×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Длъжник със 150 лв. към Топлофикация трябва да плати още 1000 лв. заради таксичките на съдебен изпълнител. И това ако не е рекет?!


Длъжник със 150 лв. към Топлофикация трябва да плати още 1000 лв. заради таксичките на съдебен изпълнител. И това ако не е рекет?!
В новия проектозакон за банките има заложени много капани за обикновения човек, обяснява адв. Десислава Филипова, която е и председател на фондация „Център за европейска интеграция на България и защита правата на човека”
14 Март 2014, Петък, 12:00 ч.
Автор: Женя ГАЙТАНДЖИЕВА Снимка Иван КОЛЕВ

Държавата е абдикирала от функциите си, а банките и съдебните изпълнители играят в комбина, мачкайки бизнеса

- Госпожо Филипова, казусът банка да осъди по бързо производство мъртъв вече човек, в случая с клиента на ОББ Бехчет Мухтар, единичен случай ли е или е практика на финансовите институции?

- Има много такива случаи. Но нека първо да обясня на вашите читатели както означава този мракобесен чл. 417 от ГПК, по който всеки ден биват осъждани десетки хора. Въпросният чл. 417 от ГПК предвижда в определени случаи хората да бъдат осъждани без да се провежда истинско дело. Съдът разглежда определени документи, визирани в този член, но той не действа като истински съд, а само администрира въпросните документи. Истинският съд, когато правораздава, той изслушва експерти, изслушва свидетелски показания, доводите и аргументите на страните и на база това, издава решение. По чл 417 съдът издава заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист. Въз основа на изпълнителния лист се образува дело при частен или държавен съдебен изпълнител, но повечето институции се обръщат към частните. Така се получава парадокси – даже и хора недължащи пари, са осъдени по този член без да знаят.  Това е задкулисно производство, при което се носят избирателно определени документи от частните съдебни изпълнители. Съдията просто ги преглежда. Когато ЧСИ връчи призовката за доброволно изпълнение, изпълнителния лист и заповедта за незабавно изпълнение на жертвата, вече са начислени  държавната такса за водене на това производство, адвокатските хонорари и таксите на ЧСИ. Аз имам случай, когато за дълг от 295 лева, разноските, които са натрупани , са около 1000 лева. В този момент на човекът му се запорират сметки и заплати. А ако има имоти и имущество, те се продават. Осъденият няма право да възразява, може да си търси правата чрез нормално дело. Но нормалното дело понякога приключва години след изпълнителното. В нормалното дело потърпевшият вече може да си изкаже доводите, може да възрази, че дължи 100 лева, а не 1000 лева, но е прекалено късно.

- Това са огромни комисионни на частните съдебни изпълнители! Имате ли други такива фрапиращи случаи във вашата практика? И още един въпрос – може ли потърпевшият да се защити и да спечели подобна битка с произвола на частните съдебни изпълнители?

- Делата срещу банките и частните съдебни изпълнители се печелят, но докато траят, фирмите блокират дейността си заради запорите и възбраните. Ще ви дам пример с варненския бизнесмен Лазар Панайотов.
Той бе осъден по бързата процедура заради 15 хиляди лева наем, запорираха му всички сметки. С това бизнесът му спря. Запорираха му стоките и ги продадоха на безценица. По нашето право оценката, която изготвя частния съдебен изпълнител, не подлежи на обжалване. Оборудване за 400 000 лева бе продадено за 25 000 лева! От това, че му бе блокирана дейността, бизнесменът спря да изплаща кредит, обезпечен с три апартамента. Загуби и апартаментите си, а на края се каза в исковото нормално дело, приключило много след изпълнителното, че Панайотов не дължи тези 15 000 лева наем. Но бизнесът и животът на този човек бе ликвидиран. Това е верига от събития, които следват изпълнителното дело по чл. 417 заради наема от 15 000 лева.

- А много ли са потърпевшите от подобни изпълнителни дела, има ли някаква статистика?

- Много са потърпевшите, при нас постоянно пристигат сигнали. Пострадалите са най-вече от банки, но нямам точна статистика.

- Държавата не може ли да контролира тази действия и колосални такси, налагани  на частните съдебни изпълнители?

- Таксите на частните съдебни изпълнители са огромни, а държавата е абдикирала от функциите си. Държавата предоставя свои правомощия на частните съдебни изпълнители. Нормално е частният бирник да трупа милиони. По статистика, а тя е от техния доклад за 2013 г., съдебните изпълнители са събрали 1 милиард и 20 милиона лева вземания за миналата година. А по тяхната тарифа, те имат най-различни видове таксички. Давам ви още един елементарен пример - една пропорционална такса по т. 26 от тарифата им, която казва колко пари са събрани и на база това се дава възнаграждение. За реалните действия се вземат други такси. Това го наричам такса „рекет”. Имам случай с длъжник с 2 500 000 лева, само по тази таксичка по т. 26 от тарифата им, той има да им дава над 3000 лева. Говорим за милиони, събрани чрез законен рекет.

- И няма начин, закон, по който да им се потърси отговорност?!

- За таксите няма как да им се потърси отговорност, защото те са законоустановени. Може примерно да им се потърси отговорност, когато необосновано се предприеме действия срещу длъжника.  А това много често се случва.  Дама ви пример – мой клиент имаше 150 лева дълг към Топлофикация. По закон съдебните изпълнители имат право на наложен запор върху сметка във банка и вземат за това такса от 15 лева без ДДС. Те хитруват - изпращат запорно съобщение до всички банки. Тук вече разноските вече нахвърлят 500 лева. Реално има доста отменени такива постановления за разноски от частни съдебни изпълнители, защото понякога съдът казва, че длъжникът има сметка само в една банка. За въпросното задължение към Топлофикация, освен 540 лева за запорни съобщения, се начислиха още 20 лева за образуване на дело, всички суми са без ДДС, 50 лева за проучване на имущественото състояние и още. Примерно за несеквестируемо жилище на длъжника, т.е. жилище, което ползва под защитата на закона и следва да не бъде изнасяно на публична продан от ЧСИ, съдебният изпълнител налага веднъж такса за възбрана, втори път такса за вдигане на възбраната. Това жилище е единственото жилище на длъжника, което той ползва със семейството си, има и определени от закона площи. Има наредба, която определя колко са минималните площи. Ако е прекалено голямо може част от него да бъде продадена.

- Може ли тогава да се каже, че има комбина в действията между определени банки и частни съдебни изпълнители?

- Да, определени банки работят с определени частни съдебни изпълнители. През годините масово се раздаваха кредити без банката да поеме отговорността като икономически силния субект. Но проблемът у нас е, че през годините не се извършваше отговорно банкиране. Сега обаче има нова европейска директива точно за ипотечните кредити, която вменява в задължение на всяка банка да извършва кредитиране като се постановяват редица изисквания. Всяка държава, член на ЕС, трябва да въведе в своето законодателство задълженията на банката за отговорно кредитиране.

- Как определяте новия проектозакон на правителството в тази насока?

- Палиативен и неефективен.

- Може ли да обясните защо?

- При нас много неща са пропуснати в проектозакона. Примерно с тази директива на ЕС се казва как да се рекламира. Знаете колко подвеждащи реклами на банки има! Много хора, взели кредити, са буквално подведени. Има изискване как в тези реклами трябва да има предупреждение от опасностите да загуби дома и имуществото. Държавата е длъжна да направи анализ и да наложи реквизитите, с които да се предупреждават хората. Има изискване за въвеждане на единен европейски информационен формуляр.  В него трябва да бъдат разяснени на кредитополучателя всичките аспекти на договора. Банките много често въвеждат в заблуждение клиентите си. Примерно мои клиенти бяха подведени от реклама по телевизията. Отиват в банката, тя им обещава да отпусне въпросния кредит. В момента на подписване, банката им заявява, че няма да им отпусне точно този продукт, а съвсем друг, с много по-неизгодни за тях условия. Но те вече са били поели ангажименти с добро оформен предварителен договор. Банките спекулират с хората.  В новата директива са заложени тези изисквания, има изисквания клиентите да бъдат консултирани от банката, защото в тези договори се използват много сложни икономически термини. Колко хора знаят какво е револвиращ кредит?! Обикновените хора, които имат нужда от пари, не разбират тези термини и подписват договорите. Това не е транспонирано в нашия закон, отделно се запазва заповедното производство по чл. 417 по ГПК.
Предвижда се също така лихвата да бъде обособявана чрез пазарен индекс, плюс надбавка и ние пак залагаме в новия закон капан. Отново може чрез БНБ да бъде манипулирана лихвата.

В категории: Бизнес


13
Коментара по темата
13.
Peterson Cully
10.11.2014 12:57:22
0
0
Коледа идва и ти се страхуваш да се справя, защото вече не могат да се справят с финансовата си тежест? Вие имате много вноски, сте отишли до банката и те сте намалили поради една или друга причина. Вие сте отишли в други компании за заеми, но те са взели парите си, без да ви даде заем имате нужда от тях. Търсене не повече, тъй като ние сме тук, за да направи всички ваши финансови проблеми е нещо от миналото. Ние заем средства, за да лицата, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да инвестират в бизнеса в размер на 2%. Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние прави надежден и бенефициент помощ и ще бъдат готови да ви предложим заем. Така се свържете с нас днес чрез имейли: [email protected]
12.
Възмутен
05.07.2014 19:01:19
1
4
Тая Филипова ли ще говори за пари хахаха! Още по телефона ми поиска пари, нямало да разглежда документи без пари. Отидох в някаква мизерна квартира и влизам, а тя ми иска парите от вратата за консултация. Помолих да платя на две вноски, не можело. Първо парите после ще сме говорели. И как с един поглед ми засвири 5600 лева за дело без да е прочела всички документи. Платих и си тръгнах като измамен глупак. После на друго място ми казаха 2000 лева за дело и защо тия адвокатки по медиите само си правят реклама, а като имаш нужда от помощ ти искат първо парите. Егати защитничката.
11.
колега
15.03.2014 18:28:00
0
5
Има право да възеази,ако си получи уведомлението.Принципно ,никога не ги предават лично и се изпуска срока(прави се умишлено).А ако осъдят мъртвец,да дойде ли от гроба да подаде възражение и на какъв адрес му предават уведомлението?Вече казахме,че и на мъртвите не им прощават...Авие какъв колега сте на дамата?Конкуренция или сте не успял юрист,който работи в някое ЧСИ?
10.
Колега
15.03.2014 01:32:49
4
4
Колежката адвокатка да не говори глупости и да заблуждава хората, осъденият има право да възрази срещу решението на съда и си има срок за това!
9.
anonimna ot b-s
14.03.2014 21:59:59
0
3
potarpev6a sam na to4no takava daljima suma,i sam stra6no vazmutena ,kak e vazmojno ,na takava suma da ima zavedeno delo i takiva ogromni pla6taniq da se na4islqvat ,neznam kak i po kakav na4in se iz4islqvat
8.
до 1
14.03.2014 20:34:40
1
11
Не ЛИНЧ а палене--само то убеждава в противното - лайняри такива-за какви се взеха,за недосегаеми ли ?
7.
123
14.03.2014 19:40:05
0
2
http://www.youtube.com/watch?v=8qjXX1UzsqE&feature=youtu.be
НА ПОСОЧЕНИЯ ЛИНК МОЖЕ ДА НАУЧИТЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА!
6.
898
14.03.2014 18:06:37
1
9
Госпожо адвокат, след като твърдите, че тези чудовищни такси са законни, то трябва да се промени закона. Да се оставим ли да ни ограбват законно или да се преборим с лобито на ЧСИ и банките?
5.
Галина
14.03.2014 16:14:47
0
11
Този случай с Лазар Панайотов го гледах преди няколко години по СКАТ.Журналиста Димитър Байрактаров беше направил страхотно разследване и алрмира обществото за тези безобразия,които днес са факт.Оказа се,че Байрактаров е бил много,много прав!
4.
valko
14.03.2014 16:10:34
0
10
ОФФФФ...ЛОШОТО Е ЧЕ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИЙ СА ТАКИВА А ПЪК ЗА 150 ЛВ ВЪОБЩЕ ИМАТ ЛИ ПРАВО ДА ГО СЪДЯТ
3.
Ана
14.03.2014 15:50:47
1
17
Една нощ ни вдигнаха колата в "Лазур' пред блока ни.Тя беше на място предвидено за такси,въпреки ,че тези места никога не се използват от таксита. На сутринта я откупихме с 50 или 60 лв.След няколко месеца получихме от съдия изпълнител ,че дължим 80 лв .за това че трябвало да я обявим или нещо подобно в общината.В противен случай щели да ни заведат дело и т.н.Платихме ,но за мене това е умишлен рекет на местните власти
2.
КО
14.03.2014 14:14:49
0
13
НЕ, ЛИНЧ за ДУПЕТАТИТЕ
1.
Барти Крауч
14.03.2014 13:58:59
1
18
Линч за алчните ЧСИ-та
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Пострадала е и възрастна жена Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Очаква се филиалът да отвори врати през учебната 2025 г. – 2026 г. и да приема между 25 и 30 души годишно Синоптици категорични: Такова чудо не е било от 30 години Синоптици категорични: Такова чудо не е било от 30 години Това е най-топлият месец април от 2017 година насам и е един от най-топлите месеци април за последните 30 години Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден Инспектирани са още манастири, хотели и хижи Служебният кабинет вдигна тихомълком заплатите на някои чиновници Служебният кабинет вдигна тихомълком заплатите на някои чиновници Областните управи ще получат след протестите над два пъти повече спрямо гласуваното от Денков Извънредно! Микробус блъсна 3-годишно детенце в центъра на Бургас Извънредно! Микробус блъсна 3-годишно детенце в центъра на Бургас Малчуганът е откаран в болница Избраха управителния съвет на "Фонда за развитие на Летище Бургас”, ето кои са членовете Избраха управителния съвет на "Фонда за развитие на Летище Бургас”, ето кои са членовете Днес се състоя учредително събрание на сдружението Тази Ергенка имала връзка с годеника на Анелия Тази Ергенка имала връзка с годеника на Анелия Любимката на Алек дории е направила и специална татуировка с името на Любо Родолюбци грабват пушките и веят знамена, за да почетат героите от Априлското въстание Родолюбци грабват пушките и веят знамена, за да почетат героите от Априлското въстание И преди 148 години, и сега има предателства, и те няма да спрат, каза Дончо Мърнков, който участват във възстановката в Копривщица DS Home отбелязва 25 години със 25% отстъпка на над 250 продукта, томбола и коктейл DS Home отбелязва 25 години със 25% отстъпка на над 250 продукта, томбола и коктейл Хипермаркетът предлага на клиентите и партньорите си най-новите строителни материали и продукти
Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници Напусна ни световноизвестен писател Напусна ни световноизвестен писател Пол Остър е сред знаменитите автори  Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Украйна няма достатъчно войници, за да спре Путин, пише пък „Билд“ Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори