×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф. Божидар Димитров обяви за сензационна находка край свръхсекретна база на Българския военноморски флот


Проф. Божидар Димитров обяви за сензационна находка край свръхсекретна база на Българския военноморски флот
Там бяха на склад ракетите на дивизиони ракетни катери
25 Юли 2016, Понеделник, 06:59 ч.
Източник: Блиц

Открита е необикновено просторна древна сграда

Голяма сграда откриха археолози на Националния исторически музей на п-ов Червенка, обяви директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Полуостров Червенка се намира в крайния южен ъгъл на скалистите полуострови, на които днес е разположен град Черноморец. Доскоро там бе разположена свръхсекретна база на Българския военноморски флот. Там бяха на склад ракетите на дивизиони ракетни катери. Базата се намира в Созопол – по море разстоянието от Созопол до Червенка е малко повече от километър. На полуострова има малко пристанище, на което при нужда ракетите се качваха на корабите. Днес и катерите и ракетите вече са нарязани за скраб.

Военните освободиха полуострова и там нахлуха археолозите на НИМ. Разкопки там се правят вече трети сезон. В предишните кампании бе установено, че полуострова е обграден от мощна крепостна стена като през 30 метра тя е усилена с големи правоъгълни и кръгли кули. Те обграждат площ от 63 декара, което прави селището едно от най-големите в Черноморието. Обикновено крепостните стени обграждат 25-30 декара.

През този сезон археологът доц.д-р Иван Христов „нахлу” във вътрешността на крепостта. Крепостта е изградена в края на V век от император Анастасий I (491-518 г.) и първите находки (по всяка вероятност основите на голяма административна сграда или на висш духовник) се сметнаха за обичайни находки за епохата. Но в последната седмица се показаха (на по-голяма дълбочина) жилища на древногръцко население, заселило полуострова още в V век пр.Хр., т.е. 1000 години по-рано от Юстиниан.

Сградата заема площ от 400 кв.м и притежава голяма вътрешна зала и странични вътрешни помещения от запад, север и изток. Южно от тази сграда се е развивал портал от 6 колони, които са се развивали от юг голяма широка галерия. Открит е фрагмент на горната част на мраморен декрет. Разкопките, финансирани от Министерството на културата и Националния исторически музей, ще продължат до началото на август. След което екипът на НИМ ще продължи разкопките в Старосел, Хисарско.

Както е известно, от края на VII до началото на V век Черноморското ни крайбрежие е колонизирано от древните гърци, които основават няколко градове държави – Аполония (дн.Созопол), Мембрия (Несебър), Одесос (Варна), Бизоне (Каварна), Дионисопон (Балчик). Съгласно законите преселниците били най-малко по 3 000 на град, държава. Високата естествена раждаемост (по 7 отгледани до зряла възраст) бързо направили първите заселени полуострови тесни и започнала втората колонизация. Само Аполония основала няколко големи селища – Анхиало (дн.Поморие), в кв.”Сладки кладенци” в Бургас, Ахтопол и Тиниада (дн.нос Ниеада) в Турция.

Един от проблемите при проучването на създаването и живота на тези нови колонии е трудно да се установи, тъй като съвременните български черноморски селища са в топографски континент с древните селища. Прякото следствие е, че е невъзможно да се правят разкопките в гъсто застроените съвременни селища – освен на няколкоквадратни метра при строеж на нова къща. Територията на полуостров Червенка е свободна от съвременни строежи (складовете за военните ракети са били извън полуострова) и тук археолозите ще могат като „по учебник” да проследят раждането и развитието на живота в едно антично селище.

В категории: Созопол


5
Коментара
Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 4
5
Коментара по темата
5.
Бай Ганя
25.07.2016 15:56:05
3
1
На Б. Д. баба му туркиня а дядо му грък а той е извънземен АГЕНТ НА ДС
4.
Аполон
25.07.2016 15:28:39
1
2
Не мога да разбера защо археолога доц.д-р Иван Христов не съобщава за откритието което той е направил ами все тоз кавал ,,кавалерията'' Б. Димитров бърза да се направи на голям разбирач.Божидар Димитров до скоро отричаше ,че по нашите земи и по точно по черноморието е имало гръцки поселища, сега как така обърна палачинката.Б.Димитров стана на 70 и кусур години и още не е разбрал че история не се изменя и не се наглася като него.
3.
Морския
25.07.2016 14:22:34
0
4
пълни глупсти ракетите на катерите се държаха на Спирка Моряк където бе кутията за камерата и се извозваха вечер така ги товарехме на Червенка имнаше само хранителни запаси и снаряди за пушките на катерите ;) пак свободни съчинения в тоя сайт !
2.
Требор9
25.07.2016 14:02:37
3
4
Щом няма вампири, значи находката не е сензационна!
1.
топ
25.07.2016 13:32:12
2
3
тоя Божидар Димитров напълно откачи, то не бяха вампири то не бяха чудеса в Созопол сега само очаквам и извънземни и туризма ще цъфтииииии
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори