×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Туристическата 2016 г.: Най-силният сезон в Бургаска област от социализма насам


Туристическата 2016 г.: Най-силният сезон в Бургаска област от социализма насам
Създават Фонд, който ще субсидира нискотарифните компании. Това ще стимулира посещението на туристи в региона целогодишно
02 Януари 2017, Вторник, 00:44 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Вижте какво е направено през изминалата година за развитието на туризма в област Бургас


Бургаска област отчита един от най-силните си туристически сезони от социализма насам. Това са официалните данни на министерството на туризма, а ръст бележи не само регионът, но и цялата страна.

Летният сезон 2016 г. започна с гангстерска престрелка срещу Митьо Очите. Очакванията бяха това да доведе до спад на гости, които да се пренасочат към южните ни съседки Турция и Гърция.

За сигурността на туристите цялата държава затегна контрола в най-големия ни морски курорт, което доведе до положителни резултати. Противно на очакванията областта излезе на плюс след края на сезона - с повече туристи и приходи. Бургаска област приключи шестмесечието на 2016 г. с един ръст от 18.64 % спрямо същия период на 2015 г. От месец май до 30.10.2016 г. областта е посетена от 1 413 684 чуждестранни граждани. В повече спрямо 2015 г. от 263 504 граждани на ЕС и трети страни.

Ръстът при българите, посетили Бургас, е рекордно висок - 91.10 %. През 2016 г. 41 143 гости от цялата страна са дошли на почивка тук, в сравнение през 2015 г., когато техният брой е бил 78 627.

Какво й липсва на Бургаска област за целогодишен туризъм, който да увеличи посетителите

Бургаска област има сериозен потенциал да развива не само морски, но още културно-исторически, спортен, круизен, конферентен и конгресен туризъм.

Това от своя страна ще удължи сезона от летен на целогодишен. За целта бяха направени сериозни крачки през 2016 г. Това са създаването на Организация за управление на туристически район „Южно Черноморие”, Годишна програма за общинска туристическа реклама, както и създаването на Регионалния фонд за въздушни връзки.

Организация за управление на туристически район „Южно Черноморие”

Концепцията за туристическо райониране на България беше създадена от Министерството на туризма и е залегнала в Закона за туризъм още от 2015 г.

Съветникът на ресорния министър Николина Ангелкова - Живко Табаков пое инициативата за реализация на идеята в Бургаския регион и го направи един от първите, в които бе постигнато пълно съгласие между всички общински кметове, независимо от партийната им принадлежност.
В цялата страна ще бъдат обособени 9 туристически района. Бургас като областен център ще бъде двигател на организацията.

Организацията за управление на туристическия район ще запълни съществуващите липси в маркетинга и управлението на дестинациите между общините и Министерството на туризма. Освен това ще обедини ресурсите на отделните общини – те ще се рекламират като едно цяло, но всяко място от областта ще предлага своите туристически продукти. Вече всички общини са гласували през местните си парламенти участието в Организацията.

Годишна програма за общинска туристическа реклама

Първата за Бургас Годишна програма за общинска туристическа реклама цели устойчиво развитие на града като целогодишна туристическа дестинация. Това означава увеличаване разпознаваемостта на Бургас, увеличаване обема на входящия туристопоток и вътрешния туризъм, постигане на висока добавена стойност на туристическите ни продукти и устойчивост на марката Бургас.

За изготвянето на програмата е избрана и групата. С тази нелека задача са се заели Живко Табаков, който е председател на Комисията по туризъм към ОбС-Бургас;  специалистът към Общинското предприятие "Туризъм" към местната администрация Гергана Иванова; Марияна Христова – гл. експерт в Дирекция „Икономика и стопански дейности”; председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов, както и доц. д-р Златина Караджова – преподавател в Колеж по туризъм.

Те ще трябва да изготвят анализ на бургаския туристически продукт, през който се отчитат специфичните особености на туристите от България, на чуждестранните туристи от традиционните пазари и на туристите от перспективните за България пазари. Това включва внимателно проучване на световните тенденции и основните мотиви за избор на почивка.

За реализиране на програмата са използвани маркетингови дейности и комуникационни канали - реклама, участия на изложби, събития и форуми.

Регионален фонд за развитие на въздушните връзки

Предложението за създаване на фонда обедини всички общини в Бургаска област. Целта е чрез него да се стимулират посещенията на туристи в региона целогодишно.

Идеята за пръв път бе представена от общинския съветник от СЕК Константин Бачийски, който в последните две години работи неуморно за осъществяването й.

Въпреки отчетените 22.3 % ръст на полетите през 2016 година основният проблем за туризма в областта остава неговата сезонност. Цифрите показват, че 93 % от трафика на бургаското летище е сезонен, а отчитаният ръст е само в месеците от май до септември.

Предложеният Фонд, в който общините да участват със собствени средства, ще служи за маркетингова подкрепа към авиокомпаниите с цел повишаване на полетите в месеците януари - май и октомври - декември. Като краен ефект от направено предложение, концесионерите на летището предвиждат нови работни места, удължаване периода на трудова заетост, подобрени транспортни връзки, увеличен приход от туристически данък, развитие на балнео, културен, спортен туризъм, утвърждаване на Южното Черноморие като целогодишна дестинация.

Средствата от фонда ще отиват и за субсидиране на полети от нискотарифни компании, които набират все повече популярност. Според неофициална информация най-голямата такава - „Райънеър“ е готова да пренасочи част от полетите си към Бургас – и в активния сезон, и извън него. Ако това се случи, със сигурност ще увеличи трафика на бургаското летище.

В категории: Бизнес


21
Коментара по темата
21.
Авторът на статията е пълен идиот
06.01.2017 05:17:20
0
0
Защо драскате глупости? Аман от тъпотиите ви и евтините ви драсканици.
Обиколете туристическите агенции, поразпитайте и тогава пишете на темата "Туризъм".
Смешници.
20.
FREE BULGARIA
03.01.2017 20:18:14
0
0
На мене ми е кеф да празня евроатлантически пУшки.
19.
айларипи
03.01.2017 13:31:25
0
3
Имам един прост въпрос - от 51 общински хрантутници - колко реално вършат нещо, освен да си вземат заплатките за по половин работен ден в месец???
18.
Алпи
03.01.2017 13:03:49
0
2
Както и да се погледне в Странджа планина може да се развие и зимен туризъм -трябват добри хотели и нови ски писти -сняг има а туристите не чакат и ходят в Банско
17.
Бургас Христова
03.01.2017 13:03:19
0
2
Приветствам идеята да се привлекат нискотарифни компании, които да извършват директни полети извън активния сезон от и до Германия, напр. Райнер: Дюселдорф, Дортмунд или Коелн- Бургас.
16.
biznesmen
03.01.2017 12:23:36
2
2
това че бройката туристи е по-голяма от миналата и от години на сам не означава че сезонът беше по-добър! Напротив, докараха ни някви бедни царвули дето ядът банички за закуска обяд и вечеря, спят по 20 човека в 2-стайни апартаменти и само излизат да се разходят и да симулират че имат пари. ПЪЛЕН ТАШАК! такива хора... по-добре без тях и без това пари не виждаме от тях поне да не ни серът в морето!
15.
do 14
03.01.2017 12:00:37
0
1
do 14: Obstinata subira 20% DDS ne se pravi na lud. Niama zashto da gi hranim, te subirat pari ot sgradii stoki.
14.
FREE AMERICA до 10
03.01.2017 11:51:48
1
1
Нулеви данъци има в много малки държави, но това ще е по-лошо от социализъм.
Твоята идея означава чуждите инвеститори да изнасят печалбите навън, без да дават нищо на държавата, на общината. Тогва тази държава как ще се издържа? От нас работниците.
Нито сме Хонг Конг нито Китай.
В Македония данъците са 7.4% в Катар 11.3%.
Данъците в/у доходите в Хонг Конг са 16.5%
Спри да сънуваш, отвори си очите.
13.
Гларус
03.01.2017 10:35:37
1
6
От както се е превърнал в евтина младежка дестинация за се.с , накотици и пиячка, Слънчев бряг пропада като сериозна туристическа дестинация !?! Прираст има, НО няма никакво качество и переспектива !!!!! А за сигурност да не говорим, ширеща се престъпност в пълната палитра на закона !!!! Жалка картинка .... Иначе се хвалим :)))
12.
Комунист =престъпник
03.01.2017 10:18:36
3
4
Туризъм е план на Москва да държи Бургас беден и наебан.
Москва няма интерес България да стане лидер във Европа защото истините ще излязат на истина.
11.
Поправка!!!!
03.01.2017 10:16:12
1
1
Във Бургас социализма тече във момента това са безплатни училища субсидирана медицинска помощ, помощи за бедни --- това е един ебан нечестен социализъм. Те фалираха държавата три пъти и последния път инфлацията достигна 1000% тоест ако имаш пари за апартамент нямаш нищо. Кражба!!!

А вие Флагман говорите за периода ОКУПАЦИЯТА-РОБСТВО-ГРАБЕЖ на България от СССР и комунистите. Те убиха Българския цар Борис и те убиха демократично избрания ни парламент пълен със успешни хора завършили във най престижни училища по света. !По това време България беше сред най развитите страни в света.

Не правете такива грешки Флагман, подигравате се със истината.
10.
За Бургас или злато или смърт!!!!
03.01.2017 10:05:41
3
5
Не се лигавете със туризъм мързели прости защото локацията на града не е за някакви тъпи руснаци да си печат задника и ние да им ближем анусите. Напротив!!!
Града трябва да стане финансов и пазарен център на региона със нулеви данъци и най евтини банки и храна!!! Града трябва да стане Монако-Шангхай!!!!! Не се лигавете със туризъм гладни ще умрете на последно място във Европа. Тук трябва да са офисите на Европа Азия и Средния Изток!!!
9.
Само злато за Бургас не катастрофи
03.01.2017 09:59:25
2
1
Града трябва да иска да стане богаташки бизнес център като Хонг Конг със нулеви данъци за да де привличат най великите компании във региона. Стига със чикии и туризъм гладни ще умрете. Града трябва да иска да привлича богати хора и компании и да гони бедни цигани и некадърници. Града трябва да срути всички Гето блокове на комунизма със висящи климатици на всеки прозорец и да наеме Дубайски и Лас Вегас архитекти да управляват града. Всяка нова сграда трябва да е бутиков небостъргач. Трябва да има закони за красота на всяка сграда. Художествените закони трябва да са номер едно във света.
Който няма тази амбиция да си ходи във провинцията -- София.
Само злато за Бургас Новия Монако.
8.
ok
03.01.2017 09:45:47
2
4
Бачийски и Табаков се вижда, че работят, но искам повече инфо за по-долното изказване и какво са свършили тия двамцата хубавци - Тошко Иванов и шефа на БАБХ Митев.
"Общинският съветник трябва да дава отчет за стореното, а не да е анонимен статист, който 4 години взима заплата за едно заседание месечно...Двамата призоваха бъдещите съветници да се откажа от заплатите си, защото в крайна сметка са избрани, за да вършат общественополезна работа, а не да получават 70% от заплатата на председателя на ОбС за едно заседание и две комисии в месеца."
Флагман вземете ги потърсете да отговорят.
http://flagman.bg/article/87139
7.
2016 е най слабата откакто има туризъм
03.01.2017 09:37:10
1
5
Защо драскате глупости не мога да разбера?Така ще вдигнете заплатите,пенсиите и въобще целия социален статус на българина?С лъжи можете да храните само егото на управляващата мафия.
6.
Ха ха ха
03.01.2017 09:11:13
2
10
Стрелбата по Митю очите най силната реклама за българския летен туризъм в Слънчев бряг !!! :))))
5.
5
03.01.2017 09:02:39
4
11
Болни мозъци, мила моя майнольо! Прости герберски тикви ще говорят, че имало туризъм! Да ви е... в бушмените!
4.
Мдааа
03.01.2017 08:56:29
0
12
Да са благодарни че затвориха летните дестинации в Турция, Египет и т.н. А и най важното най Евтини пакети !!! То затова и фалира голяма тур. агенция в БГ. А държавата, кой знае нещо значимо НЕ е направила и приноса и е минимален !!! Примери безброй !
3.
Стойко
03.01.2017 08:11:21
0
4
Трябва да се привлекат нискотарифни компании да има целогодишно на летище Бургас.Града и съставните общини само ще печелят от това
2.
Петър
03.01.2017 08:07:01
0
3
От соца насам?!
Преди прехода, със значително по-малко леглова база е имало повече туристи? Ако е вярно твърдението Ви, което не е, то излиза че къмпингите приютяват значително повече Народ от 5-6 звездните хотели, затворени комплекси и лайняните ол им клузив?!
1.
Онли
03.01.2017 08:02:55
1
6
Табаков и Бачийски. Харесват ми и двамата. Дерзайте момчета.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нови близо 19 хил. дози от ваксината на Pfizer пристигат у нас, започва реимунизацията Нови близо 19 хил. дози от ваксината на Pfizer пристигат у нас, започва реимунизацията

Здравният министър проф. Костадин Ангелов ще получи втората доза утре

Студ скова България: -27 градуса на връх Мусала Студ скова България: -27 градуса на връх Мусала

Температурите по високите планини са екстремно ниски

Мъжът-мечта за жените според зодията им Мъжът-мечта за жените според зодията им

И какъв срещат в реалния живот

 

Спипаха 1111 джигити в Бургас само за седмица, трима „счупиха“ скоростомера - взеха им книжките Спипаха 1111 джигити в Бургас само за седмица, трима „счупиха“ скоростомера - взеха им книжките

Петима отказаха тест за дрога - отнеха им свидетелствата за правоуправление за две години

Атанас Мангъров на партийно събитие: Очевидно е, че мерките не действат Атанас Мангъров на партийно събитие: Очевидно е, че мерките не действат

Дoц. Мaнгърoв oбяcни oщe, чe e мнoгo изкуcитeлнo дa ce миcли, чe cпaдът нa зaрaзeнитe ce дължи нa прeдприeтитe oт прaвитeлcтвoтo мeрки

 

Един от най-дългите турски сериали тръгва в българския ефир Един от най-дългите турски сериали тръгва в българския ефир

Главните роли се изпълняват от Гьокберк Йълдъръм, Емрах Акдуман, Беркай Вели, Суде Доар, Есенгюл Айпек

 

Борис Ячев: В НФСБ държим да се обнови и редуцира съставът на Комисията по досиетата Борис Ячев: В НФСБ държим да се обнови и редуцира съставът на Комисията по досиетата

Обемът на работа вече не е толкова голям, казва зам.-председателят на партията

Александра Арабаджиева показа новия Александра Арабаджиева показа новия

Милионерската щерка обяви публично, че в живота й има мъж

 

Още един претендент за стола на Хекимян след отказа на Цънцарова Още един претендент за стола на Хекимян след отказа на Цънцарова

Въпреки че конкурсът за нов водещ на “Тази сутрин” все още не е приключил, Георгиев се очертава като сигурен фаворит за мястото

 

Ресторантьор твърди, че не правил незаконно парти, а поканил танцьорки и клиенти, за да заснеме рекламен клип Ресторантьор твърди, че не правил незаконно парти, а поканил танцьорки и клиенти, за да заснеме рекламен клип

Направиха ни актове на всички за неносене на маски. А ние нямаме задължение да носим маски, след като не работи заведението изобщо, недоволства Тихомир Монев 

Руски кораб е потънал край турския бряг на Черно море Руски кораб е потънал край турския бряг на Черно море

Поради лошите метеорологични условия операцията по издирване и спасяване е трудна

Лоши новини! Голям мор в САЩ след ваксинация срещу К-19 Лоши новини! Голям мор в САЩ след ваксинация срещу К-19

В някои случаи пациентите са умирали няколко дни след ваксинацията

Шефът на Туитър в таен запис: Цензурата тепърва ще се разгръща Шефът на Туитър в таен запис: Цензурата тепърва ще се разгръща

ФБР отчете 100 000 доносници в Америка, щатски влогъри се молят за военна диктатура

 

Боян Чуков: Случващото се в САЩ е конфликт със социално-класов характер Боян Чуков: Случващото се в САЩ е конфликт със социално-класов характер

Според него двупартийната върхушка е унищожила през последните години икономиката на САЩ

 

Pfizer има достатъчно ваксини, за да осигури втора доза на всички желаещи Pfizer има достатъчно ваксини, за да осигури втора доза на всички желаещи Американските здравни власти са поискали компанията да започне да доставя вторите дози Германия предаде на Русия данни за отравянето на Навални Германия предаде на Русия данни за отравянето на Навални

Това стана точно преди планираното му завръщане 

Почина милиардерът барон Бенджамин де Ротшилд Почина милиардерът барон Бенджамин де Ротшилд

Семейството му твърди, че е погубен от инфаркт

 

Гърция отваря моловете и магазините, но строгите ограничителни мерки остават Гърция отваря моловете и магазините, но строгите ограничителни мерки остават

Всеки месец на локдаун струва на гръцката икономика 3 милиарда евро, обяви премиерът Мицотакис

Избраха наследника на Меркел – Армин Лашет оглави ХДС Избраха наследника на Меркел – Армин Лашет оглави ХДС

Той може да е кандидатът на консерваторите за канцлер на изборите тази есен

В Китай изграждат нови временни болници за ковид, настаняват и безсимптомни В Китай изграждат нови временни болници за ковид, настаняват и безсимптомни

Площта на една стандартна стая е 18 квадратни метра

Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Парламентарните избори все повече се разглеждат като нулев тур на президентските Виц на деня Виц на деня - Скъпа, защо панталоните ми са изгладени само до коленете?
- А аз колко пъти ти казвах да удължиш кабела на ютията!
Виц на деня Виц на деня Пък моят ми вика:
- Толкова си слабичка, иди си хапни тортичка...
- Кой твой, ма?
- Моят вътрешен глас, как кой?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Баба ми казваше едно време - случаен може да бъде само бракът, любовника трябва да се избира внимателно.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори