×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спасихме млад човек с инфаркт на тънките черва и тежка некроза


27 Юли 2012, Петък, 23:09 ч.
Автор: Ивелина ДОНЧЕВА Снимки автора

В МБАЛ „Дева Мария“ всички се радваме, че изпращаме нашия Гюнел в добро състояние у дома

- Д-р Димчева, дошли сме заради случая с 36-годишния Гюнел от с.Пещерско, Айтоско, който се прибира жив и здрав, оцелял като по чудо след инфаркт на червата, но ви заварваме да миете три пъдпъдъчи яйца. Какво става тук?

- Това са твърди камъни от жлъчката на наш пациент, извадих ги току-що оперативно с  малък срез около пъпа и две мънички срезчета от около половин сантиметър, действахме с лапароскопа. По конвенционалния метод жлъчка се оперира с огромен срез в коремната област. Сега пациентът се чувства само сънен, дори няма болка, вече се събуди от упойката. 

- Гюнел е постъпил тук, по негови думи, защото джипито му д-р Григорова  написала на едно листче името на хирурга д-р Обрейков. Имал само болки в корема, а в крайна сметка можеше да свърши фатално, ако не бе поставена вярна диагноза и не бяха предприети адекватни действия, бихте ли ни разказали какво сте свършили?


Преди разговора ни д-р Янка Димчева обработи тези три камъка от жлъчка на пациент, извадени безболезнено чрез лапароскопия


 

- Гюнел е имал предшестващо заболяване тромбофлебит, но и не са му правени изследвания, за да се изясни на какво се дължи. Той постъпва при нас с коремна болка, която е с неясен характер в началото - на моменти силна, после почти изчезвала. Но след като болката стана непрестанна и даде признаци за перитонеално дразнене, пристъпихме към операция и установихме, че имаме мезентериална тромбоза – тежко заболяване, което води до прекратяване на кръвоснабдяването на червата – инфаркт, може да завърши летално в зависимост от това доколко са засегнати.  В случая обаче като начало не се е запушила артерията, която носи кръв на тънките черва, а венозните съдове, в които се оттича кръвта. Видяхме некроза на червата и се наложи да почнем да рецезираме -  т.е да бъдат отстранени всички черва, които са засегнати по този начин.

- Колко метра бяха засегнати и имаше ли живи части?

- Много рецезирахме, само малък участък около дванадесетопръстникаоколо 30-40 см сме оставили, както  и около 50 см от илеоцекалната клапа, което ще рече мястото, на което тънкото черво се влива в дебелото черво, всичко останало бе мъртво.

- Говорите за инфаркт, но той не се ли развива и проявява за минути?

-Трябва известен период от време  този процес да  стане тромб и да запуши червото.

- Вие сте участвали в операцията, д-р Мирослав Обрейков също, а кои бяха останалите в екипа?

- Д-р Стоян Милушев, Д-р Николай Игнатов, проф.Д-р Никола Владов. Операцията продължи няколко дни. На 3 юли намерихме участък напълно загинал, рецезирахме – изрязахме го, останалите черва  не бяха напълно некротирали, не можеше да се каже дали ще загинат или ще има жизнени от тях. Оставихме отворена коремната стена, за да може на следващия ден да ревизираме без да разшиваме и  травмираме още повече пациента, да ги проверим, да отстраним загиналите и да оставим виталните. Оказа се обаче, че доста голяма част от  тях продължаваха да некротират.

-Какво мислите, че ще се случи след всички тези интервенции, няма ги коло 3 метра от тънките черва на този пациент? Ще живее ли?

- Честно казано, след 2-та операция шансът беше много малък, защото реална бе опасността да се тромбозират и тези участъци,  останаха му 50-60 см общо.

- Процентът, който вие давахте той да оживее след това?

- Много нисък. Малко са такива операции с този резултат. След втората операция ние изведохме стома -от единия край на тънкото черво, близо до дванадесетопръстника, изведохме го на коремната стена, т.е. прекъснахме пасажа - за да следим дали е жизнено червото, продължихме да го наблюдаваме дали е черно и загинало или е жизнено. Предприехме трета ревизия заедно с  проф. Владов - коремен хирург от Военна болница в София. Той е наш методичен ръководител. Започнахме да възстановяваме нещичко от пасажа - ако е останало жизнено, защото тази висока чревна стома  води до страшно много загуби, т.е. няма никаква резорбция на хранителни вещества и на всякакви елементи и това ще доведе до много висока недостатъчност на всичко, което е необходимо за живота на тялото – храна, витамини и соли, това ще убие организма, защото загубите са много високи и трябва колкото се може по-бързо да се затвори такава стома. И така влязохме да ревизираме, оказа се, за щастие, че двата края са останали жизнени и можем да възстановим пасажа на храносмилателния тракт. 

-Гюнел каза, че тежал около 90 кг преди 20 дни, а сега е с 20 кг по-малко, ще продължи ли да отслабва?

- О-о, Гюнел, не е здрав, но е достатъчно добре, за да може утре (т.е. днес) да го изпишем и да се прибере у дома.

- Как ще се храни от тук нататък този човек с подобен къс пасаж?

- Ще хапва по малко, но често,  пасирана храна. Ще избягва  съставки, които могат да доведат до запушване на червата, до форсиране на перисталтиката. Ще бъде вниматален.

- И така цял живот?

- Не, но периодът от време ще е дълъг, защото червата имат компенсаторни възможности и с времето те ще станат малко по-дълги, след което ще заживее като всеки нормален човек.

- Имали ли сте друг подобен случай като този?

- Аз лично – да, при това бе възрастен човек на 73 г., на когото оставихме много късо тънко черво. Оцеля. Изписахме го. После обаче същият човек направи инсулт. Лекувахме го пак тук. Оцеля и след инсулта, чувстваше се добре. Изписахме го. Къде е сега обаче – жив ли е, здрав ли е, не знам. 

- Мислите ли, че МБАЛ „Дева Мария“ отговаря на всички съвременни изисквания като оборудване и присъствие на специалисти? Започна свирепа конкуренция между здравните заведения, предстои отваряне и на поредната частна МБАЛ в Меден рудник?

- Отговорно заявявам, че МБАЛ „Дева Мария“ разполага с оборудване на много високо ниво.

- Задълбочават се проблемите с разплащанията на НЗОК към всички болници в страната,  отразява ли се това на вашите възнаграждения?

- Разбира се, не сме си получавали заплатите този месец, но продължаваме да работим коректно, защото не можем да връщаме пациенти.


В категории: Здраве


Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
8
Коментара по темата
8.
Албена
09.03.2015 20:47:06
1
2
Д-р Димчева е ангел!Страхотен Човек и специалист !Благодаря на Вселената ,че ме срещна с нея!Здраве и Сила и пожелавам!:)
7.
goshko
13.08.2012 20:32:50
1
3
тази жена има златни ръце спасини бебчето само на 13 дни да бъде жива и здрава Благодарим ти д-р Димчева
6.
mia
30.07.2012 00:40:05
1
4
BLAGODARQ I AZ 4E VI IMA!
Poklon pred deloto Vi!
5.
Znb
29.07.2012 23:47:26
2
0
Нека Д-р Димчева обясни и това:как една огромна киста в корема на малко дете може да се обърка с мега колон??? Точно това направиха "големите специалисти" хирурзи и педиатри на Дева Мария!
4.
Niqzi
29.07.2012 20:36:28
2
1
Zatova 4e,mnogo razbirat. Nemojaha da vidqt 3 kilogramovata kista v korema na sinami
3.
Вярно е
29.07.2012 15:52:20
1
1
Др Янка Димчева е много добър човек и много добър хирург,аз също я поздравявам.Казвам се Томинка Стратева, в МБАЛ"Дева Мария" оперираха моя баща, доволна съм от обслужването.Поздравления за всички лекари,медицински сестри и за санитарките - те също са много отзивчиви.
2.
Aнтоанета
29.07.2012 13:24:34
1
2
Поздравления за екипа , спасил живота на момчето! Само те си знаят какво означава това!
1.
123
28.07.2012 08:13:58
1
13
Браво на д-р Димчева и екипа й.Пожелавам Ви здраве и успехи.Нека има повече лекари като Вас,за да си върнат хората доверието ,че специалисти има не само в София.Колкото до заплатите,трябва да получавате като изявените футболисти и пак ще е малко.Вие спасявате живот , а те ритат една празна топка на никому ненужна.Още веднъж едно голямо БЛАГОДАРЯ,че Ви има!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори