×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Треторазредни екшъни плашат туристите - нека сме единни срещу това!


Треторазредни екшъни плашат туристите - нека сме единни срещу това!
Държавата притежава достатъчно лостове, за да се противопостави на този тип, меко казано абсурди, обяви бургаският градоначалник
11 Юни 2016, Събота, 02:17 ч.
Автор: 24 часа, снимка: авторът

Spirit of Burgas ще го има, но след Роби Уилямс летвата бе вдигната много високо


- Г-н Николов, с какви нагласи сте за сезона, който вече започна? Очаква ли се ръст на туристи тази година?

- През 2015 г. беше регистриран спад на посещенията на туристи както в община Бургас, така и в България като цяло. За предстоящия летен сезон прогнозите са много по-обещаващи, като очакванията са за ръст на посещенията от страна на пазари, които са отбелязали спад през м. г.

При нас ще се завръщат туристи от Русия, Англия, Германия, Полша. Предварителните прогнози сочат, че ще има силен наплив на рускоговорещи туристи, т.е. можем да кажем, че те се завръщат отново към нашето Черноморско крайбрежие, както преди няколко години.

Знаете, че сме една от предпочитаните дестинации също за англичани, румънци, германци и др. По последни данни полетите и пътниците на летище Бургас към края на май са с 40% повече в сравнение със същия период на миналата година. А за първата седмица на юни са с 20% повече. Това означава, че има интерес. Но означава също, че и ние трябва да сме адекватни на този интерес. Няма как да заметем под килима проблема с липсата на достатъчно квалифициран персонал, който да се погрижи за посетителите. Както и да не споделим опасенията си от случилото се през последните дни в Слънчев бряг. Това, разбира се, притеснява и нас, и туроператорите, и туристите. Защото, освен, че всява страх, ще се използва негативно от конкурентни дестинации.

- Смятате ли, че може да доведе до отлив на туристи?

- Сигурността е тема номер едно за всеки човек. И ние като общество трябва да сме изключително единни в противопоставянето на този тип криминогенни треторазредни екшъни, застрашаващи човешкия живот. Държавата притежава достатъчно лостове, за да се противопостави на този тип, меко казано абсурди. И аз съм сигурен, че ще го направи. Но това може да стане след пълен синхрон между институциите и, разбира се, с повече доверие и подкрепа на хората. Няма как да стане и без подкрепата на бизнеса - те също са потърпевши от лоша криминогенна среда.

Между другото много от читателите ви знаят - преди една година в Бургас имахме сериозен проблем с кървавите инциденти в нощните заведения. Ножове, оръжие, ранени… Не отишли да се забавляват, а да показват физическа мощ. Трябваше да реагираме много бързо. И го направихме заедно - полиция, прокуратура, община, бизнес, родители. Засилихме контрола, изработихме наредба с крути мерки за охрана и допускане в нощните заведения и инцидентите рязко спаднаха. Но обществеността подкрепи мерките, самите родители на тийнейджъри настояха с писма до мен да се въведат строги правила. Получи се. През тази учебна година влязохме сериозно и в училищата. Общината закупи тестове за наркотици и ги раздаде в лекарските кабинети. Получихме изричното съгласие на родителите да тестваме децата им без предупреждение и после да ги уведомим за резултатите. Прокурори и полицаи влязоха в часовете на класните. Но не като “лошите”, а като хора, на които децата могат да разчитат. На много места водеха с тях бивши наркозависими, които разказваха за ада, който са преживели, посягайки към дрогата. Но и тестовете за наркотици, които въведохме, и по- различните часове на класния станаха след подкрепата и доверието на родителите, на обществеността.

Разказвам всичко това, за да докажа, че с обща воля се разрешават проблеми. И това не са празни приказки, а реални ситуации, с реални резултати. Убеден съм, че така трябва да се случи и в конкретната ситуация в Слънчев бряг.

- Г-н Николов, кои са трите места, на които бихте завели ваши лични приятели, ако ви гостуват за един уикенд?

- Наскоро ми пратиха научна констатация, че морето увеличава нивото на хормона на щастието. Така че в Бургас, освен че няма да скучаете, ще се чувствате и щастливи. А местата, където бих завел приятели, са много повече от три. И все пак: знаете, че остров Света Анастасия е единственият български остров, превърнат в туристическа атракция. През изминалите два летни сезона той се превърна в емблематично място за Бургас - любима дестинация за отдих и почивка, за провеждане на културни мероприятия, лични и фирмени събития. Остров Света Анастасия е туристическа атракция №1 за 2015 г. Това ще бъде една от задължителните дестинации. Второто място, на което ще ги заведа и което всеки турист си заслужава да посети, е туристическият комплекс “Акве Калиде” - място, известно през вековете с лековитата си минерална вода и банята на Сюлейман Великолепни. Част от разходката, разбира се, ще включва Морската градина и тазгодишното издание на фестивала на пясъчните скулптури в парк “Езеро”.

Други прекрасни места са разходката до новото пристанище в Сарафово, както и на свободната зона за обществен достъп на пристанище Бургас. Спомням си допреди няколко години каква битка и колко усилия ни костваше да се преборим за отварянето на порта. Имаше поколения бургазлии, които не знаеха какво има зад бариерата. Е, сега хората вече могат да се разхождат, да ловят риба, тепърва тази зона за отдих ще се развива.

- На кои проекти, свързани с туризма, ще наблегне общината през тази и следващата година?

- Само преди няколко дни започна новият археологически сезон на късноантичния и средновековен град Акве Калиде. Работата по този културно-исторически обект ще продължи, тъй като смятаме, че отдолу има още много история, която трябва да излезе на бял свят и да бъде запазена и показана не само на българските, но и на чуждестранните туристи. Напълно обновихме Летния театър, който ще събере на едно място отново голяма част от любимите певци и музиканти на България в поредното издание на фестивала за нова авторска песен "Бургас и морето". Още отсега в програмата на Летния театър са заявили своето участие именити в цял свят артисти като Имперския руски балет. Всеки ден има концерти, спектакли.

На финал е възстановяването на Магазия 1, където ще има рибни ресторантчета, а зоната около нея е предвидена за спорт и релакс. До края на лятото трябва да приключат строително-монтажните работи по сградата на Магазия 1. Предвижда се тя да се превърне в морски център с изложбени, атракционни и образователни функции, както и с функция на морска гара за каботажно плаване.

-В ход е преобразяването на района около Солниците, където стотици бургазлии и още толкова гости на града всяко лято се възползват от безплатните спа процедури с кал и луга. Какво да очакват посетителите този сезон?

- Идеята ни е да закупим и да пуснем екобусове до едно от любимите на бургазлии място край морето - калните бани и лугата в района на Солниците. Съвсем скоро ще бъде пусната в експлоатация бариерата на пътя към Солниците, която да ограничава автомобилния трафик, за да може тази зона да се превърне в новата привлекателна дестинация на бургазлии и гости на града, които пеша или с велосипед да стигат спокойно до това природно богатство, каквото е лугата.

- Една от идеите ви още през първия мандат бе да качите бургазлии на колела. Успяхте ли? Има ли реална възможност да бъдат изградени велоалеи, които да свързват Бургас с Поморие и Созопол?

- До голяма степен мисля, че сме постигнали целта си. Сега делът на бургазлии, ползващи редовно велосипед за разходка или да отидат до работните си места е в пъти по-голям в сравнение с преди няколко години. А специализираните магазини за велосипеди в Бургас са вече десетки. С колело може да се стигне дори до кварталите Крайморие и Сарафово. За това говори и фактът, че продължаваме да увеличаваме броя на велостоянките за общинските колела под наем. Бургас е единственият град в страната с работеща рент-а-байк система. До края на месеца ще пуснем в експлоатация още 4 нови велостоянки. Две от тях ще бъдат монтирани в комплекс “Славейков”. Едната ще се намира пред голям търговски център, а другата ще бъде разположена в близост до спортния център в комплекса. Третата ще бъде в “Зорница”, а четвъртата в к-с “Изгрев” до бившата Млекоцентрала. Идеята ни е скоро с велосипед да може да се стигне до Поморие и Созопол.

- Бургас се променя с всеки ден, а една от най-осезаемите промени е новата транспортна схема на града. Тя обаче ви донесе и доста негативи. Смятате ли, че ще реши в голяма степен проблема с трафика, особено през лятото?

- Ясно е, че при въвеждане на новата транспортна схема заедно с новата тарифна система ще има определени трудности, както за гражданите, така и за персонала и специалистите от община Бургас и „Бургасбус”. Но очакванията са те да се преодолеят с общи усилия, за да има градът ни модерна транспортна обслужваща система. Ще се ползват всички възможни средства за осведомяване на нашите съграждани, като печатни материали, телевизионни клипове, електронни сайтове. В превозните средства ще може да се получи информация от кондукторките, които вече ще бъдат с функции на проверители, но едновременно с това и със задължение да разясняват на пътниците и да отговарят на техни въпроси. Да припомня тук, че една от целите да бъде развиван масовият градски транспорт е да се предложи удобна алтернатива на ползването на личните превозни средства. Намаляването на потока лични автомобили води до облекчаване на интензитета на трафика в градски условия. И като допълнителен бонус до намалянето на вредните емисии във въздуха.

- Вие лично ще се качите ли на градския транспорт и ще посъветвате ли вашия екип да го направи?

- Качвал съм се неведнъж, но не съм го правил показно пред обективите на фотоапарати. Част от колегите ползват градския транспорт. И не на шега ви казвам, че на оперативката в понеделник поставят въпроси, които хората са ги питали в автобуса. Както казва един от заместниците ми – всеки ден, като пътувам с градския транспорт, съм като в приемен ден, само че на колела.

- Ще има ли нови фестивали и какво е бъдещето на Spirit of Burgas - събитието, което доведе тук световни изпълнители?

- Разбира се. Spirit of Burgas вече е запазена марка на световната фестивална сцена. Със сигурност, освен че популяризира името на Бургас и България, фестивалът носи и косвени ползи на местната икономика.

След миналогодишното издание с Роби Уилямс летвата беше вдигната много високо и през следващите години трябва да се стремим да запазим това ниво. Сигурен съм, че фестивалът не само че ще го има, но и ще се развива.

В категории: Бургас


17
Коментара
17
Коментара по темата
17.
kukuriku ku
13.06.2016 20:34:22
0
0
ако тая мафиотска престрелка е треторазряден екшън представям си какви екшъни са ни ГАРАНТИРАНИ ОТ ГЕРБ това лято. Айде вземете са в ръце че като Митьо скъсахте всякаква връзка с реалността
16.
1919
12.06.2016 15:51:15
0
1
кур за кмета
15.
кмете
11.06.2016 22:13:58
0
1
ти не си щастлив/ ако напиша нещастник ще се приеме като обида/ Важна е партийната дисциплина. Според теб кой е по велик Ленин или Сталин
14.
керо
11.06.2016 22:11:27
0
0
защо не публикуваш коментарите
13.
007
11.06.2016 21:05:44
0
1
4i40 kmet ysra BS=kusa
12.
eee
11.06.2016 19:37:59
0
6
ЕЕе Кмете щом те са треторазрядни вие какви сте, че не смогвате да се справите
11.
...
11.06.2016 19:17:01
2
7
пс По-скоро ще гласувам за тъпа батка като перата отколкото за теб , защото ти знаеш точно как да крадеш и няма да се спреш докато не паднеш от власт
10.
.....
11.06.2016 19:13:35
1
6
Николайчо от такива като теб най-ме е страх мен !!!! Отначалото ми беше даже симпатичен сега само като ти видя мазната физиономия и искам много силно да те изритам !!!! Никакви закони в този град , едни и същи пишлигари се бият и продават наркотици и нищо не им се прави камоли големите риби някой да барне.... Не ми се прави на моралист точно ти , който грабиш с пълни шепи
9.
Джаро
11.06.2016 18:23:14
0
10
Който нарича стрелбата по Митю очите -..треторазряден екшън..явно не е в час!!!!Кметееее кат си такъв смелчага ходи на разходка в Сл.бряг след полунощ да те видим....ама сам като мъж,без охрана,дали ти стиска!?
8.
рушвет
11.06.2016 17:31:14
1
5
ОтВашите предприети мерки изгоряха някои родители с 300 лева , а никой от управителите на заведенията не е санкциониран.Мирише на коррупция.
7.
Джони Деп
11.06.2016 16:22:40
1
8
Идвам, в "Приморец". Идвайте бързо с Юрданка(малко и да напиша Юрдечка) и да не забравите книгата за хвалби!
6.
А1
11.06.2016 15:35:34
4
17
Смешник, Бургас не е туристически град, стига ни занимава с туризъм, екобуси и велосипеди. Икономиката на Бургас загива. Бургас е града с най-ниски заплати сред всички големи градове. Големите фирми дори не поглеждат града като дестинация за инвестиране. Преди няколко дни имаше и статия по въпроса, дори Велико Търново и Русе са по-привлекателни за инвестиране от Бургас. Вместо да разива бизнес и производство той купува еко-бусове да се плацикат бабите в калта а на мястото на пристанището шял да прави - култура.
A за Спирит летвата била толкова високо вдигнат, че никой не проявил желание да го прави. Долен лъжец.
5.
do кмет
11.06.2016 15:28:18
2
8
Митак,защо треторазрядна бе обиждаш евроамериканското законодателство наложено на един беден и смачкан народ ,плашлив и не смеещ да гъкне от управлението на мафиополитическата върхушка.Ако е така значи и законите ни са треторазрядни и цялото законодателство----дълга тема ...................
4.
а Ма ей
11.06.2016 14:59:31
3
9
Моме ,момееее , а ти какъв "разряден екшън" си ?
3.
DO MITKO MOMATA
11.06.2016 14:51:06
3
9
AE PEDAL KRADLIV NE SE LI NAQDE O6TE?3-TI MANDAT KRADE6 KATO ZA SVETOVNO I UNI6TOJI GRADA S TVOQTA TAIFA RAZBOINICI.NO VIDOV DEN NABLIJAVA MIME,PRIGOTVI SI KOFA S VAZELIN.
2.
гг
11.06.2016 14:30:35
3
10
tozi puk bahti protivniq navsqkade izkacha
1.
бургазлия
11.06.2016 14:25:22
3
7
Кмете,Черноморец е Бургас!обещал си нещо
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борисов: Снощи СЗО категорично казаха, че не трябва да охлабваме мерките Борисов: Снощи СЗО категорично казаха, че не трябва да охлабваме мерките EVN България дарява 100 хил. лв. за подкрепа на българските медици в борбата им с COVID-19 EVN България дарява 100 хил. лв. за подкрепа на българските медици в борбата им с COVID-19

Средствата ще бъдат дарени на Министерство на здравеопазването

Ути Бъчваров се върна на екран заради COVID-19 Ути Бъчваров се върна на екран заради COVID-19

Най-популярния готвач в България ще показва по БНТ как да изразходваме храната от килера

Иван Гешев с коментар за манипулирането при разпределението на дела, пробита ли е системата Иван Гешев с коментар за манипулирането при разпределението на дела, пробита ли е системата

„Защо г-н Калпакчиев и като г-н Христо Иванов са натискали без обществена определена фирма да създаде тази система, пита главният прокурор

Проф. Мутафчийски хвали болницата в Айтос, чака резултатите от РЗИ-Бургас за несебърлията, върнал се от Банско Проф. Мутафчийски хвали болницата в Айтос, чака резултатите от РЗИ-Бургас за несебърлията, върнал се от Банско

Поставили сме задача на местното РЗИ да проучи дали мъжът с доказан коронавирус от Несебър е имал оплаквания, докато е бил в Банско, каза проф. Мутафчийски

Катето Евро призна: Изкарах тежко коронавируса, заразих и внучката! Катето Евро призна: Изкарах тежко коронавируса, заразих и внучката!

Актрисата и малката Екатерина вече са излекувани

Някои съвети в борбата срещу COVID-19 са опасни Някои съвети в борбата срещу COVID-19 са опасни

Вирусолог обяснява за съвети, които са неефикасни

И български моряк е заразен на круизния кораб в Гърция И български моряк е заразен на круизния кораб в Гърция

Корабът е под карантина в Пирея

31-годишен българин е починал от COVID-19 в Лондон 31-годишен българин е починал от COVID-19 в Лондон

Това обяви на брифинга тази сутрин ген. Мутафчийски

Нощно заведение в Студентски град вдигна луд купон въпреки извънредното положение Нощно заведение в Студентски град вдигна луд купон въпреки извънредното положение

Полицаите се държали странно, когато пристигнали на място по сигнал

Гръцки фермери търсят сезонни работници Гръцки фермери търсят сезонни работници

Фермери молят правителството за облекчени права за чужди работници

Кралят на обувките Sergio Rossi почина, COVID-19 ли уби италианеца? Кралят на обувките Sergio Rossi почина, COVID-19 ли уби италианеца?

Ден преди да бъде хоспитализиран е бил със съмнение за коронавирус

На 89 години Бърни Екълстоун ще става баща На 89 години Бърни Екълстоун ще става баща

Най-накрая ще е момче, радва се бившият шеф на Формула 1

Турция с нова стратегия за коронавируса: Тестване на всеки кашлящ Турция с нова стратегия за коронавируса: Тестване на всеки кашлящ

Това разпореди министерството на здравеопазването на страната

Вече има новородени с имена Корона, Вирус и Ковид Вече има новородени с имена Корона, Вирус и Ковид

Пандемията е основна тема в света

Бекъмови си купиха апартамент за $24 млн. Бекъмови си купиха апартамент за $24 млн.

Семейната компания е на загуба, но инвестициите в недвижими имоти не спират

Експерт: Повече 1 месец изолация е разрушителен в социално-психологическо отношение Експерт: Повече 1 месец изолация е разрушителен в социално-психологическо отношение

Икономическите щети причинени от кризата с коронавируса ще струват стотици милиарди евро, смята Йоаким Бауер

31 нови случая на COVID-19 в Ухан 31 нови случая на COVID-19 в Ухан

Два от случаите са предадени на местно ниво

Румъния увеличи глобите за нарушаване на режима до 8000 лв. Румъния увеличи глобите за нарушаване на режима до 8000 лв.

Наредбата влезе в сила от полунощ

Драмата с COVID-19 в Швеция започна! Страшно е Драмата с COVID-19 в Швеция започна! Страшно е

От няколко дни и там паркове и магазини вече опустяват

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ И карантината раздели народа ни. По-простите хора по цял ден си разменят мемета, а интелигенцията си разменя миймове.
Виц на деня Виц на деня Настана време, в което човек може да спаси света, седейки у дома по пижама Виц на деня Виц на деня Глaвeн лeкaр извършвa визитaция.
- Кaк e пaциeнтът c пoдoзрeниe зa кoрoнaвируc?
- Нoрмaлнo, изoлирaн e в oтдeлнa cтaя, нaзнaчихмe му cпeциaлнa диeтa.
- Кaквa диeтa?
- Хрaним гo c биcквити.
- Нo зaщo c биcквити?
- Aми caмo тe минaвaт прeз прoцeпa нa врaтaтa.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Какво е извънредно положение: Жените добиха представа какво е казармен режим, а мъжете - майчинство
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори