Както традицията повелява: Ще боядисвате ли яйцата днес?
13 Април 2017, Четвъртък, 12:15 ч.
Първите две задължително са в червено, на Велики четвъртък се замесват и козунаците
По традиция великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово, пише "Канал3". Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази, за да носи късмет. Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното богослужение, което продължава след полунощ или на другия ден. Как ще бъдат боядисани останалите яйца е въпрос, който зависи от вкуса на всяка домакиня.
От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено.
Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!".
После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете". След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден. Вечерта на Велики четвъртък се отслужва Последованието на 12-те евангелия. На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто.
Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини. У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.
Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.
В категории:
Животът








Отряза го за секс в Ергенът
01/05/2025, Четвъртък 13:41
0

Ще става баща
01/05/2025, Четвъртък 13:21
1

Мъж без книжка се размаза и почина на АМ "Хемус"
01/05/2025, Четвъртък 13:00
1

Преди 30 години турците идваха да се лекуват у нас. А сега
01/05/2025, Четвъртък 12:41
1

Съгласи ли се Зуека да участва във финала на Капките
01/05/2025, Четвъртък 12:21
2

Най-пухкавите мекици се правят без мая по тази рецепта
01/05/2025, Четвъртък 12:00
0

Шефът на пловдивската митница е задържан за срок до 72 часа
01/05/2025, Четвъртък 11:40
3

Министерството на туризма поема управлението на плаж „Болата“
01/05/2025, Четвъртък 11:20
0

Затварят кръстовище в центъра на Бургас заради ВиК ремонт
01/05/2025, Четвъртък 11:00
0

Важна информация за синята и зелената зона в Бургас
01/05/2025, Четвъртък 10:40
2

Плащаме по-скъпи винетки от днес
01/05/2025, Четвъртък 10:20
3