×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как Марешки забогатя от властта, срешу която сега обещава да се бори


Как Марешки забогатя от властта, срешу която сега обещава да се бори
Повече от десетилетие борецът стрещу статуквото се наслаждава на всички благини, която властта предлага
14 Март 2017, Вторник, 19:48 ч.
Източник: Блиц

Бизнесменът  прави големите си удари главно с общинско и държавно имущество, а не на терена на реалния пазар

На избори е като на война или в любовна игра – всичко е позволено. Лъже се масово. За всичко. По много. И без скрупули. Това ще ви каже всеки втори българин, застигнат от проклятието да живее в интересните години (вече 27) на българския преход. Дали е точно така, или не доскоро можеше и да се поспори. Последните две кампании – президентската (от края на 2016 г.) и парламентарната, която тече в момента, са на път обаче да превърнат това твърдение в светата истина. Особено, ако се заслушаме в приказките на самообявилия се за българския Доналд Тръмп варненски бизнесмен с изострени политически амбиции и интереси Веселин Марешки, пише "Блиц".

С какво облъчва избирателите Марешки? С клетви, че е извънсистемен играч - дотолкова, че направо си е политически девствен. И е прекрасен и трябва да му вярваме, защото е богат поради вродената си кадърност да прави пари и никога не е топил пръст в кацата с власт. И за награда сега очаква билет за висшата лига.

Какво обещава за примамка Марешки? Че ще живеем в земен рай, в който илачите и дизелът са на безценица, благодарение пак на неговата девствена чистота и вродено благородство и любов към народа. Какво обаче ни разкрива и най-добронамереният опит за преглед на публичния живот на бизнесмена, решен да се превърне в политическо явление от световен мащаб в годините на безкрайния БГ преход?

В резюме: Животът на Марешки в капиталистическа България е на най-отдалечената точка на обещанията и предизборните клетви, с които ни засипва от няколко месеца. Бърз прочит на публичната му биографи показва, че Веселин Марешки не просто не е враг на статуквото, той до голяма степен Е статуквото. Най-вече в родната му Варна през последните 10 години, където беше 2 мандата общински съветник, а за третия вкара собствена листа, водена от сина му – също Веселин Марешки.

20-годишният тогава младеж беше студент в скъп лондонски университет. И изобщо не се появи във Варна по време на кампанията, нито дори в деня на вота. Веднага след избирането му за съветник отстъпи мястото си на следващия в листата. По това време баща му беше независим кандидат за кмет на Варна и основната му теза беше, че не се интересува самоцелно от властта – играе само за кмет, но не и за съветник. А синът-съименик трябваше да държи нащрек избирателите, набирани по аптеките, за да не изтърве Марешки капиите си в Общинския съвет, който за него е като златна мина. Защото аптекарят не просто се е докосвал до управлението, а е бил част от най-нелицеприятната му част - във Варна той е част от екипа на БСП-лидера Борислав Гуцанов – скандално арестуван в операция „Медузи“ по обвинения за далавера с общински автобуси. Марешки е заместник на Гуцанов, който е председател на Общинския във Варна в годините между 2007 и 2011-а. Дейността им неизменно е в синхрон с изгонения от гражданите няколко години по-късно кмет Кирил Йорданов.

За да реализира целите си чрез властта, Марешки нарежда близката си по онова време млада и амбициозна Цветелина Тънмазова начело на комисията по собственост и стопанство в ОбС, контролираща всички общински имоти и дружества във Варна. За да е сигурен контролът му, Марешки подрежда в комисията и себе си, близкия си по онова време д-р Ивайло Бояджиев (вече покойник), както и други две свои верни протежета – Дилбер Вейсалова и Гергана Желязкова Славова (днес – водач на листата на ВОЛЯ в Бургас). В същия този мандат Марешки регистрира в пакет хората си и в Постоянната комисия по здравеопазване. В отбор налагат контрол и върху обществения транспорт, към който по онова време Марешки не крие апетитите си.

Лично, и с най-верните си хора, Марешки се позиционира и в комисията по приватизация. Добре разположил капиите си, Марешки атакува апетитни хапки от Варна. Той лично влиза в Общото събрание на МБАЛ „Света Анна“. Бившата окръжна болница във Варна е в центъра на града, а бизнесменът-политик си е харесал двора на болницата и успява да придобие контрол върху 2 декара от него. Само 2 декара, нищо, че иска да стане собственик на целия терен, върху който се разполага болницата – над 10 дка в центъра на града.

Второто апетитно парче, което Марешки се опитва да гризне от Варна, са 10 декара в Морската градина на града. Без скрупули и неудобство, самопровъзгласилият се за месия бизнесмен предлага да построи нов корпус на Логопедичната детска градина, за да получи прилежащия парцел и да си направи тенис-кортове и развлекателна зона край тях. Апетитът на Марешки към златното парче в градския парк ескалира до толкова брутално, че негови колеги в Общинския съвет публично се оплакват, че са били натискани да гласуват. Някои дори признават, че Марешки им е обещавал подкупи. Прокуратурата тогава се самосезира, но държавното обвинение и до днес удобно мълчи и пази човека, който зад маската на антистистемен играч се е прицелил в ролята на новия златен пръст в държавата. Тази негласна подкрепа от страна на държавната власт служи на Марешки като допинг и той стига до там да пробва да придобие част от Двореца на културата и спорта във Варна за 37 млн. лв.

Рекламиращият се като супер-бизнесмен Веселин Марешки във Варна всъщност прави големите си удари главно с общинско и държавно имущество, а не на терена на реалния пазар. От община Варна на безценица той получава и довършва Поликлиниката си в „Младост“, като преди сделката убедително срива интереса към нея с мотивите, че конструкциите са стари, а покривът - канцерогенен. От държавата Марешки получава сградата на Централната поща - на пъпа на морския град, която в момента функционира като гигантски билборд, рекламиращ единствено и само осанката на своя собственик.

От държавно-общинската болница „Света Анна“ Марешки е с 2 дка на плюс. Върху част от тях е построено лъскаво кафене, което той ползва като офис. Сградата е на някогашното „Аптечно управление“, което той придоби преди години след приватизацията. От общината се сдоби с блок 108 – в центъра на града, от който изкара милиони и завъртя бизнес в приземните етажи, като продаде 100-ина апартамента, а на общината даде няколко.

Пак на гърба на общината Марешки си заплю терен в кв. „Виница“, в който обяви готовност да вдигне 4-етажна сграда, гълъбарника от която да даде на кметските служители, а останалата част – да реализира на пазарни цени. Подобна идея Марешки се опита да пробута и за районната администрация в „Младост“, като за целта си хареса първия варненски мол. Като се тегли чертата, лъсва грозната истина – Марешки за пред публиката се гнуси от властта – такава, каквато е била досега, и обещава райски живот с чисти и честни управници. Но повече от десетилетие той без свян и на пълни обороти се наслаждава на всички благини, която властта предлага и няма никакви притеснения да прилапва най-апетитните общински и държавни имоти, от които да печели с цената на партньорства, от които после се отрича. Като това с Гуцанов и Кирил Йорданов... Зад обещанията българите да заживеят в земен рай, гарантиран от евтини гориво и илачи, самозваният Робин Худ – Веселин Марешки, се готви да пробута на избирателите на 26 март своите най-верни послушници, които държи на заплати във фирмите си и ги мести като пешки според интересите си. За да е сигурен, че ще може да контролира марионетките си, олигархът не се свени да вкарва в листите и най-близките роднини на слугинажа си. Така той е сигурен, че никой няма да кривне от неговите интереси и нареждания, тъй като набутаните цели фамилии в кандидатдепутатските листи рязко ще останат без работа и доходи.

Ярък пример за схемите на Марешки е една от много близките му служителки Гергана Славова. Бургас познава напористата дама като отговорник за аптечния бизнес на Марешки по Южното Черноморие, а от скоро – и като водач на листата на ВОЛЯ там. Славова обаче от много години е доверено лице на Марешки и във варненските му апетити. Тя беше общински съветник, който Марешки мести от комисия в комисия във варненския Общински съвет – според моментните си икономически интереси. На нея бизнесменът беше поверил една от златните си общински хапки – блок 108, който се намира на центъра на Варна – до Макдрайв.

Гергана Славова, която в Общинския съвет на Варна никой не помни с друго, освен с прокарване на икономическите интереси на Марешки, днес е пребогато наградена. Освен нея в кандидатдепутатските листи на ВОЛЯ са съпругът й Иван Стефанов (в Благоевград и Кърджали), майка й Калинка (втора във Враца), баща й Желязко (водач в Ямбол и Хасково) и сестра й Деяна – втора в Добрич и четвърта в Плевен, зет й.

Вторият в листата, след Марешки във Варна, Андон Дончев също е изключително верен паж на Марешки. Дончев се ползва с доверието на Марешки в туристическия и развлекателния бизнес на олигарха. Той е човекът зад „Булмедикс 2012“ ЕООД – фирма, регистрирана в Ихтиман. Тази фирма формално отговаря за концесионирания от Марешки плаж „Кабакум Север – Част 1“. Него аптекарят-петролен бос успя да вземе в средата на миналата година и ще взема пари за чадъри и шезлонги до 2021 г. Пясъчната ивица е в непосредствена близост до прословутия т.нар. фитнес на Марешки, който и до днес се издига на пясъка с благословията на съда.

Това е временния обект на морския бряг, който Марешки използва като лятна вила
 


Тогавашният министър на регионалното развитие (на чието подчинение бяха плажовете в първия кабинет "Борисов") Лиляна Павлова разпореди проверка и събаряне на уж временния обект, който освен, че е здраво бетониран на метри от водата, е и със съмнителни обществени функции, каквото е изискването по закон за преместваеми постройки на плажа. Съдът обаче отмени събарянето и обяви 2-етажната сграда за законна, въпреки че тя се ползва за лятна вила на аптекарския бос и близки до сърцето му. Нещо повече - след изтичане на концесионния договор миналата година Марешки отново стана стопанин на плажа, но с друга от фирмите си. Той поиска от Община Варна отново да потвърди оставането на вилата-фитнес. Това не се случи и варненският Административен съд излезе с постановление срещу отказа на кметството. Така подобната на трафопост сграда на "Кабакум" остава - пак с благословията на съда.



21
Коментара
21
Коментара по темата
21.
Sonya Atanasova
30.03.2017 20:13:14
0
0
Просто Възмутително!!
20.
Mne
16.03.2017 11:24:19
0
0
Ne e samo Mareshki s evtin dizel. Ima i drugi v burgas. 1 v lazur i 1 v medene. Narichat se DEGA. OT nad 4 godini samo tam zarezhdam i na OMV. Na mareshki ne sam stapval zashtoto:
1. Naftata mu zapushva duzi A6 avant
2. Kolata ne varvi za konete si.

Mareshki moshenici.......
19.
ЯРЕШКИ
15.03.2017 21:49:18
0
7
Аптеките на Магарешки фалират защото парите от печалбата им се пренасочва за покриване на загубите от евтините горива по бензиностанциите. След далаверите във Варна описани по горе, той се е прицелил в прилагане на схемата в национален мащаб.
18.
Радвайте се
15.03.2017 19:58:17
2
2
Марешки днес отвари и в София
17.
КАСАБОВ
15.03.2017 14:01:50
1
5
Нали Симеонов се изприщваше да плюе Борисов, а му стана патерица. Да не говорим за нашествието на Сидеров пред СКАТ, а сега първи приятелчета.
16.
Баце
15.03.2017 12:13:01
5
5
Много ви е страх от Марешки! Голям кеф!
15.
Cigan oil
15.03.2017 10:15:28
4
3
1 sedmina namaleni posle she gi izravni na 2 40
14.
Евтин дизел, щото е без ДДС .
14.03.2017 23:06:39
0
4
Няколко пъти, когато са установени горива с разлика в качеството, включително и с високо съдържание на сяра, се установява, че всички камиони идват от "Полисан" в Русе. Днес рафинерията вече е запечатана. "Извършват се действия по разследване в рафинерия в Русе. Действията са на Данъчния отдел в Специализираната прокуратура и касаят неутрализиране на организирана престъпна група". Това заяви пред БЛИЦ ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев. Преди минути стана ясно, че маскирани служители на ГДБОП са влезли във фирма "Полисан", от която Веселин Марешки доставя горива за бензиностанциите си. Иван Гешев, ръководител на първоинстанционната спецпрокуратура В средата на миналата седмица стана ясно, че освен от "Полисан", Марешки зарежда своите обекти и с петролни продукти на фирма "Сакса". Към момента е ясно, че по случая в рафинерията в Русе има задържани няколко мъже. Спецпрокурорите са назначили експертизи, които ще установяват с какви суми е ощетен държавния бюджет от невнесено ДДС. Лидерът на партия "Воля" ползва услугите на "Полисан" за доставка на дизел.
13.
пууу
14.03.2017 21:51:30
2
6
Пишете че има бензиностанция в Победа с евтини горива и опашки, които зареждат на него
12.
Дизел
14.03.2017 21:01:28
4
4
1.86
11.
Итереса клати феса
14.03.2017 20:43:30
2
13
А В.Симеонов се изприщваше да плюе Борисов, а му стана патерица. Да не говорим за нашествието на Сидеров пред СКАТ, а сега първи приятелчета.
10.
Марешки Марешки
14.03.2017 19:52:58
1
3
9.
Дo 7
14.03.2017 19:51:37
1
1
Кво неразбра?
8.
Бургазлия
14.03.2017 19:23:37
7
7
Марешки е капут! Скъсан при това!
7.
Бургазлия
14.03.2017 19:11:46
3
20
Сега след като вадите керливите ризи на МАРЕШКИ,е редно да напишете статия и за Валери, как е стигнал до тук а също и за Сидеров, как от обикновен водещ е стигнал до тук.Ако не направите това едно е сигурно че доказвате ,вие сте най продажната МЕДИЯЯЯЯЯ.
6.
fil
14.03.2017 18:10:06
0
4
gagauzna e otwrat pishleme a horata mu po mesta w listite sa dosusht kato kokonata ana barakowa
5.
Бай Добри му е през х-я за Марешки
14.03.2017 18:09:19
9
13
ПЕРЕ ПАРИТЕ НА РУСКАТА МАФИЯ!!!!!
Тогава българино замисли се каква и е целта на тая мафия, между другото най-голямата и безскрупулна в света, като си вкара пионката в българския парламентарен живот!!!

Не бъдете глупаци и не вярвайте вече на кухи обещания! Не гласувайте за него! На малка България повече от две партии не и трябват - лява и дясна! Даже няма нужда от центристи. Сега хиляди партийки и движения, коалирали се или пръкнали се като Воля, се нареждат групово да гласуваме за тях, за да хапнат от баницата! Гласувай за лявото или дясното, според убежденията си Българино!!! Не давай да те правят на глупак!!!
4.
MARESHKI-APTEKI napred
14.03.2017 17:39:45
4
5
ще раздава БЕЗПЛАТНО /само на пенсионери под 300/
3.
toi e
14.03.2017 17:35:14
2
3
VIE NE ZNAETE NAI VAZNOTO ZA MARESKI
2.
ПЛЮЕНЕТО СЕГА
14.03.2017 17:31:58
9
7
МАРЕШКИ ---Е?????-НЕ ГЛАСУВАЙ ЗА НЕГО
1.
ПЛЮЕНЕТО СЕГА
14.03.2017 17:31:58
7
6
МАРЕШКИ ---Е?????-НЕ ГЛАСУВАЙ ЗА НЕГО
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Напрежение в Кюстендил заради епидемията от коклюш Напрежение в Кюстендил заради епидемията от коклюш Обвиняват жителите на един от кварталите в ниска здравна култура, заради която е на път да избухне национална пандемия Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори