×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Къде изчезнаха даляните от българското Черноморие?


Къде изчезнаха даляните от българското Черноморие?
Бирария “Даляна” в рибарското селище Ченгене скеле до Бургас също е коренно променена и няма нищо общо с предишното си очарование
09 Август 2016, Вторник, 09:58 ч.
Източник: Мария КЕХАЙОВА, вестник Труд

На далян "Чайка" край Созопол, където бе сниман "Оркестър без име", преди време се предлагаше само чироз...но беше вълшебно

Далян или талян (от турски dalyan) е неподвижно морско риболовно съоръжение. Състои се от мрежи, разположени вертикално във водата. Чрез него се лови риба от движещите се край брега рибни пасажи – предимно цаца (копърка, трицона), сафрид или хамсия. До втората половина на XX век даляните са ловели също скумрия и паламуд, но днес тези риби са рядкост в мрежите.

Носещата конструкция е изградена от колове, закрепени за морското дъно и свързани с тел в горния край. На тях се закрепят мрежите – права преградна мрежа, която отклонява пасажа, и затворена, в която се събира рибата.

Даляните са традиционен начин за риболов, но с разширяването на морския туризъм те влизат в конфликт с интересите му. Течение може да отнесе невнимателен плувец в мрежите и да доведе до удавяне. Високите скорости, развивани от джетовете, също са предпоставки за сериозни наранявания или смърт. Това води до призиви на заетите с туризъм за ограничаване или премахване на даляните.

Съгласно българския Закон за рибарството и аквакултурите даляните са промишлени съоръжения, собственост са на държавата и се отдават на концесия.

“Чайка”, космонавти и още нещо



На далян “Чайка” край Созопол е сниман култовият филм “Оркестър без име”. Паметните сцени на морския бряг са именно тук, на райското кътче край морето, което вече е застроено до неузнаваемост. Туристи разказват как три пъти обиколили по стария път за Созопол и гледали под лупа всяко камъче, докато намерят любимата си спирка от миналото – даляна близо до къмпинг “Каваците”.

Освен че около него вият снаги много нови постройки, той естествено, се кипри все там, под стръмния бряг на стария път. Едно време на даляна имаше заведение. Менюто не бе богато - продаваха само чироз, но пък с чаша памид в ръка и поглед зареян към морето, преживяването на брега бе неповторимо. Сега заведението пак го има, но е модерно и уютно, пълно с вкусно приготвени риби и миди. Взето е на концесия заедно с даляна.

Рибарите пърпорят с лодките край мрежите, вадят морски дарове и веднага можеш да си поръчаш – риба на скара, на тиган, без или със сос “и още нещо”. За този разкош допринася и близката мидена ферма. Това място, което преди се знаеше само от местните хора и от няколко семейства бургазлии, си има своята история.

Далян “Чайка” преди се наричаше “Юрий Гагарин”. Причината е, че тук наистина е идвал първият космонавт и е засадил борче. Сега борът на Гагарин е голям и под него е прохладно. Нормално е, на 50 години е, разказват рибарите. Бай Ангел Карабаджаков е ветеранът рибар, който помни срещата с Гагарин.

Изнамерили сме автентичната снимка – на рибарите от даляна и Гагарин при срещата им преди половин век”, разказа един от собствениците на райското кътче – Стоян Георгиев.



На фотоса е отбелязана датата – 15.06.1966 година. Първият космонавт е написал собственоръчно:” За риболовците на далян “Чайка”. И наистина, снимката си е останала за тях. В момента рибарите вадят сафрид, барбун, меджит и попчета. Заведението предлага “миди по стара талянджийска рецепта”. Те са варени, със специален сос от вино и подправки.

В близост до далян “Чайка” лозе има и първият български космонавт Георги Иванов. Той обаче очевидно отдавна не е идвал насам, защото мястото му е обрасло със зеленина, разказват риболовците.

Друг далян, също действащ, който може да се посети, защото има хубаво заведение, е този между Равда и Несебър. Носи името “Акротирия”- така се нарича заради местността – нос Акротирия. Носът, издаден в морето, е “приютил” даляна. Тук също атмосферата е романтична и уникална, порциите – пресни и вкусни, извадени току-що от морето. Има още едно място, което всички знаят като “Даляна” – край Бургас, в местността Отманли. Това обаче не е същински далян като “Чайка” и “Акротирия”, а е бирария “Даляна”. Тя е в близост до рибарското селище на Бургас Ченгене скеле. Рибата също тук се носи от морските вълци.

И в летните нощи морските дарове вървят прекрасно с “умряла от студ бира”, разказват туристите. Но го посещават и през зимата.

Всъщност името на бирарията в Отманли не е случайно. Навремето тук наистина е имало далян, и то учебен – за възпитаниците на техникума по морски и океански риболов на Бургас, т.е. за бъдещите моряци и риболовци.

Телета излизат от морето, рупат ябълки


Телета излизат от морето

Не е задължително да е на риба – Паламуда, Попчето… Може и да е по външен белег – Брадата, по фамилия – Сербеза, или по нещо друго. Рибарите си развързват езика само когато решат, и то обикновено след като доволно похапнат рибена чорба и са сити след целодневното люшкане в морето. Та тези странни и облъскани от морските вълни хора разказват прелюбопитни истории. Сред тях е тази на Сербеза.

“Ставам една сутрин – разказваше той – и що да видя – целият плаж осеян с ябълки.” Всички наоколо клатят невярващо глави. Но той не спира, а продължава, и то с още по-невероятното: “А пък от морето излизаха живи телета и ги рупаха.” Всички се заливат от смях.

Но къщата му е на плажа – точно срещу бургаското пристанище.

После наистина докери разказваха, че преди години два кораба, преди да стигнат до кея и да пуснат котва, се килнали и потънали. Единият бил пълен с ябълки, другият – с телета, жива стока.

*Заглавието е на Флагман.бг


В категории: Созопол


8
Коментара по темата
8.
Някой
09.08.2016 16:15:55
2
1
Само знаете да хейтвате хора . Местата са уникални .
7.
Ico Petrovaliev
09.08.2016 15:13:28
2
1
Edinstveniqt minus na Chaika e tova , che vinagi trqbva da se rezervirat mesta , inache vsichko drugo e poveche ot prekrasno.
6.
Наблюдаващ
09.08.2016 14:45:31
2
1
Аз съм очарована от далян Чайка,обслужването и менюто. Специални адмирации към Самуелка , която ни обслужваше ! Не съм специалист , но това беше най - вкусният зарган , който съм яла !
5.
Проверяващ
09.08.2016 14:35:31
0
9
Хубаво пишете ама питайте компетентно лице от Министерството на образованието, как така даляна на Росенец от база за обучение на училище стана заведение и кой прибира рушветите.
4.
Една
09.08.2016 13:56:30
2
6
Не ходете на Чайка! Кофти е!
3.
Весо
09.08.2016 12:52:01
6
7
Ще се спукам от смях. Гагарин и рибарите! Дрън-дрън. На снимката е пълно с комунистическя номенклатура, която си е довела и мадамите.
А на Христос талян /Чайка/ нямаше никакво заведение. Рибарска хижа и толкоз.
2.
Боцмана
09.08.2016 12:26:59
2
14
Там където беше даляна Чайка...никога не е имало заведение!
1.
eh
09.08.2016 11:17:21
5
3
delfinite gi skusaha i izqdoha beeee kak kyde sa
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори