×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бижуто на митичния бос Маис – „Космополитън“ тъне в мизерия, превърна се в гробище за птици (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ)


Бижуто на митичния бос Маис – „Космополитън“ тъне в мизерия, превърна се в гробище за птици (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ)
Така изглеждаше „най-модерната дискотека на Балканите“ във вихъра на купона, след смъртта на арменските му собственици заведението е напълно изоставено
08 Май 2016, Неделя, 06:00 ч.
Автор: Петър ПЕТРОВ, снимки: авторът

Арменците Артур и Маис намират смъртта си при мистериозни обстоятелства


Десетина мъртви гълъба и купища боклуци стряскат преминаващите покрай бившия Профсъюзен дом в Бургас. Мястото се намира на пъпа на морския град – точно до градинката пред Операта. В същата сграда се помещават институции като „Инспекцията по труда“, Отдел „Екология“ към Община Бургас и бургаският омбудсман Таню Атанасов.


Трупове на гълъби и боклуци "красят" днес преддверието на сградата

За другата част обаче сякаш времето е спряло. Мястото, където се намираше култовата дискотека „Космополитън“, тъне в забрава и заплашва да се превърне в развъдник на зарази. Повече от 10 години огромните помещения стоят празни, а явно дори и не се почистват. След затварянето на дискотеката преддверието й беше разделено и за кратко се използваше за магазини и офиси. По последни данни сградата е собственост на държавата, но е възможно част от нея да е приватизирана или продадена.

„Най-модерната дискотека на Балканския полуостров“

Така беше промотирана „Космополитън“ при откриването й в края на 90-те години. Дискотеката бързо се превърна в любимо място на бургазлии. Тя се отличаваше значително от останалите подобни заведения с интересния си интериор във вид на космически кораб. Според слуховете арменският бос Маис Ахаян е инвестирал милиони в „Космополитън“. „Партитата там бяха уникални. Събирали сме се по 2000 човека. Вече няма такива места“, спомнят си бургаски купонджии.


Обектът е напълно изоставен от години

Днес от „Космополитън“ не е останало нищо. Най-голямата интернет търсачка „Гугъл“ не открива дори една снимка на култовата дискотека. Флагман.БГ обаче успя да се сдобие с архивни кадри от партита в „Космополитън“. Единствената информация в мрежата за дискотеката е свързана с нейните собственици. Тяхната история също е много интересна.

Съдбата на арменските босове Маис и Артур – от разстрел от партньори в Москва до взрива в хотел „Амбасадор“

Най-голямата бургаска дискотека по онова време е стопанисвана от фирмата „Вега тур“ ООД. Маис Ахаян, Арташес Тер Овсепян Артур и Иван Лапчев основават дружеството специално заради „Космополитън“.

И днес из Бургас се носят легенди за митичния бос Маис. За Ахаян от дълги години се говори, че е полковник от КГБ. Според друг слух той е воювал още преди 1990 г. в Афганистан, а по-късно е бил наемник в Чуждестранния легион.

Маис е сочен за неформален тартор на руснаците и арменците, които се установили в България след 10 ноември. Бизнесът на всички тях не минавал без неговата благословия. Още преди появата на групировките ВИС и СИК Ахаян обхванал всички апетитни сфери в търговията. В началото на 90-те той се е занимавал предимно с горива. За него се говореше, че контролира целия внос-износ за Армения и Украйна. По-късно обаче Стоил Славов го измества от петролния бизнес.
Маис е разстрелян на 1 октомври 2005 г. в Москва. Той отишъл на среща с партньори и повече не се върнал. Версиите за смъртта му са различни – от война за контрабанден канал на диаманти от Южна Африка до непогасен дълг към топ мафиот от Русия.


Парти в "Космополитън" в края на 90-те, дискотеката се пука по шевовете

Веднага след убийството в руските медии се появяват кратки публикации. В тях Ахаян е представен като един от лидерите на арменския престъпен свят, който се занимавал с нефтен бизнес, рекет и трафик на проститутки. В България обаче Маис няма полицейско досие и никога не е бил разследван. Срещу него у нас не е било заведено нито едно дело.

Първите появи по медиите на Ахаян са след мощния взрив в столичния хотел „Амбасадор", при който бе разкъсан на парчета съдружникът му Арташес Тер Овсепян, известен като Артур. Загиналият се води формален собственик на „Космополитън“. Маис обаче не криеше, че реалният притежател на заведението е самият той.

Артур умира на 15 ноември 2000 г. Овсепян е взривен в хотелската си стая заедно с руснака Александър Романов. Според разследващи двамата са готвели покушение, но са се взривили, след като опитали да пренастроят часовника на адската машина.

Години по-късно се прокрадва версията, че бомбата е била за Поли Пантев, а поръчката идвала не от кого да е, а от самия Милчо Бонев – бай Миле. И двамата обаче вече не са между живите, а причината за смъртта на Артур също остава загадка.

Краят на „Космополитън“ съвпада с този на неговите босове. За кратък период дискотеката върти бургаски бизнесмен, но той бързо се отказва от бижуто на Маис. Така до днес, когато от него не е останала и следа.

В категории: Животът


27
Коментара по темата
27.
artur
07.06.2019 21:41:57
0
0
flagman pishi samo gluposti samo imenata s verni mais bil polkovnik vi ludi li ste toe duri nyamashe sredno obrozovanie bil legeoner toe na kartata ne mojishe da pokaji gde e avganist.No beshi gulyam mjkar izrasnal na ulicata imashe gulyam neux imashe visho obrozovanie ot ulicata poznavam ot 40 gudini ima i dvama bratya imaxa gulyam serviz byaxa mnogo dobri boyadjii i toe bachkash s tyax i pravixa mnogo pari lichno as imax chisto nova E klasa 1989 gudina obrnax na tavan te mi upravixa i prodadox nito edin maestor ne muja da razbere che kulata pre boyadisan.no po povad mafiya nikuga ne imal mafiya armecka kugatu sa sabira petima zaedno za nyakoe prost chuvek tuve mafiya,na skoro byax v chujbina i zapoznaxse s bolgarcheta mucheta vseki vechr sabixase v edno restoranche edyaxa i piex i mi pomognxa mnogo byaxa prilichni xora a ot strani im kazvax bolgarska mafiya,byaxa bachkari bukvalen smisal, tka i govoryat za armenci, izvinyavasa za provopisni greshki fse pak ne moe maechin ezik
26.
Перата дето преби всички арменци сам р
27.12.2016 01:55:05
4
6
Не ги знам Саша ли са Пестрос ли са ама пЕРАТА като беше на 17 години ги преби и двамата и цялата им компания в тяхнопто арменско заведение на центъара .
Перата направо му разби мутрата на тоя легионера петрос и Саша беше със счупен нос после, а Перата едно лапе лудо с голяма къдрава коса като някакъв отличник по математика и ги уби от бой лятото на 2003г. в Ной заведението на Маис на центъра.
25.
Харабейшо
09.06.2016 10:44:43
1
6
Фейс контрола и паспортната проверка бяха на ниво. Само не знам защо никога не ми провериха личната карта даже когато бях на 17г и влизах без проблем през 1998-ма. Но пък може и да имаше значение, че се познавахме на Здравей- Здрасти с няколко от момчетата от охраната, които често засичах в друго култово място - фитнес залата Атлант стопанисвана от Милков, която се помещаваше в залата по спортна гимнастика зад басейна в Славейков. Няма такава зала никъде- огромна, има място за всички и е блъскано със свободни тежести и лежанки. без излишни машини и пружини. Даже кучето там беше батка и си носеше със зъби сикове за щанги до 10кг :D
24.
Несебърлия
10.05.2016 22:53:39
3
5
Ах какви студентски партита в неделя ставахаа....голяма лудница беше!
23.
До 20
09.05.2016 13:06:27
1
7
Маис застрелян от наркоман за 10 бона - абсурд! Никакъв шанс да се случи подобно нещо за него това бяха джобни пари. А и как един наркоман може да издебне човек воювал срещу талибаните в Афганистан не ми е ясно.
22.
VALIO
09.05.2016 10:09:09
3
3
NA LATINOTO BESHE MANIQTA KOLKO GOLEMI BITKI SA VZIMALI SPANAKA TAM
21.
kkk
09.05.2016 06:58:56
1
13
НА КАРЕН ЖЕНА МУ СЕ ЕБЕШЕ С ДЖЕНКОВ
20.
erevan
09.05.2016 06:54:04
5
7
НЕ ПИШЕТЕ КАТО НЕ ЗНАЕТЕ ...... МАИС ИМАШЕ ДА ВЗИМА 10000 ДОЛАРА ОТ ЕДИН БОКЛУК В МОСКВА НО ТОЙ ЗЛЕЗЕ В ЗАТВОРА . ПРИ ЕДНО ОТ ПРИБИРАНИЯТА СИ В РУСИЯ Е ЧУЛ ЧЕ ОНЗИ Е ИЗЛЯЗЪЛ ОТ ПАНДИЗА И КАЗАЛ ЧЕ ОТИВА ДА СИ ВЗЕМЕ ДЪЛГЪТ. ПРИЯТЕЛИТЕ МУ ГО ПОМОЛИЛИ ДА ЗАБРАВИ ЗА ТОЗИ ДЪЛГ КАТО ГО ПРЕДУПРЕДИЛИ ЧЕ ТОВА КОПЕЛЕ Е НАПЪЛНО ПОЛУДЯЛО И СТРАШНО ДРОГИРАНО ПОСТОЯННО И МОЖЕ ДА СТАНЕ БЕЛЯ. ПОНЕ ДА НЕ ХОДИ САМ. ТОГАВА МАИС НЕ СЛУША ПРИЯТЕЛИТЕ СИ И ГОРДО ОТИВА ДА СИ ТЪРСИ ПАРИТЕ . ЗВАНИ НА БОКЛУКА ДА СЛЕЗЕ ПРЕД БЛОКА . ОНЗИ СЛИЗА И ГО ЗАСТРЕЛВА В КОЛАТА . ТОВА Е ИСТИНАТА . НЕЛЕПА И ГАДНА НО КАКВОТО Е ПИСАНО ТОВА СТАВА . ДЪЩЕРЯ МУ АЛЛА Е СВЯСТНА НО ЗЕТА Е ЛАЙНО . КАРЕН Е НЕСРЕТНИК И НАРКОМАН. А САША Е ГОЛЯМ ПИЧ НО Е НЕБЛАГОДАРНИК . НАВРЕМЕТО МУ ИЗТЕЧЕ ВИЗАТА И ЕДИН ЧОВЕК МУ ПОМОГНА С ВРЪЗКИ ДА ОСТАНЕ А ОНЯ ДАЖЕ ЗАПАЛИ С ПАРИ НЕГОВ БЛИЗЪК И СЕГА НЕ СИ ГОВОРЯТ . ТАКОВА ПЛЕМЕ СА ТЕЗИ АРМЕНЦИ . ИНАЧЕ СОФРИ И ТОСТОВЕ ............
19.
Факти
09.05.2016 02:33:17
0
28
Писали сте,че никога не е бил разследван - ами записвайте си какво ще ви кажа ,че много глупости се надърдориха- още като идва в Бургас и както повечето бургазлии помнят ( казвам бургазлии ,защото Бургас не беше пълен със селяци от Подбалканската линия) Маис дойде с мазните черни С класи и чочонетата - едното го караше Артур, а другото го продадоха на Топчето ( още една добавка- топчето караше чочона мръсен и Маис му каза ,че ако го види още веднъж мръсе си го прибира обратно ,съответно черното чочоне беше най- чистената кола в БС ,макар че я взривиха веднъж ) та да се върнем на разследването ! Бургаските топченгета като виждат какъв заселник имаме в града му изпращат човек да уговори среща ,която се състои на някакво крайморско заведение и там са прокурора на Бургас и някакви полицейски лимонади даже не си ги спомням по имена ! Въпроса е бил директен - какво търси Маис в тези географски ширини и каква е мисията му ! Отговора е бил незадоволителен тъй като Маис беше принуден да плаща на едно ченге от следственото за да му снася инфо ! И много други неща мога да ви пиша ,но няма да вдигам рейтинга на Флегменс ейй така да им е гадно ! Не са заслужили
18.
митьо очите
08.05.2016 23:18:16
2
13
бургас останаха двама сериозни Арменци .Саша .Арсен ... другите са мадо лизачи ! особено тойа Карен наркоман и мадо лизача
17.
do 12
08.05.2016 23:07:09
0
17
to nqmashe pochti vecher bez boi..te s kalashnici se strelqha tam..toi boi ne bil vijdal
16.
Stan
08.05.2016 22:52:57
0
13
Рядко ходихме там на детските партите преди 14 години. Седнахме на единия бар и едно момче си говореше с барманката, викнахме я и това момче явно се ядоса и разби носа на един приятел от компанията. :) Имаше си селяни и там. Не беше приятен момент, но все пак дискотеката беше сравнително спокойно място , нямаше много проблеми. Влизаш първо в кафето и после през кафето в дискотеката. Нямаше такова яко място.
15.
Detski kosmopolitan
08.05.2016 20:42:51
0
9
Goliam boi stana Izmira Pachev komlukchanite i petia kilometar
14.
Gotti
08.05.2016 20:35:56
0
20
Тоз пък, не бил виждал бой.... Че то още от детския космос се почваха.
Що кръв се е проляла в храдинката отпреде...
13.
хуя
08.05.2016 19:44:19
3
11
Как няма бе нали цигъните на мамала и габърите бяха охрана
12.
аз
08.05.2016 18:53:30
2
59
Страхотна дискотека с невероятни студентски партита. Танцувахме с мацките на всички муцуни от Бургас и никой не ни правеше проблеми. Хората отиваха там да се забавляват не да се бият, имаше фейс контрол и вътре батки анцузи не пускаха. В краен случай джинси, риза и маратонки. Малка водка с кола беше 2,70 лв, а минималната заплата беше 50 лв. Супер скъпо, но невероятно място, бой там не съм виждал никога, а не пропусках седмица от 2 до 3 пъти седмично ходехме. Помня и откриването с фоерверките и варненските младежи от Тутурутка много яки купони, машината за пяна беше супер .... просто нямаше чалгари и селяндури.
11.
Близък
08.05.2016 18:38:25
4
25
Хобито на Маиската бяха колите - взимаше от Капитолия , преправяше малко фасона , покара ги и ги връщаше ! Мерцедеса cl500 с 8888 беше на Фатик , тогава в София видях още един същия сив с четири осмици! Беше маниак Маис , помагаше на много обикновени хорица и не е застрелян в московско метро , защото той едва ли би се качил на влак ! Застреляли са го на паркинг , когато се е качвал в джипа! Застрелян в гръб , защото както са казали от Москва " никой не е бил в състояние да се изправи лице в лице с големия Маис" и да стреля " ! Да почива в мир
10.
Гхгх
08.05.2016 17:57:42
3
29
Ехх Космополитън най яката дискотека в Бургас години напред, няма друга такава.
Спомени, спомени ...
Глория фолкпевачката е снимала и клип към песента си там.
Eвала на армемците!
9.
ноунейм
08.05.2016 17:25:16
6
27
Навремето дискотеката беше страхотна.И нашите бургаски "бизнесмени" не можеха,а и нямаха вкус да направят подобно забавно заведение.Така че арменците направиха страхотно нещо тогава.А за диамантите и аз съм чувал като слух.
8.
Гого
08.05.2016 16:34:05
1
22
Тоя Маис като му се дое*еше и викаше Адрияна /русата ку*ва, дето беше женена за "строителния предприемач Пламен/ в "Свети Илия", изплющяваше я и и даваше 50 лв за парцалки!6d908
7.
huiq mi enko
08.05.2016 16:24:00
7
7
boli ma gaza a lapata e dart pederast
6.
Mais
08.05.2016 16:15:12
8
7
Naistena si beshe krasnika na armencite no sasha si beshe ot vsi4ki nai pekaniq I dobar armenec Petros beshe gadnqr golqm no sa6q si be6e Mnogo pekan I gotin 4ovek I vinagi si e bil
5.
kosmos
08.05.2016 16:12:16
6
50
tova beshe nai gotinata diskoteka v grada koito ya pomni znae
4.
Истината
08.05.2016 16:09:41
6
6
Mais edno vremi Se zanimavashe s koli I sas vsi4ki ekstri be6e kupil Mercedesa na stoi4kov 8888 cl hidishe sre6tu okeqnski da e mie I stoil slavov sa6to tam miexa kolite nai dobre no pove4eto I klienti sa pokoinici leka im prast
3.
Неграмотната медия
08.05.2016 15:44:54
4
16
Пак не минахте без да объркате някоя буква
2.
Арена Арменец
08.05.2016 15:36:57
0
30
Арменеца се е ОПИТАЛ да навлезе в бизнеса със необработени диаманти от Ангола Либерия и ЮАР .Този доходен бизнес секонтролира от мега богати евреи и не е лъжица за всяка уста това е причината да бъде ликвидаран в подземие на стълбите на Московското метро
1.
ivo
08.05.2016 15:34:08
7
26
mais ne nqma dosie v bulgaria e kak da ima nqkoi smeel li e po tova vreme da podade jalba mnogo si tap avtore, celiq mu biznes e bil nelegalen vkliuchitelno i tazi diskoteka. Nqkoi e hvarlil oko na pomeshtenieto i puskate poruchkova statiq glupaci.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори