×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ромите „превземат” България! Ето в кои градове са най-много


Ромите „превземат” България! Ето в кои градове са най-много
Те винаги са първи на опашката за помощи
21 Май 2016, Събота, 20:47 ч.
Източник: 24 часа

В община Котел от малцинствата е всеки 4-и, а в област Монтана - 13 на всеки 100 души
Покрай побоя в Раднево ромската тема за съвместното ни съжителство пак препълни публичното пространство. В годините най-горещите бунтове срещу мургавите ни съграждани избухнаха в Катуница, Гърмен и Орландовци. Искри на недоволство и омраза между българи и роми припламват и в други градове.Напрежението между двата етноса плаши, съживява митове, поражда тревожни въпроси. Как да се спогодим?

Как живеят роми и българи в общините с висока концентрация на роми? Възможно ли е поетапно извеждане на това население от първите места в статистиките по бедност, необразованост, безработица и висока смъртност? Какви са традиционните професии и трудови дейности, които упражняват ромите?

“24 часа” изготви карта с класация на местата - по области, общини, градове, в които е концентрирано най-много ромско население. Общината с най-висока концентрация на роми в държавата е Котел  В нея всеки 4-и е ром.

Според данни от последното преброяване на населението от 2011 г. град Върбица, Шуменско, е най-ромската територия в страната. Тук 55,4 на сто от населението се самоопределят като цигани. В градовете Антоново и Перущица, които са в челната тройка по относителен дял на представители на този етнос, всеки 3-и е ром. Следват Ихтиман и Мъглиж, с малко под една трета ромско население.

В градовете Стралджа, Ракитово, Септември, Берковица и Белоградчик всеки 5-и е циганин. По абсолютен общ брой представители на този етнос първото място обаче държи Пловдивска област - там 30 202 се самоопределят като роми и са втора по големина етническа група в областта. Самите преброители обаче отчитат, че не всички роми в преброяването са декларирали, че са такива.

В град Пловдив се намира най-голямото циганско гето в страната “Столипиново” - в него живеят няколко десетки хиляди души.

Области с по-висока концентрация на ромско население в абсолютен брой са още Стара Загора (24 018), Сливен (20 478) и Пазарджик (20 350).

Ако обаче данните се пресметнат като относителен дял от населението, първото място държи област Монтана - с дял от 12,3% роми, следвана от Сливен с 10,4% и Добрич с 8,1%. В областите Ямбол, Шумен, Пазарджик, Стара Загора и Видин роми са между 7 и 8 на сто от населението. В София-област и Кюстендил представителите на този етнос са между 6,9 и 6,2 на сто, показват данните на НСИ.

Столицата е на 6-о място по абсолютен брой роми - 18 284 души, но те са едва 1,4% от столичани. Според ромски лидери средно във всяка област на страната има около и над 35 000 роми. Приема се, че средно по около 10 на сто от населението във всяка община е от ромския етнос.

Според НСИ 55,4 на сто от ромите у нас живеят в градовете. Причината е в това, че за разлика от по-малките селища, те са с по-богати възможности за работа и прехрана, достъпът до образование и медицински услуги е по-добър, а и далеч

по-лесно и редовно изплащат социалните помощи, с които ромите оцеляват.

Според анализатори, ромите се заселват в сателитни градчета край най-големите градски центрове, а не в тях. Там циганските махали са големи, а обитателите им пътуват всеки ден до големите градове, за да търсят прехрана.

Такава е според изследователи ситуацията с ромите освен край София и Сливен и в Пловдив, Стара Загора, Видин, Ямбол, Добрич, Монтана и други градове в страната. Последното преброяване на населението от 2011 г. показва, че ромският етнос у нас наброява 325 343 души и е 4,9% от населението, като е трети по численост.

В годините мнозина са споменавали и двойно по-големи цифри за дела на циганите у нас - от 650 хил. през 800 хил. до и над 1 млн. Според проф. Илона Томова, социолог, има демонизиране на този етнос у нас и преувеличаване на числеността му.

Според националната статистика циганите са над 10% от населението в 57 общини у нас.

Циганските махали и квартали са 347
Мнозина опровергават твърдението за високия цигански прираст - голяма част от мургавите ни съграждани се изнасят на гурбет в страните от Евросъюза.

Обедняването и безработицата също влияят отрицателно върху ромската раждаемост. Въпреки това обаче статистиките безпристрастно показват - ромският прираст в България е най-висок и увеличава относителния дял на тази етническа група сред цялото население на страната.

Показател, по който България заедно с Румъния е на челна позиция в Европа. В момента ромите са най-голямото малцинство в Евросъюза и наброяват между 8 и 10 млн. души. Повече от 80% от тях живеят в Централна и Източна Европа, показват статистиките.

Според изследване на Световната банка ром ще е всеки 4-и, излизащ на трудовия пазар през 2020 г.

Проблемът е, че 87% сред тях са с основно или по-ниско образование, а едва една пета са трудово заети, при това над половината в тази група са ангажирани във временни и случайни дейности.

Без работа са 59% от младите роми. Всеки 2-и от този етнос живее в жилище без канализация. През 2010 г. максимумът ромски деца, които посещават детска градина, е 5%.

В категории: Политика


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
RUMEN 4OLAKOV-EVRO ROMA
25.05.2016 09:16:47
1
1
ZABRANQVAM NA VAS GQVURITE DA GOVORITE PROTIV BRATQTA CIGANI.ZA6TOTO SKORO KATO VI ZAVZEMAT TURCITE 6TE QDETE RQZANI HUI6TA DOKATO SVQT SVETUVA.DOLNI GQVURI,ENI4ARI KRADLIVI.
4.
Do 2
22.05.2016 11:26:28
2
1
goliam kef !!!
3.
j
22.05.2016 08:01:42
1
9
Тва е държавна политика,мангалите са им първи приятели на политиците по време на избори и помощи си получават...знам много мангали,които карат бмв-та,ауди и то с пари от помощи-наши пари от данъкоплатците
2.
гответе се
21.05.2016 23:43:46
1
12
Много преди 2050 тук ще има гражданска война. Или ние или те на там отиват нещата.
1.
Около
21.05.2016 21:12:30
2
19
2050 година циганите ще са преобладаващо мнозинство в България! Можем да продължаваме да ги наричаме галено роми, и да ги дундуркаме със помощи, като ги поощряваме да се въдят като зайци, с това само ще ускорим процеса...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? На територията на нашата област е обявен жълт код за валежи, каза губернаторът на Благоевград За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш
Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори