×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

2016 – годината на спецакциите: Обикновен пиар или незапомнен удар срещу наркобосовете по Южното Черноморие


26 Декември 2016, Понеделник, 07:00 ч.
Автор: Флагман.бг, снимки: архив Флагман

Голяма част от операциите бяха проведени след гангстерската война между хората на Димитър Желязков-Очите и Божидар Кузманов-Кравата


2016 се оказа годината на специализираните полицейски операции за Бургаска област. Само за няколко месеца бяха разбити 4 големи организирани престъпни групи (ОПГ). Голяма част от акциите бяха проведени след гангстерската война между хората на Димитър Желязков-Очите и Божидар Кузманов-Кравата в началото на лятото в Слънчев бряг. Крайните резултати от шумните акции обаче не се оказаха толкова впечатляващи, колкото самите операции, някои проведени доста показно – пред очите бургазлии и медии.

Обвинените в трафик на хора и рекет Мечков и Кюфтето

На 2 юни сутринта Бургас осъмва блокиран от полиция. Паралелно се провеждат няколко спецоперации на територията на града. Първо маскирани полицаи изкарват с белезници татуирани мъжаги от бяло Порше Кайен на бул. „Захари Стоянов“ в ж.к. „Меден рудник“. В същото време тече акция и в ж.к. „Лазур“. Пред дома си е арестуван Николай Мечков заедно с двамата му охранители и шофьора.

Задържаните са разкарвани из целия град – до офиси в центъра на Бургас, като после са извеждани един по един от тежковъоръжени ченгета, така че всички да могат да ги видят и медиите да направят хубави снимки.

Малко по-късно става ясно, че задържаните са общо 15 души. Имената на голяма част от тях и до ден днешен не са известни на широката общественост. За София пътуват само 5-има от огромното ОПГ, което си съперничи само с разбитата преди години банда на несебърския бос Митьо Очите.

Ден по-късно пред Специализирания съд застават Станислав Стоянов, Галин Бекяров, Петър Биберов и Николай Мечков. Петият задържан Румен Янакиев от заподозрян става основен свидетел срещу бившите си авери. Обвиненията са много сериозни: принуда, повреждане на имущество и мъчения за разчистване на бизнес територии и трафик на хора.


Николай Мечков е закопчан пред дома си в ж.к. "Лазур"

За лидери на бандата са сочени именно Кюфтето и Мечков. Двамата са добре познати на полицията. Кюфтето е арестуван през януари 2008 г. заедно с още 13 човека. От тях са иззети 1,220 кг амфетамини, три газови пистолета – единия от които пригоден за боен, бухалки и метални тръби. Тогава те се споразумяват с прокуратурата и отнасят присъди от 1 до 2,5 години. За тартор на бандата отново е сочен Кюфтето. Срещу Николай Мечков пък все още продължава делото за прословутата „Банда с кирките“. Той и Николай Далакманов-Далакмана са сочени за лидери на групировката, занимаваща се с тормоз, изнудване, трошене на имущество и др. Делото се точи близо 10 години. По време на показните арести Мечков и Биберов официално са бизнесмени. Първият се занимава с охранителна дейност, а Кюфтето стопанисва пералня и фитнес в популярен бургаски хотел.

Към днешна дата само един от обвиняемите остава в столичния арест. Това е Галин Бекяров. Николай Мечков е с най-леката мярка – „подписка“, а самият Биберов се похвали, че всички обвинения срещу него са паднали и той вече е свободен човек. Така от шумната полицейска акция останаха само спомените за зрелищните арести на пъпа на Бургас.

Божо Кравата и хората му – единствените, посмели да се противопоставят на страховития бос Митьо Очите

Датата е 8-ми юни, часът малко след 20 вечерта, а мястото ресторант на пъпа на най-големия български летен курорт – Слънчев бряг. Заведението се пука по шевовете, деца играят около масите. Изведнъж обстановката се променя коренно и в ресторанта нахлува група мъже, начело с Димитър Желязков- Очите. „На мутри ли ще ми се правите? Сега ще видим какви мутри сте“, крещи подземният бос и захвърля стол по посока на сепаре в дъното на заведението. В този момент започват да валят куршуми! Хора залягат под масите, деца пищят. Настава истински ад!

Само няколко минути по-късно направеният на решето Митьо е влачен през ресторанта и качен на такси от едър мъжага. Хората му се разбягват за секунди след избухването на стрелбата. Самият Желязков оцелява по чудо, напук на всякакви прогнози. Той е бил с бронежилетка, но и тя не го спасява от куршумите. Направени са му 3 животоспасяващи операции, във вените му тече чужда кръв. Не така стоят нещата с верния му бодигард Александър Алексиев, по прякор Японеца. Той загубва живота си в гангстерската престрелка, ранен е и бизнеспартньорът на Очите – Никола Маринов, по прякор Магарето.


Соченият за килър на Сашо Японеца - Тодор Славов е докаран с бронежилетка в Бургаския съд

Още на следващия ден ОДМВР-Бургас разпространява до медиите снимки на 9 души, издирвани за стрелбата във 4 you. Част от тях: Божидар Георгиев Кузманов, Иван Терзийски и Георги Иванчев стават известни преди няколко години след ожесточената борба между вдовицата на сикаджийския бос бай Миле – Силвия Панагонова и Пламен Петков-Поморийския за 10 златни дка в сърцето на Слънчев бряг. Интересното е, че сред тях попада и Радослав Попов – син на Янко Попов-Туцо от Килърите. Радослав е от враждуващата групировка на Панагонова и по-късно става свидетел в Спецсъда срещу Кузманов и хората му.

Малко след разпространяването на снимките им Божо Кравата и бандата му се предават доброволно един по един. По-късно те са освободени и в края на юни отново са арестувани показно уж при възстановка на екшъна от 8-ми. Там обаче не присъстват соченият за тартор Кузманов и участникът в „Сървайвар“ Марчо Марков. Няколко месеца по-късно и те се предават доброволно. В столичния арест попадат дори и стопанисващите дискотека „Оксижен“ и ресторант 4 you Данаил Петков и Николай Иванов. Те заедно с Тодор Славов, Иван Терзийски, Георги Иванчев, Радослав Димитров, Марчо Марков, Силви Николаев и Димитър Николов са обвинени като част от ОПГ за изнудване, трафик на хора и разпространение на наркотици с шеф Божидар Кузманов.


Възстановка или постановка: Хората на Кравата са изведени с белезници от 4 you пред обективите на камерите

Въпреки уверението на главния прокурор Сотир Цацаров, че се разследва и другата група, учасвала в екшъна, до момента няма нито един задържан от хората на Очите. Самият бос твърди, че той просто е отишъл на вечеря и не е познавал Божо Кравата. До момента Желязков не е разпитан официално заради тежкото му здравословно състояние. Проверени са единствено таксиметровите компании на дъщеря му Станислава и зет му Велислав Попов. Най-губещ от ситуацията се оказа магистратът Иван Христов-Камбоджанеца. Наричаният още Следователя на Митьо Очите беше „осветлен“ след “4 you" и малко по-късно е отстранен от работа. Срещу него обаче няма повдигнати обвинения, той не е арестуван.

От групата на Кравата в ареста останаха единствено Тодор Славов и Георги Иванчев. Първият е стрелял със законно притежаван пистолет по убития Сашо Японеца, а Иванчев е открил огън с „Макаров“ с изтрити номера. Очаква се след 2 дни у дома да се прибере и самият Божидар Кузманов, който продължава да бъде зад решетките, само защото прокуратурата протестира решението на Специализирания наказателен съд да пусне Кравата под „домашен арест“.


Слънцето и Мазния – наркобосовете на Южното Черноморие

В края на юли лично премиерът Бойко Борисов обяви, че бургаската полиция заедно с ГДБОП е арестувала сериозни играчи в бизнеса с наркотици в региона. При паралелни операции в Несебър и Поморие са задържани босът Любомир Славов, по прякор Мазния и още 7 от хората му.  Официално Мазия се води стопанин на заведение на плажа в Поморие, където е арестуван, докато се препича под слънчевите лъчи.

Според събраните доказателства групата е действала в периода март 2014 г. – юли 2016 г. Обвиненията са, че тя се е занимавала с разпространение на наркотици в Бургас, Поморие и Приморско. Пласираната дрога е кокаин, метамфетамини и марихуана. 

До Спецсъда в София пътуват само петима от задържаните. Двама от тях - Веселин Кръстев и Любомир Мачанев са освободени още на първото заседание. Зад решетките остават единствено босът и подчинените му Атанас Христов и Петър Неделчев.

Само месец по-късно полицията прави може би най-големия си удар през това лято. Разбита е групата на известния столичен бос Иван Митов, по прякор Слънцето. Бандата овладяла най-оборотните заведения в Слънчев бряг и Несебър. Хората на Митов предлагали пълен асортимент от наркотици, включително кокаин от най-високо качество. Иван Слънцето се прочу с идеята да осигури личен дилър на столичните баровци, решили да се забавляват по Южното Черноморие.

Ключова роля за арестите изиграва кримишефът в Слънчев бряг Денислав Киров. Само месец преди разбиването на групата Киров сам задържа дясната ръка на боса – Стойко Стоев, по прякор Чочо. Двуметровият старозагорец е сгащен с кокаин, марихуана, 40 гр амфетамин и около 6 гр екстази. Той обаче е освободен след изтичане на 24-часовата полицейска мярка. Само, че вече е следен под лупа от ченгетата.


Дясната ръка на Слънцето - Чочо е заловен лично от кримишефа Денислав Киров

Цялата група на Слънцето продължава да се намира зад решетките. Освен боса останалите участници в нея са Димитър Тодев, Марио Говедаров, Божидар Станулов, Петър Димитров, Методи Стайков и Стойко Стоев.

Иван Слънцето е един от основните свидетели срещу конкурента си Виктор Боцев-Джуката по делото му в спецсъда наред с полицейски служители, които са анонимни. Митов заковал с показания и хората на Йоско Костинбродския, които бяха арестувани през 2010 г., когато на пазара се опитваха да се намесят нови играчи.

Слънцето и Джуката са конкуренти първо в северните квартали на София, а след това и по морето. Бандите на двамата често влизали в сблъсък за разпределение на територии. И двамата действали както в София, така и на Слънчев бряг.

В категории: Крими


27
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
27
Коментара по темата
27.
Обява
27.12.2016 18:53:14
0
2
Търся рапанджий
26.
Флегмани
27.12.2016 09:23:15
0
5
Няма нито един шеф на ОПГ засега зад решетките. Нито един наркобос. Керанка много филми гледа.
25.
Факт
27.12.2016 09:08:57
0
16
20 служителя от това районно се преместиха другаде в рамките на 6 м.Гръбнака на районното....Още трима или четирима всеки момента ще го направят,независимо от спънките ,които всички възможни начини им правят...Е кой ще ви работи бе господа?Тези 20г. момичета,които назначихте на тяхно място.....или тия 20г анаболни говеда,които в главите им е само ядене в определите им часове?И които дори не знаят района на районното, но се изживяват на велики ръководители на 2 човека в участъка?Калоянов докога?
24.
Грешка 22
27.12.2016 08:49:42
8
11
02 е пред закриване благодарение на видния авджия и другар на Вълков наречено Началник на това районно...И всичките яръм тарикати,които докара от 05 там.Недков е един от малкото,които си разбират от работата и си тежат на мястото..
23.
До 17
27.12.2016 07:20:03
0
4
Мицов да не се червиш и обясняваш после пак кюфтето карал Г-класата и кайена на ремонт:)
22.
Обективен
27.12.2016 07:08:36
10
7
Не знам дали е PR, но бургаската полиция показа, че работи по знаковите фигури. Не всичко зависи от полицията не забравяйте, че има прокуратура и съд, а те понякога решенията и присъдите ги определят според "шума на парите". Поздравления за всички бургаски полицаи определено показаха как се работи по ОПГ-та.
21.
РУ Айтос
27.12.2016 06:54:21
1
16
Калояне взимай мерки, че 02 РУ е пред закриване благодарение на Иван Недков. Докога ще го търпиш тоя, от където е минал е направил само поразии.
20.
Мяуу
27.12.2016 06:51:15
0
11
Братя Диневи+Валери Симеонов=Емил Павлов
19.
БРЕГ
26.12.2016 22:56:21
0
6
Само цаца бе що тъй.Дайте някоя акула да е интересно.
18.
новодошъл
26.12.2016 22:52:26
0
5
За първи и вероятно за последен път пиша тук по повод :

http://flagman.bg/article/117559

Защо по дяволите не може да се пишат коментари под рекламата на тази касапница , пардон болница?!
Убеден съм че много хора биха искали да кажат мнението си за това псевдо здравно заведение
17.
герб
26.12.2016 22:32:21
0
8
година на "махленските свади" и принцовете ...
16.
Много дим, ама оган няма...
26.12.2016 21:41:59
1
11
Много дим а накрая нищо. Всички горепосочени ги разследват по 1-2 седмици и правят показни арести. Част от играта, държавата да напомни, че който не си плаща на правилните хора може да бъде "разработен". Голяма част от тези хора вече са по-домовете си и чакат да им почнат смешните дела / да смешни са, от самолет си личи колко са наредени и свидетели и доказателства/. Други пък въобще не ги пипат. Такива като Очите... а в София, ако знаете колко като него има. Плащат на правилните хора и стават недосегаеми. От цялата тая работа от лятото насам разбрахме само, че най-голята Мафия е полицията/гдбоп/държавата.
Всички тези постановки, показни арести пред камери, дръзки изказвания на разни секретари и министри. Всичко е за слава. Утре всички тези ще ги пуснат, а хората ще почнат да питат кой е виновен /много често срещан феномен в България, "кой е виновен"/. И докато ние се питаме кой е виновен новите "играчи" ще заемат местата и пак ще продължим по старо му.

Така, флагман... Неволно или не и вие ставате част от пропагандната машина на Власт имащите...
15.
До 12
26.12.2016 21:24:03
0
10
Кажи нещо повече,къде са тия джетове как се казват тия ченгета които се занимават с джетове
14.
до 14
26.12.2016 21:15:57
3
6
Ей ти да не си близнак.
13.
До 12
26.12.2016 21:05:41
5
7
Ти много ги разбираш нещата, да не си бил камдидат за неговото място?
12.
До Калоян
26.12.2016 20:46:55
6
25
Вярно ли е, че началника на криминална в Бургас изпълнява поръчки на местните олигарси?
Вярно ли е, че е имал транспортна фирма?
Вярно ли е, че е държал джетове с един друг началник на районно?
11.
ДА ЗАКРИЕМ ЛИ МВР СЛЪНЧЕВ БРЯГ
26.12.2016 20:37:43
2
23
Какво мислите драги читатели?НЕКА ГЛАСУВАМЕ

Обикновен пиар-ЗЕЛЕНА РЪЧИЧКА (лайк) или незапомнен удар срещу наркобосовете по Южното Черноморие-ЧЕРВЕНАТА РЪЧИЧКА (хейт)?
10.
PR
26.12.2016 20:35:28
3
14
"Ключова роля за арестите изигра началника на криминална в Несебър" ето това е PR. Те милите в Несебър хабер са нямали какво става на тяхна територия, но иначе дадоха по няколко интервюта. PR на гърба на другите.
9.
BSS
26.12.2016 20:33:27
0
13
27 години цирково изкуство
8.
Едно
26.12.2016 20:30:42
0
7
голямо.....нищо.Докато има чл.343 от НК,ще се имитира дейност.Друго си е една цигарка марихуана,алкохол,управление на МПС ,в срока на лишаване.....бърз резултат и всички са о.к....
7.
Ала Бала
26.12.2016 20:12:49
1
10
И какво стана в крайна сметка?!? Към края на годината едно голямо НИЩО ! Няма резултати само пушилка и пиар ! :))
6.
Dido
26.12.2016 20:11:41
0
8
Много точно казано от Флагман -обикновен пиар.
5.
д-р по право Перата
26.12.2016 20:11:41
0
5
До4
Може ли и аз да дойда при вас.
4.
Славчо Жеков Ярето
26.12.2016 19:59:38
0
3
Чакам Млякото и Руснака да ми дойдат на гости. Ще гледаме Армагедон, а след това тримата ще правим див секс помежду си.
3.
Шок
26.12.2016 19:59:16
1
7
Трагедията е голяма!
Става страшно!.
Ужас!....комедия
Просто питайте гражданите бе Бесове .те плащат сметката
2.
*********
26.12.2016 19:54:29
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1.
Тоя
26.12.2016 19:46:47
1
7
Тоя мечков е много смешен
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори