×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Погват 18-етажен блок в Бургас, 104 апартамента не плащали данък от 1988 г.


Погват 18-етажен блок в Бургас, 104 апартамента не плащали  данък от 1988 г.
Тук се скатават 500 обитатели, между които магистрати и полицаи, които са освободени от налозите за данък сгради и смет, благодарение на един корумпиран, но все още ненаказан управник
18 Февруари 2012, Събота, 10:02 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, снимки: Добромир ДОСКАЧАРОВ

И всичко е по вина на корумпирания управител от общинската фирма „Бургасинвест“ Димитър  Коточев

Собствениците на 104 апартамента в скандалноизвестния блок 81 на жк.Лазур в Бургас, които в продължение на близо 25 години не плащат данък сгради и такса смет на общината, поради факта, че имотите им по закон не съществуват, трябва незабавно да преосмислят поведението си. Причината е, че вече нямат основание да цакат общината. Огромната панелна 18-етажна сграда, символ на тоталитарното строителство, бе разклатена от земетресенията през 90-е години на миналия век и през 2001 година Общината със свои средства започна противосеизмичното й укрепване, за да осигури покрив на близо 500-е й обитатели. След приключване на строителни дейности, по вина на корумпирания управител на общинската фирма „Бургасинвест“ООД Димитър Коточев, издаването на разрешителните книжа за ползването й, се бавеха до ден-днешен. Така стотици хиляди лева не влязоха от данъци в общинската хазна  заради спестените на собствениците пари.

 „Всички процедури по узаконяването на сградата сме приключили и документацията е сложена в ред“, каза новият управител на фирмата „Бургасинвест“ООД Атанас Щерев. Предшественикът му Коточев е предаден на прокуратурата за умишлено укриване на  документите за придобилия популярност като падащия блок още през 2010 г., но каква е съдбата му дотук предстои Бесове-бг да разследва докрая., защото срещу него е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 219, ал. 4 от Наказателния кодекс по сигнал на омбудсмана на Бургас Таньо Атанасов още в далечната 2008 г., но докъде са стигнали магистратите не се знае. Никой не може да си спомни и откога не е виждал самия Коточев.

Отстраняването на Коточев, който се бе барикадирал в административната сграда на фирмата на ул.“Шейново“8 заедно с още четирима служители и не допускаше никого вътре, стана факт едва  две години след идването на новата власт в лицето на кмета Димитър Николов – през декември 2009 г.

Според извършения одит по същата схема Димитър Коточев е саботирал финансирането, завършването или узаконяването на редица други инфраструктурни проекти на Общината. Напр. - хирургическия корпус на МБАЛ-Бургас, канализациите на жк „Меден рудник“, кв.“Победа“ и кв.“Акациите“, реконструкцията на микрокухня на училището в Горно Езерово – на обща стойност 10, 98 милиона лева. Тези обекти, както и бл.81 в жк „Лазур“ са били пуснати в експлоатация без приемателни комисии съгласно Закона за устройство на територията. На всичкото отгоре Коточев си бил регистрирал и собствени фирми с дублиращ предмет на дейност  като ЕТ“Димарт-Димитър Коточев“ и е осъществявал конкурентна на общинската фирма дейност. Установено е, че финансовите отчети и баланси на общинското дружество за 2006, 2007 и 2008 г. не са заверени от дипломиран експерт-счетоводител, определен от Общото събрание, включващо представители освен на Община Бургас, която има 72,28 % собственост в него, но и още на осем общини от Бургаска област.
 
Виновникът за загробването на милиони левове от бургаските данъкоплатци Димитър Коточев е в неизвестност, кадърът е от 2008 г.
Първоначалната идея на кмета Димитър Николов през първия му мандат бе да се ликвидира  тази огромна черна каса, носила пари на бившата местна управа, но се оказва, че с идването на новото ръководство  начело с управителя Атанас Щерев, състоянието на фирмата не само е заздравено, но и са покрити загуби за милиони левове, отчита се и първата печалба в края на 2011 г. (виж интервюто с Атанас Щерев). А по-долу ви припомням своето журналистическо разследване, публикувано във в.“Фактор“ на 12 септември 2008 г. , за да унагледим ситуацията в „Бургасинвест“ООД, заварена от настоящата общинска управа. Бесове.бг ще продължи с разкритията за „наследството“, което са оставили Коточев и компания на бургаските граждани.

Димитър Коточев си е спретнал собствена община, не му пука от МВР и прокуратурата

Мъж с извънгабаритно телосложение, с неугледен  външен вид, брадясал и с кубинки  в жегата, се промъква като крадец посред бял  в триетажния блок на ул.”Шейново”8. Преди да напусне сградата, той се оглежда през стъклената врата дали навън е “чисто” и едва тогава, почти на тръст, стига до прахлясало керемидено “Пежо партнер”, паркирано откъм страната на СМК. Пали го светкавично и изчезва.  
Вторник е, часът е около 17,30. Това е управителят на “Бургасинвест” ООД Димитър Коточeв, който от май месец е в нелегалност. Подчинените му от офиса, устроен безплатно върху целия трети етаж в този блок – общинска собственост, са инструктирани да го крият, ако някоя официална институция поиска информация за него.  

Поразително е защо този човек, който буквално стиска вимето на  общината  и  е издоил от 1998г. насам милиони левове народни пари, все още не е станал клиент на прокуратурата, след като репортерският ни екип само за няколко часа  установи факти, заради които отдавна трябваше да е в затвора.  
Като начало ще  посочим един от тях. Живеещите в 108-те апартамента на 18-етажния блок № 81 в баровския жк „Лазур”, благодарение на Коточев, са намерили напълно законно вариант да не плащат данък-сгради и данък-смет от  2001 г. до този момент.

Сигурно си казвате, че такова нещо няма как да стане, без да се разчуе.  

Напротив, това е само върхът на айсберга. Защото заради  този човек, когото успяхме да хванем в кадър след две денонощия пусия пред офиса му, 15 други жизненоважни инфраструктурни проекта за общината не могат да бъдат нито финансирани от донори, нито завършени, нито пък узаконени до някакъв етап поради липсата на каквато и да било документация. За тези обекти през ръцете на Коточев са преминали милиони левове. Става дума за проекти като канализациите на кв.”Победа”, на кв.Сарафово, на жк ”Меден рудник”- зона Г, на с.Маринка, благоустрояването на площадното пространство пред община Бургас и на Гаровия площад. С пълния списък от данни за останалите 9 мегаобекта разполага арх.Карамфилка Атанасова от община Бургас. Тя обаче ни информира само за част от фактите по тези крупни инвестиции.   
 
Тази фирма, по-точно този странен хибрид, е създаден през 1998г. с  идея да се обединят усилията на общините Бургас, Айтос, Карнобат, Камено, Несебър, Средец, Сунгурларе, Царево и Созопол в реализирането на големи проекти, за които е нужно специализирано инвеститорско звено. По това време по-малките и бедни общини  нямат пари, за да издържат подобна структура, където работят висококвалифицирани специалисти. Затова дребните приемат поканата за сдружаването. Бургаска община получава 73% от дяловете, а останалите съдружници символичните между 3 и 7%. Управителят според дружествения договор  се избира по предложение на община Бургас и получава възнаграждение от нея. Седалището е третият етаж на общинския имот на ул.“Шейново”8.  

Забележете  какъв е предметът  на дейност:  

изготвяне на базисни  пазарни оценки, пазарни оценки от лицензирани специалисти, количествено-стойностни сметки на строително-монтажни работи, осигуряване на технически данни за имоти,  данъчни оценки при нотариално прехвърляне на имоти, ценообразуване на сгради за определяне на техническите им характеристики, независим строителен надзор, инвеститорски контрол, подготовка на документация за узаконяване на строежи, изготвяне на оферти и тръжна документация, провеждане на търгове и конкурси в инвестиционния процес, извършване на дейност по възлагане на общински поръчки, консултации по инвеститорския процес, промяна на предназначението на земеделски земи, посредничество при покупко-продажба на недвижими имоти, доставка на машини и съоръжения, отдаване на обекти под наем. Дефинираме подробно предмета на дейност, защото самата община Бургас се занимава със същите дейности и затова данъкоплатецът издържа нейната администрация. Излиза, че въпросното ООД дублира дейността на общината.

Казано с прости думи – „Бургасинвест” е създадено като алтернативна община  

в рамките на същата. Защо е направено това? Още повече, че останалите съдружници бързо  губят интерес и не са се вясвали даже за провеждане на общите събрания.  
Това развързва напълно ръцете на Коточев и той започва да се изживява на същински кмет по времето на Йоан Костадинов. Балонът се пука с официалното писмо на строителната фирма “Бургстрой” до община Бургас с вх.№ от 28 май 2004-а. Това е фирмата, която е изпълнила укрепването на бл.81 в “Лазур”, известен като “падналия блок”, защото действително се люлееше и при най-лекия трус в съседна Турция,  а държавата не искаше да се погрижи.  

Тарикатите  от бл.81 в “Лазур”, които не плащат данъци

     
Там кметът Костадинов налива 700 хил.лв., за да се гарантира животът и здравето на обитателите му.  
“Антисеизмичното осигуряване приключи през октомври 2001г., след което трябваше да влезем в процедура по сдаване на обекта, защото гаранционните му срокове започват да текат едва от момента на подписването на акт 16. До момента нищо по този въпрос не е направено, тъй като не са подписани  протоколите по образец 15...Изтъкват се редица причини, но имайте предвид факта, че община Бургас е потърпевша и от нелоялните данъкоплатци – молим ви за спешна намеса и решаване на проблема”, се казва в писмото на “Бургстрой” до кмета. От текста става пределно ясно, че освен “Бургасинвест”ООД, държаща се безотговорно за приемането на обекта като инвеститорски контрол от името на общината, още и за тарикатлъка на обитателите му. Излиза от цитат в същото писмо, че “от момента на освидетелстването на блока от НИСИ-София след земетресенията в Стражица и Попово през 1988г. той се води аварирал и живеещите в него са освободени от плащането на данък-сгради и данък-смет”.  
    При наличието на този тревожен сигнал с входящ номер спасението за Костадинов е да алармира главния данъчен директор и той го прави веднага, за да не остане “топката в него”. Но не предприема нищо в посока търсене на отговорност от управителя Димитър Коточев. Между другото, колкото и парадоксално да звучи, през всичките тези години нито данъчните, нито икономическа полиция, нито пък прокуратурата са предприемали  нещо видимо, за да възстановят справедливостта. Разбрахме, че  

в бл.81 живеят служители  на магистратурата и  МВР, те също се скатават и не  плащат данъци.     
                              
“Дълго време водим кореспонденция с “Бургасинвест” и настояваме да получим техническия архив от 1998-а до сега -  не само за този блок, но и за обекти от капиталовата ни програма, общо 16, които са много големи и изключително сериозни, водят ни се незавършени, не можем да ги пуснем в експлоатация, реално не можем да си ги вземем, няма как да ги вкараме в баланса на общината. В същото време одиторите ни правят проверки и ние сме без изход”, призна Карамфилка Атанасова, бившата главна архитектка на Костадинов, която  беше оставена на работа и при новата администрация. Тя уточни, че са правили в началото на тази година две срещи с Коточев в присъствието на зам.-кмета по строителството Костадин Марков, главния секретар Божидар Кънчев и омбудсмана на Бургас Таньо Атанасов. Последната била през май. Резултат обаче  нямало. Оттогава той не си вдигал и телефона.  
    Нахалството на управителя от “Бургасинвест” отдавна е достигнало до невъзможни граници. Още през 2005г. общината си създава собствен отдел “Инвеститорски контрол” и си назначава кадри на заплата. Това автоматически обезсмисля издръжката на “измислената” структура “Бургасинвест”, която е уведомена, че трябва да се саморазтури и да издаде служебно документацията. По това време  

Костадинов  вече е свалил доверието  си от протежето,  

което с бясна сила го тегли към провала, но вече е късно. С твърдения, че не може да събере на едно място всичките си съдружници, за да проведе събрание, Коточев  все отлага закриването  и продължава, до ден-днешен, да работи на пазара солово, ползва безвъзмездно общинския имот на “Шейново” 8 с площ около 300 кв.м, а между другото предлага и платената услуга “Широкоформатно  копиране”, което забеляза репортерският ни екип при посещението ни в офиса му.  
Да  проучи проблема и да уреди институционалния спор с “Бургасинвест” от няколко месеца опитва и омбудсманът Таньо Атанасов, който е  заявил, че е възмутен от поведението на Коточев. Общественият посредник бил сезиран за патовото положение с бл.81 в жк”Лазур” от “Бургстрой” и през март успява да си  уреди среща с него, пита в прав текст: “Защо не предавате документацията – качествена или не, тя не е ваша? Ако съществува, предайте я!” Отговорът е, че общината му дължала 30 хил.лв. за извършени инвеститорски услуги по различни обекти и след като му ги плати, тогава щели да си разчистват сметките.Омбудсманът е категоричен, че жителите на този огромен блок не си плащат данъците.  
“Готови сме веднага да дадем тази незначителна за нас сума от 30 хил.лв., обидно е изобщо да става въпрос за такива пари. Уведомили сме го официално  – нека представи фактури или каквито и да било законови счетоводни документи, веднага ще се разплатим, само да предаде документите. Общината дотук на Коточев е изплащала милиони левове, а той спъва целия ни инвеститорски отдел”, единодушни са зам.-кметът Костадин Марков и арх.Атанасова.  

Във вторник преди обед репортерският ни екип посети фирмата на  г-н Димитър Коточев. Не допускахме, че той наистина е минал в нелегалност. Хаосът, който заварихме в офиса, е неописуем. Един от кабинетите бе превърнат в гнусна черна кухня, където вреше тенджера с манджа. Имаше някаква жена, която каза, че е главната счетоводителка. Тя седеше зад събрани в едно две бюра, отрупани с мазни хартии, папки и вещи. Пишеше  с молив в оръфана тетрадка, компютър не видяхме. След като се представихме кои сме, жената се разкрещя да се махаме, нахвърли се на фоторепортера Борислав Пенков да не я снима и нареди на един мъж от съседната стая да ни изхвърли. Мъжът твърдеше, че бил клиент и случайно попаднал в тази ситуация, с него обаче служителките на “Бургасинвест” говореха като с вътрешен човек. Секретарката на Коточев също не каза името си, защото тя пък замествала титулярката. Това, което разбрахме, е, че няма как да се свържем с шефа, защото имало забрана да дават номера на телефона му, самият той бил по обекти и не стоял в кабинета. Ние намерихме актуалния номер на джиесема му и три дни, докато подготвяхме тази публикация,  звъняхме безуспешно.  
    Малко преди редакционното приключване на броя разбрахме, че кметът Димитър Николов, който буквално е стиснат за гушата от  “кадъра” на предшественика си, е внесъл докладна записка в Общинския съвет с настояване  да се разгледа правното състояние на дружеството “Бургасинвест” ООД. В нея Николов признава следното:”лишени сме от всякаква възможност за контрол на работата на управителя”. Остава ОбС да реши дали най-сетне не е дошло времето да разбуди  прокуратурата.    
     

Голямата  скатавка на тарикатите от бл.81

     
“Много сме доволни от укрепването, не сме усетили нито едно земетресение след 2001-а г., а по-рано се тресяхме, когато минаваха даже и камионите по улицата”. Това е общото мнение на 20-ината обитатели от бл.81 в “Лазур”, които анкетирахме по случая. Всички, до един, твърдяха, че редовно си плащат данъците и са почтени хора. Пред блока е устроена китна градинка, общият вход се заключва със солидна нова врата и всички са снабдени с работещи домофони. Като цяло сградата е една от най-поддържаните в комплекса.  
“О-о, няма такова нещо с данъците, някой ви е подвел”, заяви домоуправителят Стоян Желязков от 18-ия етаж. На човека никак не му стана приятно, че тайната  може да излезе наяве и след дълго увещаване да поговорим, допълни само, че “има едно недоразумение между нас и строителя, но как да накарам хората да си дадат оригиналите на нотариалните актове, за да ни пуснат официално в експлоатация като нов обект? Не мога да ги накарам! Вярно е, течали някакви гаранции по изпълнението на строителните работи, но ние не сме виновни, да се оправят другите”, заключи г-н Желязков и ни отпрати.  



    сн.


В категории: Бизнес


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 2
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 3
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 3
6
Коментара по темата
6.
Иван
12.08.2017 17:50:32
0
0
Е днес се запали 81 блок.
5.
фууу...
11.03.2016 20:43:36
1
3
Атанас Щерев уби съвсем умишлено 18 годишно момиче на пешеходна пътека и е на свобода !
Как така стават тези неща?
Кой му е "дарил" свободата и кой е зад гърба му ???
4.
Iwan
20.02.2012 13:53:12
1
7
Йоан Костадинов освен с небивала корупция с нищо друго няма да го запомним. Нечовешки мъки пожелавам на този човек.
3.
Кугар
19.02.2012 15:09:25
0
8
He e панелка а пълзящ кофраж...
2.
Кугар
19.02.2012 15:09:24
0
3
He e панелка а пълзящ кофраж...
1.
12345
18.02.2012 12:52:06
0
6
Разнищете докрай историята
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори