×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Росен Петров пред „Флагман”: Нормален русофил съм, но не мога да забравя фактите от историята…


Росен Петров пред „Флагман”: Нормален русофил съм, но не мога да забравя фактите от историята…
След 1878 г. Русия винаги е залагала на други нации на Балканите, казва депутатът
08 Септември 2016, Петък, 00:02 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Може и да звучи парадоксално, но ние дължим много на Людмила Живкова - тя даде основата на модерния български патриотизъм, счита народният представител


Аз съм русофил, но не мога да забравя това, което е било. Това каза пред „Флагман” депутатът от БДЦ Росен Петров по повод разразилата се отново дискусия за Русия покрай открития в Добрич паметник на българския генерал Иван Колев, разбил руските войски.
Дебатът за българо-руските отношения е актуален и покрай датата 9 септември 1944 г., когато СССР започва да налага 45-годишен тоталитарен режим у нас.

„Има факти в нашата история, които не се знаят. И не е въпросът дали си русофил или русофоб. Аз се считам за нормален русофил – т.е. харесвам руска музика, руски филми, но това не може да изтрие от съзнанието ми, че преди всичко съм българин и да забравя това, което е било. Руската политика към нас невинаги е еднозначна, да не кажа, че много пъти ние сме били от двете страни на барикадата - повечето пъти”, заяви Росен Петров.

Според него Русия често е действала против интересите на България.
Ако гледаме обективно историята, като изключим освободителната война от 1877-1878 г., когато никой не може да отрече – благодарение на руските войски ние получаваме свободата си – практически в следващите години Русия винаги е залагала на други нации на Балканите. Нейният традиционен и най-голям съюзник до ден днешен са сърбите.
Русия ни обръща много пъти гръб. По време на Съединението най-големият противник е Руската империя. Тя изтегля офицерите си от българската армия, мислейки, че я обрича на неуспех срещу сръбската армия. Има исторически данни да се счита, че тя е един от инициаторите за това Сърбия да ни нападне заедно с Австро-Унгария в гръб. Тогава всички са очаквали атака от Османската империя, а ни атакуват сърбите.

После – по време на Балканската война Русия ясно заема позицията на сърбите в спора за Македония.

През Първата световна война, когато България влиза на страната на централните сили, се развихря кампания в Русия, че сме предатели и най-големи врагове на славянството.

После – македонската нация! Тя е измислена от Коминтерна. За мен най-голямото предателство на БКП е признанието на македонската нация”, казва народният представител.

На въпроса – дали една от най-големите вреди не е налагането на тоталитарния режим от Русия и тогавашния Съветски съюз, Росен Петров отговаря: „Можем да си задаваме този въпрос – какво би се случило, ако в България не беше установен този режим. Може би България щеше да се развие по друг начин. Но разбира се тук трябва да отчетем, че заслугата за окупацията на България е на решенията на Ялтенската конференция. Просто тогава тримата големи – Чърчил, Рузвелт и Сталин, са взели една карта на Европа и с един молив са начертали – дотук ще е червената армия, дотук – английската, дотук – американската. Така че и Западът има вина за това, че у нас е установен тоталитаризъм.”

По отношение вината на СССР Росен Петров казва: „Съветският съюз ни обявява война през септември 1944 г., без да има повод. България е единствената страна, която бидейки съюзник на Германия, не е обявила война на СССР. В София е имало съветско посолство. България като дипломатическо представителство е защитавала интересите на Германия и на германските поданици в Съветския съюз.”

По думите на Петров - благодарение на нашия политически елит тогава ние изпадаме в много интересна ситуация. „България е обявила война на Англия и Америка, на 2 септември идва едно правителство, което решава да обяви война и на Германия, но въпреки това Съветският съюз ни обявява война и в един момент България се оказва във война с целия свят. Ние воюваме едновременно чисто юридически със Съветския съюз, с Хитлеристка Германия, с Англия и с Америка”, казва депутатът.

По думите му историята трябва да се гледа обективно – тя никога не е само черна или само  бяла. „Тя е черно-бяла – такива са и българо-руските отношения. В тях има и хубави моменти, но има и много тежки моменти. Представете си – 1915 г. Варна е един спокоен и мирен град. Тогава приближава руската ескадра и започва да обстрелва Варна с тежка артилерия само защото ние сме обявили война на Сърбия. Ние не сме обявявали война на Русия – тя ни обявява война на нас”, припомня Росен Петров.

Той смята, че дължим много на дъщерята на комунистическия диктатор Тодор Живков – Людмила Живкова.
Може и да прозвучи парадоксално, но ние дължим много на Людмила Живкова – във връзка с честванията на 1300-годишна България тя даде основата на модерния български патриотизъм. Тогава се направиха филмът за хан Аспарух, за капитан Петко войвода, „Мера според мера”. Тогава въобще се чу за прабългарите като основополагащ елемент на нашия етнос. И сега последните генетични изследвания на БАН го доказват – ние сме много повече прабългари и сме много по-близки с унгарците, отколкото със славяните. Т.е. тука с хан Аспарух не е дошла някаква дребна орда, тук е дошъл цял един народ и затова се наричаме българи. И Людмила Живкова има огромна заслуга за това."

Във връзка с открития в сряда паметник на ген. Иван Колев Росен Петров казва: „Аз мисля, че този човек заслужава да има паметник и то паметник именно в Добрич, тъй като благодарение на действията на командваните от него кавалерийски части Добрич е бил освободен.
Всъщност Генерал Иван Колев може да се нарече забравеният или забраненият български генерал, тъй като по времето на социализма неговото име не се споменаваше по простата причина, че по време на Първата световна война, когато България воюва с Румъния, на помощ на Румъния се притичва един цял руски армейски корпус, включително и казашка дивизия, която ген. Колев разбива в хода на сраженията. И за този факт – че ние сме воювали с братята-освободители, не се говореше никъде. Напротив – говореше се, че когато нашите части срещнали руските, те се били побратимили. Няма нищо такова. Това е описано в много книги на хора - участници в боевете. Нашата кавалерия успява да победи считаната за най-силна конница в света – казашката. Въобще тогава ген. Колев е бил много популярна личност. Той и неговият жребец Пирин. Бил е буен мъж, слаб, сух, с типични мустаци от онова време.”


Новият паметник на ген. Иван Колев в Добрич, снимка: dobrichonline.com

В категории: Политика


Крадец на песни ли е Фики?
Крадец на песни ли е Фики? 25/04/2024, Четвъртък 10:40 1
21
Коментара по темата
21.
бен хур
09.09.2016 19:28:34
0
4
добре че лисицов прави понякога добри интервюта на сериозни теми, че то иначе само мутри и чалга по тез сайтове. рядкост е да прочетеш нещо смислено. Затова и Митьо Очите е по интересен от ген.Колев. сами се обърнахме на маймуни!
20.
armia
09.09.2016 18:45:32
1
4
хареса ми израза "нормален русофил", много си е на място. И аз обожавам руски филми за войната и техните песни, но ме кефи надменното им имперско отношение към нас, дори на битово ниво. Имал съм началници руснаци, е нема такива катили.
19.
stalin
09.09.2016 18:40:33
1
5
Роска, по често говори за история и се махай от тая тъпа политика. Ти си от малко обективни хора, които разбират от история. Истина е ,с Русия сме имали и хубави и лоши времена.А за Людмила Живкова най-накрая някой да каже истината!
18.
daaaaaa
09.09.2016 15:54:13
7
4
Правим паметник на Иван Колев , и в същото време правим паметник на американските пилоти убивали напълно невинни български граждани.
Интересна работа. Може би ченгето Петров ще коментира?
17.
бай хуй
09.09.2016 14:12:02
6
5
Бъдете преди всичко българи, и не опитвайте да подменяте историята. Това да мразиш и да се страхуваш, да изричаш лъжи само за да се подмажеш на времените си господари на никой не е помогнало.
А обратното - винаги ни е пречело. Защото тези който сега уж са ни приятели, утре могат да ни бъдат врагове. Тогава ще обърнете плочата и ще ревете пак руснаците да идват да ни помагат, ама вече ще е късно
16.
do 10
09.09.2016 14:01:26
7
4
То ако става въпрос много повече американски бомби са падали над България , ама това не щете русофобите да го отваряте на въпрос. Що така?
15.
до бай хуй
09.09.2016 13:54:20
4
8
по всичко личи че ти си продажника може би защото не си чист Българин а и твоята тръпка е русия а не България
14.
бай хуй
09.09.2016 13:43:55
12
6
Българите сме продажно и неблагодарно племе Роска, ей това е истината. Не може да обърнеш гръб на освободителка Русия, във всички конфликти и войни да си и бил враг, да си я предал не веднъж и дваж, а после да очакваш руснаците да са ти благодарни и да те галят с перце по главата.
13.
истинската история
09.09.2016 13:28:15
1
8
който се е опитал да посегне на България хубаво не е видял и все бой е ял от Българите
12.
ViP Fetish
09.09.2016 12:03:36
9
4
Така,такаа..Роска..който е тръгнал против Русия,хубаво не е видял !!!!!
Историята поне това говори.
11.
А
09.09.2016 11:01:44
1
16
Да се знае!Генерал Иван Колев води 40 000 Българи срещу 160 000 руски и румънски войски, включително *желязната* казашка конница, разбила германските и австрийски войски!Българите пленници са били избивани, докато ние сме се отнасяли ВеликоДушно към руските и румънски пленници!При разгром на нашите, руските планове са били за опожаряване на Добрич и избиване на мъжете старци
10.
e
09.09.2016 10:50:36
6
15
Как да бъда русофил, след като руски бомби падат над Варна и житницата на България??? Как? няма как да стане,баси продажника трябва да бъда!
9.
1111
09.09.2016 10:48:08
5
16
В България ако има много хора като генерал Колев ,който е размазал руснаците,тогава ще имаме и силна държава! С хора,които не се продават на никой! А сега вижте колко мишки има.
8.
...
09.09.2016 10:05:56
2
8
Защо, да не би с Южен поток да не си измиха ръцете с нас? От 15 та на 50 млрд. долара и банките им спряха финансирането още през юни 2014. Това е истината.
7.
U2
09.09.2016 10:04:15
3
18
Така е. Всичко написано е вряно. Дори има и още за предателството на Русия към нас.
6.
dr
09.09.2016 09:59:19
5
20
Това са факти, които не са удобни за руските помияри.
5.
5
09.09.2016 09:46:58
5
9
Това говно смени плочата. Доскоро правеше реклама на "братушките", а сега?! Пак русофил ама нормален.
Нещо като дървено желязо.
4.
Българин
09.09.2016 09:42:16
9
7
Нормално рядко лайно си, измекяр шибан
3.
фЛЕГМАН
09.09.2016 09:15:55
10
8
Какъв анадолски цървул си и ти
2.
1
09.09.2016 09:14:15
6
23
Четете четете русофили родотстъпници!Хубаво четете Истината и си я набийте в кратуните!Да Живее България!!!
1.
Тодор
09.09.2016 07:00:42
0
39
Ех ако ни види днес ген. Колев докъде сме я докарали ! Нация от дребни тарикати и тъпи мутри и силиконки !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Бойко Борисов е част от най-голямото зло за България и затова отказах да съм председател на парламента, сподели тя Страхотна инициатива на децата от ДГ "Ален мак" Страхотна инициатива на децата от ДГ "Ален мак" Участниците почистиха парковите пространства в квартала, засадиха дръвчета и поставиха къщички за птички Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонт на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонт на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" След цялостния ремонт на “Патриарх Евтимий” ще продължим и с останалите улици във “Възраждане”, каза Димитър Николов ИТН напусна пленарната зала заради фарса с Росен Желязков, сглобката и контрабандистите ИТН напусна пленарната зала заради фарса с Росен Желязков, сглобката и контрабандистите Станислав Балабанов уверява, че хората на Слави в парламента ще гласуват за оставката на парламентарния шеф, защото били истинска опозиция за разлика от ПП-ДБ Крадец на песни ли е Фики? Крадец на песни ли е Фики? Изпълнителят проговори за скандала с Мира  Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Ал Бано все пак се усети, че преводачът от италиански е аматьор и затова реши да мине предимно на английски език, макар и там преводът да не беше добър Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито на „Възраждане“, на БСП, ние се отървахме от ПП-ДБ, обяви Борисов Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Депутатите от ПП-ДБ все пак се появиха в пленарна зала  Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Последователите на двойката изглеждат доволни от подобен “отчет” и въпреки че в центъра на събитията най-често е нежната половинка, все пак и Петко съумява да се появи в някой кадър Мерките срещу коклюш излишни? Няма да слагаме маски, заведенията ще работят Мерките срещу коклюш излишни? Няма да слагаме маски, заведенията ще работят Имунизираните много леко болестта, уверява главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев
Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори