×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Зает съм като кмет, не съм психолог, за да сдобрявам общински съветници


Зает съм като кмет, не съм психолог, за да сдобрявам общински съветници
Димитър Николов
Тема в развитие
виж още
скрий
13 Октомври 2012, Събота, 12:28 ч.
Автор: Бесове.бг

Ще направим „Богориди” с повече зеленина и светлини, за бюджета за 2013 г. нямам притеснения

Новите автобуси на Бургас започват да пристигат на порции по 10 след Нова година, каза кметът на Бургас Димитър Николов  в откритото студио на предаването „Лице в лице” с водещ Веселин Пренеров. Автобусите са на фирма Solaris, полско-немски консорциум. Градоначалникът отговаря на редица въпроси за изминалия летен сезон, за това изпълнени ли са предизборните обещания, за бъдещи ремонти и инвестиции, за атмосферата в Общинския съвет и други.

За разлика от автобусите, проектът  „байк а рент”, който трябваше да отдава колела под наем в различни части на града, все още върви бавно. Причината е, че нито една фирма не е участвала в обществената поръчка за софтуер и доставка на велосипеди. Вероятно поръчката ще бъде разделена на части, за да може да има кандидати.

Този проект, както и зоната за разходка край бургаските езера бяха едни от основните моменти в предизборната кампания на кмета, но все още не са реализирани. „Даже бяха на плакати, за убиване съм”, пошегува се Димитър Николов, но заяви, че и по двете теми се работи и ще бъдат осъществени.

Ето част от отговорите на градоначалника:


- Г-н Николов, започна вече активния политически сезон, но каква е вашата оценка за отминалото лято?

 - Имаме ръст на туристи с 15%, но имаме спад на приходите от туристическия данък, което аз очаквах, тъй като го намалихме, за да има облекчение за хотелиерите, за да могат да оцелеят, да инвестират. Тази задача е изпълнена. След като имаме ръст на туристите,  а съм убеден, че и догодина това ще е така, а имаме спад на приходите, това означава, че тези пари са останали в бизнеса. Косвено те ще влязат и в общинския бюджет под формата на платени данъци, такси и т.н. Увеличиха се работните места в сферата на туризма, което е добре.

- Бившата държавна част на Морската градина все още не е втози вид, в който трябва да бъде, има фрапираща разлика другия район. Не ви ли дразни това?

- Дразни ме, дразни и бургазлии. Но ние закъсняхме за големия влак с парите, за да можем с европейски средства да реконструираме цялата Морска градина. Сега идва по-малко влакче, с по-малки финансови възможности през следващите няколко месеца. Аз няма да бия много-много тъпан по тази тема, докато не разработим добри проекти. В следващите 2 месеца ще успеем да подготвим документите, за да ги внесем в ОП „Регионално развитие”, за да поправим грешката на нашите предшественици, които разсъждаха повече като представители на определени политически партии.

- Тези дни стана ясно, че англичани искат да изграждат атракцион в парк „Езеро”, как ще запазите баланса, така че в Морската градина и в парк „Езеро” да  има забавления, но и да се запази екосредата?

- Аз не искам в Морската градина да има строежи,  тя ще си остане такава, каквато я познаваме и сега, тя ще бъде само допълнително реконструирана – ще има допълнително пейки, детска площадка и т.н. Но в парк „Езеро” има терени, за които имахме предложения за закупуване. Ние ще си запазим собствеността. Бургас куца откъм атракции, уж ще развиваме туризма, ще създаваме забавления на гостите на града и на бургазлии, а реално няма какво толкова да им предложим. При нас постъпиха питания от италианска и от английска фирма за отдаване временно на територия за изграждането на атракциони. Определихме една зона около Атанасовско езеро, за която няма конфликти, да се даде на концесия за експлоатация на атракцион. Ще бъде съхранена екосредата.

- Ул. „Богориди” като че ли остава встрани от големите ремонти в града, защо?

- Там  имаме проблеми с канализацията и тя трябва да бъде подменена. Няма да допусна да останатт там проблемите с много аварии, с жалбите, които получаваме на живущите и от заведенията. Водопроводът е 36-37-годишен, с нарушени връзки, многократно кърпен. Така че следващите месеци голяма част от „Богориди” ще бъде разкопана. Ще използваме това и ще направим ремонт на настилките, трябва да има повече зеленина там, защото изложението там е такова, че слънцето напича много. Затова ще има повече зеленина, осветление, улицата е по-арт.

- Да, и затова е смятана за най-бургаската улица.

- Ние ще я направим още по-бургаска.

- До другото лято ще стане ли?

- Надявам се, да.

- Сливенският митрополит Иоаникий излезе с тревожна позиция за състоянието на православния храм „Св. Св. Кирил и Методий”. Каква е истината?

- Неприятно е, че се получиха тези пукнатини по корпуса на църквата.Факт е, че при изграждането на подземен паркинг това се случи, но вместо да се вайкаме и да предприемаме неуместни действия, най-добре в момента е да се довърши подземния паркинг, за да може да се спре движението на земните маси. Всеки ден служител на Община Бургас сутрин, обед и вечер следи маркерите, които сме поставили в района. Няма движение на църквата в момента. Правя всичко възможно според моите правомощия според закона – давам предписания, свиквам комисии и т.н. с цел да приключи по-бързо изграждането на подземния паркинг. Когато той е готов, ще хвърлим усилия по възстановяването на църквата. Аз се притеснявам за храма не по-малко от Сливенския митрополит, с който сме в добри отношения, тъй като на територията на епархията Община Бургас е най- спонсор на православни храмове. Това става с данъците на бургаските данъкоплатци.

- От опозицията в Общинския съвет поискаха спиране на изграждането на паркинга. Уместно ли е?

- Ако сега спре изграждането на подземния паркинг и влезем в сезона на студове и снегове има много голям риск да поддаде конструкцията.

- Представители на НФСБ в Общинския съвет търсят настоятелно среща с вас заради изказване на зам. кмета по строителството Костадин Марков. Ще се отзовете ли?

- Аз съм изключително натоварен с много дейности. Ако сравним с предишни периоди, в общината се строи и изграждат обекти  5-6 пъти повече, което е сввързано с тежки процедури и редица отговорности. Аз съм демократично мислещ човек и на мои служители съм казвал, че единственият, който ръководи сесиите е председателя на Общинския съвет. Какво се случва в залата, дали има или няма ругатни и обиди – решавата председателя. Не съм психолог, нито медиатор, не съм там, за да милвам по главичките някои съветници, нито да ги хвана за ръчичките и да ги водя да се сдобряват, още повече че това са хора с висше образование, със самочувствие.  Не искам да се меся.

- Задават ли се тъмни облаци над Бургас за бюджет 2013 година?

- Не, нямам притеснения. Даже сме готови с макрорамката малко по-рано. Няма да има нищо различно, единственото по-различно ще е в трансферите на оперативните програми.

- През лятото казахте, че ако ви изтървем, няма да излезете от морето. Успяхте ли да изпълните заканата си?

- За личния си живот мога да кажа, че след като ми свърши мандата – си изключвам телефоните за 6 месеца. Сега съм на работа, бургазлии ми гласуваха много голяма отговорност, която ми тежи.




7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
до №2 истина
14.10.2012 11:25:17
1
4
Виждам, че спекулираш с образованието, не е нужно да имаш висше за да вършиш работа! Който го може - може! Роналд Рейгън и Лех Валенса и още много други известни политици са със средно или незавършено висше!
6.
До сите Гагаузи
14.10.2012 09:37:25
1
1
Варналии са патологичен случай щом за пореден път си избраха този Кмет и не е уместно да се сравняваме с тях. Все пак Момата е само в началото на втория си мандат - тепърва ще си показва магарийте и какво представлява всъщност. Нима не си спомняте Кирил Йорданов първите два мандата какъв хрисим беше?
5.
гагауз
14.10.2012 09:01:33
1
4
до "Истина" и Митко:


Идете го обяснете това на варналии...
4.
Митко
13.10.2012 20:29:05
5
4
Този сайт определено лиже задника на ми!
3.
до 2
13.10.2012 18:23:03
1
10
Говориш така, защото не знаеш за какви кметове става дума в другите общини! Сравнение с тях, Д.Николов е светец!
2.
Истина
13.10.2012 18:18:19
12
9
Страшно е когато идиоти определят твоята съдба и това как да живееш.
Само ПЪЛЕН ИДИОТ може да каже, че един контрабандист, проверяван и разследван години наред /като идва на власт се спират проверките/, един среднист без диплома за висше образование /изгонен от Москва в 3-ти курс/, един измамник и концесионер може да се нарече добър КМЕТ.
Няма такава държава, с толкова много овце, НЯМА!
1.
БМ
13.10.2012 16:54:20
4
16
Бургазлии, имате късмет, че случихте на КМЕТ, за разлика от други общини в региона!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори