×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Туристическата 2016 г.: Най-силният сезон в Бургаска област от социализма насам


Туристическата 2016 г.: Най-силният сезон в Бургаска област от социализма насам
Създават Фонд, който ще субсидира нискотарифните компании. Това ще стимулира посещението на туристи в региона целогодишно
02 Януари 2017, Вторник, 00:44 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Вижте какво е направено през изминалата година за развитието на туризма в област Бургас


Бургаска област отчита един от най-силните си туристически сезони от социализма насам. Това са официалните данни на министерството на туризма, а ръст бележи не само регионът, но и цялата страна.

Летният сезон 2016 г. започна с гангстерска престрелка срещу Митьо Очите. Очакванията бяха това да доведе до спад на гости, които да се пренасочат към южните ни съседки Турция и Гърция.

За сигурността на туристите цялата държава затегна контрола в най-големия ни морски курорт, което доведе до положителни резултати. Противно на очакванията областта излезе на плюс след края на сезона - с повече туристи и приходи. Бургаска област приключи шестмесечието на 2016 г. с един ръст от 18.64 % спрямо същия период на 2015 г. От месец май до 30.10.2016 г. областта е посетена от 1 413 684 чуждестранни граждани. В повече спрямо 2015 г. от 263 504 граждани на ЕС и трети страни.

Ръстът при българите, посетили Бургас, е рекордно висок - 91.10 %. През 2016 г. 41 143 гости от цялата страна са дошли на почивка тук, в сравнение през 2015 г., когато техният брой е бил 78 627.

Какво й липсва на Бургаска област за целогодишен туризъм, който да увеличи посетителите

Бургаска област има сериозен потенциал да развива не само морски, но още културно-исторически, спортен, круизен, конферентен и конгресен туризъм.

Това от своя страна ще удължи сезона от летен на целогодишен. За целта бяха направени сериозни крачки през 2016 г. Това са създаването на Организация за управление на туристически район „Южно Черноморие”, Годишна програма за общинска туристическа реклама, както и създаването на Регионалния фонд за въздушни връзки.

Организация за управление на туристически район „Южно Черноморие”

Концепцията за туристическо райониране на България беше създадена от Министерството на туризма и е залегнала в Закона за туризъм още от 2015 г.

Съветникът на ресорния министър Николина Ангелкова - Живко Табаков пое инициативата за реализация на идеята в Бургаския регион и го направи един от първите, в които бе постигнато пълно съгласие между всички общински кметове, независимо от партийната им принадлежност.
В цялата страна ще бъдат обособени 9 туристически района. Бургас като областен център ще бъде двигател на организацията.

Организацията за управление на туристическия район ще запълни съществуващите липси в маркетинга и управлението на дестинациите между общините и Министерството на туризма. Освен това ще обедини ресурсите на отделните общини – те ще се рекламират като едно цяло, но всяко място от областта ще предлага своите туристически продукти. Вече всички общини са гласували през местните си парламенти участието в Организацията.

Годишна програма за общинска туристическа реклама

Първата за Бургас Годишна програма за общинска туристическа реклама цели устойчиво развитие на града като целогодишна туристическа дестинация. Това означава увеличаване разпознаваемостта на Бургас, увеличаване обема на входящия туристопоток и вътрешния туризъм, постигане на висока добавена стойност на туристическите ни продукти и устойчивост на марката Бургас.

За изготвянето на програмата е избрана и групата. С тази нелека задача са се заели Живко Табаков, който е председател на Комисията по туризъм към ОбС-Бургас;  специалистът към Общинското предприятие "Туризъм" към местната администрация Гергана Иванова; Марияна Христова – гл. експерт в Дирекция „Икономика и стопански дейности”; председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов, както и доц. д-р Златина Караджова – преподавател в Колеж по туризъм.

Те ще трябва да изготвят анализ на бургаския туристически продукт, през който се отчитат специфичните особености на туристите от България, на чуждестранните туристи от традиционните пазари и на туристите от перспективните за България пазари. Това включва внимателно проучване на световните тенденции и основните мотиви за избор на почивка.

За реализиране на програмата са използвани маркетингови дейности и комуникационни канали - реклама, участия на изложби, събития и форуми.

Регионален фонд за развитие на въздушните връзки

Предложението за създаване на фонда обедини всички общини в Бургаска област. Целта е чрез него да се стимулират посещенията на туристи в региона целогодишно.

Идеята за пръв път бе представена от общинския съветник от СЕК Константин Бачийски, който в последните две години работи неуморно за осъществяването й.

Въпреки отчетените 22.3 % ръст на полетите през 2016 година основният проблем за туризма в областта остава неговата сезонност. Цифрите показват, че 93 % от трафика на бургаското летище е сезонен, а отчитаният ръст е само в месеците от май до септември.

Предложеният Фонд, в който общините да участват със собствени средства, ще служи за маркетингова подкрепа към авиокомпаниите с цел повишаване на полетите в месеците януари - май и октомври - декември. Като краен ефект от направено предложение, концесионерите на летището предвиждат нови работни места, удължаване периода на трудова заетост, подобрени транспортни връзки, увеличен приход от туристически данък, развитие на балнео, културен, спортен туризъм, утвърждаване на Южното Черноморие като целогодишна дестинация.

Средствата от фонда ще отиват и за субсидиране на полети от нискотарифни компании, които набират все повече популярност. Според неофициална информация най-голямата такава - „Райънеър“ е готова да пренасочи част от полетите си към Бургас – и в активния сезон, и извън него. Ако това се случи, със сигурност ще увеличи трафика на бургаското летище.

В категории: Бизнес


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 2
21
Коментара по темата
21.
Авторът на статията е пълен идиот
06.01.2017 05:17:20
0
0
Защо драскате глупости? Аман от тъпотиите ви и евтините ви драсканици.
Обиколете туристическите агенции, поразпитайте и тогава пишете на темата "Туризъм".
Смешници.
20.
FREE BULGARIA
03.01.2017 20:18:14
0
0
На мене ми е кеф да празня евроатлантически пУшки.
19.
айларипи
03.01.2017 13:31:25
0
3
Имам един прост въпрос - от 51 общински хрантутници - колко реално вършат нещо, освен да си вземат заплатките за по половин работен ден в месец???
18.
Алпи
03.01.2017 13:03:49
0
2
Както и да се погледне в Странджа планина може да се развие и зимен туризъм -трябват добри хотели и нови ски писти -сняг има а туристите не чакат и ходят в Банско
17.
Бургас Христова
03.01.2017 13:03:19
0
2
Приветствам идеята да се привлекат нискотарифни компании, които да извършват директни полети извън активния сезон от и до Германия, напр. Райнер: Дюселдорф, Дортмунд или Коелн- Бургас.
16.
biznesmen
03.01.2017 12:23:36
2
2
това че бройката туристи е по-голяма от миналата и от години на сам не означава че сезонът беше по-добър! Напротив, докараха ни някви бедни царвули дето ядът банички за закуска обяд и вечеря, спят по 20 човека в 2-стайни апартаменти и само излизат да се разходят и да симулират че имат пари. ПЪЛЕН ТАШАК! такива хора... по-добре без тях и без това пари не виждаме от тях поне да не ни серът в морето!
15.
do 14
03.01.2017 12:00:37
0
1
do 14: Obstinata subira 20% DDS ne se pravi na lud. Niama zashto da gi hranim, te subirat pari ot sgradii stoki.
14.
FREE AMERICA до 10
03.01.2017 11:51:48
1
1
Нулеви данъци има в много малки държави, но това ще е по-лошо от социализъм.
Твоята идея означава чуждите инвеститори да изнасят печалбите навън, без да дават нищо на държавата, на общината. Тогва тази държава как ще се издържа? От нас работниците.
Нито сме Хонг Конг нито Китай.
В Македония данъците са 7.4% в Катар 11.3%.
Данъците в/у доходите в Хонг Конг са 16.5%
Спри да сънуваш, отвори си очите.
13.
Гларус
03.01.2017 10:35:37
1
6
От както се е превърнал в евтина младежка дестинация за се.с , накотици и пиячка, Слънчев бряг пропада като сериозна туристическа дестинация !?! Прираст има, НО няма никакво качество и переспектива !!!!! А за сигурност да не говорим, ширеща се престъпност в пълната палитра на закона !!!! Жалка картинка .... Иначе се хвалим :)))
12.
Комунист =престъпник
03.01.2017 10:18:36
3
4
Туризъм е план на Москва да държи Бургас беден и наебан.
Москва няма интерес България да стане лидер във Европа защото истините ще излязат на истина.
11.
Поправка!!!!
03.01.2017 10:16:12
1
1
Във Бургас социализма тече във момента това са безплатни училища субсидирана медицинска помощ, помощи за бедни --- това е един ебан нечестен социализъм. Те фалираха държавата три пъти и последния път инфлацията достигна 1000% тоест ако имаш пари за апартамент нямаш нищо. Кражба!!!

А вие Флагман говорите за периода ОКУПАЦИЯТА-РОБСТВО-ГРАБЕЖ на България от СССР и комунистите. Те убиха Българския цар Борис и те убиха демократично избрания ни парламент пълен със успешни хора завършили във най престижни училища по света. !По това време България беше сред най развитите страни в света.

Не правете такива грешки Флагман, подигравате се със истината.
10.
За Бургас или злато или смърт!!!!
03.01.2017 10:05:41
3
5
Не се лигавете със туризъм мързели прости защото локацията на града не е за някакви тъпи руснаци да си печат задника и ние да им ближем анусите. Напротив!!!
Града трябва да стане финансов и пазарен център на региона със нулеви данъци и най евтини банки и храна!!! Града трябва да стане Монако-Шангхай!!!!! Не се лигавете със туризъм гладни ще умрете на последно място във Европа. Тук трябва да са офисите на Европа Азия и Средния Изток!!!
9.
Само злато за Бургас не катастрофи
03.01.2017 09:59:25
2
1
Града трябва да иска да стане богаташки бизнес център като Хонг Конг със нулеви данъци за да де привличат най великите компании във региона. Стига със чикии и туризъм гладни ще умрете. Града трябва да иска да привлича богати хора и компании и да гони бедни цигани и некадърници. Града трябва да срути всички Гето блокове на комунизма със висящи климатици на всеки прозорец и да наеме Дубайски и Лас Вегас архитекти да управляват града. Всяка нова сграда трябва да е бутиков небостъргач. Трябва да има закони за красота на всяка сграда. Художествените закони трябва да са номер едно във света.
Който няма тази амбиция да си ходи във провинцията -- София.
Само злато за Бургас Новия Монако.
8.
ok
03.01.2017 09:45:47
2
4
Бачийски и Табаков се вижда, че работят, но искам повече инфо за по-долното изказване и какво са свършили тия двамцата хубавци - Тошко Иванов и шефа на БАБХ Митев.
"Общинският съветник трябва да дава отчет за стореното, а не да е анонимен статист, който 4 години взима заплата за едно заседание месечно...Двамата призоваха бъдещите съветници да се откажа от заплатите си, защото в крайна сметка са избрани, за да вършат общественополезна работа, а не да получават 70% от заплатата на председателя на ОбС за едно заседание и две комисии в месеца."
Флагман вземете ги потърсете да отговорят.
http://flagman.bg/article/87139
7.
2016 е най слабата откакто има туризъм
03.01.2017 09:37:10
1
5
Защо драскате глупости не мога да разбера?Така ще вдигнете заплатите,пенсиите и въобще целия социален статус на българина?С лъжи можете да храните само егото на управляващата мафия.
6.
Ха ха ха
03.01.2017 09:11:13
2
10
Стрелбата по Митю очите най силната реклама за българския летен туризъм в Слънчев бряг !!! :))))
5.
5
03.01.2017 09:02:39
4
11
Болни мозъци, мила моя майнольо! Прости герберски тикви ще говорят, че имало туризъм! Да ви е... в бушмените!
4.
Мдааа
03.01.2017 08:56:29
0
12
Да са благодарни че затвориха летните дестинации в Турция, Египет и т.н. А и най важното най Евтини пакети !!! То затова и фалира голяма тур. агенция в БГ. А държавата, кой знае нещо значимо НЕ е направила и приноса и е минимален !!! Примери безброй !
3.
Стойко
03.01.2017 08:11:21
0
4
Трябва да се привлекат нискотарифни компании да има целогодишно на летище Бургас.Града и съставните общини само ще печелят от това
2.
Петър
03.01.2017 08:07:01
0
3
От соца насам?!
Преди прехода, със значително по-малко леглова база е имало повече туристи? Ако е вярно твърдението Ви, което не е, то излиза че къмпингите приютяват значително повече Народ от 5-6 звездните хотели, затворени комплекси и лайняните ол им клузив?!
1.
Онли
03.01.2017 08:02:55
1
6
Табаков и Бачийски. Харесват ми и двамата. Дерзайте момчета.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори