×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето защо Северна Корея и оризовите й бомби не трябва да ни притесняват


Ето защо Северна Корея и оризовите й бомби не трябва да ни притесняват
Заплахите на Ким Чен Ун са като лаещ пинчер пред голяма мечка, но крият по-дълбок проблем в региона
03 Май 2017, Сряда, 20:15 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Великите сили изобщо не трябва да се стряскат от лаещото младо кученце с дръпнати очички

Нека да разгледаме какво всъщност се случва по света и у нас и конкретно - доколко има резон да се вярва на заплахите на Ким Чен Ун – 33-годишният „вожд” на единствения по рода си комунистически провал в Източна Азия.

Откакто наследи баща си – сравнително миролюбивият и тръгнал в посока на нормализирането на отношенията между Северна и Южна Кореа - Ким Чен Ун, новият вожд на нацията, която умира малко по-малко от глад, изобщо не си поплюва. Той активизира целия „научен потенциал” на страната, като любезно им отпусна по 2 купи ориз, вместо една, на ден и като добитък (и заради липса на реален такъв) ги впрегна да решават „важния” проблем за ядреното въоръжение на страната.

По това време по единствената севернокорейска национална телевизия показваха пълни витрини с „Кока кола” по щандовете в столицата и разказваха как корейският футболен отбор (който съвсем по случайност бе изпратен да копае в мините) е разгромил 11:0 Германия, печелейки Световното първенство.

Все пак обаче изглежда, че увеличаването на дозата ориз и масираната пропаганда и култ към
личността са довели до някакъв прогрес, макар и минимален на фона на годината, в която живеем.

Ядрените ракети на Северна Корея достигнаха своя връх с няколко „сериозни” опита да прелетят повече от 2 километра. По доста подобен начин ракетите за многократно ползване (макар не и ядрени) на Елон Мъск също имаха подобни инциденти. За разлика от „оризовите колеги” Мъск плаща на учените си в ценна хартия, може би непозната на Ким Чен Ун – пари.

Независимо от всички абсолютни провали на комунистическата република, лидерът й не спира да „размахва сабя” пред неоспоримо по-силните от него САЩ, Китай и Русия. Заплахите му, че ще сложи „края на света” са също толкова стряскащи, колкото малък пинчер, лаещ пред голяма мечка, но носят контекст, който би бил пагубен за региона.

Макар Северна Корея да е обградена от всички страни от държави, на които вече им е омръзнало от простотии, всеки един от външните играчи има какво да губи и печели.

От изток намираме противоракетния щит на Япония/САЩ. На юг ситуацията е сходна, но там в момента се водят преговори за закупуването на новият противоракетен щит THAAD. Това създава сериозни проблеми за Китай и те, макар да знаят предназначението му, го виждат като заплаха за собственото си влияние в региона.

И ако това не е достатъчно, Северна Корея граничи пряко и с Русия, макар и само няколко километра. Това прави руснаците, които, колкото и да не ви се вярва, все още са сериозен военен претендент в световната политика, пряко заинтересовани към проблема. Те, също като Китай, са против разполагането на въпросния ракетен щит.

От другата страна на океана пък, Тръмп изобщо не се стряска от лаещото младо кученце с дръпнати очички. Отраканият икономист знае, че ако все пак избухне открит конфликт в региона, той не би бил останал сам в борбата си с изгладнелите корейци.

Каквото и да ви казват експертите, това са факти, които трябва да се имат предвид. Заплахите на Северна Корея не представляват никакъв проблем за населението на полуострова, още по-малко за сигурността на света. Ядрен конфликт няма да има, а пък да достигнем до „световна война” заради тази измислена страна е още по-абсурдно.

Ядрената война предполага паритет във въоръжението – предпоставка, която не съществува в случая, особено като се има предвид, че никоя от реално въоръжените с ядрено оръжие страна няма да подкрепи Ун.

Проблем обаче е това, че колкото и непокрити да са заплахите на КНДР, те все пак могат да станат непряка причина крехкият алианс между Китай, Русия и САЩ по въпроса да бъде разклатен.

Съвсем скоро обаче е много вероятно да видим реална ескалация, която евентуално би довела до война, която ще напомни на блицкрига от преди повече от 70 години. Ако американски, руски или китайски кораб само бъде одраскан от фишеците на Вожда, ще последват сериозни проблеми, които неминуемо ще доведат до крах на режима и коренна промяна в политическата обстановка в региона.

За добро или за лошо.

В категории: Политика


15
Коментара по темата
15.
Читател
04.05.2017 15:13:42
0
5
Само не знам има въобще някакви критерии, за да стане човек журналист. Като гледам тези, които пишат във форумите са много по-интелигентни и начетени от журналистите, а уж би трябвало да е обратното.
14.
До Флагман
04.05.2017 13:20:31
0
5
Подобни политически анализи, които се мъчите сами да творите са много висока топка и не са за вас! Откажете се! Продължавайте с плагиатството на чужди статии - там ви е силата! При плагиатството няма как да се разбере колко ви е умствения багаж, но със статия като тази истината лъсва.
13.
в. "Търчи-лъжи"
04.05.2017 13:05:35
0
5
Кандидат-студентските бисери ряпа да ядат! С кастинг ли ги избират тези журналисти - кой от кого е по-тъп? Тази статия или е писана умишлено тъпо и несвързано, за да провокира нормалното мислене на хората или всеки във Флагман си пише врели некипели и няма кой да ги контролира.
12.
До Русчев
04.05.2017 10:54:53
1
5
Северна Корея била "измислена" държава... корейските фишеци щели да "одраскат" американските кораби...
Мой човек, тази "измислена" страна има армия, която хич не е измислена, а е най-голямата и най-боеспособната армия в света. Чети тука:
"Севернокорейската армия е най-голямата военна структура в света с общо 9 495 000 военнослужещи – 1 106 000 редовни, 8 200 000 резервисти и 189 000 души в полувоенни формирования. Близо 20% от мъжкото население на възраст 17 – 54 години е част от редовните въоръжени сили... и т. н."
Това не ти е островчето Гренада - една педя място без армия и без съпротива, което американците го превзеха за три дни.
Чети и за Виетнам колко години наред САЩ се мъчеха там и пак нищо не направиха. А тук имаш световна сила с истинска АРМИЯ... За какви фишеци ми говориш?
11.
Чул недочул, чел недочел... много тъп!!!
04.05.2017 10:20:45
0
6
Ако не знаете - финалът на световното по футбол в Бразилия тази вечер от 22:00 часа в Рио де Жанейро е между КНДР и Португалия! Мачът за титлата не е между Германия и Аржентина - всички сме се объркали дружно. Целият свят. С изключение на телевизията в Северна Корея, която пусна 1-минутен репортаж как националният тим ще спори за купата на стадион "Маракана" срещу Кристиано Роналдо и компания.

Всъщност севернокорейският клип, на който КНДР е на финал с Португалия, а лидерът Ким Чен Ун поздравява бразилци на големия екран в Рио, се оказа фалшификат. "Репортажът", уж излъчен по телевизията в Северна Корея, е пародия.

Според специалисти, диалектът на журналистката не е севернокорейски. А в КНДР все пак гледат мачовете от световното - макар и с 24 до 35 часа закъснение - така че поданиците на Ким Чен Ун все пак се информират за резултатите.

Американската телевизия CBC и английският Metro също се вързаха на пародията.

Северна Корея все пак се е класирала два пъти на мондиала - през 1966 и през 2010 г.

Иначе материалът е "майсторски" монтаж с кадри от мачове на КНДР (на празен стадион), от световното, от плажа "Копакабана", където запалянковци гледат двубой на голям екран... Всъщност гледат как корейския лидер Ким Чен Ун е в Бразилия и ги приветства. За кратко е представен съставът на Португалия с голямата му звезда Кристиано Роналдо. Вградени са и ликуващи фенове на КНДР, националният флаг на стадион в Бразилия преди началото на двубой...
10.
Конкурс за простотия
04.05.2017 09:43:40
1
7
Герги, не ставаш, корейците и изолирани имат спътници, тука даже български сортове домати няма. Такива като теб са пропагандни помияри и за боклука
9.
Да бе, голям провал
04.05.2017 09:22:41
0
6
Що за израз? "Единствен по рода си комунистически провал..." Излиза, че във Виетнам, Лаос и Кампучия не е било провал, особено в Кампучия. Там Пол Пот изтрепа 3 милиона от собствения си народ и сигурно е било голям успех.
8.
Хах
04.05.2017 09:06:17
4
3
Като цяло под 20% от територията на Северна Корея е подходяща за земеделие, и години наред се разчита на механизация и изкуствени торове, за да се произвеждат необходимите количества храна. В допълнение за целите на селското стопанство гористи местности и склонове се изсичат и се превръщат в ниви. Традиционният източник на изкуствени торове и селскостопанска техника за КНДР – Съветският съюз, се разпада през 1991. Към 1994 година недостигът на храна вече е очевиден, а на следващата година проливни дъждове се изливат над цялата страна, в резултат на което наводнения и свлачища унищожават огромни селскостопански площи (400 000 хектара). Наводненията продължават през 1996 и 1997, непосредствено след което идва непредвидена суша.[99] Впоследствие от недохранване умират между 200 000 и 350 000 души.[100] Още стотици хиляди загиват вследствие на болести, свързани с недохранване, като пневмония и туберкулоза.[101] Положението се стабилизира след 2000 година, но през 2005 отново възниква сериозна опасност да се появи глад в страната, вследствие на което правителството организира „мобилизация“ на жители от градовете в помощ на земеделците.[102] Недостигът на оборудване, електроенергия и гориво е причина в много кооперации работата да се извършва с помощта на волове. Въпреки, че проблемът с глада остава, той не е толкова сериозен както през 90-те години.[103]
7.
World fact book
04.05.2017 00:05:43
19
9
US ллиббералната Пропагандата е мръсно нещо.Спорд янкиитеи техните либерал подлоги СК умирггаи от глад.Да ама НЕ за6гооддиниСКе нарасснала от 23МИЛИОНА на 26 МИЛИОНА..СевернаКорея е вТОП 10 на Световните износители на ЗЕЛЕНЧУЦИ и плодове.КВСтолица ПХЕНЯНИМА над НЕБОСТРГЧАултрамдерна архиектуа кррасви паркове.Латиноамерикаци илитам разравят че хората -местнитеса ЗОАБЛЕНИс румени бузки и никакви следи отГЛАД.Внай-големиия местен СКИкурорт има не1 ао таанско аццели 14 лифта с 10пъти повее писти отБАНСКО.За сведние в СОФИЯ няма и1небостъргач.Проблеми сПШЕНИЦАТА която невирее в във влажния климат от тм проблеми с хляба.ЗначиУМИРАЩТЕ Севернокорейци се плодят с х 2 МИЛИОНА за година и множат а ПРОСПЕАЩИте при ГЕРБ и Бойко световни рекрдьори по СМЪРТНОСТ и болести НАЙ-бързо изчезващи ,Затова ПатрЕотите да командироват специлистката по Демогграски прираст СУЛТАНКА ПЕТРОВА да почерпи опит и знания ноу-хау от братския корейски и да измъкне БГто от демографското блато
6.
Сев. Корея - Германия 11:0...
03.05.2017 23:30:41
19
6
Човекът е чувал някакви слухове за Световното по футбол в Англия - 1966, ама не си е направил труда да провери как точно стоят нещата.
5.
Пълен миш-маш и приказки от 1001 нощ
03.05.2017 23:17:08
26
16
А това за двете паници ориз си беше популярна приказка от времето на Културната революция на Мао - за това каква им е била дажбата в селските комуни. Само че автора чул-недочул и пренася китайската действителност в Корея. Какво ли си вика, той българския читател е прост и не прави разлика - където са китайците, там са и корейците... то си е едно и също.
4.
Ценна хартия може би непозната на Ким Чен Ун...
03.05.2017 22:58:15
24
11
Абе човек, ти не си ли чувал, че точно Северна Корея произвежда най-качествените фалшиви долари, които дори специалните служби на САЩ трудно разпознават? Почети малко за Офис 39, който е пряко подчинен на държавния глава на Северна Корея и откъдето излизат между половин и един милиард фалшиви долари годишно и как тези долари се пласират по световните пазари... И сега ти казваш, че доларите били непознати за Ким Чен Ун!!!... То бива бива глупости четем тука, ама това вече на нищо не прилича!
3.
АЗ
03.05.2017 22:45:34
31
16
ДРАСКАЧА,СЪТВОРИЛ ТАЗИ ГЛУПОСТ,ОСВЕН,ЧЕ Е ТЪП,Е И ПРОДАЖЕН .....
2.
...
03.05.2017 22:41:35
32
18
Авторът наистина ни предлага един доста плитък, основан на нищо лаишки анализ. Първо артилерията на Северна Корея може да срине Сеул за няколко часа, дори и без атомно оръжие. Второ 50-те самолета на САЩ на тоя самолетоносач са нищожно малко дори и срещу остарелите такива на Северна Корея + ПВО-то им. Трето, дори и американски специалисти казаха, че тези "неуспешни" опити може да са планувани и това било последно изпитание на системите за самоунищожение на ядрените ракети. Четене му е майката, а не свободни съчинения. А САЩ, ако решат да свалят режима, войната във Виетнам ще е била като сутришно кафе на Уолстрийт сравнение с тази на Корейския полуостров.
1.
Това експеримент по словоблудство ли е?
03.05.2017 22:31:38
31
22
Журналистът писал този текст е много слаб. Дали е от липса на опит не знам, ама чак ти става жал за човека като му четеш глупостите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Не пускайте телевизора! Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в „Ергенът“ Не пускайте телевизора! Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в „Ергенът“ Кастингът за следващия сезон на романтичното риалити стартира днес Лозенец празнува своя вековен юбилей Лозенец празнува своя вековен юбилей 100 години от с. Ембелец до днешно с. Лозенец Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Община Бургас представя 5 локации, вижте ги  Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Причината за палежа е неуредени финансови отношения Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед На какво се дължи рязката промяна? МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево Местно РУ и администрацията на Общината започват усилена работа, за да осигурят спокоен летен сезон за туристите  ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт Законопроектът отлежавал "доста дълго време", но може и да не бъде приет предвид приключващия мандат на Народното събрание Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено На откритата сцена в града на 28.04.2024 г. 10:00 часа ще се проведе конкурс на лазарски групи и песни Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Калин Ст. и Величко Тачев са уличени в лъжа от детектора 
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори