×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На остров Свети Кирик да има рибарско училище и колеж, предлага кандидатът за кмет на Созопол Йосиф Спиридонов


На остров Свети Кирик да има рибарско училище и колеж, предлага кандидатът за кмет на Созопол Йосиф Спиридонов
Йосиф Спиридонов и "Български възход" залагат на прагматичен подход за острова, стъпващ върху историята и традициите на Созопол
Тема в развитие
виж още
скрий
17 Октомври 2023, Вторник, 18:55 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Наивно е да смятаме, че може да се открие български „Лувър“, това е PR акция, прилагана от няколко министри, категоричен е Спиридонов

Да се изградят рибарско училище и колеж на остров Свети Кирик, предлага кандидатът за кмет на Созопол Йосиф Спиридонов. Това е една от четирите добри идеи за общината, които реално вкараха дипломата в политиката.

Йосиф Спиридонов и екипът му от кандидати за общински съветници на „Български възход“ в Созопол са разработили детайлна концепция за бъдещето на острова. Заложили са на прагматичния подход, стъпвайки върху историята и традициите на Созопол.

„И преди съм го казвал, сега го повтарям: Лувър в Созопол едва ли ще дойде някога. Това са PR акции на някои министри. Моето мнение е, че това е една голяма заблуда. Ценителите на изкуството са наясно, че е изключително скъпо да се докара колекция или изложба. Самата охрана на тази сграда е за стотици хиляди евро. Не знам дали Министерството на културата може да си го позволи, а за Общината е абсурд. Действително ще дойдат хора, които да видят тази колекция, но едва ли ще се покрият и 50 % от разходите. Тази кауза за мен е загубена. Не би трябвало да вървим в тази посока. Мисля си, че трябва да следваме завета на нашите предци от Созопол, които в края на 20-те години на миналия век са решили да го подарят на държавата с единствената цел да се направи Рибарско морско училище, защото градът и околността е имала нужда от такива кадри. Това е била волята им! Защо днес трябва да я променяме?“, пита риторично Йосиф Спиридонов.

Той е категоричен, че в момента не само Созопол, но и България имат нужда от рибарско училище. Планът на Йосиф Спиридонов и „Български възход“ е много интересен. Той смята, че четири министерства трябва да участват в проекта за възраждането на училището – Министерството на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите и Министерство на туризма.

Тази сграда да се възстанови като морско училище, което да е без аналог в България, предлагат Йосиф Спиридонов и "Български възход" и представят детайлна концепция за развитие

„Този колеж може да се финансира от тези четири министерства, нещо, което никога не се е случвало, но вярвам, че може да заработи успешно в Созопол“, смята Йосиф Спиридонов.

„Министерството на образованието ще обезпечи общообразователните дисциплини, които са задължителни за учениците. Министерството на културата ще управлява музея на рибарството, а кадрите от училището ще са куратори на експозицията. Наред с това ще се развива подводната археология. В Созопол е националната база на центъра за подводна археология. Налице са най-добрите специалисти, които могат да обучат млади кадри. Другата дейност е запазването на старите рибарски практики – плетене на мрежи и лодкостроенето. Има достатъчно помещения, които могат да се превърнат в цехове. Наши съвременници са и най-добрите майстори, а дървеният материал от странджанските дъбове е най-подходящ за лодките. Идеята е да се възобнови строежът на традиционните созополски лодки за риболов, както и малки корабчета. Вижте какво се случва в съседна Турция, където има цели селища, занимаващи се само с това – строят лодки и малки корабчета. Това училище може и да се самофинансира в един момент. Автентичните дървени лодки имат голямо бъдеще. Първо, много богати хора предпочитат да си купят дървени лодки, защото дървото дава друга атмосфера и второ – засилват се мерките по опазването на околната среда. 95 % от лодките, които се продават в Европа са от композитни материали, а политиката на ЕС върви към използването на екоматериали. Убеден съм, че следващите стъпки на екоорганизациите ще бъдат точно в тази посока и ще се ограничат пластмасовите плавателни съдове“, разви идеята си Йосиф Спиридонов.

В концепцията за рибарското училище ролята на Министерството на околната среда и водите ще е координационна и свързана с черноморските институти в Турция и Румъния, които изследват водата, следят миграцията на рибите и развитието на морските видове.

Йосиф Спиридонов влезе в политиката, защото иска да върне автентичния дух на Созопол

„Децата от това училище може да се обучават от лектори от тези институти, които ще подготвят много добри кадри в сферата на екологията. Министерството на туризма ще има задача да популяризира острова, да направи така, че повече хора да го посещават, а туристите като дойдат, за тях ще бъде голяма атракция – пред рибарското училище ще има разпънати мрежи, ще могат да видят как се строят лодки, ще има атрактивен музей“, допълни той.

Йосиф Спиридонов посочва тази цел като една от първите задачи, по чието изпълнение ще работят той и общинските съветници на „Български възход“.

Запазването на автентичния дух на Созопол е от първостепенно значение в програмата на кандидата за кмет на Созопол.

Той е член на рибарското дружество в Созопол и споделя, че рибарите са разочаровани от отнемането на управлението на рибарския кей и налагането на такси за пристан.

„Новите такси са непосилни за някои от рибарите. Ако не се промени тази политика лодките, които сега виждаме там, ще изчезнат. Ще се загуби атмосферата на града, а това рибарско дружество е на повече от 100 години“, категоричен е Йосиф Спиридонов, който получава сериозна подкрепа от рибарите.

Те разчитат на Спиридонов за разрешаването на друг проблем – заблатяването на зоната пред остров Свети Кирик, която действително изглежда в окаян вид.

Това заблатяване може да се реши с отпушване на ветнилационните дупки

„Преди няколко години намерихме машина, която да отпуши старите вентилационни дупки на стената, които са затлачени. Това щеше да реши проблема, нямаше да го има това заблатяване. Намерихме и финансиране, но тогава нямаше добра воля и чуваемост от страна на Министерството на културата. Вярвам, че сега може да го променим“, допълни още кандидатът за кмет на Созопол.

Йосиф Спиридонов и „Български възход“ имат всички шансове да се превърнат в изненадата на вота в Созопол.

Очаквайте във Флагман.бг какви са идеите на Йосиф Спиридонов за транспортната схема на Созопол, превръщането на Свети Иван в туристическа атракция и новата визия за организацията на празниците на изкуствата „Аполония“

Кандидатите за общински съветници на "Български възход" са гарант за изпълнението на добрите идеи за Созопол

Вижте кандидатите за общински съветници на ПП "Български възход" в Община Созопол




От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори