×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Осигурете медицински прегледи за граничарите, мигрантите пренасят забравени от векове зарази!


Осигурете медицински прегледи за граничарите, мигрантите пренасят забравени от векове зарази!
Да сложим край на „самоубийственото милосърдие” и „политически коректно лицемерие”, призова евродепутатът Ангел Джамбазки
19 Септември 2016, Понеделник, 15:27 ч.

Дайте им предпазни средства и дезинфекционни препарати, за да се прибират при семействата си здрави

Eвродепутатът Ангел Джамбазки бе на специална среща в Бургас по въпроса за миграционния натиск в България. Ето какви теми са поставили пред него служителите в гранична полиция.


- Г-н Джамбазки, каква е равносметката след срещата с граничните полицаи, която проведохте в Бургас?

- Безспорно проблемът с мигрантската криза и нейното все по-реално отражение върху България е може би най-важният въпрос, както външно, така и вътрешнополитически, касаещ българското общество. Добре ви е известна нашата позиция по отношение на преградното съоръжение, добре ви е известна и неуморната патрулна дейност на г-н Симеонов по надзора на строежа на оградата.

Мое желание бе да направя среща със служителите на гранична полиция, които са на живо на граничната бразда, за да мога да придобия от първо лице впечатления за начина и условията, при които работят, както и за очакванията им, свързани с тяхната служба. Те повдихнаха аргументирани въпроси, които със сигурност ще бъдат прдставени както в Народното събрание, така и на министър Румяна Бъчварова. Те са свързани с кадровия въпрос на Главна дирекция „Гранична полиция”; с попълването на личния състав и подготовката на кадрите, които носят отговарят за службата по охраната и отбрана на държавната ни граница. Това е свързано със специализираната полицейска акция, в рамките на която на ротационен принцип се привличат служители на други структури на МВР, които да подпомагат охранта на границата. Тук логичният въпрос е: „След безспорния успех, договорен в Братислава, принципът е вече да бъдат привличани служители в Дирекция „Гранична полиция”, но не на трудови правооотношения.

Предложението на служителите е хората, които ще бъдат наемани по трудови правоотношения, да носят служба, свързана с патрулно-постова дейност в регионални дирекции, в районни полицейски управления и т.н., а служителите на МВР на полицейски функции да бъдат освобождавани, за да могат да служат в района на граничната бразда.

- Какви други въпроси поставиха пред Вас служителите на „Гранична полиция”?

- Бяха поставени и въпроси в други направления. Например необходимостта от санитарни материали и предпазни средства за служителите. Няма съмнение, че тези служители ежедневно контактуват с десетки, стотици и понякога дори няколкостотин души, които идват от неизвестно къде, от места, където имунизациите са в „бъдеще-неопределено” време. Служителите настояват, и това е напълно логично, да бъдат снабдени с лични предпазни средства и дезинфекционни препарати. Въпросът ще бъде повдигнат пред министър Бъчварова – има ли такива поръчки, кога се предвижда доставянето им и какво точно ще се случва?

Друго добро предложение е служителите, които отстъпват от смяна и са били в контакт с бежанци, да преминават задължителни медицински прегледи, които да установяват евентуалното наличие или, да се надяваме, липса на паразитни или други болести, дошли от съответните държави. Някои от тях най-вероятно вече забравени от векове на Стария континент.

Доста е наболял въпросът с личната екипировка на служителите. Не е тайна за никого, че те са принудени да закупуват екипировка за собствена сметка – прожектори, лични средства, колани, ползват личните си телефони и т.н. Известно е, че в една част от граничната бразда под отговорността на регионална дирекция Елхово попадат няколко района, в които има радиосянка и няма как да се извършва координация. Затова е необходимо намирането на техническо решение, което да осигури възможността непрекъснато да има връзка по протежение на цялата граница. Това е напълно необходимо – имало е случай с болен служител, който е трябвало да бъде пренесен до място, където да може да се осъществи контакт с колеги, които да го изнесат на безопасно за него място.

Кадрите, които носят службата по специализираната полицейска операция, трябва да бъдат обучени за специфичната територия, за терена и за предизвикателствата, които стоят пред тях.

Тепърва ще проверя дали са осигурени дърва за отопление, тъй като идва зима. За да не се налага отново в медийното пространство да изплуват снимки на служители на министерството, които носят лични брадви, най-разумното би било от сега тези материали да бъдат набавени. Както и да бъдат осигурени помещения за служителите, където, след смяна, да могат да се преоблекат, да се стоплят и където да им е комфортно. Трябва да им бъдат осигурени, задължителните  според норматива на министерството ободряващи напитки за тъмната част на денонощието – кафе, чай, и други.
Ще бъде повдигнат въпросът относно ведомостта за зимната екипировка – на каква цена е и каква е разликата между цените, обявени от министерството и тези в търговската мрежа? За това служителите имат известни притеснения.

Осигуряването на личния състав с всички тези неща, е следващата най-важна стъпка. Това е така, тъй като няма никакво съмнение, че служителите на МВР и Дирекция „Гранична полиция” са хората, които пазят Европа и най-сетне, след 3 години на празни приказки и мотане, това беше осъзнато там, където трябва – в Братислава. От тук нататък предстои завършването на съоръжението и снабдяването на служителите с това, което им е нужно.

- Има ли съмнения за това че, сега, след като са били отпуснати пари от държавата, те ще бъдат изразходвани по предназначение?

- Това, което вълнува служителите, е да не ходят с униформите си отпреди 3 години, направени от найлон. Да не си купуват сами оръжия, боеприпаси и предпазни средства. Според мен, няма нищо по-нормално от това един служител, който е влязъл в контакт с човек, който никога не е имунизиран и потенциално е носител на какви-ли не болести, да се притеснява за здравето си. Това е липса, която досега е била оправдавана с липсата на средства. След като тези хора приключат смяната си, качат се в автобусите с колегите си и се приберат при семействата си, в дома си, те  трябва да бъдат здрави – това според мен не подлежи на въпрос.

- От МВР признаха, че има участък от границата, който буквално не се охранява. Имаше ли някакви коментари относно това какво ще бъде необходимо за промяната на това?

- За трите години от началото на специализираната полицейска акция за командировани служители са били похарчени около 30 милиона лева. Служителите казват, че с тези пари е можело да бъдат наети на полицейски правомощия около 1000 души. Това към момента не е информация, която лично съм проверил, но ако това наистина е така, то въпросът ми е: „Кой гений на финансовата мисъл позволи това да се случи и защо? Защо за тези пари не са запълнени дупките и не са наети граничари?” Искам да припомня, че

има оплакване от собствениците на къщи в Малко Търново, че командированите служители, които са настанени на квартири там, не са плащали наем от януари.

На гранична полиция са нужни и летателни апарати за видеонаблюдение, както и стационарни камери. Вертолетите, които се ползват, поради изчерпване на ресурс се мобилизират все по-рядко. Така наречените „дронове” биха били изключително полезни и в помощ на граничарите. Ще бъдат повдигнати въпроси дали се мисли по този въпрос и има ли планове за закупуването на такива устройства.

По същия начин стои въпросът с високопроходимите автомобили. Може би трябва да се направи преглед – колко са, къде са, достатъчно проходими ли са и т.н. Ланд роувърите от Великобритания стоят по сервизите в Бургас. Има и една много интересна Лада Нива на КПП „Босна”, която изглежда се ползва само за навес, защото стои на едно и също място от доста време.

Най-сетне проблемът с охратана на българската граница излезе в светлината на медийното пространство.  Ние настоявахме армията да се включи в охраната. Тогава военният министър каза, че му трябва разрешение от НАТО – изказване, достойно за друг жанр… Помните как  президентът каза, че ако изпрати армията на границата, може да натъжи, наскърби и обиди дълбоко съседната държава. Всички Вие сте свидетели на това как по улиците на европейските градове патрулират в пълно бойно снаряжение патрулират съответните армейски части и това не натъжава никого, освен може би радикалните ислямисти, които подготвят мероприятия в техен стил.

Належащ е и въпросът със закриването на лагерите за бежанци в населените места. Той ще продължава да бъде поставян на дневен ред със същата острота. Всички вече престанаха с глупостта, че това са „клети майки с деца”, но преди това беше основната им тема и логика. В нея също се казваше, че когато спре войната в родните им държави, бежанците ще се върнат обратно.  Тогава нека да направи нещата по-лесни за тях – лагерите да бъдат в близост до граничната бразда. Простете ми скептицизма, но войната в Афганистан е започнала по времето на Британската империя и окупацията там, премина през Съветския съюз, през Американската инвазия, но се съмнявам, че в рамките на един човешки живот ще можем да видим Афганистан като образец за Западна демокрация. Много ме съмнява и това, че някой доброволно би пожелал да се върне там, за да се опита да гради нещо.

Всички са наясно, че голямата част от хората, които идват в Европа, са всъщност нелегални мигранти, които очакват да получат немска кола, немска квартира и немски начин на живот, които някой, някъде им е обещал.

Напомням още веднъж за човека, който беше преминал през бежанския лагер в столичния квартал Овча Купел. Той беше излъгал брутално службите по миграция, беше получил бежански статут, беше разказал сърцераздирателна история за това как домашните му любимци били загинали и т.н. В крайна сметка той се организира да се взриви в германски град, след което беше разкрита цялата легенда около него – как е участвал в боеве на страната на ДАЕШ (Ислямска държава), как е бил обучен да измами служителите по миграция и граничарите в европейските държави, как го е направил и т.н. Това е само един от случаите, а можете да си представите, че подобни са много. Крайно време е на това „самоубийствено милосърдие” и „политически коректно лицемерие” да бъде сложен край. Нещата са точно такива, каквито са и те нямат нищо общо с „бежанци” и конфликтите в тези държави.

- Оградата се строи от 2 или 3 месеца, но не по Закона за обществени поръчки. Имате ли информация за фирмите, които предоставят материали и изпълняват проекта?

- Мога да ви кажа това, което ми е най-общо известно. Доколкото знам, областните управители са поели отговорността да възлагат строеж в участъците, намиращи се на съответните им територии.

- Една от последните новини от министър Бъчварова беше че търсят терен за голям бежански център в Странджа. Подкрепяте ли тази идея?

- Категорично не. Призивът на Патриотичния фронт, който беше прочетен в Народно събрание, е призив за нова политика на Европейския съюз – политика на отблъскване. Това е терминът, който все повече се използва от държавите от Вишеградската четворка, включително Австрия. Искаме промяна на досегашната обща политика за убежището. Настояваме и за промяна в Дъблинския регламент, в членовете 21-ви и 25-ти. Това са нормативни актове, по силата на които лице, установено нелегално на територията на Европейски съюз, трябва да бъде върнато в държавата на първа регистрация.

По отношение на лагер Странджа категорично не приемаме подобни размисли и страсти. Наскоро четох някъде очевидно неразбрани думи на нашия председател, че той би подкрепил подобна идея. Няма нищо вярно в това. Както вече споменах, ние настояваме тези центрове да бъдат изградени по граничната бразда и да бъдат под контрола на българските служби за сигурност и на министерството на отбраната. Те не трябва да са в населени места във вътрешността на страната.

Няма никаква причина да повтаряме тежката грешка с изтеглянето на българската армия от Странджа, която обезлюди тази прекрасна българска територия. Която остави несоциализиралите се граждани от цигански произход да връщат календара назад в бившите казармени райони, където в момента могат да се видят апокалиптични гледки. Още по-абсурдно е тази територия да бъде превръщана в мигрантски център или бежански лагер, както и никоя друга българска територия.

Разумно ли е да има бежански лагер, изпълнен с хора, които са агресивни и очевидно имат културни, цивилизационни и религиозни различия от бългаите на място като Овча купел – от едната страна на оградата се намира Нов български университет, от задната страна е военната детска градина, през две преки има друга детска градина, а от долната пряка на бул. „Монтевидео” има училище. Това беше тежка политическа грешка на българските власти, които винаги правят нещо под натиск и решават  важни въпроси в последния момент. От известно време наблюдавам усилията на Румяна Бъчварова да не каже какво мисли и къде го мисли. Разбирам по какви причини го прави, но днес, слушайки заместник-министър Гунев, съм категоричен, че ние няма да позволим нито малки, нито големи населени места в страната да се првръщат в заложници на сбъркана политика. Ако в краен случай има такива, които са в населини места, то те трябва да бъдат от закрит тип.

- Колко точно е зле положението по границата – колко души успяват да преминат границта ни нелегално на ден?

- Не желая да споделям такава информация, тъй като ще прозвучи спекулативно. Нито ми е работа, нито е редно. Има си официален ред и ви съветвам да използвате него. Не мога да подкрепя думите си с доказателства и не е редно да се правят спекулации с тази важна тема.

- Къде е по-голям натискът в момента? В Югоизточната част на страната или в Югозападната?

- Категорично в Югоизточната е по-силен. Само това мога да кажа.

-  Каква е вашата гледна точка относно кандидатпрезидентската кампания и защо, според вас, най-голямата партия от управляващата коалиция все още бави обявяването на своя кандидат?

- Описанието на г-н Цветанов е феноменално и то ще се запази завинаги, не искам да влизам в реторика. Не мога да предоставя никакви аргументи срещу това. Няма как да спориш срещу реториката.

Не мога да дам обяснение, но това, което смятам, е, че българските граждани заслужават смисления политичски дебат. Тези президентски избори ще бъдат под знака на мигрантската криза. Ще бъдат и под натиска на динамично променящата се външнополитическа ситуация. Убеден съм, че всеки един български гражданин знае, че са най-важните политически времена след падането на „Желязната завеса”.

Преформатират се политически съюзи, преформатират се и се разпадат държави и нашият избор е много важен от гледна точка на това къде наистина ще бъде границата на Европа. Министър-председателят веднъж изтърва една реплика – не зная нарочно или случайно, докато обясняваше активността си по повод на Турция и Германия: „Както знаете, миналия път ги спряха при Виена”. Това се е случило поради липса на единна българска позиция, както е добре известно от историята.

Абсолютно сериозно е, че сега само от нас зависи къде ще бъде границата на Европа – един истински въпрос, който стои пред нас. Дали ще бъде на нашата сегашна граница, дали ще е на Дунав, или ще бъде при Виена... Ние трябва да се организираме като българско общество и като български граждани в ситуация, в която имаме един непредвидим, недобронамерен съсед в лицето на Република Турция и все по-приближаващия се до диктатор и кандидат-султан неин президент, който не се свени да използва мигрантската криза и поток, човешки трагедии и драми за свои вътрешно и външнополитически цели.

В предстоящата политическа битка ние излизаме с обединени усилия – всички, които се самоопределяме като български патриоти, родолюбци и националисти. Нашата кандидатпрезидентска двойка беше първата, обявена от парламентарно представените сили. Тя ще заложи на това, че няма началници нито в Москва, нито в Анкара, нито в Брюлксел. Ние изповядваме следната мисъл: „Наш единствен началник е българският данъкоплатец и никой друг”. Нашите усещания и впечатления са добри на този етап – за пръв път има такова обединение, за което нашият председател настояваше от много отдавна. Може би му е дошло времето и се надяваме да е така.

*В интервюто са използвани и въпроси на други медии

В категории: Политика


2
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
2
Коментара по темата
2.
Изпатил
20.09.2016 09:08:39
0
1
На невярващите да направят едно проучване дали има бум на въшките в България.Години наред имаше редки случаи,сега е страшно.Мислите ли че някой ги проверява като дойдат в БГ
1.
BG friz, SS-ovetc s poredna glupost
20.09.2016 05:06:04
4
0
Hitleristski fasist - SS-ovetc v slovesna akciya.Opit za vnusenie, ce emigrantite sa necisti i vnasyat zarazi. Nay opasnite zarazni virusi probvasti atakuvane i promivane na podrastvasti mozitci sa fasistkite zarazi, kato tozi ksenofob. Bilgarski paradoks e, ce vmesto v zatvora takiva sa v razni parlamenti. Kide ste dirjavni prokurori,Bilgariya fasistka li e?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори