×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Слънчевият бряг на безнаказаността


Слънчевият бряг на безнаказаността
Заведението на Божидар Кравата стана арена на брутален мутренски сблъсък
11 Юни 2016, Събота, 06:00 ч.
Автор: "Капитал"

Защо престрелката в курорта не е свада, а логичен резултат от липсата на воля за борба с организираната престъпност



Погледнат от птичи поглед, върху дългия плаж на Слънчев бряг, буквално на метри от водата, се открояват два паметника на историята на подземния свят в България. От юг на север първо е червеният хотел "Хевън", собственост на Жоро Главата, син на убития през 2004 г. приближен на СИК Стоил Славов, а малко по-нагоре е "Дюн", построен от покойния ВИС-аджия Георги Илиев, убит през 2005 г. в Слънчев бряг. Общото между двата хотела е, че са построени на място, където по никакви правила не би следвало да има хотели и със средства, чийто произход не се наемаме да гарантираме, че е ясен и чист. Опитът на прокуратурата преди десетина години да накара строителния надзор да види беззаконието беше също толкова успешен, колкото и опитът на правоохранителните институции да разбият организираната престъпност, родила се в първите години след 10 ноември 1989 г.

Сред този декор на прехода, в сряда вечерта, дни след откриване на туристическия сезон, две големи групи от криминално проявени, но за сметка на това тежко въоръжени мъже, съвсем необезпокоявано решиха да си организират престрелка, напомняща по своята показност и мащаб за ранните години на прехода. Тежко ранен с пет куршума е Димитър Желязков-Митьо Очите, чиято слава отдавна е излязла от границите на Бургаска област. Убит е негов бодигард, а трети участник е прострелян по-леко. Мястото на стрелбата - първата успоредна на плажа улица, която дори си няма име, но е разделителна линия на хората от две от основните групировки на прехода. Вляво са имотите на висаджии, а вдясно - на сикаджии.

Първо главният секретар на МВР (бивш директор на полицията в Бургас от 2011 до 2014 г.) Георги Костов, а после и премиерът Бойко Борисов (главен секретар на МВР от 2001 до 2005 г.), се опитаха да представят престрелката като "спор за паркомясто" и "махленска свада". И ако действително конкретният повод за сблъсъка е спор "между кандидат-зет и бивш затворник за паркомясто" (по Борисов), то причините за бруталната демонстрация е чувството за безнаказаност, което очевидно е обхванало представителите на организираната престъпност, които има какво да делят в Слънчев бряг. През следващите няколко месеца оттук ще минат няколко милиона туристи, които ще имат нужда от всичко, което организираната престъпност контролира - от незаконни пазари като наркотици през проституция, до съвсем легални услуги като СОТ, таксита, нощни клубове, барове и ресторанти.

Какво се е случило?

В сряда следобед, на 8 юни, е имало спречкване между Божидар Кравата, който държи заведението "4you" (където стана стрелбата) и дискотека "Oxygen" и гаджето на една от дъщерите на Митьо Очите - Станислава, която притежава най-голямата такси компания в района. Младежът е бил ошамарен от хора на Кравата на пиацата близо до дискотека "Оксижен", която се намира на висаджийско-сикаджийската улица. Въпросното място е проблемно, защото е едно от най-добрите места за таксиджиите в Слънчев бряг. Очите настоявал там да бъдат само неговите коли. Кравата пък искал той да контролира района заради заведенията му там. След като отнесъл шамарите, гаджето на Станислава се заканил на биячите си, но получил отговор "кажи на Очите, че той е следващият", разказват местни източници. Скандалът с кандидат-зетя на Очите изглежда като преднамерено предизвикан.

След инцидента г-н Очите е отправил покана към г-н Кравата за пореден път "да се разберат". Напрежението между двамата съвсем не е от тази година. Последният обаче не е отишъл на срещата, което е възприето като проява на неуважение от втория и провокирало груповото посещение в заведението "4you bar&dinner" от хората на Очите около 21 часа. В заведението влязъл Очите с няколко души, но когато влезли в ресторанта и се отправили към Кравата, последвала изненадваща стрелба. Изстреляни са между 5 и 7 пълнителя, като се предполага, че Димитър Желязков и охранителят му Александър са били простреляни от личния бодигард на Божидар Кравата - Тодор Славов от Стара Загора. Целият инцидент - от влизането на Димитър Желязков в заведението до изнасянето му от охраната, продължава не повече от две минути, разказват полицейски източници. На следващия ден МВР пусна за издирване 8 души и от двете групи.

Естествено таксиметровите услуги са последното нещо, от което се интересуват Димитър Желязков и Божидар Кузманов (без да се подценява значението им, в Слънчев бряг всяка дейност се калкулира). Но такситата са важна брънка в комуникационна мрежа на курорта - те могат да носят и да предлагат дрога и пари на огромната маса от туристи. Те са един вид комуникатори за търсещите купона. Видно от профила на участниците в конфликта по-долу скандалът не е за паркоместата, а за наркоместата.

Наркоместа, не паркоместа

Още през 2005 г. Очите силово наложи контрол върху такситата в Слънчев бряг. Тогава той все още се налагаше като наркобос с местно значение и използването на такситата за разпространение на дрога и предлагане на проститутки е била част от стратегията му, очевидно успешна. Очевидно претенциите на външен за района човек като Божо Кравата, който иска да сложи ръка на част от този бизнес, силно са го нервирали и са предизвикали първичната му реакция.

Когато преди девет години Димитър Желязков-Митьо Очите се призна за наркобос и сключи споразумение с прокуратурата, адвокатът му в прав текст каза, че той се е жертвал, за да може България да бъде приета в Европейския съюз. И действително - присъдата беше отчетена като успех в борбата срещу организираната престъпност. Попадайки в затвора, някогашният висаджия продължава да генерира престъпност, което стана причина да бъде развеждан из местата за лишаване от свобода в страната като циркова мечка, а прокуратурата да му вдигне обвинение за пране на пари, защото предишното наказание изглеждаше някак си невъзпитано кратко.

В крайна сметка пет години по-късно Митьо Очите излезе от затвора и изчезна от криминалните хроники. Източници на "Капитал" от МВР коментираха, че гравитиращият някога около ВИС наркобос, не се е, както се казва в Наказателния кодекс, превъзпитал и на практика контролирал изцяло пазара на наркотици в Слънчев бряг и района, като в същото време бил отворен за стратегически партньорства, като осигурявал протекции.

Другият участник в инцидента - роденият в Пазарджик Божидар Кузманов-Кравата (а пловдивски полицай сподели пред "Капитал", че е наричан и като Божата Крава) до тази седмица не беше никак известен. Преди десет години той е задържан и впоследствие осъден за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици в Пазарджик и Пазарджишки окръг. Тя е била създадена още от 2001 г. и е ръководена от Стойо Стефанов-Тото. Според източник на "Капитал" групата била близка до близкия до Георги Илиев Антон Генадиев-Санджето, който им осигурявал протекции. "Кравата беше шеф на биячите. Ползваше се с уважението на дилърите и в Пазарджик, и в Пловдив" разказва полицай, работил по групата на Тото преди десет години.

По-голямата част от замесените в мелето са силоваци. И ако преди 20 години тази роля изпълняваха състезатели по борба, то днес в повечето случаи това са младежи на 25-35-годишна възраст, които тренират ММА. Как изглеждат се видя от разпространените от МВР в четвъртък снимки на издирваните. Сред тях има представители на двете антагонистични групи. Името на най-възрастния от тях - монтанеца Силви Николаев през есента на 2010 г. се появява по дело за опит за убийство при спречкване между две компании в дискотека до Софийския университет, когато 27-годишен младеж е намушкан многократно.

Друг от героите, чиито снимки полицията разпространи в четвъртък, е 28-годишният Радослав Попов. Той е син на близкия до СИК Янко Попов-Туцо, който е подсъдим по делото за група за поръчкови убийства "Килърите". Радослав Попов e съдружник със Силвия Панагонова, вдовица на основателя на СИК Милчо Бонев-Бай Миле, както и със сина и дъщеря му Милчо и Йоанна.

Къде е проблемът?
Биографиите на участниците в инцидента са повече от показателни за това, че не става дума за "махленско" сбиване, както се опита да ни убеди главният секретар на МВР, а за напрежение между престъпни групировки, за което полицията в Бургас си е затваряла очите и най-вероятно щеше да продължи да го прави, ако не се беше стигнало до престрелката в сряда.

"Махленският" скандал попадна в западните медии, като в норвежки вестник туристи, които са свидетели на инцидента, разказаха с ужас за случилото се, като го оприличиха с терористичен акт. А това със сигурност няма да остане без последици. Когато преди девет години гард от дискотека причини смъртта на шведски гражданин, това доведе до отлив на туристи от скандинавските държави.

Едно от обясненията на местната полиция за инцидента е, че не могат да осъществяват ефективен контрол, тъй като не разполагат с достатъчно личен състав. Числеността на РПУ - Несебър, е около 100 души, които тепърва ще бъдат подкрепени от командировани полицаи. Но на организирана престъпност не се противодейства с униформена полиция, а с ефективно полицейско разузнаване. А такова очевидно не е имало - както заради срастването на полицията с престъпността, така и заради обезкръвеното от постоянни реформи вътрешно министерство.

Този факт в комбинация с очевидната демонстрация на недосегаемост, трупана през годините и избуяла през последните две години, ни гарантират, че подобни инциденти ще продължат. Между другото престрелката в Слънчев бряг идва по-малко от четири месеца след като на околовръстното в София мутрите на друг виден представител на подземния свят - Иво Ториното, който е дясна ръка на Златко Баретата, пребиха момче и момиче. Тогава държавата също удари по-масата. И толкова.



Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
21
Коментара по темата
21.
Браво
12.06.2016 09:40:25
0
5
За статията не че някой се върза на версията за махленската свада и не разбра за широко затворените очи на МВР за бизнесите на Митьо. В държава в която власта нарича мафиотите Добре Облечени Бизнесмени гангстерските престрелки в битките за територии са си най-обикновен битов скандал
20.
До 15 (арни)
11.06.2016 23:00:42
0
0
В кое клипче става това дай линк ако може.
19.
истината
11.06.2016 22:23:39
1
6
е проста. Няма държава. Има Митьо, след него Гатьо и така нататък. Прост трябва да дойде..... септември и да си влезе всичко в релсил
18.
sarmashik
11.06.2016 21:44:39
1
0
до 7. допълнение.
имам предвид коментар 4 от необвързани полицай.

пиша ти това по повод на втората част на първото ти изречение в твоя коментар. след това си прави изводи.
17.
sarmashik
11.06.2016 21:38:36
1
0
до 7. отвори този линк и прочети коментара там.
http://flagman.bg./article/103572
16.
Българин
11.06.2016 21:37:58
1
3
Разрушете хотелите и затворете за 2 години -слънчев бряг-слънчака-тъп жаргон на самозабравили се полу-хора идиоти...
15.
арни
11.06.2016 21:11:45
0
3
Абе мен друга ме учудва. Дадоха един едноминутен клип как цивилни полицаи(за мен те са си мутри) и хора на Очите пазеха МБАЛ Бургас, но не лекарите разбира се, а специалния пациент. И някъде на между 20-та и 30-та секунда в клипа видях едно доста познато лице. Това лице се представя като БРАТ РАЯН в социалните мрежи и уж се бие в гърдите за голям патриот и "истински родолюбец". Та сега питам само аджеба какъв х*й диреше на МБАЛ БУРГАС г-н патриота. Може би е бил там да си вземе кафе от някой кафе автомат
14.
warcraft
11.06.2016 20:37:45
2
3
idvame da vi vzemem glavite i da gi nabuchim na kol, orkite patuvat
13.
elate poveche
11.06.2016 20:26:55
1
6
idvaite shmatki i si nosete vazelin
12.
do 10
11.06.2016 20:19:04
1
3
za maratona li idvate,vzemete si shpaikove che golqmo bqgane vi chaka :)))))))
11.
Do 8
11.06.2016 20:16:33
1
4
Za tova neshto se iska dupe Bachvarova ne e vijdala jiv prestapnik za kakvi shtabove shte i govorqt, vse edno az da pochna da razbiram ot qdrena fizika i da stana qdren fizik i edin obiknoven serjant shte se spravi po dobre ot Bachvarova.
10.
dato
11.06.2016 20:13:35
7
3
burgaski mishkari , idvame i sme mnogo!!!
9.
бах вашта мама
11.06.2016 20:10:05
2
6
Затова легализирайте и регулирайте пазара на дрога и проститутки. Няма да има такива изстъпления и държавата ще прибира акцизи. Ама аз какво знам, нали не съм мЕнистър.
8.
Мъка
11.06.2016 20:08:51
3
9
Бившият вътрешен министър изригна срещу Румяна Бъчварова заради стрелбата срещу Митьо Очите в Слънчев бряг. На личната си страница във &quot;Фейсбук&quot; в гнева си той я прати &quot;си направи маникюр, педикюр, прическа и кола маска, за да не се бърка в работата на професионалистите&quot;.<br>
Ето какво написа Бонев в социалната мрежа:<br>
Мисля си, как би трябвало да постъпи една вътрешен министър при случая в &quot;Слънчака&quot;:<br>
Първо, ще каже на обществото истината за мутренската война.<br>
Второ, ще създаде оперативен щаб от служби от МВР, данъчни, отговорни за туристически лицензи, общински, свързани с ресторанти и паркинги, всички, които могат да ликвидират бизнеса на мутрите.<br>
Трето, ще прати Очите на лечение в МВР болница.<br>
Четвърто, ще уволни ръководството на полицията в Бургас и Слънчев бряг.<br>
Пето, ще каже на премиера да не се изказва неподготвен.<br>
Шесто, ще уволни главния секретар.<br>
Седмо, ще прибере всички бронирани автомобили и цялото имущество на Очите като веществено доказателство до второ нареждане.<br>
Осмо, ще арестува всяка мутра, която се мота около болницата и ще настоява прокуратурата да ги включи в ОПГ.<br>
Девето, ще иска разрешение от Боко да направи всичко това.<br>
Десето, ще си направи маникюр, педикюр, прическа и кола маска, за да не се бърка в работата на професионалистите.
7.
......
11.06.2016 20:02:48
0
5
sled tozi incident zadaljitelno trqbva nachalnika na rpu nesebar da bade nakazan i premesten,nachalnika na kriminalna policiq da bade nakazan za tova che ne e predotvratil tazi strelba zashtoto aka toi nqma informaciq za podgotovkata na tozi cirk nqma koi da znae,ama za tova trqbva da ima agenti,a toi mai ne znae kakvo e tova.za tozi cirk v drugi darjavi dosta glavi shtqha da fraknat,ate govorqt che policiqta deistvala pravilno.
6.
Emigrant
11.06.2016 19:59:56
7
3
Prost narod,slaba darzava.....
Tova ostana ot Balgaria...!
-Za boga bratia ,emigriraite.
5.
5
11.06.2016 19:52:40
0
6
Мда, Капитал не е флагман.
4.
Sluchaen minuvach
11.06.2016 19:42:10
1
11
Tam kudeto svurshvat zakonite, zapochva Slunchev brqg :)
3.
25г. преход
11.06.2016 19:39:27
1
9
Държавата на мутрите и циганите.
2.
главния секретар
11.06.2016 19:34:41
1
7
Бях директор на ОДМВР Бургас за три месеца от август до ноември 2014 , но ефекта от това продължава ....
1.
eyrb4
11.06.2016 19:33:01
1
14
когато влезли в ресторанта и се отправили към Кравата, последвала изненадваща стрелба...............ами с какво е очаквал да ги посрещне - с бъклица и дрян ли.....тъпанари
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Вчера момиченцето бе пометено от товарен автомобил на ул. "Славянска" Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Който откаже да плати - си пати жестоко   Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Всъщност измиването може само да увеличи риска от разпръскването на бактериите в месните сокове по други храни, прибори и повърхности в кухнята
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори