×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Циганско гето расте върху заграбена земя, а данъчните принуждават собствениците да плащат данъци


Циганско гето расте върху заграбена земя, а данъчните принуждават собствениците да плащат данъци
83-годишната Люба Шаламанова води 20 години безплодна битка за земята си.
01 Август 2016, Понеделник, 14:41 ч.

Съветник от Реформаторския блок нагло обвини собствениците на земята, че са виновни за незаконните постройки в „Столипиново“, а Александър Сиди сравни мургавите нашественици със скакалци

Ромският квартал "Столипиново" в Пловдив расте върху заграбена земя, а собствениците са принудени да плащат данъци, макар че ромите не ги допускат до бащините им къщи. Пред камерата на бТВ някои от ограбените пловдивчани споделиха, че данъчните служители ги заплашвали, че ще им отнемат имотите, ако не си плащат налога за земята, върху която сега живеят незаконно други хора. Мургав бандит дори изкарал голям нож и заплашил една от собственичките, че ще я разпори, ако си търси правата. 
Поне 200 къщи вече са превзели чуждата територия, а окупацията продължава.
Сред тези, които 20 години водят безплодна битка за земята си, е и 83-годишната Люба Шаламанова. Още в началото на миналия век дедите й правят дом в покрайнините на Пловдив. Живот сред природата, близо до земята и само на крачка от най-големия град в България тогава.
Днес Люба е собственик на един от частните парцели от общо 50 декара частна земя в пловдивския квартал „Столипиново”, които са заграбени от роми и застроени с незаконни къщи. Останалите къщи на тази територия са построени също незаконно, но върху заграбена общинска собственост.
„Незаконните къщи в „Столипиново” са около 90% от къщите, които са застроени. Всичко тук се е случило след 90-та година”, уточнява и кметът на район „Източен” Николай Чунчуков. Според общината, всеки трети жител на „Столипиново” живее в незаконна къща върху заграбена земя – говорим за 15-20 000 души.
Един ден в края на 90-те, когато отишла в Столипиново, Баба Люба била посрещната на прага на родния си дом от бременна циганка с дете на ръце. „Како, ние ще пазим къщата!” Ние нямаме кураж наем да искаме, нито да ги питаме кога ще излязат. Те са бамбашка хора. Те са бабaити. На всичко са готови”, оплаква се възрастната жена.
Тя подавала жалби и молби, но кметовете й обръщали гръб, защото били зависими от циганските гласове.
„Тотев ми вика „Това е работа на Славчо Атанасов, той се занимава с това нещо”. Славчо Атанасов имаше приемен ден и вика „Подайте молба, ще видим какво ще направим”. Нищо не стана. Дойде Иван Тотев и при Иван Тотев няма приемен ден, отидохме при заместника му, аз му забравих името. „Ами”, вика, „ще видим”. 5, 6 пъти сме отишли. И до ден днешен все гледат”, разказва ограбената жена.
Баба Люба и роднините й отказват да плащат данъка на заграбената земя, но властта притиска ограбените собственици до стената и ги заплашва, че ще загубят и останалото си имущество, ако не плащат всяка година за земята, върху която незаконно и безплатно живеят нашественици.
„Сестра ми отишла да си плаща данъка за апартамента и те казали „Няма да ви вземем парите. Трябва и този данък да дойдете да плащате. За да можем и за двата данъка да вземем парите”. Защо ще плащам аз данъка? Щели да я вземат? Ами те я взеха. Какво повече да й вземат”, пита Люба.
Ромите вече са убедени, че заграбването на чужди земи е нормален процес. „Гледаме празно място и със собствени средства застрояваме. Така се получава квартал „Столипиново”, обясняват мъже от гетото. Те дори твърдят, че държавата трябва да полага повече грижи за тях и дават пример с Германия, където веднага се давали помощи на многолюдните фамилии, просторни жилища и им осигурявали работа. Защо България не ни дава това, питат те, а когато репортерът Стоян Георгиев им даде пример с хората, които плащат кредити, заради земята на която строят, наглите пришълци казват, че такова нещо нямало. Земята била безплатна.
Незаконните квартали се разрастват заради тромави държавни процедури срещу незаконните постройки, липсата на наказание за окупиране на чужда земя и фондации с адвокати, работещи за интереса на ромите.
Районният кмет Чунчуков признава, че обжалванията могат да забавят булдозера с цяла година.
След като се възползват от всички процедури за обжалване по закон, ромите вече претендират, че окупираната територия по давност е тяхно обичайно местообитание и единствено жилище. Решение на Европейския съд за правата на човека при подобен случай, известен като „Баталова воденица" и фондации, финансирани от западни филантропи, ги окуражават да се възползват.
Според фондациите, общината е длъжна да осигури нов дом на ромите, ако ги изгони от единственото им жилище. Така кръгът става омагьосан, а ромите имат все повече мотиви да превземат чужди земи.
Скандално известният Айри Мурад от Реформаторския блок каза, че вина за незаконните постройки имали собствениците на земята. Когато хората преди 15 години направиха тези къщи, къде бяха те, попита той. Собствениците на земите вече две десетилетия воюват за справедливост, но къде беше държавата?
„Едни хора идат като скакалци и се опитват да заграбят всичко, което могат и до което стигнат. Има едно единствено решение – влизане на багерите, унищожаването на това нещо, което не бих могъл да нарека къща и връщане на земята на собствениците”, каза съветникът Александър Сиди. Според него, в „Столипиново” в момента няма държавност. Патриотът определи изказването на Мурад, че собствениците на земи били виновни, като цинично.

В категории: Животът


2
Коментара по темата
2.
Селкор
01.08.2016 16:11:13
0
2
Данък недвижими имоти и такса битови отпадъци ги събира общината, не данъчните
1.
Рррр
01.08.2016 14:43:41
0
13
Интересно ми е следното - ако някой българин построи незаконна сграда, дали процедурите по премахването й ще са толкова тромави? Съмнявам се! Надявам се в скоро време да се намери някой, на който да му стиска да разреши проблема с малцинствата. Те не са дискриминирани. Като се замисля, даже не са и наравно с нас. Имат много повече права. Крайно време е да се сложи край. Не може да си само консуматор!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата
Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори