×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

90-те: джънкита, джобене, джин и джойнт


90-те: джънкита, джобене, джин и джойнт
Романтиката на 90-те беше в анархията, дрогата, свободата, видеото и дискотеките... Като в "Tрeйнспотинг"
30 Април 2016, Събота, 16:35 ч.
Източник: webcafe.bg

Носталгията по 90-те години на миналия век доминира отношението на поколението Y към купища от аспектите на модерното живеене.

Милениалите, които прекараха своите детски и тийнейджърски години в епохата на Тарантино и "Трейнспотинг", по рейв партитата, с MTV и видеокасетите, днес са сред най-активните консуматори и производители на интернет култура.

Те са "отговорните" за интригуващото митологизиране на онова цветно, турбулентно, преходно и много противоречиво десетилетие.

"Децата на 90-те" е едновременно културна единица и ясен поколенчески идентификатор. "Децата на 90-те" са обширен склад за спомени, образи, идеи и трендове.

В българския ъгъл на този склад се намират масивите с информация и интерпретации за пътя към съзряването на хората, чието детство премина в тревожния климат на историческия разпад на комунизма.

Колективните спомени на това поколение - моето поколение - са път към миналото с много подвеждащи пресечки.

Романтизацията на 90-те в България е примамлива перспектива, но още по-вдъхновяващо е мрачно-реалистичното връщане в това хаотично време на парадокси, крайности и черен хумор.

"Деветдесетарска диващина" - така бих описал преживяването за едно дете в пост-комунистическа София, България.

Интересни, странни и страшни години на глутническо поведение, хищничество и копнеж за откривателство.

Един от първите ми спомени е свързан с улични образи, които тогава нямаше как да знам, че са на млади наркомани от "изгубеното българско поколение", предали се на сладкия и смъртоносен хероинов план за бягство от реалността.

В района на "Оборище" и "Черковна", където съм израснал, хероиновата вълна бе произвела колекция от жертви. Какички и батковци, измършавели, със скъсани пънкарски дънки, гръндж-пуловери и ризи протягат ръце към мен, просейки левче. Движенията им са мудни, като на забавен каданс, очите им представляват меланхолични стъклени огледала на непрестанния глад за доза.

По ъглите на училищните дворове на 129-о и "Бастилията" (31-о) се събираха жертвите на хероина.

Към тях се присъединяваха първите дегенерати от вълната на "скинхедс" - агресивни улични екземпляри от кварталната джунгла.

Всеки двор, градинка или междублоково пространство се превръщаше в територия на примитивно съревнование. Разпадащата се инфраструктура бе прекрасен фон и декор за разиграването на сцени, обединяващи в себе си иконографията и темите на "Трейнспотинг", "Хлапета" и "Повелителят на мухите".

Към края на 90-те скинарската субкултура бе превзела центъра на града.

Бръснатите глави, пластмасовите двулитровки бири, патронките/хулиганките с ракия и джин, кубинките, тирантите, свастиките, бомбърите и патологичните погледи на младите неонацисти украсяваха района около НДК.

Много хора от различни краища на столицата и страната говореха за престъпност и насилие с ромско ДНК и това навярно отразяваше техния личен опит, но в центъра на София заплахата идваше от чернобилската инкарнация на "хитлеровата младеж".

Младите мутанти на скин-субкултурата отговаряха за солидна част от младежкото насилие.

Джобенето беше ежедневие. Бомбеха се якета, сребърни гривни, портфейли, часовници, но най-вече маркови маратонки. 10-12-годишните хлапета с нови и оригинални "Найк"-ове все едно имаха огромни мишени, нарисувани върху себе си.

Моето поколение помни реплики като "ти ли си бил сестра ми", които служеха за увертюра на дребната квартална кражба. Джобенето бе ендемично, култивираше се мащабна мрежа от кокошкари, която бе нещо като мини-реплика на чудовищните грабежи на политическата и мутренска класа.

Евтиният некачествен джойнт и българският алкохол са други два аспекта на деветдесетарското съзряване.

Шанаджии пласираха гадна дрога и мамеха подрастващите, а пиенето по градинки и пейки се пренесе в проспериращите детски дискотеки - брутално явление на ранния капитализъм, в което мошеници експлоатираха импулса на младите за развлечение.

В детските дискотеки сервираха долнопробни текили и водки на 12-14-годишни.

Масивни бодигардове биеха деца без никакъв контрол и угризения. Скинове причакваха излизащите от "Индиго", опираха остриета в гърлата им и взимаха няколкото мизерни левчета, неизразходвани за отвратителен алкохол.

За самите тийнове всичко това беше безкрайно забавно. Чувствахме се автономни и възрастни.

В детските дискотеки като "Индиго" можеше да пиеш, друсаш, а понякога и да чукаш. Там се събираха 13-годишни дечица и 30-40-годишни дегенерати като печално известния скинар Канибала, участвал и в клипа на "Хиподил" към „Бате Гойко".

Сюрреалистични, мрачни и абсурдни човешки композиции, целият хаос и дисфункционалност на прехода, сгъстен на един дансинг.

Трагичният инцидент в "Индиго" през 2001-а сложи символичен анти-хепиенд на това крайно десетилетие.

След месеци на безконтролно и безотговорно пускане на пияни малолетни в необезопасено пространство се стигна до масовото изпотъпкване и задушаване, при което умряха седем деца.

Предизвестената смърт през онзи парти петък в "Индиго" капсулира мрачната страна на десетилетието.

Като в роман на Ървин Уелш се прояви грозното, свирепо и озъбено лице на хаотичен отрязък от време, предложил ни епични дози дивашко забавление с джънкита, джобене, джин и целият този джаз.

Само дето нямаше джаз.

В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори