×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • С тържествена церемония в Бургас ще бъде посрещнат новият сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений днес
  • Природният газ поскъпва с над 8% през юни
  • Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път
  • В Германия призоваха армията да свика 900 000 запасняци заради Путин
  • Тежка катастрофа в Германия прати в болница 14 човека
  • В Украйна прогнозират катастрофален отоплителен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всеки трети сърбин мрази ЕС


Всеки трети сърбин мрази ЕС
Русофилските настроения в Сърбия са много силни и тикат страната към друга геополитическа посока
19 Май 2024, Неделя, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз

Сръбските граждани са най-евроскептично настроени на Западните Балкани, сочи последното проучване на базирания във Вашингтон Международен републикански институт. Най-голям ентусиазъм за присъединяване към Европейския съюз показват албанците, съобщава БТА.

Ако днес се проведе референдум в Сърбия за присъединяване на страната към ЕС, едва 40 на сто от гражданите биха гласували „за“. Това показват данните от последното проучване на общественото мнение на института, проведено в шестте страни от Западните Балкани.

Сърбите, които биха гласували „против“ присъединяването на страната към ЕС, представляват 34 процента от анкетираните. Девет на сто не знаят как биха гласували или отказват да отговорят, докато 17 процента казват, че не биха гласували изобщо.

Гражданите на Босна и Херцеговина и Северна Македония не са толкова евроскептично настроени – повече от половината, а именно 68 на сто от анкетираните биха гласували „за“ влизането на страната си в ЕС. Петнадесет на сто от гражданите на Босна биха гласували „против“, докато 11 процента не биха гласували изобщо, а пет процента отказват да отговорят или не знаят как биха гласували.

Данните в Северна Македония са подобни – 13 процента биха гласували „против“, 11 процента не биха гласували, а седем на сто не знаят или отказват да отговорят.

На въпроса дали вярват, че ЕС е сериозен в намерението си да предложи членство на страните от Западните Балкани, 34 на сто от гражданите на Северна Македония и 44 на сто от босненците са отговорили с „да“.

Гражданите на Черна гора са по-положително настроени относно присъединяването страната към ЕС – 79 процента биха гласували „за“. Само осем на сто от анкетираните са отговорили, че биха гласували „против“, докато десет на сто не биха гласували. Едва три на сто са отговорили, че не знаят как биха гласували или са отказали да отговорят. Петдесет и девет процента от черногорците вярват, че ЕС е сериозен в намерението си да предложи членство на страните от Западните Балкани.

По-голямата част от анкетираните косовски граждани биха гласували „за“ присъединяването на Косово към ЕС – 89 на сто, докато само два процента са отговорили, че биха гласували „против“. Шест процента не биха гласували, а три – не са отговорили или не знаят. 62 процента от анкетираните вярват, че ЕС е сериозен в намерението си да предложи членство на страните от Западните Балкани.

Албания е най-оптимистично настроена спрямо ЕС, показва проучването. 92% от анкетираните са отговорили, че биха гласували „за“ присъединяването на страната към ЕС и само три процента биха били „против“. Четири на сто не биха гласували, а два процента не знаят или отказват да отговорят.

Петдесет и четири процента от албанците вярват, че ЕС е сериозен в намерението си да предложи членство на страните от Западните Балкани.


В категории: Политика


Автор
26
Коментара
26
Коментара по темата
26.
RE-1
20.05.2024 15:35:59
1
4
1999г. Белград. Уличен стенопис.
"Колумбе, ебем ти откритието".
25.
до 13
20.05.2024 13:09:04
1
5
А за СИВ и Варшавски договор да не би да те питаха?
24.
Капитан Морган
20.05.2024 11:28:13
2
10
Сърбите били мъже, че и с оръжейна кОлтура, че и вярвали в Христа, че и силен руски гръб имали хохохо и бутилка Джак в ковчега на югославия, върху който с кеф плюя. Сърбите са едни страхливи мишчици, които са мъже само, когато трябва да воюват срещу жени и деца, но при условие, че тези жени и деца не разполагат с оръжие, иначе много бегат, с 300. Хърватите с пушки и пистолети навряха в на кучето задника "храбрите" сръпски мАжове хохохо. Навремето 9 германци превземат Белград. Старият Фриц Клингенберг шибнал два шамара на "смелия", вярващ в Христа сръбски кмет на Белград и му наредил да вдигне знамето със свастиката на пилона отпред. Оня сръпски "смел" мАж свил ушички и изпълнил заповедта на швабата. Щот онея шваби не си поплюваха и най-обичаха "смели" српски мАжове. Исторически факти, какво да се прави. Ама е чудно сръпите като имат такъв як руски гръб или гъз, що ония не ги защитиха, когато ги бомбиха с основание? Само много задръстен тъпанар може да мисли, че руснаците могат да бъдат гръб на някого. Сръбското племе е просто и дивашко и затова неговата вяра в Христа се изчерпва с това да псуват Бога. Нма друго такова дебилно население по цялата планета, което да псува Бога. Само малоумниците сръпи го правят. Абе, личното ми мнение е, че американците са виновни, и то много: не трябваше да ги бомбардират избирателно, по някакви военни обекти, ами трябваше да ги засипят с бомбени килими и камък върху камък да не остане от тази гнусна сръпия. Те сръпите, ако имаха шанс всички Българи щяха в една плюнка да ни удавят. И накрая: сеъпия няма да влезе в ЕС, не защото сръпите не искали, ами просто не им е там мястото. Това е диво племе от простаци, чието цивилизационно достижение е Лепа Брена и , турбо-фолк и масови убийства на жени, деца и въобще невъоръжени хора. Тука само разни шумкари и много прости чалгари изпадат в овчо умиление от сръпите. Ама тиова е защото са в една общност на простите хохохо. сръпиа као нокиа - всяка година по-малка, накрая сичкото сръп ще се събере под една круаша.
23.
Мишо шамана
20.05.2024 10:32:25
6
15
Руски чехли.
Лошото е че и тук в България са бая тияолигофрени русоробите.
Всичките в северна корея да заживеете дано.
22.
13
20.05.2024 07:50:55
11
18
При нас е всеки втори който мрази ЕС, с разликата, че нас не ни питат.
21.
dd2
20.05.2024 07:17:58
3
7
тъпунгери.
20.
Питанки
20.05.2024 05:47:15
7
18
Е затова у нас и у развитите европейски демокрации няма референдуми.
Просто народонаселение !

Ама ако населението е просто и заради това сме го лишили от референдуми, защо тогаз са ни набутали в т.нар. демокрация при която, демоса демек народа да дава власт на този или онзи при избори ?

Щом населението е просто то тогаз и изборите му на управници ще са такива !
Затуй ли Б.Б. от десетилетия си упражнява народната любов ?

Аз съм прост и вие сте прости !

Защото умен народ не може да гласува все за едни и същи политици и да очаква нещо различно да му се случи.
19.
Xaxaxax
20.05.2024 03:42:43
6
17
Чак си налях джин с тоник, баси готините абезяни ! Тва е разбираемо с торта, битието ви определя говоренето . Даже бих ви влязъл в тон изтъквайки че във външния ви кенеф ше е по икономически изгодно да ползвате рубли . Смятали сме цена на ролка хартия - 1,2 къса са една рубла .
Ма не тва е темата нито Турци , Папуаси и т.н
Темата е че ,благодаря на всички богове, Европа има ясно очертани граници и се падате мааалко отвън. Не знам как да ви го обясня - представете си вашия колхоз с кравите, кокошките - все едно са ви пратили извън оградата, и са ви казали- след 20 -25 години ше почнем да мислим по въпроса
18.
1415
20.05.2024 00:51:54
19
23
Подкрепяш украина, познах ли? Ами значи си отпадък бе, моето момче. Няма какво да си правим челиндж и размяна на реплики тук, ти си тор. Няма надежда за промяна, така че нищо не ти пожелавам. Продължавай да си себе си
17.
Презеденката Горгона
20.05.2024 00:48:12
11
19
А всеки българин мрази макетата от РСМ, презеденката им Горгона и простата им държавица родена от Коминтерна!...
16.
До1415
20.05.2024 00:45:38
12
15
Освен на м.ти.п. какво да ти кажа? Пълен си с лайна и живееш в измислен свят, заради такива като теб много хора вярват, че турците недостатъчно са ни клали и не заслужаваме прекрасната земя, върху която живеем. Не ти завиждам.
15.
*не бичиш народи ,а наряди
20.05.2024 00:19:18
3
5
.
14.
Ей фатмак 13
20.05.2024 00:17:58
20
26
някой ден като излезеш от караулката ще разбереш какъв шит си написал. От изброените пет кенефа не съм стъпвал само в един. И разбирам защо гладкият ти мозък изпада в лека кома . В Северна Корея примерно, служат/по памет/ да 27 години, забранява се съхраняване на вестник по-стар от месец/ заради празните обещания / Там ти ше си супер, може цял живот да бичиш гордо народи. През 2016 бях последно във великата Сърбия - мега мангасарница. Кво да ти кажа - тия дето ги изброяваш до скоро бяха аграрни страни ,скарани с високите технологии и пълни с малоумни ,като теб.
Верно - евтини, красиви жени, евтина еко храна. Ма до време, просто омръзва.
П.С - сигурен съм че оръжейната ти култура е като социологическата ти такава
13.
Манталитет-минет...бг
19.05.2024 23:31:02
25
19
Не са 1/3, а минимум 2/3, защото сърбите си останаха мъже през годините. Мъже, хора, народ с оръжейна култура, вяра Христова, силен гръб (Русия). Турция иска да влезе в Ес, колкото Русия иска да влезе в нато, ама е сложно за обясняване. Шшш тихо, спокойно, казах "сложно за обясняване", не- "сложно за разбиране". Сърбия, Афганистан, Северна Корея, Виетнам, Русия, това са държави, които да летим със скоростта на звука срещу тях, не можем да ги стигнем. Така че нахлузвайте пантофки, зареждайте дилдотата и следете календара, може слава кокаине да се превърне в реалност по-скоро от очакваното!
Z
12.
ХХ
19.05.2024 23:30:19
12
17
До 5

"... щото лошия ЕС ти е вързал лева за еврото за да има стойност." - про'с'так неграмотен, левът е вързан с решение на българския парламент веднага след Виденовата криза
И да, Виденов предлагаше той да го стори, но от сДС отказаха.
11.
ХХ
19.05.2024 23:26:10
17
22
И правилно от тяхна гледна точка. Трябва да си изключително про'с'т да гласуваш за ЕС и евроценностите му.
10.
Албания
19.05.2024 22:21:44
17
20
Ако това е вярно, и то след като се нагледаха толкова години на резултатите в другите държави, тогава старата приказка за "албанския реотан" трябва също да е вярна...

Номер 6 (станал 5 докато пишех), фалшивият курс на лева към еврото се дължи на валутния борд и няма нищо общо с любимия ти ЕС. Нещо повече, ако успеят да ни натикат в еврозоната, този валутен борд мисля че ще трябва да падне, което пък нищо чудно да отвърже курса... Нали се сещаш в каква посока? В посоката на всички промени!
9.
свакови
19.05.2024 22:09:30
1
14
Макето Мицкоски усети накъде вървят, в момента говори: Призовавал всички за изграждане на мостове. Призовавал за съвместно сътрудничество в рамките на нашите прекрасни Балкански съседи "
-----Вече се почувствах прекрасен съсед
8.
бургаски
19.05.2024 22:00:00
13
23
Мислех си, че българите сме най-прости, сърбите обаче са по-зле ;)
7.
И Източен Тимор
19.05.2024 21:41:39
4
17
категорично отказват да са в Евро съюза
6.
И от Бангладеш
19.05.2024 21:40:03
5
21
също не искат
5.
4
19.05.2024 21:39:26
13
31
Мда, ТОРция която я друса инфлацията от десетилития поради липса на европейския пазар.

Толкова много че ходиш да пазариш там на безценица щото лошия ЕС ти е вързал лева за еврото за да има стойност.
4.
Мишо
19.05.2024 21:31:02
31
29
А Турция?! Направо къса да влезе в ЕС...... Няма здравомислеща, независима държава, която да иска в ЕС.
3.
*********
19.05.2024 21:29:17
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
2.
Само шепа джендъри го харесват
19.05.2024 21:18:07
33
30
Всеки втори българин също
1.
Браво
19.05.2024 21:17:31
3
30
страхотни новини, желаем им заедно с макетата да си построят отново светлия комунизъм, а най_добре направо #ъндърграунд на Еверест Кустурица . Горките Албанци- те са в предприсъединителен пакет с горните хубавци. Да видят какво им е на Румъния, като са в пакет с нас
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Вижте церемонията по посрещането на главата на Сливенска епархия в морския град Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Заседанието бе свикано от зам.-председателя Росица Кирова 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието В Бургас и Варна цените за транспортиране на болен с такъв превоз в границите на градовете започват от 40-50 лева и стигат до 120 лева, ако поръчаният превоз е през нощта, тогава е двойно по-скъпо Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Противозмийската ваксина липсва от аптеките ни от поне 10 години Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Към днешна дата Алек се трансформира от милионерски син и бизнесмен в „мамин Алек“ и продължава да е обект на ругатни и подигравки Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Това е неговата племенница, която е абитуриентка  Бумът на кредитирането достига нови рекорди Бумът на кредитирането достига нови рекорди Най-впечатляващ е ръстът при жилищните кредити - 60.5% за една година Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Крисия Тодорова изумява не само с поведение, ами и с това, от което се вълнува Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Напусналият съдебната система държавен обвинител заминава на скъпоструващо лечение в Германия Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Ниската избирателна активност ни лишава от легитимност, посочи тя
Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер  Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Каспаров може да получи до две години затвор Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Държавният глава на латиноамериканската страна положи клетва снощи в столицата Сан Салвадор на церемония, на която присъстваха испанският крал Фелипе Шести и президентът на Аржентина Хавиер Милей Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път "Белия балет" победи Борусия Дортмунд с 2:0
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори