×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Туристическата 2016 г.: Най-силният сезон в Бургаска област от социализма насам


Туристическата 2016 г.: Най-силният сезон в Бургаска област от социализма насам
Създават Фонд, който ще субсидира нискотарифните компании. Това ще стимулира посещението на туристи в региона целогодишно
03 Януари 2017, Вторник, 00:44 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Вижте какво е направено през изминалата година за развитието на туризма в област Бургас


Бургаска област отчита един от най-силните си туристически сезони от социализма насам. Това са официалните данни на министерството на туризма, а ръст бележи не само регионът, но и цялата страна.

Летният сезон 2016 г. започна с гангстерска престрелка срещу Митьо Очите. Очакванията бяха това да доведе до спад на гости, които да се пренасочат към южните ни съседки Турция и Гърция.

За сигурността на туристите цялата държава затегна контрола в най-големия ни морски курорт, което доведе до положителни резултати. Противно на очакванията областта излезе на плюс след края на сезона - с повече туристи и приходи. Бургаска област приключи шестмесечието на 2016 г. с един ръст от 18.64 % спрямо същия период на 2015 г. От месец май до 30.10.2016 г. областта е посетена от 1 413 684 чуждестранни граждани. В повече спрямо 2015 г. от 263 504 граждани на ЕС и трети страни.

Ръстът при българите, посетили Бургас, е рекордно висок - 91.10 %. През 2016 г. 41 143 гости от цялата страна са дошли на почивка тук, в сравнение през 2015 г., когато техният брой е бил 78 627.

Какво й липсва на Бургаска област за целогодишен туризъм, който да увеличи посетителите

Бургаска област има сериозен потенциал да развива не само морски, но още културно-исторически, спортен, круизен, конферентен и конгресен туризъм.

Това от своя страна ще удължи сезона от летен на целогодишен. За целта бяха направени сериозни крачки през 2016 г. Това са създаването на Организация за управление на туристически район „Южно Черноморие”, Годишна програма за общинска туристическа реклама, както и създаването на Регионалния фонд за въздушни връзки.

Организация за управление на туристически район „Южно Черноморие”

Концепцията за туристическо райониране на България беше създадена от Министерството на туризма и е залегнала в Закона за туризъм още от 2015 г.

Съветникът на ресорния министър Николина Ангелкова - Живко Табаков пое инициативата за реализация на идеята в Бургаския регион и го направи един от първите, в които бе постигнато пълно съгласие между всички общински кметове, независимо от партийната им принадлежност.
В цялата страна ще бъдат обособени 9 туристически района. Бургас като областен център ще бъде двигател на организацията.

Организацията за управление на туристическия район ще запълни съществуващите липси в маркетинга и управлението на дестинациите между общините и Министерството на туризма. Освен това ще обедини ресурсите на отделните общини – те ще се рекламират като едно цяло, но всяко място от областта ще предлага своите туристически продукти. Вече всички общини са гласували през местните си парламенти участието в Организацията.

Годишна програма за общинска туристическа реклама

Първата за Бургас Годишна програма за общинска туристическа реклама цели устойчиво развитие на града като целогодишна туристическа дестинация. Това означава увеличаване разпознаваемостта на Бургас, увеличаване обема на входящия туристопоток и вътрешния туризъм, постигане на висока добавена стойност на туристическите ни продукти и устойчивост на марката Бургас.

За изготвянето на програмата е избрана и групата. С тази нелека задача са се заели Живко Табаков, който е председател на Комисията по туризъм към ОбС-Бургас;  специалистът към Общинското предприятие "Туризъм" към местната администрация Гергана Иванова; Марияна Христова – гл. експерт в Дирекция „Икономика и стопански дейности”; председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов, както и доц. д-р Златина Караджова – преподавател в Колеж по туризъм.

Те ще трябва да изготвят анализ на бургаския туристически продукт, през който се отчитат специфичните особености на туристите от България, на чуждестранните туристи от традиционните пазари и на туристите от перспективните за България пазари. Това включва внимателно проучване на световните тенденции и основните мотиви за избор на почивка.

За реализиране на програмата са използвани маркетингови дейности и комуникационни канали - реклама, участия на изложби, събития и форуми.

Регионален фонд за развитие на въздушните връзки

Предложението за създаване на фонда обедини всички общини в Бургаска област. Целта е чрез него да се стимулират посещенията на туристи в региона целогодишно.

Идеята за пръв път бе представена от общинския съветник от СЕК Константин Бачийски, който в последните две години работи неуморно за осъществяването й.

Въпреки отчетените 22.3 % ръст на полетите през 2016 година основният проблем за туризма в областта остава неговата сезонност. Цифрите показват, че 93 % от трафика на бургаското летище е сезонен, а отчитаният ръст е само в месеците от май до септември.

Предложеният Фонд, в който общините да участват със собствени средства, ще служи за маркетингова подкрепа към авиокомпаниите с цел повишаване на полетите в месеците януари - май и октомври - декември. Като краен ефект от направено предложение, концесионерите на летището предвиждат нови работни места, удължаване периода на трудова заетост, подобрени транспортни връзки, увеличен приход от туристически данък, развитие на балнео, културен, спортен туризъм, утвърждаване на Южното Черноморие като целогодишна дестинация.

Средствата от фонда ще отиват и за субсидиране на полети от нискотарифни компании, които набират все повече популярност. Според неофициална информация най-голямата такава - „Райънеър“ е готова да пренасочи част от полетите си към Бургас – и в активния сезон, и извън него. Ако това се случи, със сигурност ще увеличи трафика на бургаското летище.

В категории: Бизнес


21
Коментара по темата
21.
Авторът на статията е пълен идиот
06.01.2017 05:17:20
0
0
Защо драскате глупости? Аман от тъпотиите ви и евтините ви драсканици.
Обиколете туристическите агенции, поразпитайте и тогава пишете на темата "Туризъм".
Смешници.
20.
FREE BULGARIA
03.01.2017 20:18:14
0
0
На мене ми е кеф да празня евроатлантически пУшки.
19.
айларипи
03.01.2017 13:31:25
0
3
Имам един прост въпрос - от 51 общински хрантутници - колко реално вършат нещо, освен да си вземат заплатките за по половин работен ден в месец???
18.
Алпи
03.01.2017 13:03:49
0
2
Както и да се погледне в Странджа планина може да се развие и зимен туризъм -трябват добри хотели и нови ски писти -сняг има а туристите не чакат и ходят в Банско
17.
Бургас Христова
03.01.2017 13:03:19
0
2
Приветствам идеята да се привлекат нискотарифни компании, които да извършват директни полети извън активния сезон от и до Германия, напр. Райнер: Дюселдорф, Дортмунд или Коелн- Бургас.
16.
biznesmen
03.01.2017 12:23:36
2
2
това че бройката туристи е по-голяма от миналата и от години на сам не означава че сезонът беше по-добър! Напротив, докараха ни някви бедни царвули дето ядът банички за закуска обяд и вечеря, спят по 20 човека в 2-стайни апартаменти и само излизат да се разходят и да симулират че имат пари. ПЪЛЕН ТАШАК! такива хора... по-добре без тях и без това пари не виждаме от тях поне да не ни серът в морето!
15.
do 14
03.01.2017 12:00:37
0
1
do 14: Obstinata subira 20% DDS ne se pravi na lud. Niama zashto da gi hranim, te subirat pari ot sgradii stoki.
14.
FREE AMERICA до 10
03.01.2017 11:51:48
1
1
Нулеви данъци има в много малки държави, но това ще е по-лошо от социализъм.
Твоята идея означава чуждите инвеститори да изнасят печалбите навън, без да дават нищо на държавата, на общината. Тогва тази държава как ще се издържа? От нас работниците.
Нито сме Хонг Конг нито Китай.
В Македония данъците са 7.4% в Катар 11.3%.
Данъците в/у доходите в Хонг Конг са 16.5%
Спри да сънуваш, отвори си очите.
13.
Гларус
03.01.2017 10:35:37
1
6
От както се е превърнал в евтина младежка дестинация за се.с , накотици и пиячка, Слънчев бряг пропада като сериозна туристическа дестинация !?! Прираст има, НО няма никакво качество и переспектива !!!!! А за сигурност да не говорим, ширеща се престъпност в пълната палитра на закона !!!! Жалка картинка .... Иначе се хвалим :)))
12.
Комунист =престъпник
03.01.2017 10:18:36
3
4
Туризъм е план на Москва да държи Бургас беден и наебан.
Москва няма интерес България да стане лидер във Европа защото истините ще излязат на истина.
11.
Поправка!!!!
03.01.2017 10:16:12
1
1
Във Бургас социализма тече във момента това са безплатни училища субсидирана медицинска помощ, помощи за бедни --- това е един ебан нечестен социализъм. Те фалираха държавата три пъти и последния път инфлацията достигна 1000% тоест ако имаш пари за апартамент нямаш нищо. Кражба!!!

А вие Флагман говорите за периода ОКУПАЦИЯТА-РОБСТВО-ГРАБЕЖ на България от СССР и комунистите. Те убиха Българския цар Борис и те убиха демократично избрания ни парламент пълен със успешни хора завършили във най престижни училища по света. !По това време България беше сред най развитите страни в света.

Не правете такива грешки Флагман, подигравате се със истината.
10.
За Бургас или злато или смърт!!!!
03.01.2017 10:05:41
3
5
Не се лигавете със туризъм мързели прости защото локацията на града не е за някакви тъпи руснаци да си печат задника и ние да им ближем анусите. Напротив!!!
Града трябва да стане финансов и пазарен център на региона със нулеви данъци и най евтини банки и храна!!! Града трябва да стане Монако-Шангхай!!!!! Не се лигавете със туризъм гладни ще умрете на последно място във Европа. Тук трябва да са офисите на Европа Азия и Средния Изток!!!
9.
Само злато за Бургас не катастрофи
03.01.2017 09:59:25
2
1
Града трябва да иска да стане богаташки бизнес център като Хонг Конг със нулеви данъци за да де привличат най великите компании във региона. Стига със чикии и туризъм гладни ще умрете. Града трябва да иска да привлича богати хора и компании и да гони бедни цигани и некадърници. Града трябва да срути всички Гето блокове на комунизма със висящи климатици на всеки прозорец и да наеме Дубайски и Лас Вегас архитекти да управляват града. Всяка нова сграда трябва да е бутиков небостъргач. Трябва да има закони за красота на всяка сграда. Художествените закони трябва да са номер едно във света.
Който няма тази амбиция да си ходи във провинцията -- София.
Само злато за Бургас Новия Монако.
8.
ok
03.01.2017 09:45:47
2
4
Бачийски и Табаков се вижда, че работят, но искам повече инфо за по-долното изказване и какво са свършили тия двамцата хубавци - Тошко Иванов и шефа на БАБХ Митев.
"Общинският съветник трябва да дава отчет за стореното, а не да е анонимен статист, който 4 години взима заплата за едно заседание месечно...Двамата призоваха бъдещите съветници да се откажа от заплатите си, защото в крайна сметка са избрани, за да вършат общественополезна работа, а не да получават 70% от заплатата на председателя на ОбС за едно заседание и две комисии в месеца."
Флагман вземете ги потърсете да отговорят.
http://flagman.bg/article/87139
7.
2016 е най слабата откакто има туризъм
03.01.2017 09:37:10
1
5
Защо драскате глупости не мога да разбера?Така ще вдигнете заплатите,пенсиите и въобще целия социален статус на българина?С лъжи можете да храните само егото на управляващата мафия.
6.
Ха ха ха
03.01.2017 09:11:13
2
10
Стрелбата по Митю очите най силната реклама за българския летен туризъм в Слънчев бряг !!! :))))
5.
5
03.01.2017 09:02:39
4
11
Болни мозъци, мила моя майнольо! Прости герберски тикви ще говорят, че имало туризъм! Да ви е... в бушмените!
4.
Мдааа
03.01.2017 08:56:29
0
12
Да са благодарни че затвориха летните дестинации в Турция, Египет и т.н. А и най важното най Евтини пакети !!! То затова и фалира голяма тур. агенция в БГ. А държавата, кой знае нещо значимо НЕ е направила и приноса и е минимален !!! Примери безброй !
3.
Стойко
03.01.2017 08:11:21
0
4
Трябва да се привлекат нискотарифни компании да има целогодишно на летище Бургас.Града и съставните общини само ще печелят от това
2.
Петър
03.01.2017 08:07:01
0
3
От соца насам?!
Преди прехода, със значително по-малко леглова база е имало повече туристи? Ако е вярно твърдението Ви, което не е, то излиза че къмпингите приютяват значително повече Народ от 5-6 звездните хотели, затворени комплекси и лайняните ол им клузив?!
1.
Онли
03.01.2017 08:02:55
1
6
Табаков и Бачийски. Харесват ми и двамата. Дерзайте момчета.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Евростат: Всеки трети българин не може да си плаща сметките Евростат: Всеки трети българин не може да си плаща сметките

Най-често проблемите са свързани с плащането на битовите сметки като отопление, електричество, вода, телефон и газ

Бедни ли са българите? Богатите у нас стават все по-богати Бедни ли са българите? Богатите у нас стават все по-богати

Българите мрънкат, че обедняват, но у нас са регистрирани 12 ролсройса, а в Австрия – три, коментира бизнесменът Красимир Стойчев 

Баба почина при пожар в Пловдив Баба почина при пожар в Пловдив

От първоначалния оглед е установено, че запалването е възникнало от печка на твърдо гориво

Хотелиер от Поморие: Данъкът на храните да падне до 5%, за да задържим служителите си! Хотелиер от Поморие: Данъкът на храните да падне до 5%, за да задържим служителите си!

Ще осветлим изцяло бизнеса и ще стане конкурентноспособни спрямо другите страни, каза  Георги Тръпков

Масов протест пред гръцкото посолство, пристигнаха десетки фенове от Пловдив Масов протест пред гръцкото посолство, пристигнаха десетки фенове от Пловдив

Три автобуса, пълни с почитатели на "Ботев", пред дипломатическата мисия заради убийството на Тоско Бозаджийски

Детско – юношеската школа на „Черноморец“ с трансферен удар Детско – юношеската школа на „Черноморец“ с трансферен удар

Красимир Пчеларов е новия треньор на набор 2006

Зловещо изнасилване в Перник, баща се гаври с детето си Зловещо изнасилване в Перник, баща се гаври с детето си

Злодей от миньорския град се гаврел с малолетната си дъщеря в продължение на три месеца

Община Поморие и Русе отличени с европейския приз за качество Община Поморие и Русе отличени с европейския приз за качество

До 20 май общините могат да кандидатстват пред МРРБ за Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво

Цветан Чахов: Очаквам много фенове на Efbet Арена Цветан Чахов: Очаквам много фенове на Efbet Арена

Всички в отбора очакват с нетърпение завръщането ни на родния стадион, сподели той

Добра прогноза за Бургас: „Канзас“ и свинският грип аут след седмица Добра прогноза за Бургас: „Канзас“ и свинският грип аут след седмица

Очаквам в областите, които първи обявиха епидемия, да започне бързо да пада  заболеваемостта, каза Ангел Кунчев

Трагедия: Кучета изядоха пенсионер Трагедия: Кучета изядоха пенсионер

Преди да изядат мъжа, песовете преобърнали целия дом в търсене на храна

Куче чака от 80 дни убитата си стопанка на мястото на фаталната катастрофа Куче чака от 80 дни убитата си стопанка на мястото на фаталната катастрофа

Преданото четириного не спира да скърби и не приема храна

Епидемията от смъртоносния коронавирус се разраства Епидемията от смъртоносния коронавирус се разраства

 Заразата вече е в осем страни по света

Премиерът Борисов изпрати телеграма до Ердоган заради жертвите на земетресението Премиерът Борисов изпрати телеграма до Ердоган заради жертвите на земетресението

 Той пожелава бързо възстановяване на всички пострадали 

Чудо! Жена падна от деветия етаж и оцеля Чудо! Жена падна от деветия етаж и оцеля

По пътя й прилошало и е приета в болницата с наранявания на вътрешните органи, но без едно счупване

Годината на Металния плъх започна, вижте в Азия как посрещнаха китайската Нова година Годината на Металния плъх започна, вижте в Азия как посрещнаха китайската Нова година

 Поради съображения за сигурност в Пекин и в другите мегаполиси не беше проведена заря

19 загинали при адския трус в Турция 19 загинали при адския трус в Турция

Броят на жертвите расте, ранени са над 770 души

Китай вкарва и армията в борбата със смъртоносния вирус Китай вкарва и армията в борбата със смъртоносния вирус

Те ще работят в интензивното отделение на белодробна болница в Ухан 

Сензация! Древен жрец от Египет „проговори“ след своята смърт Сензация! Древен жрец от Египет „проговори“ след своята смърт

Мумифицирали го преди 3000 години, но учени пресъздадоха гласа му

Тръмп разкрива мирен план за Близкия изток до дни Тръмп разкрива мирен план за Близкия изток до дни

На палестинците може да бъде дадена някаква форма на самоуправление, но при сериозни ограничения

Бойко Борисов Бойко Борисов Аз съм болен левскар, "Левски" ще има след мен и след Божков Виц на деня Виц на деня - Искам да ми изпеете песента "Колю ш*ба Радка?"
След кратко объркване и бърз спор, оркестърът обявява:
- А сега ще изпълним песента "Кой уши байряка"...
Виц на деня Виц на деня -Дядо, какво е любов?
-Това е усмивката, която имаш, спомняйки си за мен.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако е пила степчета - голяма е за теб
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори