×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Осигурете медицински прегледи за граничарите, мигрантите пренасят забравени от векове зарази!


Осигурете медицински прегледи за граничарите, мигрантите пренасят забравени от векове зарази!
Да сложим край на „самоубийственото милосърдие” и „политически коректно лицемерие”, призова евродепутатът Ангел Джамбазки
19 Септември 2016, Понеделник, 15:27 ч.

Дайте им предпазни средства и дезинфекционни препарати, за да се прибират при семействата си здрави
Eвродепутатът Ангел Джамбазки бе на специална среща в Бургас по въпроса за миграционния натиск в България. Ето какви теми са поставили пред него служителите в гранична полиция.


- Г-н Джамбазки, каква е равносметката след срещата с граничните полицаи, която проведохте в Бургас?

- Безспорно проблемът с мигрантската криза и нейното все по-реално отражение върху България е може би най-важният въпрос, както външно, така и вътрешнополитически, касаещ българското общество. Добре ви е известна нашата позиция по отношение на преградното съоръжение, добре ви е известна и неуморната патрулна дейност на г-н Симеонов по надзора на строежа на оградата.

Мое желание бе да направя среща със служителите на гранична полиция, които са на живо на граничната бразда, за да мога да придобия от първо лице впечатления за начина и условията, при които работят, както и за очакванията им, свързани с тяхната служба. Те повдихнаха аргументирани въпроси, които със сигурност ще бъдат прдставени както в Народното събрание, така и на министър Румяна Бъчварова. Те са свързани с кадровия въпрос на Главна дирекция „Гранична полиция”; с попълването на личния състав и подготовката на кадрите, които носят отговарят за службата по охраната и отбрана на държавната ни граница. Това е свързано със специализираната полицейска акция, в рамките на която на ротационен принцип се привличат служители на други структури на МВР, които да подпомагат охранта на границата. Тук логичният въпрос е: „След безспорния успех, договорен в Братислава, принципът е вече да бъдат привличани служители в Дирекция „Гранична полиция”, но не на трудови правооотношения.

Предложението на служителите е хората, които ще бъдат наемани по трудови правоотношения, да носят служба, свързана с патрулно-постова дейност в регионални дирекции, в районни полицейски управления и т.н., а служителите на МВР на полицейски функции да бъдат освобождавани, за да могат да служат в района на граничната бразда.

- Какви други въпроси поставиха пред Вас служителите на „Гранична полиция”?

- Бяха поставени и въпроси в други направления. Например необходимостта от санитарни материали и предпазни средства за служителите. Няма съмнение, че тези служители ежедневно контактуват с десетки, стотици и понякога дори няколкостотин души, които идват от неизвестно къде, от места, където имунизациите са в „бъдеще-неопределено” време. Служителите настояват, и това е напълно логично, да бъдат снабдени с лични предпазни средства и дезинфекционни препарати. Въпросът ще бъде повдигнат пред министър Бъчварова – има ли такива поръчки, кога се предвижда доставянето им и какво точно ще се случва?

Друго добро предложение е служителите, които отстъпват от смяна и са били в контакт с бежанци, да преминават задължителни медицински прегледи, които да установяват евентуалното наличие или, да се надяваме, липса на паразитни или други болести, дошли от съответните държави. Някои от тях най-вероятно вече забравени от векове на Стария континент.

Доста е наболял въпросът с личната екипировка на служителите. Не е тайна за никого, че те са принудени да закупуват екипировка за собствена сметка – прожектори, лични средства, колани, ползват личните си телефони и т.н. Известно е, че в една част от граничната бразда под отговорността на регионална дирекция Елхово попадат няколко района, в които има радиосянка и няма как да се извършва координация. Затова е необходимо намирането на техническо решение, което да осигури възможността непрекъснато да има връзка по протежение на цялата граница. Това е напълно необходимо – имало е случай с болен служител, който е трябвало да бъде пренесен до място, където да може да се осъществи контакт с колеги, които да го изнесат на безопасно за него място.

Кадрите, които носят службата по специализираната полицейска операция, трябва да бъдат обучени за специфичната територия, за терена и за предизвикателствата, които стоят пред тях.

Тепърва ще проверя дали са осигурени дърва за отопление, тъй като идва зима. За да не се налага отново в медийното пространство да изплуват снимки на служители на министерството, които носят лични брадви, най-разумното би било от сега тези материали да бъдат набавени. Както и да бъдат осигурени помещения за служителите, където, след смяна, да могат да се преоблекат, да се стоплят и където да им е комфортно. Трябва да им бъдат осигурени, задължителните  според норматива на министерството ободряващи напитки за тъмната част на денонощието – кафе, чай, и други.
Ще бъде повдигнат въпросът относно ведомостта за зимната екипировка – на каква цена е и каква е разликата между цените, обявени от министерството и тези в търговската мрежа? За това служителите имат известни притеснения.

Осигуряването на личния състав с всички тези неща, е следващата най-важна стъпка. Това е така, тъй като няма никакво съмнение, че служителите на МВР и Дирекция „Гранична полиция” са хората, които пазят Европа и най-сетне, след 3 години на празни приказки и мотане, това беше осъзнато там, където трябва – в Братислава. От тук нататък предстои завършването на съоръжението и снабдяването на служителите с това, което им е нужно.

- Има ли съмнения за това че, сега, след като са били отпуснати пари от държавата, те ще бъдат изразходвани по предназначение?

- Това, което вълнува служителите, е да не ходят с униформите си отпреди 3 години, направени от найлон. Да не си купуват сами оръжия, боеприпаси и предпазни средства. Според мен, няма нищо по-нормално от това един служител, който е влязъл в контакт с човек, който никога не е имунизиран и потенциално е носител на какви-ли не болести, да се притеснява за здравето си. Това е липса, която досега е била оправдавана с липсата на средства. След като тези хора приключат смяната си, качат се в автобусите с колегите си и се приберат при семействата си, в дома си, те  трябва да бъдат здрави – това според мен не подлежи на въпрос.

- От МВР признаха, че има участък от границата, който буквално не се охранява. Имаше ли някакви коментари относно това какво ще бъде необходимо за промяната на това?

- За трите години от началото на специализираната полицейска акция за командировани служители са били похарчени около 30 милиона лева. Служителите казват, че с тези пари е можело да бъдат наети на полицейски правомощия около 1000 души. Това към момента не е информация, която лично съм проверил, но ако това наистина е така, то въпросът ми е: „Кой гений на финансовата мисъл позволи това да се случи и защо? Защо за тези пари не са запълнени дупките и не са наети граничари?” Искам да припомня, че

има оплакване от собствениците на къщи в Малко Търново, че командированите служители, които са настанени на квартири там, не са плащали наем от януари.

На гранична полиция са нужни и летателни апарати за видеонаблюдение, както и стационарни камери. Вертолетите, които се ползват, поради изчерпване на ресурс се мобилизират все по-рядко. Така наречените „дронове” биха били изключително полезни и в помощ на граничарите. Ще бъдат повдигнати въпроси дали се мисли по този въпрос и има ли планове за закупуването на такива устройства.

По същия начин стои въпросът с високопроходимите автомобили. Може би трябва да се направи преглед – колко са, къде са, достатъчно проходими ли са и т.н. Ланд роувърите от Великобритания стоят по сервизите в Бургас. Има и една много интересна Лада Нива на КПП „Босна”, която изглежда се ползва само за навес, защото стои на едно и също място от доста време.

Най-сетне проблемът с охратана на българската граница излезе в светлината на медийното пространство.  Ние настоявахме армията да се включи в охраната. Тогава военният министър каза, че му трябва разрешение от НАТО – изказване, достойно за друг жанр… Помните как  президентът каза, че ако изпрати армията на границата, може да натъжи, наскърби и обиди дълбоко съседната държава. Всички Вие сте свидетели на това как по улиците на европейските градове патрулират в пълно бойно снаряжение патрулират съответните армейски части и това не натъжава никого, освен може би радикалните ислямисти, които подготвят мероприятия в техен стил.

Належащ е и въпросът със закриването на лагерите за бежанци в населените места. Той ще продължава да бъде поставян на дневен ред със същата острота. Всички вече престанаха с глупостта, че това са „клети майки с деца”, но преди това беше основната им тема и логика. В нея също се казваше, че когато спре войната в родните им държави, бежанците ще се върнат обратно.  Тогава нека да направи нещата по-лесни за тях – лагерите да бъдат в близост до граничната бразда. Простете ми скептицизма, но войната в Афганистан е започнала по времето на Британската империя и окупацията там, премина през Съветския съюз, през Американската инвазия, но се съмнявам, че в рамките на един човешки живот ще можем да видим Афганистан като образец за Западна демокрация. Много ме съмнява и това, че някой доброволно би пожелал да се върне там, за да се опита да гради нещо.

Всички са наясно, че голямата част от хората, които идват в Европа, са всъщност нелегални мигранти, които очакват да получат немска кола, немска квартира и немски начин на живот, които някой, някъде им е обещал.

Напомням още веднъж за човека, който беше преминал през бежанския лагер в столичния квартал Овча Купел. Той беше излъгал брутално службите по миграция, беше получил бежански статут, беше разказал сърцераздирателна история за това как домашните му любимци били загинали и т.н. В крайна сметка той се организира да се взриви в германски град, след което беше разкрита цялата легенда около него – как е участвал в боеве на страната на ДАЕШ (Ислямска държава), как е бил обучен да измами служителите по миграция и граничарите в европейските държави, как го е направил и т.н. Това е само един от случаите, а можете да си представите, че подобни са много. Крайно време е на това „самоубийствено милосърдие” и „политически коректно лицемерие” да бъде сложен край. Нещата са точно такива, каквито са и те нямат нищо общо с „бежанци” и конфликтите в тези държави.

- Оградата се строи от 2 или 3 месеца, но не по Закона за обществени поръчки. Имате ли информация за фирмите, които предоставят материали и изпълняват проекта?

- Мога да ви кажа това, което ми е най-общо известно. Доколкото знам, областните управители са поели отговорността да възлагат строеж в участъците, намиращи се на съответните им територии.

- Една от последните новини от министър Бъчварова беше че търсят терен за голям бежански център в Странджа. Подкрепяте ли тази идея?

- Категорично не. Призивът на Патриотичния фронт, който беше прочетен в Народно събрание, е призив за нова политика на Европейския съюз – политика на отблъскване. Това е терминът, който все повече се използва от държавите от Вишеградската четворка, включително Австрия. Искаме промяна на досегашната обща политика за убежището. Настояваме и за промяна в Дъблинския регламент, в членовете 21-ви и 25-ти. Това са нормативни актове, по силата на които лице, установено нелегално на територията на Европейски съюз, трябва да бъде върнато в държавата на първа регистрация.

По отношение на лагер Странджа категорично не приемаме подобни размисли и страсти. Наскоро четох някъде очевидно неразбрани думи на нашия председател, че той би подкрепил подобна идея. Няма нищо вярно в това. Както вече споменах, ние настояваме тези центрове да бъдат изградени по граничната бразда и да бъдат под контрола на българските служби за сигурност и на министерството на отбраната. Те не трябва да са в населени места във вътрешността на страната.

Няма никаква причина да повтаряме тежката грешка с изтеглянето на българската армия от Странджа, която обезлюди тази прекрасна българска територия. Която остави несоциализиралите се граждани от цигански произход да връщат календара назад в бившите казармени райони, където в момента могат да се видят апокалиптични гледки. Още по-абсурдно е тази територия да бъде превръщана в мигрантски център или бежански лагер, както и никоя друга българска територия.

Разумно ли е да има бежански лагер, изпълнен с хора, които са агресивни и очевидно имат културни, цивилизационни и религиозни различия от бългаите на място като Овча купел – от едната страна на оградата се намира Нов български университет, от задната страна е военната детска градина, през две преки има друга детска градина, а от долната пряка на бул. „Монтевидео” има училище. Това беше тежка политическа грешка на българските власти, които винаги правят нещо под натиск и решават  важни въпроси в последния момент. От известно време наблюдавам усилията на Румяна Бъчварова да не каже какво мисли и къде го мисли. Разбирам по какви причини го прави, но днес, слушайки заместник-министър Гунев, съм категоричен, че ние няма да позволим нито малки, нито големи населени места в страната да се првръщат в заложници на сбъркана политика. Ако в краен случай има такива, които са в населини места, то те трябва да бъдат от закрит тип.

- Колко точно е зле положението по границата – колко души успяват да преминат границта ни нелегално на ден?

- Не желая да споделям такава информация, тъй като ще прозвучи спекулативно. Нито ми е работа, нито е редно. Има си официален ред и ви съветвам да използвате него. Не мога да подкрепя думите си с доказателства и не е редно да се правят спекулации с тази важна тема.

- Къде е по-голям натискът в момента? В Югоизточната част на страната или в Югозападната?

- Категорично в Югоизточната е по-силен. Само това мога да кажа.

-  Каква е вашата гледна точка относно кандидатпрезидентската кампания и защо, според вас, най-голямата партия от управляващата коалиция все още бави обявяването на своя кандидат?

- Описанието на г-н Цветанов е феноменално и то ще се запази завинаги, не искам да влизам в реторика. Не мога да предоставя никакви аргументи срещу това. Няма как да спориш срещу реториката.

Не мога да дам обяснение, но това, което смятам, е, че българските граждани заслужават смисления политичски дебат. Тези президентски избори ще бъдат под знака на мигрантската криза. Ще бъдат и под натиска на динамично променящата се външнополитическа ситуация. Убеден съм, че всеки един български гражданин знае, че са най-важните политически времена след падането на „Желязната завеса”.

Преформатират се политически съюзи, преформатират се и се разпадат държави и нашият избор е много важен от гледна точка на това къде наистина ще бъде границата на Европа. Министър-председателят веднъж изтърва една реплика – не зная нарочно или случайно, докато обясняваше активността си по повод на Турция и Германия: „Както знаете, миналия път ги спряха при Виена”. Това се е случило поради липса на единна българска позиция, както е добре известно от историята.

Абсолютно сериозно е, че сега само от нас зависи къде ще бъде границата на Европа – един истински въпрос, който стои пред нас. Дали ще бъде на нашата сегашна граница, дали ще е на Дунав, или ще бъде при Виена... Ние трябва да се организираме като българско общество и като български граждани в ситуация, в която имаме един непредвидим, недобронамерен съсед в лицето на Република Турция и все по-приближаващия се до диктатор и кандидат-султан неин президент, който не се свени да използва мигрантската криза и поток, човешки трагедии и драми за свои вътрешно и външнополитически цели.

В предстоящата политическа битка ние излизаме с обединени усилия – всички, които се самоопределяме като български патриоти, родолюбци и националисти. Нашата кандидатпрезидентска двойка беше първата, обявена от парламентарно представените сили. Тя ще заложи на това, че няма началници нито в Москва, нито в Анкара, нито в Брюлксел. Ние изповядваме следната мисъл: „Наш единствен началник е българският данъкоплатец и никой друг”. Нашите усещания и впечатления са добри на този етап – за пръв път има такова обединение, за което нашият председател настояваше от много отдавна. Може би му е дошло времето и се надяваме да е така.

*В интервюто са използвани и въпроси на други медии

В категории: Политика


2
Коментара
Коронавирусът влияе и на цикъла
Коронавирусът влияе и на цикъла 02/04/2020, Четвъртък 21:00 2
2
Коментара по темата
2.
Изпатил
20.09.2016 09:08:39
0
1
На невярващите да направят едно проучване дали има бум на въшките в България.Години наред имаше редки случаи,сега е страшно.Мислите ли че някой ги проверява като дойдат в БГ
1.
BG friz, SS-ovetc s poredna glupost
20.09.2016 05:06:04
4
0
Hitleristski fasist - SS-ovetc v slovesna akciya.Opit za vnusenie, ce emigrantite sa necisti i vnasyat zarazi. Nay opasnite zarazni virusi probvasti atakuvane i promivane na podrastvasti mozitci sa fasistkite zarazi, kato tozi ksenofob. Bilgarski paradoks e, ce vmesto v zatvora takiva sa v razni parlamenti. Kide ste dirjavni prokurori,Bilgariya fasistka li e?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бойко Борисов: Аз ще си платя теста за COVID-19, ставате дребнави! Бойко Борисов: Аз ще си платя теста за COVID-19, ставате дребнави!

Ей, сега, вадя парите и ги давам на проф. Мутафчийски, каза премиерът

Добра новина! Дават обещаните 1000 лева на 1700 медици от 34 болници Добра новина! Дават обещаните 1000 лева на 1700 медици от 34 болници

В болниците до 5 случая с коронавирус допълнителни заплати ще получат 40 медици, а над 10 заразени – 100 души, каза министър Ананиев

Община Левски спира да събира наеми Община Левски спира да събира наеми

Целта е да се облекчи местния бизнес

Ще наложат ли карантина на парламента заради коронавирус? Ще наложат ли карантина на парламента заради коронавирус?

Засега това не се налага, каза генарал Мутафчийки и уточни, че депутатите от ГЕРБ ще си платят тестовете за коронавирус

Съпругата на депутата д-р Хасан Адемов с положителна проба за COVID-19 Съпругата на депутата д-р Хасан Адемов с положителна проба за COVID-19

Депутатите от ГЕРБ са заявили готовност да заплатят тестовете, които са им направени за коронавирус

Приеха по спешност дете с бронхопневмония в "Пирогов", изследват го за коронавирус Приеха по спешност дете с бронхопневмония в "Пирогов", изследват го за коронавирус

То е с двустранна бронхопневмония, но все още не е интубирано, каза генерал Мутафчийски

Почина 81-годишен мъж от Стара Загора, заразен с COVID-19 Почина 81-годишен мъж от Стара Загора, заразен с COVID-19

Мъжът е бил с диабет и много бързо развиваща се двустранна бронхопневмония, съобщи генерал Мутафчийски

477 българи с коронавирус, има още един заразен в Бургас 477 българи с коронавирус, има още един заразен в Бургас

28 българи са потвърдените случаи на заразените с COVID-19 през последното денонощие, съобщи генерал Мутафчийски

Ужас! Студенти живеят в Пловдив в ужасни условия Ужас! Студенти живеят в Пловдив в ужасни условия

Бъдещи технолози по храните са принудени да се къпят след като ходят в тоалетна, защото върху тях тече мръсна вода от горния етаж

Депутатите се събират въпреки заразата с короавирус, за да обсъдят извънредното положение Депутатите се събират въпреки заразата с короавирус, за да обсъдят извънредното положение

Караянчева свиква извънредно заседание на парламента

COVID-19 остави 900 000 испанци без работа COVID-19 остави 900 000 испанци без работа

Най-силно засегната е сферата на услугите

Затвориха и Гранд Каньон за посетители Затвориха и Гранд Каньон за посетители

Заключиха и Джошуа Трий в щата Калифорния

Град в Китай забрани да се ядат диви животни, кучета и котки Град в Китай забрани да се ядат диви животни, кучета и котки

Консумацията им е много популярна в южната част на страната

Антирекорд в САЩ: За 24 часа са починали 884 души с коронавирус Антирекорд в САЩ: За 24 часа са починали 884 души с коронавирус

Броят на смъртните случаи заради COVID-19 в САЩ достигна 5000 души

6-седмично бебе почина от COVID-19 в САЩ 6-седмично бебе почина от COVID-19 в САЩ

Информацията потвърди губернаторът на Кънектикът Нед Ламонт

884 починали от коронавирус в САЩ за едно денонощие 884 починали от коронавирус в САЩ за едно денонощие

 Броят на смъртните случаи заради COVID-19 в Щатите достигна 5 116 души

Коронавирусът НА ЖИВО: Вижте броя на заразените в света в реално време Коронавирусът НА ЖИВО: Вижте броя на заразените в света в реално време

Видео потокът, публикуван от Royal Stats, не е спирал от 26 януари, представя официалните данни за пандемията

Боян Чуков: "Дълбоката държава" използва пандемията, за да свали от власт Путин, Тръмп и Си Дзинпин Боян Чуков: "Дълбоката държава" използва пандемията, за да свали от власт Путин, Тръмп и Си Дзинпин

Предстои да се активизират атаките срещу Путин и Тръмп с цел дестабилизиране на тяхното управление и обвинения, че те са виновни за неспособността здравните системи, смята Боян Чуков

Китай казва истината за заразата, разкрива колко са безсимптомните случаи Китай казва истината за заразата, разкрива колко са безсимптомните случаи

Местните инфектирани постепенно намаляха, но в същото време се появяват нови случаи на Covid-19 сред пътуващите, които се връщат у дома 

Д-р Таблов: Битката ми с коварния коронавирус е на живот и смърт Д-р Таблов: Битката ми с коварния коронавирус е на живот и смърт

Или ще победим, или ще паднем в тази битка, казва лекарят, който интубира болни в германска клиника

Проф. Кантарджиев Проф. Кантарджиев Ако кажа къде този коронавирус не живее дълго, хората ще спрат да си мият ръцете Виц на деня Виц на деня - Тате, когато отвори магазинът за играчки, ще ме заведеш ли, за да ми купиш ново мече?
- Тогава, вече ще си голяма за мече...
Виц на деня Виц на деня У Враца:
- Таа маска Ви праи много стройна, госпожо! И... младолика - половината бръчки са не видат.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Важно! Ако имате затруднено дишане, първо се уверете, че отново не сте преяли.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори