×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Концесионери на плажове: Фалираме, ако държавата не промени условията


Концесионери на плажове: Фалираме, ако държавата не промени условията
Концесионери настояват за спешни законови поправки
19 Януари 2014, Неделя, 12:01 ч.
Източник: darik.bg

Всяка година ни променят условията в договора, ядосва се концесионерът на Северния плаж в Слънчев бряг Сава Чоролеев

Масови фалити ще залеят Черноморието, а плажните ивици ще опустеят, ако Законът за устройство на Черноморското крайбрежие не бъде променен спешно, коментираха за БТА от Асоциацията на концесионери и наематели на морски плажове у нас.

Концесионерите на плажове са една от основните движещи сили на летния туризъм и ако държавата не облекчи задълженията в договорите им и не промени забраните, ограниченията и неравнопоставеностите, въведени им от досегашната правна уредба, интересът към стопанисването съвсем ще заглъхне, а ивиците у нас ще останат безстопанствени, пусти и затънали в боклуци, заявяват от организацията. Според концесионерите за последните няколко години заради драстичното покачване на концесионните такси и утежняващите задължения повече от десет концесионери са оставили ивиците си.

„На практика се получава така, че стопаните не получават печалба. Не могат да си възвърнат инвестициите, не могат да си платят концесионните такси и пазарът ги изхвърля", заяви председателят на Асоциацията Иво Стефанов.

По данни на Стефанов повече от 70 са били неохраняемите плажове миналата година у нас. Още по-голям бил проблемът, че именно заради високите такси и при сегашните условия никой не се явявал на конкурси.

„От четири години по Черноморието няма нито една нова концесия за плажна ивица", заяви Стефанов. Той обясни, че концесионните такси съставляват едва половината от сумата, която един концесионер инвестира, за да изпълни минималните изисквания за поддръжка на ивицата. Малко на брой нови стопани са намирани чрез търгове за наемане, но и за тях няма върволица от кандидати. Стефанов обясни, че ограничения за стопаните на морски плажове са въведени през март 2013 година от предното правителство, но те засягали и тези при заварено вече положение.

„Договорите за концесия са сключвани при едни условия, а после многократно бяха променяни едностранно от държавата, което не е справедливо", подчерта концесионерът на северния плаж в курорта "Слънчев бряг" Сава Чоролеев.

Сега концесионери и наематели чакат приемането на новите промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Те вече са разгледани в две ресорни парламентарни комисии и до няколко седмици трябва да бъдат гласувани на първо четене в Народното събрание.

Депутатът от БСП Димчо Михалевски каза, че предложените промени отговарят на исканията на бранша. Предложенията до голяма степен връщат старите положения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие - преди пренаписването на закона от бившите управляващи. Едно от тях е промяна на свободната зона от 50 до 30 процента в зависимост от категорията на плажа. Според управителя на плаж "Какао бийч" Кирил Спасов има резон в това предложение.

„Не е нормално да се вдигат таксите към държавата, да се увеличава безплатната зона, цените на чадърите и шезлонгите в най-големия курорт не са променяни от три години насам. Тук не става въпрос за зони за бедни и богати, а за това, че едни си плащат и ползват абсолютно същите услуги като тези, които посещават плажа безплатно.

Концесионерите влагат средства както за платената, така и за свободната зона - пари за обезпаразитяване на пясъка, ежедневно почистване, охрана, спасителна дейност, тоалетни, душове, пътеки за инвалиди и други", каза Спасов.

„Мога да илюстрирам ситуацията така - все едно да вземете ресторант с 200 маси, да ви принуждават да обслужвате всичките, но да ви плащат само за 100 от тях. Това води до увеличаване на разходите и намаляване на приходите", заяви Стефанов.

Стопаните на плажове на юг от Бургас се оплакаха, че често пясъчните ивици особено през август биват "изядени" от морето. То заливало първите 2-3 реда чадъри и те не "работели" в продължение на седмици. Отделно с всяка изминала година намалявала платежоспособността на посетителите на плажа - ползвали се по-малко плажни чадъри, шезлонги и други екстри.

За плаж, дълъг 3 км, трябват 30 спасителни поста с поне 50 спасители. Това прави 50 000 лева разход на месец, пресметна д-р Андрей Найденов, председател на Асоциацията по водно спасяване. Други 15 000 лева струва месечната поддръжка на линейка с екип. За почистването на плажа ще отидат още 5 000 лева месечно. Дотук общо разходите отиват към 75 000 лева месечно, без да включваме концесионната такса и още много други плащания за поддръжката и добрия вид на ивицата, обясни Найденов.

Сред най-неблагоприятните за концесионерите промени през миналото лято беше намаляването на площта от плажа, върху която може да се развива търговска дейност. Според сегадействащите правила тя е не повече от 1 на сто от "активната" площ на плажа.

Проектът за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие връща старото положение - обектите могат да са 2 на сто, но не от активната, а от цялата площ на ивицата, каза Михалевски. Най-значимата промяна всъщност е създаването на различни категории плажове, което е старо искане на концесионерите. Занапред те ще се делят на плажове на национални курорти, на населени места, на къмпинги и т.н. Целта е концесионните такси и наемите да се определят в различен размер. Сега те зависят само от площта на плажа и това е причината никой да не проявява интерес да стопанисва ивиците извън големите градове и курорти.

През февруари м.г. депутатите забраниха всякакви преместваеми обекти в зона А, т.е. на 100 метра от брега. Съпротивата от кметове, концесионери и наематели е много голяма, а и така предложените текстове бяха нереалистични, допълни депутатът. Сега Михалевски предлага тази забрана да не се отнася за обектите за "търговски, увеселителни и други обслужващи цели". Единственото ограничение е те да не са по-високи от 1 етаж.

Концесии за морските плажове у нас се дават от 1998 година, но никога досега политиците не са вземали предвид становището на концесионерите. От бранша признават, че сега за първи път държавните институции са поискали да чуят проблемите им и подготвените законови промени целят да спасят концесионерите от фалит.


В категории: Бизнес


4
Коментара
Флагман.БГ Ето какво време ни очаква днес Ето какво време ни очаква днес 16/05/2024, Четвъртък 08:02 0
Путин пристигна в Китай
Путин пристигна в Китай 16/05/2024, Четвъртък 07:03 3
4
Коментара по темата
4.
Избори идват
19.01.2014 22:55:35
0
1
Безотчетни пари трябват,дигайте таксите бе , 100 лв, на шезлонг,де шидат на майната си пияните ингилизи,те кък нъ морът в ингилизия.пък и за партиите ще има.
3.
Андрей
19.01.2014 20:12:38
0
1
Време е да се внесе ред.Да се извадят нещата на светло.Да има възможност за реална пазарна конкуренция.СТИГА едни и същи са се гушили с парички.Както и водното спасяване да се модернизира и отиде също в конкурентни и силни фирми,не само БЧК /ЕДНА КУХА/и отживяла времето си организация да го прави.
2.
Спасител
19.01.2014 19:26:39
0
1
Няма проблем ,мога да ги взема всички плажове в Сл. бряг на тези условия,,не се правете на бедняци,знам за какво става въпрос.Пари, много пари се правят на плажовете.
1.
ceco
19.01.2014 12:29:08
0
1
dokato dva 6ezlonga s 4adar sa blizo 30 leva nqma da falirat az se pitam no6tuvka li pla6tam ili 4adar!cqlo lqto se sabiraha pari na malkiq plaj pod sanatoriuma a toi e bez koncesioner interesnoto e 4e za moment vzemaha i taksa za da vleze6 na bezplatniq parking na sanatoriuma,turistite se 4udqt de da postavqt havlii ot tolkova 4adari na pak kazvam plaj bez koncesioner
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори