение.
Депутат от ГЕРБ също коментира пред „Флагман”, че идеята на поморийския кмет става все по-възможна. Очаква се от най-голямата партия да ударят рамо на общината.

От ВМА пък вече не искат и да чуят санаториумът да се върне обратно при тях. Причината е, че той бил на много голяма загуба и влошавал сериозно финансовото състояние на академията.
Над 70 човека работиха в санаториума до февруари т.г., но трудно можеха да оправдаят заплатите си заради окаяното положение на лечебното заведение.
След това те бяха освободени с идеята да бъдат преназначени през дружеството „Вита”. Засега обаче това е блокирано.

Топката е в новия военен министър Красимир Каракачанов. Очаква се в близките седмици той да се запознае с казуса. Със сигурност лобисти от няколко посоки ще се опитат да повлияят на крайното решение. А то, както изглежда, няма да бъде взето лесно.

В категории: Политика , Поморие


26
Коментара по темата
26.
големи обещания
15.05.2017 10:48:45
0
1
„Аз изцяло заставам зад решението на Министерски съвет и решението на министъра, по този начин да се процедира, защото е избрано най-доброто решение.”, каза общинският съветник от БСП и тогавашен служител на Военния санаториум Никодим Стоянов, по време на 19-то заседание на Общинския съвет, проведено на 13.12.2016 г. Той се обърна към общинските съветници и към кмета Иван Алексиев с думите: „Кое всъщност искате да защитите: Дейността? Тя е защитена – болницата остава и ще лекува; Личният състав? Той ще остане и ще бъде назначен в края на април
25.
благодаря Никодиме
15.05.2017 10:45:05
0
0
Разбрах , че си голям защитник на работещия пенсионер Никодим, ама аз съм безработната благодарение на такива защитница на идеята като Никодим
24.
Петър
13.05.2017 06:53:53
0
2
Ако се прочете Акта за Дарение, прочетат се някои Закони, прочете се и становището на Съвета по отбрана, то № 16 ще стигнеш до този реален факт, който се именува "отпаднала необходимост"! Все пак, Акта за Дарение е от преди почти век, времената са доста по различни, и Съвета по отбрана към МО е създаден именно с тази цел, парите нужни за отбрана да отиват за такава, а не за социални дейности, които са обект на стопанска инициатива! Становището на този Съвет дава ясна и точно основа, за това как МО може и трябва да действа от тук насетне, а именно:
1. Образуването му в ЕАД и самостоятелното му управление /на Санаториума/
2. С Акт за Дарение за безвъзмездно ползване, както е направило и Анхиало, понастоящем Поморие, като по този начин запазва публичният си характер, каквато е волята на Дарителя!
Г-н Министъра обаче пренебрегва становището на Съвета и волята на Дарителя, за която трябва да бъде съден.
Единствено и само Община Поморие може да променя статута на имота!!!
23.
До безработната
12.05.2017 21:56:14
3
0
Иди да плачеш на рамото на кмета, щото той разрови л.....а и замириса
22.
Някой
12.05.2017 20:27:31
0
0
знае ли кой ще "приватизира" санаториума?
21.
Браво Никодиме
12.05.2017 15:36:29
0
0
„Аз изцяло заставам зад решението на Министерски съвет и решението на министъра, по този начин да се процедира, защото е избрано най-доброто решение.”, каза общинският съветник от БСП и тогавашен служител на Военния санаториум Никодим Стоянов, по време на 19-то заседание на Общинския съвет, проведено на 13.12.2016 г.
20.
безработна
12.05.2017 10:14:52
0
1
Ей №18 ти много да не знаеш ,защото ти не си безработе с две малки деца, заради текива привърженици и големи защитници на идеята като Никодим, ако си му такъв голям подръжник пожелавам ти и ти да си на моя хал
19.
до 18
12.05.2017 10:09:54
0
3
И какво му е почтеното на този Никодим, докато вървеше далаверата със санаториума викаше и скачаше, сега работата е в застой и може нищо да не стане и се скри като почтен мишок
18.
До 17
11.05.2017 21:13:47
2
0
Че си прост, прост си. И да манипулираш няма да измениш факта, че хората останаха без работа защото терена е апетитна хапка. Всички други приказки са заблуда на баламурниците. И не хвърлай кал по почтен човек като Н.
17.
мнение
11.05.2017 16:33:45
0
3
Жалко , че покрай простият акъл на Никодим доста хора останаха без работа
16.
Това мезе
10.05.2017 20:54:10
1
2
военния санаториум много отдавна е вмирисано. Този,който първи го хвърли на кучетата като "отпаднала необходимост" вече е министър на здравеопазването в кабинета на ББ-3. Така че съдбата и на това здравно заведение отдавна е предрешена .
15.
няма да бъде лесно за оправяне
10.05.2017 08:46:05
0
1
Не може нещо да не се стопанисва д години за да може да бъде лесно продадено и после общината да е виновна все пак това не е неино задължение
14.
анонимен
09.05.2017 18:03:10
1
0
Като виждам състоянието на общинската болница мога да си представя какъв ще бъде и Военният санаториум като стане общинска собственост.....
13.
!!!
09.05.2017 16:23:43
0
1
Ако те видя на улицата ще се изплюя в лицето ти заради теб съм на борсата Никодиме
12.
безработна от санаториума
09.05.2017 12:19:06
0
1
Никодиме търчиш ли за съвет при прасето Зафиров?
11.
Badata
06.05.2017 14:53:28
0
4
Никодимееее, защо сега като лъснаха нещата се спотайваш като дупе в гащи ? Прояви поне малко войнска доблест и чест - застани пред съгражданите си и им се извини за всички изречени лъжи, с които волно или неволно тогава ги подведе, Писарушко !!!!
10.
помня
06.05.2017 10:27:58
0
2
Къде е сега полковника от ГЩ на МО и общински съветник от БСП Поморие? Къде са началниците му от Бургас? Чакаме пак пресконференция за да ни обяснят на нас "простите" какво се случва,защото схемата беше очевадна и ние предупреждавахме.Предлагам да съберем малко кинти за бившата ви "пиарка" за да спретне едно журналистическо разследване по темата-нали има претенции,че е разследващ журналист
9.
до 5.
06.05.2017 08:29:23
2
2
В момента кмета няма нищо общо,така че не измествай фокуса.Това разкрачено положение повече ли ти харесва?Всички помним как такива като теб, начело с Никодим и съгласно опорните точки на БСП ни убеждавахте,че всичко е точно,прозрачно и се прави в интерес на хората и за запазване на базата.И сега какво се получи- изакахте акото,излъгахте както винаги хората и сега си търсите виновни?Да ама този път номера няма да мине,защото прекрачихте границата-тръгнахте срещу собствения си град.Така,че си носете вината и кръста чужди подлоги-архивите са живи.
8.
До 4
06.05.2017 08:26:13
0
1
От достоверен източник разбрах че "пиара не можал да събере кинти. Но пък има нова блуза и нова шапка - подаръци естествено.
7.
Петър
06.05.2017 07:56:51
0
2
Независим, Санаториумът е оставен на произвола от поне 10 години!
Реално МО не инвестира нищо, това го правят всички Български граждани по волята на Дарителя, в случая Община Поморие!!! МО е изпълнителят, и като такъв с Акт-а за Дарение се съгласява с ....
Ненчев трябва да бъде съден вместо МО да се опитва да го измъкне от кашата, която забърка!
6.
Елена Ангелова
06.05.2017 07:56:41
1
2
всичко стана заради Михаил Начев и моя милост.
5.
666
06.05.2017 07:14:36
1
5
То кмета на Поморие е доказан капацитет в областа на финансите ... вдига местните данъци и ето го финансирането или го предоставя на други "преуспели" бизнесмени
4.
Упс
05.05.2017 23:36:49
5
4
Никодимеее? Сега къде си? Спиш ли добре? Пиара ти събра ли КИНТИ ?
3.
Независим
05.05.2017 22:59:11
0
8
Лъчезар Лисицов, моля потърсете отговор на въпроса: "Защо санаториумът е оставен до това окаяно състояние?" Защо МО е инвестирало милиони в Хисаря и Банкя(също негови бази), а в БДПЛР Поморие не? В публикацията липсва важно уточнение: ЗЕМЯТА Е ДАРЕНА НА МО(тогава Министерство на войната) ЗА ДОМ ЗА ВЕТЕРАНИ И ВОЕННОИНВАЛИДИ.
2.
Поморие
05.05.2017 22:23:11
6
13
Поморие е едно загиващо селце до Бургас. Това е самата истина - улиците нямат асфалт, няма осветление по тях, един светофар, който работи когато може, няма препитание за местните.

Разчита се на 2-3 месеца в годината, за да се изкара някаква прехрана. Данъците са безумно високи и въз основа на какво?

Имаме болница, която почти не работи. Водата е отвратителна.

И на всичкото отгоре, застроиха всяка свободна плочка, и вече въздух не остана. И за какво застроиха така, като всичко е празно? В новите блокове - живеят по 1-2 семейства, а останалото е празно и призрачно.

Та, поморие е съсипано... И май че стана късно. Не е достатъчно само утре сутринта да опънат палатките за сбора, и три дни преди това да хвърлят по три кофи асвалт по 2-3 улици...
1.
Pomoriec
05.05.2017 21:39:56
2
10
Sega voennia sanatorium ste otide v racete na Valeri Simionov
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дами, ако не стигате до оргазъм, може би не сте толерантни Дами, ако не стигате до оргазъм, може би не сте толерантни

Най-добрият начин човек да достигне до оргазъм е да не очаква такъв

4 жертва на пандемията COVID19 за последните 24 часа в България 4 жертва на пандемията COVID19 за последните 24 часа в България

Издъхна 74-годишна жена, която бе приведена в Интензивното преди ден

Учените разкриват защо изневеряваме Учените разкриват защо изневеряваме

Повод за изневяра в една връзка е скуката в нея

Работодателите нямат право да пускат служителите си в неплатен отпуск Работодателите нямат право да пускат служителите си в неплатен отпуск

Такъв отпуск може да бъде даден само по инициатива на работника, уточняват синдикати

4 зодии, които не се плашат от изолацията 4 зодии, които не се плашат от изолацията

Вижте кои са те

Вдигнаха пейките в Бургас, за да не събират пенсионерите в разгара на епидемията Вдигнаха пейките в Бургас, за да не събират пенсионерите в разгара на епидемията

Времето ще става все по-хубаво и ще е много трудно да се спазват забраните. Съжалявам, но няма друг начин, каза кметът Димитър Николов

Социалните партньори ревизираха мярката „60:40“ в подкрепа на бизнеса Социалните партньори ревизираха мярката „60:40“ в подкрепа на бизнеса Прагът за право за обезщетение бе свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби Бургазлия иска промяна в закона, заради пандемията остана без работа и с 9 лв. помощи на ден Бургазлия иска промяна в закона, заради пандемията остана без работа и с 9 лв. помощи на ден

Диян Петров е съкратен заради кризата, приятелката му е бременна, има и ипотечен кредит на плещите си и се намира в безизходица

Сузанита: В училище ме малтретираха, а сега ми завиждат Сузанита: В училище ме малтретираха, а сега ми завиждат

17-годишната изпълнителка сподели в мрежата какво я мъчи

София ще използва високотехнологична система в борбата с коронавируса София ще използва високотехнологична система в борбата с коронавируса

Технологията на бъдещето функционира успешно и в Букурещ

Руска актриса си търси мъж за секс по време на карантината (СНИМКИ 18+) Руска актриса си търси мъж за секс по време на карантината (СНИМКИ 18+)

Къде е смелият и красив мъж, който да победи вируса и да ме спаси, написа Мария Лиман към атрактивна своя снимка на дивана

Armani заряза модата. Шие предпазни облекла Armani заряза модата. Шие предпазни облекла

Въпросните изделия ще са за еднократна употреба

899 са смъртните случаи в Италия за последния ден, 832-ма починаха в Испания 899 са смъртните случаи в Италия за последния ден, 832-ма починаха в Испания

Към днешна дата броят на починалите в Италия надмина 10 000, В Испания са 5690

Кралица Елизабет II остава без рожден ден Кралица Елизабет II остава без рожден ден

Действителният рожден ден на кралица Елизабет Втора е на 21 април

От чумата до коронавируса – на какво ни учи историята От чумата до коронавируса – на какво ни учи историята

Жулиен Лоазо, професор по средновековна история, описва общото между пандемията през 14 век и тази днес

Принцът на Монако и момиче на Бонд с коронавирус Принцът на Монако и момиче на Бонд с коронавирус Актьорът Том Ханкс и съпругата му вече се излекуваха Интернет мародери трупат огромни печалби от коронавируса Интернет мародери трупат огромни печалби от коронавируса В Европа са плъзнали и фалшиви здравни работници - обират домове и болници Световната икономика е в рецесия, може да е по-голяма от 2009 г., според Кристалина Георгиева Световната икономика е в рецесия, може да е по-голяма от 2009 г., според Кристалина Георгиева Основното безпокойство от дългосрочно влияние на внезапното спиране на световната икономика е рискът от вълна от банкрути и съкращения Д-р Мишел Бакърджиев от САЩ: Ще трябва да включваме по двама пациенти към един респиратор и да правим тежки избори Д-р Мишел Бакърджиев от САЩ: Ще трябва да включваме по двама пациенти към един респиратор и да правим тежки избори Най-големият проблем пред всички болници е липсата на предпазни облекла за лекарите, признава медикът Салвини: Първо да победим COVID-19, после ако трябва – довиждане на ЕС Салвини: Първо да победим COVID-19, после ако трябва – довиждане на ЕС Бившият вицепремиер изрази позицията си в Туитър
Ген. Мутафчийски Ген. Мутафчийски По-добре опашки от коли на КПП-тата в страната, отколкото кервани с трупове Виц на деня Виц на деня Въпрос на родител:
- И защо трябваше да се прави дистанционно обучение от вкъщи? Не можеше ли да ги затворим в училището...
Виц на деня Виц на деня - Що не им пука на ромите за коронавируса?
- Щото бабите и дядовците им са на около 30 години.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Търся семейство за размяна на апартаментите за Великден.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори