×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Треторазредни екшъни плашат туристите - нека сме единни срещу това!


Треторазредни екшъни плашат туристите - нека сме единни срещу това!
Държавата притежава достатъчно лостове, за да се противопостави на този тип, меко казано абсурди, обяви бургаският градоначалник
10 Юни 2016, Събота, 02:17 ч.
Автор: 24 часа, снимка: авторът

Spirit of Burgas ще го има, но след Роби Уилямс летвата бе вдигната много високо


- Г-н Николов, с какви нагласи сте за сезона, който вече започна? Очаква ли се ръст на туристи тази година?

- През 2015 г. беше регистриран спад на посещенията на туристи както в община Бургас, така и в България като цяло. За предстоящия летен сезон прогнозите са много по-обещаващи, като очакванията са за ръст на посещенията от страна на пазари, които са отбелязали спад през м. г.

При нас ще се завръщат туристи от Русия, Англия, Германия, Полша. Предварителните прогнози сочат, че ще има силен наплив на рускоговорещи туристи, т.е. можем да кажем, че те се завръщат отново към нашето Черноморско крайбрежие, както преди няколко години.

Знаете, че сме една от предпочитаните дестинации също за англичани, румънци, германци и др. По последни данни полетите и пътниците на летище Бургас към края на май са с 40% повече в сравнение със същия период на миналата година. А за първата седмица на юни са с 20% повече. Това означава, че има интерес. Но означава също, че и ние трябва да сме адекватни на този интерес. Няма как да заметем под килима проблема с липсата на достатъчно квалифициран персонал, който да се погрижи за посетителите. Както и да не споделим опасенията си от случилото се през последните дни в Слънчев бряг. Това, разбира се, притеснява и нас, и туроператорите, и туристите. Защото, освен, че всява страх, ще се използва негативно от конкурентни дестинации.

- Смятате ли, че може да доведе до отлив на туристи?

- Сигурността е тема номер едно за всеки човек. И ние като общество трябва да сме изключително единни в противопоставянето на този тип криминогенни треторазредни екшъни, застрашаващи човешкия живот. Държавата притежава достатъчно лостове, за да се противопостави на този тип, меко казано абсурди. И аз съм сигурен, че ще го направи. Но това може да стане след пълен синхрон между институциите и, разбира се, с повече доверие и подкрепа на хората. Няма как да стане и без подкрепата на бизнеса - те също са потърпевши от лоша криминогенна среда.

Между другото много от читателите ви знаят - преди една година в Бургас имахме сериозен проблем с кървавите инциденти в нощните заведения. Ножове, оръжие, ранени… Не отишли да се забавляват, а да показват физическа мощ. Трябваше да реагираме много бързо. И го направихме заедно - полиция, прокуратура, община, бизнес, родители. Засилихме контрола, изработихме наредба с крути мерки за охрана и допускане в нощните заведения и инцидентите рязко спаднаха. Но обществеността подкрепи мерките, самите родители на тийнейджъри настояха с писма до мен да се въведат строги правила. Получи се. През тази учебна година влязохме сериозно и в училищата. Общината закупи тестове за наркотици и ги раздаде в лекарските кабинети. Получихме изричното съгласие на родителите да тестваме децата им без предупреждение и после да ги уведомим за резултатите. Прокурори и полицаи влязоха в часовете на класните. Но не като “лошите”, а като хора, на които децата могат да разчитат. На много места водеха с тях бивши наркозависими, които разказваха за ада, който са преживели, посягайки към дрогата. Но и тестовете за наркотици, които въведохме, и по- различните часове на класния станаха след подкрепата и доверието на родителите, на обществеността.

Разказвам всичко това, за да докажа, че с обща воля се разрешават проблеми. И това не са празни приказки, а реални ситуации, с реални резултати. Убеден съм, че така трябва да се случи и в конкретната ситуация в Слънчев бряг.

- Г-н Николов, кои са трите места, на които бихте завели ваши лични приятели, ако ви гостуват за един уикенд?

- Наскоро ми пратиха научна констатация, че морето увеличава нивото на хормона на щастието. Така че в Бургас, освен че няма да скучаете, ще се чувствате и щастливи. А местата, където бих завел приятели, са много повече от три. И все пак: знаете, че остров Света Анастасия е единственият български остров, превърнат в туристическа атракция. През изминалите два летни сезона той се превърна в емблематично място за Бургас - любима дестинация за отдих и почивка, за провеждане на културни мероприятия, лични и фирмени събития. Остров Света Анастасия е туристическа атракция №1 за 2015 г. Това ще бъде една от задължителните дестинации. Второто място, на което ще ги заведа и което всеки турист си заслужава да посети, е туристическият комплекс “Акве Калиде” - място, известно през вековете с лековитата си минерална вода и банята на Сюлейман Великолепни. Част от разходката, разбира се, ще включва Морската градина и тазгодишното издание на фестивала на пясъчните скулптури в парк “Езеро”.

Други прекрасни места са разходката до новото пристанище в Сарафово, както и на свободната зона за обществен достъп на пристанище Бургас. Спомням си допреди няколко години каква битка и колко усилия ни костваше да се преборим за отварянето на порта. Имаше поколения бургазлии, които не знаеха какво има зад бариерата. Е, сега хората вече могат да се разхождат, да ловят риба, тепърва тази зона за отдих ще се развива.

- На кои проекти, свързани с туризма, ще наблегне общината през тази и следващата година?

- Само преди няколко дни започна новият археологически сезон на късноантичния и средновековен град Акве Калиде. Работата по този културно-исторически обект ще продължи, тъй като смятаме, че отдолу има още много история, която трябва да излезе на бял свят и да бъде запазена и показана не само на българските, но и на чуждестранните туристи. Напълно обновихме Летния театър, който ще събере на едно място отново голяма част от любимите певци и музиканти на България в поредното издание на фестивала за нова авторска песен "Бургас и морето". Още отсега в програмата на Летния театър са заявили своето участие именити в цял свят артисти като Имперския руски балет. Всеки ден има концерти, спектакли.

На финал е възстановяването на Магазия 1, където ще има рибни ресторантчета, а зоната около нея е предвидена за спорт и релакс. До края на лятото трябва да приключат строително-монтажните работи по сградата на Магазия 1. Предвижда се тя да се превърне в морски център с изложбени, атракционни и образователни функции, както и с функция на морска гара за каботажно плаване.

-В ход е преобразяването на района около Солниците, където стотици бургазлии и още толкова гости на града всяко лято се възползват от безплатните спа процедури с кал и луга. Какво да очакват посетителите този сезон?

- Идеята ни е да закупим и да пуснем екобусове до едно от любимите на бургазлии място край морето - калните бани и лугата в района на Солниците. Съвсем скоро ще бъде пусната в експлоатация бариерата на пътя към Солниците, която да ограничава автомобилния трафик, за да може тази зона да се превърне в новата привлекателна дестинация на бургазлии и гости на града, които пеша или с велосипед да стигат спокойно до това природно богатство, каквото е лугата.

- Една от идеите ви още през първия мандат бе да качите бургазлии на колела. Успяхте ли? Има ли реална възможност да бъдат изградени велоалеи, които да свързват Бургас с Поморие и Созопол?

- До голяма степен мисля, че сме постигнали целта си. Сега делът на бургазлии, ползващи редовно велосипед за разходка или да отидат до работните си места е в пъти по-голям в сравнение с преди няколко години. А специализираните магазини за велосипеди в Бургас са вече десетки. С колело може да се стигне дори до кварталите Крайморие и Сарафово. За това говори и фактът, че продължаваме да увеличаваме броя на велостоянките за общинските колела под наем. Бургас е единственият град в страната с работеща рент-а-байк система. До края на месеца ще пуснем в експлоатация още 4 нови велостоянки. Две от тях ще бъдат монтирани в комплекс “Славейков”. Едната ще се намира пред голям търговски център, а другата ще бъде разположена в близост до спортния център в комплекса. Третата ще бъде в “Зорница”, а четвъртата в к-с “Изгрев” до бившата Млекоцентрала. Идеята ни е скоро с велосипед да може да се стигне до Поморие и Созопол.

- Бургас се променя с всеки ден, а една от най-осезаемите промени е новата транспортна схема на града. Тя обаче ви донесе и доста негативи. Смятате ли, че ще реши в голяма степен проблема с трафика, особено през лятото?

- Ясно е, че при въвеждане на новата транспортна схема заедно с новата тарифна система ще има определени трудности, както за гражданите, така и за персонала и специалистите от община Бургас и „Бургасбус”. Но очакванията са те да се преодолеят с общи усилия, за да има градът ни модерна транспортна обслужваща система. Ще се ползват всички възможни средства за осведомяване на нашите съграждани, като печатни материали, телевизионни клипове, електронни сайтове. В превозните средства ще може да се получи информация от кондукторките, които вече ще бъдат с функции на проверители, но едновременно с това и със задължение да разясняват на пътниците и да отговарят на техни въпроси. Да припомня тук, че една от целите да бъде развиван масовият градски транспорт е да се предложи удобна алтернатива на ползването на личните превозни средства. Намаляването на потока лични автомобили води до облекчаване на интензитета на трафика в градски условия. И като допълнителен бонус до намалянето на вредните емисии във въздуха.

- Вие лично ще се качите ли на градския транспорт и ще посъветвате ли вашия екип да го направи?

- Качвал съм се неведнъж, но не съм го правил показно пред обективите на фотоапарати. Част от колегите ползват градския транспорт. И не на шега ви казвам, че на оперативката в понеделник поставят въпроси, които хората са ги питали в автобуса. Както казва един от заместниците ми – всеки ден, като пътувам с градския транспорт, съм като в приемен ден, само че на колела.

- Ще има ли нови фестивали и какво е бъдещето на Spirit of Burgas - събитието, което доведе тук световни изпълнители?

- Разбира се. Spirit of Burgas вече е запазена марка на световната фестивална сцена. Със сигурност, освен че популяризира името на Бургас и България, фестивалът носи и косвени ползи на местната икономика.

След миналогодишното издание с Роби Уилямс летвата беше вдигната много високо и през следващите години трябва да се стремим да запазим това ниво. Сигурен съм, че фестивалът не само че ще го има, но и ще се развива.

В категории: Бургас


17
Коментара
Слънце по морето днес
Слънце по морето днес 26/04/2024, Петък 09:27 0
17
Коментара по темата
17.
kukuriku ku
13.06.2016 20:34:22
0
0
ако тая мафиотска престрелка е треторазряден екшън представям си какви екшъни са ни ГАРАНТИРАНИ ОТ ГЕРБ това лято. Айде вземете са в ръце че като Митьо скъсахте всякаква връзка с реалността
16.
1919
12.06.2016 15:51:15
0
1
кур за кмета
15.
кмете
11.06.2016 22:13:58
0
1
ти не си щастлив/ ако напиша нещастник ще се приеме като обида/ Важна е партийната дисциплина. Според теб кой е по велик Ленин или Сталин
14.
керо
11.06.2016 22:11:27
0
0
защо не публикуваш коментарите
13.
007
11.06.2016 21:05:44
0
1
4i40 kmet ysra BS=kusa
12.
eee
11.06.2016 19:37:59
0
6
ЕЕе Кмете щом те са треторазрядни вие какви сте, че не смогвате да се справите
11.
...
11.06.2016 19:17:01
2
7
пс По-скоро ще гласувам за тъпа батка като перата отколкото за теб , защото ти знаеш точно как да крадеш и няма да се спреш докато не паднеш от власт
10.
.....
11.06.2016 19:13:35
1
6
Николайчо от такива като теб най-ме е страх мен !!!! Отначалото ми беше даже симпатичен сега само като ти видя мазната физиономия и искам много силно да те изритам !!!! Никакви закони в този град , едни и същи пишлигари се бият и продават наркотици и нищо не им се прави камоли големите риби някой да барне.... Не ми се прави на моралист точно ти , който грабиш с пълни шепи
9.
Джаро
11.06.2016 18:23:14
0
10
Който нарича стрелбата по Митю очите -..треторазряден екшън..явно не е в час!!!!Кметееее кат си такъв смелчага ходи на разходка в Сл.бряг след полунощ да те видим....ама сам като мъж,без охрана,дали ти стиска!?
8.
рушвет
11.06.2016 17:31:14
1
5
ОтВашите предприети мерки изгоряха някои родители с 300 лева , а никой от управителите на заведенията не е санкциониран.Мирише на коррупция.
7.
Джони Деп
11.06.2016 16:22:40
1
8
Идвам, в "Приморец". Идвайте бързо с Юрданка(малко и да напиша Юрдечка) и да не забравите книгата за хвалби!
6.
А1
11.06.2016 15:35:34
4
17
Смешник, Бургас не е туристически град, стига ни занимава с туризъм, екобуси и велосипеди. Икономиката на Бургас загива. Бургас е града с най-ниски заплати сред всички големи градове. Големите фирми дори не поглеждат града като дестинация за инвестиране. Преди няколко дни имаше и статия по въпроса, дори Велико Търново и Русе са по-привлекателни за инвестиране от Бургас. Вместо да разива бизнес и производство той купува еко-бусове да се плацикат бабите в калта а на мястото на пристанището шял да прави - култура.
A за Спирит летвата била толкова високо вдигнат, че никой не проявил желание да го прави. Долен лъжец.
5.
do кмет
11.06.2016 15:28:18
2
8
Митак,защо треторазрядна бе обиждаш евроамериканското законодателство наложено на един беден и смачкан народ ,плашлив и не смеещ да гъкне от управлението на мафиополитическата върхушка.Ако е така значи и законите ни са треторазрядни и цялото законодателство----дълга тема ...................
4.
а Ма ей
11.06.2016 14:59:31
3
9
Моме ,момееее , а ти какъв "разряден екшън" си ?
3.
DO MITKO MOMATA
11.06.2016 14:51:06
3
9
AE PEDAL KRADLIV NE SE LI NAQDE O6TE?3-TI MANDAT KRADE6 KATO ZA SVETOVNO I UNI6TOJI GRADA S TVOQTA TAIFA RAZBOINICI.NO VIDOV DEN NABLIJAVA MIME,PRIGOTVI SI KOFA S VAZELIN.
2.
гг
11.06.2016 14:30:35
3
10
tozi puk bahti protivniq navsqkade izkacha
1.
бургазлия
11.06.2016 14:25:22
3
7
Кмете,Черноморец е Бургас!обещал си нещо
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Тя е реалният победител на кметския вот за София, призна лидерът на ГЕРБ  Тя започва прощалното си турне през лятото Тя започва прощалното си турне през лятото Лили Иванова се оттегля от сцената  Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев След изборите изобщо не знаем дали ще разговаряме с ПП-ДБ, каза бургазлията Краката предадоха тази велика българка Краката предадоха тази велика българка Актрисата е закъсала сериозно с краката и не можела да пази равновесие без помощ
Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори