×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нарушенията в Търговската гимназия са изцяло административни. Директорът Савова е етичен човек, но наказание ще има


Нарушенията в Търговската гимназия са изцяло административни. Директорът Савова е етичен човек, но наказание ще има
Ще се срещна с учителите от Търговската гимназия, в личен разговор Савова ми каза, че приема да се разделим по взаимно съгласие, каза шефът на Инспектората по образование в Бургас Георги Даутев
Тема в развитие
виж още
скрий
29 Януари 2014, Сряда, 10:56 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Като началник ми е трудно да санкционирам по проверка, извършена от друг, но съм длъжен да реагирам

- Г-н Даутев, напрежението в Търговската гимназия в Бургас расте заради вероятността директорката Диана Савова да бъде отстранена. Виждам, че денят ви започва с този проблем, какви са точно нарушенията, които са открити в училището?
- През месец ноември е извършена проверка от експерти от Министерството на образованието в професионални гимназии в Бургаска област. Сред тях са Търговската гимназия, Професионалната гимназия по електротехника, гимназията в Средец, Професионалните гимназии по селско стопанство в Айтос и Карнобат. Извършена е и проверка на контролната дейност в Регионалния инспекторат. Най-много проверяващите се задържаха в Търговската гимназия. Там е проверена управленската дейност на директора Диана Савова. Наши експерти не са участвали, тъй като заповедта беше издадена изцяло от министъра. След извършването на проверката получих протокол с резултатите от нея, тъй като аз съм работодател на директорите на общинските училища. В протокола, който пристигна при нас на 27-ми декември, са описани нарушения, извършени в Търговската гимназия, които са 27 на брой.  В него пише дословно, че при проверката на управленската дейност на директора на Търговската гимназия са установени нарушения, свързани с неизпълнения на трудови задължения , което изисква търсене на дисциплинарна отговорност съобразно Кодекса на труда. Има 27 страници. За да бъда обективен, трябва да кажа, че няма отразени финансови нарушения. Но аз не знам какво е било естеството на тази проверка.
- По сигнал ли е направена тя?
- На мен ми се дава просто заповед и ме уведомяват. Кое е предизвикало проверката – нямам информация. От министерството ми пращат писмо с констативните протоколи и ме задължават да дам съответните предписания. От нарушенията, които са отразени в протокола става ясно, че има неправилно изписване на училищните учебни планове на гимназията. Неправилно е водена задължителната училищна документация – лични картони, книга за контролни дейности, книга от заседанията на Педагогическия съвет. Отразена е липса на стратегия за развитието на училището. В книгата на Педагогическия съвет не са вписани заседанията му. Имало е нарушения в Правилника на дейността на училището. Там има един текст, който задължих г-жа Савова да го отмени. В него се казваше, че ученик, който получи три забележки относно униформата, получава неизвинено отсъствие без право на извинение. Този текст не кореспондира с нормативните актове. Правилникът за вътрешния ред не е приет на заседание на Педагогическия съвет. Проверяващите имат забележка относно седмичното разписание. Има отбелязани и съответни документи като книга за контролна дейност, книга за регистриране на издадените документи за завършена професионална квалификация - това е книгата, където се регистрират дипломите за средно образование, в която липсват подписи на лицата. Има една наредба 4, където изрично е казано, че когато се извършва корекция, тя трябва да се извърши с червен химикал, да се подпише от лицето, което е извършило поправката и директорът да подпише и сложи печат. Комисията от министерството е установила, че на няколко места това липсва. При провеждането на държавните изпити за придобиване на степен за професионална квалификация не е издадена заповед за комисия, която да извършва оценяването. В протоколите от изпитите са установени нарушения. Говорим за държавни изпити за професия, които се провеждат през месец май.
- През този период, непосредствено преди изборите, имаше обвинения към директорката, че са били писани шестици на учениците от 12-ти клас, за да бъдат привлечени като потенциални избиратели. Има ли някакво конкретно доказателство за това?
- Тогава все още аз не бях началник на Регионалния инспекторат. Не е отразено в протокола подобно нещо.  Други нарушения, отразени в протокола са, че се пишат годишни оценки по производствена практика без да има текущи такива. Директорката не извършила контрол на дейността на помощник-директорите. Няма да се спирам на дневник, входяща, изходящи кореспонденция. Всички нарушения са по отношение на контролната дейност на директора и на документацията.
- Това означава, че нарушенията са чисто административни, така ли?
- Да. Право на членовете на комисията е да преценят на място къде и какво да проверят.
- Какво следва от тук нататък?
- Да се предприемат дисциплинарни мерки съобразно Кодекса на труда.
- Какви ще бъдат те?
- Това е вече преценка на работодателя. След получаването на този протокол, аз съм длъжен да го връча на директора. Връчвайки го, издавам заповед за задължително предписание. Г-жа Савова ги получи, имахме уговорка да се даде възможност да отстрани част от пропуските, искал съм й писмени обяснения. Стартирала е процедурата по дисциплинарното производство по реда на Кодекса на труда.
- Какво ще бъде Вашето решение и има ли срок за него?
- В момента г-жа Савова е в трудови правоотношения с мен. Искането на писмени обяснения не означава веднага освобождаване. Така или иначе наказание ще има. Но какво ще е то – ще обсъдим с юристката. В личен разговор с г-жа Савова, тя каза, че приема идеята да се разделим по взаимно съгласие, да бъде сключено споразумение. За един началник най-неприятното е, че трябва да наложи наказание по нещо, което друг е проверявал. Но аз съм длъжен да реагирам.
- Коментарите са, че подобно отстраняване е и заради политически причини заради направена забележка от страна на Савова към преподавателката Маргарита Бакалова да не води ученици на среща с Пламен Орешарски като кандидат-депутат....Има ли сигнал от г-жа Бакалова?
- Срещи с този или с онзи, проверка на дневника за шестици за една или друга кампания – не е описано в тези протоколи. Никъде не пише дали е по сигнал. Докато аз съм бил началник – сигнали по партийна линия, най-откровено казвам, че не са получавани. Не ме интересува кой в каква партия членува, това си е негово право.
- При вас има ли други жалби срещу директорката Савова?
- Имало е сигнали срещу г-жа Савова. По жалбите срещу нея са направени проверки от нашите експерти и те не са установили нищо фрапиращо.
- Ще се срещнете ли с учителите от Търговската гимназия?
- Днес първото, което ще направя, е да проконтролирам как стоят нещата в Търговската гимназия и ако учителите си харесват директорката е обяснимо да протестират. Гж-а Савова е етичен човек, познаваме се много добре. Имат право да протестират. Но ученици от 11 и 12-ти клас, не приемам да не провеждат учебни занятия. Едно, че не е законово, друго, че сега е точно краят на срока, когато се оформят оценките. Не бих ги посъветвал да не влизат в час. Но среща с учителите ще проведа.
- Ако г-жа Савова бъде отстранена каква е процедурата за нов директор?
- Назначава се временно изпълняващ и след това се обявява конкурс.

В категории: Просвета


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
29
Коментара по темата
29.
12345
12.07.2014 19:50:30
0
1
Цялата ни държава е извън релси. Поредно доказателство:
1. Бившата шефка на РИО- Бургас Виолета Илиева вече е пом.-директор в ТОХ-а. Обезщетенята от Бюрото по труда свършиха и ГЕРБ й уредиха местенце.
2. Честито ни и нов "експерт" в РИО. От понделник любовницата на Даутев вече ще е близо до него. Селската директорка от Загорци Стамена Дякова не успя да остане директор в Средец, но търпеливо изчака конкурса, обявен специално за нея. Тъпи, но пробивни хора ще продължават да ни управляват!
28.
баба
05.06.2014 08:49:52
0
2
Г.н началник,кога ще вземите мерки с тези екскурзий които се правят в училищата,само изнудват нас-родителите,и се пълнят гушите даскалите и директорите!не ги виждате тези неуредици или са замесени и хора от рио!какви безобразия стават?
27.
www
10.04.2014 20:51:20
0
2
16.
сис
10.04.2014 17:37:47

Рейтинг:
2
На тази въпросната узова ли е ,гагаузова ли е и се размина боя преди няколко месеца ,когато в детската градина ,където беше моето дете , за 1 юни трябваше да се изработят бонбоните , които се оказаха с отровни съставки и по една щастлива случайност не попаднаха за консумация ...
Не я познавам , но се заинтересувах и 16.
сис
10.04.2014 17:37:47

Рейтинг:
2
На тази въпросната узова ли е ,гагаузова ли е и се размина боя преди няколко месеца ,когато в детската градина ,където беше моето дете , за 1 юни трябваше да се изработят бонбоните , които се оказаха с отровни съставки и по една щастлива случайност не попаднаха за консумация ...
Не я познавам , но се заинтересувах и като по чудо късмета я споходи-едва удържах мъжа ми ,за да не нахлуе в училището и да я погне , както си му е реда ....
Не и пожелавам нищо хубаво !като по чудо късмета я споходи-едва удържах мъжа ми ,за да не нахлуе в училището и да я погне , както си му е реда ....
Не и пожелавам нищо хубаво !
26.
даскал
10.04.2014 17:50:52
0
1
Как е възможно такъв "добър"избор да направи г-н началника с назначаването на директора-Чепов?Въобще защо съществува това РИО-където сплитат само клюки и интриги ,занищо нестават тези лишпей?Тов ли трябваше да стани г-н Даутев да се освободи под натиск достоен директор ,доказал се и да сложете партийно назначение,и в прочем както правите??
25.
търгаовска
24.03.2014 17:47:15
0
4
Уааа,назначиха ни временно изпълняващ директор-Павел Чепов от основното училище В.Априлов,уаа ще бъде много интерестно??
24.
пенсионерка
01.03.2014 17:08:13
0
4
Хайде,началник започвай атака на някой директори които се пъчат за длъжността,това са великите:тъпия,алчен,прост-Жечков,мъжката курва Стоев,пияния Пъйнев,пенсията Любо,алчната,тъпа Узова това са нарцисите на бургаското образование.
23.
uzowa
10.02.2014 20:21:34
0
4
Не е виновна другарката Узова , а колектива и - НАВЕЛИТЕ ГЛАВА
учители от ТОХ-а ,които роптаят ,пишат ДЕПЕШИ ,но ефективно нищо не предприемат -
ДА ИМ ЧЕСТИТА И "ЖИВА И ЗДРАВА ДИРЕКТОРКАТА" , ДА И СЕ РАДВАТ ОЩЕ "МНОГО" много години ...Ех , робска участ !
22.
Културно аташе в Германското п-во
08.02.2014 17:48:44
0
7
тая директорка на ТГ не беше ли тая която пишела 6 на абитурентите в замяна да гласуват за ония чудовища от Герб -те тия от Герб са ебаси и фашизоидите пред тях SS и Гьобелс направо бледнят -тия герберасти агитираха даже децата в детските гадини и ясли с лозунги Ние сме герб с вас сме по силни
21.
колектив
06.02.2014 20:05:05
0
4
Началник,незнаем какво следите и проверявате,но вече ни омръзна от Узова,тази вещица,назначава който си иска,разпределя часове на непрофесионалисти но верни чеда ЕЛАТЕ ДА ВИДИТЕ КАКВО СТАВА .
20.
сателит
06.02.2014 13:05:11
0
3
До 19 Ст.Узова е АБВ,ходише на учредяването,по събирания има снимки ,материали дори Таралова беше запозната със случая.Узова се окрачва на всеки за личното си АЗ.
19.
patoka
05.02.2014 20:09:11
1
4
Другия кадър на ГЕРБ ,Ст.Узова и също "финансова" приятелка на Таралова трябва НЕЗАБАВНО да си подаде документите за пенсия ,и това гоискат 95 процента от служителите и учителите в ПГТ"Проф.д-р Асен Златаров"!
Присвоява и дели с "НАЙ-ПРИБЛИЖЕНИТЕ СИ" европейски средства ,като сама си пуска заповеди за собственото си възнаграждение - за това НАПОМНЯМЕ , че беше уволнен дисциплинарно Славов на ПМГ,преди година .
А нея за ВСИЧКИТЕ И провинения я наказаха само със ЗАБЕЛЕЖКА !!!
Какво великодушие , какъв несправедлив подход - едни ги уволняват моментално , а други,като тази бивша комсомоска секретарка ,макар че е вече е в ПЕНСИЯ е "пощадена" и то само благодарение на това , че част от хората,които правят рремонтите в школото са кадри на БСП, от която тя се отказа в името на "сектата" ГЕРБ преди 4 години !
18.
st
03.02.2014 22:31:14
1
2
Savova i moral sa kato voda i olio
17.
ПНМ
03.02.2014 20:20:50
0
4
Даутев въобще , ама въобще не си е "ЗАТВОРИЛ" очите за ТОХ-а...
Напротив , ако може в капка вода ще удави Узова и гагаУзова и всички нейни тям подобни "образования"...
Мерника и е вдигнат - въпрос на време е кога ще я уволнят , но ако е разумна/което не е / ще се пенсионира по живо,по здраво ...
НЕМА ТАКОВА ЖИВОТНО !!!
16.
учител
01.02.2014 17:38:30
0
5
Г-Н началник,защо си затваряте очите в ТОХ,ако незнаете проверете как се разпределят часовете на некомпитентни колеги дори нямат нужната специалност за да водят предметите и какво се очаква от такива"професионални"учители и как се преподава материала,ако спешно не вземете мерки нещата ще ескалират повмече.
15.
баба
01.02.2014 11:38:38
1
5
Елате да видите за какъв хаос има в ПГТ,така наречения ТОХ,какви продукти се предлагат с изтекъл срок по практически заниатия ,как се карат часове ,какви учители преподават които немогат да се справят нито с дисциплина ,а да не говорим за преподаване...
14.
родител
01.02.2014 11:00:08
1
9
Много интересно щом в ТГ Бургас, което според мен е елитно училище с ред и дисциплина ще отстранят директора за 27 нарушения, за които не е упражнила контрол какво трябва да направят с другите директори, където няма ред и дисциплина!
Спрете уважаеми българи с интригите в страната ни!
13.
:***
30.01.2014 23:34:20
1
2
G-ja Savova e unikalen chovek!! Tq trqbva da ostane a Bakalova da se mahne... Az poznavam Savova i izvyn uchilishte i znam kakyv chovek e tq i kakvo pravi...Cqloto uchilishte q podkrepq i e do neq, a do Bakalova nikoi. Aide malko se zamislete ??! Ne znam ot kyde izkaraha tolkova gluposti prosto nqmam dumi ! Nqma zaradi nqkva zavist i otmyshtenie da mahnete nevinna i mnogo dobra jena ! Tq dava vsichko za nas i uchilishteto... Ocenete tva koeto tq e napravila i che teq zmiiski neshta koito Bakalova pravi ne si zaslujavat!!! #SAVOVAISTHEBEST <3333
12.
моню
30.01.2014 11:29:49
1
5
Ами Узова като ходи на среща на АБВ при Първанов,какво стана ..всички знаеха и до там .точно след като бяха я назначили за директор можем да предостаим снимки и продължава дъртата вещица.
11.
nnn
29.01.2014 17:08:04
5
19
Госпожа Савова е прекрасен човек, отличен специалист и добър колега. При нея няма себелюбие и надменност към другите от позицията й на ръководител. Съжалявам, че се пишат такива долни клевети. Освен това не мисля, че за административните нарушения носи само тя отговорност, тя работи в екип, явно и подчинените й имат доста пропуски. Желая й търпение и кураж да се справи с предизвикателствата, които й се поднасят. Всеки греши, няма безгрешни хора, нека не виждаме само лошото...
10.
морски
29.01.2014 16:15:22
1
9
Уаааа,на дневен ред трябва да дойде мазника ЖЕЧКОВ,който мисли само за джоба си и нищо друго.На работа ходи когато иска,има желание да обидинят няколко училища и разбира се ТОЙ да остане ненаядното прасе което унищожи училището и се крепи с 30 ученика.
9.
МАРЧЕЛА САВОВА
29.01.2014 16:15:01
2
5
УЧИТЕЛКАТА ПО ЧУЖДИ ЕЗИЦИ НЯМА ДИПЛОМА ЗА ПЕДАГОГ , НИТО ПЪК ПРИТЕЖАВА ДИПЛОМА ЗА ЕЗИКИ. ПРОВЕРЕТО ГО
8.
Симона
29.01.2014 14:50:20
6
15
До хера ... директорите трябва да се сменят, но толкова често е ужасно за учениците. За 5 години са сменени 3 директорки в ТГ и не искаме заради завистливи '' учители '' да пострада нашата Савова! С вас сме госпожо! Не се предавайте!
7.
Родител от Люляково
29.01.2014 14:48:33
0
11
Ако предписания са достатъчни за уволнение, какво прави още Марийка Петрова като директор! Чак министерството се занимава с нея за фалшиви командировки и пак си седи. И стига с тая пенсия!!! Който е некадърен, да бъде уволнен, а не пенсиониран с 10 брутни заплати!!!
6.
хера
29.01.2014 13:28:07
18
11
Директорите трябва да се сменят.Хора в пенсионна възраст да не заемат мястото на младите.
5.
Учеичка
29.01.2014 12:33:39
2
21
Защо се пренебрегват мненията на учениците, не мислете, че са толкова малки и мненията им нямат значение. В това училище ни учат на принципи и отговорност. Мисля че е време да се вземе под внимание и тяхното мнение, те се срещат с въпросните учители всеки ден.
4.
учител
29.01.2014 12:32:29
3
18
Хайде началник по-смело започвай,че чакат много да си ходят,ТОХ,РУСКА,ЛУСКА,МОРСКОТО,СТРОИТЕЛНИЯ,НЕМСКА.
3.
общината
29.01.2014 12:18:53
1
8
Всеки има право да членува където си иска,стига с тези партий,образованието е над партийно.
2.
Доби
29.01.2014 11:48:35
1
13
Г-жа Рени Николова я уволниха заради отказа на Педагогическия колектив да не участва в шествието на 24 май, което си беше чиста подигравка, но тогава се мълчеше
1.
Темида
29.01.2014 11:38:09
5
20
Така изложените административни нарушения, не са повод за дисциплинарно уволнение или оставка. Наказание - да, освобождаване от работа - не. Ако уволнят Савова и тя заведе дело срещу РИ на МОН, ще спечели. Правото е на нейна страна. Въпросът е - какво ще направи инспекторатът спрямо учителката Бакалова, предизвикала бурята в чаша вода?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори