Вижте защо наричат магданоза "зеленото чудо"
27 Юли 2016, Сряда, 21:25 ч.
Той предпазва от много болести, чисти организма, предотвратява стареенето
Магданозът е познат на човека от повече от две хилядолетия – едновременно като целебно растение и като подправка. Широкото приложение на зеленото чудо се дължи на огромното количество витамини и минерали, които съдържа. Вероятно сте чували също, че магданозът е добър помощник и в поддържането на свеж дъх. Той обаче притежава още много лечебни свойства.
Предпазва от камъни в бъреците
Магданозът съдържа витамини и минерали, които са много важни за превенция и борба с различни типове заболявания. Това е билка, която защитава мозъка, черния дроб и червата от различни видове рак. Неговите антиракови свойства са открити в една от съставките му, позната като „миристицин”. Освен това магданозът стимулира храносмилателната система, има газогонен ефект. Помага не само за извеждането на излишните газове от тялото, но и за изхвърлянето на ежедневно натрупващите се в тялото токсини. Приятел е и на бъбреците, като ги предпазва от образуване на камъни и тяхното последващо развитие.
Защитава клетките от стареене
Магданозът съдържа мощни антиоксиданти, които защитават клетките на тялото от стареене. В същото време поддържа кожата здрава, тъй като притежава мощни антибактериални и антивъзпалителни свойства. Магданозът е добре дошъл и за хората, които страдат от акне, петна по кожата и други дерматитни проблеми.
Отлична храна
Магданозът е отлична храна, която снабдява организма с минерали като фосфор, калций, желязо и сяра. Друг негов плюс е и съдържанието на огромно количество витамин С и бета каротин, които са много важни витамини за засилване и укрепване на имунната система.
Хапвайте магданоз, ако искате да се предпазите от анемия, да облекчите инфекциите на пикочния мехур, да стимулирате оптималната работа на храносмилателната си система, да поддържате бъбреците здрави, да премахнете лошия дъх. А също и при лечението на артрит, за прочистване на кръвта. Магданозът е и естествен диуретик. Освен това намалява образуването на газове, преборва и лошото храносмилане.
Как да го използвате?
Препоръчително е да консумирате магданоза пресен, защото когато е замразен или сушен, той може да загуби голяма част от ценните си свойства и съставки. А най-голяма полза от растението ще извлечете, ако го консумирате директно. При храносмилателни проблеми и срещу лош дъх ви препоръчваме да сдъвчете няколко листа магданоз.
Чай от магданоз
Две супени лъжици магданоз се смесват с две чаени чаши гореща вода. Оставете да се запари за известно време, след което прецедете преди консумация. Можете да пиете този чай два пъти дневно.
Магданозени смутита
Ако сте фенове на смутитата, магданозът е вашата идеална съставка. Добавете го към краставица, спанак, банан или авокадо, и му се насладете по всяко време на деня.
Източник: Блиц
В категории:
Здраве
МВР предотврати имотна измама за стотици хиляди лева в "Малинова долина"
"Форбс": Илон Мъск е първият човек с нетно богатство от над 600 млрд. долара
Коледната украса крие сериозни рискове за домашните любимци, предупреждават ветеринари
След еврото: Цените на жилищата у нас ще скочат с до 10% още през 2026 година
Пламен Константинов остава в Локомотив Новосибирск до 2028 година
България и още 7 страни обявиха Русия за най-голямата заплаха за сигурността в Европа
Изискана рецепта с яйца и хайвер
Пиян поляк намушка българка след скандал в апартамент в Германия
ЦСКА финализира втори трансфер преди Коледа - централен защитник от Португалия
Цените на жилищата ще растат и през 2026 г., но с по-бавни темпове
Коледа издава изневерите: най-рисковото време за палавите съпрузи
Светлините на Коледен Бургас събират фотографи и модели на празничния пл. "Тройката"
