×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Богаташ от Швейцария задлъжнял на циганин с 232 000 лева, адвокат прибира имуществото му (ВИДЕО)


Богаташ от Швейцария задлъжнял на циганин с 232 000 лева, адвокат прибира имуществото му (ВИДЕО)
Георги Люцканов, който е син на швейцарка и е израснал в чужбина, разказа как е открил, че е станал длъжник на беден мъж от ромския квартал на Ямбол
09 Февруари 2017, Четвъртък, 08:42 ч.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт сподели, че също е попадал под ударите на имотната мафия

Богат българин, който е израснал в Швейцария, се оказа, че е задлъжнял на беден ямболлия с 232 000 лева. Пред камерата на бТВ Георги Люцканов разказа, как е станал жертва на имотната мафия. Мъж от циганската махала на Ямбол го е посочил за длъжник и по познатата схема със запис на заповед, адвокатът му се опитал да прибере имуществото на Люцканов. „Случайно“ се оказва, че юристът е Симеон Миков, чието име миналата седмица се появи в други разследване за имотната мафия. Тогава Цветанка Иванова, чиито сметки са източени без тя да подозира и чрез запис на заповед, е изкарана длъжник на Спас Ковачев от ромския квартал в София, а адвокатът му е Миков.
Люцканов е дете на българин и швейцарка. През май 2014 г. той дошъл в България, за да нагледа имота в столицата и на вратата открива уведомление, че е длъжник.
Чудех се какво е това, защото всичко съм си плащал редовно и никой не ме познава, освен Величка Банчева, с която сме приятели, разказва богатият мъж.
Според изпълнителния лист, швейцарският гражданин дължи огромна сума пари на непознат за него мъж.

Люцканов се среща със съдебния изпълнител, който го призовава. Оказва се, че той е същият, който отнема имуществото на Цветанка. Името му е Иван Чолаков. Швейцарският гражданин получава изпълнителен лист, според който дължи 25 800 щатски долара на Михаил Михайлов от Ямбол. Това е сумата, за която лицето е осъдило бащата на Люцканов, който вече е покойник. Тъй като делото е от 2001 г., се оказва, че с лихвите богаташът дължи 232 хил. лева на бедния ямболлия.
Чолаков продължава да твърди, че Михайлов е осъдил бащата на Георги Люцканов. Синът на „осъдения“ обаче отива в съда, за да провери на какво основание дължи парите. Установихме, че това е чиста измама, каза пред камерата на бТВ приятелката му Величка Банчева. Изпълнителният лист е фалшив, уточнява тя и добавя, че дори такова дело е нямало.
Михайлов е признал, че в същото време, в което уж е съдил бащата на Георги, е бил в затвора. Той не познава Георги, нито Георги – Михаил, но цялата процедура срещу швейцарския гражданин от името на ямболския мъж е осъществена от пълномощника - адвокат Симеон Миков.
Според два текста в закона, всеки може да изкара всекиго длъжник, без да бъде информиран от съда и дори без доказателства. Изпраща му се призовка, а ако тя не стигне в срок от две седмици, частен съдебен изпълнител започва принудително да разпродава имуществото му.


Живеещите в чужбина българи са перфектната жертва. Дори да разбере за атаката, длъжникът трябва да докаже, че не е такъв в съда, а това отнема години. През това време законът го приема за виновен по презумпция, а имуществото му може да бъде разпродадено.
„Жилището на Георги бе разбито и всичко – окрадено. Миков се е прицелил в това жилище“, разказва Банчева.
Георги намерил бележка, че вещите се охраняват от адвокат Симеон Миков.
„Опитахме се да се свържем с него, за да върне компютрите, защото те са скъпи и не са за него“, добавя приятелката на швейцарския гражданин.

„Това, че съм назначен за пазач, не означава, че аз съм взел вещите“, оправда се адвокатът.
След като Георги парирал атаката, следва нов удар, но по брат му. Бил поръчал фаянсови плочки, но не ги бил платил. „Искаха за някакви луксозни плочки 25 000 лева, но с разноските стават около 30 000 лева. Те не са знаели ЕГН-то на моя брат и са написали грешно в документите“, разказва Люцканов. „Това е измама. Моят брат никога не е бил в България“, добавя той.
Георги планира да сезира швейцарското посолство за измамите срещу семейството му.
„Тези хора са много опасни. Имат си хора, които дават информация, кои апартаменти са обитаеми и кои не, кой къде живее, кои са в чужбина“, коментира измаменият.
„Те използват данните на хора от ромски произход и съставят документи с невярно съдържание. След това продават жилищата“, добавя приятелката му.
Оказва се, че адвокат Симеон Миков защитава правата и на други роми, които имат да получават пари от богати българи. Спас Ковачев е „кредитор“ на още лица с атрактивно имущество в столицата. Документите, с които те стават длъжници, са придвижени от Миков и са стигнали до същия частен съдебен изпълнител – Иван Чолаков.
След излъчването на репортажа за Цветанка Иванова, с екипа на бТВ се свърза Нора Константинова и тя разказа, че свекърва й и сестрата на мъжа й са изкарани длъжници на Спас Ковачев по същата схема. Става въпрос за 50 – 60 хил. лв.


Самата Нора пък се оказала длъжник на дъщерята на Миков, която също е адвокат. „Госпожица Виктория Микова ме е осъдила, че й дължа 5000 лева наем на апартамента. С възнаграждения и лихви сумата е станала 7800 лв. Аз реално не съм получила никаква призовка. Договор с тях нямам, никога не съм подписвала“, споделя Константинова.
По телефона адв. Миков обясни, че няма нищо подписано, но „договорите могат да бъдат и устни“. Има заявление по чл. 410 (от Граждански процесуален кодекс (ГПК), бел. ред.), тя не е възразила и е изваден от съда изпълнителен лист, заяви адвокатът.
Съгласно представения му изпълнителен лист, Нора Константинова дължи пари. Дали наистина дължи, може да каже само съдът, коментира Чолаков в студиото на „Тази сутрин“.
„Чл. 410 от ГПК повелява, че всеки може да заяви парична претенция, съдът проверява или не проверява това твърдение, а изпраща покана за доброволно изпълнение до въпросното лице. Когато то получи поканата, тече 14-дневен срок, в който то да възрази пред съда, че не дължи това задължение. След това, ако има възражение, съдът прекратява това производство, указва на кредитора да заведе общо исково производство“, каза Чолаков.

Той отхвърли твърденията на потърпевшата, че го е предупредила, че става въпрос за измамна схема.
В студиото на „Тази сутрин“ Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт сподели, че също е попадал под ударите на имотната мафия.
„Самият аз съм потърпевш, но понеже имам много приятели, които са ме уведомявали, съм успявал да реагирам навреме. В повечето случаи хората нямат тази възможност. Ние сме сезирали и ДАНС, и Комисията за защита на личните данни, защото това са много сериозни престъпления, които се извършват с юридическа подготовка“, добавя Байрактаров.
„През 2008 г. БСП и ДПС сътворяват този уникален закон, наречен Граждански процесуален кодекс. В чл. 417 пише за незабавното изпълнение, който аз и моите колеги от Патриотичния фронт през 2015 г. настоявахме да бъде отменен. Излъчвали сме стотици подобни репортажи по телевизия СКАТ. Имаме сериозни разследвания за проблема. Нужна е кардинална промяна в закона“, заяви патриотът.
Адвокат Димитър Ганев каза, че Гражданският процесуален кодекс е изключително глупав. „Той е сбъркан фундаментално. През 2001 г. е издаден изпълнителен лист, а през 2015 г. се образува изпълнително дело. Не мога да квалифицирам това, защото ще кажа някоя лоша дума. ЧСИ се крие зад закона“, подчерта юристът.
Байрактаров от своя страна изтъкна, че Законът за частните съдебни изпълнители също е ужасно написан. Ако го разгледате, ще ви направи впечатление още от чл. 2, че съдебният изпълнител извършва дейност, която му е възложена от държавата, след което обаче изведнъж тя изчезва, за да не могат такива хора, които са засегнати, да търсят отговорност от институциите и да си получат обезщетението, обяснява бившият депутат.
„Лазар Панайотов във Варна от проспериращ бизнесмен с две фалшиви фактури е докаран до просеща тояга. След това той печели всички дела, но няма средства да възстанови откраднатите милиони, защото трябва да плати стотици хиляди левове“, каза още Димитър Байрактаров.


В категории: Крими


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
1
Коментара по темата
1.
Kalaшнikow
09.02.2017 17:01:01
0
4
Калашников понякога решава много проблеми
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори